haszprus - 2007 - 12 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2020
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2019
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2018
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2017
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2003
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

2007 évösszegzés

©   Haszprus   |   energiablog haszpra olivér life történelem

Idén ismét megszemezgettem kicsit a történelem kategóriát, és a következőkre bukkantam:

  • Labort tartottam két harmadéves bme műszaki informatikus csoportnak Számítógép labor 5-ből (oracle, sql, xsql, jdbc, php), aminek a bevállalása így utólag életem egyik legjobb döntése volt: egy csomót profitáltam belőle szakmailag, és jót tett az önbizalmamnak is. Ezzel elindított egy folyamatot, amihez asszem egy csomó járulékos dolog köthető.
  • Elég sikeres tavaszi félévet zártam (35 kredit + számelm szig + labvez)
  • Voltam egy skandináv körúton
  • Bekerültem az 1.2 Rendszerfejlesztés szakirányra
  • Belekóstoltam kicsit a franciába (igaz, az őszi félévkezdés körüli bonyodalmak miatt felhagytam vele, de most már legalább tudom hogy bármikor folytathatom)
  • Szeptemberben lecseréltem végre a teleszkópot a bringámon, így visszanyertem a tekerési kedvemet, és csináltam is rögtön pár extrém túrát (hogy csak egyet mondjak: éjszakai hegyi bringa egyedül )
  • Idén is megismerkedtem néhány új arccal
  • Ismét szerveztem (szerveztünk) egy-két dolgot.
  • Beálltam 66 kg környékére, megtartottam egy relatíve egészséges étrendet, nem hagytam fel a tavaly megkezdett sportolással
  • Idén is megkerestek egy-két dologgal, ezek közül kiemelnék két állásajánlatot, amiket néhány nap eltéréssel kaptam. Az egyikről nem írtam publikusan, a másikról meg csak nyomokban, viszont bízom benne, hogy a jobbikat sikerült elvállalnom, és hogy szakmailag igen sokat fogok tőle fejlődni, amellett, hogy immáron lesz 5x8 órás munkatapasztalatom is. A legelején rövidtávon gondoltam erre az állásra, de ha sikerül összeegyeztetni a bme-vel, akkor asszem minden adott, hogy szívesen maradjak náluk hosszabb távon is.

És bár van még pár óra hátra, de boldog új évet mindenkinek!

Haszprus

Képajánló

©   Haszprus   |   adatbányászat bme fejlesztés haszprus

Bizonyos esetekben egész jól műxik. Időm nem volt alaposan kitesztelni meg ilyenek. Most ez nekem két kreditért oké volt, ennyi. Ha érdekel, itt megnézheted [update 2024-03-02: csak megnézhetted], hogy személy szerint neked mit ajánl.

Nagyjából azt érdemes figyelni, hogy az eddig letöltött képeid függvényében vajon úgy érzed-e, hogy nagyjából releváns képeket ajánl, tehát hasonló jellegűeket. Például ha tűzijátékos fotókat néztél, akkor jóeséllyel látsz további tűzijátékosokat. Ha külföldi fotókat néztél, jóeséllyel látsz további külföldi fotókat. Legalábbis ez volt a kiindulási alapfeltevésem, aztán egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlat ezt a feltevésemet igazolja. Ugyanis a képeket nem hasonlóság alapján ajánlja, hanem hozzád hasonló ízlésű felhasználók képnézegetési szokásai alapján. Azaz az ajánlott képek nem feltétlen kapcsolódnak egymáshoz. De azért megfigyelhető egy-két dolog, amibe most nem megyek bele…

Ha csak két képet látsz, az azt jelenti, hogy nem tud ajánlani neked a rendszer semmit. Valószínűleg nem tudja hogy ki vagy (pl. mert törlöd a cookie-kat), vagy még nem töltöttél le képet. Bizonyos bugok is vannak a userazonosítás körül, amiket még nem debugoltam (és egy darabig nem is fogom, mert nem érek rá).

  • Képajánló a Haszprus überblogon

2024. már. 02. 14:03 kivezettem ezt a funkciót. Magyarul töröltem.

Haszprus

Ha az indafotóról jöttél és képek érdekelnek…

©   Haszprus   |   art fotózás haszprus net

Kedves Látogató, üdv a blogon! Ha az indafotóról találtál ide (aminek az indulását az index az én egyik napraforgós képemmel reklámozza), és szeretnél több képet látni tőlem, akkor ajánlom hogy nézz körül a blogos galériámban, vagy a legjobb képeim gyűjteményében. Utóbbihoz minimum 1280*960-as felbontás és egy jó böngésző (pl. firefox) ajánlott. A skandináv fotóimat itt találod.

Haszprus

Új RSS url-ek

©   Haszprus   |   barátok blog fejlesztés google haszprus rss

A site átstrukturálásának részeként új helyre kerültek az RSS feedek, tessék frissíteni az olvasókat. Ezen kívül ha valaki külön szerzőt figyelt meg, akkor nézze meg hogy nem módosult-e a kedvenc szerzőjének az id-je, ugyanis jópáran újat kaptak a felszabaduló alacsonyabb id-knek (és egyéb félautomata id-átrendezéseknek) köszönhetően (többek közt: Tamás: 7, Orca: 22, Montana: 27, The GuNN: 28).

Az RSS letöltéseket nem szoktam logolni mert túl nagy többletforgalom szerintem, és sok értelme nincs, most egy órája logolom, érdekes dolgok derülnek ki belőle. Ez alatt az egy óra alatt 26 egyedi ip-ről kapott a blog rss-letöltést, namost egyedi ip-nek számít például a google reader vagy a netvibes rss fetchere is. Szerencsére ezek user agentben megadják, hogy hány előfizető húzódik meg az egyetlen letöltésük mögött, google readerből 30-an olvassák a fő bejegyzésfeedet, netvibesról pedig 39-en (ezen őszintén meglepődtem). Ez legkevesebb 95 előfizetőt jelent, de ez csak egy egy egyórás megfigyelés (nyilván akik nem webes readert használnak, azok közül nem mindenki volt online az egy óra alatt és az se biztos hogy ha online volt is, futott az olvasója, vagy elég gyakran frissít, stb stb).

Vajon milyen metodikát használnak például a feedburnernél az előfizetők számának megállapítására? (Tekintve hogy egy új ip nem feltétlen jelent új előfizetőt, és azonos ip nem feltétlen jelent egyetlen előfizetőt, ld. lan).

Haszprus

Négy éves a blog

©   Haszprus   |   ajax blog design első fejlesztés haszprus javascript rss sql

Bezony.

Ezenkívül volt egy csomó olyan dolog, amiknek a felszínen nem sok látszata van, a háttérben viszont igencsak, ezért technikai/webdev érdeklődésűeknek javaslom a history felkeresését, mert ezekről csak ott ejtettem néhány szót.

Bár nem a bloghoz tartozik, de ezen időszak alatt megküldtem a Haszprus Private Galleryt egy igen durván cache-elő javascripttel és egyéb js-es feature-ökkel, úgy mint pl. onthefly szerző szerinti szűkítés, képek lapújratöltés nélküli megjelölése.

Végül pedig néhány screenshot a tervezett 3.0-s designról, amire nem tértünk át.

Haszprus

Első labor

©   Haszprus   |   biznisz bme haszpra olivér haszprus labvez történelem

Ma volt az első szglab5 amit én tartottam.

Most nem érek rá többet írni de KIBIRI KIB[censored] JÓ VOLT!!

Durván mélyvízbe kerültem egyből mert volt egy gixer ami miatt azt hittem meg fognak lincselni (nem lehetett logolni a feladatokat, pedig az kötelező része a mérésnek), meg volt egy srác aki az elején már az elfogyott tankönyvek meg más miatt eleve meg akart lincselni de végülis minden oké volt, szinte fütyörészve jöttem haza, és sztem annak az arcnak is megtetszett maga a mérés. Pedig szavajárásával élve azt hittem, meg fognak enni a hallgatók (A felmerült gixerek pedig nem az én hibámból voltak.)

Pl. a srác aki lincselni akart, egy idő után tök készségesnek bizonyult, sőt, segített pl. a szomszédainak. Meg tök interaktív volt az egész labor. Azt hittem lenyomom a kötelező rizsát és akkor majd egyrészt hazamennek mert nem érdekli őket, másrészt netezni fognak, meg ilyenek. És tökre nem ez volt. Orrba-szájba kérdezgettek, egyszerűen tömegkiszolgálási helyzetté alakult a labor, mert párhuzamosan jöttek a requestek. Szerintem a lincselő srácnak talán meg is tetszett a dolog, legalábbis kívülről úgy tűnt.

Örülök hogy eléggé közvetlen tudott lenni.

Aztán a beugrók. Informálódtam pár labvez kollégától hogy mégis milyen az óralátogatási meg bukási arány, és hát azt mondták hogy szórják az embereket rendesen. Én olyan beugrót készítettem ami bár relatíve könnyű volt, csupa olyan dologra kérdezett rá, ami szerintem hasznosítható. Most ezt nem akarom a nyilvánosság előtt túl pontosan definiálni, és példákat nyilván nem mondhatok, mert a jövő héten is lesz labor. Ott valszeg kicsit más jellegű beugró lesz. (Több labvez kollégával is megbeszéltem a beugrókérdéseimet és az elveimet, szerintük jól csináltam. Szerintem is.)

Szóval a beugrók. Szóltam nekik többször is, hogy a következő beugró nehezebb lesz, mert ez most nem volt durva megmérettetés, nem az apróbetűs lábjegyzet zárójeles dőltbetűs fejjellefelé olvasandó részéből kérdeztem, pedig simán megtehettem volna. Vannak biztos akik ilyeneket szeretnek kérdezni, nekem más elveim vannak. Egyáltalán nem az hogy mindenkit átengedjek (az oktatás színvonalát fenn kell tartani), hanem az hogy hasznosítható dolgokat kérdezzek. Volt egy srác akinek nem lett meg a 3 pontja. 2,5 pontja lett, amire válaszolt azt elég jól leírta, de volt két üresen hagyott kérdése. Azt hittem kénytelen leszek megvágni, de tök kellemetlen volt, mert úgy nézett volna ki mintha egy embert csak úgy demonstrációs céllal vágnék meg, hogy nesztek ilyet is tudok. Ilyenkor lehet szóbeliztetni. Feltettem neki egy olyan kérdést, amiről úgy ítéltem meg, hogy ha ezt tudja, akkor előttem igazolta hogy készült. És legnagyobb meglepetésemre tudta! Mindenki aki ott volt a laboron, úgy gondolom, megérdemelten ment át a beugrón. Nem a szivatásról szólt, és nem is arról, hogy átengedek mindenkit. Azért mentek át mert tudtak válaszolni általam fontosnak ítélt kérdésekre.

Visszakanyarodva kicsit az elejéhez. Én eredetileg nem a labortartás miatt vállaltam ezt (a labort) be hanem referencia gyanánt. A labortartástól kifejezetten féltem is, tökre ráparáztam az egészre, gyomorgörcs, önbizalmi problémák és hasonlók. Amikor decemberben Gajdos Sándor megkeresett, először nem is mertem elvállalni, mert úgy éreztem hogy ez nem az én műfajom (de egyébként én általában mindennel így vagyok). Aztán meg lettem győzve És most már marhára örülök neki! És annak is örülök hogy nem egy, hanem két labort tartok, pedig végig abban a hitben voltam (talán félreértettem), hogy egy csoportnak fogok kéthetente labort tartani, egyszerűen fel se merült bennem hogy két csoportom lesz.

Na. Szóval királyság van.

Kiváncsi vagyok a másik csoportomra. (Ha közűlük olvas valaki: vegye komolyan a felkészülést a beugróra.)

Haszprus

Éjszakai bringa #2

©   Haszprus   |   bringa éjjel haszprus hűvösvölgy idézet sport

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
na nyomtam egy magányos éjszakai erdőzést igaz csak überlájtosat hűvösvölgyben egy 1-2 km-es szakaszon, tök közel a forgalomhoz, van egy turistaút
nrg
jah
vágom
arra felé kergetett meg egy vaddisznó minket kétéve éjjel
Haszprus
jó tudni

Amúgy halál parára számítottam, de nem volt az. Egyrészt a teliholdnak köszönhetően, másrészt mert - mint most éjszaka kihegyezett hallással rájöttem - tényleg közel van ez a rész a forgalomhoz. Sose volt még a villamoscsörömpölés ilyen nyugtató hatással rám

Kell térd-/lábmelegítő.

Haszprus

Mesterséges intelligencia - blog 2.7

©   Haszprus   |   blog fejlesztés haszprus version history

A Haszprus Überblogon a továbbiakban a kommentelők intelligensebbnek és igényesebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Szavak helyesírását egyelőre nem javítjuk, de eltűnnek a félsornyi felkiáltójelek, a csupa kisbetűs szövegek mondatai nagy kezdőbetűt kapnak, az írásjelek után szóköz kerül, a tagmondatok közé megfelelően pozicionált vessző, meg még pár apróság.

Például:

Tesztalanyunk kommentjébe (v.ö.: állatorvosi ló) vesszők és szóközök kerültek, a felkiáltójelek pedig megritkultak.

Legyetek tehát bármilyen hülyék, az überblogon intelligensnek fogtok tűnni. Kommentre fel!

Ja és ez amúgy akkora feature hogy át is lépünk vele a 2.7-es verzióba, utoljára úgyis áprilisban váltottunk.

Haszprus

Főoldal szűkítése szerzők szerint

©   Haszprus   |   12e barátok fejlesztés haszprus seo

Ha esetleg valakit nem érdekel minden szerző bejegyzése, akkor a főoldalt le tudja szűkíteni egy vagy több szerző bejegyzéseire.

A szűkített főoldal címe így néz ki: https://blog.haszprus.hu/&author=x, ahol x helyére a szerző id-je jön.

Az id-k pedig:
1 Haszprus (2024. feb. 25. 10:58 rám mostantól nem lehet szűkíteni seo megfontolásokból, duplicate content...)
42 Mainframe
7 Tamás
83 ScoobyZoli
28 The GuNN
17 WiZARD
22 Orca

Több id-re is szűkíthetsz, pl. az összes szerzőt kombináló url: https://blog.haszprus.hu/&author=1;42;7;83;28;17;22

Egy esetben azonban hibát dob a főoldal, éspedig ha több napnyi bejegyzést akarsz megjeleníteni, mint ahány napon az adott szerző publikált. Ezt a hibát egyelőre nem szándékozom megoldani. (Workaround: max annyi napot állítasz be, ahányon a szerző publikált.)

Ha a lapletöltési logban (vagy a kommentek közt) úgy látom, hogy van igény erre a feature-re, akkor lehet hogy ezt a hibát kijavítom. (Ez egy állandó többletterhelést róna a szerverre, alapból ezért nem teszem.) Ja és ha komoly igény mutatkozik akkor lehet hogy url helyett a beállításokba is beköltözik a dolog.

Update nov. 01. 08:03: a problémát javítottam valamikor a hetekben.

2024. feb. 25. 10:50 id-k helyett már nevek vannak

Haszprus

Labvezér leszek!

©   Haszprus   |   biznisz bme haszpra olivér haszprus labvez történelem

Labvezér leszek! Gajdos Sándor (Adatbázisok c. tárgy előadója) keresett fel még decemberben, és úgy döntöttem hogy elvállalom. Számítógép-labor 5-öt (alias 6-ot) fogok tartani következő félévben (tavasszal), hatodik féléveseknek.

Természetesen csak az adatbázis-részt (van a tárgynak másik fele is), ami annyit tesz, hogy kéthetente levezénylek egy-egy, összesen öt darab mérést, és mindegyik után kapok valamilyen típusú feladatokat javításra.

Vélhetően péntek 12-14-kor.
Az szglab5 adatbázisos része által érintett témakörök: Oracle, SQL, PHP, XSQL (XSLT, XML), JDBC.