Haszprus

Kukásmellény

©   Haszprus   |   bringa
Egyetért-e a kötelező kukásmellénnyel bicikliseknek?

Kérdezi a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Anyátok hogy van? Négy lámpám (két fehér két piros) és négy fényvisszaverő csíkom van jelenleg, a kerekeimen össz 4 macskaszem, pedálokon további 4 (illetve már csak három ). Vakoknak esetleg nem kéne megadni a jogsit, nem?

Az igazsághoz hozzátartozik hogy csak lakott területen kívülre akarják bevezetni, de szvsz a törvény meg kéne engedje a mellény kiváltását egyéb fényvisszaverő és/vagy fénykibocsátó eszközökkel, ill. azok megfelelő kombinációjával.

Via Critical Mass. Szavazás a GKM-nél a bal alsó sarokban.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 52 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

1) Sznfctm (nem regisztrált)
Te és monca, tükör is van a bringádon...?
Mindig úgy bírtam a tükrös embereket.....

Nemtom, nevezzük ahogyan akarjuk, de nekem van ilyen zöld csodám, és nem rossz dolog, sokkal jobban észrevesznek az amúgy (errefelé legalábbis) eléggé vaksi sofőrök. (Írtam róla, talán nem spam: Fényvisszaverõ mellény a mefiblogon )

majd ha betartatják a jelenlegi lámpát érintő szabályokat (kivéve azt a dilettáns darabot, ami szerint úgy kell megoldani, hogy egyszerre lehessen őket ki-be kapcsolni), akkor lehet elővenni a kukásmellény kérdését...

Sznfctm nincs

A normálisabb világításhoz akkor jött meg a kedvem amikor Kicsi az éjszakai bringatúrán magára aggatott három piros villogó ledet, vmint három fehér lámpát hogy lásson is vmit. Ami azt illeti, a kivilágítatlan bringások valóban láthatatlanok, marha idegesítő dolog.

amúgy a kedvencem az az, hogy mostanában divat lett előre piros villogót rakni.

az elég lolzor meglepetésekhez vezethet

Nekem csak két piros villogóm van, meg egy fehér lámpa elöl (bár ilyen időben már nem tekerek, csak szobabiciklit, annak meg nem kell lámpa ).

Haszprus az is, amikor ráordítok és neki áll feljebb...
Mefi lol

Mondjuk elképzelem, ahogyan a sötétben megy előttem egy piros villogó, aztán egyszercsak jön, és összetörjük magunkat. Hát lehet az illetőnek kezelném az arcát valamilyen C-jelzésű anyaggal...

1. kamiont vezetek
2. előttem piros villogó
3. az út ismét tiszta

4. húszév szigorított.

Mefi aaaaafaszt. 10 büntetőpont, szabadlábon védekezés, felfüggesztett. Ez a kemény valóság.

Szerintem a városban közlekedő autósoknak 100-150km/h környékén valóban nehéz lehet szürkületben és este észrevenni egy kerékpárost... szegények. Tartsák/tartassák be egyáltalán a KRESZ szabályait, aztán ha még aktuális lesz a kukásmellény, akkor felveszük!

mainframe ja, hát ez nem meglepő kicsiny hazánkban.

15) xyb (nem regisztrált)
szerintem meg a sok kivilágítatlan, arrogáns bringást is meg lehetne kicsit nevelni. herótom van azoktól, akik az alapvető kresz szabályokat sem ismerik. hagy' ne nekem kelljen egy (a bringásnak) jobbkezes utcából kijőve figyelnem, hogy jön-e bringás, vagy sem. hagy' ne kelljen az x méter széles út baloldalán (forgalommal szembe) autóznom, csak mert a bringások láthatatlanok. tisztelet a kivételnek persze!

xyb Hagy' ne nekem kelljen felhívnom a figyelmedet, hogy úgy írják: hadd, de még a had is elnézhetőbb mint a hagy (akár ', akár nem).
Egyébként nyilván van mindkét oldal (pl. dankoi és pl. xyb) véleményében igazság, ergo az autósoknak nem kéne száguldozni meg szabálytalankodni, a bringásoknak meg nem kéne láthatatlannak lenniük. Ám egyelőre én sokkal több köcsögölést tapasztalok autós részről, és a mellényt is kib@ nagy túlzásnak tartom. Lámpa legyen, aki azzal nem vesz észre, az tényleg ne kapjon jogsit.
V.ö.: ez pont olyan, mintha karácsonyi izzósorral kéne feldíszítened az autódat, ha lakott területen kívülre mész. Egyrészt szopsz vele (nincs, elveszted, anyámkínja), másrészt szarul néz ki (nyáron milyen lenne már ilyen szarságban tekerni...), harmadrészt látnak a lámpáidról. Szóval...?

Igen, hát meg kell különböztetni diskurzus közben mindenesetre a szabályokat nem ismerő bringásokat a szabályokat ismerő bringásoktól. Mondok példát. Nekem van jogsim, ergo elvileg és jó közelítéssel olyan szinten ismerem a kreszt, mint bármely autós. Bringán ülve azért egy kicsit más a helyzet, bele kell jönni annak a közlekedésnek a sajátosságaiba is - némi rutinszerzési idő után a dolog nem problémás.

Elismerem hogy minden bizonnyal vannak bringások akik egyrészt nem ismerik a kreszt, másrészt szarnak rá. (Hogy csak a saját kivilágításuk hiányát említsem.)

Csakhogy. Én ismerem. Vannak villogóim, vannak fényvisszaverőim, szabályosan közlekedek, ezek után rámkényszeríteni egy kukásmellényt, vááá, csakis rémálmomban.

Itt van egy csomó dolog ami egymással ekvivalens, pl. kreszismerettel és lámpákkal/prizmákkal együtt nem igaz hogy ne lehetne kibújni a kukásmellény viselési kötelezettsége alól…

mainframe haat, a peldakent felhozott Haszprus kamionos carmageddon esetben szerintem minositett emberoles 5-15 ev ( )

egyebkent attol fugg mit ertenek kukasmelleny alatt. ha csak a siman citromsarga szinu fenyvisszaverost, akkor nem, viszont ha narancssarga, es ra van irva hogy FKF Rt. akkor mindenkeppen tamogatom

Shamalt És ha aludt a volánnál? Bizonyítsd be hogy nem...
Másrészt: számtalan sajnálatos való életből vett példa igazolja, hogy hiába ez a törvény, mégis nevetséges büntetésekkel megússzák. Mennyit kapott pl. az érdi gázoló? (Én sem tudom, azért kérdezem, csak úgy hallottam hogy szinte semmit.)

xyb Hát azért felénk érdekes dolgok vannak. Megyek a jobbratartási kötelezettséget szigorúan betartva, kerékpárral, a szervizúton (ahol mi a fenét keres kocsi, mikor mellette ott megy a főútvonal, ahol meg (jogosan) nem közlekedhetek kerékpárral), és jön az állat a Škodájával, aztán ledudál, és még be is szól. Egyszer meg is akartak verni, de szerencsére nem jött össze nekik.

mainframe, akkor meg kozuti baleset okozasa minositett 1-5 ev, ha meghal a piros villogo.

egyebkent hogy ontopic is legyek, nem hulyeseg a dolog, adott esetben az eletedet mentheti meg, a kivalthatosaggal meg egyetertek. egyebkent nagyot neznek, ha ezt torvenyi szinten szabalyoznak

[egyebkent az erdi gazolo 2 ev 6 honap foghazat kapott, es az ugyesz a terhere fellebbezett, abbol nem tudom mi lett, gondolom mostanaban targyaljak masodfokon]

egyebkent nagyot neznek, ha ezt torvenyi szinten szabalyoznak
Addig is jót flémelünk itt egy virtuális problémán...

a kiválthatóságon van a lényeg
természetesen engem is irritálnak a szellembringások, bringáról és autóból szemlélve is egyaránt tudom h láthatatlanok ha nem tesznek ellene

mainframe ez meg csak egy kis szikra volt, nem flem

mainframe jah, csak sokan finnyáskodnak, hogy hogy néz már az ki.

Mefi, azok megerdemlik. szerintem a sportnak nem arrol kellene szolnia, hogy ki tud magara akasztani minel trendibb goncoket.

jaja iskolainget a gimnáziumokba/egyetemekre is plz meg kukásmellényt is ha lehet.

miért nem választhatom meg _ÉN_ hogy milyen módon akarok látható lenni? (nem azt hogy mennyire akarok látható lenni, hanem hogy milyen eszközökkel érem el a szintet. nem gátolok senkit azzal hogy kukásmellény helyett fényvisszaverő csíkot rakok a karomra stb)

aki meg jól érzi magát kukásmellényben felőlem hordja nyugodtan, nekem nyolc hogy más milyen módon oldja meg h látható legyen.

Shamalt hát de mégis erről szól.

Haszprus lehet kapni ilyen dizájnos fehér cuccokat is, nekem kifejezetten tetszenek.

Most lebuktam, tényleg azért megyek este 10-kor tekerni egy órát hogy megmutassam a szembejövő ~10 biciklisnek a trendi kamu devergo dzsekimet

Tutajos is megmondta már ( 1 2) és most ti is rájöttetek a titkomra

Röhej, hogy erről írnak ki szavazást, tényleg mindenkinek a saját döntése, hogy milyen(a célnak megfelelő) eszközökkel teszi magát láthatóvá a sötétben. A lényeg, hogy LÁTSZÓDJON
Ha pl. úgy így fogalmaznák meg a kérdést: ,,Egyetért-e ön azzal, hogy súlyosan megbüntessék azokat a kerékpárosokat, akik nem használnak lámpát, prizmát, kukásmellényt?', akkor még lenne valami értelme, de így csak azt az érzetet kelti, hogy ,,NA, VÉGRE ÉN IS BELESZÓLHATOK A KRESZ MÓDOSITÁSÁBA'', lehet ,de ez egy triviális baromság, amit kérdés gyanát raktak fel.

Mondhatni rendszeres olvasoja vok ennek a blognak, de nem nagyon szoktam hozzaszolni, most megis megtennem...
Valoban eleg vicces ez a kukasmelleny tema. Angliaban szinte minden biciklisen / motoroson latni meg lakott teruleten belul is. Igen szemgyonyokodteto latvany azzal a biciklis bilivel kombinalva. Azt ntom, h kotelezo e avagy sem, de nagyon ugy tunik, habar lehet csak ajanlott. Az angolok hajlamosak bevenni minden health & safety szarsagot. Egyebkent szvsz ha a kerekparos kello keppen lathatova teszi magat prizma, lampa, stb., segitsegevel, akkor felesleges ez a nem eppen dizajnos es foleg nyaron igen kellemetlen viselet.

dedix: a mi környékünkön Angliában ez mondjuk annyira nem volt jellemző, én szinte csak mellény nélkülieket láttam szembejönni, persze én csak nappal tekertem - szintén mellény nélkül. (mi környékünkön = Southfields, Wimbledon, Putney, Kingston-upon-Thames, London belvárosa, Sevenoaks, Raigate, Redhill, ezeken a helyeken jártam bringával).
Mondjuk a kukásmellény esetleg _éjszaka_ nem lenne hülyeség (bár az tény, hogy szerintem egy opcionálisan villogó lámpát én jobban észreveszek, mint egy konstansan valahogy világító kukásmellényt), de nappal aztán tényleg minek? Aki nappal se vesz észre egy biciklist mellény nélkül, az tényleg ne üljön kocsiba.

(Offtopic, de már régóta b*ssza a csőrömet: a Karinthy Frigyes utcán végig a bringaúton parkoló kocsikkal nem lehetne inkább csinálni valamit? Szerintem a 99%-uknak fel sem tűnik, hogy az a sárga csík nem dísznek van ott, hanem a bringautat választja el)

Haszprus, Haszprus ertsd jol.
nem azokkal van a problema, akik maskeppen oldjak meg, hanem a nem teszek lampat a a biciklire mert az nem trendi, szarul nez ki, meg kulonben is, nem en leszek a telepen a meno, ha rateszem mentalitasuakkal.

Shamalt: akkor mivel kevesen tartják be az autópályán a 130-as sebességkorlátozást, vezessük be a 60km/h-sat...

maat, mert ha 180-ra emelnek fel, akkor _bizonyara_ senki sem lepne at...

alapvetoen az onkentes jogkovetest kellene nemileg elomozditani, mert az a szint (nagyjabol a beka alfele), ahol most van, nem feltetlenul vezet eredmenyre.

Shamalt Én mindig is mondtam, (például itt, a 3. kommentben: Haszprus überblog - Protektorok és puhatestűek) hogy a nép hozzáállása az elsődleges gond itthon, nem a szabályrendszer (vélt vagy valós) hiányossága.

mainframe de az is, hogy szabályosan nem tudsz egy montit fölszerelni, csak egyéni hackolással, ugyanis a kresz szerint az első és hátsó lámpát egy kapcsolóval kell tudni kapcsolni. így az is akadályokba ütközik, aki követni akarja a szabályokat

KÖHÉM rendelet:
116. § (8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.

maat Ez nem azt jelenti esetleg hogy képesek kell legyenek egyidejűleg világítani?
Bár mivel ott van h a kikapcsolást is lehetővé kell tenni együtt, ezért valószínűleg tényleg központi switchre gondoltak A rendelet írójának rokona minden bizonnyal központi kapcsolókat gyárt

116. § (8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.
Én se értem, ez miben segíti a biztonságot. Ráadásul ha egy kapcsoló van, és az gallyra megy, akkor sanyi, nincs világításod, míg ha lámpánként kapcsolható, csak egy esik ki...
Mérnöki megoldások mindenkinek.

azért, hogy annak, aki elüt könnyebb legyen kikapcsolni a halálos baleset után, és ráfogni a világítás hiányára

mainframe: könyörgök, a jó életbe, gajra, gajra, gajra... ( forrás)

Tamás En Oxfordban vagyok, itt eleg gyakran latni. Londonban ntom mi a helyzet, parszor jartam ott, de ezt nem figyeltem meg.

dedix: na, ott meg én nem jártam. Lehet, hogy arrafelé nagyobb a kultúrája a biciklizésnek


Szerintem hordd csaknyugodtan!

Tamás Thx, nem tudtam. Mármint jiddisül... (konzultálok barátnőmmel rögvest)

én támogatom a kukásmellény kötelezővé tételét...

Miért, szted pl. az általam felsorolt villogók és fényvisszaverők (ld. a bejegyzésben) nem elegendők ahhoz hogy észrevegyél?

hagy ne írjam le hogy miért, de hidd el jobban jársz ha jobban látlak... (tudod mire gondolok )


WiZARD ...hát mid van neked mégis, WiZARD?
...dózerom...

(aki nem ismerné a közismert viccet, az jelentkezzen nálam)

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...