People tagging - Haszprus überblog

People tagging

©   Haszprus   |   fejlesztés, seo

Most, hogy szabad címkézés van a blogon, lehetne a bejegyzéseket tagelni aszerint hogy kiket érint… (Ilyesmi egyébként van pl. Boci naplójában) Mondjuk ebben annyi az apró bökkenő, hogy én legtöbbször még a bejegyzésekben sem említek neveket privacy okokból. Pedig nem lenne rossz, mert pár év távlatából már nem mindig tudom hogy pl. egy népgyülekezeten kik voltak ott (ez mondjuk félig-meddig megoldott mert az adminban lehet privát megjegyzést tenni minden bejegyzéshez), sőt, az kurvajó lenne ha tagek szerint megnézhetném hogy kivel milyen jelentősebb dolgokat csináltam az évek során.

Lehetne olyat, hogy ezeket a címkéket csak trusted userek lássák, vagy pl. nemtrusted userek számára valami kóddal helyettesítődnének az emberek, pl. a monogramjukkal, vagy egyszerűen sorszámokkal.

Nem, nem vagyok hülye, és ez tényleg jó lenne. Én a blogomat most már nagyon valószínűnek tartom hogy kibaszott hosszú ideig fogom még írni, legfeljebb megritkulnak a bejegyzések (ez egyébként nemcsak feltételezés, hanem cél is) és/vagy átmegy trustedbe az anyagok nagyrésze.

Amúgy az adminban át kéne alakítani valahogy a címkerendszert, mert ez a kilométeres legördülő menü kezd nem nyerő lenni, ugyanakkor a gépeléssel beírandó címkék se lennének jók. Az elején azt hittem, hogy csak 1-2 plusz címkét vezetek be, de később rájöttem hogy SEO szempontból marha jó a címkézés, hiszen létre tudnak jönni így olyan archív oldalak az adott kategóriák számára, ami valószínűleg az adott szóra keresve elég nagy értékkel bír a Google PageRankje szerint, főleg hogy csomó helyről vezet rá link (ugye az összes bejegyzésből amely az adott címke alá van besorolva). Címkefelhő kéne? Bizonyos mennyiség fölött az se jó, ráadásul abban nem lehet billentyűzettel adott prefixhez ugrani például. (Mondjuk felhő helyett egy szimpla lista is lehetne.)


RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 10 hozzászólás - Szólj hozzá Te is!


Lista úgy, mint a Wordpressben és egy billentyűt hozzárendelni a kezdőbetűhöz. Onnan meg mar tudsz Tabbal menni.

Féloff:

SEO ötletek még: a title-ben az eleje helyett tedd a szöveg végére (akár minden oldaltípuson) a Haszprus überblog-ot, az első néhány szó nagyon fontos itt, jobb ha a tartalomra utal (pl. bejegyzés címe). Használd a keywords és description elemeket, bejegyzés nézetben keywordsbe pl. betehetnéd a bejegyzéshez tartozó címkéket. A description lehetne ilyemi: Blog bejegyzés a Haszprus überblogon | Bejegyzés címe | Címkék: címke1, címke2,….

Ez csak pár trükk, de már ennyi is sokat dobna!

Nekem a del.icio.us cimkemegoldása elég használhatónak tűnik.

Kristóf, köszi, előbb-utóbb sort kerítek rá, bár én abban a hitben vagyok hogy a google-t nem igazán érdeklik a meta tagek mivel mindenki visszaélt velük a meta tag alapú keresők korában. Nem így van?

PAStheLoD, valóban, csak lusta vagyok implementálni (azon kívül nem nagyon segíti a rendszerben levő címkék fejben tartását, mivel csak azokat látod időről időre, amiket magadtól elkezdesz gépelni)

adriankoooo, kénytelen leszek felrakni egy wordpresst? bár van tippem hogy milyen lehet. Ez egy sima html linklista a címkékből?


adamo, ezt később alaposabban elolvasom, köszi!

A people tagginget időközben megvalósítottam, mégpedig úgy, hogy csak trusted usereknek láthatók a névcímkék.


adriankoooo, nem rossz ötlet, közben tovább is gondoltam egyébként (címkekategóriák), de még várok hogy mi legyen, ha marha sok címke lesz akkor lehet hogy a begépelős megoldás lesz a tuti. Jelenleg 80-nál járunk, mondjuk nagyságrendi ugrás szvsz már nem várható…

Haszprus, ez nem egészen igaz. A title tag az egyik legfontosabb pl., ha jól használod. A keywords a Google szempontjából tényleg nem számít, de más keresőknél jól jöhet. A description pedig számít SEO szempontból is + a Google találati listáján sokszor ez a szöveg jelenik meg leírásként, ami szintén fontos.

Kristóf a title tag nyilván, én a metákról beszéltem


Egy évnél régebbi bejegyzésekhez nem lehet hozzászólni.