mainframe

A Faun Labirintusa

©   mainframe   |   film

El Laberinto del Fauno (2006) - Mielőtt valaki erre a filmre eltévedne véletlenül gyerekkel, hadd szóljak: nagyon keményen 18+-os.

A sztori két szálon fut, amik persze számtalaszor keresztezik egymást: egy részről a kőkemény fasiszta spanyol valóságban, ahol a főszereplő kislány és anyja egy vidéki kastélyba költöznek, mert az anya újdonsült párja, a náci kapitány aki a helyőrséget irányítja, közel akarja tudni őket magához. Nem is csoda, mert az anya az ő gyerekét várja. Tovább spékeli a helyzetet, hogy a kastély körüli erdőbe bevették magukat az ellenállók. Nem kicsit feszült helyzet... A másik vonal a fantáziabirodalom, ahová csak a kislány nyer betekintést, és aminek (mint az kiderül) ő is fontos része. A kapcsolatot a két világ között a címben szereplő faun biztosítja, aki időről időre kapcsolatba lép a főhőssel.

Maga a faun is elég jól van ábrázolva, mint minden a fantáziavilágban, ahol semmi sem egyértelmű. Nyugtalanító, ámde szép a látványvilág, és az is bejön hogy nem valami dimenziók közti utazással intézik az ide-oda ugrást a valóság és a varázsvilág között, hanem fizikailag is közel esik egymáshoz a kettő (pl. a labirintus mindjárt a kastély mellett van). Az ért még egy nagy jópontot, hogy minden mellékszereplő ki van fejtve egy ésszerű szintig, nincsenek töltelékkarakterek. És minden színész elég hitelesen alakít, a legkisebb szerepekig. Pedig ők aztán tuti nem hollywood-i szupersztárok. Még.

Nehéz nem lelőni poénokat a filmből, ezért csak röviden lehet írni róla, de ami tuti: rengeteg vér, szenvedés és erőszak van a filmben, ez teszi korhatárossá. Ugye már az alaphelyzet feltételezi hogy itt nem baráti cívódás lesz a nácik és az ellenállók között, de néhol olyan szintű durvaságok fordultak elő, hogy én is meglepődtem (pedig általában bírom az ilyet).

Mindent egybevetve nagyon rendben van a film, bár nem való mindenkinek, még a felnőttek közül sem. De nálam simán kap egy 9/10-et, mert megfogott, és átadta amit át akart.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 26 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Szeritnem szar volt (nekem nemjött be qrvára), és külömben se kastályba voltak, hanem csak egy putri malom volt berendezve szállásnak.

Jó, igaz, vízimalom volt. De szerintem jó film volt, más kérdés, hogy neked nem bejövős.

Nem 18+, hanem 16+, nem nácik, hanem fasiszták, de egyébként minden stimmel.

18+, _szerintem_. Hogy mit mondtak rá a főemberek, az meg érdekeljen mást.
Náci és fasiszta közötti különbséget elmagyarázhatná egyszer valaki, mert sosem értettem igazán. Nácisághoz németnek is kellett lenni, vagy hogy?
Ja, és:
kőkemény fasiszta spanyol valóságban
Szóval no para, legalább félig jó volt.

Kétszer elaludtam rajta… Aztán harmadszorra most sikerült befejeznem. Érdekes. Nem tudok rá egyértelmű tetszik/nemtetszik választ adni… Egyszerűen fura film, fura látványvilággal és érzelmekkel… Néha elgondolkodom, hogy ilyenek érdemelnek-e Oscar-t… Kicsit túlzónak tartom a hypeot, amit kint kapott, de tény, hogy remekül kivitelezett alkotás.

A nagy ellenállók pedig a vörös komcsik voltak. Ha valaki, Magyarország szívott miattuk. Elég vicces, hogy a film úgy állította be, hogy vörösök="fehér", fasiszták="fekete".

Hát igen, mindkét szálon is elég szar film volt.

mainframe, Nemzeti szocializmus nem egyenlő a fasizmussal, hiába próbálják összemosni a kettőt, meg belekeverni mindenfélét. Ha akad pár perced, nézd át ezeket:

Egy jó magyarázat itt:
Kuruc.info - Korlátlanul magyar: Olvasó: ne mossuk össze a nácizmust a fasizmussal

Érdemes elolvasni a nacionalizmust is, ami minkét irányzat alapja: Kuruc.info - Korlátlanul magyar: Olvasó: A nacionalizmus problematikája

Alapvető ideológiai könyvek a nagy nemzeti irányzatokhoz:
--> Szálasy Ferenc: Hungarizmus - A cél (a másik két kötet nem készült el)
--> Adolf Hitler: Mein Kampf (nemzeti szocializmus)
--> Benito Mussolini: A fasizmus doktrínája (fasizmus)

A komcsi könyveket nem sorolom, mert semmi közöm hozzájuk.

Minket ugye a hungarizmus érint, hiszen a kifejezetten magyar irányzatról van szó. A Hungarista Mozgalom, bizony, nagyon népszerű volt, továbbá szerintem a nemzet eszmélésének jele.

Wikin jól le van írva, negyed órát megér a megvilágosodás:
Hungarizmus - Wikipédia

A Magyarországon a mai napig népszerű a hungarizmus és a nemzeti szocializmus a radikális fiatalság körében.

Mielőtt valaki rosszul lesz a radikális szótól: igen, szélsőségest jelent, hiszen pont hogy nem langyos. Mindig is ők vitték előre a világot. Most is ők azok, akik radikális változást szeretnének. Valljuk be, a magyar élet jó néhány terén szükség lenne pálfordulásra.

Anett

Mielőtt bejönne a magyar napi pártpolitika, kérem, hogy ezt a témát kerüljük ezen a blogon.

Olthyer, azt légy szíves fogadd el, hogy például a kuruc.info hiteles tájékoztató információforrásként való hivatkozása már önmagában sokaknál kicsaphatja a biztosítékot, plz ne provokáld a népet, köszi. Ez itt egy semleges peaceblog

Párszor már gondoltam rá, hogy megnézem a filmet valamelyik moziban, de aztán végül nem jutottam el odáig. Talán majd egyszer…

Haszprus, Értettem. Nem mondtam, hogy hiteles maga az oldal, de szerintem ez a két írás pont megmondja a frankót. Ráadásul BB kérdésére a válaszom (hogy mi a különbség), nem napi politika. Tehát én elvileg nem vétettem azzal, hogy leírtam, amit leírtam. Amúgy is rég eltaposott irányzatok.

Megjegyezném, egy eszmét sosem szabad azonosítani a tettekkel - amiket esetleg elkövet(het) tek rá hivatkozva -, mint ahogy ezt szokták tenni. Jézust sem nevezed gyilkosnak, pedig az inkvizíció a kereszténység nevében működött, Jézus pedig a kereszténység kitalálója. Hoppá.

Anett

A faunos filmben nekem az nem volt tiszta, hogy hogy lehetett, hogy ha a lány álomvilága tényleg csak álom, a pótpapa megtalálta és kézbe fogta a mandragórát? Illetve hogy a lány a vége felé a zárt ajtón át megmenekült?

Anett

Olthyer, A mandragórát odatehette ő azzal a hittel, hogy abból tényleg élőlény fejlődik és ő azt tényleg a fauntól kapta.

Olthyer Ez benne az egyik legjobb: hogy végig eldönthetetlen marad hogy valós-e amit a kislány átél, vagy csak kitalálja magának. A mandragóra egy egyszerű gyökér volt, és csak akkor élt, amikor a kislányon kívül más nem látta. De a zárt ajtó problémájára én sem találtam megoldást.

Egyre inkább hajlok arra, hogy megnézzem ezt a filmet.

Hedge, Köszi a választ! Erre nem gondoltam.

mainframe, Az volt a furcsa, hogy a pasi kezében izgett-mozgott a mandragóra. Ahogy én megfigyeltem, úgy szokták ábrázolni (lásd: Kázmér és Huba), hogy amikor más nem látja, mozog a képzelt valami, viszont amikor nem csak a képzelődő van jelen, élettelen.

egon, Szerintem nagyon unalmas volt a film. Nálam 2/10. Próbáltam élvezni a mesés részeket, de nem ment. :-/ Ha mégis megnézed, természetesen írd le a tapasztalatod! Viszont ha nem vagy nagyon művészlélek, előre borítékolom.

Anett

Olthyer Nem, az ő kezében csak úgy feküdt. Csak akkor mozgott amikor bedobta a tűzbe, de azt ő már nem látta, mert háttal állt, csak a kislány.

Biztos nem izgett-mozgott a pasi kezében? Nekem valami miatt nagyon úgy rémlik.

Megvan neked még a film? Ha egyszer nagyon unatkoznál, megkérlek, szabad 3 percedben kukkantsd már meg…

Utána tényleg nagyon meg leszek győzve. Köszi a választ egyébként!

Anett

Olthyer, Megnéztem most újra ezt a részt… Úgy tűnik mintha mozogna, amikor a férfi kitépi a tálból… De csak megrezdülnek a gyökerek a kezében és az látszik úgy mintha mozogna.


Hedge Thx, Hedhe, nekem épp nem volt kéznél.


Hedge Ez vmi olyasmi akart lenni mint a MeinFrahme? Mint valami náci (ugye?) katonai rang. Btw sorry az elgépelésért _H_e_d_g_e_.

mainframe, Semmi ilyesmi… Csak úgy jött agyból a dolog… Van ilyen rang? Egyébként semmi gond, spanyolajkúak úgy is Hedhe-nek ejtenék a nickem

Hedge Nyilván nincs, csak viccelek.
Nem akkor ejtenék úgy ha Hedje lenne?

mainframe, Horge… Horje…? Passz, nem tanultam spanyolt, csak a tapasztalataimra támaszkodtam

Hedge, A J-t mondják H-nak, a G marad.
Juan = Huan.
Jedge.

Anett

Olthyer, Megint okosodtam… Fenébe is… Jóbol is megárt a sok
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...