howto - 2006 január - 1 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2023
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2008
-
-
-
-
-
-
-
-
2004
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

:first-child

©   Haszprus   |   css fejlesztés howto

Sziasztok gyerekek, remélem jók voltatok, ma esti mese gyanánt a css first-child pszeudo-osztályával szeretnélek megismertetni benneteket.

First-child, azaz első gyermek. Ha a html doksit nézzük, akkor egy

<b><em>jajdejó</em><em>szupi</em></b>
kódban a b tag első gyermeke az em, tartalma "jajdejó", a második gyermeke szintén egy em, tartalma "szupi". A két em közül tehát a jajdejó tartalmú egy first-child. A b first-childja. A napokban a CSS :first-child pszeudo-osztállyal valósítottam meg azt, hogy egy táblázatban az első oszlop a többitől eltérően jelenjenjék meg.

<p class='center'>IRCQuote fight! In the ring:</p><div class='u_pic_big keprendezo ircquote-stats center'> <a href='/user/Haszprus'> <img loading='lazy' src='/pix/users/1_01.jpg' alt='Haszprus' /> <sub>Haszprus</sub> <sub> <div class='show-on-grandparent-hover'>939814 pageload</div> </sub> </a><div class='quotebig'>vs</div> <a href='/user/balazs'> <img loading='lazy' src='/pix/users/685_01.jpg' alt='Balázs' /> <sub>Balázs</sub> <sub> <div class='show-on-grandparent-hover'>3280 pageload</div> </sub> </a></div><table class="ircquote"> <tr> <td><div class='u_pic_xsmall u_pic_xsmall-flex balazs'> <a href='/user/balazs'><img loading='lazy' loading="lazy" class="u_pic_xsmall" src="/pix/users/685_01.jpg" alt="Balázs" class="right" /></a></div></td> <td>melyik php fgv is csinál md5-öt egy karaktersorozatból?</td> </tr> <tr> <td><div class='u_pic_xsmall u_pic_xsmall-flex Haszprus'> <a href='/user/Haszprus'><img loading='lazy' loading="lazy" class="u_pic_xsmall" src="/pix/users/1_01.jpg" alt="Haszprus" class="right" /></a></div></td> <td>md5() :-) </td> </tr> </table>

A fenti táblázat első oszlopában szereplő neveket ha pl. szeretnénk jobbra zárni, akkor azt a következő módon lehet elérni css-ben anélkül, hogy külön minden nyomorult td-nek megadnánk egy class-t.

.ircquote td:first-child { text-align: right; }

Ennek magyarázata, hogy a neveket tartalmazó td-k a sorokat jelentő tr-ek első gyermekei.

És boldogan éltek, míg meg nem haltak. Jó éjt gyerekek, ennyi volt a mese mára.

Update 17:43: ja igen, a módszer apró hátránya, hogy az IE6 nem kezeli