howto - 2007 augusztus - 3 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2023
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2008
-
-
-
-
-
-
-
-
2004
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Haszprus

Beszélt nyelvek

©   Haszprus   |   howto life

Update aug. 31. 15:59: Ezt a bejegyzést augusztus 9-én, három hete írtam, eddig zártkörűen volt olvasható. Nézzük, mi előzte meg a francia elkezdését:

Zavar, hogy inkább a tanult nyelvek áll helyt ezek némelyikével kapcsolatban. Kivéve persze az angolt, bár abból is lenne hova fejlődni. De nem igazán tudom, miként. Elmondom, az angol most annyira nem zavar, mert ha olyan helyzetbe kerülök, akkor elkommunikálok angolul jól, ráadásul egy beszélt nyelvet az ember bármikor tovább tud bővíteni, és az internetből/informatikából/filmekből eredően ez ráadásul magától megtörténik. De a németet és spanyolt nem igazán birtoklom. Spanyollal utoljára 5, némettel utoljára 9 éve foglalkoztam, azóta semmi. Magántanár sokba kerül, bme-s nyelvoktatás valószínűleg abszolút hatékonytalan, nyelviskola szerintem szintén. Mi maradt lehetőségnek? Nos egyrészt kereshetnék különféle fórumokat/híroldalakat ezeken a nyelveken, másrészt lehetne beszélgetni külföldiekkel pl. msn-en.

Történeti áttekintés:

  1. Német

    3 év bevezető szinten általános 2-4-ig, majd 4 év német elölről nyolcosztályos gimiben 4-8-ig. Határozottan úgy érzem hogy valamit kezdeni kéne vele, mert a németnek Európában van értéke.
  2. Latin

    4 év, ezzel nem akarok semmit kezdeni, és nem is tudnék különösebben, az ég világon semmi értelme nem lenne.
  3. Angol

    különbözetivel vettek fel egy középhaladó csoportba, ahol 4 évet tanultam, majd bme-n egy negyed évet felsőfokú előkészítőn, amire hamar ráuntam. Beszélek angolul, középfokút gimiben leraktam asszem 77%-kal. A felsőt nem mertem megpróbálni, noha erősen gondolkodtam rajta, hogy kapásból arra menjek, de beparáztatott egy ismerősöm, hogy ott atomreaktorok belső felépítéséről kell beszélni meg ilyenek - átgondolva ennek mérsékelt valóságtartalma lehetett.
  4. Spanyol

    4 év, nem mondanám hogy jól elsajátítottam, de ha én döntenék úgy, hogy ez nekem kell, fel tudnám hozni magam valamilyen szintre.

Értelme lenne az egésznek? Nem tudom. Talán csak sznobizmus. De a lelkemnek egyértelműen jót tenne, hogy igaznak érezném a beszélt nyelvek listáját. Akivel nem tudok angolul beszélni, azzal általában a többi nyelven sem tudnék. Ráadásul az internet és az informatika nyelve az angol. Lehet, hogy inkább abban kéne felsőfok felé mozdulni. Persze ezek nem zárják ki egymást, de azért valami prioritási sorrendet érdemes követni.

Haszprus

Tűzijáték 2007 - az előkészületek

©   Haszprus   |   fotózás howto tűzijáték

Szerettem volna írni egy újabb bölcseletet a tűzijátékfotózással kapcsolatban, megtalálva az optimális rekeszértéket, záridőt és iso-t, azonban a képeimet elnézegetve nincs általános recept, a robbanások fényereje egészen eltérő, így tavaly-tavalyelőtt lőttem 8 másodperces ISO100-as képet is ami jól sikerült, de volt 1/60 mp-es is ISO1600 mellett, ami szintén szép lett, ráadásul mindenféle beállítás mellett születtek jó és rossz képek is, gyorsan kell alkalmazkodni az új fényviszonyokhoz.

Idén ráadásul minden eddiginél komplikáltabb a helyzet, mivel paranoid módon gyakorlatilag sok apró tűzijátékra szétszabdalták az eddigi egy nagyot, így mindenki fog semmit látni. Na jó nem, de minden esetre nem dőlhetünk hátra a fényképezőt manuálfókusszal belőve egy adott pontra, mivel egészen eltérő helyeknek kell most élesnek lennie időről időre, ami ráadásul valószínűleg a fényképező folyamatos mozgatását is megkívánja, legalábbis abban az esetben ha nem tudunk felvonulni legalább 5 darab masinával és lepakolni eltérő beállításokkal. Ez lenne egyébként az ideális

Van az indexen és az origón is helyszínajánló, azonban ez az átlagos nézőknek szól, az alacsonyállványos (max 120 cm) fotósnak egészen más igényei vannak, neki nem jó a tömeg közepén lennie, feltétlen a szélén kell elhelyezkedjen, lehetőleg nem magas objektumok mögött, és rezgésmentes helyen. Ezt figyelembe véve milyen helyszín lenne vajon az ideális fotózáshoz? Megvallom, egyelőre fogalmam sincs, pedig ma bejártam a rakpartokat. Rendkívül szomorú vagyok amiért így szétszórták a tűzijátékot. Ráadásul a Szabadság hidat állványozzák, és nem átlátszó a szerkezete, mert be van takarva.

Ja és további szempont hogy pl. tavaly kb. max negyed órával előbb mentem ki és idén sem akarok sátrazni a helyért

Montana

Tömegközlekedés holland módra

©   Montana   |   hollandia howto külföld

Vidéken busz, nagyobb városban villamos, városok között vonat. Randstadban metró, meg elővárosi vasút.
A vonatközelekdést kettő dologgal jellemezném: a vasúttársaság honlapján két hétre előre órára pontosan kiírják, hol-merre-meddig lesz karbantartás, plusz éppen most hol van előre nem látott zavar. A másik: ha tudom, hogy nem kell átszállni, indulás előtt nem nézek menetrendet: Kimegyek az állomásra, és jön a vonat. :-) (Átszállós utaknál azért érdemes, mert bár jó csatlakozások szoktak lenni, sose lehet tudni.)