Haszprus

Python

©   Haszprus   |   fejlesztés képzés mátrix python

Az új srác ma megismertetett a Python alapjaival. 1-2 nagyon alap dolgot már tudok írni, illetve láttam kódot, ami alapján el tudok indulni. Nice.

A nyelvről egyelőre annyit említenék meg, hogy a programkódban nincs { és }, ehelyett kőkemény indentáció alapján dönti el, hogy mi hova tartozik. Ezzel egyszer s mindenkorra megoldja, hogy a különböző fejlesztők ugyanazokat az indentálási konvenciókat használják*. Ötletes.

Ezen kívül kaptam egy NFC-képes Nokia telót, hogy fejlesszek rá valami szépet.

Ezek mennek.

* a kommentek szerint ez nem teljesen van így

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 15 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Vazze! Csak úgy hozzádvágtak egy NFC-s telót, hogy játsz vele?!? :-O
Ez azt jelenti, hogy a [CENSORED GODDAMIT! - a szerk.] szeretné ezzel a technológiával (is) lehetővé tenni a fizetést a későbbiekben, vagy csak hobbiból foglalkoztok vele?

Python-hoz van valami user guide neten?
Milyen a fejlesztő környezet?
Melyik nyelvhez tudnád hasonlítani?

dankoi,
Vazze! Csak úgy hozzádvágtak egy NFC-s telót, hogy játsz vele?!? :-O
használtat. Hát de bakker ha erre fejlesztek, akkor nyilván hozzám kell vágjanak egyet tekintve hogy eddig a környékünkön se volt ilyen.

Szerintem nem arra akarják használni, mint amit sejtesz mögé, hanem… Belső használatra kéne. Szerintem. Első körben. Amíg nem terjednek el az nfc-s telók addig biztosan.

www.python.org
A fejlesztői környezet olyan amilyet akarsz, pl. eclipse-hez is van plugin (fel is raktam jól, de a code completiont valahogy nem igazán támogatja eddig, lehet hogy vmit még fel kell rakni, ntom)

Mihez hasonlít,… hm, hát, a js-hez abban hogy nincs pontosvessző a sorok végén (js-ben opcionális), a js/php-hez abban, hogy nincs a programnak külön jelölendő belépési pontja, mint pl. meghatározott nevű osztály/függvény, hanem ugyanúgy ráfolyik az első végrehajtható kódsorra és kész.

Vannak obik, konstruktorok, try-catch kivételkezelés, meg mindenféle beépített libraryk.

Továbbá állítólag elég hatékonyan kezeli a tömböket, dinamikusan bővíthetők, lehetnek számozottak v asszociatívak.

Ha minden igaz, nincs benne while, van viszont foreach jellegű for.

Eddig kb. ennyit tudtam meg.

Az egységes indentálást nem kényszeríti ám ki, nyugodtan lehet egy kódban 5 szóközből, és két tabulátorból álló indentálás is!

Dive into python elég jó leírás.

maat, köszi majd olvasok róla.

Érdekes hogy nem kényszeríti, az eclipse plugin pl. beszólt nekem arra, ahol nem egységesen húztam be… (konkrétan 3 szóközös indentálású fájlt kaptam és kiwarningolta az egészet, hogy 4-est kér)

Nem lehet esetleg az interpretert úgy futtatni, hogy kikényszerítse?

Haszprus, Python bármelyik S60-as Nokia-n megy, nem feltétlenül kell NFC-s legyen, kivéve ha kimondottan arra akartok fejleszteni.

Elterjedés meg olyan dolog, hogy ha már csak akkor kezd el a [CENSORED GODDAMIT! GODDAMIT! - a szerk.] gondolkozni rajta, mikor elterjedt, akkor már rég késő. Mire bevezetik már kifut az NFC. Most még lenne idő rendesen kidolgozni…
Belső használatát viszont kifejthetnéd (ha tudod), mert nem sok elképzelésem van rá

maat, Leszedtem a Dive into Pythont-t, köszi!

dankoi, nem Pythonban fogok rá fejleszteni, hanem j2me-ben. A Python csak azért jön ide, mert az új srác ért hozzá és ofkorsz lecsaptam a témára. Folyamatos fejlődés: alap.

Ps. Ne írd már ki a cég nevét, köszi

Belső használat: dolgok azonosítására… Konkrétabban nem nevesíteném, mert abból megintcsak nehéz nem kitalálni hogy miről van szó
Mire bevezetik már kifut az NFC.
hát akkó meg minek vezessék be

Haszprus, Azt nem mondtad, hogy j2me-ben fogsz fejleszteni..
hát akkó meg minek vezessék be
Ezzel csak az általános tendenciára kívántam utalni, a kifutás lehet 20év is, a lényegen akkor sem változtat. Innovációban sajnos ez a jellemző Magyarországon, tisztelet a ritka kivételnek.
Pl: épp ma hallottam a rádióban, hogy a környező országokból egyedül nálunk nem vezették még be a használattal arányos útdíjat, ami miatt egyrészt boldog-boldogtalan erre jön (mert megéri), másrészt milliókat veszít az útfejlesztési alap… Mégis mire várunk, kérdem én??

Python rulzik

Egyébként tényleg nem kötelező az egész fájl ugyanolyan indentálása, ha jól emlékszem akkor csak blokkonként kell megegyeznie. Viszont nagyon hasznos tud lenni, ha van egy egyezség, vagy legalább egy fájlban egységes a dolog. Erről illik fejkommentben, varázskommentben (pl. # -*- vim: noet, ts=4, sts=4 -*-) megemlékezni (fenti példát konkrétan viméknél olvastam, de mondjuk eddig még nem volt vim ami követte volna, lehet, hogy valamit elkeféltem…). Én speciel egy tab / egy indent szint jellegű behúzást használok, ezt akkorának lehet mutattatni egy szerkesztővel, amekkora jól esik, egy karakter, így egy lépésben átugorható, és határozottan különbözik egy szpésztől, ami máshol is sokszor előfordulhat.

A ; pedig itt is opcionális.

Én a kettő, illetve 4 szóközt szeretem. Sokkal szárazabb érzés. Szerencsére a gedit is megeszi a vim- illetve emacs varázskommentet. Csak kevés projekt használja őket .

Haszprus,
Ha minden igaz, nincs benne while
Van benne while, elöltesztelő változatban. Hátultesztelő ciklus nincs, de az nekem nem is szokott hiányozni. Van benne viszont list comprehension, ami már nagyon hiányzik nekem más nyelvekből.

Tamás, lesz list comprehension a ECMAScript 4th Editionben

Ralesk, na és mikorra fogja azt az Internet Explorer támogatni?


maat, az biztos Csak arra akartam kilyukadni, hogy ez tipikusan egy olyan feature, ami nagyon hasznos lenne, csak az IE-nek hála a gyakorlatban alkalmazhatatlan lesz még jópár évig. :-/

7-8 éve már belekóstoltam, akkori próbálkozásaim:

dig3 = range(100,999)
print "Running Exercise 1…"
for count in dig3:
    sz = count / 100
    t = (count - 100 * sz) / 10
    e = count - 100 * sz - 10 * t
    if sz + t + e == 15 and count % 15 == 0:
        print count,
print ""
print "That's all."

Meg itt egy másik:

dig4 = range(1000, 9999)
print "Running Exercise 2…"
for count in dig4:
    if count**0.5 == count**0.5 - count**0.5%1:
        ez = count / 1000
        sz = (count - ez * 1000) / 100
        t = (count - ez * 1000 - sz * 100) / 10
        e = count - ez * 1000 - sz * 100 - t * 10
        newnum = 1000*(ez+1)+100*(sz+1)+10*(t+1)+e+1
        if newnum**0.5 == newnum**0.5 - newnum**0.5%1:
            print "Original: ", count
            print "     New: ", newnum
print ""
print "That's all."

Túlzottan nem ragadta meg a fantáziámat, úgyhogy anno le is álltam vele.
Jó ideje már inkább C# és PHP, amivel foglalkozom.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...