RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 13 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


Isti egyéb? (nekem semmi közöm a változtatásokhoz)

Nem tetszenek, de részleteiben nem kívánom kifejteni.
Egy kérdés: csak a BME? Miért?


Tudtommal más helyeken pl. nem kell fizetni a nem teljesített kreditért (persze ez nem a mostani tvsz-változás hozománya), de csak hogy valami jót is mondjak: az tetszik, hogy a gyakorlati képzés irányába próbálnak eltolódni, valamint az is, hogy az egyenletes tanulás irányába terelnek minket.

30-60-90-120 szabály nem durva megkötés, minket nem is érint, de mondjuk egy főmunkaidőben dolgozó diáknak kérdés, hogy mennyire lesz tartható. Igen, belőlük kevés van.

Akinek nem tartható a 30-60-90 az nem tud 10 év alatt végezni, akkor meg csak áltatja magát (és fogyasztja a közpénzt, rontja az egyetem imidzsét, rontja a morált). ez amúgy cache-elhető, tehát nem évente 30-at jelent, hanem ha te például az első három félévben letudod a 90-et (és miért ne), akkor pl. pihenhetsz a következő 3 (sőt akár 4) félévben egy árva kredit teljesítési kötelezettsége nélkül… így nem hiszem hogy olyan durva lenne. amúgy én örülök hogy ezt visszarakták. a fizetést is helyénvalónak tartom, sőt kevésnek, mert szerintem ez még nem eléggé motiváló összeg.

Részletesebben majd legkorábban délután kifejtem a véleményem, igazából normálisan el se olvastam még de sokminden nem tetszett átfutás alapján.

Ja és amúgy vannak helyek, ahol van olyan szabályzat, ami pl. a bme-n nincs. pl. hogy diplomaosztás előtt megnézik az átlagodat és ha nincs legalább x, y (2,5 vagy 3,5 vagy nemtommennyi) akkor pápá hiába voltál ott 5-10 évet. na ez nálunk nincs pedig lenne értelme. nem mintha lobbiznék érte, sőt más módosításokért se lobbiztam. illetve volt egy ötletem de az nem került ebbe bele.

Haszprus: Én most fizetek tandíjat, és a gyakiv-m egy egyébként vizsgakurzusból egybeesett más vizsgámmal. Egy másik tárgyból csak simán hülye voltam, ősszel korrigálom. Fizetni fogok (hangsúlyozom: a tandíj fölé, tehát ami megveszi nekem a jogot, hogy „hallgassam” a tárgyakat) 12000 forintot, mert elbuktam két tárgyat. Szerintem ez kicsit kettős adóztatás szagú. Súr, büntit fizessek adminisztrációra, vagy hogy megvegyem a jogot a gyakiv-zésre, ezzel semmi gond nincs. És az államisok meg fizessenek a bukott kreditek után, ösztönzésképp (akkoriban szó nélkül fizettem is) – rajtam ez ugyan nem ösztönöz semmit és ráadásul teljesen pofátlannak tartom. Kifizettem a tárgyat, azt csinálok vele, amit akarok. (ha meg nem is rajtam múlik, hogy nem tudtam belőle vizsgázni, akkor meg pláne)

Isti: egyébként veled egyetértek re: egyenletes meg gyakorlatias.

Egy komplett félév (!) teljes elpazarlása az életedből ~30e ft

Kinek ilyen olcsó az ideje?

Mennyit kereshetne fél év alatt ha meglenne a diplomája ennyivel előbb (a 30e ft-nak kb. a 20-40x-esét). biztos hogy az a 30e ft a probléma?

Ez csak egy kis figyelemfelhívó koppintás az ember orrára.

Nekem azt a harmincezret sem teljesen triviális előteremteni. De tény, hogy lehetne akár ennél jelentősebb is a bünti. Egyszer egyébként buktam 42-ből 30-at, fizettem 32760 forintot következő félévben és bár egyetértettem vele (ingyen járok egyetemre és elbaszom akkor súr, fizessünk), nagyon szívtam a fogam, mert kurvára sok volt. Főleg úgy, hogy akkoriban pont nem kerestem éppen mókásan suli mellett.

Azt a 30 ezret nyilván minden további nélkül elő lehetne teremteni egy diplomás melóval a zsebemben – ezért is tartottam azt az egyébként végül nem megvalósított ötletet egész jónak, hogy a már elhelyezkedett exhallgatókkal fizettessük ki utólag a tanításuk költségét; mondjuk adó formájában. Teljesen jó lenne és még meg sem szakadnának abban, hogy mittomén 180 nettó helyett csak 170-et visznek haza. (és akkor valszeg alacsony számot mondtam)

10) Jack (nem regisztrált)
Szerezz diplomát, hogy aztán adózzhass utána , okos ötlet mit ne mondjak. Amúgy persze reális a büntetés, mert sokan nem csinálnak semmit egyetemen, bármondjuk sok ismerősöm végigpuskáz minden zht/vizsgát és így másfélszer annyi kredite van mint nekem, de hát egye fene. Viszont sok embernek nem trivi csak úgy 10-30e forintot összekaparni, és hát van pár tárgy, ami BME-n elég sok kreditet ér, és nem trivi belőle a vizsga. Egyetem mellet meg muszály melózni, kivéve ha apuci és anyuci nem jómóduak és segítőkészek. Ha már reformokról lenne szó, akkor én az oktatást is reformálnám, mondjuk, ha a vizsgán meghúzzák a vizsgázók felét, akkor a vizsgáztató kapjon kevesebb pénzt stb stb…

Az nem a vizsgáztató hibája ha a hallgató nem készül fel.
Ha tömegesen nem készülnek fel, az sem.

Sajnos nagyon rossz a hallgatóság hozzáállása az egyetemi számonkérésekhez stb. (nem csak az egyetemihez persze, ha megnézel egy sokkal alacsonyabb nívójú oktatási intézményt, sokkal alacsonyabb elvárások ellenére pontosan ugyanúgy fognak nyavajogni a hallgatók, hogy megcsinálhatatlanok a tárgyak, stb.)

Persze lehet hogy az előadóban (is) van (a) hiba, például rosszul adja le az anyagot stb gondolom mindenki találkozott már ilyen dolgokkal, én is hosszú listát tudnék írni a problémákból, de ez nem következik a nagy bukási arányból, magyarán az alapján nem adhatsz vkinek kevesebb fizetést hogy nagy a bukási arány.

Ha vkinek nem trivi összekaparni 10e ft-ot akkor kezdjen el tanulni, szerintem. Nem kötelező elbukni a tárgyakat… Ha vkinek már 30e ft-ot kéne összekaparnia akkor ott amúgy is elég nagy a baj.

Persze lehet még pár kört futni ezen az egyetem melletti melózás témakörön, hogy finomítsak az álláspontomon, mert valóban nem tapasztaltam meg az érem azon oldalát, amelyiken feltétlen rászorul vki hogy egyetem mellett dolgozzon. Nemtom mennyire gyakori ez amúgy, sokan a luxuskiadásaikat szükségletként élik meg… Pedig a kocsi, az új telcsi, a havi tizenezres telefonszámla és hasonlók nem létszükségletek, akárhogy is nézzük.

12) Jack (nem regisztrált)
Nah, közelítsük meg más oldalról a dolgot. Szerinted ez hogy fogja megváltoztatni az emberek hozzáálását? Szerinted ettől, aki lusta disznó volt és a kreditek felét jó ha összeszedte, az most rá fog hajtani? Szerintem aligha. Hogyha ez álltalános lesz az országban, akkor a nehezebb egyetemeken valószínűleg a többség kevesebb kreditet fog felveni, ami akár 30%al meg is növelheti az egyetemen maradásuk lehetőségét. Persze nem csak a pénzt költik rájuk, hanem elfoglalják a helyeket mások elöl is. Én pl kiváncsi lennék Japánban milyen az oktatás. Szerintem érdemesebb lenne azt átvenni, nem valami nyugatni sz**t. Amúgy meg szobatársam eliszik havi 15e forintot, neki nem lenne érvágás, bár van most 4kredite, specikből. Ami meg pár fősulit érint, ismerőseim nem tanulnak semmit, azt 4es 5ösök, ennyit a színvonalról .

Most az, hogy az állam de kedves, mert támogatja a diákokat, meg hogy hú de jó hogy van ez nekünk, és tényleg havi 100e forintot is megérne az egyetem, hát fizzessünk. Ok. Szerinted mi a fenének fizetünk adót? Hogyha több nagyobb szaktudású embert tudnánk képezni, akkor valószínáleg többet is adóznának, mint a mai jómunkástársadalom. Mert, ahogy nézem, sok ember nem szed fel semmi szakmait magára az évek alatt. Ezért kellene támogatni a diákokat, a tanulást, és nem a csöveseket, a munkanélkülieket, és a gyámoltalan és rászoruló mezei népet. Most bevezetik ezt a fizetős dolgot ősztől, akkor fizethetsz még a kreditek után, kevesebb támogatás a diákoknak. Együtt elég jelentős érvágás.

Amúgy valamilyen szinten tényleg motiváló elismerem, és annyira nem rossz ötlet, csak azért annyira jó sem, hogy tapsikolni kelljen… Kiváncsi leszek mi lesz pár év múlva az oktatással, elvégre a jövő igazol mindent

Nah, közelítsük meg más oldalról a dolgot. Szerinted ez hogy fogja megváltoztatni az emberek hozzáálását? Szerinted ettől, aki lusta disznó volt és a kreditek felét jó ha összeszedte, az most rá fog hajtani? Szerintem aligha.
hát az pech, de ha van olyan, akit ez motivál (szerintem mondom nagyobb összeg kellene legyen a bünti), akkor már megérte. Mondjuk kreditenként 5000 ft-ot már nem hiszem hogy marha lazán elbukdosnának emberek… Mert jelenleg rengetegen úgy mennek be zh-ra meg vizsgára hogy nem készülnek semmit, és majd iq-ból megóggyuk. vagy például, ahol szóbeli van, tegnap elkaptam egy beszélgetésfoszlányt: délután elolvasok egy tételpárt, aztán remélem azt húzom. ilyet megjátszik az ember ha súlyos pénzek függnek rajta? Szerintem többnyire nem.
Hogyha ez álltalános lesz az országban, akkor a nehezebb egyetemeken valószínűleg a többség kevesebb kreditet fog felveni
meg kell nézni, le kell vonni a konklúziót. Nem te vagy az első, aki ezt felveti, sőt ezt magam is mondogattam egy időben. Csak egy jós állíthat erre vonatkozólag bármit is. Még ha közvéleménykutatást végzel, akkor se kapod meg az éles szituáció-beli viselkedésüket a hallgatóknak, hiszen az ellenállás természetesen nagy bármiféle szigorítás (ösztönzés!) ellen, de azért nem hiszem hogy most akkor lesz, aki félévenként 15 kreditet fog felvenni hogy nehogy véletlenül elbukjon valamit.

Valóban, sok múlhat a bünti tarifájának jó meghatározásán, ha túl nagy akkor nem mernek bevállalni tárgyfelvételt az emberek, de ha túl kicsi akkor meg leszarják.

Például az 500 ft-os iv díjat ki nem szarta le? Nem hiszem hogy ez bárkit visszatartott volna attól hogy iv-znie kelljen és jobban készüljön az első alkalomra.

Japánra nemtok mit mondani, ha vki tud akkor szóljon.

Fősulin, aki nem tanul semmit és esetleg nem 4-es 5-ös, az ugyanúgy azt mondja hogy hát ezt lehetetlen megtanulni. noha egyszerűen meg se próbálta, ez a hézag.
havi 100e forintot is megérne az egyetem, hát fizzessünk.
szerintem ilyesmiről szó sincs.

Meg egyébként én nem a teljesítményre való tekintet nélküli általános tandíjat támogatom, hanem valami teljesítményfüggő büntit/díjazást.

Nemrég készített a távközlő hálózatok előadója egy felmérést az egyetem melletti munkáról. Elolvastam a felmérés szöveges kommentjeit (mert lehetett írni szabad véleményt). sokan azt írták hogy az ösztöndíj semmire se elég ezért dolgoznak. Pedig egy jobb ösztöndíj fél évre 150e ft.

Ha vkinek 150e ft nem tétel, akkor 10e ft miért tétel? Ráadásul ugye ha vki nem bukik el 10e ft-ot, akkor kap mellé még 100e-et ösztöndíjként…

Annyi történt tképpen hogy az ösztöndíj most már nemcsak pozitív, hanem negatív értékeket is felvehet… Sztem korrekt.
Ezért kellene támogatni a diákokat, a tanulást, és nem a csöveseket, a munkanélkülieket, és a gyámoltalan és rászoruló mezei népet.
ámen
Szerinted mi a fenének fizetünk adót?
kurvajó kérdés, dicséretes ötös!
Hát azért fizetek én adót hogy azt olyan emberek százezreinek képzésébe nyomják bele az évi félmillát fejenként, akik nem tudnak túlemelkedni azon hogy próba-szerencse alapon végigpróbálják az összes vizsgát meg iv-t?
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...