howto - 2007 - 25 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


mindet
jan
feb
már
ápr
máj
jún
júl
aug
sze
okt
nov
dec
2023
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2015
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2014
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2012
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2011
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2010
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2008
-
-
-
-
-
-
-
-
2004
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Montana

Zselégyertya

©   Montana   |   howto life

Anyám jár kézimunkaszakkörbe. (Nem röhög! Komolyan.) Karácsonykor mindig szoktak egymásnak valami apróságot vinni, de persze ilyen helyre nem lehet boltban vett dolgot, kézzel kell, hogy készüljön. Anyám idén marha egyszerűen elintézte: Montana.igazi.neve, ugye megcsinálod? Mindegy, hogy mi, legyen 14 egyforma ajándék. Így esett, hogy a hétvégét gyertyaöntéssel töltöttem. Na de azért nem volt ez ilyen egyszerű.

Haszprus

Szinkron

©   Haszprus   |   howto hwsw mátrix

Van ugye a munkahely, ahol napi 8 órában fogok fejleszteni saccperkábé. És van az itthoni gépem, ahol még nem tudom hogy lesz, de valszeg azt is használni fogom

Elég erősen számítógépcentrikus minden adattárolásom, nem papíron van a naptáram, nem a magyar postán keresztül levelezek stb. Most viszont két gépet fogok használni, úgyhogy jó lenne, ha az adatokat és beállításokat szinkronizálni tudnám köztük különösebb erőfeszítések nélkül.

A teendőimet a Remember the milken tartom számon, ez online, úgyhogy kipipálva. RSS terén Google Reader, dettó.

A levelezésemet igaz, hogy Gmail szerveren keresztül végzem, de nem webfelületen, hanem Outlookból. Valamilyen szinten így is látom bentről a levelezésemet (weben). Ha nagyon akarom, hordozgathatom a pst fájlokat, amik viszont kb. 1 gigát tesznek ki, úgyhogy nem biztos, hogy ezt napról napra el akarom játszani. Vagy igen?

A Firefox előzmények, könyvjelzők, jelszavak és cookie-k szinkronizálására találtam a Google Browser Syncet, ezt valszeg használni fogom, az itthoni gépemen már be is lőttem.

Mit lenne érdemes szinkronizálni még, és milyen megoldások léteznek?

Outlookra jó lenne találni valami jó megoldást. A pst-k másolgatása azért nem nyerő, mert ha egyszer véletlenül elfelejtem nap végén vagy elején, akkor igen nagy pácban vagyok. Látom hogy vannak különféle eszközök, próbáltatok-e már ezek közül valamit, ami be is vált?

Könyvtárak szinkronizálása is igen hasznos lenne, erre most látom a FolderShare.com-ot, ami ha minden igaz, valami Microsoftos megoldás, ami számomra már alapból bíztató, ugyanakkor egyelőre connect timeoutot dob, ami nem jó

mainframe

Paranormális

©   mainframe   |   howto hwsw

Ezt magyarázza el nekem valami swguru: Excelben fordítottam, adott volt egy félig kitöltött táblázat (angol), egy mellette lévő oszlopba kellett írnom a magyar megfelelőket. Végigírtam (~1500 szó plusz), erre kijön egy ilyen fájlméret h 508K. Nézem az eredetit hogy mennyi volt: 514K. Ergo attól hogy majdnem megdupláztam a szómennyiséget, lejjebb ment a fájlméret. Wtf? o_O

mainframe

...meg az orvosok is.

©   mainframe   |   egészségügy howto life szánalmas

Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért nem képes ebben az országban senki normális munkát végezni, csak ha kitömik a zsebét vagy fegyvert fognak a fejéhez? A legtöbb esetben kb. ugyanannyi erőfeszítésbe kerülne megcsinálni jól is mint szarul, mégis az utóbbi van hatalmas túlsúlyban. Nemrég varrni kellett rajtam egy sebet, és a varratszedés után valamivel úgy láttam mintha bennemaradt volna még egy darab cérna. De megnyugtattam magam, hogy á, biztos beképzelem és csak a helye. Aztán amikor napokkal később sem múlt el a gyanúm, meg jobban meg is néztem, kiderült hogy igazam volt. Gondoltam biztos olyan magától felszívódó cérna. De akkor minek kellett a varratszedés, meg hát 1 hónap alatt azért már felszívódott volna, gondolom, szóval nem. Így hát kis házi beavatkozással kiszedtem (Rambo tőlem tanulta...), és újra bebizonyosodott, hogy valóban. Vagy 1 cm cérna (inkább egy ilyen merevebb damil ez igazából), amit sikerrel bennem hagytak az orvosok. Ollé. És ez egy ötperces rutinműtét volt, 0 komplikációval. Félek mi lesz ha tényleg valami bajom lesz.

Haszprus

Google Calendar és Outlook 2007 szinkronizálása

©   Haszprus   |   howto hwsw

Mai kocka bejegyzésünkben két nem működő szolúciót mutatunk be a Google Calendar és az Outlook 2007 naptárának szinkronizálására.

  1. Remote Calendars - Ez igazán kíváló, de az Outlook percekben mérhető időre lehal, amíg szinkronizál, azon kívül csak a Calendar->Outlook utat támogatja, nekem meg inkább pont fordítva kéne.
  2. SyncMyCal - Ez már egy fokkal jobb, oda-vissza megy a szinkron, és két verzió érhető el belőle: a Lite és a Pro. A Lite nem támogatja az automata szinkronizálást, hirdetik a weboldalon. Semmi gond, elleszek nélküle, csak legyen már valami. Felrakom: hát ez sajnos csak az aktuális dátum +/- 3 napos környezetét szinkronizálja. Halottnak a csók esete.

Kedves Olvasó, talált-e Ön működő - nem feltétlen önműködő - szolúciót a fenti égető problémára?

Haszprus

Új kihívás

©   Haszprus   |   bringa howto life önmenedzsment

Hajnali négykor kelek (és 20-kor ill. 20 előtt fekszem… illetve feküdnék). Hétfőtől. Eddig kétszer sikerült ennek köszönhetően bringáznom reggel. Először hétfőn, aztán ma (szerdán). 4 illetve 6 fokban. Ma a szél is fújt, elég cudar volt (éreztem térdnél megerősített téli termogatyán és térdmelegítőn keresztül ). Kedden sajnos nem volt elég a 4-től 12-ig (akkor van előadásom) eltelő idő, hogy elinduljak.

A dolog főcélja egyébként nem az, hogy reggelente bringázni menjek, de egyelőre ez valósult meg. További fejlemények később.

Update nov. 08. 05:52: ma esett az eső úgyhogy bringa elmaradt. Nembaj, csinálok mást, úgyse a bringa a cél.

Haszprus

Milyen tűzfalat?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Régebben használtam McAfee-t, aztán Sygate Personal Firewall Pro-t, asszem annak megszűnt a fejlesztése, így került képbe a Norton megoldása ami egy rakás szar volt mert állandóan tolta az ablakait a képembe és nem lehetett leállítani, úgyhogy lecseréltem Zone Alarm Pro-ra, ami szintén elég szar mert a frissítése eléggé manuális és ez is nógat egy csomó programindításkor, de már jóideje ezzel tolom, és elviselhető. Érdekelne viszont, hogy van-e jobb, ami még kevesebb kérdést rak fel használat közben. Minél csendesebb, minél minimálabb, annál jobb. De azért a feladatát lássa el jól és akár konfigurálni is lehessen, ha kell valamit. Van valami ajánlatotok? XP-re lesz.

Haszprus

Haszprus

©   Haszprus   |   howto

Valamiért sokan azt hiszik a nevem közepén levő sz betű ellenére (amiből világosan kiderül, hogy magyar helyesírási és kiejtési szabályokkal kellene operálni), hogy a végén levő s-et is sz-nek kell ejteni (sőt írni lol). Ez tévedés, a Haszprus az kiejtésben is Haszprus, de írásban meg aztán főleg.

Haszprus

draw_table_from_array()

©   Haszprus   |   css fejlesztés howto php sql

Gyakran előjövő probléma, hogy a látogatónak szeretnénk megadni a lehetőséget a táblázataink rendezhetőségére. Erre nyújt megoldást a draw_table_from_array függvényem, amelyet egy munkám során hoztam létre. Nemcsak egyforma (teljesen css-ből formázott) megjelenést nyújt a táblázatoknak, de erőfeszítés nélkül lehetővé teszi, hogy bármely oszlop szerint rendezzük őket. Egy-egy tábla előállításához a kód pusztán ennyi, az sql lekérdezéstől a felhasználó által rendezhető tábla megjelenítéséig:

Az eredmény:


A dolog működése élőben is kipróbálható [itt egy link volt, közben meghalt].

Haszprus

Beszélt nyelvek

©   Haszprus   |   howto life

Update aug. 31. 15:59: Ezt a bejegyzést augusztus 9-én, három hete írtam, eddig zártkörűen volt olvasható. Nézzük, mi előzte meg a francia elkezdését:

Zavar, hogy inkább a tanult nyelvek áll helyt ezek némelyikével kapcsolatban. Kivéve persze az angolt, bár abból is lenne hova fejlődni. De nem igazán tudom, miként. Elmondom, az angol most annyira nem zavar, mert ha olyan helyzetbe kerülök, akkor elkommunikálok angolul jól, ráadásul egy beszélt nyelvet az ember bármikor tovább tud bővíteni, és az internetből/informatikából/filmekből eredően ez ráadásul magától megtörténik. De a németet és spanyolt nem igazán birtoklom. Spanyollal utoljára 5, némettel utoljára 9 éve foglalkoztam, azóta semmi. Magántanár sokba kerül, bme-s nyelvoktatás valószínűleg abszolút hatékonytalan, nyelviskola szerintem szintén. Mi maradt lehetőségnek? Nos egyrészt kereshetnék különféle fórumokat/híroldalakat ezeken a nyelveken, másrészt lehetne beszélgetni külföldiekkel pl. msn-en.

Történeti áttekintés:

  1. Német

    3 év bevezető szinten általános 2-4-ig, majd 4 év német elölről nyolcosztályos gimiben 4-8-ig. Határozottan úgy érzem hogy valamit kezdeni kéne vele, mert a németnek Európában van értéke.
  2. Latin

    4 év, ezzel nem akarok semmit kezdeni, és nem is tudnék különösebben, az ég világon semmi értelme nem lenne.
  3. Angol

    különbözetivel vettek fel egy középhaladó csoportba, ahol 4 évet tanultam, majd bme-n egy negyed évet felsőfokú előkészítőn, amire hamar ráuntam. Beszélek angolul, középfokút gimiben leraktam asszem 77%-kal. A felsőt nem mertem megpróbálni, noha erősen gondolkodtam rajta, hogy kapásból arra menjek, de beparáztatott egy ismerősöm, hogy ott atomreaktorok belső felépítéséről kell beszélni meg ilyenek - átgondolva ennek mérsékelt valóságtartalma lehetett.
  4. Spanyol

    4 év, nem mondanám hogy jól elsajátítottam, de ha én döntenék úgy, hogy ez nekem kell, fel tudnám hozni magam valamilyen szintre.

Értelme lenne az egésznek? Nem tudom. Talán csak sznobizmus. De a lelkemnek egyértelműen jót tenne, hogy igaznak érezném a beszélt nyelvek listáját. Akivel nem tudok angolul beszélni, azzal általában a többi nyelven sem tudnék. Ráadásul az internet és az informatika nyelve az angol. Lehet, hogy inkább abban kéne felsőfok felé mozdulni. Persze ezek nem zárják ki egymást, de azért valami prioritási sorrendet érdemes követni.

Haszprus

Tűzijáték 2007 - az előkészületek

©   Haszprus   |   fotózás howto tűzijáték

Szerettem volna írni egy újabb bölcseletet a tűzijátékfotózással kapcsolatban, megtalálva az optimális rekeszértéket, záridőt és iso-t, azonban a képeimet elnézegetve nincs általános recept, a robbanások fényereje egészen eltérő, így tavaly-tavalyelőtt lőttem 8 másodperces ISO100-as képet is ami jól sikerült, de volt 1/60 mp-es is ISO1600 mellett, ami szintén szép lett, ráadásul mindenféle beállítás mellett születtek jó és rossz képek is, gyorsan kell alkalmazkodni az új fényviszonyokhoz.

Idén ráadásul minden eddiginél komplikáltabb a helyzet, mivel paranoid módon gyakorlatilag sok apró tűzijátékra szétszabdalták az eddigi egy nagyot, így mindenki fog semmit látni. Na jó nem, de minden esetre nem dőlhetünk hátra a fényképezőt manuálfókusszal belőve egy adott pontra, mivel egészen eltérő helyeknek kell most élesnek lennie időről időre, ami ráadásul valószínűleg a fényképező folyamatos mozgatását is megkívánja, legalábbis abban az esetben ha nem tudunk felvonulni legalább 5 darab masinával és lepakolni eltérő beállításokkal. Ez lenne egyébként az ideális

Van az indexen és az origón is helyszínajánló, azonban ez az átlagos nézőknek szól, az alacsonyállványos (max 120 cm) fotósnak egészen más igényei vannak, neki nem jó a tömeg közepén lennie, feltétlen a szélén kell elhelyezkedjen, lehetőleg nem magas objektumok mögött, és rezgésmentes helyen. Ezt figyelembe véve milyen helyszín lenne vajon az ideális fotózáshoz? Megvallom, egyelőre fogalmam sincs, pedig ma bejártam a rakpartokat. Rendkívül szomorú vagyok amiért így szétszórták a tűzijátékot. Ráadásul a Szabadság hidat állványozzák, és nem átlátszó a szerkezete, mert be van takarva.

Ja és további szempont hogy pl. tavaly kb. max negyed órával előbb mentem ki és idén sem akarok sátrazni a helyért

Montana

Tömegközlekedés holland módra

©   Montana   |   hollandia howto külföld

Vidéken busz, nagyobb városban villamos, városok között vonat. Randstadban metró, meg elővárosi vasút.
A vonatközelekdést kettő dologgal jellemezném: a vasúttársaság honlapján két hétre előre órára pontosan kiírják, hol-merre-meddig lesz karbantartás, plusz éppen most hol van előre nem látott zavar. A másik: ha tudom, hogy nem kell átszállni, indulás előtt nem nézek menetrendet: Kimegyek az állomásra, és jön a vonat. :-) (Átszállós utaknál azért érdemes, mert bár jó csatlakozások szoktak lenni, sose lehet tudni.)

Haszprus

Képformátumok webre - png, gif, jpg

©   Haszprus   |   howto hwsw

Sajnos sokan nem jutnak túl azon az ökölszabályon, hogy ha kisméretű képet akarnak készíteni, akkor jpegbe mentsenek, pedig ez gyakran tökéletesen rossz megoldás. Három képformátum közül célszerű válogatnia az egyszerű halandónak aki valamit fel akar tenni a netre, nézzük őket gyakorlati oldalról, és csak vázlatosan.

A JPEG 24 bites színmélységet ad (16,7 millió szín), viszont veszteségesen tömörít. Ahol nem kell pixelnyi méretű pontokat/vonalakat halál pontosan visszaadni, ott ez használható. Magyarán tipikusan fotóknál. A veszteséges tömörítésről ugyanakkor jó tudni, hogy minden mentéskor végbemegy, azaz ha van egy jpg formátumú fotónk és azt mondjuk többször megnyitjuk egymás után szerkesztésre, például egy kis átméretezésre, képvágásra, stb, akkor minden mentésnél vesztünk a kép minőségéből. Így juthatunk el egy borzalmasan rossz minőségű, de nagyméretű képhez. Köztes megmunkálás esetén tehát a köztes fázisokat ha mentjük, akkor csakis veszteségmentes képformátumba (ne jpegbe, ne gifbe).

A GIF 8 bit színmélységű (256 színű), ám a pixelek elhelyezkedését tekintve veszteségmentes tömörítést használ. Ez azt jelenti, hogy tipikusan vonalas, számítógépen létrehozott egyszerűbb grafikákhoz érdemes használni, közűlük is kiemelhetőek a screenshotok, legalábbis akkor, ha nem épp valamilyen csilivili sok színt használó felhasználói felületről készül a kép. Mérete screenshotok esetén roppant gazdaságos, a vonalak élesek maradnak.

A PNG 24 bit színmélységű (16,7 millió szín), és veszteségmentes tömörítésű. A modern sokszínű felhasználói felületek screenshotjaihoz gyakran ez a legjobb választás. Fotóknál fölöslegesen pazarló lenne. (Létezik 8 bites PNG is egyébként.)

Hogy screenshotok esetén a PNG-t vagy GIF-et érdemes-e használni, az eseti megítélésű, érdemes lehet kipróbálni mindkettőt, bizonyos szoftverek igen gyorsan megmondják hogy melyik a tuti választás.

jpg gif png
tipikus felhasználás fotók screenshotok színgazdag screenshotok
színek 16,7 millió 256 16,7 millió
tömörítés alakzatokra veszteséges színekre veszteséges veszteségmentes

Haladóknak: 256 színű kép esetén a jobbféle képszerkesztő szoftverek felkínálnak különféle dithering metódusokat, amikkel rengeteget lehet vele javítani a mentett kép megjelenésén.

Minden itt közölt információ csak egy első szintű közelítését képezi a témának, ám ezek megértése és alkalmazása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ne égjél a neten.

Haszprus

SLR-tisztítás

©   Haszprus   |   fotózás howto

Adott egy 350D, amit meg kéne tisztítani. Hogyan álljunk neki, mibe fog fájni? Mi van ha nem csak a szenzort akarom tisztítani, hanem az obinak mindkét külső lencséjét is? (Azaz a gép felőli oldalon is.)

Tudom hogy vannak mindenféle tisztítókészletek, egyrészt ezek nem olcsók, másrészt viszont kérdés hogy mennyire jók, csak elmaszatolom velük a foltokat netán tönkreteszem a szenzort, vagy tényleg használhatók? Van ugye víz alapú, alkoholos, sűrített levegős, illetve száraz tisztító. Mi a tuti?

Van tapasztalata vkinek? Az extreme digitalnél konkrétan nézegetek most egy Photosol Digital Survival Kit Type 2-t. Ebben négy db CCD lehúzó ecset van, ami ugye négy tisztítási lehetőséget jelent. (Nem valami sok, azt kell mondjam.)

Haszprus

Érvelés- és tárgyalástechnika

©   Haszprus   |   howto life

Nem egyszer előfordul a neten, hogy az ember valakinek reagál egy nyilvános fórumon írt felvetésére, ám vita közben kiderül hogy ellenfele, vagy egy újonnan becsatlakozó illető eszméletlen primitívséggel bír, válaszai a legcsekélyebb logikát nélkülöző marhaságok, amiket könnyedén cáfolhatnál, ám fokozódó agresszivitásával nem akarod felvenni a versenyt, mert nem akarsz leereszkedni abba a szellemi nyomorba, amiben ő leledzik.

Mit teszel?

Parázol hogy kívülálló számára úgy tűnhet, hogy ellenfeled megnyerte a vitát? Gyalázkodási versenybe bocsátkozol?

Részemről előfordul, hogy egy smiley-val zárom a témát. Ezzel jelzem hogy elolvastam, ám sem az érveit, sem a személyét nem tartom a továbbiakban válaszra méltónak.

Mennyiben változtat a taktikádon, ha moderátor vagy? Mennyiben változtat a taktikádon, ha te vagy a hely gazdája? De leginkább, mit teszel ha egyszerű látogató vagy?

Kérdéseimet elsősorban nem az elmúlt napok történései kapcsán teszem fel, bár kétségtelenül nélkülük ez a bejegyzés nem jött volna létre. A bejegyzés címe azonos a BME egyik nagyszerű 2 kredites közismereti tantárgyáéval.

Haszprus

CSS trükkök: sortörés

©   Haszprus   |   css fejlesztés howto

Adott egy csomó float left-es elemünk, pl. thumbnailek egymás után. Szeretnénk, ha a float left ellenére az ezek után következő szöveg (vagy akármi) nem folyna rá a thumbnailjeinkre.

Többféle hagyományos megoldás létezik, ezek közül néhány:

<br clear='all' /> <br style='clear: both' /> <div style='clear: both'></div>

Fontos látni, hogy mindegyiknél arra van szükség, hogy a szöveg írásakor tudatában legyen az író, hogy az előtte levő izére rá fog folyni az ő szövege, és ezért beszúrja a fenti kódok vmelyikét. Ez elég szopó, hiszen a formázást minél inkább szeretnénk a tartalomtól elszeparálni.

Van egy másik megoldás is. Ha a float leftes elemeink pl. egy 'keprendezo' classú divben vannak, akkor a következő stílus segítségével a keprendezo után automatikusan sortörés lesz:

.keprendezo:after { display: block; clear: both; content: ''; }

Ekkor a képrendezőt követő paragrafusnak nem kell tudnia róla, hogy ráfolyna a képrendezőre, a képrendező ugyanis beszúr maga után egy sortörő blokkot. Is nice. I like.

Egy másik alternatív megoldás ugyanezen problémára CSS attribútum selectorok bejegyzésben.

Haszprus

Basic programming skills 1 - hét napjai közti különbség

©   Haszprus   |   fejlesztés howto labvez php

Adottak a hét napjai (H, K, Sze, Cs, P, Szo, V), valamint egy adattábla, benne minden rekordhoz két nap. Számítsuk ki, hogy a két nap között hány-hány nap van. (Pl. hétfőtől péntekig, majd péntektől hétfőig eltelő napok száma.)

A nem javasolt megoldás: veszünk egy külső switch case szerkezetet, amelynél az eseteket az első napok szerint alakítjuk. Hét eset. Majd ezek mindegyikében egy újabb switch case, aszerint, hogy a második nap mi. 72 = 49 eset.

switch ($elsonap) {
 case 'H': 
   switch ($masodiknap)
     case 'K':   echo '1 ill 6 nap van koztuk'; break;
     case 'Sze': echo '2 ill 5 nap van koztuk'; break;
     ...
 case 'K':
   switch ($masodiknap)
     case 'H':   echo '6 ill 1 nap van koztuk'; break;
     case 'Sze': echo '1 ill 6 nap van koztuk'; break;
     ...
 ...
}

Ez tényleg nem túl jó, egyrészt a 49 elágazás miatt, másrészt mert ha mondjuk angolul is ki akarjuk írni az eredményeket akkor már 2*49 elágazásunk lesz. Egy fokkal jobb megoldás, ha a napokhoz számokat társítunk, majd ezeket kivonogatjuk egymásból mod 7:

switch ($nap) {
 case 'H': $n = 1;
 case 'K': $n = 2;
 ...
}

Csakhogy ezt a társítást lehet switch case nélkül is, és ezúttal egy végleges, immáron meglehetősen rövid és komplett megoldás:

function eltelt_napok($napchar1, $napchar2) {
 $napok = array('H' => 1, 'K' => 2, 'Sze' => 3, ...);
 $nap1 = $napok[$napchar1];
 $nap2 = $napok[$napchar2];
 $diff1 = mod(max($nap1, $nap2) - min($nap1, $nap2), 7);
 $diff2 = mod(min($nap1, $nap2) - max($nap1, $nap2), 7);
 return array($diff1, $diff2);
}

A mod fv természetesen megvalósítandó vmi tetszőleges módon. Lehet hogy a php-ben van is rá vmi, én hirtelen nem találtam, úgyhogy:

function mod($n, $q) {
   $n %= $q;
   if ($n < 0)
      $n += $q;
   return $n;
}

Update 17:13: sőt a mod fv is elhagyható, ld. tbela kommentje.

Haszprus

Korrekt subjecteket a népnek

©   Haszprus   |   bme fejlesztés howto hwsw

Mi lenne ha az info****@sch.bme.hu -ra csak korrektül kitöltött subjecttel lehetne levelet küldeni? Értem ez alatt a kötelező .*\[.*\].* (vagy ha úgy tetszik *[*]*) formázású subjecteket.

Nemkorrekt subjectű leveleket listatagok esetén visszapattintja, nemlistatagok (pl. tanárok) esetén pedig: mint eddig (azaz pl. küldi a listatulajnak, stb).

Alaptantárgyakra közismertek a rövidítések (ld. pl. wikin a tárgyak rövidítéseinek listája), egyéb levelekre meg lehetne pl. használni az [egyeb] subject-prefixet.

Ez egy ötlet, egy kidolgozatlan felvetés, ami sztem egyrészt működőképes lehetne, másrészt sokak életét könnyítené meg. (elsősorban a masszívan filterezőkét)

Már amennyiben technikailag egyáltalán megoldható.

mainframe

Az ÉN megszorításaim

©   mainframe   |   howto life

Ezek ötletek, nem kell velük egyetérteni, vagy azonolsulni, a teljesség igénye nélkül íródtak, és hiszem hogy ezek bevezetésével egy jobb világot tudhatnánk magunk körül. De legalábbis egy jobb országot. Folyamatosan updatelődni fog, ahogy jutnak eszembe új dolgok, vagy megtapasztalok új élethelyzeteket amik ihletnek egy-egy új szabálykezdeményt.

Haszprus

Horizontális vs vertikális tudás

©   Haszprus   |   biznisz bme howto life

Legyek én a legprofibb egy szűk területen, vagy inkább értsek más dolgokhoz is?

Ha választanom kell, melyiket vegyem fel?

  • Matlab programozás
  • Webportálok fejlesztése

Az nem kérdés, hogy melyiket végezném el könnyedén, és melyikkel izzadnék vért.

Másik példa:

  • Valami alap fizika (ami sosem érdekelt), vagy
  • Webportálok fejlesztése?

(Nem, nem veszek fel semmi választhatót a 8. félévben. Ez csak amolyan általános kérdés. Fizikához meg se tudok nevezni konkrét tárgyat.)

Amúgy a második számomra roppant könnyen eldönthető, nyilvánvalóan a fizikára szavazok. Mert az sok helyen ott van, hasznosítható tudás. A lustaság viszont nagy úr. Majd ha nagy leszek bepótolom… (NOT.)

Tamás

Go

©   Tamás   |   game howto

Ez amolyan kedvcsináló-ismeret(t)erjesztő bejegyzés lesz. Van ez a go nevű, kínai eredetű táblás játék (egyéb ismert nevei: 碁, 圍棋, esetleg 바둑), amire iszonyat módon rákattantam pár hónapja, és azóta is majdnem minden este játszom két-három partit a számítógép ellen, igaz, egyelőre csak 13x13-as táblán (mert ott hamarabb vége van egy menetnek). Gondoltam, írok róla egy kicsit, hátha másnak is megjön a kedve hozzá.