Haszprus

Google világuralom

©   Haszprus   |   amazon bme fejlesztés google hwsw idézet reklám történelem

Az elmúlt 1-2 hétben rexoc házi dolgozatom, ill. egy netmédia órán ajánlott cikk, a szgkulton ajánlott epic 2015 flash, vmint saját utánaolvasásaim kapcsán elég érdekes dolgokat tudtam meg a Google-ről. Sajnos nincs időm jobban kifejteni, mert ebben a percben már a bme-n kéne legyek. Nem kispályázik a cég, érdekes ami a terveiben szerepel. Mi pedig csak használjuk a szolgáltatásaikat, egyre többet, mint a birkák/zombik, kinek hogy tetszik.

Ők egyre többet tudnak rólunk, és egyre jobban beleavatkozhatnak abba, hogy mit látunk a neten, mire költjük a pénzünket. A Google kb. összes létező szolgáltatása (google, web accelerator, toolbar, gmail, history, analytics, orkut) a személyes adataink birtoklását eredményezi számukra, és gőzerővel fejlesztik azokat a technológiákat, amivel ezeket az adatainkat fel is tudják dolgozni. Mesterséges intelligencia iszonyat keményen befigyel. Tartalomosztályozás. Google newst ha látta már valaki, vagy pl. a Google movie reviewst. Ez utóbbi mintapéldája: rákeresel google-ben arra, hogy movie: jim carrey, és megkapod jim carrey szereplésével készült filmeket, osztályozva egy ötös skálán, amit a google az alapján készít, hogy a weben talált mondjuk 100 reviewban mégis miket írnak róla. Tehát nem számok átlagolása, hanem emberi nyelven írt értékelések számszerű adattá átalakítása történik. Párosítsátok ezt az imént felsorolt privacy-érzékeny szolgáltatásokkal.

A Gmailnél azután is megmaradnak a leveleid, miután letörlöd őket, vagy megszűnteted a Google Accountodat.


Residual copies of deleted messages and accounts may take up to 60 days to be deleted from our active servers and may remain in our offline backup systems. (gmail privacy policy)

Az offline backup rendszerben megmarad az infó, arra a 60 nap nem vonatkozik. Most ez egy 15 megás web account esetén nem valószínű, hogy problémát okozna, de 2 giga az egy embernek a komplett levelezése.

  • Google's new toolbar - egy cikk 2005 februárból. Ez annak is szemet szúrhat, akit esetleg a Google körüli privacy kérdések nem izgatnak. Ne a júzer oldalról nézzük, hanem a kereskedelmi oldalról, majd ennek hatását a júzer oldalra.
  • Bettina Fabos: The Commercial Search Engine Industry and Alternatives to the Oligopoly - A keresési eredmények manipulálása, manipulálhatósága. Reklám a keresési eredményeken keresztül. Alapjaiban nincs benne semmi új, de akit érdekelnek a részletek, az biztosan talál olyat amit eddig nem tudott.
  • EPIC 2015 - Evolving Personalized Information Construct, egy jövőkép a google, amazon, microsoft részvételével 2015-ről.
  • 10 Google Headlines You Don't Want To Read - Persze, ez kicsit vicces, de ezen témák közül némelyik egészen reális probléma, amit mi is felvetettünk pl. netpolon. Gondoljatok bele. Lehet hogy maga a cég nem gonosz elvek mentén működik, de ahol többezren dolgoznak, ott akármikor befigyelhet egy alkalmazott aki szépen elkezdi mondjuk árulni a levelezésedet, vagy akármilyen adataidat. És a Google-nél sok adatod van. Megemlítettük azt is, hogy simán volt olyan cég már a történelem során, amelyik ha csődbe ment, fogta magát és eladta a felhasználókról készült adatbázisát utolsó pénzforrásként…

"Á, a Google nem tenne ilyet!" - Mondja a gyanútlan júzer. Persze, lehet, tegyük is fel. De valaki az alkalmazottak közül? Na ezeken a dolgokon filózzatok el, amikor mindenkinek ajánlgatjátok a google számtalan szolgáltatását.

Update 12:58: nesztek, 13:00, így múlt el egy jelek előadás itthon blogolva. Mindazonáltal fontosnak tartottam kifejteni a fentieket. Térdre vezéretek előtt.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 35 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

1. nem hiába jársz a Galántai óráira :-)
2. paranoia kezd befigyelni? :-)
3. dec1. 18:00 cafe szimpla, kertész u. 48 (bba.hu díjátadó) ;-)

Egyébként nem Galántai óráin szívtam ezeket magamba (kivéve EPIC 2015), hanem egyrészt az itt említett oldalakon, másrészt itt nem említett oldalakon, harmadrészt Az internetmédia kérdésein, amit bátran ajánlok minden internetes technológiák iránt nyitott embernek.

Paranoia egy picit tényleg kezd befigyelni, pedig eddig nem érdekelt hogy mit gyűjt a Google, stb.



Köszönöm, ismerem, néha olvasom Ma már nemtom hanyadszor kapom meg a linkjét

Igazad lehet, egy cég csak úgy nem ad ilyen széleskörü szolgáltatást, tökingyen (2G tárhely?!). Készüljetek feleim az Apokalipszisre...
Egyrészt: Rendes adataimat nem adtam meg, a levelezésemet meg eladhatják, összekoccan a térdem, ha belegondolok, milyen következménye lehet annak. Persze az elv, az más...:|
Másrészt: ne paráztass, nem mintha Te nem használnál semmi Googlet...

Az a baj hogy nem nagyon van alternatíva*.

* ami ilyen jó lenne. nyilván számomra csak az alternatíva

2G tárhely meg lepkepöcs, számold ki mibe kerül 2G vinyó (teszemazt 200 ft), nem egy nagy kunszt ennyit adni... Nyilvánvaló h a 2G-t a júzerek egy elenyésző hányada használja ki, tehát inkább azt számold ki h mibe kerül 20 mega vinyó/user Nehogy valaki azt gondolja hogy a gmail mögött tényleg ott van pillanatnyilag felhasználókszáma*2,5G vinyó...

ennek az epic flashnek nem volt egy korábbi epizódja, valami 2007ig? mert nagyon ismerős, csak a wifipod meg a vége abszolút nem.

EPIC 2014 volt az "előző verzió". (Más készítette)

egyébként ha már itt tartunk, használja valaki a Google Web Acceleratort? ha igen, érdekelne, hogy cache-eli-e azokat az oldalakat, amiket mondjuk jelszóval védett intranet oldalakon nézek meg? (pl teszemazt, céges vagy tanszéki intranet). mert ha igen, akkor ez már tényleg komoly problémákat vet fel: a tapasztalatlan felhasználó gyakorlatilag önként szivárogtatja ki a bizalmas információkat.

Haszprus bácsi, azt azért ne feledjük el, hogy ez a dolog egyáltalán nem cég-specifikus.

A veszély mértéke nem attól függ, hogy a veszélyt jelentő cég neve az-e, hogy "google", hanem attól, hogy az adott cégnek (államnak, szervezetnek vagy más hatalmi csoportosulásnak) ténylegesen mekkora _lehetősége_ arra, hogy MI szortírozott infókat készítsen a világról és benne meg rólad.

Már ha érted, amit mondok és nem tekinted alapból komolytalannak azon az alapon, hogy anti-m$ emberkétől jön.

Egyébként te tudod, hogy mi van a w$ saját kis belső dll-jeiben? Mindről tudod? Pontosan? ...szerintem ez sokkal nagyobb veszély, csak éppen ehhez már hozzászoktál.

A google-ön kívül szerinted melyik másik szervezet aki ennyi adatot tud rólam?

A microsoftról csak feltételezés, hogy esetleg tudja. Feltehetően már rég rájöttek volna valami okos informatikusok, ha a microsoft felé kommunikálna néhány program a gépünkön. (Az adatforgalom nem tud elbújni.)

Az állam szerintem nem lát többet, csak pár számot és nevet.
A telefontársaságok jöhetnének még szóba, de ők törvényileg nem rögzíthetik a beszélgetéseimet.
A közterületek bekamerázása sem tart még ott, és amúgy se rögzíthetik hosszútávon a felvételeiket.

A google se rólad tudja, mert változik, változhat az ip-d, és nem mondod meg nekik minden queryben, hogy "http://google/?én vagyok a haszprus".

Továbbá az informatikusok _rájöttek_, hogy kommunikálgat a windows a microsoft felé a tudtuk nélkül. Nem teljesen magától - az azért nagyon durva lenne -, hanem akkor, amikor windowsupdate-elgetsz. Egy nagy halom infó elmegy billbácsihoz, akiről a google-hez hasonlóan szintén nehezen feltételezhető, hogy lemondana egy ekkora hatalommal járó információmennyiségről.

Persze, a windowsupdate-et ki lehet kapcsolni, de azért elég nehéz. Pláne sp2-es xp-től, ott már elég sok kattintás, meg warningablak leokézása kell ahhoz, hogy az embereknek csak egy jelentéktelen kisebbségénél legyen lekapcsolva.

De a google-hoz hasonlóan az online szervizei is elég nagy számban ott vannak. Ezeket pedig összekötheti a windowsupdate-ből, meg az eladási listákból kapott információkkal... és ráereszthet jóféle kis mi-ket. A google-nek csak online szervizei vannak, a kliensoldali dolgai jelentéktelenek.

No de térjünk át Magyarországra.

Vannak például a parkolási társaságok. Nekik is elég szép nagy adatbázisuk lehet mindenkiről, aki valaha kapott mikuláscsomagot (és ki ne kapott volna?). Ha már kaptál, akkor tudnod kell, hogy amikor elmész a hivatalukba befizetni a védelmi pénzt..., jajj pardon, szóval a parkolási pótdíjat, akkor bizony elkérik tőled az adataidat, és az adatvédelmi ombudsman valahogy nagyon kussol ebben az ügyben is.

A térfigyelő kamerákkal én nem lennék ilyen jóindulatú, mivelhogy az, hogy törvény szerint törölniük kellene a felvételeket, nem jelenti azt, hogy valóban törlik is őket. Továbbá a közterületi kamerák nem azonosak az összes létező kamerával. A bankokról például az tudott, hogy szeretik éveken át megtartani a kameráik felvételeit. Hogy erre mi okuk van, azt senki nem tudja.

Továbbá, ha a problémát nem Magyarország-, hanem világ-specifikus problémának tekintjük, akkor bizony azt kell látni, hogy a kamerák terjedése az egész világon bizony kiváló eszköz Nagy Testvér kezében (jut eszembe, olvastad az 1984-et?).

Aztán vannak a mobiltársaságok. A hangfelvételeket ugyan nem rögzítik, de csak azért nem, mert nincs annyi vinyó a világon, amire 9millió telefon logja elférne. Az sms-ek rögzítése viszont lehetséges, és az is, hogy nagyjából honnan küldted őket (nem csak az, hogy melyik cellából, hanem a helyed is meghatározható valamekkora pontossággal). De ami az igazán lényeges, az az, hogy mikor, kinek telefonálgattál. Ebből ugyebár jóféle kis gráfot lehet összerakni, ami kiválóan kezelhető izgalmas gráfalgoritmusokkal. Ha jól rémlik, az MI-ben mintha ilyenek is lennének :-)

Továbbá itt vannak még a kedves, drága, jó bankjaink. Akik, ugyebár, tekintve, hogy terjed a kártyás fizetés, egész pontosan megkapják a logját, hogy mikor, hol, mit vettél. Márpedig a vásárlási szokásaid egy fogyasztói társadalomban nagyon alapvető információkat tartalmaznak rólad. Az, hogy nem fizetsz kártyával, csak készpénzzel, nem elég jó megoldás, mert a készpénzt - hacsak nem akarsz naponta X órát bankba rohangálni, sorbanállni, ahol egyébként szintén logolnak - automatából veszed fel, aminek szintén van logja, ha nem is olyan részletes. Továbbá ezt sem lehet már akármeddig megcsinálni - az USÍ-ban például manapság már _nem_szokás_ készpénzzel fizetni! Csakis kártyával! Ha bankjeggyel fizetsz, úgy néznek rád, mintha a Holdról jöttél volna! ...és persze, elkérik az adataidat. :-) Mert ott az a szabály. :-)

Továbbá az is érdekes kérdés, hogy a különböző reklámújság-küldő cégek honnan a jóégből tudják szinte mindenki címét az országban. Én biztos, hogy nem írtam alá semmit, hogy ezentúl kedvük szerint tárolhatják a nevemet, meg a lakcímemet.

Na, hát ez van. A google ezekhez képest kis pöcs. Összességében legalábbis vitathatónak találom azt az elgondolást, hogy ezek fényében "google világuralom" címen kezelsz valamit, ami egyáltalán nem google-specifikus probléma. Szerintem itt egy kicsit Galántai is mellélőtt, bár őt feltehetőleg más cél vezérelte (a m$ról mindenki tudja, hogy sáros, a google-ről meg relative kevesebben feltételezik ezt, ő pedig _számítógépes_ kultúrában akart okosságokat mondani a jónépnek).

nem mondod meg nekik minden queryben, hogy "http://google/?én vagyok a haszprus".
queryben ugyan nem de pillanatnyilag 35 (!) cookie van a firefoxom alatt, amiben szerepel a google szó... asszem elég alaposan nyomon vagyok követve, pedig kliens oldali google szoftvert még csak nem is használok...
a különböző reklámújság-küldő cégek honnan a jóégből tudják szinte mindenki címét az országban.
nem emléxem a nevére de van vmi állami hivatal ahol neked külön le kell tiltanod az adataid kiadását, ha akarod. egyébként meg pár forintért árulják fűnek-fának.
Egy nagy halom infó elmegy billbácsihoz,
miféle infók? gyanítom hogy pár jelentéktelen dolog, nem pedig a levelezésem, érdeklődési köröm (kereséseim), és hasonlók.
védelmi pénzt..., jajj pardon, szóval a parkolási pótdíjat,
lol ez nagyon ott volt
elkérik tőled az adataidat
engem ez kevésbé izgat, hogy van valahol egy adatbázis a címemmel, telefonszámommal meg satöbbivel... ilyen adatbázisok elég régóta léteznek már, és marha egyszerű amúgy is kideríteni valakinek a címét stb-t.

a google viszont az érdeklődési körömet monitorozza (url-log, keresések) és a teljes magánéletemet (levelezés).
A hangfelvételeket ugyan nem rögzítik, de csak azért nem, mert nincs annyi vinyó a világon, amire 9millió telefon logja elférne.
echelon és carnivore?

engem ez az egész irl nyomkövetés nem igazán érdekel, mert in public amúgy is csak olyan dolgokat csinálok, amik társadalmilag elfogadottak, valamint a publikum előtt nem übertopsecretek. a net viszont egész más, nyilván az ember abban a hiszemben emailezik, hogy azt nem fogja egy harmadik fél elolvasni, és olykor ennek megfelelő szenzitivitású információkat ír le (azaz kb bármit).

Egy banki kameráról, atm-logból, parkolási cédulák befizetésekor, sosem fognak olyan adatokat összeszedni rólam, hogy mi iránt érdeklődök, kik a barátaim, stb. Neten viszont igen.

A googlival kapcsolatban azt nem értem, hogy minek ehhez 30 cookie? Miért nem elég 1, a többi adatot már lehetne nyilvántartani szerveroldalon is... nézd már meg azokat a cookiekat, hányat állított be tényleg a google, és ezek közül hánynak lehet köze valamiféle userid-hoz (ami egyébként resetelődik kb minden reinstallkor, cookietörléskor/elévüléskor, stb). Ebből nem lehet megtudni, hogy ki vagy, legfeljebb statisztikai elemzésre lehet felhasználni. Gyökeresen gázosabb a helyzet a levelek terén.

Na ezek mennek a m$-hoz, ha windowsupdate-elsz:

A géped hardvereinek részletes listája, benne az esetleges egyedi azonosító kódokkal (röhej, hogy pl mekkora balhé volt a cpuid körül, miközben a biosoknak kb. 198x óta van saját, egyedi azonosítójuk).

A gépeden lévő szoftverek részletes listája, benne regisztrációs kódokkal, tulajnevekkel, stb. Ez utóbbiból persze az is kiderül, hogy pontosan hányszor 2-8 évig vagy elvileg büntethető.

Ami pedig durva, az az, hogy mindez alapbeállított ringyózon a hátad mögött történik. Továbbá a gmail-t nem kötelező használnod, de a m$ot csak a nagyon tökös emberkék képesek elkerülni. Tartok tőle, hogy 10 évre sem vagyunk már attól a ringyóztól, ami már el sem indul, hacsak előtte nem láttamoztatta le magát a mikrofos valamely központi szerverén. A TCPA pont ebbe az irányba halad. Persze, nyilván akkor is sokan lesznek, akik ezt a problémát le se szarják majd, ehelyett a zöldséges nénit baszogatják, mert emlékszik rá, hogy a répát vagy banánt szeretik-e jobban. Õk majd topicot nyitnak ezzel: "le a világuralomra törő zöldséges nénikkel", persze csak a szoftverbérleti díjaik következő részletének befizetése után, mert addig ugye nem fog láttamozni a mikrofos szerver.

Ok, te ennyire tényleg nem vagy súlyos, de megjegyzem: ezen az alapon bármely más freemail siteot is baszogathatod. Miért pont a google? A google-nek alapvetően két fő tulajdonsága van jelen kontextusban:
1. a m$ top3 ellenfeleinek egyike.
2. Galántai róla tartott előadást, és benned ez ragadt meg.

Utóbbi esetben van értelme a kommunikációnak.

Galántai egyébként, mint említettem, nagy arc, az opensource community meg úgy általában az információs szabadság nagy teoretikusa, és hát ebben a minőségében óhatatlanul is szembekerül az ember a nagy, az óriási, és a még annál is nagyobb cégekkel és más hatalmi központokkal.

A bankkártyás dolgot, úgy látom, nem értetted meg teljes egészében. Elfelejtetted elolvasni, hogy a bankhoz pontosan elmegy, hogy mit vettél, mikor, hol, kitől és mennyiért. És a bank bácsi ezt évekre visszamenőleg logolhatja. Az nem biztos, hogy kiderül belőle, hogy kik a barátaid - noha, amennyiben sikerül összerakni a telefonhívásaidat tartalmazó adatbázissal, akkor ennek kiderítése sem lehet nehéz feladat -, de az pont IGEN, hogy mi iránt érdeklődsz, miket szoktál venni és hol, ebből kifolyólag a személyiséged, érdeklődési köröd, meg úgy általában minden. Ezzel az igazi gond ott van, hogy mindezt fel lehet használni ellened. És akkor nem is szólva a többé-kevésbé bizalmas jellegű vásárlásokról, nem feltétlenül anyuci dildójára gondolok, de azért szerintem ez is lehet olyan gáz, mint a levelezés.

Más. Miért nem használsz c*t mailszervert? Azt elvileg csak mi figyelhetjük persze kisebb bajunk is nagyobb annál, mint hogy ilyennel szórakozzunk

Na honnan tudod hogy nem covysoftos mailszervert használok, csak nem figyeled? Egyébként azt is használok, de csak pop3-ra.

Miért pont a google -> azért mert ők elrakják az adatokat, a freemail aki 25 mega lóf*sz tárhelyet képes csak nyújtani, az nem hiszem hogy a háttérben júzerenként több giga adatot archiválgatna... Azon túl a freemail kisebb tényező világviszonylatban és nincs semmiféle ütős MI-je ami a levélelemzés . És a freemail helyére akármi más behelyettesíthető, ami nem a gmail.

Pénzügyi tranzakciók logolása: igazad van, bár rólam aztán semmi se derülne ki így még akkor se ha készpénzt nem is használnék (nem vagyok egy nagy fogyasztó), a gmailen keresztül viszont igen (mert kocka az viszont vagyok).

Ja és nem Galántai győzött meg, de természetesen ő is benne volt a játszmában.

A Microsoft téma pedig minden igyekezeted ellenére sajnos továbbra sem tud ingerelni pedig akár ingerelhetne is Valszeg ignoráns lettem a microsoft antipropagandára, mert annyi van belőle részben tőled, részben úgy általában a neten Úgy látszik ez a cég még az antipropagandából is képes profitálni

A 35 google szót tartalmazó cookie-ból 22-t a google.com ill. egyéb google domainek állítottak be. (Nem tudom minek ennyi, csak látom, hogy ennyi van.)

Még egy érdekesség. Mint mondtad, a bankod tudja hogy mit veszel, hol veszed. És erről havonta értesítést küld emailben (elektronikus bankszámla, mint pl. nekem van). És ezt a gmailes címemre küldi, innentől a gmail mindent tud amit a bankom, és annál még sokkal többet.

Tudtommal a bank csak annyit tud h hol vásároltam és milyen értékben. Azt h mit, nem. De ha Haszprus neked kiküldi a vásárlási listát is emailben, akkor tévedtem. Ez érdekelne is.

A Google szerintem azért kiemelendő a sokaságból, mert:
Haa meggondolod, a ma létező információk nagy többsége az Interneten helyezkedik el. Ha ez nem is így van, ezt akkor is felismerte a Google, hiszen mint tudjuk, ebben a pillanatban is kis ázsiai gyerekek pakolják a világ könyveit egyik scannerről a másikra a Google alkalmazásában.
De ha csak az internetes információkat vesszük alapul, azokból a legtöbb összegyűjtve jelenleg a Googlenél van, valamint a legkifinomultabb rendszerrel azok elemzésére is ők rendelkeznek. Az információ pedig hatalom, mint tudjuk, és ezért szerintem a leghatalmasabb cég ma épp a Google. És ez szerintem nem oktalan paranoia, hanem tényekre támaszkodó megállapítás.

A másik fele a dolgoknak, hogy ma már kb. el sem tudnám képzelni - vagy legalábbis sokkal nehezebb lenne - az életem a Google search (és a GMail) nélkül. És ezzel bizonyára nem vagyok egyedül. A Google nélkül az lenne, mint ami 8-10 éve volt, ha még emlékeztek, egy hatalmas információhalmaz, amiben nem talál meg az ember semmit, csak ha a barátai elküldenek 1-1 linket vagy kikeresi linkgyűjteményből etc... de ezek egyikse sem ér a Google effektivitásának a nyomába.
Szal azért para a szitu, mert még ha mindenki a Földön, aki internetet használ, biztosra tudná, hogy a Google visszaél az adatokkal blablalba, még akkor sem tudnánk mit tenni, hiszen szükségünk van rá.

Nem, nem tudja a bankom, hogy pontosan mit veszek, de azt tudja hogy milyen boltban, és rengeteg bolt elég jól behatárolható termékekkel dolgozik. Az nem is lényeges hogy pontosan milyen márkát veszek, elég ha tudják rólam hogy hmm mondjuk minden héten veszek valami ruhát 20e ft értékben, akkor engem érdemes ruhahirdetésekkel bombázni, vagy örülni fogok valami ruhának. Ugyanígy ha dvd boltban költök el pénzeket... Stb.

Mondjuk nyilván többet érne ha tudná hogy pontosan mit veszek, de a google majd a keresési stringjeimből azt kitalálja hozzá

20) Pityuka (nem regisztrált)
A google szerintem is problémásabb mint pl bankok vagy más adatgyüjtő mégpedig azért mert elvileg a bank mobiltelefon társaság stb. adatbázisai nem kapcsolhatók össze (persze ha betartja mindenki a hatályos szabályzásokat), tehát elvileg nem összpontosúlhat egy érdekcsoport kezében a különböző adataim. Míg a google pont azon dolgozik, hogy a minél sokoldalúbb adatokat összekapcsolva pl hatékonyan adjon el nekem valamit.
Egy bank lehet hogy értesül a kártyás fizetéseimről, de ezeket az adatokat (jogszerűen) nem oszthatja meg egy hipermarkettel ...
A google-t képtelenség szabályozni, ha a google valamilyen adatomhoz hozzájut akkor azt bárkivel megoszthatja ...

Továbbá gmail-re nem vagy rákényszerítve, mert szervere, vagy mailcíme mindenkinek lehet.

Microsoftra viszont de facto rá vagy, hacsak nem akarsz linuxra váltani (akarok! akarok! :-) )

Továbbá arról senki nem tud, hogy hogyan lehet a microsoftokba belépni. Viszont nagyon is erős sejtés, hogy microsoft kiskapuk az _összes_ technológiájukba bent vannak, ami van (vö: _nsakey-botrány: egyszer a microsoft elkövetette azt a hibát, hogy valami kiadott kriptográfiai béta szoftveréből elfelejtette kistripelni a debug symbolokat. És olyan is volt köztük, ami így kezdődött: _nsakey. Az NSA-t úgy hívják, hogy national security agency és az USÍ-nak az a titkosszolgálata, ami a határon átmenő kommunikációs-cryptelgetős dolgokkal foglalkozik elsősorban.)

Haszprusom, én nem térítek, én _magyarázok_. A kettő között az a különbség, hogy a térítés a kívánt cél elérése érdekében szelektálja az átadott információt. Én viszont nem ezt teszem, ugyanis tipikusan a szelektálatlan, pure valóságra hívom fel a figyelmed.

Továbbá még azt gondolom, hogy az emberek egy jelentős részében egy olyan kényszerképzet él, hogy ha mindenre Intelt, meg Microsoftot és hasonlókat használ, akkor nagyon sikeres, boldog lesz, nagy karriert csinál, meg ilyenek. Részben ennek a téveszmének is következménye, hogy a karrierista patkányok _kizárólag_ "hasonlókat" használnak.

Ezzel szemben a valóság az, hogy ennek a téveszmének az ellenkezője igaz. Legalábbis számítógépes emberek körében feltétlenül. Az feltétlenül csökkenti az ember látókörét, ha csak egy rendszert ismer.

Na itt ér össze az én "antimicrosoft propagandám" meg a google-fikázás.

A bankokkal kapcsolatban meg az a meglátásom, hogy a bankok ugyanúgy leszarhatják - és le is szarják - a törvényt, ahogy a google, és ahogy a microsoft is megteszi. Például a kínai törvényeket egészen biztosan durván átlépi, amikor a microsoftos kiskapuk segítségével nézegetik az usákok a fileokat a kínai kormányzat gépein. Aggasztja is a kínai kormányt ez a lehetőség.

Minket, kisembereket, viszont sokkal durvábban is szivathatnak. Fogadjunk, hogy nem olvastad az 1984-et!

Szerintem üldözési mániád van. Ettől persze még lehet igazad, csak önmagában az, hogy ezen töröd az agyad, üldözési mániára vall. Én pont lesz@rom hogy ki fér a kínai kormányzati adatokhoz, vagy bármi ilyesmi. Borzalmas lenne egy Microsoft.központú diktatúra á la 1984. Minden reggel a startup-dallamra kéne kelni, és kötelezően lefagynának a gépek negyedóránként "HAIL EMPEROR BILL!" felirattal. Aki pedig ellenállna, azt halálra dobálnák Win3.1 telepítőlemezekkel. Ncs, tényleg nincs jobb dolgod, mint ezen agyalni? Komolyan mondom, jól felépített és átgondolt teória, de mit ér? Ettől (vagy bármi mástól) tuti nem kezdünk el linuxolni vagy egyéb non-mainstream cuccot művelni. Nincs otthon netem, így a spyware scene nem aggaszt, de elárulom, hogy ha lesz, akkor sem fog összekoccanni a térdem, hogy MS-ék látják, hogy a Káttnájdzsót hallgatom a winampon. Jaj.

Mainframe, ha tudnád, hány magadfajta embörkével akasztottam már össze a bajszom mindenfelé. Igazából már a második mondatod után tudtam, hogy mit fogsz írni utána... :-(

Sajnos nem látom értelmét a részletes válasznak. Annyit azért javaslok, hogy hasonlítsd össze az én hozzászólásom és a te válaszod _konkrét_ tényanyagát.

Épp ez a lényeg. Hogy ebben az esetben szerintem a tényanyag felesleges. A jelenséget ismeri mindenki tényanyag nélkül is. Én meg a véleményemet írtam, szerintem abban sincs szégyellnivaló.

Márpedig a 22) hozzászólásodból világosan kiderül, hogy
- egyszerűen leszarod a kérdést
- aki ezzel foglalkozik, annak szerinted üldözési mániája van
- ugyanakkor tényeket, amelyekre a véleményed alapozod, nem mondasz (*)
- viszont mókásnak szánt, ám óvodás stílusú, gyermeteg gúnyolódást, azt igen (**)

Végül pedig 24)-ben még meg is boostolod a dolgot azzal, hogy
- szerinted ilyen fontos kérdésekben nem érdekesek a tények
- ugyanakkor némileg ellentmondásban azzal, hogy aki ezzel foglalkozik, szerinted üldözési mániás.

Már bocs, de ebben, így, igenis van szégyellnivaló. Rengeteg sokkal durvább hozzászólást is megeresztettem már mindenféle fórumokon, de ilyen végletesen ostobán, ennyire ordító hozzánemértéssel kombinált ekkora magabiztosságot, nem hiszem, hogy valaha is lesz arcom kiadni magamból. Hát igen, különbözőek vagyunk - neked az ilyen elmegy. Nekem nem.

Amúgy (*) és (**) miatt nem látom értelmét veled azt értelmes kommunikációnak ebben a témában, a többi még belül lett volna a tolerancialimiten.


Jó, még egyszer megpróbálom átadni az információt:
"- egyszerűen leszarod a kérdést"
-valóban leszarom a kérdést, és szerintem nem olyan fontos, mint amilyennek Te beállitod. (ergo nem feltétlenül én vagyok nemtörődöm, hogy leszarom)
"- aki ezzel foglalkozik, annak szerinted üldözési mániája van"
-Nem, én azt irtam, _Neked_ van üldözési mániád, de egyébként nagyobbrészt poénból.
"- ugyanakkor tényeket, amelyekre a véleményed alapozod, nem mondasz "
-Nem bizony. Mert nem is tudok ,és nem is akarok. Lsd 1.pont.
"- viszont mókásnak szánt, ám óvodás stílusú, gyermeteg gúnyolódást, azt igen "
-Nekem viszont alacsony marad a vérnyomásom, és addig is jól szórakozom, mig Te vért izzadsz. Bővebben keresd a diszkordiánus világkép interpretációit. Szerintem Neked elmaradott mind a toleranciád, mind a humorérzéked. Ez a kettő igy együtt képes azt eredményezni, hogy keményen beszólsz a haverjaidnak, mert nem elég jók a vicceik. Ha szerinted megéri, akkor OK. Ha a kisöcséd viccelődik, az se feltétlenül az Év Poénja, de azért el tudsz rajta mosolyogni, nem? Kicsit tól komolyan veszed Magad, és a témát.
"- szerinted ilyen fontos kérdésekben nem érdekesek a tények"
-megintcsak: szerintem _ebben_ a kérdésben nem fontosak a tények. Mert az, hogy a Kinai kormány dokumentumai spyware-elhetők-e, az legyen a kinai kormány baja. Ha aggódni akarsz, mondhatok sokkal aggasztóbb tényeket is. Például az Amerikai gettónegyedekben épp ebben a percben úgy 30-40 embert késelnek meg. Aggódjunk.
"Már bocs, de ebben, így, igenis van szégyellnivaló."
-Én alapvetően olyan ember vagyok, aki sokszor akár indokolatlanul is szégyelli magát, és tépelődni midenféle hülyeségén. Az, hogy ezt igy sokadszorra sem sikerül előidézned nálam, valamelyest engem látszik igazolni.
"Rengeteg sokkal durvább hozzászólást is megeresztettem már mindenféle fórumokon"
-És ott szeretnek Téged? ...Ha meg hasonszőrü véleménnyel biró emberek között tetted, az nem kihivás.
"ilyen végletesen ostobán, ennyire ordító hozzánemértéssel kombinált ekkora magabiztosságot, nem hiszem, hogy valaha is lesz arcom kiadni magamból"
-1.ostoba: kiváló, hogy ezt 2 kommentemből ,amit a spyware témához (vagy inkább Hozzád) füztem, leszürted. A bizonyosságról szóló eszmefuttatásomat lásd az Oláh Ibolya topicban. 2.hozzánemértő: valóban igazad van, nem értek hozzá. Ím szerintem ahhoz, hogy olyat kommenteljek, amilyet Te kifogásolsz, nem is kell. Nem technikai alapon szálltam szembe a nézeteiddel, hanem emberi alapon. Ahhoz meg szerintem értek. Legalábbis jobban mint a spyware-hez.3.magabiztosság: igen. Ha akarod, ha nem, ez a vélenyényem. Igen, gyökeresen eltér a Tiédtől. Ha ezzel nem tudsz együtt élni (és látványosan bizonyitod hogy nem tudsz), akkor Te sokkal óvodásabb vagy, mint én.

Te sokkal óvodásabb vagy, mint én.
ROTFLMAOTSETUNG

unfold it, please.
ui: jó, leesett. Maotsetung. OK. _Te_ vagy a legóvodásabb...

# rotfl — rolling on the floor laughing
# lmao — laughing my ass off

Hű, miket tud a blogom alapból, meg se kellett volna magyarázzam

Mainframe: na látod, nekem meg a _te_ stílusodra nyílik ki a bicskám. Úgyhogy - mint említettem - téma lezárva. :-)

Hajszpray: tudhattad volna, hogy van ilyen ficsöröd, nézd meg, shamaltnál is van

Romsy ez kicsit félreérthető lett

ollrájt... Mielőtt késelés lesz a dologból.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...