Haszprus

Képformátumok webre - png, gif, jpg

©   Haszprus   |   howto hwsw

Sajnos sokan nem jutnak túl azon az ökölszabályon, hogy ha kisméretű képet akarnak készíteni, akkor jpegbe mentsenek, pedig ez gyakran tökéletesen rossz megoldás. Három képformátum közül célszerű válogatnia az egyszerű halandónak aki valamit fel akar tenni a netre, nézzük őket gyakorlati oldalról, és csak vázlatosan.

A JPEG 24 bites színmélységet ad (16,7 millió szín), viszont veszteségesen tömörít. Ahol nem kell pixelnyi méretű pontokat/vonalakat halál pontosan visszaadni, ott ez használható. Magyarán tipikusan fotóknál. A veszteséges tömörítésről ugyanakkor jó tudni, hogy minden mentéskor végbemegy, azaz ha van egy jpg formátumú fotónk és azt mondjuk többször megnyitjuk egymás után szerkesztésre, például egy kis átméretezésre, képvágásra, stb, akkor minden mentésnél vesztünk a kép minőségéből. Így juthatunk el egy borzalmasan rossz minőségű, de nagyméretű képhez. Köztes megmunkálás esetén tehát a köztes fázisokat ha mentjük, akkor csakis veszteségmentes képformátumba (ne jpegbe, ne gifbe).

A GIF 8 bit színmélységű (256 színű), ám a pixelek elhelyezkedését tekintve veszteségmentes tömörítést használ. Ez azt jelenti, hogy tipikusan vonalas, számítógépen létrehozott egyszerűbb grafikákhoz érdemes használni, közűlük is kiemelhetőek a screenshotok, legalábbis akkor, ha nem épp valamilyen csilivili sok színt használó felhasználói felületről készül a kép. Mérete screenshotok esetén roppant gazdaságos, a vonalak élesek maradnak.

A PNG 24 bit színmélységű (16,7 millió szín), és veszteségmentes tömörítésű. A modern sokszínű felhasználói felületek screenshotjaihoz gyakran ez a legjobb választás. Fotóknál fölöslegesen pazarló lenne. (Létezik 8 bites PNG is egyébként.)

Hogy screenshotok esetén a PNG-t vagy GIF-et érdemes-e használni, az eseti megítélésű, érdemes lehet kipróbálni mindkettőt, bizonyos szoftverek igen gyorsan megmondják hogy melyik a tuti választás.

jpg gif png
tipikus felhasználás fotók screenshotok színgazdag screenshotok
színek 16,7 millió 256 16,7 millió
tömörítés alakzatokra veszteséges színekre veszteséges veszteségmentes

Haladóknak: 256 színű kép esetén a jobbféle képszerkesztő szoftverek felkínálnak különféle dithering metódusokat, amikkel rengeteget lehet vele javítani a mentett kép megjelenésén.

Minden itt közölt információ csak egy első szintű közelítését képezi a témának, ám ezek megértése és alkalmazása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ne égjél a neten.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 11 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


Ha már szó esett róla, akkor írhatnál valamit a 8 bites PNG és a GIF közti különbségekről is…

Jó, hogy leírtad, ráfér a webre egy kis okosság.

A PNG-hez annyit szólnék hozzá, hogy ez a formátum tulajdonképpen teljesen helyettesíthetné a GIF-et, viszont felmerülnek problémák a weboldalakon való használatával (alfa-csatornák, gamma korrekció). Ajánlott olvasmány:

The Sad Story of PNG Gamma “Correction”

Korrekt, ezt jó lenne hájpolni, mert gyűlölöm a JPG-s dizájnelemeket weboldalokon.

maat: a fomátum tudásban semmi különbség.

fgi: és tudjuk, hogy főleg melyik böngésző miatt nem megy…

Nálunk JPG a header kép, és engem nem zavar. De akkor lehet ezért olvasnak negyedannyian, mint Mefit.

8) WebMonster (nem regisztrált)
A PNG képek méretét lehet még tovább csökkenteni a pngout program segítségével (gyakran egész sokat számít).

<a href="http://advsys.net/ken/util/pngout.htm">PNGOut</a>


fgi A helyzet az, hogy neha a PNG nagyobb fajlt produkal 8 biten is, mint a GIF, ezert lehet erdemes idonkent meg hasznalni. Egyebkent a GIF redukalhato kevesebb szinre is, gondolom a kepfajl is kevesebb bitet hasznal ugy, de ebben nem vagyok teljesen biztos.

Isti ha tudni akarod a titkot, engem pl. zavart mindig is
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...