hwsw - 2006 - 45 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Tamás

Spammerek

©   Tamás   |   hwsw

Az ilyen köcsögökkel mit lehet csinálni? (Most kaptam emailben):

Tisztelt Címzett,

ezuton szeretném ajánlani adatgyûjtõ, valamint email ellenõrzõ, kiküldõ programjainkat:

Email cím kiküldõ: a program segítségével könnyedén és bárhonnan kiküldheti meglévõ címlistájára leveleit, ajánlatait. A program kólün is használható email címek valódiságának ellenõrzésére, így akár folyamatosan ellenõrízheti címlistáinak aktualitását. Az email cím kiküldésének sebessége: 30.000 email/ óra.

Email cím, telefon-, faxszám, valamint weblapgyujtés: a program segítségével az interneten böngészve órák alatt összeállíthatja az Ön érdeklõ címlistát, legyenek azok vállakozások, vagy más adatok, bármilyen terület szerint. Email címeket nevekkel, de ugyanakkor telefon-, faxszámokat, valamint weblapcímeket is tud keresni. A programot használhatja meghatározott (Önt kiemelten érdeklõ weboldalakon), valamint akár egyszerre több ezer oldalon is tud keresni.

A programok ára: 8.000 HUF/ program, a kettõ együtt pedig 12.000 HUF.

Szállítási költség: 2.000 HUF

Üdvözlettel,

Molnár Zsolt

(E-mailcím a szerkesztőségben, örömmel megadom bárkinek, elvégre ő se kérte el az enyémet. Az IP-cím szlovák, *.91-127-188.t-com.sk, nem tudom, hogy a srác gépe-e vagy csak egy felnyomott zombigép.)

ScoobyZoli

Apple Kreatív Nap

©   ScoobyZoli   |   apple hwsw zene

A Belvárosi Színházban került megrendezésre a Apple termékbemutatója, délelőtt digitális fotózással kapcsolatos előadás volt, utána pedig zeneszerkesztésről, elsősorban a Logic szoftverről esett szó és kép. Én csak az utóbbin vettem részt, egyszerű regisztráció után megkaptam a head-setet(angol anyanyelvű az előadó), útban a ruhatár felé volt néhány jellegtelen termékkiállítás, az előtérbe bezsúfolt pár hangszer, és egy tucat fotósállvány egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésemet.

A bemutató összesen 2 órás volt,hangban és képben elég korrektül megismertették a GarageBandet és a Logic-ot. Nekem főként az hiányzott, hogy 90%-ban előre rögzített sávokkal demonstrálták a lehetőségeket, semmilyen hangszer hangját nem rögzítették a helyszinen. Túl sok újdonsgágot nem tanultam, érdekes volt a Logic párhuzamos audió- és videoszerkesztési szolgáltatása. Számomra csalódást okozott, hogy a nagyobb hardverigényű folyamatoknál(pl. mastering, komolyabb VSTi futtatása)a MacBook Pro-ról az előadó mindig átkapcsolt a Mac Pro Quad-Core Intel Xeon-ra(aminek ára 800e forint körül mozog). Vajon, ha egy felsőkategóriás notebook is nehezen bírkozik meg ilyen feladattal, akkor a MacMiniről miért állítják,hogy teljesértékű zeneszerkesztési szolgáltatást nyújt?

Összességében érdekfeszítőbb prezentációra számítottam, a zeneszerkesztés felszínét kapargatták, lehetett volna még több tartalommal is megtölteni a Workshop-ot. Több információhoz jutottam a bemutató előtt néhány széksorral odébb ülő 2 férfi beszélgetéséből, melynek egyik tagja Frei Tamás volt. Tudom, nem szép dolog hallgatózni, de baromira unatkozatm, így megtettem:-))

IRCQuote fight! In the ring:

VDavid
Btw kérdés: akkor találtam ezt a cikket is amikor arról kerestem infót hogy hogy lehet egy oldalt Google-re optimalizálni. Neked elég jó találatokat szokott adni a Google (gépfüggőség stb), tudsz ajánlani vmi oldalt ahol faxán össze vannak gyűjtve erről infók?
Haszprus
nem, nem mondhatnám hogy én ebben a kérdésben művelődtem volna
1xűen csak zseni vagyok
VDavid
ja jó
Haszprus
alapként elmondható, hogy minél több link mutat egy oldalra, annál feljebb kerül a google-ben. és minél feljebb levő oldalak mutatnak rád, annál többet ér a linkjük is, még feljebb kerülsz. az én blogom belül kibaszottul kurvára tele van linkelve (a belső lapok egymásra, ld. menü) és rendszeresen frissül. feltehetően ez okozza a jó rankinget
VDavid
wow, ötletes De akkor nem értem h a porton miért nem, ott nyilvána látogatószám sokkal magasabb, és kb. minden linkel mindenre
Bár lehet h arányaiban több az oldal mint a látogató
Haszprus
ja igen van még olyan is hogy a ?id=... -s url-eket leszarja, nem indexeli
én ezért anno ?id helyett ?k -t kezdtem használni
aztán azt se szereti ha sok query string van az url-ben, a könyvtárstruktúra nyerőbb. ezért, meg a szépség miatt mostanra már elég kevés query stringes oldal van a blogon, inkább könyvtárszerkezetnek tűnik az egész.
aztán az is nagyon előnyös ha a kívánt keyword benne van a title-ben és az url-ben. az is, ha a link, ami rád mutat, az adott keywordöt tartalmazza.
tehát pl. ha azt akarod h te legyél a top csigás találat a google-ben, akkor ez egy gagyibb link: a csigák bővebben {a href=x"}itt{/a}"
ez egy jobb: a {a href=x"}csigák{/a} bővebben"
Haszprus
a látógatószám érdektelen
azt nem látja a google
Haszprus
azt tapasztalom hogy a blogomon is a havi archívum oldalakat dobja ki ha vmire rákeresek, nem az adott bejegyzést
ez is azért van mert a havi archívumra kibaszottul sok belső link mutat a blogomon, az adott bejegyzésre meg csak elenyésző számú
a portnál nem tudom vannak-e olyan oldalak amikre kibaszott sok link mutat
Haszprus
és a ?id mondom megöli a dolgot, nem indexeli
Haszprus
szerintem a portnál elég nehéz eljutni a belső oldalakra, nem igazán tallózás-jellegű a port.. inkább keresés jellegű, de a google nem fog nekiállni inputokat kitöltögetni filmcímekről meg színészekről
VDavid
Nincs olyan h ?id, csak ?perf_id meg ?channel_id meg ilyesmik
Haszprus
azt nem tudom vajon minek tekinti
Haszprus
meg kell nézni h indexeli-e azokat az oldalakat egyáltalán
VDavid
de, ha megnézed, minden filmoldalon minden személy neve link, szóval rendesen összevissza végig lehet járni
Haszprus
igen de pl. nálam az oldalon kb. akárhova eljutsz maximum (!) 2 kattintással
mert a főoldalról 1 klikk akármelyik havi archívum és onnan még1 klikk akármelyik bejegyzés
a porton meg? kurva mélyre kell ásni ahhoz h tényleg bejárd a site-ot
mert igaz h a egy színész->film->színész->film .. úton keresztül el lehet vergődni akárhova de ez mély
szerintem ez rosszul érinti a rankinget
szerintem
VDavid
És ilyen keywrodös baxakodás meg ilyesmik?
Haszprus
elképzelhető h direkt a google-nek érdemes lenne csinálnotok még néhány tallózó jellegű oldalt
Haszprus
nálam nincs keywords kitöltve, tudtommal az inkább a régi típusú keresőket érdekelte
Haszprus

Régi idők screenshotja - 2000.01.02.

©   Haszprus   |   hwsw

Régi szép idők, egyetlen screenshot és mennyi tartalom…

  • 1024*768 (ez már alapból kicsit egzotikussá teszi)
  • Windows 2000 evaluation copy
  • 256 meg 16 színű ikonok
  • Klasszikus Start menü, igényesen karbantartva
  • Skintelen Windows
  • Netscape Navigator, lol
  • AudioCatalyst, ezek szerint volt mit grabbelni, lol
  • Spedia nevű progi: fizetős banner a képernyő tetején/alján, lol
  • GetRighton 2 film letöltése összesen 3,45 KBps-sel
  • Jó kis 250 megás filmek asf formátumban, lol
  • ICQ fájlfogadás: 146 KB több, mint 8 perc alatt
  • ICQ-n Alienz, Lamerz és Unknown csoport
  • news.hu
  • System Trayben kis progi ami minden nap hajnali 6:59-kor kilövi a modemes netet, miközben Haszprus a zúgó gép mellett az igazak álmát alussza
  • 70+ kontaktból mindössze 3 csatlakozva

Ez bizony nem ma volt.

Haszprus

Webergonómia for dummies - link a főoldalra

©   Haszprus   |   howto hwsw

Legyen minden nyomorult oldalon egy link a nyomorult főoldalra*. Optimális esetben ez egy nagy logó legyen az oldalak tetején, mivel az már úgyis van. Máshol is lehet, de ezt a legkönnyebb megtalálni, ehhez vannak a júzerek hozzászokva, ott keresik.

Elképesztő, komolyan, ezek az emberek nem tesztelik használják a saját site-jaikat se? Hogy a tökömbe van az, hogy a főoldalra csak úgy lehet visszajutni, ha a böngésző címsorát kézileg átírom?

Előre egy jobb web 3.0-ért.

* igazából ez a mondat, valamint a bejegyzés címe erőteljes cenzúrán estek át

Üdv! Hosszú csend után újabb újoncként jelentkezem a fedélzeten! Külön bejegyzést nem terveztem írni beköszönés címszóval. Nem az az ember vagyok aki feleslegesen szaporítja a szót vagy aki a posztolási ranglistán fog az élre törni ettől függetlenül azért igyekszem egyszer-egyszer valami érdekesebbnek ítélt témával hozzájárulni a blog életéhez mondjuk fotózás, life, film, hwsw témákban (meg bármiben ami éppen jön ) Hát, akkor jöjjön is az első bejegyzésem ezekről a fantasztikus háziállatokról!

Gondolkoztam, hogy miként mutassam be az állatkákat.. de még most sem tudom pontosan úgyhogy kezdjük az elejéről, képekkel illusztrálva...

2005. május végén került hozzám négy borsónyi kis állatka, mert gondoltam, ha ilyen baromi picik és sérülékenyek(nek kinézők) akkor lehet nem mind éli túl a költözést. Ez (sajnos *) nem így lett, mind a négy elkezdett iszonyat tempóban nőni, zabálni a salit, uborkát és a szépiát amiből a házukat építgetik (a fehér cucc a képeken).

* mert azóta is négyen esznek ki minden vagyonomból és szaporodnak mint a nyulak.. ehh még ha csak úgy szaporodnának a nyulak elbújhatnak mögöttük de erről még késöbb írok

Alig egy hónap alatt már pár centisre gyúrták fel magukat és szorgosan pusztítottak el minden zöldet vagy kevésbé zöldet amit eléjük raktam. Tehát jól megvoltak, éldegéltek mint a befőtt. Útközben a kezdeti kis műanyag doboz helyett kaptak egy nagyobb üveg tálat is pár centi földdel amibe boldogan ásták be magukat. Sajnos ezek után sötétebb idők következtek, kicsit el lettek hanyagolva, én beköltöztem Budapestre ők maradtak otthon. Ezt annyira zokon vették, hogy jól le is hibernálták magukat és kb szeptember közepétől 8 hónapnyi alvás következett egészen 2006. májusig...

... amikor is hazaköltöztem és újra kezelésbe vettem őket. Mint mindent, a felkelést is baromi gyorsan csinálták. Már kezdtem azt hinni fél óra ébresztgetés után, hogy ezek beleszáradtak a házukba és buktam a csigákat.. de nem! alig fél/háromnegyed órával a melegvízbe mártogatásuk után kilökték és megették az ideiglenesen épített ajtót, sőt sajnos még a házukat is visszarágták 1-2 centit azt hiszem kicsit mész hiányosok voltak, de nem vagyok csigológus tehát nem tudom pontosan. (Mint utólag kiderült amúgy is szeretnek pár hetes/hónapos téli álmot aludni, mert itt kicsit hideg van nekik, hiszen Afrikában őshonosak. Kellő fűtéssel ugyan megakadályozható a bealvásuk de sokan jónak tartják, ha hagyjuk pihenni kicsit az állatkákat.)

A lényeg, hogy nagy nehezen felkeltek és birtokba vették az új, szép nagy terráriumukat fahánccsal, fűtőlappal, páratartalom mérővel, vízspriccelővel, esztétikus kék műanyag tányérral és minden földi jóval együtt. Tehát újra kezdődhettek az éjszakai zöldséghabzsolások (mert éjszakai állatok amúgy), földtúrkálás, lobogó szemmel rohangálás meg minden amit egy csiga csinálhat. Pár új tevékenységet is elkezdtek, ilyen például az üvegen házcsúsztatás aminek éjszaka elég rémisztő hangja tud lenni főleg amíg nem jön rá az ember, hogy mi a fene az

A másik új hobbijuk a roppant erotikus nász tánc lejtés lett aminek az eredményét is megtapasztalhatja a boldog csiga tartó úgy 2 havonta/"fő". Ez esetemben azt jelenti, hogy átlag kéthetente kapom az első képen látható kis csomagokat a föld alá ásva, majd pár héttel ezután jön a CSIGA ÖZÖN.. Nem kicsit, nagyon! Volt már olyan, hogy elajándékoztam ~180 pici csigát, de másnap úgy nézett ki a teró mintha egyetlen egy sem hiányozna. Azt hiszem ezek alapján megalapozott az előző kijelentésem miszerint a nyulak sehol nincsenek ezekhez képest...

Mostanában is jól elvannak.. bár annyira nem örülnek az új talajnak amit alájuk raktam.. de majd megszokják

Ha ezek után bárkit érdekel pár kis csiga keressen meg nyugodtan (Mainframe-et már megfertőzték )

Update 2006. nov. 02. 13:44: Még egy érdekes számolgatás eszembejutott a csiga özönnel kapcsolatban...
2 csigától 6,8 x 1036 utód 5 év alatt... a nyulak még mindig messze vannak..
Haszprus

Internet Explorer 7

©   Haszprus   |   hwsw


dumagépek káosz


acid2 az ie7 szemével


acid2, amilyennek lennie kéne

Nem tanulnak a srácok a Microsoftnál. Az új böngésző ismét egy rakás szar, ugyanúgy nem támogatja a szabványt mint eddig, a renderelése ugyanúgy szar mint eddig. Talán feltűnhetett már néhányatoknak, hogy IE6-ban a blog meglehetősen tréül néz ki, a jobb oldali menü hol megjelenik, hol nem. Nos semmiféle programozási hiba nem állt emögött, legalábbis az én oldalamról, az IE6 egyszerűen szarul kezelte a CSS-t, a probléma más site-okon is fennállt. Én úgy voltam vele, hogy majd jön az IE7 és ezek a problémák megszűnnek. Ebben részben igazam is volt, de amennyire negyed órás használat alatt leszűrtem, az új verzió se támogatja a :hover és :first-child pszeudo-osztályokat, minek köszönhetően a bal menü kissé tréül néz ki, illetve nem változik a menüelemek háttérszíne, ha föléviszed a kurzort. Ez már önmagában is gáz, hogy a legelterjedtebb böngésző vadonatúj verziója nem támogat ilyen elterjedten használt dolgokat (legalábbis a :hover mindenképpen az), erre csak rátesz egy lapáttal, hogy pl. a dumagépek listája továbbra is kuszán jelenik meg.

Most jöhetnék az ACID2 teszttel, nyilván teljesen rosszul jeleníti meg. Érdeklődőknek azért egy screenshotot csatoltam.

Hogy teheti meg a Microsoft, hogy ennyire szarik bele a fejlődésbe? Nem tudom, nem vagyok marketinges, nem tudom vajon mit ér a Microsoftnak hogy övé-e a legelterjedtebb böngésző, de láthatóan nem hatotta meg őket túlzottan az alternatívák egyelőre nem túl jelentős térnyerése. Mert lássuk be, az IE userek elsöprő többségben vannak a világon, szó sincs arról hogy a Firefox átvenné a vezetést, mint ahogy azt anno az IE megtette a Navigatorral.

Én azért azt mondom: magára valamit adó embernek most már mindenképp eljött az idő, hogy váltson Firefoxra, az MS-sel tudatni kell hogy amit csinál az nem elfogadható. És a Firefox amúgy is jobb. Megjelent belőle a 2.0-s verzió, alapból tud sokmindent, de tovább lehet okosítani mindenféle kiterjesztéssel. Én ezeket ajánlom.

Update 2006. okt. 30. 09:36: rájöttem hogy csak xhtml 1.0 előtti doctype-okkal (esetemben 4.01 transitional) nem támogatja a :hover és :first-child pszeudo-osztályokat. De hogy miért? Számomra rejtély.

The GuNN

Laptop vásárlás

©   The GuNN   |   hwsw

A családban lassan aktuális lesz egy laptop vételezése. Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mire kell figyelni, mik legyenek mindenképpen benne és hogy ár/érték arányban mi a legnyerőbb. A Laptop.hu kínálatából nézelődtem, olyan 200 ezer körüli gépeket, ennél sokkal többet nem fogunk rászánni és jó lenne, ha maradnánk az említett honlap, cég kínálatánál, mert csak.

Szóval többnyire gépelésre, wördözésre, kis netezésre, és olykor-olykor dvd írásra, nézésre kellene, hogy mindenképp alkalmas legyen, ennél sokkal többre nem nagyon. Nyilván nem feltétlenül kell felhasználni a ~200k-s összeget de azért nem is a leggagyibbra kell rábökni. Segítsetek, ki mit és miért javasol.

Haszprus

ADSL-modem

©   Haszprus   |   hwsw

Hmm, az ADSL-modem kikapcsolása tényleg megoldás lehet bizonyos sebességproblémákra. Napok vagy hetek óta élvezem már az eszetlen pingeket és nagyjából egy 56k-s modem sebességét, holnap már jönnének is bemérni a vonalat, mikor beugrott, hogy régebben kikapcsoltatták a júzerrel a modemjét majd vissza (igazából ez már korábban is beugrott, csak hát messze van a modem ). Kipróbáltam. Bevált. Hasít a net. (Mibe került volna ezt megemlítenie a supportnak?)

ScoobyZoli

M0 keleti szektor

©   ScoobyZoli   |   hwsw life net

Az M0 keleti szektora egy 26,5 kilométeres szakasz, amely megépítésével jelentősen tehermentesíthetők lennének Budapest útjai, mivel az átmenő forgalmat csökkentené.

Sajnos jelenleg ott tart a dolog, hogy a napokban kötelezte a Fővárosi Bíróság a Nemzeti Autópálya Zrt-t, hogy állítsa le a munkálatokat. Ez egyfelől azért szomorú, mert csúszhat az átadás, másfelől az erre a célra kapott EU-s támogatást is elveszíthejük, ha az út nem készül el 2008 végéig. Felháborodásomban még pénteken írtam egy levelet és ma kaptam rá választ egy illetékestől.

Részlet a levélből:

Teljesen megértjük Önt! Mi is azt szeretnénk, és mindent megteszünk azért, hogy minél hamarabb megépüljön EU-s finanszírozással az M0 keleti szektor. Reméljük, hogy az engedélyezési folyamatok gyorsan lezárulnak és reméljük, hogy belátják a néhány embert maguk mögött tudó civil szervezetek is, hogy az állampolgárok zsebéből 70 milliárd forintot is kihúzhatnak, ha tovább akadályozzák a mindenképpen megépülő körgyűrű építését.

A SZIKE Környezet- és Természetvédelmi Egyesület támadta meg a jogerős építési engedélyt. Pontosan nem ismerem azt, hogy miért fordultak a bírósághoz, de ha egyszer a határozat jogerőre emelkedetett, akkor miért kellett azt visszavonni? Lehet, hogy igaza van SZIKE-nek, de azokra az emberekre nem gondol, akik pl. a belvárosban élnek és a nagy forgalom megnehezíti az életüket?

Tamás

fancy.heading.generatr

©   Tamás   |   hwsw

És az a mém megvan, hogy minden webkettes logóban Trebuchet MS Bold betűtípus van, az alján helyes kis tükröződéssel, az utolsó betű kötelezően r, és más színnel kell megjelennie? Na, az egyik ügyfelemnek is megvolt.

Olyannyira megvolt neki, hogy kitalálta, hogy ilyen cikkfejléceket akar a portáljára. Ez ugye maga után vonja, hogy bármi is van a cikk címébe írva, annak ilyen giccses tükröződéssel kell megjelennie. A dolog első megoldásaként arra gondoltam, hogy ezt már biztos megírta valaki (így kódol a lusta programozó), úgyhogy elkezdtem keresni a weben kész implementációk után. Nem találtam. Illetve van egy Reflection.js nevezetű cuccos, ami nagyon ügyesen megcsinálja a trükköt JavaScript bűvészkedéssel, de sajnos csak képekre, szövegre nem. (A trükknek egyébként itt annyi a lényege, hogy normális böngészők alatt egy CANVAS tag által létrehozott területre rendereli a cuccot az eredeti kép alapján, Internet Explorerben meg DirectX effektekkel szimulálja ugyanezt). Kitaláltam, hogy akkor majd a szövegből generálok képet egy PHP script segítségével on-the-fly, és akkor azt tükrözöm, de ez meg azért nem jó, mert a baseline alá lelógó betűk miatt hülyén néz ki az egész (ott kezdődik a tükröződés, ahol a lelógásnak vége van, nem a baseline-on). Találtam még egy Web2.0 Logo Creator nevű csodát is (sHaMaLt blogjából kiindulva, köszi!), ez jó lett volna, de ennek meg nincs forráskódja. Úgyhogy körülbelül másfél órányi hekkeléssel (beleértve a GD library használatának megtanulását is), összehegesztettem egy ilyet:

fancy.heading.generatr

PHP script, a logóra kattintva letölthető, haszna egyébként kb nulla, kivéve ha valaki pont ugyanebbe a problémába fut bele, mint én. (Lehet vele pl blogbejegyzésekhez fancy címeket generálni, vagy ilyesmi). Majd egyszer írok hozzá dokumentációt is, de úgyis fel van kommentezve szépen.

Haszprus

Neptun.net roxx

©   Haszprus   |   bme hwsw szánalmas

Hétfő
00:00 regisztrációs hét (tárgyfelvétel) kezdete
00:01 a Neptun.net lehal
09:xx kiraknak egy feliratot, hogy karbantartás miatt üzemszünet

Kedd
01:20 részemről még mindig nem jutottam be.
22:07 a reghéten először, látom a bejelentkezési formot

Szerda
xx:xx Ma nem láttam a neptun bejelentkezési képernyőjét se. Reggel 8-tól ígérték, hogy menni fog. Ja. Remélem nem ez számít a végleges üzemállapotnak.

Csütörtök
03:39 A következő üzenetet tették ki tegnap este: A hiba javítást tovább kell folytatni, reggel 8 óráig csak időszakos üzem várható. Egy mondat, egy hiba. Tehát legjobb esetben csütörtök reggel kezdődik a reghét? Valaki nagyon vicces akar lenni. De most már kurvára jöhetne egy levél a dékántól/rektortól hogy kedves hallgatók a reghetet meghosszabbítottuk egy héttel vagy a félév elmarad vagy valami ilyesmi, mert ez már nem vicces.

[...] Ezért a tárgyfelvételi időszakot 2006 szeptember 14. éjfélig meghosszabbítjuk. [...]
Kövesi János
Oktatási rektorhelyettes

Végre nyilatkoztak. (Biztos olvasták a blogomat.)

I love Neptun.net. Tudom, hogy 15 ezren járunk a BME-re, és ez nagy terhelés, de azért a régi neptunba a reghét/vizsgaidőszak első 2-3 órája után mindig simán be lehetett jutni.

Haszprus

Fényképidőpontok szinkronizálása

©   Haszprus   |   fotózás howto hwsw

Ha egy eseményről több ember is készít fényképet, de mondjuk nem egyeztetik a legelején a fényképezők időpontjait, akadnak programok, amikkel utólag módosítani lehet ezeket. Például egy ACDSee 8-cal megtehető, hogy először eltoljuk vmelyik fotós képeinek időpontjait x másodperccel, majd mindegyik fotós képfájljait rename-eljük a képek dátuma alapján, végül egy könyvtárba tesszük őket, és voila, kész az ömlesztve rendezett képarchívum.

Ha én ezt előbb tudom…

Haszprus

Betelt a pohár

©   Haszprus   |   hwsw

Úgy látszik, a Homár feneketlennek tűnő pohara is be tud telni, nem lehet többet kommentálni a cikkeket… Kiváncsi vagyok, meddig tart ez az állapot, mert ez így szar. Egyik topicban már olvastam hogy csinálnak mirrorsite-ot ahol majd persze lehet írogatni Scriptileg ugye semmi az egész, másrészt viszont copyright problémákat vet fel a dolog… Bár ez a neten nem biztos, hogy bármit is számít…

Egyébként mikor a Fertő-tóról visszatértem, én is érzékeltem hogy kicsit eldurvult a helyzet az utóbbi egy hétben

Haszprus

MetaContacts Mirandához

©   Haszprus   |   hwsw


Egy kibontott metacontact. Az ikonjára kattintva alaphelyzetbe áll - eltűnnek a valós kontaktok.


Options

A Miranda használatakor egy probléma hamar felmerül. Ismerőseink többféle protokollon keresztül is elérhetők, és mi betárazzuk mindet, hiszen nem mindig elérhetők mindegyiken. A contact listünk pedig szépen egyre hosszabbra növekszik, a kontaktok egy része kétszer-háromszor is szerepel a listán, teljesen fölöslegesen, stb.

A megoldásra régóta vártam, végül Orca találta a MetaContacts plugint, ami működése röviden annyi, hogy elfedi a protokollokat, és akikhez eddig három különféle (MSN, ICQ, Jabber) ikon tartozott, azt most egy ikonon keresztül érjük el. Ha akarjuk, elérhetjük többfélén is, de pont ez a lényeg, hogy ezt alapból elrejti előlünk, és a lista rövidebb tud lenni, kevesebb helyet foglal a képernyőn, átláthatóbb, stb, még a historykat is egybegyúrja (überhasznos!).

A cucc nagyon jól műxik, minden Mirandásnak musthave.

Tamás

MacBook tapasztalatok

©   Tamás   |   apple hwsw

Már két hete megjött Angliából az új MacBook-om, de csak most lett időm nekiállni és kicsit tüzetesebben megnézni (eddig albérletet kerestem). Ahogy valamelyik régebbi bejegyzésemben megígértem, a HÜB közönsége most első kézből tájékozódhat a dzsunkaPC-Macintosh és a Linux-Mac OS X váltás eredményeiről.

  • Az OS X egy helyzabáló állat. A 60 Gbyte-os vinyóból az első telepítés helyből elfoglalt vagy 10 Gbyte-ot, sejtelmem sincs, mivel. Ugyanennyiből kijön egy komplett Linux telepítés az összes fejlesztőeszközzel, amire szükségem van, erre meg még föl kell pakolnom az Xcode-ot, újabb verziójú Python-t, Ruby on Rails-t, az Eclipse IDE-t, kellett rá egy rendes instant messenger (Adium X), meg persze a Firefox.
  • Rá kellett jönnöm, hogy az inteles Mac-eken futtatott Firefoxban el van cseszve az antialiasing, mert még a régi QuickDraw library-t használja, és nem a Quartz-ot (amit az OS X többi része), ezért nagyságrendekkel rondább, mint mondjuk a Safari (pedig pont a szép smooth antialiasing volt az egyik, ami miatt megtetszett az OS X). A jelenséget a flickr.com-on egy kép is illusztrálja. Egyelőre a Shiira nevű böngészővel próbálkozom, majd meglátjuk, beválik-e. Mindenesetre ebben szép az antialiasing.
  • A Linux-futtatás egy kicsit még hazárdos: az Ubuntu live CD-n lévő egyprocesszoros Linux kernel ugyan vígan felismert mindent (kivéve az iSight kamerát, de ahhoz van kernel modul, csak le kell fordítani), de a többprocesszoros SMP kernel első bootoláskor bepánikolt, és azóta is kb minden negyedik alkalommal indul el. Szóval egyelőre ezzel még várunk, mindenesetre az Ubuntu azért ott figyel tartalékban a második partíción - de legalább így kipróbálhatom, milyen is az élet OS X-en, ha rá vagyok kényszerítve, hogy azt használjam.
  • Update: időközben úgy döntöttem, mégse kell nekem Ubuntu egyelőre, legyalulom. Gondoltam én. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű a BIOS-t leváltó EFI architektúra miatt, ez ugyanis magával hozta a partíciós tábla formátumának a változását is. Jelenleg a MacBook az Intel GPT (GUID Partition Table) formátumát használja, és azon oprendszerek számára, amely ezt nem ismeri, replikálja a GPT partíciós táblát az MBR-ben (Master Boot Record), mint ahogy azt a dzsunkaPC-ken szokás. Ennek olyan vicces következményei vannak, hogy ha Linux alól szerkesztem a partíciós táblát, akkor az MBR-t szerkesztem, ezt pedig az OS X leszarja, ő a GPT-t olvassa ki, és még a régi partíciós szisztémát látja, az Apple beépített Disk Utility-je viszont csak úgy tud újraparticionálni, ha legyalulja az összes volume összes tartalmát. Így külön macera megszabadulni az Ubuntu partícióitól (a Boot Camp sem tudja visszacsinálni). A megoldás: le kell szedni a GParted nevű Linux alapú open source live CD-t, ami ismeri a GPT és az MBR formátumot is, így ezzel megoldható a felesleges partíciók törlése. Most már csak vissza kell méreteznem az OS X partícióját a teljes merevlemez méretére.
  • A QuickTime player nem játszik DivX-es AVI-kat. Elvileg a 3ivX codec OS X verziója megoldaná a problémát, a gyakorlatban feltettem és nem oldotta meg. Szerencsére a kiváló VLC player mindenféle codec-bűvészkedés nélkül játszik mindent (platformfüggetlen, open source!), és a még kiválóbb MPlayer-nek is van OS X portja, amit még nem próbáltam. Mindenesetre a VLC egyelőre jónak tűnik.
  • Nem jöttem még rá, mi a jobb Alt megfelelője az OS X magyar billentyűkiosztásán. Ez marha zavaró, ha mondjuk magyar HTML-szöveget írok, mert a tagek miatt vissza kell váltanom angol kiosztásra. Hasonlóképpen hiányolom a compose funkcionalitást, amit Windows meg Linux alatt megszoktam. Ez az a szolgáltatás, amikor az ékezetből és a betűből két leütéssel komponálod össze a kiírni kívánt karaktert - így egyelőre nem tudok magyar kiosztásról kiosztásváltás nélkül finn karaktereket (pl. ä) gépelni. Biztos van rá megoldás, csak még nem találtam meg.
  • A beépített levelező minden erénye mellett egy igen zavaró hibával is rendelkezik: ha SSL-en keresztül csatlakozom egy olyan levelezőszerverhez, aminek self-signed tanúsítványa van, akkor mindig rákérdez, hogy biztos csatlakozni akarok-e hozzá. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, ha felvesszük a tanúsítványt kézzel a saját keychain-ünkre, mivel nincs Remember my decision gomb. Ehhez a figyelmeztető ablakban meg kell nyomni a Show Certificate gombot, majd az Option nyomvatartása mellett kihúzni a tanúsítvány ikonját a munkaasztalra, ahol egy PEM fájl keletkezik belőle. Ezek után a Finder-ben az Applications / Utilities / Keychain Access ikonjára rá kell húzni a PEM fájlt, a megjelenő ablakban kiválasztani az X509 Anchor-t a listából és leokézni. Ha mindent jól csináltunk, a Mail legközelebb már nem fog panaszkodni, a PEM fájl pedig törölhető. (Forrás: Apple Knowledge Base).
  • A Front Row überfasza. Életemben nem volt még olyan médiacenterem, amit távirányítóval tudok vezérelni a fotelből, szép, látványos és gyors is. Pillanatok alatt megszerettem.

A további kálváriáimról szerintem ezt a bejegyzést frissítgetve fogok beszámolni, mert biztos lesz még. De az is lehet, hogy újat kezdek. Még nem tudom. Szavazzátok meg

Haszprus

Sony MDR-RF850RK

©   Haszprus   |   hwsw

Kurvajó gecc, állati jól szól, másrészt konyhába is kimehetek vele és frankón műxik

Egyébként elsődlegesen nem én fogom használni (csak szökőévente), de azért jó cucc Viszont ha nincs hang, akkor van egy elég gázos alapzaj.

Update 07:35: weird, a kiejtett sz betű kicsit sistereg. Audiofileknek nem ajánlott Update: csak néha sistereg, nemtom mikor igen és mikor nem, nagy arányban nem, csak ritkán. Pl. a TATU - Not gonna get us nem sistereg.

Kurvanagy feeling mászkálni a lakásban úgy hogy jóminőségű hangos zene szól a füledben anélkül hogy mindenféle kábelek csüngnének rajtad

Tamás

Basecamp

©   Tamás   |   fejlesztés hwsw

Van ez a Basecamp nevű remek kis projektmenedzsment alkalmazás. Tényleg nagyon korrekt, AJAXos, webkettőpontnullás, van RSS támogatása is, meg minden olyan, ami trendi mostanában (talán csak tag-ek nincsenek benne). Egy ideje a free verzióját használom a saját todo-listáim, projektjeim, határidőim nyilvántartására, mert ismerem magamat annyira, hogy tudom, hogy egyébként mindent elfelejtenék. Egyedüli gond az vele, hogy a free verzió nem használható komolyabb feladatokra (mivel van benne egy olyan limit, hogy csak egy projektet hozhatsz létre, így hiába akarom, nem tudom a teendőimet projektek szerint szétválogatni). És itt jön a rejtély, amit egyszerűen nem értek: hogyhogy valaki nem másolta le még egy az egyben ezt az alkalmazást és nem adta ki nyílt forráskóddal? Nem hiszem, hogy olyan egetverően nagy meló lenne - maga a Basecamp tulajdonképpen nem más, mint egy többfelhasználós blog (ugyanúgy lehet kommentezni a taskokat, milestone-okat, mint egy rendes blog bejegyzéseit), csak hozzáraktak egy todo-lista modult, fájlfeltöltési lehetőséget, e-mailes figyelmeztetést, egy egyszerű jogosultságkezelő rendszert, és kész. Ruby on Rails alapokon nem hiszem, hogy két hónapnál tovább tartana megírni - főleg mivel az eredeti Basecamp is RoR alapokon készült. Sőt, igazából a Ruby on Rails keretrendszer pont a Basecamp fejlesztése során született meg, és a fejlesztők saját bevallása szerint sem tartott tovább két hónapnál, hogy a Basecamp első verzióját implementálják.

Könyörgök, nincs odakint valaki ráérő programozó, aki gyorsan lekoppintaná a Basecamp-et és kiadná a forrását? Nem kell nekem innováció meg semmi ilyesmi, csak szeretnék benne néhány idegesítő hülyeséget kijavítani, hogy nekem jobban kézre álljon, és kész. És nem, nem akarok havi 12 dollárt fizetni azért, hogy használjak egy olyan rendszert, ami már majdnem teljesen kézre áll, de mégse tökéletes. Long live open source, amit úgy tudok széjjelcsesztetni, ahogy csak akarom.

Ez az egyik. A másik meg, ha már így szóba került, egy körkérdés. Ti hogyan tartjátok rendben az életeteket, hogyan tartjátok fejben a határidőket, hogyan jegyzitek fel a kósza kis ötleteket valahova úgy, hogy ne vesszenek el? PDA? Notesz? Moleskine? Okostelefon? Csillivilli AJAXos webalkalmazás? Outlook? Hogy csinálja a világ azt, hogy soha senki nem felejt el semmit, csak mindig én?

Tamás

Ukrán tinilányok, szevasztok!

©   Tamás   |   hwsw life

Az utóbbi három napban négy tökismeretlen ex-szovjet (értsd: ukrán, orosz, kazah stb.) leányzó kattintott rám ICQ-n. Egyiknek sem válaszoltam, de elgondolkoztam, hogy ennek az az oka, hogy a valaha volt Szovjetunió területére bevezették-e végre a szélessávú netet (lásd még Malajzia: hét-nyolc éve az összes nemzetközi IRC csatorna ráérő maláj tinikkel volt tele), vagy pedig valamiféle újfajta spambottal állunk szemben, amely ukrán kurvának adja ki magát. Úgyhogy feltenném a körkérdést ICQ-zó férfitársaimnak: nálatok is ez van most, vagy a spammermaffia megszerezte az ICQ-számomat? Esetleg azzal van összefüggésben a dolog, hogy az adatlapomon pár napja ott van, hogy United Kingdom, és azt hiszik, hogy valami gazdag angol pasit fogtak ki a képemben?

Haszprus

TVnet duplázó

©   Haszprus   |   hwsw

A TVnet a következő akcióval állt elő: ha ADSL-előfizető vagy valamely más szolgáltatónál, és szeretnél dupla vagy tripla sávon netezni ugyanannyi pénzért, akkor beviszel nekik asszem 3 havi számlát, kezdeményezel egy ISP-váltást, ők pedig az eddigi előfizetésed áráért dupla vagy tripla sebességet nyújtanak neked ADSL3G szolgáltatás keretein belül.

Egy bajom van. Én anno 2002-ben a TVnetnél kezdtem az ADSL-ezést, 2 év hűséggel. Valami szerződésmódosításból kifolyólag úgy alakult, hogy 24 hónap helyett hamarabb eljöhettem, és amint ez lehetővé vált, húztam is át az Axeleróhoz. Mert a TVnet akkoriban elég tré volt, magas pingek, packet lossok, egyéb üzemzavarok.

Én a mostani 2 mbites csomagomat egy 4500 kbitesre cserélhetném a váltás által, a jelenlegi előfizetésemmel azonos áron. A váltáskor a szolgáltatáskimaradás állítólag csak 1-2 óra.

Nemtom megkockáztassam-e a TVnetet, úgy hallom még mindig van náluk időnként leállás. A T-Online-nál nincs, soha. Az elmúlt napokban ugyan teljesen kivételesen leesett a sávszélesség, de ilyen korábban sosem volt, ráadásul már meg is javult.

Haszprus

Ismerlek. Ismersz?

©   Haszprus   |   hwsw iwiw net szánalmas

Az iwiw-vel szemben a myVIP-t nem veszem komolyan. Éjjel mondta WiZARD, hogy lett ismerősök száma szerinti top100-as lista az oldalon. Mondom jólvan, bekattintgatok mindenkit, nem érdekel a myVIP-s profilom. Ez volt 01:30-kor. Az első 5 percben 2-en visszaigazoltak, reggelre pedig 25-tel nőtt az ismerőseim száma.

Na ehhez szóljatok.

Update 09:42: ezen bejegyzés írása alatt még négyen visszaigazoltak

Tamás

Lightweight alternatívák Windowsra

©   Tamás   |   hwsw

Ennek a bejegyzésnek két apropója van. Az egyik, hogy Mainframe beszólt, hogy szétoffoljuk a bejegyzését az alternatív PDF-nézegetők témájában. A másik pedig az, hogy úgy veszem észre, hogy egyre nehezebb olyan Windows alkalmazást találni, amelyet nem kell telepítgetni, nincs ezernyi sallangja és nem háromszáz megát foglal, funkcionalitástól függetlenül. Ebben a bejegyzésben szeretném négy kis hasznos windowsos programocskára felhívni a figyelmet négy különböző felhasználási területen, amelyek pont azzal szerettették meg magukat, hogy baromi kicsik és mégis ugyanazt a funkcionalitást tudják nyújtani, mint bloatware társaik.

  • Foxit Reader - alternatív PDF-nézegető, a telepítője 1 Mbyte-nál kisebb (hadd ne mondjam, hogy az Adobe Reader mekkora), és a PDF fájlok túlnyomó többségével megbirkózik, még az Adobe-val hozzáfűzhető kis sárga jegyzetlapokat is meg tudja jeleníteni. Igaz, nincs plugin-változata, tehát Firefoxba nem tud beépülni, de ez nekem nem hátrány.
  • Miranda Instant Messenger - multiprotokollos instant messenger program, tud ICQ-t, AIM-ot, MSN-t, IRC-t, Yahoo Messenger-t, kicsi, nincs túlcsicsázva, ezernyi kis pluginnel bővíthető, telepíteni nem kell, akár pendrive-on is hurcolhatjuk magunkkal mindenhova, nyílt forráskódú, mi kell még?
  • µTorrent - 1 Mb-nál kisebb BitTorrent kliens a régi szép idők MFC library-jeinek felhasználásával, kb 160 kbyte, memóriából sem eszik többet 8 Mbyte-nál, és teljes értékű BitTorrent kliensprogramként funkcionál, gyakorlatilag különösebb állítgatás nélkül. És szintén hurcolható pendrive-on is.
  • Media Player Classic - ezt azt hiszem, nem kell bemutatni senkinek, a név magáért beszél. Az eredeti Media Playert idéző kis médialejátszó alkalmazás, ellátva a ma már kötelezőnek számító funkcionalitással (pl DVD-lejátszás), és nyílt forráskóddal.

Aki ismer még ehhez hasonló kicsi és hasznos programokat Windows alá, ne tartsa magában!

Tamás

Dühöngő

©   Tamás   |   hwsw

Hogy a jó életbe' tarthat egy egyszerű J2EE+JSP alkalmazás fordítása 2 perc 14 másodpercig??? Valami Java szakértő felvilágosíthatna, hogy ez miért olyan fasza, mint amilyennek kikiáltják.

Update: csak a teljesség kedvéért, mielőtt valaki azzal kezdené, hogy szar a gépem, igen, tényleg szar. 1.4 GHz Centrino, 512 MB RAM. Na de könyörgöm, ez majdnemhogy egy Hello World! szintű program mindössze... Akkor számoljunk egy picit utána. Szokásos edit-compile-test fejlesztési módszert feltételezve ez azt jelenti, hogy ha extrém gyorsan editálok, akkor is két és fél perc, amíg lefordul a program, utána még másfél perc, amíg a tesztelésnél az alkalmazásszerver lefordítja a JSP oldalt (mert azt a deploy során nem teszi meg), és így kb négypercenként jutok el oda, hogy újból szerkeszthessem a programot. nem számolva a swappeléssel járó időkiesést, ami minimum további fél perc, ugyanis a fordítás és a deploy kitol gyakorlatilag mindent a memóriából a swapre, beleértve a Firefoxot is, amiben tesztelek. Azt hiszem, nem ezt hívják rapid application development-nek.

Tamás

Google Web Toolkit

©   Tamás   |   hwsw

Elérhető lett végre a Google Web Toolkit, amely segítségével állítólag egyszerűbben készíthetünk webes AJAX-os alkalmazásokat (feltételezem, hogy ugyanennek a toolkit-nek a forkja van a GMail vagy a Google Calendar mögött is). Úgyhogy most már semmi akadálya az Überblog AJAX-alapú újraírásának, igaz, Haszprus?

The GuNN

Backslash - A hiányzó láncszem

©   The GuNN   |   barátok hwsw life

A legenda szerint Worf agyából pattant ki az ötlet, hogy mekkorát robbanna egy ilyen _újság_. Aztán amikor nagyjából két éve összehívott hármunkat a második emeleti 1 szobás bútorozatlan lakásába, előadta. Előadta, hogy arra gondolt, hogy kellene egy olyan újságot csinálni amilyen még nincs. Legyen mondjuk informatikai, hiszen ehhez még értünk is valamennyire. Aztán legyen mondjuk az átlagnál igényesebb, hogy ha valaki meglátja az utcán és kicsit is foglalkozik kompjúterrel, akkor a kezébe akarja venni. Aztán legyen mondjuk ingyenes. Mekkorát fog pukkanni, te jó ég, ingyenes informatikai magazin ami mindennek a tetejébe nem a szokásos wc papírra van nyomva, hanem igényes, csillivilli papiruszra. Szóval mutogatta ott a képeket közben csillogó szemekkel áradozott róla, A mérete ilyen lesz, hogy ezzel is feltűnést keltsen, ennyi oldal lesz, a dizájn is kész, tessék, szerintem szupi meg amúgyis, most mi baj lehetne. Ez jellemző volt rá. Ez a sugárzó, sokszor már-már buta és irrealalisztikus optimizmzus, persze ezt akkor még nem tudtuk. Talán ezért is hittünk neki. Hirtelen ott abban a pici lakásban négyen elhittük, hogy Worf valami hatalmas ötlettel állt elő és ha akarjuk, hamarosan újságkiadó lesz belőlünk.

Haszprus

Internet Wayback Machine - news.hu

©   Haszprus   |   hwsw

sHaMaLt lett a tízezredik komment-id boldog tulajdonosa. Nyereményének átvételével kapcsolatban kérjük, keresse fel kollégáinkat az info@sohivatal.hu címen.

A másik dolog, hogy sHaMaLt bLOGjáról elvetődtem az Internet Wayback Machine-ra, ahol megnéztem az egykori news.hu-t. Hatalmas móka. Sajnos a logót valamiért elvitte a cica, pedig jelentősen hozzájárult a site arculatához

WiZARD

iPod - Invisible Shield

©   WiZARD   |   hwsw zene

Februárban USAban vettem egy fekete iPod nanot. Nagyon szép új állapotában, karcmentesen, de minden azzal volt tele a neten, hogy milyen könnyen karcolódik, így egyből vettem egy bőr tokot is hozzá. A bőrtok jó, mert ütéstől is védi valamennyire, meg nem is karcolódik, viszont 2x olyan vastag azzal, mint nélküle, és az Ipod szépségét se mutatja meg, de minden cuccomra nagyon vigyázok, gyűlölöm ha karcos valami, így maradt a tok. Neten bukkantam az Invisible Shield nevű cuccra, ami egy vékony átlátszó öntapadós fólia, direkt ilyen kütyükre. A gyártó állítása szerint nagyon strapabíró, nem lehet megkarcolni, széttépni... Nagyon magabiztosak, hisz örök garanciát vállalnak rá, és cserélik, ha mégis megkarcolódna. Állítólag az amerikai hadsereg részére fejlesztették eredetileg a fóliát, hogy a helikopterek rotorját megvédje mindenféle külső hatástól. Természetesen továbbfejlesztették a fóliát, öntapadóssá, és egyben nyomtalanul eltávolíthatóvá tették. Túl sok cikket nem találtam róla, de úgy gondoltam megér 1 próbát, így megrendeltem.

Tamás

PowerBook G4 tapasztalatok

©   Tamás   |   apple hwsw

Egy ideje már kacérkodtam azzal a gondolattal, hogy ki kéne próbálni egy Mac-et, elvégre ugyan nagy a hype körülötte, de valahol minden hype-nak a mélyén azért csak kell lennie egy igazságmagnak, ami elindítja az egészet, különben soha nem lenne belőle hype. De miután vetettem egy röpke pillantást a Mac árlistákra, rögtön elment tőle a kedvem. Kb egy hónapja viszont munka céljából hozzám vágtak egy PowerBook G4-est, ami ugyan nem a legújabb modell, de arra ideális, hogy leteszteljem, tetszik-e nekem ez a maces világ és érdemes lesz-e rá valaha váltanom.

Összefoglalva: tetszik is meg nem is, és ha valaki ettől a bejegyzéstől azt várja, hogy majd Józsi-módra megmondom, hogy milyen jó ez a Mac (vagy ellenkezőleg, leírom, hogy milyen szar), akkor akár abba is hagyhatja az olvasást. Ilyen ugyanis nem lesz. Nincs határozott véleményem róla.

Haszprus

Quake 4 review

©   Haszprus   |   hwsw

Kipróbáltam a Quake 4-et. Egy dolog hogy csak iszonyat ratyi qualityben fut és még úgy is szaggat, de ez valami tragikusan kiábrándítóra sikerült, már amennyire 5 perc game után meg tudtam ítélni. Többhöz nem volt kedvem.

Haszprus

myVIP meghívó

©   Haszprus   |   barátok hwsw iwiw

Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez. Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se.

Útjára indult a myVIP. A site az iwiw konkurenciája óhajt lenni, hasonló elven müködik (gyüjtsél ismerősöket, hívd meg őket, stb). 4 napja nyitottak, ez alatt nem kevesebb, mint 30 ezer júzer regisztrálta be magát. Büszkén jelentem, hogy a rendszerben kétjegyü azonosítóm van
Thx 2 WiZARD

A kérdés, hogy vajon fel tud-e futni annyira, mint az iwiw, vagy meg fog rekedni néhány hardkór netezőnél akiknek jó fun két helyre is regisztrálnia magát. Én először úgy gondoltam, hogy nem tud alternatíva lenni, de 4 nap alatt 30e user azért mégiscsak valami, még ha ez feltehetően a netes keménymagból tevődik össze, akkor is.

Személy szerint pillanatnyilag nem nagyon érzek késztetést, hogy egy második helyen is kialakítsam többé-kevésbé ugyanazt a partnerlistát.

A myvip egyébként ezekben a percekben éppen döglődik, noha legjobb értesüléseim szerint elég kellemes géppark van mögötte

Update 20:22: Na a döglődés nem lesz mindig így

Haszprus

Hardver probléma

©   Haszprus   |   hwsw

Megvolt a gépfrissítés, a következő problémával állok szemben:

Bekapcsolom a gépet, 4 vinyóval, az pedig 2-3 mp-en belül kikapcsolódik. A ventik felpörögnek, nem amiatt vágja le magát. Bekapcsolom 3 vinyóval, többnyire ugyanez. Bár volt már példa rá, hogy eljutott a windows boot valamely szakaszáig, aztán resetelődött. Ha két vinyóval kapcsolom be, a gép okésan megy.

Kevés lenne a táp? Egy 360W-os chieftecről beszélünk. Szervizben rárakták a gépemet egy 300W-os tápra, simán vitte. Valamint állítólag előtte órákig futott náluk a memóriateszt a gépemen, mielőtt átadták.

Hol lehet a galiba? Elbaszták a tápomat, esetleg valami más lehet szar?

AMD Athlon 64 3500+, gyári hűtő, ASUS A8N-E, 3x80g Seagate PATA, 1x300g Seagate SATA, Sapphire X300SE 128MB, TEAC 40x CDRW, 2 hálókártya, ezek vannak a gépben. USB-ről kapja az áramot egy egér és egy billentyűzet.

Na hwsw-n is aszondják hogy elöregedtek a kondenzátorok a tápban. Reménykedjünk. Már csak az a kérdés, hogy mit csinálok amíg a tápom távol tartózkodik…

Haszprus

Keresőkifejezések

©   Haszprus   |   hwsw

Nem szoktam szemezgetni az oldalamra tévedők kereső-kifejezéseiből, és általában meg sem nézem az erre vonatkozó statisztikákat, de most mégis kivételt tennék.

  • Az IQ kategória győztesei:
    • nemtok
    • miért nem dobja ki a kereső a lapomat? - van egy-két tippem
    • te hogy vagy
    • Valóvilág Szex RTL Klub Frenki SZilvi - ezen pörögni így 2006-ban…
    • büdös kurva képek
    • cookie mit lehet tenni veluk?
    • How is how - művelt barátunk a who is who-ra gondolhatott, de ő maga valszeg nincs benne egyik kiadásban sem
  • Hírek és újdonságok, amikről a kereső-kifejezések listája nélkül nem értesültem volna:
    • ingyen sim kártya feltöltés
    • oki meg fog vakulni
    • csizmás kandúr nem szerepel a shrek 3-ban
  • A weirdo kategória győztese:
    • Daniel Radcliffe meztelenül - nos amikor ezt megláttam akkor némi habozás után úgy döntöttem, hogy a weirdo kategóriában nem hirdetem ki a többi győztest, csak ezt, hiszen az 'ANIMALSEX TÖRTÉNETEK' második helyezettként sem jár az itt említett közelében sem
Haszprus

Windows Media Player advanced auto playlist

©   Haszprus   |   howto hwsw

Miért pont Windows Media Playerben ne lenne advanced auto playlistem? - kérdezhetnénk, ha nem lenne. De van, és a következőképp áll elő:

Vegyük azokat a legalább 4-es manuális osztályzatot kapott számokat, amiket nem hanyagoltam el teljesen, de azért egy héten nem akarom kétszer hallgatni ezeket se. (Pedig 4-es manuálist csak az kap, ami jó.)

Csapjuk ehhez hozzá azokat az 5-ös osztályzatú számokat, amiket nem hanyagoltam el, de nem hallgattam az utóbbi 24 órában.

Vegyük hozzá azokat a legfrissebb zenéimet, amiket még egyszer se hallottam.

A lista ne legyen nagyobb 2 gigánál, így szimulálva egy hordozható mp3 lejátszó által nyújtott választékot

Egyébként vérlázító, hogy a WMP nem ismer más időintervallumokat, csak yesterday, last 7 days, last 30 days, last 6 months, stb. Nem tudom megmondani neki baszki hogy ugyanazt a zenét legfeljebb 2-3 naponta akarom hallgatni??

Haszprus

Gépfrissítés

©   Haszprus   |   hwsw

Hívtak a boltból hogy mi a rákért nem megyek az alkatrészekért. Mondom mivan? Kiderült hogy már jóideje ott dekkolnak az alkatrészek a szervizükben, csak lusták voltak felhívni, ígéretük ellenére. Bár a boltos csávó bölcsen figyelmeztetett, hogy azért én is dobhatok rájuk telefont, hogy nehogy az legyen hogy….

Nem ígérték hogy péntekre meglenne, úgyhogy majd hétfőn viszem. Hétvégén mindenképpen az szglab5 házit kell csináljam. Outsidereknek: szglab5 házit pénteken 12-kor adják ki és 72 óra van rá hogy kész legyen vele az ember, ami esetemben azt jelenti hogy hétfő 12-ig kell leadnom.

Haszprus

iwiw - kit ismerhetek?

©   Haszprus   |   hwsw iwiw

Az milyen, hogy a keresés alatti ~5 soros random másodszintű ismerősökből összeállított listát megnövelték 9 sorosra, majd eladják Régóta követelt Kit ismerhetek menüpont címen egy ordas fanta hirdetés, és kamu fanta júzer, kamu linkek társaságában?

Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se. Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez.

Haszprus

Upgrade

©   Haszprus   |   hwsw történelem

Eljött az idő, hogy a legutoljára 2003 április elején frissített konfigomat (memóriabővítést, monitorcserét leszámítva) kicsit felhozzam a kornak megfelelő szintre. Az alábbiakat rendeltem.

  • AMD Athlon 64 3500+ Socket 939 CPU + gyári hűtő
  • Asus A8N-E Socket 939 alaplap
  • Seagate 300 GB SATA 7200 rpm 8 MB cache
  • Sapphire ATI Radeon X300SE 128 MB TV/DVI PCI-Express

Nem játszom úgyhogy a videokártya konkrétan úgy lett kiválasztva hogy a legóccsóbb PCI-Expresseset kérem. A mostani karim (Gef2 Ti 64) nem viszi a Vista felületét. Ez meg feltehetően igen, legalábbis így gondolkodtam a boltban, aztán itthon szerencsére megerősítést is kaptam.

For the record, az előző (mostani) konfigom: Athlon XP 1700+, MSI KT4-Ultra, Seagate 3*80GB PATA, Inno3D GeForce2 Ti 64 MB AGP. A vinyókkal nem igazán tudom, hogy mi legyen, éppenséggel nincs szükségem 540 gigára, de elférnek. Remélem hogy a csere megszünteti a 3 éve tartó fagyásaimat, crc-errorjaimat, defragmentálhatatlanságomat is.

Ha a csere sikeresen lezajlik akkor majd beajánlom a boltot is jól, mert nagyon korrektek és segítőkészek (hosszú évek óta), nem elhajtják a vevőt a búsba, semmire se azt mondják hogy nem tudom, hanem zsírul utánanéznek a termékek infóinak weblapon, nyomtatnak árajánlatot, meg amit akarsz.

Haszprus

Mi a Web 2.0?

©   Haszprus   |   howto hwsw net

Nos, sokan próbálták már definiálni. Sok magyar oldalon is láttam már definíciót rá. Azonban nehezen mondanám bármelyikre is, hogy igen, jól megfogták a lényeget. Ez több dologból is adódhat, melyek közül az egyik az - és ez ellen még én sem tudok mit tenni -, hogy a 2.0-s verziószámból következően az ember konkrét újdonságok pontos leírását várná, de ezt nyilván nem kaphatja meg, mivel nem volt egy dátum amikor a Webet fejlesztő cég kiadta a 2.0-s verziót ilyen és ilyen új feature-ökkel.

Következzen az, amit én a magam részéről a web 2.0 lényegének tartok, kitérve pár apróbb dologra.

Haszprus

Gmail chat

©   Haszprus   |   hwsw

Alapvetően jó cucc lenne ez a Gmailbe integrált chat, ha lenne hozzá valami system trayes notifier, vagy ilyesmi.

Haszprus

XHTML 2.0: target, welcome back

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw

Úgy látom, valamire a W3C-nél is rájöhettek, mert az XHTML 2.0 ajánlásban már ismét szerepel a target attribútum, sőt, immáron a Common Attribute Collection részeként, azaz bármely tag attribútumaként használható (mint az id, title, class). Durva, tökjó! Értelemszerűen a href is részét képezi most már eme becses gyűjteménynek. Ld. még: The Web's Future: XHTML 2.0

Haszprus

Outlook 12 RSS integráció

©   Haszprus   |   hwsw

Outlook 12. RSS. Két iszonyat király dolog. Eddig nem nagyon szerettem az RSS-t, mert csupa olyan readerrel találkoztam, amelyik feedenként csoportosította a tartalmakat, ha akartad, ha nem (Firefox live bookmarks, ill. Sage extension). Ráadásul nem lehetett belőlük törölni, nem őrizték meg a régi cuccokat, stb, kb. semmit se tudtak.

Tegnap megnéztem az Opera 8.5 RSS-kezelőjét - az egész jó, de itt most nem ez a téma, meg nem is Operát használok.

Eddig is volt mindenféle RSS kezelő plugin Outlookhoz (igaz, én csak a napokban értesültem erről), de ezek vagy fizetősek, vagy borzalmasan körülményesek, rondák, még ha netán sokat is tudnak (pl. Attensa). Az Outlook 12 az RSS feedeket pontosan ugyanúgy jeleníti meg, mint bármely szokványos emailünket. És ebbe beleértendő a remek realtime keresési lehetőség, ill. a lista megjelenítésének teljes testreszabhatósága. A filterek is működőképesek a feedekre, beleértve az asztali értesítővel kapcsolatos szabályokat. Szóval kánaán, mostantól keményen rss addikt leszek. Nagyon nem mindegy, hogy az ember milyen olvasót használ.

Egy nem elhanyagolható probléma van még az Outlook 12 első bétájával, éspedig hogy a feedek kb. felét valami oknál fogva visszautasítja, és nem hajlandó kapcsolatot létesíteni a kiszolgálókkal. Legalábbis a hibaüzenet szerint.