howto - 2008 - 6 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2023
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2008
-
-
-
-
-
-
-
-
2004
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
mainframe

Vonuljunk fel mi is

©   mainframe   |   bkv howto life magyarország sux szánalmas

Elmondom mi a bajom a mai Gay Pride felvonulással, de nem az amire gondoltok. Hanem az, hogy emiatt áll a nagykörút (egyéb helyszínekkel egyetemben). Igen, a 4-6-os is (illetve kétrészletben, pótlóval, háromnegyed szakaszon, stb.). Valaki magyarázza meg, hogy akárkinek támad valami ötlete, érzése, gondolata, akármije, annak miért kell ezt feltétlenül valami felvonulásban kiélnie? Ez ennyire jó buli? Miért van, hogy ha valaki elégedetlen a kormánnyal, vagy csak simán a választott pártja rendezvényére megy el tömegesen, vagy meleg, vagy akármi, az azonnal összeverődik egy párszázas-ezres tömegbe, és végigvonul a város egyik létfontosságú ütőerét képező főúton?

És ide tartozik az összes idióta városi rendezvény, a nevetséges másfélkilométeres futóversenyek elhízott belvárosi kispolgároknak, a futáshoz tudvalevőleg ideális (not) aszfalton, a tapinthatóan sűrű szmogban, illetve az amúgy támogatandó Critical Mass is. Miért, ó miért kell azzal felhívni a figyelmet magára mindenkinek, hogy egy napra megbénítja a város amúgy sem jól működő közlekedését? (jó, tudom, a BKV ilyenkor nem termel veszteséget, legalább ) Miért nem tudtak a melegek pl. a Városligeten át vonulni?

Tudom, hogy ez így van Nyugaton is (minden amerikai filmben egy felvonulás forgatagában rázza le az üldözőit a főhős), meg hogy ez kell hogy felhívja a figyelmet, meg miegyéb, de szerintem nem mindenáron. És szerintem az ilyenkor dugóban/lezárt utcában/akárhol megrekedt autós hangos kurvaanyázása teljesen jogos. Ha holnap eszünkbe jut, hogy az Überblogot még nem ismerik elegen, és ezért végig akarunk menni gyalog a Róbert Károly körúton, akkor mi a fasz van? Mindenki állj, mi most megmutatjuk magunkat? (És pontosan ezért sz@rom le hogy épp a melegek vonultak fel. Tőlem lehetett volna a Alkoholista Fókaidomárok Önismereti Köre is.) Értitek...

(Tudom, beszóltam a Critical Massre. Tépjetek szét.)

The GuNN

Word help needed

©   The GuNN   |   howto

Na remélem vagytok, akik jobban kenitek ezt, mint én. Azt szeretném megoldani Wordben, hogy ha van egy adott dokumentumom, legyen mondjuk 5 oldalas, akkor az ismétlődő mezőket ne kelljen újra és újra beírni 5 oldalon keresztül. Tehát ha például egy kft nevét akarom leírni minden oldalra de más és más helyekre, akkor valami olyat kéne, hogy én megadom az első helyre a kft nevét és ő a többi helyre magától beírja. Próbáltam már Autotexttel és Fieldekkel megoldani, de valahogy sosem azt értem el, amit szerettem volna. Egyébkébt Word for Mac 2008 -ról van szó, ami szerintem a legújabb sima PC-s Word megfelelője. Vagy olyasmi. Ötleteket köszönöm.

The GuNN

Jelszó a jelszavakra?

©   The GuNN   |   howto hwsw

Habár sosem tartottam eddig különösebben fontos kérdésnek, mára mégis azt gondolom, hogy az embernek felettébb kellemetlen tud lenni, ha akár egy sima közösségi site jelszavához is hozzáfér valaki, akinek nem kellene. Továbbra sem hiszem, hogy egyszerűbb jelszólopásokkal komolyabban vissza lehet élni de egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy nem jó érzés megtudni, hogy nem tudunk belépni mondjuk az emailünkbe, vagy akár az iwiwes profilunkba. Sokáig úgy voltam vele, hogy volt egy faja jelszavam és azt használtam mindenhova. Anno, amikor volt két emailcímem meg egy online manager accountom ez persze még nem okozott különösebb fejtörést, úgy voltam vele, hogy ha valaki valahogy hozzáfér a jelszóhoz, akkor egye fene, így jártam. Ma azért már más a helyzet, simán kerülhetek kellemetlen de akár megalázó helyzetbe is ha kitudódik 1-1 jelszavam. Szóval gondolom, ma már csak úgy megy, ha az embernek van legalább 5 különféle bonyolult és erős biztonsági szintű jelszava. Csakhogy így az ember egy idő után eljut oda, hogy nem tudja mindig egyből, hogy melyik site melyik accountjához melyik pass tartozik. Van, aki arra esküszik, hogy szintén egy jelszóval védett szövegfájlba vagy valamilyen más állományba rejti az összes többi jelszavát és pillanatnyi tudatzavar esetén onnan bogarássza ki. Szerintem ez is csak félmegoldás. A kérdés tehát az, hogy létezik erre egyáltalán épeszű megoldás? Mik a tippek? Mik a szokások? Egy jelszó mindenek felett? Egy jelszó mindenhova és akkor sosem felejtjük el? Mindenhova külön jelszó? Akkor meg előbb-utóbb magunk sem fogjuk tudni mikor melyiket. Szóval?

mainframe

Mf a bliccman

©   mainframe   |   bkv howto life magyarország

Mainframe izgalmas akcióba kezd(ett): Budapest metróhálózatában 20 alkalommal fog ellenőrzésen áthaladni lejárt bérlettel, azt szabályosan felmutatva az ellenőröknek. Tessék kommentben megtippelni, hogy ebből hány alkalommal fog fennakadni a rostán. A legközelebbi tippet adók között egy barátságos mosolyt és egy vállveregetést sorsolunk ki. (A nyugtalankodók kedvéért megjegyzem hogy a lejárt bérlet alatt van egy szép szabályos, aktuális is, a durva konfrontációk elkerülése végett.)

Haszprus

A legrosszabbul elköltött forint

©   Haszprus   |   howto life

Mainframe legjobban elköltött forint ötletének mintájára legyen egy legrosszabbul elköltött forint topic is. Mindjárt nyitok két példával, amiből az egyik nem teljesen helytálló, mert végülis a fejhallgatót örömmel használom (szemben az eredeti címzettel, akinek véve lett), de...

  • Wireless fejhallgató. A wireless-ség ugyan nagy előny, meg iszonyat feelinges, cserébe gyenge a hangminőség, időnként külső jelek bezavarnak. akkor is ha amúgy egy drága konstrukcióról beszélünk. Plusz az enyémben van valami intelligens kikapcsolhatatlan hangerőszabályzás is, ami megvéd a túl hangos részekről, ez a gyakorlatban azt jelenti hogy amikor egy zeneszámban jön a zúzós rész akkor jól lehalkul az egész, a halk részek meg felhangosodnak... Jó gondolat, beteg megvalósítás.
  • Elektromos borotva. Nagy csalódás, teljesen szar, igazi pénzkidobás. Lassan borotvál és nem alaposan, nem tudja tövig vágni. És itt sem alapkonstrukcióról beszélünk. A polcon porosodik, inkább eldobható borotvát használok.

Volt valamid ami a pénzkidobás kategóriába tartozott, vagy kevesebb pénzből jobbat vehettél volna?

mainframe

A legjobban elköltött forint

©   mainframe   |   howto life

Akkor most feleim játsszunk olyat, hogy mindenki elmondja, hogy melyik az a tárgya (izéje, akármije, mittomén), amire azt mondaná: amit erre fordítottam, az volt a legjobban elköltött forint. Meg azt is nyilván, hogy miért.

Nyitom is mindjárt a sort ezzel a jószággal:

Ez egy Victorinox Compact típusú svájci katonai bicska. Ezt még a trójai háború előtt (értsd: nagyon régen) kaptam ajándékba (itt máris megdől az elköltött forintok elve, de a játék a lényeg) apámtól, külföldről. Már ugye a svájcibicska természete is magában hordozza a széleskörű felhasználhatóságot, de szerintem ez minden várakozást felülmúl. Azzal együtt, hogy nem vagyok egy kirándulós, meg mindent-egy-eszközzel mozgalmak híve, majdnem mindenre ezt tudom használni, és erősen közelíti az eredmény azt, amit egy célszerszámmal értem volna el (sőt, néha jobb). Amikor fejben összeszedem néha, hogy milyen lehetetlen feladatokat oldott már meg ez a cucc amit elétettem, mindig ledöbbenek. A minősége meg...nehéz rá szavakat találni. Tökéletesen nyílik-csukódik, nem korrodálódik sehol, nem törik, nincs semmi baja. Ez a pengével kapcsolatban majdnem magától értetődik, hiszen hát márkás (ma már ez sem garancia semmire...), de gondoljunk ilyenekre is, mint a műanyag borítás, a csipesz, vagy a toll (!), ami annak ellenére, hogy már többször elhajlott és vissza lett hajlítva (már az is respect hogy ezt meg lehet vele tenni), még mindig ír (!!!). Itt kell számszerűsítenem az adatot: ez a cucc kb. 12-14 éves lehet, saccra. Kár hogy nem emlékszem pontosan...

Ez még az a fajta, ahol nem szállt el a gadget-geek-ek agya, és simán elfér a kezedben/zsebedben,/akárhol, nem kényelmetlenül vastag, mégis az 1.0-ás földi halandó által igényelhető funkciókat 99%-ig lefedi. Amit hiányolok róla (kicsit), az egy fűrész, és amit sosem tudtam eléggé kihasználni, az a horog. Valaki mondja el, ha tudja, hogy annak mi a tervezett funkciója, mert én több mint 10 éve találgatok. Akkor lett meg az elhatározás, hogy megírom ezt a posztot, amikor nemrég karóra-szerkezeteket kellett szétszednem. Csavarra, fogaskerékre, abszolút. És mindezt nem tudtam véghezvinni egy kifejezett órás csavarhúzókészlettel, de ennek a bicskának az apró csavarhúzójával, a mellékelt gombostűvel, és a pengével teljesen szétkaptam 5-10 órát egy nekiülésre. Amikor letettem az eszközt, már kicsit másképp néztem rá. Tisztelettel. És rájöttem, hogy ez a bicska valószínűleg a leghasznosabb cucc amim valaha lesz az életben.

No, ilyesmiket mesélhetnétek Ti is.