» Archívum: megjelenített kategóriák

Jelöld be, hogy mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


24 megfelelő bejegyzés.

Most már ilyen is van. Ez elvileg kb. 16:55 körül jelenik meg. GUI egyelőre nincs hozzá, db-ben kell a b_pub-ot 2-re beállítani, és megadni b_datum b_ido-nek egy időpontot amikor a bejegyzés várólistába kerülhet. Onnantól a szokásos várólista-szabályok érvényesek rá (pl. éjjel nem jelenhet meg, stb).

Update aug. 29. 13:51: ez a bejegyzés mostantól publikus.


Az überblog a sajtóban, konkrétan mefinél:

Igen, Haszprus blogjáról lesz most itten szó. Emlékszem, mikor először rátaláltam (ez nagyjából másfél éve lehetett, nem tudom pontosan), éppen valami vizsgaidőszak-in-progress üzenettel az egész blog le volt zárva a nem regisztrált felhasználóknak. Na mondhatom ez kellően fel is csapta a csőrömet, hát mi az, hogy valahonnan kizárják a nem regisztrált olvasót?!

Aztán megnyílt a blog, én meg regisztráltam. Később jött aztán a nagy kommentverseny. Mert ugye Haszprusnál van egy dumagépek funkció, valamint vannak ugye a hét dumagépei. Ez akkoriban még elég egyedinek számított, aztán jött az, hogy mindenki ilyet akart, bezony, még én is, bár nekem el van dugva (ide, ni).

Haszprus blogjában leginkább a technikát lehet szeretni, mert bejegyzés az elég ritkán van, és ha van, az sem mindig Haszprustól, és gyakran webfejlesztés, vagy hasonló technikai témában. Ráadásul, nincs olyan blogfunkció, ami az Überblogon ne lenne fellelhető.Retard Nation

©   Haszprus   |   hwsw, iwiw, szánalmas

Igen, azért lett egyszercsak user id-je (l_uid), mert regisztrálta magát. Miután a guglival eljutott a blogra a myvip regisztráció keresőszavakkal. Rengeteg ilyen van.

Mindeközben az általa talált oldalon (ahol ő regisztrálta magát) a következő üzenet olvasható:

Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se. Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez.

Végül pedig:

Doctor: Don't worry scrot. There are plenty of 'tards out there living really kick ass lives. My first wife was 'tarded. She's a pilot now.
(Idiocracy)

Szakszerviz

©   Haszprus   |   bringa

Úgy kaptam vissza a Hajdutól a bringát, hogy a bal kormánymarkolat (ahol egyébként lecseréltettem a váltókart egy Shimano Deoréra, mivel az előzőről letört a borítás) vége lifegett a levegőben (nomeg tiszta olaj volt az egész). Na mondom, a jómunkásemberek biztos előbb rögzítették a karokat mint ahogy a markolatot felhúzták, és így végül nem maradt hely a markolatnak. Itthon leszedtem, és a váltó+fékkart jobbra tolva, helyet csinálva, beljebb akartam húzni a markolatot, de nem jött, ugyanúgy lifegett fullra felhúzva. Leszedtem, és rájöttem, hogy valami van a végében: a kormányrúd belsejéből egy kis műanyag lezáró beragadt a markolatba, amiatt nem lehetett teljesen felhúzni. De hogy ezt a szervizesek nem vették észre / nem tudták helyrehozni, vagy neadjisten nem érdekelte őket…? Elképesztő.
A kezdetek óta úgy kezeli az überblog a sessionöket, hogy ha valamely másik böngészőből vagy számítógépről lépsz be, akkor a korábbi bejelentkezéseid elvesznek. Azaz pl. ha otthonról szoktál bejelentkezni de bejelentkezel netcaféból is, akkor ez utóbbi kilöki az otthoni sessionödet, amikor pedig otthon és újra bejelentkezel, az kilöki a netcafés sessiont.

Ennek megvan az előnye, gondolom egyértelmű a fenti példából (nem maradsz hosszú ideig bejelentkezve a netcaféban). Ugyanakkor hátrány is lehet hogy a sessionök elvesznek. Ez mostantól ki van küszöbölve, cserébe viszont netcaféból távozáskor jelentkezzetek ki…

Ezzel kapcsolatban még finomítás várható.


Május 16-tól számos, a rendszer biztonságát javító fejlesztést aktiválni fogunk.
1. megszűnik az automatikus bejelentkezés funkció
[...]

A legközelebbi biztonsági fejlesztés keretein belül meg az egész iwiw megszűnik gondolom.

De most ez mér jó baszki, aki nyilvánosan hozzáférhető számítógépen becsekkolja az automatikus bejelentkezést, az haljon meg, a többieknek viszont rém kellemetlen. Komolyan ez a legnagyobb rémálom amit el tudok képzelni, hogy egy oldalon állandóan be kell jelentkezni.

Update 13:36: megoldás a problémára: adriankoooo iwiw autologin scriptje (seo: iwiw automatikus bejelentkezés, iwiw auto login, iwiw autologin greasemonkey script)


Szúnyoginvázió

©   Haszprus   |   bringa, normafa, telódráma

Voltunk pénteken Orcával megin Normafánál (kipróbáltam új olajjal a telót, egész jól mozgott amíg le nem értünk, de rugót nem cseréltek benne mer mittomén mondtak valami hülye kamuindokot, valszeg büdös a munka), hihetetlen mennyiségű szúnyog van. De valami eszméletlen, gyakorlatilag a levegőben egy egybefüggő szúnyogmasszában kell hasítani. Folyamatos hunyorgás, szájcsukvatatartás, és lábról, ruháról söprögetés. Atomot a normafai szúnyogokra! Mert ez nem állapotSympa spamfilter rox

©   Haszprus   |   bme, labvez

Küldtem jónéhány php-vel kapcsolatos fejtágító levelet az info2004-re még a múlt héten, amikor a php mérések folytak. Most veszem észre, hogy ezek egyike se ment be, mert valszeg a sympa spamnek hitte őket és kiváló konfigurálása révén erről nem értesített válaszlevélben.

Kár hogy az a párszáz ember akit akkor még érintett volna, csak utólag olvashatja, és tekintve hogy a feladat beadási határideje lejárt, így ezt valszeg nem teszik meg.


Dinamikus építészet

©   Haszprus   |   life

Lenyűgöző. Szintenként forgatható felhőkarcoló. A szintek közt szélturbinák, melyek a felhőkarcoló lakókkal együtt vett energiafogyasztásának kb. 6-12-szeresét termelik meg. Az épület legyártása nagymértékben automatizált, felhúznak középen az épület teljes magasságáig egy kellő erősségű vasbeton magot, majd erre automatizáltan felrakosgatja egy gép a gyárban elkészített szinteket fentről lefelé haladva*. Fantasztikus, oda vagyok meg vissza.

A honlapon található egy hétperces videó, érdemes megnézni teljes felbontásban.

* Mekk Elek évtizedekkel megelőzte a korát.Tegnap este gyorsan bebootoltam egy Ubuntut, amelyre cd-ről lehetőségem nyílt a rendszer telepítése nélkül. Ez nem újdonság, ilyet régóta tudnak egyes disztribek. Annak idején azért dobtam ki rövid úton valamelyik linuxot (talán az uhut), mert az adsl belövéséhez kénytelen voltam feliratkozni egy levlistára némi segítségért. Azelőtt meg azért, mert nem kezelte a scsi cd-írómat és emiatt nem tudott bebootolni (!). Azelőtt meg azért mert a demolinux fél óra szenvedés után lefagyott.

Hol tart a linux 2007-ben? Nos, az adsl kapcsolat létrehozásához először is a helpben kellett kotorásznom, majd a választ megtalálva parancssorba kellett valamit bepötyögni, majd egy karakteres felületű programban állíthattam be a kapcsolat paramétereit, közben olyan hétköznapi kérdésekre válaszolva, amiket műszaki informatika szak ötödik félévében tanul az ember számítógép-hálózatokból (packet méret stb.)

Ezen a ponton véget is ért Haszprus 2007-es 'linux for desktop' tesztje. Ezt a rendszert olyan emberek tervezik, akiknek egyszerűen nem jut el az agyáig, hogy az átlaguser kurvára de kurvára nem fog tudni válaszolni ilyen kérdésekre, de ami ennél is fontosabb, hogy egyszerűen nem akar válaszolni ilyen kérdésekre, ő azt akarja hogy menjen a net és kész. És ezt a fejlesztők nem fogják, mert nyomorult monitorfejű kockák, akiknek a legtermészetesebb dolog hogy tudják a kapcsolatukhoz optimális packetméretet. És az egész 'linux communityben' nincs egyetlen épeszű ember, aki szólna nekik, hogy srácok, ezt talán pakoljátok egy advanced opció mögé.

A fogalom nélküli koncepciótlan fejlesztés ott is tökéletesen megmutatkozik, hogy noha a felhasználónak ismernie illene a packetméreteket, azért az online doksiban olyan dolgokat magyaráznak neki, hogy mi az a bal egérgomb:

Left mouse button: The button on the left side of a mouse device. This is the main mouse button, used for selecting, activating, pressing buttons etc... When you are told to "click" it is implied that you should click with the left button, unless specifically stated.

Ha a termékünk célközönségébe szeretnénk bevenni azokat, akiknek el kell magyarázni hogy melyik a bal egérgomb, akkor tőlük ne kérdezzük már meg hogy mekkora packetméretet szeretnének, mert nemhogy a méretével nincsenek tisztában de azt se tudják mi az a packet! Bakker!

Megkérem azokat a linuxfanokat, akik linuxot nem használnak (!) a saját gépükön, vagy mellette fenntartanak egy windowst is, hogy ezt a tényt jelezzék az esetleges linux mellett kardoskodó hozzászólásukban. Köszönöm.

ps. nem arról beszélek hogy a linux használhatatlan, hanem arról, hogy mari néni soha de soha nem fog tudni válaszolni arra a kérdésre, hogy mekkora packeteket küldjön az ő kedvenc oprendszere, különösen ha ezt egy olyan ablakban kell megtennie, amelyben az egérrel nem lehet kattintgatni (!) (2007-ben). És noha én nem vagyok mari néni, nekem egyszerűen csak nincs kedvem ilyen kérdésekre válaszolni. És a net belövése még csak egy legalapabb feladat, nekem is ez volt az első dolgom a rendszer telepítése után.


Utolsó labor (PHP)

©   Haszprus   |   labvez

Arra jöttem rá egyébként az utóbbi néhány labor alkalmával, hogy a nagyon gyenge beugrót íróktól is érdemes inkább egy kiválóan teljesített házi feladatot megkövetelni, ahelyett hogy az illető bukná az adott témakört. Végső soron egy remek házi garancia arra, hogy a hallgató elmélyül a témában, legalábbis ha saját maga oldja meg.

Ma megtartottam az utolsó órát is, php volt, másodjára. A múltkori security riskekhez még hozzátettem egy-két példát. Annak pedig örültem, hogy egész sokan megjelentek, négy embernek ugyanis nem lett volna kötelező az utolsó óra, de közűlük hárman eljöttek (egyikőjük már bukta a tárgyat a hálós rész miatt és mégis eljött!). Ezt sikerként könyvelem.


A második csoportom beugrói a félév során. Erősen eltér az első csoportom statisztikájától.


Olajcsere, rugócsere

©   Haszprus   |   bringa, telódráma

Kedden viszem a telót [bringát] szervizbe. Utóbbi két HHH-túrán úgy beállt 25 fokban + napsütés alatt, hogy 2-3 centit mozgott, azt is úgy, hogy ránehezedtem teljes testsúllyal és szép lassan lesüllyedt. Az meg ugye nem nevezhető mozgásnak, mert ha ilyen a reakcióideje (2 másodperc környéke), akkor aligha megyek vele bármire 20-50 km/h mellett. De most talán vége. Imádkozzunk.Nem igazán nevezném trükknek, de gyakorlatilag sehol sem láttam még alkalmazni, márpedig a Firefox 2 pl. már érti. A többit meg magasról. (Vigyázat: mindig az oldal gazdájának egyéni döntése, hogy a többi böngészőt magasról-e, e tekintetben legfeljebb irányelvek adhatók különféle indoklásokkal ellátva.)

Szóval pl. van egy pix_section classunk, amely a benne helyet foglaló képeknek 1 pixeles fekete keretet ad. Ok. Van emellett egy right classunk, amely bármely blokkszintű elemet jobbra floatol. Ok. Szeretnénk, ha a képeink jobb oldalon jelennének meg fekete kerettel. Nyilván:

<div class='pix_section right'>...</div>

Csak az a baj, hogy a baloldalon folyó szöveg hozzá fog érni a képeinkhez rossz esetben, hiszen paddinget senki se állított be. És nem akarunk se a righthoz, se a pix_sectionhöz paddinget. Hozzunk létre egy padding classt? Létrehozhatunk, de van másik megoldás is:

div[class='pix_section right'] { padding-left: 10px; }

Ez css selector azokat a diveket választja ki, amelyeknek class paramétere 'pix_section right'. Zsír. Megoldottuk a paddinget anélkül, hogy erre vonatkozó utalást kellett volna a html-be írnunk.

A témáról bővebben a W3C CSS dokumentációjában.

Ps. ígértem, hogy a sortörésre mutatok egy másik megoldást. Íme:

*[class~='keprendezo'] + * { clear: both }

A * bármely elemre illeszkedik, a [class~='keprendezo'] azokra, amelyeknek legalább egyik classuk keprendező. Az A+B szintaktika pedig egy olyan B elemre illeszkedik, amely előtt egy A áll, azaz jelen esetben minden elemre, amelyet egy képrendező előz meg.


Wordpresshez van egy olyan plugin, ami letiltja a kommenteket x időnél régebbi bejegyzéshez, kommentspam csökkentési célzattal. Ez szerintem egy atombéna megoldás a problémára, de lehet hogy én más célból be fogom vetni.

Kevés téma van ugyanis, amihez mondjuk egy év elteltével még mindig érdekelne hogy ki milyen kommentet fűz hozzá.

… Na kész is. Az egyéves limit még változhat bármerre. Annyit még beletettem, hogy ha van friss komment amire lehet reagálni (azaz pl. a 365. napon vki hozzászól), akkor a legutolsó kommentre még egy hétig lehessen reagálni. (Szóval akár örökkön is nyitva lehet bármely topic, ha max egy hetente hozzászólnak.)


Marilyn Manson

©   Haszprus   |   zene

Zenei bolyongásaim folytatódnak. Eddig kimaradt az életemből Manson munkássága (az utóbbi 10 évben nem sok zenei csatornát néztem), de most ráakadtam, és kurvajó A klipjei is (illetve főleg azok), pl a Beautiful People és a Tainted Love, ami utóbbi ráadásul az egyik kedvenc vígjátékomhoz kapcsolódik. Profi. Mondjuk ezt a kettőt néztem meg elsőként úgyhogy lehet hogy csak sorrendiség miatt A tracklistemben is jól néz ki Tiesto összes és a Future Trance vol 1-40 mellett.

Még néhány év és kiderül, hogy igazából punk/rokker/gót vagyok. Kezdhetek aggódni?

Update máj. 01. 00:45: igen, a Nobodies is kurvajó! Megfelelő minőségben. (youtube-on nem jön át)


Neptun.net rox?

©   Haszprus   |   bme, hwsw

Most először kénytelen vagyok elismerően csettinteni, mert 0:00-kor ugyan ezerrel belassult a rendszer, de végülis negyed óra alatt sikerült megejteni a vizsgajelentkezéseket (9 db). Vajon csak a tárgyfelvételnél szokott lenni túlterhelés, vagy ez most azt jelenti hogy az is sima ügy lesz?

Update 00:27: végül csak behalt, runtime error ehehhe de jó hogy felvettem a vizsgáimat» régebbi bejegyzések

a jövőben szeretnék napnyi bejegyzést látni a főoldalon.   Csak regisztrált felhasználóknak.