Haszprus

XHTML 2.0: target, welcome back

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw

Úgy látom, valamire a W3C-nél is rájöhettek, mert az XHTML 2.0 ajánlásban már ismét szerepel a target attribútum, sőt, immáron a Common Attribute Collection részeként, azaz bármely tag attribútumaként használható (mint az id, title, class). Durva, tökjó! Értelemszerűen a href is részét képezi most már eme becses gyűjteménynek. Ld. még: The Web's Future: XHTML 2.0

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 28 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

A figyelmedet csak az kerülte el, hogy az XHTML 1.0/1.1 Frameset DTD-ben is szerepel ez az attribútum, továbbá az XHTML 2.0-nak is csak az XFRAMES moduljában van benne.

És ez mit jelent hogy az XFRAMES modulban van benne, illetve honnan veszed? A leírásból nekem úgy tűnik hogy bármilyen XHTML 2.0 típusú doksiban használható lesz.

Az XFRAMES modul azt jelenti, hogy a html tagnél meg kell adni az XFRAMES namespace-t, és továbbra is csak keretekre mutathat majd célként.

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"
xmlns:xframes="http://www.w3.org/200x/xx/xframes">


x, ill. xx helyén majd az év és hónap, amikor kész lesz a modul, mert jelenleg még nem publikus.

Atyaég! Ez a w3c nagyon elszáguldott saját maga képzelt világába! Pont mint az ISO/OSI-féle hálómodell. Tököm kivan a parkinson-féle bizottságoktól.


Levente: de lesz, de ugyanúgy csak keretekre mutathat majd célként, mint az XHTML már meglevő változataiban, és jelezned is kell a fejlécben, hogy ez majd egy keretes dokumentum lesz, csak a dolgok jelenlegi állása szerint nem a doctype-ban, hanem az XML namespace-ek között.



Egyszerűen csak annyi, hogy nekem ne mondja meg egyetlen weboldal sem, hogy hova nyíljék az a fránya ablak. Majd én eldöntöm.

Mennyivel szebb lenne az élet, ha a weboldal megmondhatná hogy szerinte hova nyíljon az ablak, te meg a böngészőben letilthatnád. Nem?

Szerintem a basic usereknek meg kell mondani hogy hova nyíljon az ablak, az advanced meg esetleg már el tudja dönteni magától hogy az neki jó lesz, ha nem esik ki egy adott cikk olvasásából, stb.

Vagy ha ebben nem is értünk esetleg egyet, akkor abban biztosan, hogy pl. ha magamnak készítem a site-ot (admin felület, stb), akkor hadd döntsem már el a site tervezésekor, hogy hova akarok nyitni egy linket mindig, stb, hátha kényelmesebb az nekem, mint állandóan a középső egérgombot nyomkodni (mert mondjuk nincs középső ujjam, vagy 70 éves nénike vagyok és nem tudom a középső egérgombot használni ).

A 70 éves nénike nem szokott internetezni, és nehogy már az advankált júzereknek kelljen minden egyes weboldalnál megmondani, hogy ezt ne, kérem. Inkább a pipa az oldalsávban, hogy "új ablakba kérem a linkeket", mert az úgy jó és támogatható.

Nem úgy gondoltam hogy minden egyes weboldalnál, hanem szépen a tools/optionsben legyen letiltható a target.

Linux (és Mac) alatt az az Edit/Options-ben van ;] De van rá kiterjesztés amúgy.

Akkor ezek után miért zavar ha vki targetet használ?

mert xhtml-t illik használni, és abban meg nem valid, csak ha keretekre mutat ;]


Szerintem...szóval...no, biztos jó a target...vagy mi.
(és ha kimodolsz, megyek a ombucmanhoz, mert tartanom kell a lépést Romsyval!)

Ha eddig nem tettem volna egyértelművé: halál a targetblankra, halál a keretes szerkezetet alkalmazókra! Sőt, tulajdonképpen halál mindenkire, mert a halálkultusz jóság. ;]

Balázs: szeretem ezt a humánus hozzáállást!

A humánus kifejezés számomra ismeretlen, elmagyaráznád, ha megkérlek? ;]

De az nem úgy van az ősidők óta, hogy le lehet tiltani az ablaknyitást? Ez, gondolom, nem csak a javascriptes window.open-re vonatkozik, nem?

...bár pár éve néztem, hogy mintha a mozilla (akkor még nem firefox) a formnak megadott targetet nem tiltja le akkor sem, ha egyébként tiltott az ablaknyitás.

Ennek igazából marhára nincs köze a javascriptes window.open-hez.

23) fotofabrik (nem regisztrált)
legyen target="_tab"

Napkelet, le se reagálod a halálkultuszt? Én megtenném, de Balázs nem szeret, úgyhogy... És a privmsg-emet mikor reagálod le?

MF: ettől nem foglak jobban utálni, sem kevésbé szeretni, ugyanúgy közömbös maradnál a számomra

jó, majd ha eszembe jut valami, akkor szólok. (most túl sok helyet foglal az Opre_Algel_Depo)

mainframe Mainframe: a jövőben plz kerüld az olyan hozzászólásokat hogy "most nincs mit hozzászóljak", köszi.

Ennel mar csak az jobb, mikor benyog valaki kommentbe egy arva szmajlit.

Balázs Balazs: nem is te lettel volna, ha maskeppen mondod. ;]
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...