2014 - 113 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

POWER @ EPAM :D

©   Haszprus   |   epam energiablog

Kibaszott power dolgok mennek az epamnál, de komolyan, kiugrok a bőrömből. Nem írhatok részleteket, de ennyit le kellett írnom. Tele vagyok várakozással.

Úgy érzem, nagyon sínen vannak a dolgok mostanában.

Ugyanitt scala, angular, javascript, java, .net és php fejlesztőket keresünk. haszprus@gmail.com

Haszprus

MBA vs life

©   Haszprus   |   bme epam howto life mba todo

Nos egy ideje húzom be a kéziféket, mert időcsapdába kerültem. Lett egy csomó új ember, társaság körülöttem, és legfőképp elkezdtem az MBA képzést. Az EPAM-ban is sokkal pörgősebbé váltak az események.

Időcsapdába kerültem.

Rengeteg mindennel szoktam tölteni az időmet úgy általában, és ezzel nem is lenne gond, most azonban megjelent egy olyan dolog, ami ha hiányt szenved, az nem jó. Ez pedig a tanulás.

Tanulásra muszáj időt szakítanom valahogyan, és nem is gondoltam volna, hogy ez ennyire nehéz ügy lesz. Nem tudom még, hogy hogyan fogom megoldani.

MBA-n választhat az ember hogy pénteken vagy szombaton akar bejárni. Ez eddig rendben, de ahogy én látom, heti egy full napot minimum rá kéne allokálni a tanulásra, és akkor még csak kb. egy vagy két tárgyra készültem (kvantitatív módszerekre amiből házi feladatok vannak, valamint üzleti gazdaságtanra, amiből eddig volt egy olvasási teszt, ma-holnap elővizsga, két hét múlva pedig még egy olvasási teszt, de addigra már meglesz az első tárgyunk vizsgája is, a többi meg hamarosan követi).

Szóval tegyük fel, az emberünk szombatonként jár be, és öt napot dolgozik. Marad a hétből egy nap, amikor tanulni kéne. Ezt hogy lehet két éven át kibírni?

Még nem jöttem rá.

Ja igen, az első diplomám utolsó 2 évét én is meló mellett végeztem, de addigra alig voltak kreditjeim, és a tempóban rendesen benne voltam.

Szóval egyelőre még nem teljesen egyértelmű, hogy ezt hogy is fogom megoldani az életem kb komplett feladása nélkül.

Haszprus

Egyetemi napok

©   Haszprus   |   life

egyetemi napokon voltam koncerten, nem vártam meg a végét, jöttem kifelé, kérdezem a secu nénit, hogy vissza tudok-e jönni a karszalaggal

aszondja:

MIÉRT AKARSZ KIMENNI? MEGMONDOM ÉN MIÉRT! HOGY NEKÜNK PLUSZMUNKÁT CSINÁLJ!

így néztem rá 2 mp-ig hogy felgyújtsam-e helyben, de végül csak kijöttem néma zenmesterként.

Haszprus

Pesti Burger és Bár

©   Haszprus   |   barátok élelmezés epam

1890 Ft-os hamburger rendelesekor lezajlo parbeszed, hatan vagyunk itt (kb 10-12e Ft)

Pincer: inni hozhatok valamit?
En: egy pohar csapvizet kerek
Pincer: akkor semmit. (es elment)

Azt hiszem elertuk a vendeglatas legaljat.

Kapcsolodo kulcsszavak: visszatero vendeg, borravalo. - at Pesti Burger és Bár.

Komolyan az internet koraban ez megy?

Haszprus

Gólyahét DONEZ

©   Haszprus   |   barátok bme buli fáradtság mba

Végignyomtam nagyjából a gólyahetet, gólyahajót, kopaszi gát, csapatépítés, wigner koli, roller klub, kicsit belekóstoltam a kocsmatúrába is, kemény volt, I'm spent. Mit végignyomtam, TÚLÉLTEM B+ (azért meló mellett nem volt egyszerű). Jut eszembe, van régről egy fáradtság címke a blogon, asszem felelevenítem a használatát. Kezdődik az MBA. Kicsit tele is a gatyó.

Haszprus

Barcelona 2014 - első nap, strand, óváros, rambla

©   Haszprus   |   barátok külföld barcelona

A nagysikerű Európa-körút (aminek a fotóit még mindig fel kéne raknom) és Krakkó után újabb célt tűztünk ki Mf-fel, a legesélyesebb két hely Isztambul és Barcelona volt, végül utóbbi mellett döntöttünk, és szerintem milyen jól! Gimi óta akarok ide visszajutni, mert akkor voltam itt fél napot, és marhára bejött.

Egy csomó programlehetőségünk volt, viszont alapvetően chillezni mentünk meg relaxolni, úgyhogy nem kapkodtunk el semmit. A szállodát a város viszonylagos belsőbb részére igyekeztük választani, hogy gyalog lemehessünk a strandra, és metróval elérjünk lehetőség szerint a közelben mindent. Ez úgy lényegében sikerült is, valóban nem voltak roppant hosszúnak tűnő útjaink, bár azért el tudtam volna képzelni kevesebb utazást. A magam részéről lehet hogy legközelebb ha jövök még, akkor egy ennél is központibb vagy jobb helyre választanám a szállást.

Hat napot töltöttünk kint.

Első nap megnéztük a közeli strandot, és első étkezésnek a mekit választottuk, mert fostosak voltunk, ám ez elég kiábrándító kajalehetőségnek tűnt, úgyhogy estétől belecsaptunk a lecsóba - óváros, Rambla - és az elkövetkező egy hétben egy kész kis gasztro körútat tettünk meg. A szállodában az elég kétségbeesettnek hangzó “por favor no molestar” kiírás videó-értelmezését nem lehetett kihagyni.

Folyt köv, stay tuned.

Haszprus

Mestergólyatábor MBA előtt :)

©   Haszprus   |   barátok bme life mba gólyatábor mobilfotó

Hatalmas volt

Ami a táborban történt az a táborban marad

Amúgy q jó volt Plusz rájöttem hogy egyik haverom Balatonfenyvesen nyaralt, úgyhogy hozzájuk is kiszöktem éjjel még egy kis ráadás partiért

Szürreál.

Tényleg állat volt. Szóba került, hogy jövőre újra menni kéne Mondjuk nekem a vetélkedő nem volt a szívem csücske (legalábbis második nap már nem akartam annyit inni), de q jó volt a társaság és az idő 90%-ában inkább dumálgattunk.

Hát kurvára nem bántam meg, hogy mentem

Haszprus

BDD (Behavior Driven Development) Cucumberrel

©   Haszprus   |   life
Elso benyomasok. Ma irtam egy rakas tesztet Cucumberben (megpedig a Ruby implementacioban), es az a benyomasom keletkezett, hogy ez kurvajo Nekem legalabbis tetszik. Most eloszor irtam ilyet, es egy alapos mentalis rakeszules utan nagyon egyszerunek es kellemesnek talaltam a dolgot, kulonosen hogy a Jetbrains IDEA felkinal autocomplete-et a lehetseges angol nyelvu mondatokhoz az alapjan, hogy mely mondatokat implementalta mar valaki Rubyban. Mert igye a dolog ugy mukodik, hogy a mondatok mogott kodok vannak, amiket neked kell implementalni. Amig nem probaltam ki, addig erosen kerdeses volt, hogy ennek vajon mennyi ertelme lehet. Most igy tapasztalat alapjan szerintem fasza.
Haszprus

Canon 350D + Sigma 18-125 eladó

©   Haszprus   |   fotózás hwsw todo

Eladó egy hibátlan Canon 350D tükörreflexes fényképező + Sigma 18-125 objektív. Külön is, egyben is. A kettőre együtt 100e Ft-ot remélek. Tudok adni hozzá hozzá távirányítót (elsütheted messziről), az objektívre UV szűrőt, polárszűrőt hogy gyönyörű felhőid legyenek, napellenzőt, valamint az alap akksin kívül két plusz akksit, és 4 GB Compact Flasht. Az objektív frissen tisztíttatva, a 350D frissen kémiailag tisztíttatva (magyarán zsír új tisztaságú a szenzora).

Ilyesmi fotókat remélhetsz tőle: Haszprus Art Gallery

Email: haszprus@gmail.com

aug. 05. 10:10 jut eszembe van még erre az objektívre szürkeszűrőm és makro előtétlencséim is (3 db).

Haszprus

Canon 350D vs 700D vs 70D vs M

©   Haszprus   |   barcelona 350d fotózás todo

na megtisztíttatom 350d-t, kémiai tisztítás lesz, mondták h tiszta dzsuva az egész éreztem is h fos mint atom
70d-t simán vennék, a váz nagyon tetszik
csak el kéne döntsem h veszek-e mellé vmit (kitként h olcsóbb legyen)
meg elég bonyolult a használata sztem
szóval érződik rajta h ehhez bizony rutin kell (ahogy a 350d-hez is kellett, és mivel nem használtam ANNYIT ezért sokáig kevésbé voltak jól komponáltak a képeim mint kompakttal)
az EOS M-re mondták a boltban h felejtsem el, kurva kényelmetlen nagyobb obikkal stb. ez reális is sztem hisz egy tégla és kész

Röviden összefoglalva, mielőtt kimegyünk Barcelonába, elgondolkodtam, hogy nem kéne-e venni valami fényképezőt. Az sem egyértelmű, hogy a 350D-t vigyem-e, hiszen nagy (egy egész táskányi, ugye), és már nem annyira szeretem, hisz 9 éves. Ez utóbbin segíthet egy vérfrissítés akár 700D-re. 70D felé pedig egyértelműen minőségibb dolgok készíthetőek. A keresőjével teljesen lenyűgözött, brutál, brutál. Az EOS M mellett pedig szólna ugye hogy kompakt, cserébe teljes obipark-csere, ami nem feltétlen akkora gond egyébként, hiszen a jelenlegi cuccokat meg el lehet adni. De azért tartok tőle. Nem tudom, nem tudom, és nincs sok időm gondolkodni, meg kéne szokni a gépet még Barcelona előtt, bármit is veszek. A 70D kezelését pl. kisebb kutatómunka kitanulni, amennyire éreztem. Legalábbis hogy rutinosan menjen minden. Bár most csak negyed órát volt a kezemben, az igaz. Gondolkodom rajta.

Haszprus

Rokk

©   Haszprus   |   hwsw

2560x1440 @ 27 + 1920x1200 @ 24 rokkol.

Vettem mellé még egy 500-as SSD-t, meg egy 4T külső vinyót, biztos ami biztos alapon.

Haszprus

Hétösszegzés 2014.07.27. & Projektsüti Kismaroson

©   Haszprus   |   barátok bme buli élelmezés emarsys epam life mba black cab energiablog kismaros kocsi phpstorm sör

Ilyen hetem volt

  • Kedd megnéztük a leendő autómat szervizben, körbevezettem Petyát az EPAM-ban
  • Szerda egy ajánlat, lefoglalóztam a leendő autómat, este Zolival sör
  • Csütörtök Márk Levi Black-cab hambi, írtam a PHPStorm Cookbook könyv első fejezetéről egy reviewt a kiadónak (tervezett megjelenés decemberben), este Orca Bea sör @ Shakesbeer, eredményhirdetés, felvettek MBA-re, utána még Grundon sör
  • Péntek projektebéd @ Trattoria, körbevezettem Csabát az EPAM-ban, Emarsys-EPAM-Prezi sör @ Kamra
  • Szombat sütögetés & sör @ Kismaros Dunapart, este bográcsozás & sör @ Molnár sziget, majdnem spontán lementünk a balcsira de végül csak csónakáztunk egyet a Dunán
  • Vasárnap Pas meet, PHPStorm Cookbook chapter 2 review, telek (Új bluetooth hangfalakkal )

Projektsütögetés Kismaroson:

Haszprus

Német!

©   Haszprus   |   német epam

Ééés kedden voltam végülis németen és tökjó volt Mondjuk 6 főből állt a csoport, 1 óra, viszonylag juthatott volna több idő is mindenkire, de ahhoz mérten hogy az első percben még egy alap kérdésre se tudtam válaszolni, a végére tökjól éreztem magam. Kéne még menni, és itt van a cégen belül amúgy.

Haszprus

Natural @ EPAM

©   Haszprus   |   epam energiablog

Vettem bentre is egy Microsoft Natural Ergonomic 4000 billentyűzetet. It feels so good.

Most már csak arra kell vigyáznom hogy a péntek esti buliból nehogy megrendeljek bentre egy diszkógömböt is.

Note: életemben először fordul elő hogy hardvert veszek a munkahelyemre.

Lecseréltem a version historyt a blogon, statikus html-ből egy angularos kis oldal lett, filterezési lehetőséggel.

Sokminden történik újabban, lehet hogy lenne érdemes írnom egy bejegyzést - ne adj isten cikksorozatot - a blogon történő újabb fejlesztésekről, az architektúráról, a fejlesztési módszerről. Nyilván aki nem hardcore törzsolvasó és pláne nem regisztrált user, vagy nem trusted, az ezeknek jórészéről lemarad egyébként, és valszeg kérdőjel rajzolódik ki a homlokára, hogy ugyan miről, de a helyzet az hogy a blog azért egy elég nagy cucc ahhoz képest hogy csak egy blog.

Na szóval a history meg:

Haszprus

Angular SPA & kliens oldali interakcio rox :)

©   Haszprus   |   life
Amiota elkezdtem angularozni meg ujra blogot fejleszteni, egyszeruen ejjel 2-kor is csak nagy nehezen teszem le a billentyuzetet, es akkor is csak azert mert masnap melo van. Imadom, basszus, kurvajo es tok erdekes dolgokat lehet csinalni, kesz kis kulon alkalmazasok szuletnek a blogon belul, egyedul azt sajnalom - de azt nagyon -, hogy ez az egesz amin ugykodok, csak nehany felhasznalonak lathato.
Haszprus

Német?

©   Haszprus   |   német epam

Na kedden 6-tól újrakezdő, szerdán 6-tól pedig kezdő német lesz az epamban. 500 Ft / óra a részvétel, amikor akarok, akkor megyek, az adott alkalmat kell kifizetnem. Lehet hogy benézek a héten. :excited:

A Batarang nevű chrome extensionnel tudod debugolni és sebesség-optimalizálni az angularjs oldaladat. Sebesség-optimalizáció címszó alatt nagyjából hasonló feature-t kapsz mint amit php-ben az xhprof vagy xdebug adna, megláthatod hogy mely function hívásokkal telik el az oldalad legnagyobb időhányada. Állat.

Például a YOULOG-ban észrevehető volt már szemmel is, hogy beszaggatott, amikor begépelt valami keresőszót az ember. Nem tudtam igazából, hogy vajon melyik rész lehet a lassú, meg amúgy ez az első angular cuccom amit valaha írtam. Na nézzük Batarangben:

Mint látható, az oldalon töltött idő 66%-a, azaz 763 msec azzal telt, hogy a fejlesztes keresőszó begépelésének hatására lefutott ez a pár kis redundáns filter. Nosza optimalizáljunk valamit rajta:

Miután a userFilter futtatásának számát redukáltam 2-re, már csak 393 msec telik a filterrel, így az oldal 66%-a helyett már csak 44%-át töltjük itt, nyertünk közel 400 msecet (!!!!!), ami bőven érzékelhető is, mert ez a lag a gépeléskor a karakterek megjelenését is késleltette.

Emeletes csúcskirály!

Ps. a dolgot a userFilter memoizációjával tovább lehetne gyorsítani, nem beszélve arról ha minden adatműveletet átemelnék a controllerbe.

Két könyvet tudok most megemlíteni Angular JS témában, az egyik az O'Reilly féle 200 oldalas AngularJS címre hallgató. Ezt úgy gondolom hogy 200 oldalon át semmi olyat nem mond szinte amit 1-2 hét minimális gyakorlati kódbökdöséssel ne tudna meg az ember, ez ilyen dummies könyv, tényleg pár perc alatt átpörgethető és érzed hogy nem mond semmit. A másik a 600 oldalas ng-book Ari Lernertől, na ez faszának tűnik, és többek közt az optimalizációra is kitér, mégha 10 oldalnál nem is szán rá többet, de a memoizációt is innen szedtem egyébként, és ez látványosan egy mélyebb könyv.

Haszprus

Google IO @ BME

©   Haszprus   |   fejlesztés google io konferencia

Holnap Google IO a BME-n:

  • 16:00 - 16:30 Google I/O Extended 1. nap megnyitó (BME AUT)
  • 16:30-17:00 QII ChromeOS az ASUS tálalásában (Gyepes Máté - ASUS)
  • 17:00-17:30 QII Samsung
  • 17:30-18:00 QII NokiaX
  • 18:00-19:30 QII KeyNote
  • 20:00-20:45 QII Reflection lehetőségei és veszélyei Android környezetben. (Hands-on-lab lehetőséggel) (Ekler Péter)
  • 20:50-21:30 QII Függőség kezelési elvek és függőség kezelési eszközök (Erdődy-Nagy Zsombor)
  • 21:30-22:00 QII Google Cloud a gyakorlatban BigData/Hadoop fejlesztésekhez (Ujj Tamás)
  • 22:00-22:45 QII Making your cloud apps Google-fast
  • 22:00-22:45 QBF14-15 What's new in Android
Haszprus

Hé YOULOG, mutasd mikor voltam kondizni!

©   Haszprus   |   life angular

Hú ez kurvajó!

Mikor fejlesztettem?

YOULOG, te mindenre gondolsz! <3

update, lett egy kezdetleges realtime kereső is, itt még nem jöttem rá mindennel az angularral.

Konkrétan amit akarok egyébként, és ezt angularral egyelőre nem tudtam megoldani, hogy az item.classes változómat akkor tegye rá classként egy elemre, amennyiben az (item.items|filter: userFilter).length > 0 kifejezés értéke true. Na ezt tudja-e valaki, hogy hogy lehet?

Tehát valami ilyesmit szeretnék, teljesen pszeudo kód, még csak nem is angular style-ben írtam egy részét, de sztem így érthetőbb:

<div class="if ((item.items|filter:userFilter).length > 0) {
    item.classes // ez egy string típusú változó, valami classnevekkel
} else "">

Sőt még az if és az else ágban is oda akarom rakni azt a classt hogy "day". Persze ezt már körbe tudom trükközni, de gondoltam megemlítem. Valaki esetleg?

16:39 YESS YESS YESS összeállt fejben amit kerestem

<div ng-class=' (item.items|filter: userFilter).length > 0 ? "day " + item.classes : "day"' ng-repeat="item in dates">
Haszprus

2 órás build? wtf!!! :D

©   Haszprus   |   fejlesztés
Tegnap sorozes közben ahogy jöttek a kocka témák a build futasidejerol, kornyezetekrol, unit testekrol, azt vettem észre magamon hogy ismét kurvara érdekel ez az egész és ennek nagyon örülök alig várom hogy fel birjak kelni és folytathassam a saját kis blog projektemet
Haszprus

Fejlesztői környezet

©   Haszprus   |   life blog fejlesztés php

Na jó, az lesz, hogy összehozok egy local environmentet mégiscsak a blognak. Erre az alapkésztetés az, hogy nagyobb feature-ök lefejlesztésére nagyobb hajlandóságot éreznék, ha nem lenne folyton a nyakamban az, hogy elcseszek valamit productionben.

A második nagy késztetés, hogy előbb-utóbb portolni kell újabb php verzióra a blog motorját, és ez nem annyira frankó élőben.

Amúgy a dolog marha izgalmas, csomó deprecated dolog időközben kivezetésre került, úgyhogy jönnek a factoryk és a különféle elágazások környezet mentén.

Muy excitement, mucho power! Sose gondoltam volna, hogy egyszer lesz ez még ennyire izgalmas.

Most pedig péntek este van, sörre fel!

Haszprus

Mik lesznek BME MBA-n?

©   Haszprus   |   bme mba

Négy féléves a képzés, miket lehet tanulni? Nézzük. Az infó a BME honlapjáról van egyébként, egy link is lehetett volna, de az kevésbé jó SEO szempontból.

1. félév
Kvantitatív módszerek 5
Minőségmenedzsment 5
Üzleti gazdaságtan 5
Számvitel 5
Vállalati jog 3
Szervezeti viselkedés 3
2. félév
Vállalati pénzügyek 5
Technológiamenedzsment 5
Emberi erőforrás menedzsment 5
Gazdaságtörténet 5
Specializáció 1. 3
Szabadon választható tárgyak I. 3
3. félév
Marketing 5
Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 3
Befektetések I. 5
Közösségi gazdaságtan 5
Specializáció 2. 5
Üzleti jog kv blokk 3
4. félév
Stratégiai menedzsment 3
Gazdaságpolitika 3
Projektmenedzsment 3
Intenzív kurzus 4
Pénzügy szigorlat 0
Menedzsment szigorlat 0
Specializáció 3. 5
Specializáció 4. 3
Specializáció 5. 3
Szabadon választható tárgyak II. 3
Diplomatervezés 15

Fú de kíváncsi vagyok már, alig várom hogy itt legyen szeptember. Illetve szeptembert kevésbé várom, de egy órára beülnék már.

Keresőoptimalizálás történik-e ebben a bejegyzésben? Igen.

Haszprus

Open Academy 2014 június

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés

Most jöttem Open Academyről, ahol volt pár kurvajó előadás, mint pl. a legjobb nec előadása volt a ustreamtől a Javascript Module Serverről (javascript fájlok kiszolgálása dependencia gráfoknak megfelelően, csomagolva, de csak azt ami éppen kell még a kliensnek), illetve nem volt rossz a Functional Reactive Programming sem, amit egy prezis arc tartott, 40 percben leprogramozott egy kis animált Mario játékot. Nice.

Tényleg a mai átlagon felüli volt, thumbs up.

Néha elgondolkodom ezen a ustream dolgon.

Haszprus

Seamless Mode

©   Haszprus   |   epam hwsw scala

Istenem, Oracle VirtualBoxban Seamless Mode, hogy eddig miért nem találtam, hát ez istenkirályság, ajh. Happy happy happy.

(Így a VM-nek nincs háttérképe, húzigálhatod a Windows ablakokat és a VM ablakokat szépen egymás közt. Gyönyör.)

Óriási produktivitásjavító felfedezés. Nagyon örülök

Haszprus

PHP vs Angular & YOULOG

©   Haszprus   |   fejlesztés angular blog javascript php történelem

Csak egy gyors angular vs php view kód összevetés

PHP:

Angular:

Sasszeműeknek feltűnhet hogy az angular kódom egy picivel kevesebbet tud, ettől függetlenül tisztább, szárazabb érzés.

Szóval a YOULOG most kőkemény angular js lett:

Oh yeah.

Haszprus

youlog

©   Haszprus   |   fejlesztés life blog önmenedzsment php

Mai állat fejlesztésünk: youlog.

Mint tudjuk régóta csinálok fancy naptárat magamnak arról, hogy miket csináltam. Most egyelőre az van hogy fel tudom címkézni a blogon a napjaimat faszán.

Aztán hosszú távon szeretném megcsinálni vele ugyanazt, amit most excelben tudok:

A cucc egyelőre a saját useremre van limitálva, de lehet hogy felkínálom még valakinek érdeklődés esetén.

Ami nagyon fontos, és ami a fő motiváció, hogy motiválni akarom magam, hogy csináljak dolgokat. Pl. kondizzak, fejlesszek, ilyesmi.

A háttérben meg mellesleg csináltam hozzá egy kis ActiveRecord implementációt szórakozásból.

/** * Class Diary * @property int id * @property string date */ class Diary extends HfModel { protected $table = "hb_diary"; protected $fieldsPrefix = "d"; /** * @var array */ public $fields = array( "id", "date", ); ?>

A fenti kód már önmagában validálja az id és a date mezőket, dob kivételt ha nem jók, stb. Nyilván a HfModelben van a lényeg, csak megmutattam hogy ilyen kis lightweight cuccka lett, a használata pedig:

$diary = new Diary(); $diary->date = $_REQUEST['date'] ? $_REQUEST['date'] : date("Y-m-d"); $diaryId = $diary->save();

Oh, I heart PHP!

Haszprus

Min kommunikálsz?

©   Haszprus   |   hwsw

Régen mindenki az IRC-t meg ICQ-t nyomta, aztán jött az MSN, aztán a multiprotokoll kliensek (pl. Miranda, Trillian), aztán a mobilos szarok (Viber, Whatsapp) meg a weboldal alapú szarok (Facebook, Gmail).

Én szeretnék visszatérni egy minimál multiprotokoll kliensre, mert rájöttem h a weboldal alapú chateléssel eltöltött idő kibaszottul kontraproduktív bármi máshoz képest.

Te mit használsz?

Haszprus

Lájkkirályok

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nemtom észrevette-e valaki, de lett jobb oldalon egy lájkkirályok doboz.

Persze productionön lefejlesztve az egész fennakadás nélkül, ahogy kell, sum(downtime) = 0, count(dev & test environments) = 0.

Haszprus

Life after facebook

©   Haszprus   |   fejlesztés life energiablog php play scala

Mai productivity eredmény: melóban egyértelműen jobban haladtam fb nélkül, itthon pedig leporoltam a januárban félbehagyott scala play blogengine projektemet (Elavultak a cuccok alatta, már nem fordult IntelliJ-ben (ez nem egészen tudom hogy hogy lehet, habár gondolom úgy, hogy a play konzol valamit update-elt magán, az IntelliJ meg nem követte), rendbe kellett rakni. Ráment kb. 2 óra, de megérte. )

A miranda ng-t pedig még tovább customizáltam, egész barátságos lett. (Atom minimál.)

23:02 Na még egy gyors bejegyzéslájkolós feature lefejlesztése belefért. 0.1-es verzió, egyelőre lehet lájkot leadni, és kiírja hogy hányan lájkolták eddig a bejegyzést. Oje! Majd lesz fullosabb később. (Ja és csak ha belépett user vagy.) Igen, igen, tudom hogy volt már hasonló, de ez kicsit másmilyen lesz, meg jobbabb is lesz.

Mai fejlesztéssel töltött idő itthon: 3-4 óra. Roxx! Istenem, végre.

(Mert persze be kellett tolni egyből egy új 0-ról írt frameworköt is az új feature alá, nem lehet csak úgy. Rég nyúltam a blog kódjához na, és már mások az elképzeléseim.)

Ja és itt kikúrt continuous delivery van ám, annyira hogy nincs localhoston meg sehol tesztszerverem, a blog úgy jó egyből ahogy megírom.

Machete dont text test.

Nem tesztelni kell, hanem jó kódot írni, basszátok meg.*

* A szerző a pókerarcos humor hazai élharcosa. Ismeri és gyakorolja a TDD-t, de ez itt most nem az a projekt, itt tényleg izgibb egyből productionön futó kódot írni. Ennek is megvan a szépsége, ha valaki nem hiszi, próbálja ki dev/test környezetek nélkül fejlesztenie az akármilyen rendszerét.

Haszprus

Hatékonyság++

©   Haszprus   |   life önmenedzsment

Növelni akarom a hatékonyságomat, mert a béka segge alá értünk. Kibaszom az időmet mindenféle fölösleges szarságra, fb, stb.

Kezdetként ma csináltam pár dolgot amihez marhára nem füllött a fogam, de ezzel erősítem az akaraterőmet.

Elkezdem újra használni a mirandát, ami egy pici és hatékony üzenetküldő program, hogy ne kelljen folyton nyitva legyen a facebook és a gmail.

Tegnap javítottam egy apró bugot a blogon és lehet hogy csinálok 1-2 új feature-t, meglátjuk.

Back to life.

Haszprus

+1T

©   Haszprus   |   hwsw

Oh yeah végre vettem egy külső vinyót (WD 1TB). Kicsit elhaladtak mellettem a dolgok, 750 gigán szenvedtem.

Tudom, tudom, az egész környezetemben mindenkinek bőven több van még így is.

Haszprus

Get away from the past

©   Haszprus   |   life
helló
ma két döntést hoztam
az egyik amit talán olvastál máshol, hogy csillát letiltottam még a nézelődős accountomon is, h ne nézzem
a másodikat pedig ebben a percben: letiltottam a többi exemet is akiket onnan megnéztem időnként
túl sok időm ment el ezekre a dolgokra és azt hiszem tejlesen fölöslegesen kötik le az agykapacitásom akárhány százalékát
fölösleges dolgokkal foglalkozom egyfolytában. ezzel még nem számoltam fel ezt a tényt, de legalább csökkentettem egy kicsit.
meg kell tanulnom leállni dolgokkal.
Haszprus

Tesó

©   Haszprus   |   life
Erre valók a testvérek. Hogy szekálják egymást, hogy megnehezítsék egymás életét. A gyerekek ebben nőnek fel, és ettől edződnek meg. Ez adja az alapot a felnőtt élethez.

Azon gondolkodom, vajon rábasztam-e, hogy nincs tesóm.

Mármint van két féltestvérem akiket kb pár évente látok, de az nem hiszem h számít bármit is.

Haszprus

Ne facebookozzál

©   Haszprus   |   life

Egy pillanatra elgondolkodtam hogy lehet hogy sokkal sikeresebb lehetnék megint, ha leraknám a fbot.
Ha teljesen eltűnnék róla.
Azt a sok kibaszott időt kénytelen lennék VALAMIRE fordítani.
Mint régen.

Csak sajnos nem lehet lerakni, mert az olyan mintha 2014-ben nem lenne telefonod.

Haszprus

Agresszív csajok

©   Haszprus   |   life

konkrétan az volt amúgy hogy először a csaj még csak ajánlotta h ne jim hanem jack legyen a whisky kólámban
utána ti elmentetek
és leszólítottak ott mellettünk
elkezdtek dumálni
bemutatkozás stb
mondtam a csajoknak h mennem kell sonickal
(mer jött a bnője)
csajok nem akartak elengedni!
nem hitték el h visszajövök 20p múlva
mondjuk tlg nem is mentem vissza
de kurvára nem akartak elengedni
egyfolytában agresszíven fel akarnak szedni bulik környékén már egy ideje

múltkor (nem sokat járok bulizni mostanában) villamoson volt kb ugyanez, két csaj leszólított és nem hagytak békén
nemtom ez mennyire jellemző

Haszprus

Fogyhatnék

©   Haszprus   |   life

Szerintem tök könnyen le tudnék fogyni ha nem ennek ennyire szélsőségesen szart és sokat... Egyfolytában degeszre zabalom magam, konkrétan fáj a hasam, annyira teleeszem magam. Ma megint kétszer ebedeltem, reggeliztem is, utána mekiben vacsi... Katasztrófa. Persze végig junk food.

Mérlegen reggel 80,0 kg. Ami önmagában nem okvetlen lenne gond, de ahogy most csoportosodik [pocak], az igen.

Fáradt vagyok sportolni Meg minden máshoz is.

Haszprus

Feelings inside EPAM

©   Haszprus   |   epam life energiablog meló

ezek az emberek szeretnek itt dolgozni egyébként én is szeretek... kellemes... nincs basztatás, nincs atom stressz, tanulok egy csomó mindent, csinálom a dolgomat, kész... szoktam fütyörészni meg dudorászni, jól érzem magam... scalazhatok... meg úgy közlekedek utcán h kilátsszon az epamos belépőm nyakbaakasztója büszke vok rá h itt vagyok... nem érzem elitnek a helyet, de ezzel együtt szeretem... igazából kicsit elitnek érzem mégiscsak

Haszprus

too short days

©   Haszprus   |   life
Kurvara el kéne kezdjek újra sportolni. Rajtam van a késztetés. But there are so many other important things to do. Like biz, scala, work, tutoring, friends, personal development... And junk food is so tasty. Ennyire még soha nem éreztem telerakva magam, mint most. Soha nem is voltam.

Haszprus: 2014 elején egy cég fizette az utamat Gibraltárra egy állásinterjú kapcsán, én magam rég voltam már külföldön, és rájöttem most, hogy tiszta hülye vagyok, kell menni ezerrel. Megkérdeztem hát Mf-et hogy van-e kedve valamerre, és gyorsan kitűztük Krakkót.

Miért pont Krakkó?

Lengyelországban még nem voltam, autóval elérhető, közel van viszonylag, úgy számoltuk hogy kb. 6 óra autóval megvan. Összeszokottak vagyunk vezetésben. (Mf: Dettó. Lengyelország totál kimaradt, Varsó messze van, Krakkóban van ismerősöm.)

Pénteken rám írt Mf most már nem nyugodtan, hogy fel bírtam-e rakni az iGO-t, de persze nem, mert nagy ívben.. ömm, ellustultam a készülést, péntek estére maradt még a holmijaim összepakolása is, iGO nem lett, 3 nap külföld az most már lepkefing, nem kell más csak egy póló. Szinte. (Mf: Én is megdöbbentem a cuccom minimálságán pakoláskor. Telefon, töltő, pár ruha, iratok, tisztálkodószerek, ennyi. Normál hátizsákban ide-oda lötyögött az egész, olyan kevés volt.)

Azért a legfontosabbak, mint a hajzselé, labello és fogkefe persze kötelezően kimaradtak, és az iGO-t se sikerült felszenvedni a telóra. Az Eurotrippen Mf-nek kb. megolvadt az ablakba tett telefonjában az akksija, de reméltem hogy ez most nem fog megismétlődni és elég lesz egy darab iGO. (Mf: Igazából két hete rágtam már Haszprus fülét, mióta egyáltalán terveztük az utat, hogy legyen backup navi, mert anélkül _meghalunk_. Aztán amikor éjjel a hegyi szerpentineken előre mutatta a kanyarokat, illetve a kicsit sem triviális, városban kanyargós úton, hogy merre kéne mégis, akkor ezt Haszprus kénytelen is volt elismerni. Ez volt az a szomorú helyzet, amikor két világvárost olyan tanyasi színvonalú út köt össze, hogy az vállalhatatlan.)

Na szóval péntek este találkoztunk és persze ahogy tőlem megszokott, hulla fáradtan indultam neki az útnak, konkrétan úgy nyilatkoztam hogy hamarosan elalszom. Ennek ellenére azért levezettem 5 órát különböző szerpentineken, mert Krakkóba a létező legkisebb falvakon meg városokon át vezet az út, van ahol már-már földút kategórián keresztül, és fizetős szakaszból mindössze 20 percnyi van az egész úton, szóval nem bajlódtunk a matricával. Fél háromra sikerült is odaérni a szállásra, ami egy Ibis hotel volt, teljesen korrekt, a már Bruges-ből megismert színvonal alatt egy kicsivel, cserébe két főre két éjszakáért 20e Ft abszolút díjnyertes. (Mf: Reggelivel meg méginkább.)

Az otthon felejtett hajzselét, fogkefét és labellót nyilván pótolni kellett, ezért kerestünk egy Rossmannt.

Kicsit hozzászoktam most a külföldi árakhoz, mert Gibraltár kapcsán 4x ültem repülőn, egy csomó mindent reptereken vettem, nem lep meg ha 2000 Ft-ot otthagyok egy fél literes üdítőért meg egy szelet csokiért.

A cuccok ára 5-20 EUR között váltakozott, amire kicsit húztam a számat, de mindegy, aztán amikor már minden a kosaramban volt, Mf felvilágosított hogy hé Haszprus, ezek itt amúgy nem euró árak hanem zlotyi Mondom ja bazz? Akkor mindenből jöhet a minőségibb (1 euró 300 Ft, 1 zlotyi 70 Ft) Lengyelország igazából kurvaolcsó ha az ember úgy érzi hogy külföldön van. Az árak egyáltalán nem nyugat-eu jellegűek, el se hittem hogy ilyen olcsón megkaptunk mindent.

A városnak főleg az óváros részét néztük meg, hatalmas parkok, várak, templomok, ilyesmi, és a lényeg, a harisnyák, brutális kurvás harisnyák minden mennyiségben. Láthatóan a csajok itt elég nagy figyelmet fordítanak a hosszú combok kihangsúlyozására, abszolút legnagyobb örömünkre. (Mf: Ellenben mániájuk még egy rendkívül visszataszító műbőr miniszoknya is, legalább 5-10 jött belőle szembe. Na, az nem baj, ha nem gyűrűzik be majd hozzánk. (Haszprus: na ebben egyetértek ) Mf: Ja, a harisnyákat, ha kell, gyalog importálom, csak hordják plz.) Haszprus: segítek, négykézláb, arcon pörögve. (Mf: A buliból is így jöttél haza (‹ Haszprus: no homo!!!), mégsem hoztál harisnyát. Meg vagyok sértve. ) Haszprus: (Mf: Yes, absolutely no homo.)

Hot or Not alkalmazásra felmenve egyszerűen nem bírtam a számat befogni az ájulástól, a magyar felhozatalt messzemenően meghaladó minőségű húspiac tárul elénk, nem tudom minek köszönhető, itthon ciki a hot or not, kint meg menő, vagy nem tudom mi lehet, de kurvajó csajok voltak, és az utcán is alapvetően ugyanez.

Találkoztunk Mf-ék egyik hölgyismerősével szombat este, aki bevitt minket a bulinegyed bugyraiba, ahol óriási pörgést tapasztaltunk, és sztem nagyon durva nyitottságot, szóval amennyire látom ide csaj úgy jön, hogy a bepasizás / ismerkedés egyértelmű és nem idióta módon szégyellnivaló cél. A magam részéről thumbs up, maximálisan tetszett a dolog.

Néhány helyi italspecialitás (almás vodka rox) (Mf: Żubrówka almalével a titkos recept, és Tatanka névre hallgat) után átmentünk egy zeneileg hozzám közelebb álló helyre, ahol konkrétan már minimal house-t nyomtak mire odaértünk, megkérdeztem a pultnál mellettünk ülő arcot hogy mi a cucc amit isznak, mondta hogy Sweet shot (ismeretlen recept), és mire észbe kaptam volna, már meg is voltunk hívva, fel is hörpintettem, remélve hogy nem valami party rape drugot iszok. A piák olcsóak amúgy, átszámoltuk, hogy 1400 a sweet shot, majd Mf közölte, hogy de Haszprus, 1400 Ft nem egy pohár hanem három adag volt. OMG. Vicc, megtaláltam magamnak az országot ahol úgy érzem magam mint amikor a német turisták idejönnek magyarországba kirúgni a hámból. (Mf: Később egyébként annyira tetőfokára hágott a pult mögött is a hangulat, hogy míg előzőleg 16-ért kaptunk három shotot, egy következő körben már 14-ért 4-et. Megkedveltek minket?) (Haszprus: ja, ez kurvanagy volt nagyon pozitív)

Igazából kurvajó volt a hangulat, az emberek közvetlenek, minden faja volt, de mire kellőképpen megalapoztam hogy ropjak egy csárdást, a DJ pont kijött a pultból, és beült bár részhez. Más se kellett, rögtön összepacsiztam vele hogy megtudjam hogy játszik-e még, de sajna már nem, úgyhogy ajánlott nekünk másik helyet, ahova a magam részéről ATM-ből kivettem egy kisebb vagyont hogy ha már külföldön vagyunk akkor csapjunk oda rendesen, de a helyen épp VIP buli volt és nem engedtek be minket (nem voltunk meghívott vendégek (Mf: de csak mert nem ért el hozzájuk elég gyorsan a hírünk)), úgyhogy javasoltattam magunknak más helyet, oda is átmásztunk, de Mf addigra már fáradt volt és hazapályázott inkább, én viszont bementem csapatni. Tekintve hogy kint is “népszerű” a műfaj, a közönség már megint kb. én voltam (meg még kb. 0 és 10 között változó létszámú további néhány csaj meg csávó), gondoltam, megkérdezem udvariasan hogy egy kis minimal house-hoz mit szólnának a tisztelt DJ urak de kb körbe lettem röhögve, hát semmi gond, ha nem kell közönség, hát nem kell.

Valahogy sikerült hazateleportálni, reggelre semmi hangom nem volt, ellenben happy vagyok hogy megvolt életem első külföldi bulija és aftere egyben, ráadásul részben minimal house stílusban, DJ-kkel is megismerkedtem, helyiekkel is, igazából kurvajól éreztem magam, great success, Mf-fel meg végigdumáltuk az utat, részemről ismételendő. A külföldi trippelés állat, a krakkói csajok brutálok, az idő remek volt, én meg egy csomót nyíltam az elmúlt években és egy vadidegen közegben sikerült remekül érezni magam Örülök. Nálam 10/10-es hétvégi trippke volt. (Mf: Nekem is tetszett, nyitott vagyok hasonlókra alkalomadtán.)

IRCQuote fight! In the ring:

Csaj te nem gondoltál még arra, hogy könyvet írj?
szerintem álnéven simán írhatnál a sztorijaidról
én kérem az első dedikált példányt!!!
tök jól írsz, ezzel kéne kezdeni valamit, nem?
nincs hozzá kedved amúgy?
Haszprus
hát nézd én most be fogom valahova idézni amiket írtál
Csaj hát tedd azt
kíváncsi vagyok a reakciókra
Haszprus

Satisfaction @ EPAM

©   Haszprus   |   epam life
Az a helyzet hogy az utóbbi 3,5 évben kurva pozitívan változott az epam, legalábbis a szememben. Csütörtökön voltam Beerlessonön, kurvajó volt. Szerintem kurvajó az első emeleti iroda is. Fasza 2x24 monitor by default, Scala, cutting edge etc, kurvasok jóarc csakúgy mint régen. A székek is le lettek cserélve faszákra, ahogy rákerestem neten 140e-be kerülőkre. Total satisfaction.
Haszprus

Szeresse a kutyákat

©   Haszprus   |   idézet l0lzor
Csaj: ja és szeresse a kutyákat
mivel nekem is van
nálam csak olyan férfi jöhet szóba aki szereti őket  


Én: remélem te pedig szereted a gyerekeket!
mivel nekem is van  

[kurvanagy hallgatás]

Csaj: mi????


Én: na jó csak vicceltem
de azért megnéztem volna az arcod 

Csaj:         

Én: bár férfi esetén sose lehet tudni
bármikor bárki becsöngethet

Csaj: hát lefagytam

Chat conversation end
Haszprus

Gibraltár 2014 - első felvonás

©   Haszprus   |   külföld life történelem túra energiablog franciaország gibraltár haszpra olivér spanyolország haszprus

Úgy adódott, hogy kaptam egy kis üzleti meghívást Gibraltárba, szerdától péntekig. A repjegyet, a két éjszakára szállást, a vacsit, a sofőröket, meg egy kis idegenvezetést egy cég fizette (a repülő 260e Ft, a szállás 82e Ft, a vacsira a limit 23e Ft, a sofőröket meg a vezetést nem tudom), nekem annyi dolgom volt, hogy álljam a próbát és hajlandó legyek négy repülőúton és két autóúton végigzötykölődni. Mit mondjak, nem fog bekerülni életem legrosszabb élményei közé.

Szerda 6-kor keltem, Ferihegyről Párizsba repcsi 1, Párizsból Malagába repcsi 2, Malagából a Spanyolország-Gibraltár határra elhozott egy sofőr, a határon elbúcsúztunk és a hotelhez eredeti tervem szerint el akartam gyalogolni, de végül inkább kértem egy taxit. 2 km 5 font. Hotel Caleta. Első este annyira fáradt voltam, hogy a vacsorára nem kerítettem sort, inkább a szobámban meghúzódtam.

Éjszakára elég hűvös lett, a szobában csak hűtő-fűtő légkondi volt, radiátor nem, de a légkondi valamiért nem akart meleget adni. Nem baj, túléltem.

Reggel kelés, meeting, majd egy körbenéztünk a szomszédos városban, La Lineaban. A hely érdekes, sok a rossz arc, anyagilag vannak gazdagok és mélyszegények. Egyébként Spanyolország szerintem gyönyörű, az emberek relaxáltak, nyugisak, chill van.

Tanultam négy évet spanyolul még gimiben, de az 14 éve volt, úgyhogy a spanyoltudásomra azért ráférne némi gyakorlás a mondatok megértéséhez. 1-2 mondatot viccből váltottunk spanyolul, de azt hiszem egyelőre nem lenne meg a felsőfok.

A körbevezetés végére azt kértem, hogy dobjanak el a cable-carhoz, ami egy lengő kötélpályás lift a Gibraltár közepén fekvő hatalmas szikla tetejére. A cable-car sajnos nem működött az erős szél miatt, a hiénák pedig pofátlan összeget akartak volna kérni. Hosszas belső tépelődés eredményeként nem vettem igénybe a szolgáltatásukat (milyen jól tettem), és már azt hittem, hogy visszatérek Magyarországra a hegy meglátogatása nélkül. Szerencsére azonban a sétálóutcában észleltem egy viszonylag szimpatikus fazont, aki official guided tourokat hirdetett, és elmondta, hogy megnézünk mindent, stb, begyűjtött még egy családot mellém, aztán irány, csapattuk. Ajánlom abszolút mindenkinek a fazont, q barátságos és nagyon odafigyel, hogy jól érezd magad az úton, és láss minden érdekességet, legyen időd fotózni (lehúzza az ablakot amikor megáll) stb.

A túra végén a botanikus kertbe kértem eldobni magam (mondta hogy akárhol kirak hisz kicsi a sziget), amit nem bántam meg, gyönyörű hely, nagyon érdekes növényekkel, és nagyon szépen, igényesen ki van alakítva az egész. Aki erre jár, azt gondolom, érdemes megnéznie. Ahogy egyébként a sziklát is, azon belül a majmokat, hát azok valami őrült jópofa teremtések, komolyan, nagyon vicces, vannak kisebbek-nagyobbak, a fiatalok még kíváncsiak és maguktól felugrálnak az emberre, felmásznak a fejére meg minden, remek fotólehetőség is, azon kívül meg hatalmas poén, nekem nagyon megcsinálta a kedvemet.

A szállodába végül egy leintett taxival tértem vissza, akitől megtudtam egyébként, hogy a határátkelés gyakran nehézkes gyalog is. Azt már jó ideje tudtam, hogy kocsival időnként 2-3 órát is kell várni, de úgy tűnik, hogy ez néha előfordul gyalog is. Szopóka lehet, a környéken rengetegen Spanyolországból ingáznak át minden nap ide dolgozni, a környező településről. Teljesen elfogadott hogy valaki fél órát utazik a határig, majd onnan begyalogol Gibraltárra. A határátlépés lassúságának az oka egyébként, hogy a határon sok mindent csempésznek át, legfőképp cigarettát – ezek ellen szoktak tartani nyomozásokat.

Este volt még egy-két élményem a szállodában, például hogy noha jártam már életemben egy-két étteremben, de aperitifhez még nem volt szerencsém, itt pedig egy kis fél decis pohárkában kaptam valami atom sűrű masszát, ami akár szósznak is beillett volna, a spanyol ajkú pincérlány pedig alig bírta elmagyarázni, hogy azt előtte kéne meginni My bad. Biztos megerősítettem a putriból jött kelet-európai képet benne.

A másik, hogy lementem a recepcióra, hogy a légkondim nem fűt. A recepciós on-the-fly fogta a kis cb rádióját, odaszólt az amigonak, hogy kéne szerelni egy kicsit, velem pedig közölte, hogy hamarosan ott lesz a szerelő. Fellifteztem a harmadikra (kb. 20 mp), és amikor a liftből kiszálltam, már hallottam, hogy valaki kopog az egyik ajtón a folyosón. Igen, az én szerelőm előbb érkezett meg, mint én magam. Na, ugye ez Magyarországon is ilyen, ha kihívod a szakit? 8 perc múlva volt fűtésem.

A visszautamra a sofőr éjjel 3:45-kor jött értem, szóval aludtam kb. 2,5 órát. A 1,5 órás Malaga felé vezető út közben - akárcsak a másik sofőrrel – tökjót dumáltunk. Check-in, 600 ember előttünk, azt hittem nem érem el a gépet, szétvetett az ideg, de meglett. Fél órás késéssel felszállás. Most épp ezen a gépen vagyok, és Párizs felé tartok. Párizsban kb. 7 óra 20 percet kell várnom a transzferemre, aztán irány Bp. Még nem tudom, mihez kezdek vele.

Ami azt illeti, a laptop egyébként a világ legjobb dolga, az eddigi két megtett repülőutamon végig akadálytalanul tudtam dolgozni, a mostanin (repcsi 3, péntek 6:45 - 9:25) pedig válogattam képeket és megírtam ezt a bejegyzést.

folyt köv

Haszprus

Kondi 2014

©   Haszprus   |   kondi todo

2014-re nem terveztem nagy kondizást, az a helyzet. Még az se biztos, hogy veszek belépőt a SCH-be. Időm biztosan elég kevés lesz rá, mert elég nagyívű egyéb terveim vannak (meg valami sérülés jellegű púp nőtt a csuklómra).

Mindenesetre - miután hajnal 5 van, de aludni nem tudok - az imént megejtettem az első bemelegítő mozdulatsort.

Amiket jó lenne csinálni, aztán meglátjuk mi lesz belőle:

  • Kondi (teremben)
  • Kondi (itthon)
  • Futás
  • Squash
  • Bringa
  • Úszás

Haha, most veszem észre, hogy 2013-ban ugyanígy kezdtem a bevezető szöveget, hogy nem sok kedvem van hozzá. Év második felére azért megjött, csak motiváció kellett hozzá.

héthétfőkeddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnap
2014.02.17. itthon mell bic tric
2014.02.24. sch sonic mell bic tric has
2014.03.03. sch sonic mell váll tric has
2014.03.10. itthon váll bic tric has sch sonic mell váll tric has
2014.03.17. itthon mell
2014.03.24. sch sonic mell bic tric váll has
2014.03.31. sch sonic mell bic tric
2014.04.07. itthon guggolás bic tric váll átmozgatás itthon bic tric váll has átmozgatás
2014.04.14.
2014.04.21.
2014.04.28. sch sonic mell tric has
2014.05.05. itthon mell bic váll itthon guggolás bic váll
Haszprus

MBA mesterképzés!

©   Haszprus   |   life energiablog mba bme

MBA-zni akarok, erre jutottam viszonylag rövid gondolkodás után.

Leadtam a jelentkezést, befizettem mindent, még motivációs levelet is írtam (!), most kezdődik a várakozás. Next step május végén, amikor is lesz a felvételi vizsga.

Addig meg happiness.

Illetve tegnap elfogadtam egy cég állásajánlatát végre.

& much more

Haszprus

BME MBA mesterképzés?

©   Haszprus   |   bme mba történelem energiablog meló haszpra olivér

Nem volt az sosem kizárva, hogy a BME műinfó MSC-re ráhúzzak valamit. Újabban elkezdtem szemezni a BME MBA mesterképzéssel. Mi a véleményetek erről, mire lehet használni, milyen a megítélése stb? Az én szememben jó presztízse van, de nem tudom megéri-e, bejuthatok-e vele helyekre ahová máshova nem, stb.

Egyébként just for fun jó mókának tűnik.

Ma voltam tájékoztató előadáson Orcával és Beával, számomra impresszív volt, jól szervezett stb. Szó szerint a fun a legjobb szó amit most tudok mondani vele kapcsolatban. Persze nyilván elég kemény meló jól elvégezni, és az a kemény meló másba is lenne fektethető. Mindig úgy gondoltam, hogy aki jó a szakmájában, annak inkább abba érdemes energiát fektetni, semmint újabb papírok szerzésébe. Igazából az MBA mesterképzés számomra nem annyira a papírt jelentené, hanem a tudásom kiterjesztését menedzsment/gazdasági/üzleti irányba, ami jól jöhet akár egy vállalkozás futtatásánál, akár egy multinál a menedzsment régióba jutásnál.

Azt hiszem meg fogok kérdezni konkrét cégeket is, esetleg HR-es ismerősöket a dologról, és majd leírom hogy mire jutottam. Ámde addig is, ti mit gondoltok?

Haszprus

Kamra after

©   Haszprus   |   barátok emarsys

Iszonyat power hétvége van.

Jah, péntek este mentünk Balázzsal a kamrába, nézzük az utcáról, totál fullon van, semmi hely, erre látom hogy a szokásos kis pultos csaj integet kifelé nekünk és rendezi át a helyet, felszabadított egy asztalt meg hozzá ülőhelyet és mutatja hogy menjünk be VIP páholy. Egyik legjobb kiszolgálás. Kamra rox

Hát még amiről nem írok.

Haszprus

Hello World of Traits

©   Haszprus   |   fejlesztés php howto

Eddig nem használtam a Traits feature-ét a PHP-nek, megnéztem most vele egy Hello Worldöt. Semmi extra.

<?php

trait Hello {
    function sayHello() {
        echo "Hello";
    }
}

trait World {
    function sayWorld() {
        echo "World";
    }
    function sayHello() {
        echo "Szia";
    }
}

trait HelloWorld {
    use Hello, World {
        World::sayHello insteadof Hello;
    }
    function sayHelloWorld () {
        $this->sayHello();
        echo " ";
        $this->sayWorld();
        echo "!";
    }
}

class Main {
    use HelloWorld;
}

$m = new Main();
$m->sayHelloWorld(); // Szia World!
Haszprus

I lost it

©   Haszprus   |   life

Néha rácsodálkozom hogy mennyi jó csaj van, teszemazt legutóbb amikor moziban néztem A Wall Street farkasát, rengeteg csaj volt, és jók, vékonyak, hosszú combbal, feszes ruhában, meg minden, ami kell. Csodálkoztam. Valahogy olyan távolinak tűnik már ez az egész.

Hogy valaha is bnőm lehetne.

Igen fura visszaolvasni 2011-et, mintha egy másik ember lenne. Na nem, mert emlékszem ezekre az időkre, de szinte hihetetlen hogy ez is én voltam. Hiányzik ez a fajta energia. Ugyanakkor félig tudatos hogy nincs senkim. Direkt. De pont itt a gond. Miért célom ez?

Haszprus

Cast Away

©   Haszprus   |   külföld life állásinterjú

Sikerült ma kb. 11 órát aludnom, ezzel együtt olyan hulla fáradt vagyok, hogy nem igaz. Elég nagy lelki nyomás amúgy ez a bizonytalanság a munkával kapcsolatban. Mit a munkával kapcsolatban, az életemmel kapcsolatban. Fogalmam sincs hogy az elkövetkezendő 2-3 évet a családom tervezésével fogom-e tölteni, vagy száműzetve Londonba vagy Berlinbe…

Nehezemre esik a légzés, olyan mintha egy ólommellény alatt próbálnék levegőt venni, és leginkább elaludnék bármikor, lefordulok a székről a súlytól. Dönthetnék persze úgy, hogy itthon maradok, ez egy teljesen reális alternatíva, állásajánlataim is vannak (pl. az Arkonhoz is már csak bólintanom kéne), de meglátjuk mi vár kint, nem tudok rábólintani egyelőre semmire, mert nincs olyan extrém jó ajánlat ami igazán fasza lenne, semelyik sem az.

Más kérdés, hogy itthon egyébként azon gondolkodom, hogy csináljak valami kis vállalkozást, és eddig elég pozitívak a visszajelzések, még a végén életképes is lenne. Erről beszélhetnék bővebben is. A lényeg, hogy valami fejlesztői cég alapításán gondolkodom. És ez momentán hosszútávon akár egész jól be is jöhetne, és talán korban is vagyok ott hogy nagyjából ideje is lenne meglépni, bár pár évem még biztosan van vele.

Haszprus

Scala Play blogengine, now with comments!

©   Haszprus   |   fejlesztés howto play scala

Hoppá-hoppá, megjelent egy aloldal és kommentek, ugyanakkor fix menüsor a bejegyzésekkel

A lényeg:

// ...

import java.util.Date

// ...

class Comment(
  val id: Int,
  val date: Date,
  val text: String,
  val login: String
)

object Posts extends Controller {

  def index(id: Int) = Action {

     // ...


     var comments = selectComments().map(row =>
        new Comment(
          row[Int]("id"), 
          row[Date]("date"), 
          row[String]("text"), 
          row[String]("users.login")
     )).toList

     // ...

}

Mit mondjak, ha egyszer az ember ráérez, akkor p. gyors! POWER!

02:54 kitoltam githubra! A kód csúnya, nem az a cél vele, csak elkezdtem szórakozni a playjel/scalaval, és ha valakit érdekel, rácsekkolhat.

Sose jártam nyelvi magántanárhoz, vagy nyelvtanfolyamra, de hosszú évek óta tervben van, hogy majd egyszer, és most végre létrejött, egy arccal beszélgettem Skype-on, aki NY-ban született, és jelenleg is Amerikában lakik, és kifejezetten foglalkozik ilyesmivel. Ennél bár nem tudok konkrétabbat, de a csávóval tényleg jól el lehet dumálgatni, javasol nyelvi fordulatokat stb, korrigál, én meg nagyjából pont ezt kerestem, illetve nem tudtam hogy mit keresek, de most ez tökéletes. Jepp. Amúgy szerintem fogok keresni még további arcokat, rá akarok feküdni önmagam képzésére keményen. Ma vettem két angol nyelvkönyvet is, Scalaztam is (Play frameworköt feltettem, mysql-hez kapcsolódtam, lekérdeztem, csináltam benne routolást, új controllert, új actionnel, új template-tel), eredményes napot tudhatok magam mögött. Valahogy így képzelem a közeljövőt is. Power

Mint azt egy korábbi bejegyzésben említettem, a tudásom valahol felsőfok környékén van egy szintmérő teszt szerint (melóhoz napi szinten kellett is beszélnem angolul), a célom nem az hogy megtanuljam a nyelvet, hanem hogy tovább finomítsam és tökéletesítsem. Régen kifejezetten informatikai angolt szerettem volna tanulni, mostanra úgy gondolom, hogy azzal semmiféle problémám nincs, úgyhogy inkább az általános angol felé fordult az érdeklődésem, informatikára gyakorlatilag elég nehéz találni bárkit is, mert aki tud fejleszteni az aligha angolórákkal fog foglalkozni. A fejlesztés jobban fizet.

Egyébként ami a nyelveket illeti, 3+4 évet tanultam németül, ezzel párhuzamosan 4 évet latinul, később 4 évet középhaladóval kezdve angolul és 4 évet spanyolul. Angolból eredetileg a felsőfokot szerettem volna kapásból letenni, de beparáztattak hogy ott atomerőművek belsejéről kell beszélni meg ilyenek, úgyhogy középfokkal megelégedtem 12. osztályban. Később belekóstoltam még a franciába mp3-ak formájában, de pár lecke után elmúlt az érdeklődésem. Néha gondolok rá, hogy a többi nyelvemet is fel kéne eleveníteni, mármint a németet és/vagy a spanyolt. Bár mivel ezeken a nyelveken nem jön szembe semmi (se meló, se film, se slágerek, se semmi), így ezek aktívan tartása elég nagy kihívás lehet mind időben, mind pénzben, ami erőforrásokat lehet hogy jobban megtérülő dolgokba is be lehet fektetni.

Haszprus

Tablet

©   Haszprus   |   hwsw

Kinéztem magamnak egy szép Sony Z Tabletet, 10 inch, 1920x1200 korrekt felbontás (lehetne jobb de mindegy), not bad. Kurvára tükröződik, magamat látom benne meg a plafonon a neonokat, pedig nincs bekapcsolva a front kamera. Kilőve.

Apple iPad mini, szép, kellemes méret, retina display, ellenben iOS, úú vaz, akárhányszor veszek kézbe iOS-es eszközöket, marhára nem áll kézre, nem tetszik a rendszer.

Feladtam mára.

Haszprus

Online szintfelmérő eredménye - Ring Nyelvstúdió

©   Haszprus   |   life történelem english

Köszönjük, hogy kitöltötted online szintfelmérőnket. A részletes eredményeid:

Összes kérdés: 60
Ebből helyes: 45
Elért eredmény: 75.00 %
Elért szint: felsőfokú (C1)

Ponthatárok:
[...]
28-40 pont között, XI-XV., azaz haladó (B2) szint;
41-60 pont között, XVI-XIX., azaz felsőfokú (C1) szint.

Haszprus

Strange fact of the day

©   Haszprus   |   buli life
Szilveszterkor 39, tegnapelőtt 29e Ft-ot hagytam ott buliban. Ugyanakkor nem veszek meg dolgokat, pl tabletet vagy ssd-t, mondván hogy drága. Ez valahol elég fura, nem? Egy tablethez elég lenne kihagynom 4 bulit... Mondjuk ahogy így leírom hogy NÉÉÉGY BULIT KÉNE KIHAGYNOM, mintha a fogamat húznák
Haszprus

Überblog for Android

©   Haszprus   |   fejlesztés android php scala

Amúgy kéne írnom egy überblog android appot, legalábbis az admin dolgoknak. Csak azért ennyire fb-központú vagyok, mert ott könnyebb megszerkeszteni a dolgokat. Mind mobilról, mind innen netről.

Mondjuk hozzáteszem, hogy nagyobb közönséget is érek el vele, legalábbis jelenleg. (Ha akarják, ha nem, ahah!)

Mindenesetre az Android app helyett most egyelőre elscalazgatok, azzal is elkezdtem játszani. Kellemes, szimpatikus.