epam - 2015 - 7 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Propaganda

©   Haszprus   |   endticket python epam typescript

Hali!

Well, orulok ha elvezed. Nekem eletem legjobb valtasa volt. Bocsi nagyon elszoktam mar a levelezgetestol, vicces de ossze kell gyujteni az erot arra h egy egysorosnal hosszabb valamit irjak v olvassak. Penzben nekem szemely szerint jobb mint az epam, vez fejleszto poziban vok itt, amiota itt vagyok reszlegesen bevezetesre kerult a typescript, a jshint tslint, a scrum, heti sprintekkel (azon meg dolgozok h igyekezzunk realisabban tervezni oket), redminerol attertunk taigara, vettunk fel manual teszteloket, lettek processek, bevezettuk a feature brancheket frontenden is (eddig ment minden a masterbe), code review lett, amibol refaktoraltattam 10 controllert angularban es tovabbi 20 varat magara, vegigprobaltuk a protractort, a nightmare-t, es a nightwatchot, ezek end to end ui test frameworkok, vegul a nightwatchra esett a valasztasom es abban elkezdtem irni e2e teszteket (cucumbert szerettem volna eredetileg de vegulis ez lett), amiket az infras srac mar be is tett h fussanak automatikusan a dev szerveren commitra. Eleg porgos itt az elet. most epp itthon vok es tanulok a szombati vizsgamra. Van backendunk is python + mongoban, de arra egyelore keves ralatasom van. Majd idovel, egyelore orulok ha a rendszert megismerem. Ami a legjobb h a hangulat maximalisan jo es laza az epam utan. Amugy egy masik epamos csapatomban az is jo volt, a legutobbiban ez kevesbe sikerult, ahogy te is irtad kicsit kevesbe lazak az emberek ott. Az ot evvel ezelotti arcokkal viszont pont nemreg voltam sorozniz es azert remelem h a mostaniakkal is leszek meg vmikor.

Haszprus

Things at EPAM & life 2015Q1

©   Haszprus   |   epam fejlesztés life angular energiablog javascript meló php scala

Nagyon érdekes megfigyeléseket tettem a projektünkön az API-val, a UI tesztjeinkkel kapcsolatban. Az API backendünk ugye Scala, találtam benne egy csomó refaktorálni való dolgot, Scalatrát használunk egyébként frameworkként, és természetesen nem mondhatom el a pontos refaktorálnivaló dolgot, de nagyon izginek ígérkezik, már elkezdtem dolgozni rajta illetve a többieket is bevontam, konzultáltam velük hogy szerintük miképp lehetne megoldani, hiszen én alapvetően eddig a UI-on tevékenykedtem, a Scalaban nem mélyültem el. Viszont most el akarok. Nem triviális a dolog, az ügyfél is kell hozzá egy kicsit, de bízom benne hogy tudunk alkotni valamit.

A másik rész ahol észrevettem dolgokat, azok a UI unit tesztjeink, úgy látom hogy ott is lenne mit megmódosítani, ez is izgalmasnak ígérkezik, vagy ha nem is izgalmasnak, de legalábbis nagy munkának.

Volt egy angular migráció is a hétvégén az amcsiknál, kíváncsian várom mit kapunk az új verziótól.

Itt megjegyezném hogy az angular 2.0 még sehol, de amúgy nagyon várom azt is, örülnék ha megjelenne, kíváncsi vagyok miket hoz magával, a már ismert részleteken kívül, a gyakorlatban is örömmel látnám.

A harmadik a Cucumber UI integration tesztek, na ezek végképp kívül esnek a hatókörömön, de lett a projekten egy új kollegina pár hónapja, aki nagyon jó észrevételeket tett, itt számos performance gaint könyvelhettünk el a tevékenysége során, és egy-két hiányosságra is fény derült a tesztlefedettséggel kapcsolatban.

Kezd sokkal izgalmasabbá válni ez a projekt, mint amilyen eddig volt, főleg hogy a csapatvezető 3,5 év után lekérte magát és helyette most új emberünk van. Van más új emberünk is, egész konkrétan két fejlesztő, akiknek az egyike ráadásul angol anyanyelvű, ami az angol jóval nagyobb fokú napközbeni folyamatos használatát követeli meg. Sokkal többet pair programmingolok az utóbbi időben, a projekten úgy általánosságban is megnőtt az együttműködés (pénteken négyen pörögtünk egy abszolúte brainfuck problémán és estére sikerült valamennyire megoldani legalább egy workarounddal, és kurva happy voltam). Úgy látom most mindenki bizonyítani akar, és megindult a projekten az eddigieknél egy jóval nagyobb mozgolódás, jobban élvezem mint eddig bármikor, és ennek nagyon örülök.

Hamarosan töltünk egymásról negyedéves értékeléseket, kíváncsian várom a feedbackeket a kollégáktól, és egyben örülök hogy én is írhatok, mert van mit.

Orca megkérdezte reggel hogy mizú, és egyszerűen fülig ért a szám miközben válaszoltam: minden cool, és most tényleg, minden cool A dolgok nagyon jó irányba haladnak.

Volt nálam egy kolléga meg én is voltam valakinél az utóbbi 1-2 hétben és egyszerűen maximálisan pörgök szakmai dolgokon, néztünk kódot, tanultunk dolgokat, kurvajó volt.

Itthon a whiteboardomra felraktam egy csomó taskot magamnak erre a hétre is és jövő hétre is, és egyszerűen öröm ránézni, egy csomó mindenhez van kedvem, tanulni, és alig várom azt is hogy dolgozhassak (tudniillik hétvége van, és bár beremote-oltam péntek este kivételesen, de a hétvége azért mégse munkára van ), az EPAM-os projekten is, meg más projekteken is. Terveim is vannak, mindenféle. Örülnék, ha a nap nem 24 órából állna, vagy ha a hét nem hét napból. Jóval több dolgot van kedvem csinálni, mint amennyire időm jut. Happy times

Haszprus

EPAM 1 YO

©   Haszprus   |   epam life

Ma egy éve vagyok az EPAM-nál És a frizura még mindig tart.

Mi történt ezidő alatt? Coming soon.

Nos sokminden történt, és ezek legtöbbje olyan, amit publikusan nem írnék le, akár pozitív, akár negatív dologról van szó. Elég jól bejöttek az elképzeléseim az EPAM-mal kapcsolatban, amiért itt vagyok, persze változtatni mindig van min, de ezt sem részletezném itt.

Tavaly ugye 8 ajánlat közül fogadtam el az EPAM-ot, voltak pro és kontra érvek minden mellett és ellen bőven. Voltak külföldi ajánlatok, nagyon jók egyébként, pl. a Gibraltár, amit kb könnyezve utasítottam vissza. A terv az volt, hogy itthon maradok, és megtalálom a páromat inkább, mert a külföldi létet anyagi előnyök ide vagy oda, egyszerűen hibernációban eltöltött egy évnek éreztem akkor, és kb felvágtam az ereimet ha volt egy szombat estém amikor egyedül maradtam. Egy elég komoly koncepció része volt, hogy az EPAM-ba jöttem.

Na szóval inkább azt választottam, hogy itthon maradok, leszerződök egy stabil céggel, ami jó helyen van, könnyen elérek a városban bármit (combino, metró), közel van a plaza (corvin), modern a környezet, nekem villamossal 4 megálló, kocsival kb. 7 perc, a cégben rengeteg projekt van, amire én becsatlakoztam, az egy Scala + Angular projekt, ami szerintem elég jó iránynak mondható, de ha váltani szeretnék, akkor tudok a cégen belül kb. bármikor, hiszen rengeteg projektünk van, ezer fős cég, multi, külföldi lehetőségekkel ha esetleg később mégis szeretnék kimenni, stb.

A csapatomban szimpatikus arcokkal találkoztam, és ez a vonzerő egyik része volt, ami segített a döntésemben az EPAM mellett.

Nagyjából két hónap után felajánlotta a csapatvezetőm, hogy kapjak több felelősségi kört, a resource manager is megkínált egy csapatvezetői pozícióval szeptember környékén, ezeket rendre nem fogadtam el, mert most nem ilyen irányban akarok haladni, MBA másoddiploma mellé nem mertem tavaly évvégén ilyesmit vállalni, amit azóta is többször megkaptam hogy miért nem. Szerintem jó döntést hoztam akkor egyébként. Stabilizálódni akartam, mert az elmúlt évek eléggé leharcoltak idegileg, sok barátnő, sok munkahely, sok váltás. Hogy ma elvállalnám-e, az egy jó kérdés. Vannak dolgok, amiket elvállalnék, ha van miért. Azért most is látok dolgokat, amikben kompetensebbnek érzem magam, és ami jobban egybevág a terveimmel.

Szintén tavaly interjúztatni kezdtem/kezdtünk PHP-seket egy újonnan induló projektre, az nagyon fun volt, jó szakmai tapasztalat, meg is lettem dicsérve érte hogy számottevően hozzájárultam az interjúk szintjének emeléséhez, azt hiszem mindenkinek win-win szituáció volt. Volt év vége felé egy előléptetési processz, amiben részt vettem, sikeresen, így januártól D3 vagyok (persze erre az ismerőseim általában azt szokták mondani hogy azt hittük rég az vagy, és most nem idézném a legkülönfélébb reakciókat ). Idén felröppent, hogy esetleg lehetnék RTL (Resource Team Lead), meglátjuk miként illik ez a terveimbe, illetve hogy mire van most kapacitásom.

Ami talán nagyon pozitív, hogy tényleg minden ami történik az nagyjából úgy gondolom, hogy abban a scope-ban van, ami egy munkahellyel jó esetben történnie kell, nem hülyeségeken megy a szívózás, nincs fejetlenség, minden megy a maga útján, és rendben. Vannak persze dolgok, amiken lehetne javítani. Eljön mindennek az ideje.

Az MBA főállás mellett kemény, azt kell mondjam, de ami a legkeményebb, hogy nincs időm semmire. Csinálok egy-két plusz projektet, kondizni is újra elkezdtem, ezek eléggé kiteszik az időmet, iszonyat időmenedzsmentet kell tanulnom, de remélem, hogy profitálok belőle. Kaptam nem egy embertől nagyon komoly elismeréseket, hogy jól csinálom.

Hogyan tovább? Valahogy így.

Haszprus

2014 évösszegző

©   Haszprus   |   barátok epam fejlesztés life történelem haszpra olivér

Hogy milyen volt 2014?

Csak nagyon felületesen és röviden átfutva...

  • rengeteg interjú év elején, 8 helyről kaptam ajánlatot, 5 helyről itt Bp-n, 3 helyről külföldön, itt kiemelném hogy voltam Bécsben és Gibraltárban is ennek kapcsán (oda is, nagyon jó ajánlattal, ámde)
  • végül az EPAM-ot választottam itthon, számos okból
  • év eleje felé megpróbáltunk összehozni egy kis cégszerűséget (it was fun!)
  • kineveltem egy programozó-palántát
  • megkezdtem egy MBA képzést a BME-n (ez egy vezetői képzés, menedzsment, ha esetleg céget csinálnék valamikor, úgy gondolom jól jönne, illetve valszeg egy multinál is kamatoztatható, amilyen az EPAM is)
  • volt egy szakasz sok csajjal ki hosszabb, ki rövidebb ideig, természetesen továbbra is egy stabil kapcsolat esne a legjobban
  • nyugalom, stabilitás
  • voltam just for fun Lengyelországban és Barcelonában (hello Mf! )
  • rengeteget haverokkal, barátokkal, bulikban, sörözni, meg mindenfelé
  • kicsit előszedtem a fotózást mint hobbit
  • vettem egy mazda 6-ot, ami állat
  • fejlesztettem egy csomót hobbiból, just for fun, elkezdtem scalazni, de főleg angularozni, a blogra is készült pár új feature, mint pl. az istenes youlog (naptár és kiadás-nyilvántartó), amibe kb. fél éve egy csomó kis csinosítgatást teszek, habár nem a nagyközönségnek készül a cucc, de mégis élvezem fejleszteni
  • epamban elkezdtem interjúztatni
  • epamban megérett egy előléptetés
    • All of us were impressed with your skills and experience! Everything went excellent. After the session one guy from committee told: That’s a pity this guy is not in my team =)
    • Your subordinate Oliver shown impressive knowledge and experience. We are very happy to recommend him to D3 position.
    • Oliver did an excellent job during the interviews we had together. I think Oliver's soft skills are way above average and it is obvious he has significant tech interview experience, this showed through all the interviews. I was very glad to have him participate in our PHP interviews, I think his contribution raised the quality of these considerably.
  • egyéb fejlesztői projektek is voltak/vannak kapcsolatot szándékozom tartani a php világgal meg egyéb kihívásokkal

Ilyesmi. Hát ez így akár egész jónak is tűnhet. És remélem hogy 2015 még jobb lesz.

Ami még kéne: több idő. Még több idő. Korlátlan idő. 40 órás napok. Egyszerűen nem férek a napjaimba. Szeretnék a telekkel többet foglalkozni, megtanulni barkácsolni, építgetni, ilyesmi, rendbe rakni pár dolgot, fejleszteni a fizikai világban. Jó lenne ismét sportolni is, a tanulásra több időt szánni, tök jó lenne még többet programozni, még többet... többet mindenből.

Most épp vizsgaidőszak van mba-n, hát meg kell mondjam hogy rendesen szívás, itt helyt kell most állnom, és valami módon több szabadságot kell szereznem mert ez a meló + mba bedarál. A saját ütemezésemen változtatva is mondjuk sokat tudok itt nyerni egyébként, ezt be kell látnom hogy csinálhattam volna előrelátóbban.

Na, szóval a dolgok jó irányba mennek, így kell nyomni őket tovább.