hwsw - 2005 - 89 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Firefox cache rulz

©   Haszprus   |   hwsw
Vigyázzatok a firefox (1.5) gyorsítótárával, én két napja töltögetek le egy azóta többször megváltozott xls fájlt az eredeti formájában… (Persze hülye azért nem vagyok, csak az érdekesség kedvéért teszem, külső letöltővel rögtön leszedtem a megváltozott verziót.)
Haszprus

Boycott Sony Christmas 2005

©   Haszprus   |   hwsw
Every dollar spent on a Sony product sends a message that you are OK with a corporation who spies on your personal computer habits and opens up your PC to malicious hackers.
Boycott Sony Christmas 2005.
Haszprus

Firefox kiterjesztések

©   Haszprus   |   hwsw

Hadd ajánljak néhány extensiont.

1. Musthave extensionök, olyan szolgáltatásokkal amik a masszív böngésző (júzer) mindennapjait nagymértékben megkönnyítik.

Paste and Go
nyomsz egy Ctrl Shift V-t firefoxban és a vágólapon levő url-t megnyitja új fülön.
Adblock Plus
Adblocker, kivétellistával.
Super DragAndGo
Kijelölt szöveget picit odébbdobod és rákeres guglival.
CustomizeGoogle
Kiegészíti a Google input boxát a Google Suggesttel + lots more.
Linky
Kijelölt szövegben található összes link megnyitása, lapon levő összes link megnyitása. Van egy openselectedlinks nevű extension is ami ehhez hasonló, kissé kevesebbet tud, de azt legalább nem submenüből. Én mindkét extensiont használom.
Click2Tab
Fülbezárás visszavonása.
dotCOMplete
Shift+enterre www. .hu-s kiegészítés a címsorban (vagy amit akarsz).
Tab Clicking Options
Mi történjen a füleken és a fülsávon való különféle kattintásokra, pl. duplaklikkre fül bezárása.
Download Statusbar
A beépített külön ablakban megjelenő (szerintem halál idegesítő) letöltéskezelő helyett egy újabb státuszsort jelenít meg az ablak alján, rajta a letöltéseinkkel. Kiváló cucc, bár a megjelenése kicsit igénytelen, de a hasznossága számomra megkérdőjelezhetetlen.

2. Ajánlom még a következőket.

Web Developer
Fejlesztőknek musthave, on-the-fly css szerkesztés, stb.
Tweak Network
Gyorsabb lapletöltésekért
Plain Text Links
linkek lesznek a sima szöveges url-ekből
Download Manager Tweak
egy fokkal hasznosabb download managerért
FxIF
EXIF információ fotókhoz
Flat Bookmark Editing
picit kényelmesebb tőle a bookmark-kezelés
IE Tab
Ikon a státuszsorba, egy kattintással IE motorral nézheted az adott lapot
del.icio.us
bookmark sharing/tagging nördöknek
Nightly Tester Tools
engedélyezhetjük 1.5-ben az 1.0.x-ig kompatibilis kiterjesztéseket is
Resizable Textarea
Átméretezhető textareák (hosszú kommentekhez)
Firefox Extension Backup Extension (FEBE)
Backupold a kiterjesztéseidet hogy rendszer-újratelepítéskor ne kelljen mind a 20-at egyesével levadászni.
Forecastfox Enhanced
Időjárásjelentés a menüsorban (vagy máshol). Nekem bejött.
HTML validator
A státuszsorban jelzi hogy valid-e a lap, a forráskód megtekintésekor pedig részletes hibalistával szolgál. Nagyjából kiváltja a w3c online validatort.
Haszprus

Google világuralom

©   Haszprus   |   hwsw

Az elmúlt 1-2 hétben rexoc házi dolgozatom, ill. egy netmédia órán ajánlott cikk, a szgkulton ajánlott epic 2015 flash, vmint saját utánaolvasásaim kapcsán elég érdekes dolgokat tudtam meg a Google-ről. Sajnos nincs időm jobban kifejteni, mert ebben a percben már a bme-n kéne legyek. Nem kispályázik a cég, érdekes ami a terveiben szerepel. Mi pedig csak használjuk a szolgáltatásaikat, egyre többet, mint a birkák/zombik, kinek hogy tetszik.

Ők egyre többet tudnak rólunk, és egyre jobban beleavatkozhatnak abba, hogy mit látunk a neten, mire költjük a pénzünket. A Google kb. összes létező szolgáltatása (google, web accelerator, toolbar, gmail, history, analytics, orkut) a személyes adataink birtoklását eredményezi számukra, és gőzerővel fejlesztik azokat a technológiákat, amivel ezeket az adatainkat fel is tudják dolgozni. Mesterséges intelligencia iszonyat keményen befigyel. Tartalomosztályozás. Google newst ha látta már valaki, vagy pl. a Google movie reviewst. Ez utóbbi mintapéldája: rákeresel google-ben arra, hogy movie: jim carrey, és megkapod jim carrey szereplésével készült filmeket, osztályozva egy ötös skálán, amit a google az alapján készít, hogy a weben talált mondjuk 100 reviewban mégis miket írnak róla. Tehát nem számok átlagolása, hanem emberi nyelven írt értékelések számszerű adattá átalakítása történik. Párosítsátok ezt az imént felsorolt privacy-érzékeny szolgáltatásokkal.

A Gmailnél azután is megmaradnak a leveleid, miután letörlöd őket, vagy megszűnteted a Google Accountodat.

Haszprus

Office 12 AZ ISTEN

©   Haszprus   |   hwsw

Hosszasan lelkendezhetnék, de inkább röviden teszem. Az Office 12-t imádni fogjátok. Komolyan mondom. Kivétel nélkül. (Update 2005. nov. 20. 16:10: jó-jó, a pine-osok kivételével )

Nagyon-nagyon remek UI újdonságok vannak, bár az Outlook UI-ja kényelmetlenül kevés teret enged a tartalomnak (levéltörzseknek) már 1280*1024-ben is. (Úgy hírlik.)

Kapcsolódó vállalati blogok (több is van, de én ezeket olvasom):

Jensen Harris blogjában megtaláljátok a többire a linket.

Haszprus

Lánclevelek

©   Haszprus   |   howto hwsw iwiw

Elmondom, miben nem volt részem az utóbbi 1-2 évben az osztálylista és az iwiw nélkül. Lánclevelekben. (Úgyhogy most már az iwiwes üzenetekről se kapok email értesítést, kizárólag arról, ha valaki ismerősnek jelölt be.)

De ami mindennél jobb: arról kapok levelet (és a címzett mező alapján velem együtt az illető összes ismerőse), beidézve az eredeti lánclevelet (amit amúgy nem kaptam még meg mástól), hogy ezt ne merje senki továbbküldeni mert az illetőnek elege van a forwardolt szemétből. Némi anomáliát vélek felfedezni a dologban.

Kapcsolódó anyag: Lánclevelek küldőinek tanfolyama

Haszprus

Bookmarks

©   Haszprus   |   hwsw

Mocskosul gyűlülöm a Firefox mérhetetlenül idióta és szar bookmark-kezelését. Komolyan mondom, ezt, ha felvennének egy embert hogy pénzért írjon minél szarabb bookmark-kezelőt, akkor se tudnák alulmúlni. Mi a tökömért nincs drag&drop? Se a bookmarks menü folderein, se a manage bookmarks folderlistájában. Kőkorszak vazze. Miért nincs f2 = rename? Miért nem úgy működnek a kattintások mint a windows más részeiben? Miért nem oda rakja a new foldert, ahova jobb egérrel klikkelek? Van ezeknek sejtésük hogy mit jelent az hogy helyi menü, context menu*?? Miért nem olyanra írták meg mint az intézőt? Vagy ami még jobb lenne, ha adnának egy intézőt, mint az ie. Mi abban a probléma, most úgy tök őszintén?

Nyilván semmi fogalmuk a helyi menüről, mert akkor a nyomorult jobb klikk view source nem a frameset forrását jelenítené meg hanem az adott frame-ét, sőt ami talán a júzereket érinti ebben a kérdésben az inkább a reload... Biztos hogy reloadra valami tök más oldalt akarok behozni, mint amit éppen nézek?? (framesetnél maradva)

(firefox 1.5 rc1)

Haszprus

net elvonó

©   Haszprus   |   bme hwsw life

remélem (elég valószínű, hogy) a mai szgh zh kicsit észhez térít a nettel kapcsolatban

Update 16:43: a várt észheztérítés elmaradt, illetve minimum 1 hetet csúszik

Haszprus

Net off?

©   Haszprus   |   hwsw life

Elgondolkodtam ma azon (meg nemcsak ma), hogy kéne egy notebook, azzal bejárogatni bme-re (mert egyébként is oda járok), és itthon meg lemondani a halálba a netet. Miért? Mert az utóbbi időben semmi értelmeset nem csinálok a géppel. Már leálltam a fejlesztésekkel. Fejleszteni csak nagy időbedobással lehet, azt meg nem akarok, így csak apró feature-ök tűnnek fel néha a blogon, nincs érdemi változás. Szóval az idő amit a gép előtt töltök, bár mérhetetlenül sok, mégse hasznos már régóta. Gimi és fősuli mellett még az volt, mert nem éreztem tanulásra kényszert. Most már nem merek belefogni egy fejlesztésbe, nem telepítek fel fölöslegesen egy béta oprendszert, stb. Az időkidobást meg nem szeretjük, márpedig jelenleg ez megy kőkeményen.

Több ismerősöm, aki IT cégnél dolgozik, azt csinálja, hogy otthon a gépet megszűnteti, marad a melóhelyen, és ott elintézi minden dolgát egy kalap alatt. Ez egy nem rossz megoldás.

Még nem tudom mi lesz államin, de lehet hogy megjátszok egy ilyet. És lehet hogy nem. Mert azért a net az kell. Vagy nem? Végülis igaz, hogy fejleszteni lehet offline is, frankón. Bár azért a gugli, az… húha, nagy fejtörést okozna a hiánya.

Net nélküli élet? Olyannak tűnik számomra, mint leköltözni vidékre… Egy kényelmes, hosszú stresszmentes vakáció, távol a város forgatagától

Kommentre fel.

Haszprus

Személyre szabott weblapok

©   Haszprus   |   hwsw

(Na kirakom ide is. Még június 3-án akartam volna írni róla, aztán lusta voltam. Most úgy alakult, hogy érdekem fűződött az írás elkészítéséhez )

A weblapok személyre szabása nagyjából ott kezdődött, hogy megjelentek a popup blockerek, adblockerek. Ezek csak bizonyos jellegű tartalmak általános megszűrésére voltak alkalmasak, különösebben nem adtak teret kreativitásnak

Készült azonban egy szoftver (bővítmény), mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók lényegében tetszőleges módon azt alakítsanak át egy weblapon (vagy weblapokon), amit akarnak. Ez a greasemonkey, mozilla alapú böngészökhoz.

Használatára néhány példa:

  • Lehetővé válik a html oldalakon a szimpla szövegként beírt url-ek automatikus linkelése (értsd: tipikusan fórumba valaki beír egy url-t, a te böngésződ pedig linkké teszi, noha a html-ben nem szerepel <a> tag)
  • (Célszerűen) gyakran használt website-okhoz egyedi kiegészítéseket írhatsz, vagy tölthetsz le. Például a Gmailhez, vagy a Google-höz a következőket írták már meg mások:
    • Gmailnél
      • a legördülő lista helyett közvetlen Törlés gomb,
      • Kedvenc kereséseim listája, stb.
    • A Google-t azzal egészíti ki, hogy
      • a népszerű keresésekről nyújt egy legördülő listát, ha elkezdesz gépelni valamit (a Google Suggest integrációja),
      • a képkeresőnél eltávolítja a közbülső html oldalt, közvetlen a talált kép url-jére visz,
      • linkeli a többi nagy keresőt is (a linkekre kattintva azokban is a keresésed eredményeit kapod rögtön)
      • bizonyos site-okat kiszűrhetsz a keresési találatok listájából (roppant hasznos lehet pl. olyan site-ok kiszűrésére amik fizetősek, de gyakorta ott vannak az első találatok közt)
      • screenshotot mutat a találati listában a talált oldalakról az alexa segítségével, stb.

Mint látható a lapok gyökeres megváltoztatására nyílik lehetőség.

Haszprus

Quake 4

©   Haszprus   |   hwsw

Quake 4... Kipróbálnám... A Quake 1-2-3-mon kívül nem igen volt játék az elmúlt soksok évben amivel nemhogy jót játszottam volna, de egyáltalán játszottam volna. Azonban tartok tőle hogy a Gef2-m nem venné jól a kanyart

Update 2005. okt. 20. 17:31: valóban nem veszi jól, that makes me a saaaad panda.

Igaz, a Windows Vistának se jelenik meg az új felülete a gépemen szóval asszem kicsit eljárt az idő a jó öreg Datatower Brainslave fölött.

Update 2005. okt. 20. 17:43: Érdeklődők kedvéért Datatower Brainslave a következő paraméterekkel rendelkezik:

  • 2 x 80 GB Seagate Barracuda IV 80 GB 7200rpm
  • 1 x 80 GB Seagate Barracuda V 80 GB 7200rpm (eredetileg nem nekem véve)
  • Innovision GeForce 2 Ti 64 MB AGP
  • Athlon XP 1700+
  • MSI KT4 Ultra
  • Sony SDM-X73
  • Microsoft Wireless Intellimouse Explorer 2.0 (ingyé)
  • Microsoft Natural Keyboard Pro, angol (ingyé)
  • HP DeskJet 5150 (sulinet ingyé)
  • HP ScanJet 3970 (sulinet ingyé)
  • Integrált hangcucc™
  • Rákötött 2.0-s philips hifi™
  • 1 db 10/100-as Acorp hálókari
  • 1 db 10 mbites Acorp hálókari
  • Chieftec DX01BD4 ház
  • Chieftec 360W táp
  • 2 x 512 MB 333 MHz DDR SDRAM
  • GlacialTech Igloo 2500 processzor-hűtő
  • 1,44 MB floppy meghajtó, kábel nélkül, bekötetlenül
  • Teac CD-RW 40/12/48x
A listát az integrált hangkaritól kezdve már olvasni voltam kénytelen az offline naplómból.
Haszprus

Nem vagyok geek - az ultimate bizonyíték

©   Haszprus   |   hwsw life
NEM VAGYOK GEEK! És megmondom hogy ezt honnan tudom. Onnan, hogy nem tudom fejből a fényképezőm felbontását (mármint a szélességét és magasságát pixelben). Eddig ezt elképzelhetetlennek tartottam. Állítólag a mac-júzerek se tudják a monitoruk felbontását vagy hogy milyen proci dorombol a gépházban.
Haszprus

RSS az arcodba, automatikusan

©   Haszprus   |   hwsw

Eddig csak olyan RSS olvasóval találkoztam, amit külön el kellett indítani (még ha ez egy firefox panel betöltését is jelentette), és nem gyűjtötte össze a legfrissebb cuccokat külön rss-ekből egy helyre, hanem az rss-eken egyesével kellett végigmászni. Nem láttam a technológiának túl sok értelmét, mivel jobb ez mintha megnyitnám az összes kedvenc blogomat egy-egy ablakban – kérdeztem.

Pár napja felraktam a Google Desktopot, és Sidebar formációban használom. Nem tudtam előtte, hogy hogy működik, nem olvastam utána. Lényeg hogy egyszercsak észrevettem, hogy azokról a site-okról jelennek meg hírek a web clips részben, amiket látogatok. Beszarás, a szoftver begyűjti a látogatott site-jaimról az rss feedeket tök automatikusan, és egy listában tájékoztat ha valami frissülés van. Nagyon jónak tartom, még ha számomra fölösleges is. Aki valóban olyan rss feedeket olvas, amikben igazi hírek vannak, vagy csak egyszerűen télleg marha up to date akar lenni, annak ez egy frankó feature.

Hogy legyen is valami kontent, belökök egy nemtom hányaknak ismert szolgáltatást, a PubSubot. Ez abban áll, hogy mindenféle hírsite-okat monitoroz az általad megadott keresőkifejezésre, és összeállít egy neked megfelelő Atom feedet az egészből. Én pár napja beírtam hogy "intel processors", s mára van egy 32 entryből álló atom feedem a témára.

Elkészítettem a Linkbár rss feedjét, a menüben megtaláljátok.

Haszprus

Napenergiás táska

©   Haszprus   |   hwsw

A solar-powered handbag designed by a student from Brunel University promises to make finding keys and other items at the bottom of a bag easier.

BBC News

Ah b+ valszeg tömegre és költségre jobb megoldás lenne egyszerűen ha fekete helyett fehér (vagy akármilyen világosabb) belsőkkel készítenék a kib.szott táskákat, nem?? Eszem-f.szom megáll. Hogy azt nem lehet ilyen frankón eladni a sok konzumerzombinak?
Haszprus

Hogyan basszuk át a júzer fejét?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Hát bazmeg, ekkora egy szopatást én még életembe' nem láttam. Regisztrációnál a jelszó mezőbe beüthető karakterek száma korlátozva van, azonban erre semmi nem hívja fel a júzer figyelmét, sőt maga a mező bőven hosszabb, mint amennyi helyre az adott számú csillag kirajzolásához szükség van. Én pont eggyel hosszabb jelszót adtam meg mint a limit, és nyilván nem tűnt fel hogy teszemazt 10 helyett csak 9 csillag jelent meg (az utolsót elnyelte a maxlength). Ez még nem volna szopás, csakhogy így az utolsó karakter lemaradt a pw-ből, bejelentkezéskor pedig nincs pw-hossz limitálás, így ott fél órán keresztül próbálkoztam mindenféle elgépelt és elszúrt jelszókombinációkkal, hogy végre be tudjak lépni. Utolsó lépésként megpróbáltam újra regisztrálni, gondolván hogy esetleg nem jött létre az account, és akkor halleluja kiszúrtam hogy egy karakterrel rövidebb a bevihető jelszó.

Gmail.hu, fasza megoldás, gratulálok.

Haszprus

Hogyan mentsünk képeket az interneten?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Kaptam egy órarendet emailben, bmp-ként mellékelve, majd a következőt találtam válaszolni.

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
A bmp amit küldtél: 801846 bájt
A gif amit kapsz, tökugyúgy néz ki (pixelről pixelre, színről színre egyezik), de: 8876 bájt.

A kérdés: ti milyen formátumban külditek a képeiteket? Bmp-ben-e?

Update 14:52: most küldök egy 65 megás bmp-t demonstrációs célzattal, remélem nem timeoutol vagy pattan vissza sajnos a címzett webfelületen nézi a leveleit, így én szívom meg jobban

Update 18:50: hazajöttem és még mindig küldi, rulz

Haszprus

Opera 8.5

©   Haszprus   |   hwsw

Engedjétek meg, hogy ajánljam az Opera 8.5-öt azon IE felhasználóknak, akiknek a Firefox valahogy nem jött be. A 8.5 ingyenes, de ezt már mindenki tudja. És nagyon szép, kellemes, valóban.

Mivel adblock vagy hasonló tudomásom szerint nincs benne, ezért advanced Firefox júzereknek nem tudom ajánlani. Egészen el is képedtem, hogy az Indexen mennyi reklám van, ekkor döntöttem úgy hogy véget vetek a tesztelési procedúrának.

Haszprus

Alternatív email cím gmailen

©   Haszprus   |   hwsw
Most fedeztem fel (lehet hogy új feature, nemtom), hogy a gmail webfelületén módunkban áll más feladói címről írni levelet. A dolog úgy kezelődik, hogy felveszünk a settingsben egy alternatív accountot, majd mint bármely levelező programban, kiválaszthatjuk levelíráskor, hogy melyik címünkkel akarjuk elküldeni. Teljesen atom.
Haszprus

Böngészőháború II.

©   Haszprus   |   hwsw

Szgkulton G@lántai megszondázta a tömeget (~250 fő) hogy tegye fel a kezét, aki IE-t használ: kezek szórványosan a magasban. Tegye fel a kezét, aki Firefoxot, vagy Operát használ: kezek erdeje, gyakorlatilag mindenki azt használ informatikához közeli körökben.

A blogomon 2005-ben (nyártól) a statisztika a következő: Firefox 32%, IE 58%, Opera 5%, Mozilla 3%, egyéb 1%.

Mindemellett egyébként G@lántai megemlítette nagy örömömre amit én is szoktam: ahogy elkezdett terjedni a Firefox, már nem lett közömbös a haxoroknak, és hopp lám-lám egyre másra kerülnek napvilágra a firefox bugok, sechole-ok. Minden szoftver addig biztonságos, amíg kevesen használják.

Haszprus

Last.fm

©   Haszprus   |   hwsw zene
A napokban Balage mutatott egy website-ot, a last.fm-et. Első pillanatban fölöslegesnek tűnt, ráadásul fel kellett hozzá raknom egy winamp 5-öt (eddig 2.83-mal nyomtam).

Van egy plugin, ami betelepül Winamp alá, és semmi más célja nincs, minthogy felrakja a last.fm-re egy rendezett lista formájában, hogy miket hallgatok, megspékelve némi statisztikával.

És itt jön egy finomság, ha lejátszottál már jópár számot, akkor a last.fm benépesíti a neighbours listádat, ahova a hallgatott számok alapján összegyűjt rokonlelkeket számodra. Ez miért jó? Hát nekem nem célom a világ hasonló ízlésű egyedeivel megismerkedni, ellenben láthatom a rokonlelkeim által kedvelt zenéket, azaz igen nagy valószínűséggel szert tehetek olyan előadókra vagy számcímekre, amik nekem is bejönnek.

Ez nem rossz dolog, de még jobb, hogy a last.fm-nek van egy rádiós szoftvere, amire még nem igazán tudom, hogy miként tud felkerülni a tartalom, de az tuti, hogy ez nem valami hagyományos rádió, hanem először is megválogathatod hogy milyen csatornát akarsz hallgatni, mégpedig műfaj szerint. Van pl. trance, azon belül is vagy 50 alkategória, vagy pl. female vocalists, ami elég ígéretesen hangzik, mert szeretem az ilyen zenéket. De mi az atomtuti ebben? Az, hogy a rádiószoftverükben ott van egy next track gomb, és ha nem jön be ami megy, bármikor válthatsz. Szélesítheted az ismereteidet anélkül, hogy a szar zenéket is végig kellene hallgatnod, ráadásul ki van írva hogy mi az amit éppen hallgatsz, kattinthatóan, hogy eljuthass az adott zenéről vagy előadóról szóló oldalra, ahol meg is veheted, pl. Ha egy számot nemcsak átugrani akarsz hanem soha többé nem hallani, akkor van Ban this track gomb is.

Atom. Ajánlom.

Egy probléma van, a zenekategorizálást a felhasználók végzik, és a female vocalists 10 számából mondjuk 3-ban nincs egy női hang sem Ezzel együtt jó.

Haszprus

t-online@balkán

©   Haszprus   |   hwsw
Azt gondolom, nekem is le kell írni, hogy elég tré dolog a T-Online részéről hogy a korlátlan díjcsomagjukra előfizető egynémely ügyfeleket kivágta mert túlzottan igénybe vették az ígért - korlátlan - szolgáltatást. (Engem amúgy nem érintett ez az akciójuk.)
Haszprus

Kresz, polarizer

©   Haszprus   |   fotózás hwsw life történelem
Most idézek egy klasszikust, szevasztok!

Tegnap elkezdtem átnézni az 1342 kresz-kérdést, ma 5 óra körülre be is fejeztem, aztán alig bírtam elaludni igen sokáig, végül hót kómásan indultam neki a kreszvizsgának. Tudván hogy ez nem jó, segítettem magamon egy red bullal. Van valami olcsóbb termék is itt a pluszban, saját márkájuk, egyszer (tegnap) kipróbáltam azt, de miután végül késre lett szükségem ahhoz hogy felnyissam a dobozt, inkább nem kockáztattam meg az utcai szomjan maradást A vizsgaközpont előtt majdnem elüttettem magamat sikeresen (nemtom valahogy azt hittem hogy a villamos mellett két sáv megy balra, de amikor a járdára leléptem, kiderült hogy balról is jönnek kocsik Kicsit álmatag vótam.

A vizsgaközpont egy marhaszép, automatizált épület Budapest egy nem éppen központi helyén. A vizsgaeljárással maximálisan meg voltam elégedve, a touch screen nem volt gáz, sőt, marhára tetszett, pedig azt hittem, tré lesz. Nem kellett izmozni meg kezet össze-vissza huzogatni a nyomkodással mint ahogy annak idején a Mezőgazdasági Múzeumban tapasztaltam.

Szóval lenyomtam egy hibátlan kreszvizsgát, majd megdumáltam a folytatást az oktatómmal. Akartam volna fodrászhoz is menni, de elvertem az utolsó fillért is egy Sigma polárszűrőre, amivel most a következő képet prezentálom nektek:

A dolog érdekessége tehát, hogy mindkét képen be van kapcsolva a monitor, ugyanolyan fényerővel, stb. Zsírság. Nem mintha erre vettem volna a polárszűrőt, de azért érdekes

Ismét meg kell dícsérjem az extreme digitalt, ezúttal a Blaha Lujza téri üzletük egyik eladóját, akinél úgy kezdtem a dolgot hogy polárszűrő érdekelne és hogy egyáltalán mi a különbség a cirkuláris meg lineáris között, stb, mondta hogy van számomra 3 fajtájuk, és magától felajánlotta hogy menjünk ki a boltból az utcára és nézzem meg őket. Megnéztem egy Hamát meg egy Sigmát, magyarázott egy kicsit a különbségről, végül Sigma mellett döntöttem, mert a Hama a technikai cuccok trabantja, amennyire tudom, és a Sigmán volt egy külön csillogásmentesítő bevonat. Na mindegy.

Bezzeg a Megapixelnél amikor jártam, náluk abból állt a vevő kiszolgálása hogy közölték hogy nincs 350d és ha lenne se adnák a redvás kezembe mert ez itt nem a játszótér meg kölcsönző. Nah náluk se vettem még semmit és valszeg nem is fogok, az ilyen üzletek dögöljenek éhen.

Ja és az újdonsült polárszűrőm birtokában megint majdnem elüttettem magam és leordították a fejemet is, kb. jogosan, szóval ma kómanap van, vigyázzatok velem, szevasztok.

Haszprus

Windows Vista

©   Haszprus   |   hwsw
Amúgy kipróbáltam tegnapelőtt a windows pistát. A telepítés iszonyat lassú, a rendszer lassú, villódzás-érzésem támadt a használat során, a bootolás és leállítás kellemesen gyors, de bizonyára azért, mert nem raktam rá fel semmi progit. A videokártyám nem szerepel a támogatottak listáján (egy 64 megás geforce2 ti-vel nyomom), és így borzalmasan ronda a default theme. Béta 1, egyelőre ezt tudja. Videokarit meg majd újítani kell. Meg kell mondjam, nem kifejezetten örülök. Mert amíg egy rambővítésnek minden program hasznát veszi, addig egy új videokártyával semmit se tok kezdeni, tekintve hogy játékra nem használom a gépet. Na jó, majd kelleni fog a hdtv formátumhoz, de hol vannak még az ilyen kontentek. A rendszerrel telepítés után kb. negyed órát szórakoztam aztán könnyes búcsú nélkül töröltem le a könyvtárait immáron xp alól.

Amin kipróbáltam: athlon xp 1700+, 1 gb ram, geforce2 ti 64mb, dvd meghajtó nuku (márpedig a telepítő dvd-n gyün), a többi a pista szempontjából lényegtelen.
Haszprus

Fun polski movie

©   Haszprus   |   film hwsw
Keresem azt a videót amin egy fiat polski látható KÉT kormánnyal amivel mindkét tengelyen lévő kerekeket lehet irányítani. Aki tud bármi infót (fájlnév stb), írja, thx
Haszprus

Windows másfél évvel ezelőttről

©   Haszprus   |   hwsw
Ez nekem eddig hogy nem tűnt fel??? Van egy D:\Windows könyvtáram 2004 márciusi legutolsó dátummal. Valami régi Windows-telepítés maradványa… Nem értem a dolgot. Másfél éven át nem tűnt fel hogy van egy törölhető Windows példányom??? WTF? Szerintem most bújt elő valahogy. Hát ez komolyan hihetetlen. Egyelőre betömörítem az egészet, hátha kell vminek.
Haszprus

Sony NW-E507

©   Haszprus   |   hwsw
Ezért sajnálom hogy nem közlekedek hosszabb utakon.
Sony NW-E507
Sony NW-E507
A probléma vele annyi, hogy az 1 GB helyett lehetne inkább 1,5 (bár nem túl szükséges), és a beépített akksi. Mert a Sonytól kitelik, hogy 1 év múlva lehet kidobni az egészet a kukába az akksi miatt. A discmanembe 10khuf-os akksi kell és évente szabályosan meghal. Másodjára már nem pótoltam, most van egy marhadrága discmanem immáron több mint egy éve a szekrényben ami lényegében működne, ha lenne bele akksi, de nincs. Szerencsére nem is kell sehova. Talán nyáron kéne utakra, de mivel idén külföld sincs, így elleszek nélküle.
Haszprus

A negatív reklám is reklám? Goldenblog 2

©   Haszprus   |   hwsw
Kicsit körbenéztem a neten és az egyik fele azt susogja hogy goldenblog rulez (őket vagy barátaikat beválasztották), a másik fele pedig olyan észrevételeket tesz, amiket én is:
  • egyrészt kik jutottak be? (minőségileg)
  • másrészt kik jutottak be? (nem is blogok)
És belefutottam még egy harmadik jellegűbe is amivel szimpatizálok. Van a listán pár nagy név amiknek a minősége erősen megkérdőjelezhető és fene se érti hogy miért oly' népszerűek. Bár én is olvasom őket. De minden egyes új postjukon csóválom a fejem. Néha beszólok, néha nem. Van, hogy heteken át mérgelődöm egy írásukon.

Meg lehetne kérdezni hogy miért olvasom akkor őket, de igazából nem tudnám jól megindokolni.

A címre pillantva látom hogy eredetileg nem erről akartam volna írni. Hanem hogy a hvg-ről most sokaknak megvan egy negatív véleménye. Egy olyan kategóriában rendeztek versenyt, ami iszonyatosan szubjektív (ki ír jól és ki nem, de beleszól az is hogy mikről ír), és ez merész vállalkozás volt tőlük. Persze egy szépségverseny is szubjektív, de az igazság az, hogy ott a jelöltek fele után mindenkinek csurog a nyála. Itt más a helyzet. A szépségversenyben mi magunk nem veszünk részt, és ismerőseink is csak igen ritkán. Nincs sértődés, nem rágunk be, ha nem mi nyerjük.
Haszprus

Goldenblog

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw
Két megjegyzés a goldenbloggal kapcsolatban.
  1. A versenykiírásban 5 féle blogértékelési szempont van, s ezek közül csak egyik a tartalom. (Sejthetitek, mire gondolok.) (De ha mégsem: én benyomtam volna a blogomat a technikai megoldásai miatt mert a magyar mezőnyben én még sosem találkoztam ennyi - legkevésbé sem fölösleges (kivéve talán a ghetto scriptet) - feature-t felsorakoztató bloggal.)
  2. Mit keres a top100 blogban egy portál? Konkrétan a weblabor. Ennyi erővel bazzeg az index meg az origo vagy a hvg is ott lehetne a top100 blog között, no komment.
A weblaborral semmi bajom, azzal van bajom hogy manapság akármilyen website = blog. Ugyanígy mit keres a blogringben a snapsoid? A blog definíciója számomra az, hogy webnapló. (Ld. weblog) Ebbe rohadtul nem fér bele a két site közül egyik sem. A weblabort ugyan mi teszi naplóvá?

Mielőtt valaki azzal jönne hogy de a weblabor az igenis tematikus blog. Nem. Egy tematikus blog az lenne ha nyitnék egy Haszprus bme überblogot ahol kizárólag a bme-s élményeimről írnék. Igen. A történésekről. Mert azt lehet naplózni. Történéseket. De állandó tények lerögzítését, cikkeket, teszteket hogy a halálba lehetne már naplónak nevezni?
Haszprus

Webergonómia - 1 - a regisztráció

©   Haszprus   |   howto hwsw
regisztrációnál ne kérjünk el túl sok adatot hacsak nem maga az adatgyűjtés a célunk. de valóban az-e a célunk hogy feltétlen el tudjuk érni a site-unk látogatóit icq-n, msn-en, emailen, stb?

attól függ mihez kell a regisztráció, de a látogató azért regisztrál, hogy elolvashassa a site-ot, vagy hozzászólhasson, vagy ilyesmi. nem biztos hogy meg akarja adni a személyes adatait a kapcsolat elmélyítése céljából. egész konkrétan elég valószínűtlen hogy így akarna cselekedni.

regisztrációs lapon tehát ne toljunk rögtön a képébe 20 kérdést személyes adataira vonatkozóan, mert ha nem életbevágóan fontos számára a regisztráció, lehet hogy elmegy tőle a kedve (saját példámból kiindulva egészen biztosra vehető).

a regisztráció akármennyire is kényelmes, sokakat el fog rettenteni az oldal használatától, amennyiben az adott pillanatban nincsenek hosszútávú tervei, egyszerűen csak egy hozzászólást szeretne írni.

az überblog esetében mindössze két mezőt kell kitölteni, és még külön lapot se kell előhívni, egyszerűen a két mező után kattintani a 'regisztrálok' gombra. szokatlan, ám szerintem roppant jó megoldás (köszönöm a tapsot). ám szokatlanságából ered pont a hibája is: sokan először megpróbálnak kitöltetlen mezőkkel kattintani a 'regisztráld' gombra, mert azt hiszik, hogy majd jön a regisztrációs form a következő lapon.

a fenti megoldás egyszerűsége és gyorsasága ellenére mióta nem kötelező a regisztráció, lényegesen többen szóltak hozzá a témákhoz. regisztrálatlanul. ezeknek a hozzászólásoknak egy része örvendetes, másik részük csak felmérgesíti az embert, mert nagyobb esélye van az "egykommentes fikanickek" felbukkanásának. azonban a fórum lényegesen pörgősebbé válhat tőle. (saját tapasztalatom szerint)

a kötelező regisztrációt egyébként pont azért szüntettem meg, mert megtapasztaltam, hogy ha az ember egyetlen hozzászólást szeretne beírni, nem biztos hogy el fog bíbelődni a regeléssel.

végül még egy hátrányt említenék meg. a regisztrációhoz tartozó jelszót meg kell jegyezni vagy fel kell írni. az advanced user ugyanis nem mindenhova ugyanazt a pw-t adja meg, viszont a 100+ pw-jét képtelen fejben tartani, legalábbis nem meri bevállalni az elfelejtés következményeit. a feljegyzés viszont tovább tetézi a regisztrációs macerát.

ezen bejegyzésem olyan amilyen, eredetileg vázlatnak szántam
Haszprus

Hogyan írjunk a weben - 2

©   Haszprus   |   howto hwsw
Lehetőleg ne plagizáljunk. Ha megtesszük, és rajtakapnak bennünket a "cikkünk" publikálódása után 10 perccel, ne úgy oldjuk meg a problémát, hogy kitöröljük a plagizálás tényére vonatkozó kommenteket.

Mindezek bekövetkezte után azonban ne lepődjünk meg a további események furcsa sorozatán

Update 2005. jún. 01. 00:40: szolgálati közlemény: a Haszprus überblog szerkesztősége nem érzi felelősnek magát a "további események furcsa sorozatáért", sőt, szerinte nemcsak nem felelős értük, hanem nem is hozható kellő mértékig összefüggésbe velük. És amúgy is eredetileg teljesen más eseményekre gondolt.

Update 2005. jún. 04. 15:53: A témát pedig remélem nem lesz szükséges folytatni.
Haszprus

A Firefox lapmegnyitási bugjához kiegészítés

©   Haszprus   |   hwsw
Nos. Sil azt írta a kommentek közt, hogy nála márpedig frankón megjelennek a lapok hiába kattintgatja végig. Igen, de nála a linkjeim végigkattintgatása 35 másodpercet vett igénybe (ezt a szerver logból látom). Természetesen nem állítottam hogy ilyen lassú tempóban se lenne képes megbírkózni a firefox a feladattal (no offense, Sil ). Én a 21 linkemet kereken 10 másodperc alatt kattintom végig (kétszer lestopperoltam a telómmal és a szerveren is 10 mp az első és utolsó lekérés közti különbség). Ezen 10 másodperces kattintási sorozat eredményeként legutóbb a 21-ből mindössze 10 ablak nyílt meg.

A legfurcsább az egészben, hogy a szerver logjában ott van mind a 21 oldalnak a lekérése, innentől meg nyilvánvalóan nem a gépem lassú (illetve lehet hogy mégis, de ez nem elég ok). Tehát a firefox érezte hogy rákattintok, és még a szervernek is elküldte a fájlkéréseket. Hogy miért jelent meg a 21-ből 10 fül? Ez kérem szépen egy gecinagy bug.

Miért kell egy buggal teletömött szoftvert hibamentesként hype-olni az egész interneten? Lehet hogy pár dologban jobb mint a Maxthon (és valóban, még mindig Firefoxot használok), de ha egyszer vannak ilyen borzalmas hátrányai, akkor nem igazán kéne ezt annyira erőltetni... Mindenki választhat. Maxthon (IE alapok) = pár feature hiányzik, Firefox = bughegyek, és persze itt más feature-ök hiányoznak.

Szerencsére elég sok helyen kezdik már felfedezni és osztani azt a véleményt, hogy ahogy a firefox széleskörűen elterjedt, úgy derült ki szépen, hogy ez sem egy bugless termék. Ez valamilyen szempontból persze szomorú, mert csalódtam, mert azt hittem hogy itt valami angyali dolgot fogok tapasztalni a sátán böngészője után, de sajna nem.

Eltűnődök, mi az, amit hiányolnék a firefoxból, ha most visszatérnék Maxthonra. Két dolgot: az átlátszó png-ket (mivel az új designomban használnám őket), és a hover effektek meglehetősen gyors renderelését. Talán még az adblockot, mert nagyon userfriendly módon idomítható. Megéri ezekért még a Firefoxszal szenvedni? Nem tudom. Valószínűleg egy darabig bírom. A kérdés csak az lesz, hogy milyen lesz majd újra Maxthont használni. Érezni fogok valamilyen feature hiányt amit korábban (firefox előtt) nem éreztem?

Érdekesség gyanánt: Maxthonban gyakorta nyitok (nyitottam) meg egyszerre többszáz fület, igaz, nem egyesével kattintgatva (mert ott nem kell), hanem kijelölve a linkeket aztán drag&drop egyszerre megnyílik mind. Igaz, hogy lemerevedik tőle a progi fél percre vagy ilyesmi (100% cpu), de megnyitja mindet és utána tisztességesen le is kezeli míg be nem zárom őket. Gépi erőforrásokat kevésbé sajnálom mint azt hogy nekem kelljen egyesével ráadásul borzasztó lassú tempóban végigklikkelgetni a cumókat.

Update 05:20: ezt a sort már Maxthonból írom. Welcome home.

Update 15:24: ezt meg firefoxból, eheh. openselectedlinks nevű plugin.
Haszprus

Firefox = bugok országa

©   Haszprus   |   hwsw
Amúgy a Firefox beépített leltőjével szedtem le a cumókat és legnagyobb meglepetésemre egy jó részük csak félig van letöltve (a firefox persze azt mondta, hogy completed). Annyi bug van ebben a Firefoxban, hogy az hihetetlen. A keresős és title baros bug pedig sokkal gyakrabban jelentkezik, mint gondoltam. Gondoljatok bele, ha egy szoftver használatának első 2-3 napjában 6 (illetve ezzel most már 7) bugot fedezek fel teljesen véletlenül (tehát nem rendezek bughuntot, nem tesztelem a cuccot extrém körülmények között), akkor valójában mennyi lehet benne.

Azt nem értem, ilyen bugmennyiség mellett miért kell iszonyat módon hirdetni az igét, hogy a firefox király. És plíz ne jöjjön nekem senki azzal hogy írjak bugreportot mert hadd ne pont nekem kelljen megmenteni a firefox becsületét, másrészt valszeg ezek a bugok ismertek, mert nem fél év használat után találtam rájuk hanem a használatba vétel után kb. rögtön. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy feltételezem, kb. minden firefox user találkozott már velük. Akkor meg miért gondolja, hogy a firefox akkora atomjó, ha ő is tapasztalja a bugokat?

Nem, nem egyetlen emberhez szól most ez - rengetegen hirdetik hogy a firefox mekkora jóság.

Egyébként nyolcadik bugnak ideírhatjuk azt is, hogy az új fülek megnyitása eszetlen lassú, és megnyitáskor kimaradnak tételek. Próbáljátok ki. Például itt a blogom jobb oldalán az archívum részben találtok egy rakás linket. Ha nem vagytok bénák, akkor sokkal gyorsabban tudtok kattintgatni rájuk, mint ahogy a firefox meg bírná nyitogatni a tabokat, míg végül elér egy olyan lemaradást, amikor már ki fogja hagyni a kattintásaitokat és meg se nyit egy rakás kattintott linket. 21 linkből nekem pl. 14-et nyit meg, a maradékot kihagyja. Ez szerintem bug kategória (fix méretű a megnyitandó url-ek várakozó sora, vagy mi?).

Itt jegyezném, hogy Maxthonnak van egy roppant kellemes szolgáltatása, hogy pl. kijelölöm az archívumnak a tizenvalahány hónapját, drag&dropolom, és íme, megnyílik a tizenvalahány link egy-egy fülben. Firefox ezt nem tudja (vagy ha tudja akkor majd jelzitek ), így tapasztaltam ki, hogy az egyesével kattintgatásos nyitogatás valami eszetlen lassú, ami még nem volna akkora baj, ha legalább rendesen megjegyezné hogy miket akarok megnyitni.
Haszprus

Hat Firefox bug

©   Haszprus   |   hwsw
Nesztek.
"Hibátlan, vagy ha mégsem, hát napokon belül kijavítják."

Update 14:58: egyébként az is bug hogy a Sage ikonja állandóan beragad de ezt már szinte meg se említem.

Update 2005. máj. 19. 13:25: most épp nem lehet bezárni a tabokat, se billentyűzetről, se duplaklikkel, se az X ikonnal. A keresési hiba megin előjött fél órája, de még nem jöttem rá hogy mivel lehet összefüggésben.

Update 2005. máj. 19. 20:03: Úgy tűnik legalább 8 pixelt szélesedett a monitorom:


Update 2005. máj. 20. 14:03: A hatodik firefox bug: Íllok a Sage alsó dobozán, nyomkodom a fel nyilat billentyűzeten, erre a Sage is lépked az rss bejegyzéseken, és az éppen böngészett lap is scrolloz felfelé. Én amúgy logikusnak azt tartanám, hogy betöltse a Sage az rss bejegyzést, amire rálépek, de ilyen nem történik. Ez nem bug csak missing feature, az viszont hogy a kettő egyszerre scrolloz, az bug.
Haszprus

Firefox egy nap után

©   Haszprus   |   hwsw
Must have extensions, szerintem:
Sage
RSS reader. A megjelenése szép, megjegyzi hogy egy bejegyzés olvasott-e vagy sem. Ugyanakkor a működési metódusa igen lassú, nem tudja a tartalmakat periodikusan csekkolgatni, és nem mutatja tooltipben az itemek teljes szövegeit. Szeretném ha olyanná válna, mint a Maxthoné, de 1.3.3-mas verzió körül elég valószínűtlen egy ilyen gyökeres változás.
Tab Mix, Tab Clicking Options
Segítségükkel bizonyos területeken jobb füles böngészést kaphatunk, mint Maxthonban, ugyanakkor pár dolog így is hiányzik, van ami jobban tetszett a Maxthonban.
Tweak Network
Nem tudok nyilatkozni róla, túl keveset használtam a Firefoxot nélküle ahhoz, hogy érezzem a teljesítmény-beli különbséget. Mintha még lassabbá is vált volna Power módban, de nem vagyok erről meggyőződve.
twoview
Maxthonban a füleket kezelheted külön ablakokként, saját méretet adhatsz nekik, egymás mellé rendezhetsz belőlük akármennyit, baromi egyszerűen, Windowsban megszokott módszerekkel. Firefoxban nem. Mert szar Ez az extension enyhíti a problémát, de azért rohadtul béna és körülményes módon.
Update 21:44: persze mivel Firefoxban azt se lehet beállítani hogy csak egy program működjön így a füleket akár két programba is rakhatom és akkor nincs probléma abból hogy nem tudom magukat a füleket alablakokként kezelni.
Extended Statusbar
A letöltés állapotáról infók. Ha szoktál nagyobb lapokon járni vagy 3 megás jpegeket töltögetni böngészőben akkor jól jöhet, amúgy a mai sebességek mellett fölösleges, ugyanakkor senkit se zavar. Szal ajánlott.
CuteMenus
Utálom az ikontalan programokat, már csak ergonómiai okokból is. Ez enyhíti a problémát, igaz, csak a weblapok jobbklikkes menüiben. De ott elég jól jön.
Plain Text Links
Maxthonban alapból megragadhatsz egy szöveggel írt url-t és így megnyithatod. Firefoxban ezzel a pluginnel is csak a helyi menün keresztül van erre mód. Way too complicated. Maxthon itt is gyaláz. Mint látjuk, a Firefox a saját értékelésem szerint nem igazán kerekedik felül a Maxthonon funkcionalitás (gui) tekintetében. Ugyanakkor impresszívnek találom, hogy a Firefox sokmindent gyorsabban renderel (hover effektek), és webfejlesztőként fontos számomra, hogy ne egy elavult böngészőmotorral toljam, mert egyszerűen tényleg vérlázítónak találom, hogy az IE milyen szinten van elmaradva a mai technológiák egy része mögött. Azzal, hogy váltottam, üzenek az MS-nek: kurvára sietni kéne már az IE7-tel, és jóra kell megcsinálni, mert van mit behozni.

Ja igen, amit jónak találok, az természetesen az on the fly keresés az oldalakon, valamint hogy highlightolni is tudja. A Maxthon is képes valami highlightolásra, de asszem csak akkor, ha webes keresőn keresztül nézek valamit. De lehet hogy csak láma vagyok és nem tapasztaltam ki, nemtom. A highlight jól jön a logok ránézésre való analizálásakor

Hiányolom még:
  1. Jó lenne ha a kijelölt szövegre egyszerűen drag&drop rá tudnék keresni a weben. Maxthonban ez egy kibaszottul hasznos feature, I'm lovin it. Itt csak jobbklikken keresztül megy ez. Sux. (Lassú, nehézkes. Kétszer kell egeret pozicionálni, drag&droppal egyszer sem!)
  2. Drag&drop text url megnyitás (szintén gyorsasága miatt)
    Update 22:51: A megoldás: Super Drag and Go, thx 2 Sil
  3. Ikont az eszköztárba a fülek közti pl. balra-jobbra lépkedéshez.
    Update 23:17: Ha ikon nincs is (de továbbra is jól jönne!), de van F2 meg F3, vagy amit akartok: SwiftTabs, thx 2 Sil
  4. Ikont az eszköztárba Close all tabs funkcióra
  5. Összesen egy Firefox példányt akarok futtatni, még akkor is ha a progit netán kétszer indítanám el. Ne induljon el kétszer vazze. Egy ablakban akarom az összes fület, ne kelljen nekem ablakokat csukogatnom ehhez.
  6. Kurva idegesítő, hogy a kijelölés nem rendelkezik az MS összes programjában (kiv. notepad) alkalmazott funkcióval, miszerint a kijelölés ne ott kezdődjön ahol a szerencsétlen júzer kattint, hanem a szó elejétől szó végéig érjen, mert az úgy kurvajó. Az Adobe implementációja? Szar. (Acrobat Reader) A Microsofté? Rulz. A Firefoxé? Nincs neki.
  7. Az Eszközök/Beállítások menüi, paneljei egyszerűen bénák, szarul vannak elrendezve a funkciók (áttekinthetetlen). Még az alap IE is 7 füllel rendelkezik a beállításokban, itt meg csak 5 részre osztották az egészet. Több kellett volna, a hely megvolt/megvan rá.
  8. Update 21:46: bazmeg nem tud Textarea-ban keresni, ilyen nincs!
Nos ezek vannak. Maradok Firefoxnál egyelőre, aztán meglátjuk. A motor renderelési képességei elég jól ellensúlyozzák az egyéb hátrányokat.

Várom az IE7-et. Csak nehogy csalódjak.

Update 21:48: most ez az összegzés eléggé levert, nem is gondoltam volna, hogy ennyi hátránya van a firefoxnak, mert a használat során nem érződik ki ennyire. De ez a lista elég tekintélyes, és nem kis problémákról van szó, sajnos, hanem rengeteg frankó feature-röl, amik eddig a böngészésem alapját képezték.
Haszprus

Firefox & Maxthon

©   Haszprus   |   hwsw
A Firefox alá telepíthető Sage plugin jobban kezeli az rss-eket, mint jelenleg a Maxthon, mindazonáltal ne legyünk túl borúlátók, mert a Maxthonban talán csak pár hete jelent meg az rss támogatás, nem kizárható a további fejlődése.

Én azért remélem, hogy az IE7 jó lesz. Muszáj hogy az legyen.

Igazából elmondom mit szeretek a Maxthonban. A fülkezelését. Jobb, mint a Firefoxé, legalábbis alapból. Lehet, hogy valami pluginnel orvosolni lehetne ezt a problémát. Egyébként a Maxthon gyorsabban töltődik be, tekintve hogy beállítható, hogy be se csukódjon. Ezzel szemben a firefox renderelése gyorsabb. Az most mindegy, hogy igazából jobb is, mert a site-ok úgyis teljesen ie-kompatibilisek, az esetek 95%-ában.

Az nem tetszik még a Firefoxban, hogy nem tud egyetlen böngészőablakban maradni a dolog. A Maxthon rávehető, hogy egyetlen ablakban legyen minden fül, akárki akármit mond.

Ha a fentiek valamelyikére tudsz orvoslatot Firefoxban, ne titkold

Update 22:55: thx mindenkinek a firefox használatában való segítséget

Update 23:11: múltkorában néztem háttérképeket windowshoz és tökvéletlenül erre a firefox wallpapers site-ra is elvetődtem. A háttérképek igényesek csak akkoriban még nem voltak aktuálisak, de amúgy ajállom minden ff fannek
Haszprus

Korunk anomáliája, az alternatív szoftverközösségek

©   Haszprus   |   hwsw
Alternatív szoftverek. Van a mainstream, meg ezek.

windows
linux
outlook, outlook express
thunderbird, bat
office
openoffice
internet explorer
firefox
Mindannyian tudjuk, hogy az alternatív szoftverek használói agresszív kampányt folytatnak amellett, hogy milyen fasza cucc az övék, használd te is azt, ha nem használod, tuti hüje lúzer lamzor vagy.

Kicsit vissza az időben, 1997 tájékán valamikor felkerült az első honlapom az internetre, és eléggé örvendett neki a közönség, bekerült a screenshotja a magyar címtárba meg mittomén. Népszerű volt, kaptam sok dícsérő levelet kapcsán, és némileg kapcsolatban van a jelenlegi haszprus.hu-t hosztoló céggel való megismerkedésemmel is.

Update 2005. ápr. 12. 00:30: még az eszembe jutott így fél egy tájékán, hogy az internetto akkoriban hetente 3 website-ot ajánlott az olvasóinak, és ezek között az egyik egyszer az itt nevezett site-om volt. 14 évesen vagy ilyesmi. azér örültem neki. meg annak is hogy egy másik site-omat Nyírő András (internetto & index alapítója) saját indíttatásából bereklámozta valami német konferencián vagy hol. meg a hvg-ben itthon. meg ezen kívül voltak még dolgok, mint pl. szintén az itt nevezett site referenciám alapján akart tőlem egy index alsite-ot (szintén 14 éves voltam ekkor), ami egy darabig volt is, míg rá nem untam. régi szép idők, mindjárt a könnyem is megered (na jó nem). 14-15-16 éves koromban elég sokminden volt. pl. nemtom sejtitek-e hogy a hwsw eredetileg az egyik site-om csapatbővítéséből állt volna, amivel ők kerestek meg, aztán meglepődtek hogy annyi vagyok amennyi, de nem befolyásolta őket. hja. másként alakultak volna a dolgok, ami miatt mégsem, az egyszerű tanulmányi meg egyéb döntések. nem tudjuk, merrefelé alakult volna a téma, én azt gyanítom hogy jól jártam, szerintem nem nagyon jutottam volna el egyetemig, vagy talán felsőoktatásig sem, ha azt a projektet az eredeti elképzelés szerint valósítjuk/valósítják meg. persze nem lehet biztosan tudni.
A történeti áttekintés után térjünk a lényegre. Megjelent valamikor az Internet Explorer 4.0 rengeteg új feature-rel, css támogatás meg mittoménmi, akkoriban a Netscape Navigator roppantmód elmaradni kezdett. De az alternatív közösség - mert ugye azzá lettek egy idő után, köszönhetően a Microsoft agresszív termékintegrációs stratégiájának - nem hagyta annyiban a dolgot, szent szoftverükké vált a Navigator minden hiányossága ellenére. Megjelent belőle több, csúfosan szánalmas verzió, lényegi frissítések stb nélkül, mérföldökkel le volt maradva mindenféle tekintetben az IE verzió(k?) mögött, ez hosszú éveken keresztül így volt.

Én az IE4 előnyeit elég hamar meglovagoltam, és teleraktam az oldalamat olyan feature-ökkel, VALÓDI látványos dolgokkal (és itt nem hülyébbnél hülyébb scrollozó villogó scriptekre kell gondolni), amik a css-nek voltak köszönhetőek, részben. Eljutottam egy olyan szintre, hogy a lapom teljesen élvezhetetlenné vált Navigator alatt. Egyszerűen a technológiai különbségek miatt.

A honlapom kezdőoldalára kiraktam, hogy belépés csak IE-vel, a Netscape-eseket kitiltottam.

Következmény? Majdnem lincselés. Nem részletezném, elég durván reagálták le a dolgot.

Nézzük akkor meg, hogy mi megy manapság a weben. Terjed ugye a firefox, kinn vannak mindenhol az ikonok, hogy használj firefoxot satöbbi. De ez sokaknak nem elég. Sokan képesek és megkeserítik a legnépszerűbb böngésző felhasználóinak életét azzal, hogy az amúgy nem is firefox-igényű weblapjukat direkt elrondítják IE alatt, kiraknak a tetejére egy 50 pixel magas sávot hogy mér IE-t használsz, meg hasonlók. Számos helyen találkoztam már IE-júzereket fikázó megjegyzésekkel weblapokon. A szitu tök ugyanaz mint anno.

Miért érzi az irdatlan kisebbségben lévő alternatív szoftverközösség úgy, hogy ők bárkit fikázhatnak, míg a mainstream-nek nem áll jogában kifejteni nézeteit a témáról?

Ami még érdekesebb, hogy egy amúgy IE alatt jól kinéző weblap tetejére miért kerül ki egy ilyen elrondító sáv, miért érzi szükségét az alternatív szoftverjúzer, hogy az IE-experience-et direkt rosszabbá tegye, mint amilyen amúgy volna? Úgy gondolja, hogy a firefox jobb lesz, ha az IE-t direkt gátolja működésében? Vagy úgy gondolja, hogy alapból nem volna elég érv a firefox mellett, tegyük tehát az IE-t rosszabbá? Ettől még a firefox nem lesz jobb mint amilyen, sajnos.

the bottom line. megjegyzésemben nem mondtam semmiféle véleményt semmiféle jelenleg használt szoftverről, így a firefoxról sem. nem kérek olyan hozzászólásokat, hogy 'a firefox jobb mert blah blah blah'. ismerem a firefoxot amúgy, én magam pedig a maxthon mindig épp legújabb verzióját használom. advanced tabbed brozinggal, adblockinggal, content blockinggal, meg ami kell.
Haszprus

A kutatás eredménye

©   Haszprus   |   hwsw
A kutatásból az is kiderült, hogy az internethasználók leginkább a közvetlen családtagjaik és barátaik körében népszerűsítik az internetet.
Izé, hol máshol lehetne még? Gondolom nem tipikus hogy a népek tömegrendezvényeken szónokolnának arról hogy az internet jó.
Haszprus

Életem leghosszabb bekonnektálási kísérlete

©   Haszprus   |   barátok bme haszprus hwsw idézet
Tegnap 22 óta próbálunk ketten-hárman SzaMa cvs szerverére bekonnektálni. Most saccolok, 3 órán át a konnektálással próbálkoztunk tegnap meg ma, különféle hibaüzenetek, firewall kutatás, beállítás, tesztelgetés, I/O error, cannot connect to host, több programmal való kapcsolódási kísérlet, satöbbi hibaüzenetek után így végződött a sztori:

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
wrong password, na egyre jobb
Haszprus
AHHHHHHHHHHH
Haszprus
JESSZ
Haszprus
látom a fájlokat
Haszprus
és a tűzfalam is jól be van lőve
Baba akkor mar nyert ugyed van
Haszprus
pezsgőt bontok
Haszprus
ez volt életem leghosszabb bekonnektálási kísérlete
Baba mi volt a trükk?
Haszprus
szerintem az hogy átírtam Marcell ip-jére a geek.com-ot
SzaMa
[censored_for_blog].is-a-geek.com
SzaMa
pedig ez rám mutat
Haszprus
aha hát akkor a kötőjel helyett pontot írtam
SzaMa
lehet, hogy elcacheelte valamelyik geci program
Haszprus
sőt most nemtom te írtad-e el de eddig Geri meg én is ponttal próbáltuk
SzaMa
Geri hogy áll
SzaMa
BAZMEG!
SzaMa
én írtam el
SzaMa
1000 bocs
Haszprus
király
SzaMa
faszom, hogy 0 a hamming távolság
Gergo__ hmmm...
Haszprus

Mailbox.hu howto

©   Haszprus   |   howto hwsw
Ne használjatok mailboxot, egy rakás szar. De komolyan. Nulla rendelkezésreállás.

Howto (step by step for lamz0rz)

  1. döntsetek valami más mailszolgáltató mellett, pl. gmail
  2. mailbox webfelületén állítsátok be h az összes levelet oda forwardolja
  3. ne feledjétek visszaigazolni hogy a cím ahova mennek a levelek, valóban a te tulajdonodban áll
  4. a mailboxos címeteket feledjétek el örökre
Haszprus

Linux

©   Haszprus   |   hwsw
Linux suxx. A projectlabor kapcsán négyen dolgozunk együtt. Egyikünk linuxot használ. Hadd ne mondjam el mennyi szoftverproblémát okozott ez eddig nekünk, kezdve azzal hogy nem tudunk egységes fejlesztőkörnyezetben megállapodni… Azzal nekem ne jöjjön senki lehetőleg hogy dehogynem, használjunk valami ingyenes LÓSZART (ld. netbeans), mert ez nem megoldás a problémára, ez a problémának a része.

Itt van egy levelem:
Közben leszedtem az argot és nem rossz, elég egyszerűnek tűnik...

Aztán jött a fekete leves. Látom hogy az eszköztárban egy csomó minden elérhetetlen: nem lehet szekvencia diagrammot készíteni és még sok mást.

Megnéztem hogy mit ír erről a manual: először is elborzasztott hogy a fejezetek legtöbbje után az szerepel a tartalomjegyzékben hogy "to be written", és valóban, nincsenek megírva ezek a témakörök. És most a legdurvább:

"Note
Sequence diagrams does not work in ArgoUML version 0.14."

Nálam 0.16 van de ebben se megy. És már eleve ez a verziószám... 0.16...

Higgyétek el nem rossz dolog az ha egy rendszert amit nem ismerünk és döntünk a használata mellett, legalább helyettünk mások már jóideje használnak...
Update 23:00: Azt hiszem ide kívánkozik még hogy nem akarok erről a témáról vitázgatni.
Haszprus

Telefonok

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Volt egy idő, amikor olyan telefonok jelentek meg, hogy azt mondtam: „wow”.

Manapság undorodva figyelem a nokia.com-ot, vagy a néha szemem elé kerülő újsághirdetésekben feltűnő telefonokat, kerüljenek ki bármely cég kínálatából. Egyszerűen rondák. Nagyok. A billentyűzetük használhatatlan. A billentyűk között nincs elválasztó tér. Ez szerintem roppant idegesítő. A színes kijelző tökéletesen fölösleges, a legtöbb esetben nincs szükség rá. Nagyon gyerekcipőben jár még ez a dolog. Majd ha nagyobb felbontás lesz.

Persze én magam is belátom, hogy nem lehet egyből nagyfelbontású cumókat árulni, mert akkor ki fizetné meg a fejlesztési költségeket? Ígyhát először eladjuk az alacsony felbontású szarokat, majd pár év múlva a nagyfelbontásúakat, addig is biztosítva érezzük a következő néhány év fejlesztési vonalait. Nyilván már most is lehetne nagyobb a felbontás, hiszen sok digitális fényképező keresőjébe, ami mindössze 1 négyzetcenti méretű, képesek többszázezer pixeles kijelzőket építeni, a méret tehát azt gondolom nem volna akadály.

A jelenlegi felbontásuk mellett ezek a telefonok nem használhatóak másra, mint anyagi státuszunk szimbolizálására, esetleg saját szórakoztatásunkra melyet pusztán az előidéz, hogy szeretjük a technológiai játékszereket. A jelenlegi színes kijelzők használati értéke azonban közel nulla.

A jelenlegi helyzetben olyan szolgáltatásokat látok, mint háttérkép, megválasztható telefontéma… Ez utóbbira külön felhívta valaki a figyelmem, hogy vigyázat, nem színt választhatok, hanem témát! És ettől boruljak térdre. Faszság.

Mindeközben valószínűleg akik elélveznek a 0,5 - 1 megapixeles übergáz minőségű telefon-fényképezőtől, ugyanaz a réteg fikázza szét a négy megapixel alatti hagyományos fényképezőket.

A konzumer-idiotizmus elérte azt a szintet, ahol már fizikai fájdalmat okoz nekem.

Azt hiszem, holnaptól szakadt cuccokban járok és leülök a földre. És te hová ülsz?

Haszprus

Négy megapixel a minimum

©   Haszprus   |   hwsw
Ma amint az I-ben a fotókat készítettem, mögöttem egy-két nagyon elit magasságokban járó ember szükségesnek tartotta egymás között, de kellő hangossággal kitárgyalni, hogy manapság, hát már a négy megapixel ugye a minimum, ami alatt kibaszott gáz egy fényképező, és hát ugye a digitális zoom sem ér szart se.

El is szégyeltem magam amiért nem tartok lépést a korral, bár közben olyanokra gondoltam hogy vajon nem jobb-e egy 3 megapixeles szétkonfigurálható gép mint egy 4 megapixeles fullautomata, és ebből következően nem feltétlen biztos hogy egy hozzáértő ember a megapixelek alapján mondja meg egy fényképezőről hogy az most jó-e vagy sem, de ezt most részletkérdésnek tekinthetjük nyilvánvalóan.

Költsetek fényképezőre 1-2 évente minimum 2-300e Ft-ot hogy ne kerüljetek ilyen rém kínos szituációba. Persze lehet hogy cserébe kőgazdagnak lesztek titulálva, dehát Magyarországon az embereknek három csoportja létezik:

  1. a csórók ugye, hát ez full gáz réteg
  2. a kőgazdagok ugye, ők kapják be, nem igaz?
  3. és azok akiknek pont olyan cuccaik vannak mint magunknak, na ők a királycsávók, ők tudják mik a tuti cuccok, igaz tesó? nekem is ilyen van, ez nagyon tuti cucc. persze ha majd váltok és te nem, akkor átkerülsz a csóró kategóriába és röhögni fogok rajtad.
Ma biztos front van.
Haszprus

Sch-ergonómia

©   Haszprus   |   hwsw life
Az ilyen dolgok felbasszák az agyamat. Kezdődött ott hogy már saját feledékenységem miatt sem voltam éppen higgadt, de igazából ami szerintem gáz, hogy ott van 3 léptetőkapu a sch belsejében, plusz egy portás által manuálisan nyitott, de igazából semelyikre semmi nincs felcímkézve. Ja de igen. A portáséra az, hogy a portás nyitja, kisbetűkkel, de azért nem gáz. A többi háromra viszont nincs ráírva semmi. Kijárat, bejárat, ilyesmi? Nem szokott az ember ilyen feliratokkal találkozni közhasználatú létesítményeknél? A f#szt nem! Ott kéne legyen. Persze 1 mp gondolkodás után az ember rájön, hogy ott van a kapu felé eső oldalán is egy kártyacsekkoló (de azt is csak ránézésre azonosíthatja be, mert ráírva ofkorsz nincs, nyíl nem mutat rá, stb).

Hol van itt az ergonómia?

És akkor jön a legtutibb. Rányomom a tirisemet az egyik kapura, villog a led zölden meg pirosan, felváltva, és pittyeg egyet. Na ebből dekódoljam hogy mi a fasz van. Megpróbálom újra (windowson nevelkedtem), ugyanaz. Megpróbálom másik kapunál, ugyanaz. Oké megyek a portáshoz, kienged, end of story.

Most pedig elmélkedhetek hogy mi lehetett a piros-zöld felváltott pittyegés. De úgy konkrétabban annál, hogy 'hiba'… Ugye valszeg az van hogy nem aktiválták még a tiris kártyámat a rendszerben, de mit lehet tudni, lehet hogy elvileg már rég aktiválva kéne legyen, az is lehet hogy átvételkor realtime aktiválódnia kéne, stb, de az is lehet hogy csak elbaszták az adminisztráción. Nem lehet tudni. Csak azt tudom hogy piros és zöld felváltott pittyegéssel kellett szembesüljek. Informatív.

Update 18:51: amikor berakták az első új lifteket és valamikor bementem tavaly (akkor még nem voltak belső léptetők asszem), akkor is hasonló volt. Ezek a liftek nem teljesen szokványos használatúak. Lehet hogy rábaszol és lehet hogy megszopatsz másokat. És nincs kiírva semmi b+, mintha alap lenne hogy mindenki mindennap a sch-ben jár és mindenki olvassa a liftes topicot a KIR-en. Ami amúgy már nincs, merhogy KIR sincs.

SZAR-on pedig megint elaludtam úgyhogy amint felébredtem el is jöttem, óra felénél járás ide vagy oda, ennek így semmi értelme.
Haszprus

Sulinet

©   Haszprus   |   hwsw

100 mbit für alles
Elmondom mi a baj. Mi a rákért kell 125e Ft-os csúcs videokártyát sulinettel megszponzorálni? Csórógyereket* tuti ez viszi előre az informatika elsajátítása felé?

*persze, nemcsak csórók élnek a sulinettel, hanem, sőt, de az ugye nem kérdés hogy hivatalosan a sulinet azoknak szól akik amúgy nem engedhetnék meg maguknak hogy gépük legyen meg ilyesmi. Nyilván nem arra találták ki hogy pistike 20 helyett 60 fps-sel tolja 1280-ban a doom3-mat.

a 20 és 60 fps a képzelet szüleményei, fogalmam sincs hány fps-t tol doom3-ban egy csúcskártya. lehet hogy már jóval többet 60-nál, mégiscsak eltelt némi idő a d3 megjelenése óta…

Azt gondolom hogy a hardverszponzoráció helyett sokkal inkább a nethozzáférést kéne szponzorálni, ha már valamiféle felzárkóztatást akarunk. Egy offline géppel úgyse sokra lehet menni. Vagy esetleg lehessen választani.
Haszprus

Backup for eternity

©   Haszprus   |   hwsw
Valaki megin letöltötte az egész blogomat. Az internet egy örök backupot biztosít az oda felkerülő anyagoknak a felhasználók állandó mirrorozása által.
Haszprus

Outlook 2003 überkontroll

©   Haszprus   |   hwsw
Hosszú listák, tökéletes szabályok, tökéletes irányítás. Először is eszetlen mennyiségű szabályt képeztem Outlook 2003-ban, hogy a félév során minél kevesebb időmet rabolja el a majdan levlistánkra ömlő eszetlen levél érdemi részének leválogatása.

Másodszor, pár napja felraktam a No Spam Today! nevű szoftvert, mely egy pop3 szerverként működik saját gépünkön megbújva, és a levelezőszoftver - legyen az akármi - rajta keresztül fér hozzá a leveleinkhez. A szoftver annyit csinál, hogy netről valamint helyben tárolt szabályok alapján belő egy spam-szintet minden egyes levelünkre, s ha ez egy megadott szám felett van (defaultból 4,8), akkor spamnek minősíti. Teszi ezt úgy, hogy a subjectbe beleír valami általunk kitaláltat, pl. azt hogy [spam], vagy bármi.

Mi a tuti a No Spam Today!-ben? Az, hogy nálam asszem 3 napja van fenn, és ezidáig nem hibázott. Értem ez alatt, hogy nem kategorizált spamnek valós levelet, és nem hagyott egyetlen spamet sem felismeretlenül.

Hibázni egy esetben tud, éspedig azon levlista-digesteknél, ahol a levelek közé beférkőzik néhány spam is. Ez alapvetően kellemetlen, ugyanakkor érthető probléma, melyet szerencsére megfelelő Outlook szabályokkal szintén helyre tudunk hozni.

Megjegyzések:
  • a No Spam Today! nem ingyenes szoftver, bár egy ideig teljes funkcionalitásában kipróbálható.
  • arra még ki kell dolgoznom valamit, hogy miként lehet zökkenőmentesen két windows accounthoz is beüzemelni a szoftvert. lehet hogy windows service-ként való futtatás lesz a helyes megoldás. igen. de hogy lehet ilyet csinálni? a google talált rá egy fizetős szoftvert, kösz, nincs valami beépített mód erre winben?
Haszprus

Axelero SUXX

©   Haszprus   |   hwsw
Botrányos. Megkérdeztem az Axelero üfsz-on emailben hogy a 2 éves hűségem lejárta után miként fizethetnék olcsóbb havidíjat úgy hogy a saját Otthon csomagomban maradjak (mert mára már olcsóbb a havidíj ugyanarra a csomagra mint ami nekem van, de én a régi szerződésem miatt még egy nagyobb díjat nyögök), erre volt képük az Otthon/L-t ajánlani (holott nem csomagváltásról érdeklődtem), és levelükben másra ki sem tértek. Micsoda egy szarházi banda. Kéne nekik az a több mint 1 milla pótdíj amit 3 év alatt fizettem volna nekik, ha Otthon/L-en lennék. Aham, jó vicc.
Haszprus

Tiéd a lányom keze és a fele birodalmam

©   Haszprus   |   hwsw
Éjjel 3 körül felkeltem mert pokoli szarul voltam (szerintem annak a minimálmennyiségű bornak a következménye de nem biztos) aztán azóta fenn vagyok. Ezzel szórakoztam aztán félbehagytam mer meguntam:


original stuff


digitally remastered stuff special edition

Nektek is van egy könyvtáratok ahol a netről szedett marhaságok gyülekeznek? (Én mondjuk főleg régebben gyűjtöttem ezeket.)
Haszprus

300 MHz

©   Haszprus   |   hwsw
Egy 800*600-as felbontással bíró, 64 MB RAM-ot, 3,2 GB vinyót tartalmazó, 300 MHz-es Pentium II által hajtott, LAN-nal nem ellátott notebookra telepítek Windows 98 alá NAV2005-öt ami eléggé úgy tűnik hogy végtelen ciklusba került a telepítés egy pontján. A műveletet otthon ne próbáljátok utánozni.

Update 18:46: A rendszerkövetelmények szekcióban 128 MB RAM-ot írnak Érződik

Update 20:20: mostanáig telepítettem azt a k..va navot b+
Haszprus

Új, limitált forgalmú adsl csomagok

©   Haszprus   |   hwsw
Axelero új adsl csomagjai (lehet h többi szolgáltatónál is, nemtom) eképp néznek ki…
havi előfizetési díjuk az ADSL Hobbi esetében 3 gigabájt, az ADSL Otthon és az ADSL Play csomag esetében 6 gigabájt letöltési adatforgalmat foglal magában. Ezt az adatmennyiséget átlépve az Axelero gigabájtonként bruttó 500 forintos plusz díjat számít fel előfizetőinek (a tényleges forgalom alapján).
A Hobbi/L ára 7900 Ft, Otthon/L-é 9900, Play/L-é 11900.

Kurvára megéri, mit ne mondjak. Most komolyan ekkora átbaszást még nem láttam. Ki a f#szom nem lép át egy havi 3 gigás limitet?! Február első 5 napjában szinte semmit se töltöttem és már 950 MB a forgalmam így is. (nem, nem zombi a gépem, lol.)

Aki meg a 6 gigát nem lépi át az mi a ráknak rendelne 512 kbites vonal helyett 1 vagy 1,5 megabiteset? Ezt a konstrukciót tuti hogy zsírkreténeknek dolgozták ki. Kedves ügyfél meg majd néz nagyot a két éves hűségnyilatkozata után, hogy a gatyája is rámegy ezidő alatt a forgalmi pótdíjra. Mert ne gondolja azt senki, hogy ha valakinek ott van a seggébe kötve a fél megabit vagy bármi hasonló kapacitás, akkor majd nem fog kipróbálni soha letölteni valami frankó stuffot, még akkor is ha azt legálisan teszi mondjuk az origo újonnan nyílt online videotékájából. De ezer más helyről is be lehet szerezni pl. jogtiszta zenéket.
Haszprus

No resume

©   Haszprus   |   hwsw
Bazz, a SzAr slide-okat (40 megás zip fájlban) egy olyan ftp szerverről kell letölteni ami nem támogatja a félbeszakadt letöltések folytatását, beSzArás. És kifogyott a színes tintapatronom is pedig állítólag 60%-on volt tegnap a hp tintaszintjelző progija szerint, és azóta nem nyomtattam egyebet, mint... Hmm, lehet hogy egy negyed oldalas halványsárga sáv fogyasztotta ki? Az kizárt dolog, mert nem tudom.
Haszprus

Technology power

©   Haszprus   |   hwsw
Egyik haverom síelni van egy hétig. Írtam neki egy emailt és legnagyobb meglepetésemre szokásához hűen két perc múlva már jött is a válasz, mintha csak otthon lenne. Technology power.
Haszprus

Pen tool

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Egész tűrhetően megtanultam kezelni a Photoshop freeform pen toolját és ennek most örvendek. Leginkább azért, mert a pen toollal [pl. brush toollal szemben] nagyon szép görbék rajzolhatók, nincs rá hatással hogy az ember - rajzoláshoz - bénán mozgatja az egeret.
Haszprus

Böngészők a blogomon

©   Haszprus   |   hwsw
Azt a kúúúúúúúrva mindenit! Most nézem hogy idén januárban a blogomon az olvasók mindössze 63%-a használt Internet Explorert! (6.0-t 56%)

És a 2004-es év során is elég alacsony volt ez a szám, konkrétan 77%.

Hát ezen most nagyon meglepődtem.



Tegyük még gyorsan hozzá hogy valószínűsíthetően a blogom olvasói közül elég sokan advanced userek.

Még tegyünk ehhez hozzá egy-két dolgot. Mit is? Azt, hogy a januári 37 fennmaradó százaléknak csak a fele használ Firefoxot. A többiek mást. Tehát aki nem IE-t használ, az nem feltétlen Firefox felhasználó. Mi következik ebből? Az, hogy a Firefox nem annyira tuti dolog, hogy mindenki azt válassza, aki az IE-vel valami okból elégedetlen. Magyarán az a 37% nem valami más frankóbb böngészőt keres - szerintem -, hanem egyszerűen csak magától az IE-től akar szabadulni. Ergo: mihelyt az IE jobb lesz (IE7), ezek a júzerek szerintem visszatérnek hozzá.

Persze ez csak egy teória.

ps. nincs excelben valami mód arra hogy a diagramformázási beállításaimat mondjuk egy stílusként elmentsem?
Haszprus

Firefox

©   Haszprus   |   hwsw
Egyébként egyre-másra hallom hogy a firefox itt bugos, ott bugos. Nyugalom emberek, minden program csak addig frankó meg überkirály, amíg csak egy szűk réteg használja. Utána elkezdenek előjönni a hibák. Több szem többet lát.

Én nem tudom azt elképzelni hogy egy ingyenes fejlesztés (tehát ahol a fejlesztők nincsenek fizetve érte) le tudjon győzni valami eszetlen költségekkel készülőt hosszútávon.

IE7-re kiváncsi vagyok már. Eléggé.
Haszprus

PT vizsga után

©   Haszprus   |   bme hwsw
Hát, meglett a vizsgám az tuti, de JSD-ben persze hogy nem találtam ki hogy mire gondolt PTZoli vazeeeeeeeeeee'. Lehagytam egy entitást. Szóval szar lett. Tökmindegy. Majd pénteken kiderül hogy nagyon gáz vagy csak kicsit, bár a megoldókulcs alapján én már tippelek egy hármas alsó ponthatárára. Esetleg négyes de az nem túl valószínű. (Nem tudom, mennyire osztja a mintamegoldástól eltérő megoldásokra a pontot)

Istenverte UML osztálydiagramos igaz-hamis feladat sajnos belekerült, ez a legnagyobb ellenségem.

Viszont vettem egy nyomtatópatront (mert a pt-re kb. ráment egy ) és felpótoltam az 512 mega ramomat 1 gigára.

Az a baj hogy a JSD feladatot az első gyakorlópélda után is megcsináltam volna ugyanolyanra mint a mittomén 10. után…
Haszprus

Híveim

©   Haszprus   |   hwsw
Nálam nincs linkfal, de büszkén jelentem, hogy most már két emberről is tudok akik miattam kezdtek blogolni

Az első ugye mainframe volt aki prog magánkonzi közben indította útjára a saját überblogját valamikor 2004 első felében, a pontos dátumot homály fedi, a második pedig Tiffany, aki hosszas tervezgetés után végül 3 napja üzemelte be az ő blogját.

Még félig-meddig ide kapcsolódik VDavid aki egy privát hozzáférésű minimálblogot indított volna az én közreműködésemmel, ám rejtélyes technikai problémák miatt ez végül nem következett be.

Engem egyébként xtr blogja (vigyázat, képi adult content, 18+, parental advisory ) indított el a blogolás útján.

Haszprus

512MB -> 1 GB (RAM)

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Szerdán RAM-ot duplázok asszem (kizárólag lustaságomtól függően - hogy elvánszorgok-e a boltig), 0,5-ről 1 GB-ra. Mert néha már 1 GB körül van a memóriafelhasználásom és roppant zavaró a swappelés (főleg hogy szarrá van fragmentálódva a vinyóm és így a swapfájl is). Bezzeg a régi szép időkben többnyire kétszer annyi memóm volt, mint amennyit használtam
Haszprus

Sanoma

©   Haszprus   |   hwsw sanoma
Egyébként valaki olvassa a blogomat a Sanomától. Tudjátok, ők azok akik meg akarták volna venni az Index egy részét, aztán asszem nem történt meg. Azt gondolom nyilván most a blogomba akarják inkább invesztálni a milliárdjaikat. Tökéletesen meg tudnám érteni ezt a tervet.
Haszprus

Bloggerek Magyarországon

©   Haszprus   |   hwsw
Van itt az e-média oldalán egy cikk az írótól, egy 20 oldalas lepublikált tanulmány a blogokról. Aki veterán, és erősen látogatott blogger, annak szerintem nem sok újat mondhat, de attól még érdekes olvasnivaló.

Kövesd az ujjad.
Haszprus

Internetes muzik-keresés

©   Haszprus   |   hwsw zene
Oké. Valahonnan eszembe jutott egy dallam, aztán a szöveg is. Why the trees are brown. Rákerestem. Találat nuku. Trees are brown lyrics - néhány találat. A következő sor: And the sky is grey. Erre rákeresve kiderült, hogy All the leaves are brown a helyes megfejtés, a szám címe pedig California dreamin'. A szám előadója szabadon választott, akárcsak a mix, én konkrétan 11 féle verziót töltöttem le belőle. Megemlíthető nevek: The mamas and the papas, Royal gigolos, Beach boys, Benny Benassi. És van még egy Náksi féle mix amit ezidáig nem tudtam beszerezni.

Internet power.
All the leaves are brown (All the leaves are brown)
And the sky is grey (And the sky is grey)
I’ve been for a walk (I’ve been for a walk)
On a winter’s day (On a winter’s day)
I’d be safe and warm (I’d be safe and warm)
If I was in LA (If I was in LA)
California dreamin’ (California dreamin’)
On such a winter’s day
Csak azt nem tudom, melyik filmből ismerem ezt a zenét. A google szerint ismerhetem pl. a forrest gumpból, de nem hiszem, valamint a beautiful thingből, de azt még csak nem is láttam. Szóval egyelőre passz. De ha valaki tudja, ne tartsa magában
Haszprus

Vizsgaidőszaki adatforgalom

©   Haszprus   |   hwsw
Komplett adatforgalmam az elmúlt 9 napban
DátumForgalom (fel+le, MB)
2005.01.0377,21
2005.01.0435,82
2005.01.0568,49
2005.01.06133,58
2005.01.07479,48
2005.01.08101,41
2005.01.0958,01
2005.01.10498,22
2005.01.1172,6
Haszprus

Csak leemelem a polcról

©   Haszprus   |   hwsw
Tegnap midőn a Mammut 2-beli Saturnban jártam, arra lettem figyelmes, hogy plexi dobozokba ki vannak rakva pl. vinyók. Érdekes ötlet. Tetszik. Odamegyek a pulthoz, kiválasztom ami kell, látom mi van "raktáron" (mi kapható), stb, ha kell, megveszem, ha nem, nem, gondolkodhatok rajta a nagy döntés előtt még egy csomót anélkül hogy valami sort feltartanék, vagy sorba kellene állnom, vagy egyáltalán valakivel (eladó) konzultálnom kellene arról, hogy mi is van nekik raktáron. Csak megfogom a választott vinyót és kisétálok vele a pénztárnál, persze fizetek is.

Nem történt ilyesmi, de roppant csábító a gondolat.

Haszprus

Látogatottsági rekordkísérlet donez

©   Haszprus   |   hwsw
Itten ilyen mediahack project zajlott s ennek keretében meg is dőlt a rekord látogatószám, ami 2004 januárban keletkezett, s 153 volt. Ma eljutottunk 23 óra körül 140-ig, majd egy gyors hajrában 193-ig tornázódott a nemes szám. (Visits/day-ről van szó, melybe az én visitjeim nem számítódnak bele, úgy van megoldva.)

Köszönöm minden közreműködőnek (ld. pl. olvasók), külön köszönet illeti (privacy power)-t és (privacy power)-t
Haszprus

Látogatottság és tartalmi változások

©   Haszprus   |   hwsw
Nemtom pontosan minek köszönhető, de növekszik a látogatottságom, sőt nem is nagyon marad el egyes általam nagyra tartott blogokétól. Na jó, mondjuk enyém harmadakkora (itt most konkrétan egy blogra gondolok), de mégiscsak itt egyszemélyes posting van, nem pedig egy egész gárda nyomja a bejegyzéseket. Ezen felül asszem nem sok bloggal vagyok linkelési viszonyban, így hirtelen összesen 3 kivétel jut eszembe, ezek közül egyik blog már rég elesett a csatamezőn, másiknak a gazdája direkt a saját látogatottságának rombolására törekszik, harmadiknál pedig fogalmam sincs hogy be vagyok-e még linkelve mert nem olvasom

Azt figyeltem meg, hogy ahogy csökken a bejegyzéseim száma, úgy nő az olvasottság. Persze nem biztos hogy pont ez a két dolog van közvetlen kapcsolatban. Lehet hogy egyszerűen csak némileg minőségibb a kontent ami itt megjelenik, mint amilyen régen volt. Ld. pl. már elég ritkák a fáradtsággal kapcsolatos bejegyzések (tképpen az utóbbi napokat leszámítva mióta ez a napi 4 bejegyzéses scriptlimitem van (amit egyébként kisebb gyakorisággal rendszeresen kitrükközök közvetlen az adatbázisba való írással ), nem is írtam fáradtságról)

fáradtság kategóriába tett bejegyzések
2004. szeptember31
2004. október24
2004. november12
2004. december4


Most nem tudok grafikonokkal szolgálni, mert ki vagyok lockolva a gépemről, viszont anyám elfelejtett kijelentkezni mikor elment innen, így most az ő nevén vagyok bejelentkezve De neki nincs jogosultsága a fejlesztési könyvtáraim olvasására…

Update 09:44: egyébként a napokban gondolkodtam azon, pont a fenti első mondat hatására, hogy lehet, hogy lehetővé kellene tegyem a bejelentkezés nélküli kommentelést. Miért? Mert háromszor ekkora látogatottságú site sokszor ennyi kommentet produkál. Persze lehet (nyilván) tartalmi különbségekből fakadóan is, ugyanakkor erősen gyanítható, hogy a regisztráció ill. bejelentkezés szükségessége sokakat eltérít a kommentálástól. Egy-két hete regisztráltam magam egy másik blogon is (doransky), de inkább kijelentkezve kommentálok, mert különben meg kéne jegyezni a jelszót hozzá (azon a blogon mindig kijelentkeződik az ember, nemtom pontosan mennyi idő alatt, a lényeg hogy állandóan újra be kéne jelentkezni, ami persze security meg privacy szempontból jó, de erősen csökkenti a dolog kényelmességét).

A dolog persze felveti nálam is a fent leírt problémát, miszerint elég gáz volna ha az eddig bejelentkezetten kommentáló júzerek kijelentkezve kezdenének kommentelni. Bár ennek már nem tulajdonítok olyan nagy jelentőséget mint régen, de azért mégiscsak jó látni az adminban hogy a recent_visitors mutatóm 8-15 közötti ingadozás helyett mindig 20 fölött van).
Haszprus

Gép újra kitagadva

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Ismételten kihoztam a gépemet a szobámból, minimum egy hétre, utána meglátjuk.

Update 2005. jan. 03. 09:26: tehát a helyzet: a gép nem a szobámban van, és egyetlen hozzá való felhasználó jelszavát sem ismerem pillanatnyilag (Rendszergazdáét sem)

Haszprus

Blog redesign

©   Haszprus   |   hwsw
Ha egyszer új design lesz a blogomon, komoly technikai kihívás lesz hogy megtartsam valahogy a régit (működőképesen! ld. kommentrendszer stb). Ugyanis szerintem egy naplót nem illik egyszerűen kidobni. Nemcsak a tartalomnak van ám jelentősége, hanem a formának is. Az mutatja a kor hangulatát, technikai szintjét, stb. Vagy legalábbis a fejlesztőét

Amúgy a priv naplómat bővítgetem kisebb designelemekkel (headerek), zsír.