fejlesztés - 2003 - 46 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Tekintve, hogy a Trusted user ellenőrzési…

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés
Tekintve, hogy a Trusted user ellenőrzési rendszer tulajdonképpen le van programozva már a blogomban, ideje van, hogy ki is osszak néhány olvasómnak Trusted user jelzést. Őket értesítem erről privátban.

Ha valaki Trusted user, akkor nem vonatkozik rá a hozzászólások beküldési gyakoriságának limitje. Ezúttal 6 felhasználó lett Trusted, magamon kívül.

Haszprus

Láncolt lista jeah

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
juhuhuhuhuhuhúúúúúúúú!!!

Megérte ébren lennem, mert elkezdtem foglalkozni ###### (censored by Haszprus, to protect his/her privacy – angolul írok mert az khooolul hangzik) által küldött C programocskával, ami a lehető legegyszerűbb módon felépít egy láncolt listát dinamikus adatszerkezettel (direkt ilyet kértem tőle). Először is részletenként átmásoltam az ő kódját a Borland C++-ba, és közben elkezdtem megérteni hogy hogy is működik. Utána nekiálltam mindenféle utánaolvasás nélkül egy rendező algoritmusnak, és jessssssz, nem érdekel mások szemében ez vajon nagy vagy kis siker-e (aki vágja annak kis siker, aki nem vágja annak csak álom , nekem most éppen nagy siker, megírtam egy rendező algoritmust, jeah, és műxik!

Ezúton is thx, ######!

Azt hiszem, most ezzel a lépéssel kurvajól haladok a sikeres prog gyakIV felé. Hmm. GyakIV-n is van beugró feladat? Mindjár megkérdezem a levlistán.

Megjegyzem, a rendező algoritmus, amit csináltam, eléggé processzoridő-pazarló, de kinemszarikbele manapság, nem igaz? [ofkorsz nem igaz, én általában igyekszem optimális cumókat írni, még ha a php-ben is]

Haszprus

C-tanulás

©   Haszprus   |   fejlesztés bme
1-2 napja C-t tanulok. Kurvayó. D segít benne. Tutirulez! Még láma vagyok. De fejlődőképes. Talán. Bár nem olyan mértékben, ahogy szeretném. De majd biztosan belejövök. Minden szar nyelvbe bele kell jöjjek/jönni.

Visual Studio.NET-et szintén az ő javallatára elvetettem, helyette Borland C++ -ban nyomom. Az se rossz, igaz, ma már megevett 6 órányi processzoridőt egyszerűen azzal, hogy fut. Röhely, de 100%-on járatja a procit. Fos.

Igazából újra és újra meglep, hogy PHP-hez képest mennyire nehezen emésztem a C-t, dehát ez van, a C nehezebb, és hosszú sorokon át semmi kézzelfogható eredménye nincs a kódoknak, míg mivel a PHP magasszintű, ezért bármi rövid cuccot is írok, annak rögtön látható eredménye van. Így könnyebb maga a tesztelés, ezáltal a megismerés és a megértés.
Haszprus

Hogyan tegyek embereket blogfüggővé? Hogy kell?

©   Haszprus   |   fejlesztés
Hogyan tegyek embereket blogfüggővé? Hogy kell? Az egész Schönherzet blogfüggővé kell tegyem. Könnyű célpontok az ott tartózkodók, hisz mindegyik alapból erősen közel áll az informatikához – legalábbis aki informatikus, az biztosan –, és mindnek ott a teljes nap rendelkezésére álló szélessávú nethozzáférése.

Mint azt tapasztaltam, ha valaki honlapjaként beállítja – vagy valaki beállítja neki – a blogot, onnantól kezdve könnyen olvasó lesz. Nemcsak megjelenik neki a blog kezdőlapként, de el is olvassa.

Terjesszétek a blogot, állítsátok be a Schönherzben a szobatársaitok gépein honlapnak! (Bosnyák vírus* effekt

És olvassátok a Haszprus blogot lehetőleg 460 fős nagyelőadóban a BME-n, projektorra kivetítve, amikor mindenki bent van! Ha Ön a BME-n oktató professzor, Önnek is javaslom ezt az eljárást, de megkérem, egészítse ki ezt a tevékenységet egy rövid szóbeli blog-reklámmal is! Esetleg tájékoztathatja a hallgatókat, hogy villám-ZH-kat fog íratni az elkövetkezendő előadásokon, melyekben a kérdések a blogon elhangzottakra fognak vonatkozni, ezért legyenek naprakészek belőle. Köszönöm!

Te hogy lettél blogfüggő?
* A bosnyák vírus:

----- Original Message -----
Subject: RE: bosnyák vírus

Ön most egy "bosnyák vírust" kapott. Mivel mi Boszniában nem rendelkezünk programozói tapasztalattal, így ez a vírus a bizalom elvén muködik. Kérjük Önöket, hogy manuálisan továbbítsák ezt a vírust mindenkinek az e-mail címtárukból, és utána töröljenek le minden állományt a merevlemezükrol. Köszönjük a bizalmat és az együttmuködést.
Legújabb törölt user: 73 aaaaa. A sulaco.teteny.[elte/bme].hu-ról betiltottam a vidék rulez-ra való szavazási jogot, remélhetőleg ezzel véget ér az onnan történő fake regisztrálgatás. Attól nem lesz királyabb a vidék, hogy akik onnan jönnek, azok csalnak a szavazásban [ezen mondat semmiféle megállapítást vagy véleményt nem tartalmaz a vidék színvonaláról, egyszerűen azt szögezi le hogy a vidék jelenlegi állapotán – legyen az sux vagy rulz – nem változtat az hogy cheateltek a szavazáson]. Azon felül nem is reprezentatív ez a felmérés, ezért nulla értelme van csalni. Ha valaki ezt nem bírja felfogni, az kurvára szánalmas.

Azoktól elnézést kérek, akik igazi userként akarnának szavazni a tétényi koleszból. Szavazzatok otthonról, vagy a HSZK-ból. Bocs. A többi szavazásra egyébként lehet szavazni Tétényből is. Sőt erre a szavazásra is lehet szavazni, csak éppen a vidék rulez nem választható opció. Tudom, ez így kicsit ferdít az eredményeken, de higgyétek el, az is ferdít, ha valaki 50 szavazatot egymaga lead a vidék rulez-ra…

És még valami. Ahelyett hogy élvezné mindenki értelmesen – egyetemisták vagytok bazmeg, nem kocsmatöltelék – annak az előnyét, hogy itt mindössze két adat elegendő a regisztrációhoz, elkezdenek faszakodni. Hogy majd jól meg kelljen nehezíteni a regisztrációs eljárást. Időlimit az adott hostról, meg ilyenek. Ki a f#sznak érdeke ez? A userek szopják meg, hogy baromkodtok. Meg persze én is.
Haszprus

Szolgálati közlemény: a szavazógép egy…

©   Haszprus   |   fejlesztés
Szolgálati közlemény: a szavazógép egy komoly intézmény. Haszprus pedig egyedül én vagyok. Ezért a párt nevében a hamis szavazatokat megsemmisítettem. Ne tessenek szavazni arra, hogy "Én vagyok Haszprus", mert az az opció nekem van fenntartva, grrr!

Ma amúgy kivételesen nem mentem be a reggeli úszásra [először], és angolra immáron harmadszor. Háromszor lehet hiányozni. Nemtom akarom-e folytatni az angolt, igazság szerint egyedül amiatt járok, hogy később is járhassak, de miért akarnék később járni, ha már most is szarnak tartom a benti angol oktatást? Túl nagy a csoportlétszám, és egyáltalán nem fekszik az hogy van házifeladat amit ráadásul le is osztályoz.

Amit ma vettünk digitális technikán azt többé-kevésbé értem, és az elmúlt előadások anyagaival is valahogy így vagyok. Ennek megfelelően elképzelhetőnek tartom hogy fel tudok készülni a jövő heti ZH-ra

Holnap gimnazista osztálytalálkozóm van. A nép nagyrészét nem láttam mióta leérettségiztem (2002 nyara), eltekintve kb. 10 embertől. Még nem tudom menjek-e, mert itt ez a jövő heti digit ZH és készülni kéne rá Olyasmibe nekem megéri erőt fektetni - pontosabban könnyebben ráveszem magam -, amiben látok némi reményt.
Haszprus

Kamu válaszokat adni a szavazógépnek rossz, ér…

©   Haszprus   |   fejlesztés
Kamu válaszokat adni a szavazógépnek rossz, érteeeeeeeeem?

Nem igaz, hogy eddig olvasóim közül rajtam kívül ketten is Haszprusnak képzelik magukat, ehh... Tudathasadásos olvasóközönség rulez Vagy biztos csak példaképüknek tekintenek és szeretnének olyan király csávók lenni mint ÉN. Azt hiszem ez lesz a helyes megfejtés.

Én vagyok a khirrrráj! Egyszerűen uralkodok...
Haszprus

A 8 óra alvás projekttel megint mi lesz? Azt…

©   Haszprus   |   fáradtság fejlesztés
A 8 óra alvás projekttel megint mi lesz? Azt hiszem, célszerű lenne áttérni 6 óra alvás projektre, az valahogy elérhetőbb cél, bár 90%-ban nem valósul meg az se. Még ébren leszek minimum fél órát. Ma elkezdtem ismerkedni a BSZ könyvvel belülről. Csütörtökön ZH. Durva dolgok vannak. Mindeközben egyre több regisztrált olvasója van a blogomnak. Bizonyára ez attól lehet, hogy atomkirály vagyok.

Uralkodom Önök felett.

Ha Ön regisztrált felhasználó, használja a blog interaktív dógait, mint pl. hozzászólási lehetőség, szavazási lehetőség, testreszabás. Ha Ön nem regisztrált felhasználó, itt az ideje hogy jobb belátásra térjen. A regisztráció a jobb oldalon, fenn található.
Haszprus

Éhes vótam ezér csináltam magamnak kaját. Ez…

©   Haszprus   |   bme fejlesztés
Éhes vótam ezér csináltam magamnak kaját. Ez 3 db virsli meg 1 db erőleveskocka (natúr) volt. Ez utóbbit nem kellett elkészíteni, egy kés segítségével apró darabokban fogyasztható

A C könyv nagyon király, egész ügyes dolgokat ír. Mivel én nem nagyon tanultam programozni tulajdonképpen sosem (na jó tanultam de később, mint ahogy programozni tudtam, és elég ratyigagyi szinten), ezért csomó szintaktikai újdonsággal találkoztam. Bámulatba ejtően jó dolgok ezek. Ilyenre gondolok, mint pl.
c = getchar(); while (c != EOF) { putchar(c); c = getchar(); }
Fenti kód helyett írható ez is:
while ((c = getchar()) != EOF) putchar(c);
Amazing.
Haszprus

Aki még nem vette észre, a Haszprus Blog kőkemó…

©   Haszprus   |   fejlesztés
Aki még nem vette észre, a Haszprus Blog kőkeményen fejlesztés alatt áll. Ezért javaslom mindenkinek, hogy időnként ellenőrizze a jobb oldali menüben található "recently completed" listát, ahol leírom a site új fejlesztéseit. Ezen felül a jobb alsó sarokban (legalul) található egy verziószám is, amire klikkolva elérhető a Haszprus Blog Version History is, részletezve hogy milyen funkció mikor került implementálásra.

Ami most új: regisztrált felhasználók beállíthatják, hogy hány napnyi blog-bejegyzést szeretnének a főoldalon olvasni, illetve hány napnyi kommentet szeretnének látni a jobb oldali menüben.
Haszprus

Bugmentesítettem a jobb oldali "friss témák"…

©   Haszprus   |   fejlesztés
Bugmentesítettem a jobb oldali "friss témák" listát. Nem volt könnyű menet. Az a király ebben a blogkészítésben, hogy csomó mindent tanulok általa. Kár, hogy az internews szerverén messze nem a legfrissebb mysql adatbázis-szerver van telepítve.

Codereknek: Tulajdonképpen ha eszetlen látogatottságra teszek szert, akkor majd ezt a megoldást is le kell cseréljem, mert eléggé erőforrás-zabálóra sikeredett [minden egyes hozzászóláskor legenerál egy teljes adattáblát], de ez egyelőre nem gázos. Még mindig jobb mintha temporary táblával oldottam volna meg, mert akkor nemcsak minden hozzászóláskor, hanem minden egyes lapletöltéskor legenerálódna ez a bizonyos tábla.
Haszprus

Felszólítom minden látogatómat, hogy regisztró…

©   Haszprus   |   fejlesztés
Felszólítom minden látogatómat, hogy regisztrálódjék a jobb oldal tetején. A regisztráció fájdalommentes, csupán egy felhasználói nevet és egy jelszót kell választani. Sokasodjunk, mert még csak 15 regisztrált felhasználóm van. (felhasználóm? miért használnak fel engem?)

Update 11:36 - már 16 regisztrált felhasználóm van, nem is tudtam...
Haszprus

Na asszem megoldottam a cookie problémát, elég…

©   Haszprus   |   fejlesztés
Na asszem megoldottam a cookie problémát, elég gyökér gond volt vele, nem részletezem, a lényeg annyi, hogy mostantól aki bejelentkezik (és utána nem jelentkezik ki), az bejelentkezve tud maradni, akár úgy is ha kilép közben az ie-ből. Ha vkinél ez nem működne, akkor szóljon! [akár mailben, akár kommentben]

Ps. mindenki jelentkezzen be
Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért nem tudom megjegyeztetni a böngészővel kilépés után is, hogy valaki bejelentkezett a blogra. Magyarán ha bejelentkezek jobb oldalon, miért nem maradok bejelentkezve a böngésző újraindítása után is? Elvileg el van rakva cookie-ba... Ha valaki vágja a témát, keressen fel, vagy itt a kommentekben vagy mailben...

Más. Táplálkozás rulz. Ma már majdnem lecsekkoltam a Goldmann menzán a kaját, de mégse. Mert álltak vagy 30-an előttünk. Meg mert a meki jóó, a Goldmann meg nemtommilyen. Elugrottam mekibe, toltam mcroyal menüt meg epres shake-et, mert megtehetem. Egyébként ez egy új pénzügyi konstrukcióm eredménye, hogy most így járom a kajáldákat, szemben eddigi életemmel

Meki után azzal kísérleteztem Közgazdaságtanon, hogy vajon vicces-e ha óra közben valaki hangosan szürcsöli az epres shake-et. Felmérésem szerint igen. Ja, ma megint kiesett valaki a padból Közgazdaságtanon, hatalmas jajgatással. Muahahahha
Király, hogy az internewson behirdettem a blogomat, olyan komoly domének jelentek meg a látogatóim listájában, mint ericsson.co.hu, radio.hu, gatesgroup.hu

További érdekesség, hogy a BME-nek van egy kollégiuma, Schönherz néven fut, 1000 férőhelyes, namost onnan az utóbbi 2 évben legalább 370 különböző gépről [fix ip-k] nézték meg az internewst, van pár olyan gép ahonnan több mint ezerszer Ha bemennék a koliba, csomóan tudnák mi az az internews Amire egyébként volt is már példa, mert Bill haverom a Sch-ben lakik és az ő szobatársa pl. tudja mi az az internews, sőt, idézem Billt:

De egesz lazba jott, mikor mondtam, h te voltal az (intercoolrol kerdezett, onnan kerultel szoba ma.)
Loller

Az internewsos behirdetéssel kapcsolatban kénytelen vagyok megjegyezni, hogy aki esetleg itt valami öltönyös blogot várna, az téved, ez nem olyan lesz

Haszprus

Aki tudja/sejti hogy az sql tábla time mezőjébe…

©   Haszprus   |   fejlesztés
Aki tudja/sejti hogy az sql tábla time mezőjébe miért ilyen debil időpont kerül, az szóljon. 21:46 van, de ez íródik ki [és mentődik el] a NOW() hatására: 645:46:58 [legalábbis most]. MySQL 3.x-ről van szó, és 4.x-ről tértem rá vissza, amikor Haszprus blog-szervert cseréltem az otthoni gépemről az internews.hu-ra.
Haszprus

Úgy döntöttem, hogy reg

©   Haszprus   |   fejlesztés
Úgy döntöttem, hogy regisztráció mindenképpen szükséges lesz ahhoz, hogy valaki hozzászóljon a Haszprus blog bejegyzéseihez. Túl egyszerű a regisztráció ahhoz, hogy lehetővé tegyem a megkerülését... Egyszerűen fölösleges. Mindenkinek mondom: regisztrációhoz 2 adatot kell megadni: a választott felhasználói nevedet és a jelszavadat, aztán katt a regisztrálj gombra és kész. Mindezt itt találjátok a jobb oldal tetején.
Haszprus

A minap éjjel 2-kor feküdtem

©   Haszprus   |   bme fáradtság fejlesztés
A minap éjjel 2-kor feküdtem, mert a blogot hegesztettem, és 5.45-kor keltem, mert kint lakom a világ végén és a suliba be kell jutni valahogy 8.15-re. Mondjuk most nem is rossz a helyzet, a bme-re járok, szerencsére ajtótól ajtóig kb. 1 óra az út. Bizonyos órákra hamarabb be tudnék jutni, mert közelebb van a buszhoz az adott épület, azonban ezzel nem tudok élni, mivel egyelőre tele van a terem. Lsd. analízis előadás. Kétszer lenne reggel az I épületben (amit XTR-rel együtt istenítünk) órám, 8.15-ös kezdettel. Oda bejutnék percre pontosan a 7.45-ös busszal. Bár talán a csúcsforgalom miatt esetleg késnék 1-2 percet. De az még beleférne. Viszont csak állóhely jutna, így negyed órával előbb vagyok kénytelen ott lenni. Nagyon problémás dolgok ezek, szeretnék már végre 5 percre levő suliba járni.

Tavaly a GDF-et látogattam eleinte szorgosan, majd kevésbé szorgosan (amikor már nagyon úgy nézett ki, hogy a BMF összejön, akkor nem igazán izgatott már a GDF - az más kérdés hogy BMF helyett BME lett, de ez csak duplapluszjó*). Namost annak az egyik intézményébe 2 óra volt az út oda, 2 óra vissza, 20-30 perc egy olyan buszon amire jobb esetben fel lehet férni az ajtóhoz tapadva, rosszabb esetben nem. Igazán fincsi volt, örültem is rendesen. Többször is tiszta olaj meg egyéb folt lettem a BKV-s buszok tisztasága miatt. BKV rulez, több szempontból is, de ezt majd máskor fejtem ki. Célom, hogy ne írjak egyszerre túl sokat, de ezt nehéz megvalósítani

* A duplapluszjó dologról annyit, hogy van akinek ez mond vmit, van akinek nem. Ez egy 1984 c. filmben hangzott el, XTR blogjában bővebben olvashattok róla némi kommentet. Szerintem ratyigagyi film volt, baromi unalmas, meaningless, stb., bár lehet, hogy csak azért, mert már ismertem valami hasonló tartalmú dolgot irodalom óráról. Ezen felül a 'duplapluszjó' szó szerintem röhelyes, akárcsak a film.

Most egyelőre nem merek többet írni.
Haszprus

Elég jó úton halad a Ha

©   Haszprus   |   fejlesztés life
Elég jó úton halad a Haszprus blog php és mysql alapja. Már lehet bejegyzéseket tenni, kommentálni azokat, bár ez utóbbi egyelőre csak regisztrált felhasználók számára, előbbi meg persze csak nekem. A bejegyzéseimet egyelőre nem tudom utólag átszerkeszteni, erre még várnom kell

A mai napom azzal telt egyébként, hogy először is itthon fejlesztgettem a blogot, másodszor pedig elmentem vezetgetni a csepeli rutinpályára. Hamarosan eljön a rutinvizsgám ideje. Bár nem tudom, mikor lesz ez. Elvileg 24-ére be vagyok jelentve, de gyakorlatilag ez lehet, hogy nem történt meg. Történt ugyanis hogy bepanaszoltam az oktatómat, mert voltak érdekes dolgai, többek között az, hogy nem volt hajlandó rutinpályára menni egyszer se. Viszont új oktatót még nem kaptam. Holnap talán telefonálgatok ezügyben. Nem szeretek telefonálgatni.

Ps. rájöttem, hogy mégiscsak megcsináltam már a bejegyzés átszerkesztését Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy a Búrán olvastam egy két éves cikket nemrégiben, miszerint aki sokat netezik, sok információt olvasgat, annak elromlik a memóriája. Jah, ezt tapasztalom. Nemcsak magamon, hanem pár nagy internetező barátomon is. Az ilyen emberek nehezen jegyeznek meg neveket, a cikk szerint nehezen hasonlítják össze az árakat a boltban (ezt nem tudom alátámasztani, mert ilyesmit nem szoktam csinálni), stb. Ti tapasztaltok magatokon ilyesmit?