JavaScript - Haszprus überblog

JavaScript

©   Haszprus   |   fejlesztés, javascript, ajax

Érdekes módon nem nagyon alkalmazzák a weblapok a js nyújtotta előnyöket. És most egyáltalán nem az ajaxra gondolok, sőt, van hogy amit ajaxszal oldanak meg, azt egyszerű kliens oldali js-sel még gyorsabbá lehetne tenni, akar a halál kommunikálni a szerverrel, azok a fránya csomagok elég lassan terjednek.


Szóval pl. egy keresés, filterezés esetén logikus, hogy ajax, ugye? Hát nem feltétlen. Ha nem nagy az adathalmaz amiben keresünk, nyugodtan letölthetjük az egészet a kliens gépére már az oldalletöltéskor, aztán js-sel szépen kliens oldalon elszórakozgatunk vele. Sokkal gyorsabb, hiszen teljes mértékig elimináljuk a kommunikációt a szerverrel.

Érdekes módon például webgalériákban elég kézenfekvő lenne, hogy a galériába (albumba) belépéskor letöltse mind a száz kép adatait, és a továbbiakban a kliens oldalon oldja meg a lapozást pl. Száz kép adata belefér tíz KB-ba, egy kép meg ugye már önmagában legalább 10x ekkora, tehát nem beszélhetünk az adatok által okozott kellemetlen letöltési időről.

Másik példa. Itt van ez az ajaxos privmsg kereső nekünk. Miért ajaxos? Fene tudja. Hiszen letölthetné a user összes privmsg-ét a gépre, aztán kapna szép realtime search-öt delayes helyett. Persze ha valakinek ténylegesen többszáz KB-nyi privmsg-e van (amit mondjuk előzetesen szerver oldalon kimérünk), akkor nem tölttetjük azt le vele, kap ajaxot.

Na mindegy, a lényeg tképpen a webgalérián van, szinte érthetetlen számomra hogy ezek az esetek többségében miért cache-elés nélkül vannak megvalósítva, és miért kell új oldalt letölteni a képek közti lapozáshoz. Nem akarok várni egy tizedmásodpercet se a következő képre. Nálam is ilyen most a private gallery, de hamarosan lecserélem js-esre. Egyedül a linkek új ablakban nyithatóságára kell kitalálnom valamit, azt már megoldottam hogy az url tükrözze az aktuálisan mutatott képet. (Tehát hogy ne legyen statikus az url annak ellenére, hogy egyazon weblapon tartózkodik a user mindvégig.)

És vizsgaidőszakban nem kéne fejlesztenem.


RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 4 hozzászólás - Szólj hozzá Te is!