Haszprus

Lézeres szemműtét és alternatívái

©   Haszprus   |   life szemműtét
Lézeres szemműtétet 18 év alatt nem végeznek, 20 év fölött tudják ajánlani legkorábban. Lehet, hogy pár év múlva bevállalok egyet, nemtom. A kontakt lencse nem egy tutirulez dolog, pl. ott kezdődik hogy messze nem egész nap hordható, aztán folytatódik ott, hogy körülményektől függően teljesen hordhatatlan is lehet (nagy légáramlás esetén pl. olyan gyakran kell pislogni hogy már többet van becsukva a szemem mint kinyitva, lsd. pl. a számítógépem körül, vagy légkondicionált termekben), és végül, hogy nagy gondoskodást igényel, úgy mint ipari tisztaságú kéz a feltételkor és leszedéskor (naponta 2x tehát), és negyed órás pepecselést - idegeskedést - feltételkor.

A szemüveg pedig kerettel rendelkezik, és beszűkíti a látóteret. Azon felül, hogy esőben nem hordható, és hidegből melegbe érkezve átláthatatlanul bepárásodik egy időre. Hogy azt meg se említsem, hogy úszni se lehet szemüveggel, nem lehet rá napszemüveget venni, a divatos napszemüveg dioptriásítása pedig eszetlen összegbe kerül.

Költség téren egyébként a lézeres szemműtét egyszeri kiadás, még akkor is, ha húzós. Egy szemműtét ára 98000 Ft, szemenként, ergo 196 ezer forint. Cserébe, ha nem romlik a szem ez után, akkor a páciens egész életére tökéletesen fog látni, nem kell új szemüveg, új kontakt lencse, ami jelentős költségmegtakarítást jelent.

Az egyetlen probléma a dologgal a bizalmam hiánya. Mi van, ha elcseszik a műtétet?

...

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 140 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

nekem 4 dioptriás szemüvegem volt kurva sokáig, és rohadtul bosszantott, hogy a szemész egyszer sem próbálta ki, hogy kevesebb dioptria elég lenne-e. egyszer poénból elmentem szemvizsgálatra szemüveg nélkül, és kihozták, hogy elég lenne másfeles. akkor felb*sztam magam idegileg, és abbahagytam a szemüveg hordását. azóta sem hordom, és jobban látok, mint sokan mások szemüveggel... a szemüveg/kontaktlencse ezek szerint csak mankó, hogy a szemed jól lásson megerőltetés nélkül, de így soha nem fog megtanulni mankó nélkül látni.

lol ez milyen sztori már? úgy értem… ilyen fasz orvos nincs bazmeg…{felindulás}

egyébként nem tartom valószínűnek hogy előbb-utóbb királyul kezdene látni az ember szemüveg nélkül. szvsz itt csak túloztál abban hogy jobban látsz mint más szemüveggel, nem?

távolra vagy közelre kellett neked a szemüveg?

másfelől nemtom nem az-e a szitu hogy először 4-es dioptriád volt, aztán javult a szemed vhogy, másfelesre? és onnan még tovább javult… vagy onnan nem javult tovább? mert másfeles dioptriát igénylő szemmel nézni szemüveg nélkül azért elég durva lehet. nekem -0,75 van, de simán nemtok elolvasni semmit a tábláról meg ilyenek, szóval nem bírnám ki csomó helyzetben szemüveg nélkül. vezetés is merénylet nélküle.

nem tudom, hogy távolra vagy közelre kellett +4-es volt, az hótbiztos. és tényleg nem túloztam, a volt barátnőmmel csomószor szórakoztunk azon, hogy ki tudja előbb elolvasni, hogy hányas busz jön... és mindig én nyertem.
egyébként lehet, hogy javult a szemem, csak az a furcsa benne, hogy tökéletesen jól látok a 4 dioptriás szemüvegemmel is (még megvan), meg szemüveg nélkül is. másfelessel még nem próbáltam. mindenesetre kurva furcsán működök.

demian: ha plusszos, az azt jelenti, h közelre kellett, ergo távolra nem is volt rossz a szemed, ergo ez esetben inkább barátnődet kéne szemészhez küldeni

Haszp: a szemműtéttel nekem az a bajom (nekem kb. -0.5-ös a szemem), h egy visszafordíthatatlan folyamatot végeznek rajtad, hiszen lézerrel le tudnak égetni egy réteget a szemed megfelelő részéről, de visszarakni már q nem tudják. Ez engem zavar. Pl. ha javul majd a szemem vmi oknál fogva (pl. örexem), akkor pluszos szemüveg kell majd, a műtét miatt...


barátnőmet nem küldöm már sehova, azért van múlt időben a dolog :-/ egyébként közelre sem hiszem, hogy túl rosszul látnék, ugyanolyan távolról olvasok újságot/TFT-t, mint mások... lehet, hogy csak szar orvost fogtam ki annak idején. mindenesetre nekem bejött ez a "dobd el a szemüveged"-dolog. legalábbis eddig. aztán lehet, hogy két év múlva megvakulok

az lol lesz. na kössünk fogadásokat hogy demian megvakul-e két év múlva

de humanitárius vagyok

azt hittem, mindjárt szavazásra is bocsátod a kérdést...

Én kontaktlencsét hordok, egy ideje. Bár eleinte kicsit bosszantó volt az állandó tisztogatás meg asikertelen feltétel, de egy idő után már szint e beleilleszkedett a reggeli teendők közé. szóval egyáltalán nem egy nehéz és megszokhatatlan dolog.
Persze kicsit macerás, de aki nem bírja a szemüveget annak ez az egyik legjobb megoldás szerintem.

Mióta hordasz kontakt lencsét? Már gimiben is azzal nyomtad?

Amúgy egyéntől függ a megszokhatóság.

en nem volnek szemuveges, de annyit hozzaszolnek a temahoz, h leteznek keret nelkuli szemuvegek is, ha csak a keret zavar vkit

Amennyire tudom, az az árban is meglátszik Bár erről nincsenek számszerű adataim.

demian: ami késik, nem múlik Archívum rulez.

Sziasztok nekem -4 es a szemem és szemüveget hordok de nagyon zavar pl mikor bemegyek egy boltba és nem látok semmitt mert bepárásodott a szemüvegem szeretnék kontakt lencsét de nem tom jó ötlet e

Ki kell próbálni
Van előnye is, hátránya is...
Hátránya hogy kikotorhatod és nem nagyon bírja a légmozgást (mert kiszárad) (így pl. én nagyon nem bírtam az egyik erősen légkondicionált egyetemi teremben viselni).
Előnyei nyilvánvalóak

Az én szemüvegem -7,75 és -7,5.
Gondoltam én is a lézeres szemműtétre, mivel az unokatesóm megcsináltatta, és tök jó volt meg minden.......egészen két évig amikor is újra elkezdett romlani a szeme
Pedig jóval túl van már a 20-on.
Ekkor rohadt módon megcsappant a bizalmam ebben....

Gondolom a szemműtét nem állítja meg a pluszos vagy mínuszos irányban zajló folyamatokat, csak egy alkalommal visszarántja a 0 felé…

19) nori (nem regisztrált)
Sajnos semmi nem biztos. nekem -3 koruli amugy a szemuvegem, keret nelkuli, de zavar a behataroltsag. -2.75os a kontaktlencsem, de borzalmasan maceras. Nem szeretem, es uszni sem lehet vele vagy hasonlo nyari dolgokat. Amivel lehet, az paronkent 20 lenne. Nekem az sok, igyis felevente vagy 30e forint az egesz macera. Szeretnek korrekcios mutetet, de egyreszt csak 18 vagyok, masreszt fenntartasaim vannak egyelore.
A fent emlegetett jataslavulas szemuveg nelkul tekinteteben annyi a hozzafuzni valom, hoyg embere valogatja. Van, akinel osszejon. A tavollatoknal gyakrabban, ezert is lehetett demiannak szerencseje. De ez messze nem altalanos. En pl megveszek szemuveg nelkul.

Kicsit régi a post, de azért beszólok:
1., a lézeres szemműtét nem kicsit kockázatos; azért előtte olvass mellékhatásokat is
2., a -0,75 az nem szemhiba, csak civilizációs ártalom; túl sokat bámulsz közelre (szoba, könyv, monitor) és hozzászokik a szemed (ez lesz a nyugalmi állapota a szemizmoknak, mert nem szeretnek megfeszülve lenni), viszont ekkor már nem bírnak messzire fókuszálni.

A szemüveg sem segít, mert a szemizmok újra alkalmazkodni fognak az új szituhoz, ezért lassan, de biztosan rosszabbodni fog a látásod.

Két gyógyszer létezik:
- az egyik, ha leteszed a szemüveget. Vezetéshez, mozihoz, tábláról olvasáshoz persze kelleni fog, de egyébként elleszel nélküle.
- kirándulj, bámulj ki az ablakon sokat, miegymás, hogy a szemed visszaszokjon a normális állapothoz. A hadsereg alatt nekem teljesen elmúlt a rövidlátásom. (Azóta visszajött persze, de leszarom

Én szemüveget használok (immáron -1,0-sat sajna):

- suliban
- most már tömegközlekedéshez és egyéb nyilvános helyeken is

Utóbbi azért, mert a mostani szemüvegem elég jó hozzá. Az előző nyomott stb kényelmetlen volt.

Monitorhoz vagy általános itthoni leledzéshez (szóval monitorhoz ) viszont nem.

Az a gáz hogy már kezdek közelre is szarul látni.

De lehet hogy ez főleg iszonyatos fáradtságom miatt van (keveset alszom, sokat bámulok monitort és könyveket). Sulin kívül nem is fókuszálok soha 40 centinél messzebbre

Mintha megjósoltam volna ;]
Azért kirándulj sokat (persze szemüveg nélkül); csak a motorosokra és kutyákra vigyázz ;]

Szemész szerint szemüveget hordjam mindig.

Nekem kontaktlencsém van kb 9-10 éve, -5 ill. -5,75-ös. Nélküle nem látok, se közelre, se távolra, maximum csak elmosódott foltokat. Sokkal kényelmesebb, mint a szemüveg, és egyáltalán nem macerás. Igaz, úszni nem lehet benne, a huzatot/szelet nem bírja, meg éjszakára ki kell venni, de a szemüvegnek sokkal komolyabb hátrányai vannak.

Volt egy évfolyamtársam, aki megműttette a szemét (bár neki nem volt annyira rossz), és neki sikerült. Utána persze eltartott hónapokig, mire beállt a véglegesre a látása, nem javult meg rögtön (ezért nem is lehetett tudni azonnal, hogy hogy sikerült, elég zsákbamacska), és egy ideig (kb fél évig) nagyon érzékeny is volt a szeme a műtét után, pl a fényre.

Én nem merném megcsináltatni, mert egyrészt nem biztos, hogy teljesen jó lesz (és ha elrontják, akkor ugye nem lehet vele mit kezdeni, ráadásul az se biztos, hogy akkor alkalmas marad kontaktlencse hordására), és még ha sikerül is, akinek mínuszos a szeme, annak időskorában valamennyit javulni szokott a szeme, szóval akkor meg azért kellene szemüveg. Ráadásul gyakorlatilag leégetnek rétegeket a szaruhártyából, ez elég kockázatos szerintem, akármit is mondanak, még a modernebbik eljárással is (amikor előtte felvágják és felhajtják a hámréteget, és utána visszahajtják).

Hogy teszed be a kontakt lencsét ha nem látsz közelre? Én jól látok közelre de számomra így is alig megkülönböztethető hogy melyik oldalával is kéne betenni a lencsét. Ezt találtam anno rohadt idegesítőnek.

A szemészednek igaza van, hordd mindig. Nekem régen feles szemüvegem volt, nem hordtam rendszeresen (ritka kényelmetlen volt meg minden), el is romlott a szemem. Tulajdonképpen akkor derült ki, hogy mennyire rossz, amikor rájöttek, hogy az első padból nem látom a táblát. (Viszont így jobban el tudom olvasni a homályos vagy távoli szövegeket, mint akinek teljesen jó a szeme, mert megtanultam felismerni a betűket úgy is, ha valójában nem látom rendesen.)

Nem kell látni ahhoz, hogy betegyem. Amúgy meg azért van a tükörnek nagyítós oldala is (bár tükröt nem is mindig használok hozzá, van már elég gyakorlatom benne). Az oldalait meg simán meg lehet különböztetni, ha ki van fordulva, akkor a széle máshogy görbül, konkáv lesz. Elég megnézni oldalról, ha nem vagy benne biztos.

Azt hiszem a gyakorlat beszél belőled Aki valamilyen cuccot sokat látott, az észreveszi az apró eltéréseket is Szerintem nem könnyű a megkülönböztetésük, igaz, kb. max 1 hónapig hordtam lencsét. Volt hogy hiába néztem meg ide meg oda is fordítva, nem tudtam eldönteni hogy most melyik feléről is görbül jobban...

Pár hónap alatt meg lehet tanulni, egy idő után elmúlik a parázás. A legelső alkalom pl teljes katasztrófa volt, úgy kellett lefogni, hogy a szemész be tudja nekem tenni a lencsét, mert nem hittem el, hogy hozzá lehet nyúlni a szememhez kézzel. A második nap, amikor visszamentünk, teljesen egyedül megcsináltam. Az első tornaórán, amikor "nagyszigetet" futottunk, végig a kezemben szorongattam a műkönny flakonját, arra az esetre, ha belemenne a szemembe egy porszem. Ahogy múlik az idő, ahogy megszokod, egyre több ilyen gondtól szabadul meg az ember.

Nem az a lényeg egyébként, hogy melyik oldal görbül "jobban", egyszerűen más irányba görbül. Ha ki van fordulva, akkor kifelé görbül a széle, nem befelé. Ha meg nem tudod eldönteni, akkor csak be kell rakni, úgyis kiderül. ;-)

Ott hagytam abba az egészet amikor szalagavatón (nem az enyémen) egyszercsak félbehajlott a szememben a stuff. Lehet hogy fordítva raktam be, nem tudom (alapvetően sosem éreztem kényelmesnek). Szal megmaradt 2 lencsém amit aztán fel se használtam...

Ha félbehajlott (és nem volt teljesen kiszáradva a szemed), akkor az tényleg rosszul lehetett berakva. És ha sose volt kényelmes, akkor a szemészed nem lehetett valami jó, pl nem jól választotta meg a lencse típusát. (Én pl, mivel már nagyon régóta van lencsém, és alapból ezért kicsit szárazabb a szemem az átlagosnál, nem használhatom a legmodernebb, nagyon magas víztartalmú lencséket, mert egyszerűen nem lenne kényelmes, hiába lélegzik jobban. Újfajta lencse kipróbálásakor szoktak is adni próbalencsét, hogy el lehessen dönteni, megfelelő-e, elég kényelmes-e.) A kontaktlencse viselés közben gyakorlatilag észrevehetetlen (kivéve persze, ha fúj a szél és kiszárad tőle, vagy belemegy valami a szemedbe, vagy már túl régóta van bent).

Haszprus: azért daraboljuk ketté a dolgokat gyorsan:
1., van az a fajta civilizációs ártalom, amiről papoltam; ez szépen lassan rosszabbik azoknál, akiknek érzékeny a szeme az ilyesmire. Jó eséllyel neked vmi ilyesmi lehet. Viszont ebből soha nem lesz -5-ös szemhiba.
2., A -5-ös hiba az egy teljesen más kérdés; az nem fog megjavulni attól, ha leteszed a szemüveget (legalábbis mittomén).

A doki azért mondja, hogy hordani kell, mert:
- a dokik ilyenek. A dokik szerint a kruppos gyereket azonnal a legvadabb szteroidokkal kell kezelni; s reggel addig nem szabad beengedi hozzá a szülőket, amíg az ötéves kiskölök kétségbeesésében dührohamot nem kap (ez kurvára használ a kruppra; reggel ui. egy tökismeretlen helyen ébred fel az éjszakai fulladás után), ekkor viszont tele kell pumpálni nyugtatókkal, hogy a végre beengedett szülő már csak egy idiótán vigyorgó, félig kábult gyereket tudjon megvígasztalni.
A dokik szerint az iskolába korán bekényszerített, de egy kicsit mozgékonyabb kölköket ritalinnal kell kezelni (amitől viszont tutibiztos, hogy tényleg begolyóznak).

Nem kell mindent elhinni ;]

(egyébként, ha nem hordod, és ezért megerőlteted a szemed, az tényleg nem használ; de amikor nem feltétlenül kell, akkor felesleges (és így káros hordani).

Aewyn: de igen, lehet belőle komolyabb hiba is. Gyerekkoromban nekem is teljesen jó volt a szemem (illetve még óvodában volt kis ideig szemüvegem, de utána évekig semmi baja nem volt), kb 12-13(?) évesen lettem szemüveges, akkor mínusz feles volt (és azt nem hordtam). Mire lencsém lett, már -3-as fölött jártam, és ez pár év volt csak. A szemészek nem hülyeségől mondják valakinek, hogy állandóan hordja (vagy mondjuk csak olvasáshoz). A megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse hordása sokat tud lassítani a szem további romlásán. (Nekem pl pár éve meg is állt, és utána még javult is egy kicsit, egy negyedet az egyik. Pedig se az a sok olvasás meg tanulás, se a monitornézés nem tett neki jót az utóbbi években.)

Tény, hogy nem sok embernek megy tönkre a szeme annak ellenére hogy a legtöbben nem hordják a szemüvegüket éjjel-nappal (legalábbis 0,5 - 1,0 körüli környezetemben ezt tapasztalom).

35) Nimrocco (nem regisztrált)
Nekem 4,5-5-ös szemem van és szemüveget hordok.Nagyon nem szeretem,mert úgy érzem,h tök bénán nézek ki benne meg totál nem illik nekem semmilyen szemüveg sem.Szeretnék kontakt lencsét,de szüleim nem akarnak belemenni a dolgokba.Részben,mert drága,részben,mert félnek,h mit fog hozzá szólni a szemem..
De én már nagyon utálom a szemüveget.

Nim, nem nézel ki bénán, nyugi. De ilyen dioptriánál szerintem már érdemes lehet kontaktlencsét hordani (pláne, ha utálod a szemüveget). Drágának ugyan elég drága még a havi cseréjű is, főleg az ápolófolyadék hozzá (bár nekem mindig azt mondták a szüleim, hogy ennyit igazán megér a látásom, meg ha havonta nézzük, akkor annyira azért nem vészes, csak úgy egyszerre sok), de félni igazán nem kell tőle, hogy mit szól hozzá a szemed: van sokféle lencse, és a szemész általában tud adni próbalencsét, nem kell rögtön megvenni nemtudommennyit.

Attól függ hova megy az ember, visionexpressnél meg kell venni bizony egyszerre rögtön. Épp ezért nem ajánlanám azt a helyet.

38) NeoXon (nem regisztrált)
Hogy legyen ontopik hozzászóló is, én középsuliban csináltattam meg még a műtétet, mindkét szemem -2,0 dioptriás volt. 2002 júliusában műtöttek, azután kb. 4-5 hónapig gyógyult a szemem. Ezalatt nem azt kell érteni, hogy addig vak voltam, hanem folyamatosan javult a látás. Közvetlen műtét után tökéletes volt, de utána a hámosodás megkezdtével folyamatosan változott, hol jól láttam, hol rosszabbul. Szemcseppekkel és megfelelő orvosi felügyelettel (heti, kétheti majd havi kontrollvizsgálatokkal) néhány hónap multán már állandósult a tökéletes látás, és azóta sincs semmi problémám.
Amit észrevettem, hogy az UV fény és az ahhoz hasonló rikító kék fények körül pici fényudvart látok, de azt mondja húgom, hogy ő is lát, pedig ő neki nem műtötték a szemét. Ezen kívül teljesen jó a szemem, az utolsó kontrollvizsálatok alapján mindkét szemem 125% -os, azaz egy átlag, szemüveg használatára nem szoruló emberhez képest még 25%-kal kisebb betűket is elolvasok a táblán, vagy mondjuk úgy, hogy 25%-kal jobban látok, bár mivel nem vagyok szemorvos, ezt pontosan nem tudom lehet-e így értelmezni.
Arról valóban nincs még tapasztalat, hogy mi lesz 30-40 év múlva, annyit azonban tudok, hogy Magyarországon több tízezren, a világon pedig több millióan nem választhatnak rosszul. Ha 12 év alatt, amióta ezeket a lézeres kezeléseket bevezették nem volt senkivel semmilyen komoly probléma, akkor kicsi rá az esély, hogy később lenne. Ráadásul már 12 év alatt is rengeteget fejlődött ez a tudományág, engem már sokkal korszerűbb és pontosabb berendezéssel műtöttek, mint egy ismerősömet 3 évvel korábban. De ő is tökéletesen lát immár 6 éve...
Ha engem kérdez valaki, akkor azt mondom, megéri.

> annyit azonban tudok, hogy Magyarországon több tízezren, a világon
> pedig több millióan nem választhatnak rosszul.

De. Ld. vallásosság kérdése (tökmindegy hogy melyik a jó válasz, a másik csoport nem jól választott, és igen nagy csoportokról beszélünk ugye

Középiskolás korúakon elvégeznek ilyen műtétet? Nekem anno azt mondta a szemészem, hogy 20 év alatt nem ajánlott, mert 18-20 éves kor körül áll meg a szem növekedése... (és ebben lehet is valami, mert nekem is kb akkorra stabilizálódott, addig folyamatosan romlott a szemem).

41) NeoXon (nem regisztrált)
Sil: nekem viszont 14 éves korom óta egy centit nem romlott a szemem, azaz 5 éve stabil volt már. Különben 19 éves voltam, mikor a műtétet csinálták, úgyhogy akár "hivatalosan" bele is eshettem abba a kateróriába, hogy már megállt a szemnövekedésem. Azóta sem romlott vissza semmit. Szóval úgy érzem jól döntöttem, s immár 3 szép szemüveg ill. hát kontaktlencse nélküle éven vagyok túl

42) Stussy (nem regisztrált)
Nekem 15 éves korom óta van szemüvegem, akkor mínusz 1-el kezdtem, de most 20 évesen már mínusz 2-nél tartok :-(
Ez gondolom a sok számgépezésnek köszönhető többnyire.
Bár ez a dolog eléggé örökletes is, nem?!

Elvileg 25 éves korunkig romlik a szemünk. Még 5 év, te jó ég :-( ha jól számolok, akkor 3-as lencsét fogok hordani. Még belegondolni is rossz!
Egyébként az én szemem alig 2 hét alatt megszokta a kontaktlencsét. Könnyen rakom be, veszem ki, pislogok, sírok, jöhet szél, eső, akármi...nekem sokkal kényelmesebb, mint a szemüveg.
viszont, ha reggel 8-kor teszem be és este 8 körül ki, akkor már száraz a szemem és nem kellemes érzés. Én eddig csupán ezt a hátrányát láttam.
Szemműtétről érdeklődnék, amit kb 25 éves korom után szeretnék megcsináltatni. Remélem addig még tökéletesebbé válik a technika és talán vmivel olcsóbb lesz. Vagy ebben ne reménykedjek?! :-)


Ne szórakozzatok a szemetekkel!!!! Felhívom a figyelmeteket az "optika.hu"-ra. Ott találtok érdekes cikkeket és a fórumban kaphattok jó tanácsokat is. (Nem szeretem az orvosokat, de sokszor igazuk van!)

44) Ronik (nem regisztrált)
Nekem kb 10 éves koromtól van szemüvegem, indult -1ről, azóta romlott, az egyik már 4,5-ös, a másik 4-es volt, mikor csináltattam kontaktlencsét, most már az van 2 éve, és azóta nem romlott a szemem. Nemtom azért-e mert már egyébként se romlott volna, vagy mert bejött a kontaktlencse. Amugy tényleg van ahol rossz. Először elmentem egy jónevű helyre, ott adtak próbalencsét, de összevissza csúszkált, meg amugyis elég drága volt. Úgyhogy elmentem inkább az sztk-ba, ott rögtön minden próba nélkül rendeltek nekem, és az tökéletesnek bizonyult. Mikor benn van, olyan mintha nem is lenne semmi, egyszerűen csak olyan mintha sose lett volna rossz a szemem. Én tudok benne úszni is, meg minden, a szél se zavar. Csak aludni nem lehet benne (habár egyszer véletlenül az is megvolt) És ez félevente 8000, míg a másik legalább 20 volt. Szóval eléggé függ attól, hogy hogy válik be a lencse, hogy hol veszed. Az egyik bnőm mesélte, hogy neki mindig belülről a szemhéjához tapad.

45) tutimi (nem regisztrált)
melyik klinikat tudnatok ajanlani a mutethez?en meg ebben az evben meg szeretnem csinaltatni de kicsit tartok tole hogy sokaig tart majd a gyogyulasi folyamat.meddig kell ellenorzesekre jarni es milyen gyakran?en kulfoldon lakok de otthon szertenem megcsinaltatni.de eleg maceras minden kezelesre hazamenni.foleg ha hetente van.de a penz beszel...:-) otthon lenyegesen olcsobb es hat milliomos en sem vagyok..SAJNOS!!!!szoval melyik helyet ajanlanatok?

46) ThCat (nem regisztrált)
Csatlakozom az elöttem szólóhoz! Én is meg akarom csináltatni. A szemem -3as. Gyűlölöm a szemüveget. A műtét ára /300.000 HUF/ abszolút nem gáz, de igazán nem szeretném, ha megvakulnék. Ugye ez még senkinek sem következett be? Egyéb káros mellékhatás?

47) NeoXon (nem regisztrált)
tutimi, ThCat: mindenképpen javaslom nektek, hogy olvassátok el a témában talán legnagyobb és legösszeszedettebb fórumot a témával kapcsolatban: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9005398
Többek között az én tapasztalataimat is olvashatjátok ott. 2003. július 6-án műtöttek, ha visszakerestek a topikban, olvashatjátok a műtét előtti vizsgálat, maga a műtét és az azutáni 3 nap, valamint a kontroll vizsgálatok tapasztalatait. Ott is NeoXon néven írtam.
Haszprustól pedig elnézést kérek, hogy külső linket adtam meg, de azt gondolom ott nagyon profi kis csapat gyűlt össze ebben a témában, meg ez már bőven túlnövi egy blog komment kereteit.

ThCat: megvakulni még soha senki nem vakult meg. A legrosszabb, ami történhet veled, hogy a szemed túlságosan aktívan próbálja visszaállítani a műtét előtti állapotot, és ezért visszaromlik még a fél éves szemcseppes utókezelési idő alatt 0,5 - 1 dioptriát. De ennek kb. 1-2% -os a valószínűsége, nagyon kevés ilyesmiről hallottam. Másrészt némely klinika garanciát vállal ilyen esetre is, hogy ha bizonyos határértéknél rosszabb eredményt érnek el, akkor ingyenesen megismétlik a kezelést kb. 1 évre rá.
Káros mellékhatás különben az, hogy nem tudod többet a haveroknál ráfogni arra, hogy távol volt és nem jó a szemed, ha ronda csajt néztél ki magadnak a buliban

Ejh NeoXon rosszul emléxel az évre, 2002-ben műtöttek téged az index tanúsága szerint

49) NeoXon (nem regisztrált)
Jesszus, tényleg! Hát ez atomdurva, el is felejtettem, hogy már 3 éve volt Basszus, nagyon telik az idő. De a július 6-ra azóta is emlékszem, piros betűs ünnep

Ahogy elnéztem, azért megszenvedtél vele...
Másrészt, volt egy ilyen megjegyzésed hogy lehet hogy 50 évesen már szart se fogsz látni az újságból.

Ez volna a helyzet?

Kedves NeoXon! Már csak egyet mondjál meg nekem: szinte mindegyik szemorvos, akinél jártam azt mondta, hogy baromi jó a szemműtét. De aki pedig nem szemorvos, azt mondta, hogy semmi képpen ne csináltassam meg, mert veszélyes. Most akkor mi van?
Az OptikMed-nél csináltattad?

52) Reci (nem regisztrált)
Sziasztok!
Nekem +7 és +8-as a szemem.20 éve hordok kontaktlencsét.Mindenképpen jobb, mint a szemüveg, hisz ilyen dioptriánál, még ha vékonyított üvegem van is, rettentően nagyítja a szemem és nem szép látvány.
Többször voltam úszni a lencsével, de nagyon kell vigyázni, h le ne váljon a szemről.
Szívesen megcsináltatnám a műtétet, több ismerősöm is megcsináltatta én viszont parázok, mert a szemem világáról van szó.Pláne, ha nem sikerül és utána nem hordhatok lencsét...

Emlékszem amikor sok év szemüvegnemhordás után először vettem fel az új szemüvegem... leírhatatlan érzés volt ismét rendesen látni. "Kelj fel, és járj!" Pedig csak 2.5-ös vagyok (már elfelejtettem az előjelet, de távolra nem láttam rendesen). Azóta is tök jól megvagyok a szemüveggel, esőben is használom (sajnos olyankor kb 2percenként törölgetni kell, fedél alá érve pedig mosni).

Lézeres szemműtét eszem ágában sincs, "ebben az évtizedben nem aktuális" :-) Ennek az a fő oka, hogy nem akarok öregkoromban a műtét miatt szívni.

Öregkoromban viszont lehet, hogy megcsinálom.

A kontaktlencsétől viszont irtózom.

54) shomaker (nem regisztrált)
Csak úgy véletlenül találtam ide...
15 éve koromban kaptam szemüveget, akkor a bal -1,5, a jobb tökéletes volt. 15 év múlva a balra -7,5 a jobbra -4,5 kellett volna (akkor még nem voltak órákig bámulható monitorok!). Úgy döntöttem nem "szódásszifon" aljú szemüveg! Megműttettem... De nem a lézeressel, hanem a gyémántszikés módszerrel, a Gellért-hegyen csinálta egy orosz prof. Ez volt 10 éve, azóta nem hordok szemüveget!

55) beniz (nem regisztrált)
Én másfél éves lehettem, amikor szemüveget kaptam, hordtam is nagyon sokáig, +3 körül volt a diopriám középiskolás koromra, volt rajta cilinder is, ami miatt azt mondták, hogy nem is hagyhatom el soha. Viseltem kontaktlencsét is, de sajna nem bírta a szemem,a szemüveget visszatenni ciki volt... Meg szerettem volna műttetni, de nem csinálták meg, azt javasolták, hogy tegyem le a szemüveget, max. 1-es diopriát hordjak( de nem vettem azt sem). Az indok az volt, hogy nagyon kicsi a diopriám a műtéthez, és fiatal a szemem ahhoz, hogy tudjon alkalmazkodni( asszem 20 éves voltam akkor). Nem hordok azóta sem szemüveget, időnként megnézetem, hogy nem romlott-e, most 1-es körül van a bal, a jobb talán +0,75. És egészen jól és biztosan látok.Persze néha kifárad a szemem, de általában jó. Elkényeztetni nem akarom azzal, hogy teszek neki szemüveget.
A férjem kb. 10 éve műttette meg, ő is gyémántszikével, neki -4 körül volt, de azóta is tökéletesen lát, lehet, hogy jobban, mint az, akinek soha nem volt gondja a szemével

56) Blaze (nem regisztrált)
Én hatéves koromtól hordtam úgy 5 évvel ezelőttig szemüveget (most 20 vagyok). A jobb szemem +0,5-ös, a bal +2es volt a kezdetektől és egész idő alatt +/-0.5ket változott hol fel hol le. Mivel a jobb szememmel tökéletesen látok közelre is, távolra is (legalábbis még nem találkoztam olyannal aki előbb meglátná nálam hogy hányas busz jön) úgy döntöttem hogy nem hordom tovább. Ennek már 5 éve és azóta semmi változást nem tapasztaltam a szemeimben, a bal távolra továbbra is homályos (ib028 közepétől felfele gond olvasni a táblát) de a jobb révén az utolsó sorból is tök jól látom mit írtak fel.

Szal én azt mondom hogy ha nem muszály feltétlenül akkor ne hordja az ember a szemüveget. Húgom szeme minuszos és neki kifejezetten azt mondta az orvos hogy csak távolra használja a szemüvegét ha nem akarja hogy tovább romoljon...

57) CSodaCSibe (nem regisztrált)
Szasztok! (Jo régi téma de azért irok...)

Én most lettem szemüveges! -0.75 mindkettö!Most épp nem tom h hol lehet és majd megveszek! nem birok meglenni mar nélküle pedig csak masfél honapja van meg!Teljesen hozzászoktam!Hatranyban érzem magam ha nincsen rajtam!Szemmütét nem butasag de nincs ra garancia!Én ra se gondolok!Semmi pénzért nem bantanam a szemem!Szerintem el lehet lenni szemüveggel, még keretem is van pedig! Kontaktlencse sem érdekel!Akinek csak ennyire rossz a szeme szerintem felesleges h bajlódjon akármilyen mas dologgal.Ezt még le tudja venni az ember ha zavarja beszélgetésnél, olvasásnál, vagy sportban!Öszintén remélem h nem akar tovabbromlani, mert nem tudom mit lépnék!De biztos vagyok benne, h nem lézeresztetném meg a szép kis szemeim

Szerintem 0.75-nél még teljesen jól látsz. Azt hiszem, azzal még vezethetsz is.

Hát én kurvára nem ajánlanám a -0,75-ös szemüveget igénylő szemmel szemüveg nélküli vezetést. Rendszámtáblákat nem tudsz vele elolvasni, és a közlekedési lámpák/sebességkorlátozások/stb. is erősen problémásak, sötétben pedig hatványozottan.

Az hogy látod a körülötted levő autókat, hát, igen, azokat látod, de nem ebből kéne álljon a közlekedés, még ha sokan így is vezetnek...

60) Palko18 (nem regisztrált)
Én mióta élek szemüveget hordok, ami jelenleg -7,5 -ös mindkét szememen. Ennek ellenére nem gondolkoznék sem műtéten, sem pedig lencsén, mert igazából semmi bajom a szemüveggel. Ha rajtam van, akkor meg tök mindegy, hogy mennyi dioprtiás, hiszen tök jól látok vele. Nélküle nyilván nem látok, de ha 1-es volna, akkoris hordanám és így már szerintem mindegy, hogy hányas. Mivel mindig is volt szemüvegem, ezért sosem tapasztaltam meg azt, hogy milyen volna, ha nem kéne. Nyilván nélküle nem tudok létezni, de azért nagyon kevés az az alkalom, hogy problémás hordani. A párásodás sem sűrű és úszni sem jár naponta egy átlag ember. Azt a pár pillanatot, míg megtörlöm, pedig bőven kibírom nélküle. Úgyhogy szerintem semmi baj a szemüveggel, ha az el van találva és nem néz ki hülyén.

61) Palko18 (nem regisztrált)
Jaa és még valami! Az embernek élete folyamán folyton változik a szeme, többnyire egyik irányba. A szemüvegemben a lencsét mindig olyanra lehet cserélni, ami éppen megfelelő, de műtteni nem műttethetem mondjuk 2 évente, mint ahogyan a lencsét cseréltetem a szemüvegben. Lehet, hogy van pár év, hogy éppen nem változik az ember szeme, de utána úgyis fog. És ha a műtétes szemmel is kell szemüveget hordani, akkor tök felesleges volt az egész, ha így is, úgy is hordok szemüveget. Sőt, akkor már a műtött szem nem ép, az egész életre érzékeny lesz már. Szóval ennyi a véleményem.

Én 2-es vagy 2.5-ös vagyok, az előjelre már nem emlékszem, de távolra láttam rosszabbul. A szemüveg szinte testrészemnek számít.

Viszont a jogsin a vizsgát úgy tettem le, hogy csak egy sima napszemüveg volt rajtam :-) Ez 1997-ben volt... :-)

63) Palko18 (nem regisztrált)
Ezzel kb. én is így vagyok, azzal a különbséggel, hogy nem valószínű, hogy le tudtam volna tenni nélküle a vizsgát. Én max éjjel tudok szemüveg nélkül lenni :-) Na jó, meg zuhanyozásnál sincs rajtam, bár ha fürdök, akkor szintén rajtam van :-)

64) Márk (nem regisztrált)
Én egyelőre nem hordok szemüveget, de tökéletesen egyet értek Palkóval! A szemüveg, ha jól meg van választva, még öltöztet is. Sokan csak divatból hordják, pedig nem is volna szükségük rá. Ha valakinek pedig szükséges, de jól meg van választva és a dioptria is jól el van találva, akkor tök értelmetlen a műtét. Egyébként egy barátom megműttette mindkét szemét és az egyik jól sikerült, de a másikon úgy lát, mintha egy szúnyoghálón keresztül nézne. Élesen lát vele, csak hálók lettek a látásban. Úgyhogy én sohasem műttetném meg, szerintem semmi gond nincs a szemüveggel.

65) Petyka21 (nem regisztrált)
Nekem -9.5 -ös a mostani szemüvegem, bár már megvan az új, ami 10,5 -ös. A mostaninál még nem tűnik fel annyira, hogy ilyen erős, de az újat sosem fogom felvenni, mert az már elég gáz. Néha megfordult a fejemben a műtét, de sok rossz tapasztalatot hallottam róla, ezért nem hiszem, hogy meg fogom műttetni. Egyébként a szemüveggel sincs bajom, ahogy felkelek velveszem és csak lefekvéskor veszem le. Minden reggel megtörlöm, így azzal sem kell foglalkozni egész nap.

66) Katka (nem regisztrált)
Nekem nagyon bejönnek a szemüveges fiúk! Úgy imádom őket, szerintem egy pasinak nagyon jól áll a szemüveg, az már számomra teljesen mellékes, hogy hány dioprtiás neki és szerintem a 10,5-össel sincs semmi gond! A lényeg, hogy jól lásson vele és imádom, ahogyan jól áll neki, olyan szexis!!! :-)

67) fiú (nem regisztrált)
Megnézném az arcod Petyka21, ha levenném a szemüvegedet és rálépnék :-)
Mit csinálnál akkor? :-)

68) Petyka21 (nem regisztrált)
Hát ez majdnem bekövetkezett nélküled is. :-) Valamelyik nap zuhany után ahogy nyúltam érte a mosdó széléhez (oda szoktam letenni), úgy levertem, hogy csak úgy szólt. Na akkor megnézhetted volna az arckifejezésem. :-) De szerencsére nem lett semmi baja, úgyhogy most nagyon jól látom, hogy miket írogatsz nekem! :-)


Én átlag másfél évente nyírok ki egy szemüveget... tipikusan a céges bulik veszélyesek rá a legjobban

71) Palko18 (nem regisztrált)
Nekem azért általában kibírja a két évet, amikor már amúgyis új lencsét kéne csináltatni bele.

72) shoemaker (nem regisztrált)
Kedves hozzászólók!
Világért sem akartam senkit meggyőzni, miért jó megműttetni a szemeket! Én szerény életem szemüveg nélkül kezdtem. Szép lassan romlott arra, amir írtam. Sokat fociztam akkortájt kispályán, kapus voltam. Szürkületben már nem láttam semmit, szemü-ben meg nem lehet ott állni. Bármilyen sport nyáron = szemü. törölgetés az izzadságtól,+ fényre sötétedő dioptriás üvegek nem nagyon voltak. Felkeltem, s egyből tapogatóznom kellett az szemügért. S romlott tovább, de nem akartam cserélni, mert rosszabb lesz. TV nézés közben úgy tettem fel, hogy 30 fokban lássak át rajta, mert így élesebb volt a kép. Az hogy szexi? Biztos... Én csak a "hemüveg" és "optika" kifejezésre emlékszem a magyar néphadseregből. És évente fogyasztottam.(Pótszemüvegem nem vol. Lásd 67. hozzászólás) Ezek után lehet csodálkozni, amikor műtét után szemüvegnélkül rendszámokat olvastam mint egy gyerek. Én nem bántam meg!

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni! Meg akarom csináltatni a szemmütétet, de iszonyatosan félek!
13éve vagyok szemüveges,10 éve hordtam kontaklencsét, de most már nem bírja a szemem (könnyezik, csipásodik, csíp, ég, fáj....stb.), a számítógép előtt, pedig iszonyatosan fáj a fejem! Most a szemüveggel szenvedek, fáj az orrom, a fejem.. stb.
Tegnap már sírvafakadtam, hogy tovább már nem bírom. Bármit, és bármennyit fizetnék azért, hogy ismét lássak.

74) Petyka21 (nem regisztrált)
Olvasgatom a hozzászólásokat, de én újból csak azt tudom ismételni, hogy az én -9,5-ös szemüvegemmel soha nincs bajom. Lehet, hogy számít a lencséjének a mínősége is, de én reggel felveszem és este veszem le, közben pedig nincs vele semmi baj, nem szokott az párásodni és törölgetni sem kell. Egy olvasószemüveget nyilván kell, de ha ez rajtam van egész nap, akkor azért egy nap alatt nem lesz koszos. Ha el van találva a dipotria, akkor pedig nem eröltetem a szemem és nem is fáj. Csak gondoltam, elismétlem a véleményem, mert ha valakinek erős, akkor nekem az, de tényleg nem tapasztalom, hogy bármi problémám volna emiatt.


76) Goofy (nem regisztrált)
hello, énis aakrok műtétet parázok hogy milesz de megcsináltatom és király lesz ennyi. Sztem megéri.

77) Petyka21 (nem regisztrált)
Fő a bizalom :-)

78) Zita (nem regisztrált)
Sziasztok!
Engem már régóta foglalkoztat, hogy megcsináltatom a műtétet, de most jutottam el odáig, hogy elkezdek gyűjtögetni rá. Nekem -1.75 a -0.5 cilinderrel a dioptriám mindkét szememen. Sajnos kontaktlencsében csak 0.75-től van cilinder, így eleve rosszabbul látok lencsével. Két évig optikában dolgoztam, így nem gondolom, hogy rossz lencsét választottak nekem az optometristák és mégsem érzem jónak. Mindig száraz a szemem és egy idő után olyan, mintha "elálmosodnék" tőle, komolyan leragad a szemem. Viszont a füstre nagyon érzékeny, így bulizni csak lencsében tudok. Az is nagyon zavar, hogy nyáron nem tudok napszemüveget hordani, csak lencsével, de azzal meg ugye problémáim vannak. Most gondolkodom a napi lencsén, de az meg marha drága. Szóval nagyon jó lenne a szemműtét, de azért kicsit félek tőle.

Mindig száraz a szemem és egy idő után olyan, mintha "elálmosodnék" tőle, komolyan leragad a szemem.
Na ez nekem is ilyen (vót). Az utóbbi 1 hónapban műkönnyel tolom, de ma pl. voltam a westendben, eszetlen égető száraz levegő van ott, alig bírom nyitva tartani a szemem.

Szerintem ezt a könnytermelési kérdést kéne megvizsgáltatnod/-nom egy szemésszel első lépés gyanánt.

Szoktam használni műkönnyet, de sajna azzal is csak rövid ideig jó. Elég idegesítő állandóan csöpögtetni. Lehet, hogy megpróbálok egy olyan lencsét, aminek kisebb a víztartalma. De tényleg jó ötlet lenne megnézetni, hátha vmi nem stimmel. A westend tényleg jó hely kontaktlencséseknek, én ráadásul dolgoztam egy évig egy ilyen plázában, gondolhatod...

Jaaa, akkor mar tudom miert erzem mindig olyan rosszul magam a westendben. Idaig csak azt hittem meghalok a melegtol ott bent a kabattol, de ezek szerint a levego is szaraz. Tudtam, hogy valami furcsa. Nekem szerencsere nem annyira erzekeny a szemem, bar azert gep elott nem artana neha szemcseppezni, csak lusta vagyok hozza.

82) Andy (nem regisztrált)
Sziasztok!

Azoknak írok, akik gondolkodnak a lézerműtéten!Nekem 2 hónapja volt.Jobb:-6,25 bal:-7,00 korrekcióval.Jelenleg még szemcseppekkel élek, de szó szerint kicserélődött körülöttem a világ.Azelőtt szemüveget hordtam amit nagyon nem utáltam, de képtelen voltam nélküle élni.Olyan volt, mint egy plusz "végtag" kb.12 éves korom óta voltam szemüveges -1,00-ról romlott eddig.Sokáig tartott mire végső elhatározásra jutottam, de MEGÉRTE.
Mindenkinek ajánlom, akinek a szemész szakorvosa is ajánlja!

83) Jucc (nem regisztrált)
Én hatéves korom óta hordok szemüveget, de valószínűleg már rövidlátónak születtem, csak ott fedezték föl. A szemem fokozatosan romloot általános iskola és gimi alatt, míg végül 16 éves koromra a bal szemem -5, a jobb szemem -8 dioptria körül volt. Ez azért is nagyon rossz, mert a szemész sose ír fel ilyen nagy dioptriakülönbséggel szemüveget, ezért bármilyen erős szemüveget kaptam, sose láttam rendesen a gyengébb szememmel. 16 éves koromban megműtötték a szememet a gyémántszikés módszerrel. Én ragaszkodtam hozzá, mert már nagyon elegem volt belőle, hogy ennyire függök a szemüvegtől, de utólag nagyon bánom, mert egy-két évig jó volt, aztán újra elkezdett romlani. Elvileg nem lenne szabad 18 év alatt ilyen műtéteket elvégezni, de másról is tudok, akinek ilyen idős korában megcsinálták, és ő azóta is tökéletesen lát. Nálam valószínűleg az örökölt rövidlátás és a sok megerőltetés rontja a szememet - állandóan olvasok, 5-6 éve pedig a monitort bámulom intenzíven, de hát mi mást csináljon egy bölcsész egyetemista, aki aztán olvasószerkesztőként kezdte keresni a kenyerét?
Egyébként csodálom, hogy senki nem említette még a szemtornát mint a látásjavítás egyik módszerét. Én sajnos lusta vagyok hozzá, bár most, hogy elkezdtem érezni, mennyire romlik megint a szemem (most mínusz 5-6 dioptria körül lehet), kicsit néha tornáztatom. De újabban elkezdtem gondolkodni a műtét lehetőségén is. Már voltam egyszer, kb. három éve viszgálaton a Focus Medicalnál, de az egyetem meg a munkám miatt mindig úgy voltam vele, hogy nincs időm egy-két hónapot (vagy ki tudja, talán még többet) pihentetni a szememet, mert muszáj folyton olvasnom. Most viszont úgy néz ki, lenne időm rá, és tök jó lenne, ha a nyári esküvőmön nem kéne szemüvegben az oltár elé állnom. Viszont a gyémántszikés műtét miatt ugyebár hegek vannak a szaruhártyámon, amik sose tűnnek el, és ezek csökentik a lézeres beavatkozás precizitását. Arról nem beszélve, hogy egyre drágább lesz a műtét, pár éve még 150 ezerből meg lehetett úszni a két szemet, persze tudom, hogy a technika is egyre jobb lesz. Szóval még vacillálok, de ha össze tudom guberálni a pénzt, azt hiszem, rászánom magam a aműtétre, Addig is maard a szemtorna, amit mindenkinek ajánlok. (Ja, és szerintem 1-2 dioptria miatt ne műttessétek meg a szemeteket, akkor inkább tényleg tornáztassátok, hogy ne lustuljon.)

84) shoemaker (nem regisztrált)
Jucc!

ha tudsz egy jó kis szemtornát, szívesen venném.De lécci ne azt, ami könyvben is megjelent valmi "Hogyan dobjuk el a szemüvegünket" címmel. Anno próbáltam (napba néztem csukott szemmel, tenyereztem, vágtam ki számokat, betűket stb), nevetséges....

Köszi

Az elég jó szemtorna, ha az ember nem hordja a szemüvegét?

Szemtorna: Járj be SzoFerihez anal2 gyakra. Egy óra után _tényleg_ elfáradt a szemem úgy dobálja fel az az ember a diff.egy.eket a táblára.

87) Piramis (nem regisztrált)
shoemaker: nem kell bonyolult dolgokra gondolni, ha szemtornáról van szó. A lényeg, akkor van értelme, ha napi 2-3x szakítasz rá időt (5-5 perc). Pl.mozdulatlan fejjel próbáld megnézni a szoba 4 sarkát, másik fókuszálj közelre, majd távolra, ezt váltogasd. ilyesmi.
Eredményről ne kérdezzetek , nekem is csak javasolták, hogy előbb ezt próbáljam ki, mivel én is a műtéten gondolkodom (erősen)...

88) Edina (nem regisztrált)
Nekem kb. 3 éve van kontaktlencsém (1,75 és 2,25) mínuszban, és én is gondolkodom a műtéten, bár meg vagyok elégedve a lencsével, de jó lenne végre újra látni!
és az hogy öregkoromban olvasószemüveg kell az kit érdekel?!
Döntöttem: műtét!

89) tüncösch (nem regisztrált)
Nekem kb már 5 éves korom óta kell szemüveg és 6 éve kontaktlencsém van.Nagyon meg vagyok elégedve vele,de azért jó lenne végre úgy elmenni strandra,hogy látok is valamit.
És mivel már nagyon erős dioptriás a szemem(-5,-5.5) ezért elég régóta várom már,hogy végre megműthessem.Eddig biztos voltam a műtétben,de most,hogy olvastam a hozzászólásokat,hát nem tudom.De azt hiszem egyszer rászánom.Én is döntöttem:műtét!

90) vakegér (nem regisztrált)
7 éves korom óta rossz a szemem, -0.5-ről indult(szemüveg), most -4.5 és -5(kontaktlencse immár 4 éve). Én is a műtétben láttam a megoldást míg szemüveges voltam, és vártam, hogy elérjem a korhatárt, meg legyen rá zsé. Teltek-múltak az évek, átálltam kontaktlencsére. Nagyon meg vagyok elégedve vele, strapabíró a szemem, napi 5-6 órát nézek monitort, napi 12 órát van bent a lencse(orvos 8 órában határozta meg a maximumot) és semmi probléma(kopp, kopp, kopp). Betenni kb 10 másodperc szemenként(beleszámolva az időt, míg lecsavarom a tartó kupakjait), kivenni ugyanennyi(kupaklecsavarás és kis dörzsölés - tisztítás). Szemüveget nem vennék fel többet, csak ha nagyon muszáj lenne. Olvasva a hozzászólásokat a rosszul sikerült műtét tapasztalatokról kicsit elbizonytalanít. Mondhatják nekem millióan, hogy sasszemük lett a műtét után, ha van pár olyan ember akinek rosszabb lett. Nem 100%, hogy jó lesz, így benne van a pakliban, hogy akár millió emberből én legyek az egyetlen akinek game over... Azt hiszem maradok a lencsénél életem végéig(ha lehet), vagy addig amíg 100% nem lesz a garancia a lézernél. A klencse félévente 25k huf+folyadék, ami nem egy nagy összeg(havi 5k huf, a kábeltévé többe kerül havonta).

Én is szemüveges vagyok ( andi666 - G-Portál ) méghozzá -4 dioptriával. Van ismerősöm, aki átesett a lézeres beavatkozáson. Nem volt teljesen fájdalommentes, igazság szerint vagy két napig sajgott neki rendesen, de most már tökéletesen lát szemüveg nélkül. Mégse merek belevágni, mert mi van, ha elrontják...? Semmi gáz, legközelebb újra megpróbáljuk...? Eh, nem is tudom....

92) ZsKati (nem regisztrált)
Sziasztok.
Nagyon sok itt negatív kritika a szemmütétről, igazából nem tudom miért.
Én holnap megyek a Focus Medical-hoz vizsgálatra, és ha azt mondják lehet, nem fogok vacillálni, megcsináltassam-e.
Amúgy mindkét szemem -3,5-ös, és 8 éve lencsét hordok, most meg ráadásul a vizsgálat miatt 3 hete szemüvegben járok. Soha többet. Koszosodik, szüköl a látómezóm brr....
Az az érzés, amikor reggel úgy nyitja ki a szemét az ember, hogy ellát a szoba túlfelére, nekem elég sokat megér. Főleg, hogy 2 évi lencse+szemüveg+járulékos költségek az ára. Ja, és 30%-a az adóból visszaigényelhető.
A bratyimnak 2 éve, a legjobb barátnőmnek 6 éve volt szemmütétje, és azóta is tökéletesen látnak. Úgyhogy nem parázok, belevágok!!!!

92 komment... Ez az überblog legsikeresebb bejegyzése ebből a szempontból? De legalábbis dobogós. A Fü volt még ilyen, és talán az Opre... Stat, Haszprus?

Na csináltam kommentszám szerint rendezhető kommentált bejegyzések archívumát. Egész sok nagy topic volt, magam is meglepődtem (többieknek: ezek egy része mára trusted only, pl. az Opre a maga 83 kommentjével).

95) MJKOP (nem regisztrált)
helló régi már a topik, de azért írok, meguntam a szemcsimezt, kb 7-8 éve hordom, most próbálgatok kontaktokat, és nemrég jöttem haza a szemüvegestől, de most érzem, h rohadtul fáj a bal szemem... félek nagyon, h a kontaktól lett baja és én nem akarom azt a macerát állandóan... de most mit tegyek? 18 vagyok... műtétek szeretnék, tudtok segíteni?

Igen, én tudok segíteni neked. Te leszel az első páciensem de valamikor ezt is el kell kezdeni. A pénzt előre kérem. Ha a műtét esetleg balul sülne el, a felét visszaadom.

97) MJKOP (nem regisztrált)
de jó nekem, megvakulok, de lesz egy fél szemműtétnyi áram
Hát ez nem a legkecsegtetőbb ajánlat, de azért köszi

de jó nekem, megvakulok, de lesz egy fél szemműtétnyi áram
Na, milyen pozitívan fogod fel a dolgot. Mert sztem bár te vakulsz meg, de nekem lesz fél szemműtétnyi zsetonom

99) MJKOP (nem regisztrált)
hát így is lehet értelmezni...
Na, szal lécci mondjatok má vmit erről az egészről...
Bassz de rohadtul fááááj, mindjárt bekamillázom...

Lehet hogy amputálni kell…
Úh lálálá nincs itt vész
csak egy nyisszantás és máris kész
már nem fiatal mégis tettre kész,
ő a remegő kezű agysebész.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...