mainframe

Nem vénnek való vidék

©   mainframe   |   film

No Country for Old Men (2007) - Ha igazán át akarnák adni a film hangulatát, az lenne a címe, hogy Ain't no c'ntry f'r ou'd men, ugyanis ez töményen két óra a legautentikusabb (és szerintem rém idegesítő) cowboy-angolból, ami csak létezik. Lehet hogy ezért nem sikerült élvezni sem, de az a benyomásom, hogy roppant vontatott, tökéletesen összefüggéstelen jeleneteket tartalmazó, kevéssé érdekes filmről van szó.


Értettem és tudtam követni a sztorit, szóval nincs túlbonyolítva, de vagy az idő felében olyan dolgokat látunk, aminek később semmi de semmi relevanciája nem lesz. A gonosz ember rálő egy madárra, a seriff átkutat egy tök üres szobát, egy random mellékszereplő történetet mesél, és így tovább (értem hogy kell a feszültség, de a tizedik ilyen jelenet után hülyén kezdi érezni magát az ember, és elképzeli, hogy ennyiből a komplett egy hét történéseit is megkaphatná 8 órában, minden egyes apró momentummal, csak épp kurva unalmas lenne, mint ahogy már ez is az). Akció van benne, de ez a legtöbbször kimerül totál öncélú erőszakban. Szeretem ha egy film belemenős, és vállalja a durvaságot is, de csak ha azzal elér valamit. Itt totál céltalanul kapjuk az x-edik lelőtt senkit, meg a sokadik házilag, önkezűleg megműtött sérülést. Ezen kívül dugig van a film hülyeségekkel, pl. a konfliktust indító cselekedettel, amikor a főhős megtalálja a pénzt, és lazán, fa arccal otthagyja az utolsó haldokló mexikóit, hogy aztán éjjel a lelkiismeretfurdalás miatt visszamenjen vizet adni neki (nagy segítség, tényleg), holott azért sejthető volt, hogy ha már nappal ott haldoklott meglőve, akkor éjjelre már nem sokmindent kezd a vízzel.

Tommy Lee Jones egy abszolút mellékszerepet játszik a filmben, van benne vagy 15 percet. Úgy érzem a neve sokkal inkább kellett a dologhoz, mint a színészi tehetsége... Az imdb 8,4-et ad a filmnek (!), illetve nyert 4 Oscart is (!). Sajnos én úgy érzem ez megint valami sznob megmozdulás, hogy ez mekkkkkkora film, de én nem ismerve a háttérinfóit sajnos csak nagy nehezen, két részletben jutottam a végére, és utólag meg is bántam. 4/10-et adok neki.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 7 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


Tipikus Oscar díjas film (úgy értem nem simán leülök, megnézem, kikapcsol 2 órára, hanem valamivel többet nyújt(ana, csak nekem nem jött át)). Nekem ezek túl művész filmek.

A vérző olajat is láttam, szerintem ugyan ez a kategória, és akkor gyorsan ideveszem a Michael Claytont is. Nem hiába mindegyik Oscar esélyes volt. Valahogy nekem ezekkel a filmekkel nincs szerencsém (A Túl a barátságon-t sem néztem meg, pedig az is Oscar díjas alkotás).

Mefi Még nem, de ajánlásod nyomán meglesz! (Értsd: ha rossz lesz, Te leszel a felelős. )
Csepi Úgy néz ki mi nagyon hasonlóak vagyunk filmes téren! A Brokeback Mountain nekem is tudatosan kimaradt, és ezt ennyiben is tervezem hagyni.

Pedig hányszor letöltöttem már, hogy megnézem, de egyszer sem jutottam tovább még csak a kicsomagolásánál sem… És ezt ennyiben is tervezem hagyni!

Szerintem a tárgyalt film is zseniális, pláne ha az alapjául szolgáló könyvet nézem: a könyvben a sheriff a narrátor, és az ő egyszerű személyén keresztül (meg az általa használt kb. 2000-2500 szón keresztül) meséli el.
Szerintem ezt sikerült tökéletesen visszaadni, plusz elképesztően jól fényképezett (pontosabban épp a könyv szikár nyelvezetével harmonizál a kép), és a színészi játék is remek.

mainframe mondjuk nagyon egy kalap alá veszik a kettőt, szóval lehet hogy, akinek ez nem jött be, nem fog az se, és fordítva, nem tudom.

Manapság minden nem vígjáték film oszkárt kap, ha 2 óránál hosszabb, vagy negyed óránál rövidebb.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...