Haszprus

Koncepciók - Szerszámosláda

©   Haszprus   |   barátok life energiablog talán

Idén rengeteg koncepcióval lettem gazdagabb, ezekből megosztok egyet.

Az egyik koncepció, amit kaptam, hogy az embereknek van egy szerszámosládájuk, amit hordoznak magukkal, és a benne levő szerszámokat/eszközöket tudják használni. Bármilyen szituációban, legyen az egy probléma, sima hétköznapi kommunikáció, vagy bármi.

Ha például van egy segítség kérése nevű eszköz, és az mondjuk egy kedves ismerősöd (párod, édesanyád, bárki közeli) szerszámosládájából hiányzik, akkor amennyiben ezt felismered, képessé válhatsz rá, hogy ha addig nehezteltél hogy nem kér segítséget egy bizonyos problémához, és ráerőltetni se tudod hogy kérjen már, akkor se haragudj rá, hiszen neki ez a szerszám egyszerűen hiányzik a ládájából.

Amikor ezzel a szerszámosláda koncepcióval szembesültem, felcsillant a szemem, és megkérdeztem, milyen eszközök vannak még?

Ha belegondolunk, gyakorlatilag mindenre ráhúzható, hogy az egy eszköz. Például az udvariasságra, de idén bizonyos formában gazdagabb lettem a "Bocsánatkérés" nevű eszközzel is. Voltak bizonyos emberek, akiktől talán nem a legjobban váltam el. Ráírtam közűlük háromra, részben azért hogy gyakoroljam ezt az eszközt, ebből kettő remekül fogadta, nagyon örültek, és kisvártatva újra barátok lettünk - és hát valójában korábban nem is barátok voltunk. Ezzel az eszközzel (persze azért nem csak ennyin múlott) nyertem magamnak két új barátot.

Viszont amikor valakire haragszol valamiért, mindig érdemes átgondolni, hogy ő vajon meg tudja-e lépni azt a dolgot, amiért, vagy aminek a hiányáért neheztelsz rá.

És persze érdemes átgondolni azt is, hogy a jelenlegi eszköztáradból mi hiányzik. Egy részéről sajnos valószínűleg fogalmad sincs, egy részére viszont rájöhetsz akár a nehézségeid/vágyaid tanulmányozásán keresztül, azokat megbeszélve másokkal, hogy miként lehetne adott helyzeteket megoldani, és ki tudod-e ragadni valahogy az adott megoldást egy általánosan használható eszközzé.

#life pszicho barátok

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

1) mevem (nem regisztrált)
Erdekes felvetes. En ezt a szerszamosladat idaig kepessegnek neveztem, de feltetelezem ugyanazt ertjuk alatta. Ami a nehezseg, hogy amint egy kepesseg birtokaban vagy, szamodra egyertelmu, hogy azt hasznalod, de nehezen esik le, hogy mas esetleg nincs annak a kepessegnek a birtokaban. Es hacsak nem vagy egy olyan kepesseg birtokaban is, hogy tudj egy masik ember fejevel gondolkodni, akkor baromi nehez lehet megerteni, hogy valaki miert azt es ugy csinalja, ahogy te soha nem csinalnad a helyeben. Hat azert, mert o nem biztos, hogy azon kepesseg birtokaban van.

A furcsa az, hogy az iskolakban minden francot megtanitanak, csak azt nem, hogyan kell ezekre a kepessegekre szert tenni. Tanultal valaha olyat iskolaban, hogyan tudsz egy masik embernek megbocsatani? Sot, egyaltalan azt, hogy a megbocsatas tanulhato? Vagy hogyan tudod a haragodat nem a masikon kielni, hanem lenyugodni elobb es normal hangnemben a masikhoz szolni, akkor is, ha felbosszantott?

Normalis esetben ezeket a szuloktol tanulja meg az ember kisgyerekkent. De ha otthon nem lat jo peldat, megis honnan tanulna meg? Konyvbol azert nem olyan trivialis viselkedest tanulni, mert azt gyakorolni kell, celszeruen emberek kozott.

Van esetleg forrasod, ahonnan ez a szerszamoslada koncepciod van? Szivesen olvasnek meg rola.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

neved:

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...
usernév ::
jelszó ::