2007 március - 28 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Ötödik labor (XSQL)

©   Haszprus   |   labvez

Az XSQL nehéz téma. Nagy anyag, és összefügg. Aki a kis komponenseket sem érti/ismeri, az nem fog tudni átlátni egy komplett tervezési folyamatot, nem fogja tudni kombinálni az XSQL, SQL, XSLT, XPath, XML, HTML ismereteket. Oracle-ből nem igaz, hogy aki nem tudja valamelyik kiskérdésre a választ, az nem fog tudni kattintgatni egy felületen, és aki SQL-ből nem tudja mi az a decode, attól még 30-ból 25 lekérdezést vígan megír. XSQL-nél a helyzet gyökeresen más, ezért jogos (lenne?) kemény beugrót íratni. Abban a laborban, amelyikben én mértem anno, 15-ből 12 ember elhasalt a beugrón. Nálam ma ennél egyszerűbb volt a helyzet, egyrészt mert már két hete mennek az XSQL-mérések szóval sejthették milyen beugrókra lehet számítani, másrészt 12-ből 4-en így sem feleltek meg, aminek egyébként értem az okát (ld. a tavalyi írásomban). A bentmaradóknál is látszott, hogy kapásból nem teljesen tiszta, hogy most akkor mi is van, miként működnek együtt ezek a technológiák, de szerencsére ezt néhány mondatban nagyon egyszerű felvázolni azoknak, akik külön-külön tudják hogy nagyjából mi mit csinál.

A mérések tehát nehezednek, ráadásul egyéb tárgyakból is kezdenek befigyelgetni a zh-k, ez meglátszik az alábbi grafikonon is, ami a mérésenkénti beugróeredmények alakulását szemlélteti.

A színek az adott laboron elért eredménynek felelnek meg (ötös, négyes, stb.), a sávok vastagsága pedig annak, hogy hányan érték el az adott eredményt. A vízszintes tengely az időtengely, oracle az első, sql a második, xsql a harmadik labor, és még kettő hátra van (jdbc, php).

Szerintem érdekes lehetne az egész évfolyamra vonatkozóan is készíteni egy ilyen ábrát.

mainframe

300, ahogy Mainframe látja (Spoilerek!)

©   mainframe   |   film

Haszprus már írt erről a filmről, de tegnap én is megnéztem, igaz nem vásznon (de ígérem megnézem ott is, és ha meggyőzően más, akkor update-elek), és teljesen eltérő véleményen vagyok, úgyhogy eldöntöttem: megírom én is a kritikámat. Aki még nem látta, ne olvassa el, mert lesz benne jónéhány spoiler, és nem akarom őket ki [spoiler]-ezni, mert úgy nézne ki a poszt mint egy ementáli.

Haszprus

Korrekt subjecteket a népnek

©   Haszprus   |   bme fejlesztés howto hwsw

Mi lenne ha az info****@sch.bme.hu -ra csak korrektül kitöltött subjecttel lehetne levelet küldeni? Értem ez alatt a kötelező .*\[.*\].* (vagy ha úgy tetszik *[*]*) formázású subjecteket.

Nemkorrekt subjectű leveleket listatagok esetén visszapattintja, nemlistatagok (pl. tanárok) esetén pedig: mint eddig (azaz pl. küldi a listatulajnak, stb).

Alaptantárgyakra közismertek a rövidítések (ld. pl. wikin a tárgyak rövidítéseinek listája), egyéb levelekre meg lehetne pl. használni az [egyeb] subject-prefixet.

Ez egy ötlet, egy kidolgozatlan felvetés, ami sztem egyrészt működőképes lehetne, másrészt sokak életét könnyítené meg. (elsősorban a masszívan filterezőkét)

Már amennyiben technikailag egyáltalán megoldható.

Haszprus

300

©   Haszprus   |   film

300 - 2006. Szerintem jó. Van benne erő. Nem, nem a spártai oldalon. Az default, az számítható is volt. Ellenben Xerxész alakját néhány gázos mimikától eltekintve szerintem durvajól megcsinálták. Az a gőg/magabiztosság/hatalmasság, ami volt benne/körülvette. Pl. a cucc amin közlekedett (Igaz az hülyén vette ki magát, ahogy ott instabilan egyensúlyozgatott a tetején.) (Vagy ez netán korhű lenne? ) A másik ami tetszett, az a mesélő. Ez, és a sztori tempója (gyorsítás-kilassítás, ld. még: képregény kockái) valóban egy modern mese feelingjét adta. Még egy dolog, amit ugyan már sok helyen leírtak, de most én is hadd. A sztori felvezetése jó volt, de onnan kezdve hogy eljöttünk Spártából, többet szvsz nem kellett volna oda visszakapcsolni.

Haszprus

I, Robot

©   Haszprus   |   hwsw life

Eleinte csak a baleset miatt sérültek testrészeit cserélik le robotkarokra, robotlábakra, pészmékert tesznek beléjük és egyéb műtestrészeket. A technológia egyre fejlettebb lesz, megjelennek a divatos színezésű vagy formájú művégtagok, és szilikonimplanthoz és piercingekhez hasonlóan az emberek elkezdik önként lecserélni vagy kiterjeszteni saját testüket. A végtagokat fejlesztő cégek egyre finomabb eszközöket hoznak létre, immáron bárkinek megéri a teljesen egészséges testrészeit is lecserélni gépiekre. Néhány év múlva születés után kioperálják a csecsemőből az agyát és beültetik egy gépbe. Ahogy a technológia fejlődik, később az agyra sem lesz szükség és az emberi faj végleg eltűnik. Önszántából.

Haszprus

Ilyenek leszünk

©   Haszprus   |   hwsw life
Kína: Csien Hun-kuang kipróbálja műlábait egy pekingi rehabilitációs központban. A tinédzser 2000-ben szenvedett közlekedési balesetet. fotó: MTI AP EyePress
Index
Haszprus

Negyedik labor (SQL)

©   Haszprus   |   labvez

Ismét egy kurvajó labor volt (SQL). Na nem azért mert a hallgatók jórésze fogta magát és hazament a beugró kijavítása után, hanem azért mert jó volt és kész. Én annak éreztem. Úgy éreztem, megadtam sok kérdésre a választ (az ottmaradóknak), hozzásegítettem őket a házi feladat gyorsabb megoldásához (de nem úgy hogy megmondtam a megoldásokat), és megoldottam egy-két rejtélyes problémát. Akik ottmaradtak, azok némi bónuszopcióval gazdagodtak a többletismeretek mellett. Én is végeztem valaha ezt a tárgyat, tudom jól hogy mennyire idegesítő tud lenni ha valami apróságon töri a fejét fél óráig otthon az ember, érdemes hát élni azzal a lehetőséggel, hogy a laborvezető a jószándék [és amúgy semmi más] által vezérelve elmondjon néhány olyan dolgot, amivel spórolhat neked n*fél órát. Persze nem kötelező, csak hát miért szopatná magát az ember.

Haszprus

Gapminder World

©   Haszprus   |   hwsw life

A linkbárra már tegnap betoltam, de itt van nekünk ez a Trendalyzer szoftver, aminek a fejlesztő csapatát, a Gapmindert felvásárolt a Google. Na, ez engem most nem érdekel, hanem hogy a Gapminder Worldről egy csomó érdekességet leolvashatunk. Kijelölhetjük pl. azokat az országokat amik bennünket érdekelnek (pl. Magyarországot), és végigkövethetjük különféle szempontok szerint a fejlődésüket. A grafikon színekre van bontva földrészek szerint is, pl. láthatjuk hogy Afrika északi részeit leszámítva a világtól igencsak le van szakadva GDP-ben és várható élettartamban. Ha kiválasztjuk, hogy az országokat jelképező körök mérete az egy nőre jutó gyermekek számával legyen arányos, ismét azt találhatjuk hogy pont ezen a földrészen vállalják a legtöbb gyermeket is a nehéz körülmények ellenére. Vagy pont amiatt?


A körök mérete az asszonyonként vállalt gyermekek számát jelenti. Jobbra a nagyobb GDP, feljebb a nagyobb várható élettartam.

Na ilyenkor mi van?

Egyébként 1960-ról 2004-re látványosan esett világszerte a vállalt gyermekek száma. Vajon miért? Vajon a valósítsd meg önmagad életstílus miatt vagy egyszerűen elértük a földön azt a létszámot ahol már nem lehet kényelmesen tovább népesedni?

Ps. nem vagyok demográfiai elemző, nyilván elképzelhetőek sokkal bonyolultabb összefüggések és alternatív magyarázatok.

mainframe

Kiló

©   mainframe   |   life

Jelentem megcsekkoltam hogy tudja-e még a polszkim a mágikus egy-zéró-zérót hozni. A Szabadkikötő úton sikerült, óje.

(Rossz ember vagyok, szabályt szegtem. Felköpök és aláállok.)

Haszprus

Geronimo & ddh

©   Haszprus   |   12e barátok bringa buli normafa

Volt este egy Geronimo, ScoobyZoli, Schloddi, Kicsi és Pedro társaságában. For the record. Mikor megérkeztem, Schloddi már fejre volt állva fél sörtől

Napközben meg Orcával nyomtunk egy normafa classic + ddh-t, ahol Orca taknyolt egyet lejövet közben, de csak bokrokon át láttam, így nem volt teljes az élmény Majdnem fejlődtem is egy kicsit, de végül lebeszéltem magam róla, mondván hogy ej ráérek arra még. És valóban. Így ugyan lassabban jutok egyről a kettőre, de egyrészt biztonságosabb, másrészt végülis nem sietek sehova.

A mai labveztali ismét q yo volt.

mainframe

A Faun Labirintusa

©   mainframe   |   film

El Laberinto del Fauno (2006) - Mielőtt valaki erre a filmre eltévedne véletlenül gyerekkel, hadd szóljak: nagyon keményen 18+-os.

A sztori két szálon fut, amik persze számtalaszor keresztezik egymást: egy részről a kőkemény fasiszta spanyol valóságban, ahol a főszereplő kislány és anyja egy vidéki kastélyba költöznek, mert az anya újdonsült párja, a náci kapitány aki a helyőrséget irányítja, közel akarja tudni őket magához. Nem is csoda, mert az anya az ő gyerekét várja. Tovább spékeli a helyzetet, hogy a kastély körüli erdőbe bevették magukat az ellenállók. Nem kicsit feszült helyzet... A másik vonal a fantáziabirodalom, ahová csak a kislány nyer betekintést, és aminek (mint az kiderül) ő is fontos része. A kapcsolatot a két világ között a címben szereplő faun biztosítja, aki időről időre kapcsolatba lép a főhőssel.

Maga a faun is elég jól van ábrázolva, mint minden a fantáziavilágban, ahol semmi sem egyértelmű. Nyugtalanító, ámde szép a látványvilág, és az is bejön hogy nem valami dimenziók közti utazással intézik az ide-oda ugrást a valóság és a varázsvilág között, hanem fizikailag is közel esik egymáshoz a kettő (pl. a labirintus mindjárt a kastély mellett van). Az ért még egy nagy jópontot, hogy minden mellékszereplő ki van fejtve egy ésszerű szintig, nincsenek töltelékkarakterek. És minden színész elég hitelesen alakít, a legkisebb szerepekig. Pedig ők aztán tuti nem hollywood-i szupersztárok. Még.

Nehéz nem lelőni poénokat a filmből, ezért csak röviden lehet írni róla, de ami tuti: rengeteg vér, szenvedés és erőszak van a filmben, ez teszi korhatárossá. Ugye már az alaphelyzet feltételezi hogy itt nem baráti cívódás lesz a nácik és az ellenállók között, de néhol olyan szintű durvaságok fordultak elő, hogy én is meglepődtem (pedig általában bírom az ilyet).

Mindent egybevetve nagyon rendben van a film, bár nem való mindenkinek, még a felnőttek közül sem. De nálam simán kap egy 9/10-et, mert megfogott, és átadta amit át akart.

Haszprus

Megcsinálom!

©   Haszprus   |   bringa

Legközelebb lejövök azon a kib* dupla letörésen!

Nem lesz sokkal nagyobb bukás, mint amikor kicsit följebb bukfenceztem egyet (Ott egyébként lejöttünk pl. múlt hét szerdán.)

Tulajdonképpen majdnem teljesen olyan mint a funboxok. Csak sokkal riszkesebb. Kéne egy fullface mert állal földetérni [vagy sziklát] sehogy se tűnik jó poénnak. Mondjuk a helyzet az, hogy annyira nem nagy a szintkülönbség, hogy tényleg valami atomkomoly baj történhessen ott. (Bár ki tudja, összességében azért van vagy 3 méter, de kis lépcsőkre szétosztva.)

Hatalmas sikerélmény és előrelépés lenne lejönni.

Hát egyébként meg lehet hogy ráérek még ezzel, végülis akik pro szinten nyomják a témát, azok mögött általában ott van jópár év tapasztalat.

De asszem meg fogom próbálni.

Haszprus

(No) Progression

©   Haszprus   |   barátok bringa telódráma

Ha eleget stíröljük a durvadh-t [azon belül a duplaletöréses és a visszafordítós részt], akkor előbb-utóbb le is merünk jönni rajta Reméljük.

Ja és felfedeztünk ma egy új utat a János-hegy tetejéről, ahol előbb én taknyoltam egyet, aztán Orca majdnem [ő a földetéréstől megmenekült, de a bringán ő se maradt rajta ], úgyhogy onnan inkább gyalog toltuk tovább egy darabon.

Egyébként volt ma egy kis fejlődés aminek örülök. Lejöttünk egy olyan szakaszon ahol eddig nem (amit eddig inkább megkerültünk), illetve egy másik szakaszon meg sokkal gyorsabban vágtattam át mint eddig. Az első telóm meg atomszar, szeméttelepre való, meg se moccan, full merev. 15 fokban. Ami azt jelenti hogy az évnek kb. 3/4-ében nem jó semmire, ami nyilvánvaló limitációt jelent, sebességben, kormányozhatóságban, úttartásban. Kurvaélet!

Logikusan gondolkodva viszont most kibírom még egy kicsit, nyáron meg már fog működni rendesen (vagy ha nem akkor szerviz), aztán talán az őszi/téli akciókban veszek vmit.

Haszprus

Történetek az FBI titkos ügyeiből

©   Haszprus   |   life

János-hegyen jártunk:

IRCQuote fight! In the ring:

RÁlljon meg! Személyi igazolványt és a bringa papírjait.
Haszprus
Hát, nincs nálam egyik sem.
RAkkor mutassa az alvázszámot. Elloptak egy biciklit.
Haszprus
[Mutatom.]
RHát, ezen nincs alvázszám.
Haszprus
De.
R[Jó mindegy.]
Haszprus
Milyen bringát keresnek egyébként?
RFeketét.

Remélem megtalálják. Ha láttok egy fekete biciklit, call nine one one.

Haszprus

Szövegértés az érettségi(n)

©   Haszprus   |   life

Nem először kerül elő a blogon az érettségi témája. Valahol azt olvastam vagy hallottam, hogy a hangsúlyt arra fogják fektetni a jövőben, hogy a hallgatók szövegértését vizsgálják. Eddig ez alap volt, és tudást vizsgáltak. Most eljutunk oda hogy 18 éves emberektől azt kérik számon hogy egyáltalán el tudják-e olvasni a feladatokat. Az Idiocracy valójában nem a távoli jövőről szól. Ez már a jelen, ebben élünk (1, 2). Szép kilátások.

Haszprus

Hallgatói megoldások :)

©   Haszprus   |   labvez

Úgy tervezem, hogy amennyiben érkeznek megfelelő poénfaktorú anyagok, akkor közzéteszek néhány mókás hallgatói elképzelést bizonyos feladatok megoldásairól, kontrasztba állítva a hivatalos megoldással.

A sorozat első bejegyzése már el is készült egy ideje, azonban még nem publikus, és nem is tudom hogy legyen-e. Előtte meghallgatnék néhány véleményt. Vajon etikátlan lenne ilyen bejegyzések írása? Semelyik hallgatót nem ítélem el a megoldásaiért, az hogy valaki nem jött rá a mi megoldásunkra, legtöbbször annyit jelent hogy átsiklott a könyvben az egyszerű megoldás nyitján. Ettől senkit sem tartok kevesebbnek, előfordul mindannyiunkkal, ugyanakkor vicces megoldásokat eredményez, ami szerintem sokak arcára csalna egy-egy ártatlan mosolyt

ScoobyZoli

Fóti Filmgyár

©   ScoobyZoli   |   film fotózás

Nos, abban a szerencsében volt részem, hogy a gyakorlati óra keretében ellátogattunk Fótra, a filmgyárba. Egy hatalmas területen található a gyár, minden épületet hungarocell és gipsz vagy fa felhasználásával hoztak létre. Ez megmagyarázza a gyors állagromlást, viszont talán a fényképeken is látható, hogy eléggé élethűek az objektumok. Az építményeken kívül kellékraktár, pirotechnikai egység(ahol nem lehetett fényképezni...bazz) ruharaktár és egyéb tárolók találhatóak meg. Számomra rejtély, hogy mit tarthatnak a fundusz raktárban, de a neve nagyon tetszik. Jah, és a 3. kép nem gipszből és hungarocellből van, hanem húsból és vérből:-))

Tamás

Bugos monitor

©   Tamás   |   hwsw life

Óriás achát csigáim (seo) ugyan nekem nincsenek, ugyanakkor viszont találtunk az intézetben egy bugot az egyik monitorban.

A szó szoros értelmében, ugyanis ténylegesen egy bogár mászkál a TFT képernyőn, valahol a képernyőt védő plexi(?)lap és a pixelek között. Ezt abból következtettük ki, hogy kézzel nem lehet eltakarítani, viszont remekül lehet terelgetni azzal, hogy az egérkurzorral a kívánt irányba végzett hirtelen mozdulattal megijesztjük, vagy körbepakolgatjuk fekete színű ablakokkal. Olyan, mint egy intelligens, mozgó pixelhiba. Felvetődik persze a kérdés, hogy hogy került oda, illetve mi a francot eszik odabent.

Megállapítottuk továbbá azt is, hogy a bogár léte bizonyíték arra, hogy a TFT monitorok is sugároznak, az ilyen sugárzásban ugyanis biológus kollegánk szerint kizárólag az ízeltlábúak élnek meg, és lám, semmilyen más élőlény nincs a TFT plexije mögött, csak ízeltlábú. Se patkány, se növény, se hal, se semmi. Vigyázzatok, ne vegyetek TFT-t, sugároz, és íme a bizonyíték!

Haszprus

Kondi felfüggesztve

©   Haszprus   |   fáradtság kondi

Nemtom mi legyen. 7-én lejár a bérletem. Korábban azt terveztem hogy nyárig gyúrok ezerrel, de egyrészt hulla fáradt vagyok tőle (aznap garantáltan használhatatlan), másrészt elég sok feladatom van ebben a félévben, és úgy néz ki hogy a tavasz is igen kiváló lesz bringázáshoz, ami annyit tesz hogy interferálni fog a kondival, nem tudom azt megjátszani, mint novemberben. Szóval úgy néz ki, hogy a kondi ebben a formájában júliusig nem nagyon fog működni. Sajnálom, mert lenne kedvem hozzá, csak borzalmasan rabolja az időt. Lehet hogy egy lazább edzéstervvel működőképes lenne, ami nem fáraszt le ennyire, de azt meg ugye egyedül kéne nyomnom, ami no-go.

Haszprus

Második labor (Oracle)

©   Haszprus   |   labvez

Mivel ugyanaz a témakör volt ezen, mint a múlt hetin (Oracle), így különösebb plusz készülést nem igényelt, azért gyorsan átfutottam a dolgokat.

A héten megtapasztaltam, hallgatói cserék és egyéb óhajsóhajok adminisztrációja eszetlen időbe kerül, különösképpen ha valaki az utolsó pillanatban jelzi erre az igényét, illetve ha nem zsírozza le hogy ki az akivel cserélni szándékozik. (Ez nem az én feladatom.) Vannak meghökkentő esetek, lehet hogy egyszer majd írok ezekből egy bestofot. (Pozitív példa is van csere kulturált intézésére egyébként.)

A múlt héten ugye azt írtam hogy paráztam a labortól, most csak az utolsó órákban voltam egy picit ideges, magát az órát szerintem eleve már teljes magabiztossággal kezdtem és természetesen úgy is vezettem le, utóbbival múlt héten sem volt probléma. A színvonal valszeg jobb volt talán, hiszen múltkor már megtapasztaltam hogy mit hogy érdemes, merre vannak a buktatók.

A beugrón ezúttal sem sikerült megvágnom senkit, pedig egy szegény srácot beparáztattam. Szóltam neki hogy mindjárt jövök, 1 perc alatt átgondoltam hogy milyen kérdéseket fogok feltenni neki, letettem az asztalára a lapot, és közöltem hogy hát ez a helyzet, mire fura arckifejezés volt a válasz, majd jót röhögtünk a dolgon, mert a lapon véletlen nem vettem észre egy pipámat, így a srác fellélegezhetett Ja illetve sajnos volt egy arc aki azt hitte hogy az óra 13:15-kor kezdődik, pedig 12:15-kor kezdődött, úgyhogy 13:07 körül lazán fülhallgatóval a fülében betámolygott és jóideig nem nagyon értette hogy mi a hézag. A beugróval sajnos nem várhatok, úgyhogy ígyjárás esete forgott fenn.

A múltkori labor egy marhajó interaktív káosz volt, ma viszont hiába mondtam hogy kérdezzenek bátran, teljesen visszafogták magukat, még üresjáratok is voltak, de amikor nem, akkor is megvárták hogy odamenjek hozzájuk és páran olyan halkan sutyorogták el a kérdésüket hogy a felét nem is hallottam. Hiába kértem hogy kicsit nagyobb volumét plz. Ez hülye helyzeteket szül. Na mindegy. Azt viszont láttam hogy a munkát rendesen végezték, születtek már órán ER diagrammok stb, aminek örültem.

Lehet egyébként hogy a visszafogottság oka az volt hogy ebben a laborban nem volt felbújtóember, meg nem volt mi hangulatot szüljön (nevezetesen múltkor nem működött az sql log, ugye).

Szóval milyen volt a mai? Hát, a mai is egy labor volt, csak a szokásos…

Haszprus

Kranked 6 @ MOM

©   Haszprus   |   barátok film

Orcával meg Szilvivel megnéztük a Kranked 6-ot a MOM-ban, a jegyekért ezúton is thx a dalmaMagnak. Azon kicsit meglepődtünk hogy valszeg dvd-ről ment, mert erős pixelesedést észleltünk. Hát. Úgy nagyjából ez a legmeghatározóbb véleményem, a film maga amúgy nem rossz, de a Roamhoz nem fogható. Sajnos a minőség nagyon zavaró volt, ezt így nem szabadna szvsz.