Balage

5 nap Londonban

©   Balage   |   anglia fotózás külföld life

Az elmúlt héten volt szerencsém ellátogatni Londonba 5 napra, amelyről gondoltam írok most egy kis rövid beszámolót. Ez a poszt inkább a saját tapasztalataimra fog épülni, és nem arról fog szólni, hogy merre jártam, mit csináltam.

Először is az utazásról pár szót. Mielőtt valaki neki indulna repülővel Londonnak, és valamelyik fapados járatot választaná, netalántán Lutonra akarna érkezni, azt mindenképpen számolja bele, hogy Luton Londontól, nem túlzás, ha azt mondom, rohadt messze van. Busszal 1,5 óra a Viktória állomás. A transzfer elég drága, így mindenféleképpen érdemes neten foglalni, akár 3 nappal előtte is, mert akkor 6-8 fontra kijön, míg a helyszínen fizetve 12 font az GreenLine-nál, ami ugyanaz, mint az EasyBus.

London egy nagyon sokszínű város, amely mára már elérte a 7 millió főt. Legszembetűnőbb dolog azonban az, hogy az igazi őshonos angolok lassan kezdenek kisebbségbe kerülni. Egy metrós utazásom folytán elkezdtem számolgatni, hogy a velem szemben ülő sorban hány bevándorló lehet. 10 emberből legalább 4-5 valamilyen más nemzetiségű volt, fekete, indiai, kínai, vietnámi, turbános pakisztáni, stb. Nem tudom, hogy bírják szerencsétlen angolok ezt a sok bevándorlót, de az biztos, hogy ha Magyarországon ennyi kisebbségi lenne, akkor engem marhára idegesítenének.
Szerencsére mi ennek a veszélynek nem vagyunk ki téve, hisz ki akarna ide jönni?

Amellett, hogy ennyi embert kell eltartani, London eléggé kulturált város. Nincsen annyi eldobált cigarettacsikk, mint itthon, a falak nincsenek összefirkálva, szép rendezett minden és rend van mindenhol. Hajléktalant is csak egyet láttunk az öt nap során, illetve valószínűleg volt még egy, csak hát az a McDonalds-ban vacsorázott és nem volt olyan áporodott ótvaros, mint az itthoni csövik, de azért látszódott, hogy az volt. Mellesleg a meki ugyannyiba kerül, mint itthon, így nem számít luxusnak, sőt inkább ilyen gagyibb helyként tartják számon, mert 4,5 font egy menü, míg az utcán egy szendvicsért is elkérnek ennyit. A minimálbér meg több, mint négyszerese mint itthoni, azaz kb. olyan, mint ha Magyarországon egy menü 350 forintba kerülne. Szóval bárki megteheti, hogy ott eszik, ezért is láthattunk csövest a mekiben.

A közlekedés egyszerűen fergeteges. Metróval szó szerint mindenhová el lehet jutni. Alig van pár olyan megálló, ahol nem lehetne átszállni másik járatra. A felszíni közlekedés nem is nagyon ajánlott, mert a buszok rendszerint a dugókban araszolnak, míg a metró relatíve gyorsan eljut mindenhová. Sajnos mivel régen fúrták az alagutakat eléggé keskenyek, így sok helyen a metró kocsik is azok, és ha nem figyelünk rendesen, akkor könnyen oda zárhatja a fejünket az íves ajtó. Persze ez nem minden vonalra igaz, de a nagy része ilyen. A szerelvények kb. 2 percenként követik egymást és mindig tartják a menetrendet. Néhány tömött állomáson vannak olyan emberkék, mint a vasútnál, akik jelzik a vezetőnek, ha mindenki felfért és zárhatja az ajtókat. Közben pedig valaki mikrofonnal a kezében bemondják mire és hova lehet átszállni, illetve, hogy vigyázzanak, mert az ajtók záródni fognak. Nagyon jól van ez kivitelezve szerintem, és az utóbbi minden állomáson van. A metró a budapestivel ellentétben szép tiszta és kényelmes, sokszor karfa választja el az utazókat egymástól.

A másik jármű, ami nagyon tetszett nekem még Londonban, az a DLR volt, más néven az ottani HÉV. Persze ez se olyan szar, mint ami itthon van, nagyon gyakran jár, fent a város fölött, mint magas vasút, ja és majdnem kihagytam, nincs rajta vezető, az egészet számítógép vezérli. Így amikor elöl ültünk a barátnőmmel közvetlenül az ablak mögött olyan érzésünk volt, mint ha a vidámparkban valamelyik hullámvasúton ülnénk.

Másik dolog, ami még jó volt és most lehet, hogy ezért hülyének fogtok nézni, az a WC-k. Kérem szépen budi az mindenhol van. Nem egy, nem kettő, hanem sok. Most nyilván azt gondoljátok, hogy aha, biztos jó drágán, de nem. A WC-k mindenhol ingyenesek és viszonylag kulturáltak. Jó persze nem olyan, mint egy szállodában, de azért mégse olyanok, mint itthon, hogy amikor elkezded megközelíteni és megcsap a szag, hírtelen nem csak pisilned kell, hanem rögtön hánynod is. A kulturáltsághoz még hozzátartozik, hogy természetesen mindenhol van WC-papír, kézszárító, szappan, és ami a legdurvább, hogy még meleg víz is! Ha a sulimban nincs meleg víz a mosdóban, akkor ott, hogy lehetséges, hogy az utcán a föld alatt esetleg a park közepén a semmiben van? Egy van még hová fejlődnünk… Ja, Waterloo állomáson meg 20 penny-ért olyan klotyó van, hogy csillog-villog, a kézszárító meg ilyen hightech valami, amibe bele kell dugnom a kezem majd fel-le húzogatni és lefújja pár másodperc alatt a vizet, mint az autómosóban az autóról. Kelenföldön meg olyan a WC, hogy a nyanyának adok 100 forintot, aztán mehetek a pottyantósba és még kezet se tudok mosni, mert mondjuk 20 éve elzárták a vizet. Ehhheh.

Azt hiszem túl hosszúra sikerült a post, pedig még lenne pár dolog amiről tudnék írni, de erre már csak legközelebb fog sor kerülni, vagy nem. Ki tudja? Mindenesetre várom az észre vételeket komment formájában.
Most pedig jöjjenek a képek:

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 11 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Élvezettel olvastam a beszámolót. Mivel jómagam fél évet éltem Londonban, illetve nemsokára készülök visszamenni, gondoltam, némi szubjektív tapasztalattal kiegészíteném (már azokon felül, amit a blogomon lehet olvasni).
Mielőtt valaki neki indulna repülővel Londonnak, és valamelyik fapados járatot választaná
Londonba a fapados három hónappal előre való foglalásnál általában már nem éri meg. Múlt héten foglaltam június végére (konferencia lesz), és a British Airways csak 5eFt-tal volt drágább, mint a legolcsóbb fapados, ahol viszont még külön lóvét kell fizetni a csomagért, meg a reptéri transzfer ott van. A BA meg a Heathrow-ra megy, onnan két font a metrójegy bármelyik zónába (Oyster kártyával).

7 millió fő: végülis attól függ, mit számol az ember, a 6A-6D zónákkal együtt simán megvan az 11 millió is. Az annyi, mint egész Magyarország. Először az első pár hétben nagyon elszörnyedtem azon, hogy mekkora a bűnözés Londonban (az Evening Standard cikkei alapján), aztán rájöttem, hogy nem Budapesttel kell összevetnem a mértéket, hanem egész Magyarországgal. Úgy meg már messze nem tűnik olyan vészesnek
Nem tudom, hogy bírják szerencsétlen angolok ezt a sok bevándorlót
Erről anno beszélgettem sokat a házinénimmel (tősgyökeres angol, gyönyörű szép kiejtéssel), megvan a bevándorlóknak is az előnye. Pl az, hogy elvégzik a piszkos munkát, amit a sokdiplomás angol fiatalságnak már derogál elvégezni, mert arrafelé is kb olyan intenzitással osztogatják a diplomát, mint itt. (A különbség az, hogy ott van rendes tandíj). A vízvezetékszerelő szinte biztos, hogy lengyel, az echte angol kocsmákban a pult mögött elvétve találsz valakit, aki nem lengyel, magyar, szlovák vagy hasonló, a boltosok szinte mind indiaiak vagy pakisztániak, és amikor először vettem vonatjegyet a Gatwicken, azt hittem, hogy engem eddig angol nyelvtanítás címszó alatt kegyetlenül átvágtak, mert alig értettem valamit a pénztáros szavaiból. Aztán rájöttem, hogy neki is vaskos akcentusa van, meg nekem is.
Az arabokat viszont vannak, akik nagyon nem szeretik, kb akkora méreteket ölthet ott ez érzésem szerint, mint nálunk a románozás meg tótozás, pedig ha úgy vesszük, nekik tán még van is rá okuk (ld. londoni metrórobbantások).
A szerelvények kb. 2 percenként követik egymást és mindig tartják a menetrendet.
További extra: a Transport for London honlapján mindig ott van minden vonalról, hogy épp milyen ott a forgalom, vannak-e késések, és ha igen, akkor miért. Ugyanez a vonatokra is érvényes. Lenne mit tanulnia a BKV-nak. Ennek ellenére ha rendszeresen használja az ember a metrót munkába járásra, akkor észnél kell lenni, mert néha perceken belül kell áttervezni az útvonalad, amikor rájössz, hogy kedvenc vonalad épp lezárják műszaki hiba miatt.
A metró a budapestivel ellentétben szép tiszta és kényelmes
A Central, a Metropolitan meg a Jubilee line lehet, de pl a Southern azért felveszi a versenyt színvonalban a pestivel
A WC-k mindenhol ingyenesek és viszonylag kulturáltak.
és van előttük kis tábla, hogy ha épp zárva lenne, hol vannak közel további WC-k Egyébként a múzeumok nagy része is ingyenes (pl British Museum, amire önmagában kell egy nap). Meg amúgyis bemehetsz bármelyik kocsmába is, ha hív a szükség, mert a kutyát sem érdekli, hogy te csak azért mész be. (Próbálná meg ezt bárki idehaza!).
Van egy kocsma a Fulham Road metrómegállótól nem messze, a nevét már elfelejtettem ( , ott volt egy srác a WC-ben, akit azért fizettek, hogy a kezedbe nyomja a szappant meg adjon ingyen rágót.

Tamás köszi az észrevételt! Hát igen, ide haza kicsit rosszabb a helyzet. Nem hogy a wc-be nem engednek be pesten, ha hív a szükség de még pénzt se akarnak váltani apróra a váci utcában. Múltkor kellett aprópénz a parkolóautomatához, aztán 10% kezelési költséggel akartak felváltani egy 500-ast, először megkérdeztem hogy ez most ugye vicc, aztán mondta a csaj tök komolyan, hogy nem. Inkább hadd ne mondjam ezek után hogy reagáltam.
A másik, Pesten próbálj már elmenni budira a váci utca környékén. Talán egyet tudok, ami 100-assal működik és egy lyuk az egész. Azt használták hídfoglalásnál a rendőrök, amíg vigyáztak a rendre.. Másról nem is tudok. Demszky szerint akár be is szarhatunk szerintem az utcán.
Ja a metrónál még az aluljárókban is ki volt írva, hogy éppen milyen a szolgáltatás a többi vonalon. De általában az volt, hogy okés. Ha meg nem, akkor se sikerült észre vennem semmi különbséget, lehet náluk a probléma azt jelenti, hogy 1 perccel ritkábban járnak a szerelvények.
Tamás, egyébként neked is feltűnt, hogy az emebrek sokkal igényesebbek? Tehát büdös ember az elég ritka. Itt meg ha felszállsz a buszra tuti van 1-1 olyan személy, akinek büdös a szája, tetves a haja, vagy alapból büdös. Ott meg igazából nem is találkoztam ilyennel. Inkább a kajájuk volt büdös a távolkeletieknek

Ez egy nagyon állat bejegyzés lett, és jók a képek is!

Tamás, egyébként neked is feltűnt, hogy az emebrek sokkal igényesebbek? Tehát büdös ember az elég ritka.
Hát, hogy is szokták mondani… a pénznek nincs szaga, de akinek nincs pénze, annak van szaga. Londonban viszont, akinek nincs pénze, azt effektíve nem engedik fel a buszra, tehát az ilyen problémák nagy része megoldva. Hackney-ban lehet látni nagyon durva (és szagos) arcokat néha, vagy Camdenben a csatornaparton.

Azért ne felejtsük el, hogy Camden tele van punkokkal…

6) Gyöngyi (nem regisztrált)
Azért ha összeráznád Angliát és az összes gyarmatát, amelyből meggazdagodott nem biztos, hogy az átlag jobb lenne mint Magyarországon. Azért nem kellene úgy hasraesni azon, hogy azok akik a fél világot kirabolták több száz éven keresztül, azok gazdagabbak, mint mi.

Gyöngyi, Lehet hogy szétrabolták a fél világot, de azt is valahogy végbe kellett vinni sikeresen, és ez nekik sikerült. Mi ugyanezt megtehettük volna, senki sem tartott vissza…

Balage, Nem? Hát azért volt itt egy-két háború, és bizony úgy hullottak a nyakunkba, hogy a fene sem kívánta. Az angolok bezzeg unatkoztak ott a szigeten, ráértek hódítgatni. Szerintem egyébként nem hülyeség, ami Gyöngyi írt!

Más kérdés, hogy kétségeim vannak afelől, hogy ha most Anglia összes vagyona az ölünkbe hullana, vajon tudnánk-e kezdeni vele valamit. Ráadásul itthon sok mindennek nincs kultúrája, aminek kéne lennie - Ti is említetetek párat: sorbanállás, mosdók, közlekedés, környezetre vigyázás, stb.

Jó volt olvasni!
Ragadt rád az infrastrukturális élmény.
Most majd egy ideig ha menni kell, menni kell, de biztos a londoni klotyókról fogok álmodozni.
Na jó, a képek miatt azért nem csak, mind hívogató, egyszer majd, no, de a múmiákat valószínű kihagynám, még képen is misztikusan észvesztő aurájuk van, bár nem vagyok egy nagy auramániákus. Áhítozni meg mindig lehet valami után. Volt alkalmam beszélgetni nemrég egy hazafelé tartó (Ausztrália) kis országunkból kiszakadt hazánkfiával, aki majd' könnyes szemmel beszélt az itteni viszonyokról… Jó értelemben. Talán biz a múlt, a sokévnyi távollét biggyesztett rá nosztalgikus szemüveget, mert nem hinném, hogy Ausztráliához mérte a színvonalemelkedést. Mindenesetre a szomszéd kertje mindig zöldebb, nem csak közhely, a franc, van, mikor tényleg.

10) Tweety (nem regisztrált)
Nekem tetszik az oldalad A barátnőmmel nyáron megyünk Londonba, utána pedig tervezzük a kiköltözést, nekem segít ha mások leírják a tapasztalataikat, így már van egy kialakult képem a városról, remélem élőben még jobb lesz

11) Ági (nem regisztrált)
Nagyon tetszett a bejegyzésed:-) Eddig kétszer volt alkalmam elutazni Londonba és jövőre is tervezzük. Ha egy 10-essel fiatalabb lennék, biztos, hogy kiköltöznék egy időre. Minden megvan abban a városban, amit én imádok. Bár, véleményem szerint manapság már szinte mindenütt jobb, mint itthon. A régi, szép, hazafias érzelmeim erősen kopnak az évek múlásával, de nem akarom még feladni…
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...