Haszprus

BSc

©   Haszprus   |   bme

(Egy trusted bejegyzésből átemelve.)

Más. A bsc-ről nagyon lesújtó véleménye van a tanároknak (ma éppen a [censored] előadó beszélt erről, de akár ld. [censored]), állítólag tele van írástudatlanokkal (így fogalmazott), vidéken 2-3-ra érettségizettekkel, alany-állítmányt nem ismerőkkel, meg ilyenek. 480-ból valami 160-as ponthatárral be lehet kerülni nemtom milyen szakra, és jövőre már közel 1000 embert vesznek fel infóra is. Kemény. (Kapcsolódó kulcsszó: bújtatott munkanélküliség.)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 24 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Az én egyik tanárom már a bevezetés előtt megmondta, hogy nem lesz jó és szerintem nem volt ezzel egyedül.

Amúgy meg pont ez a cél, a világot jelenleg irányítóknak hülyékre van szüksége…

Ha érdekel valakit, tudok ezzel kapcsolatos film címeket adni.

Szerintem - első sorban - nem a bsc tehet róla. Hanem hogy 600-600, illetve jövő évtől 1000-1000 embert vesznek fel. Ennyi mérnöknek jelentkező nem is létezik. Tehát kb. mindenki fel lesz véve válogatás nélkül.

dankoi, Egyetértek, az okosakkal csak a baj van. Persze a legrosszabb még mindig az, aki buta és szorgalmas/igyekvő egyszerre.

Olthyer, kollégám (Potato/Poti) szerint már idén is 900 gólya volt btw

dankoi Hát nemtom, aki az iskolától (akármelyiktől) várja hogy hülyéből okosat csinál belőle, az el van tévedve.
De tény, hogy ennyi gólya sok. Én simán csak attól tartok hogy a BME-s diploma elértéktelenedik. (Igaz a konkurrencia is romlik lefele, szóval…)

Szerintem nem a bsc tehet róla. Ez egy elnevezés, nemzetközi… De nem feltétel hozzá, hogy több embert vegyenek fel, alacsonyabb pontszámmal…

Zeitgeist és többi hasonló összeesküvés elmélet érdekes, mindig is alkottak összeesküvés elméleteket, most épp ez a felkapott

Diplomának imho önálló értéke egyre kevésbé van. Persze van olyan, amit kevésbé szeretnek (gdf), de napjainkban szerintem sokkal fontosabb hogy legyen BÁRMILYEN diplomád, úgyis sokkal inkább a képességek/gyakorlat/tudás alapján vesznek fel.

mainframe, nem annyira van eltévedve. Ha nem is csinál hülyéből okosat, de sokat tud csiszolni az ember képességein. Schloddival a Drégely kiránduláson éppen dumáltuk hogy nekünk már nincs olyan tárgy amire azt mondanánk hogy ezt én sosem fogom tudni megcsinálni… Leülök és megtanulom (ha akarom) és kész. Az ember nem így megy neki az elején, sőt még jódarabig nem így van vele…

napjainkban szerintem sokkal fontosabb hogy legyen BÁRMILYEN diplomád, úgyis sokkal inkább a képességek/gyakorlat/tudás alapján vesznek fel.
Ja, ja, ja. Nem is értem, miért tolják ezt a diploma dolgot. Túl sok a papíros, kevés a valamihez értő. Csak megőszülünk a felsőoktatásban, de nem haladunk. Szakmát, szakmát, szakmát. Én is megszívtam. :o Itt tengődök 6. éve, és semmihez sem értek. Ha újra választhatnék, nem jelentkeznék egyetemre. Egy OKJ tökéletes lenne. Vagy szakközép, a +1 vagy +2 év gyakorlattal, szakmatanulással. Célravezetőbbnek tűnik, nem?

Olthyer, én továbbra is azt mondom, a BME az isten Használhatatlan tudás? Ugyanmár. Főleg szakirányon, akkora istenes GECIJÓ tárgyaink vannak hogy az hihetetlen…
Azt hittem megszívtam az 1.2-vel, de nagyon is jó lóra tettem. (Rendszerfejlesztés)

Persze ettől még tudnék mondani 1-2 tárgyat amikre valszeg soha nem lesz semmi szükségem, de azt gondolom ez belefér, nem lehet ennyire testreszabni egyetlen képzést sem, és előre nem tudja az ember hogy mivel fog foglalkozni. Ha akár csak 5 év távlatában gondolkodom, még az is előfordulhat hogy ennek a néhány kivétel tárgynak is veszem valami hasznát.

Amúgy a képzésnek kb. a felét le lehetne vágni ha csak azt akarnám tanulni amit ténylegesen használok, de ez teljesen megvalósíthatatlan, ugyanis nem komplett tárgyakat dobnék ki hanem inkább anyagrészeket.

+ ami még nagyon jó volt, az a labvezség. Igazából jobban kéne erőltetni azt, hogy a hallgatóság önállóan felkészüljön valamilyen témakörből és utána előadást tartson róla a többieknek. Nekünk volt ilyen tárgyunk is ahol mindenkinek volt ilyen feladata, ráadásul csapatmunkában. Nagyon hasznos volt. A szereplés miatt, meg az önálló kutatómunka miatt.

Haszprus, 900 gólya csak info, vagy info+villany? Mert info + villany együtt már volt ennyi 5 éve is. Ha meg csak info, akkor hova férnek ennyien be órára? Vagy már a nagy előadásokat is csoportokra bontják?

Nord, csak infó, és csoportokra igen. Poti mondta h pl Selényi úgy tartotta az első digitet h a másik terembe kivetítőn vitték át. (innentől már csak azt hadd kérdezzem meg hogy mér nem neten broadcastelik aztán kész)

Azért gondolom ennek a megnövelt létszámnak is stabilan kiszórják a felét első két évben… Persze még ezzel együtt is sok.

Olthyer, Tény hogy túl sok a diplomás, de pont a BME adja meg azt a (mérnök) képzést, alaptudást, amire valóban szükség van az iparban, és lehet erre a papírra építeni. A gyengébb egyetemek láblógatása és képesítése helyett, azonban valóban megfontolandó alternatíva egy OKJ-s képesítés vagy normális szakma. Ha minőséget produkálsz, még tán jobban meg is fizetnek. Gondolom nem egy céges stb levlistán téma a ki tud megbízható asztalost/burkolót/kőművest

mainframe, Nem azt mondtam, hogy az iskola a hülyéből okosat csinál, hanem azt, hogy ha csökkentik a képzésekben általánosan elméletileg megszerezhető maximális tudást, akkor a ténylegesen megszerzett tudás is alacsonyabb lesz. Márpedig a BSc/MSc szerintem pont ezt jelenti. Nekünk még volt választásunk, hogy belevágunk egy 5éves képzésbe és ennek megfelelő tudást szerzünk, vagy csak egy 3,5évest és hamarabb kezdünk dolgozni. Ma már ilyen nincs. Lebutították az egyetemi képzéseket főiskolai szintre, aminek az elvégzése után véleményem szerint sokkal kevesebben fognak MSc-re menni (nem lesz kedvük, nem lesz pénzük, vagy már a BSc-t se végezték el).

Visszatérve az eredeti gondolatodra, azt mondd meg, miért járnak annyian pl: jogi egyetemre, ha minden jogszabály és egyéb anyag elérhető bárki számára boltokban/könyvtárakban?

WiZARD, Valóban a Zeitgeist volt az egyik amire gondoltam, de sokkal inkább ide vág az Idiocracy által felvetett téma.

Olthyer, Haszprus, Nem akarok senkit sem bántani, de a már említett oktatóm anno azt is mondta, hogy a diplomás munkanélküliek nem a műszaki képzésből és főleg nem BME-ről kerülnek ki (itt a BME műszaki irányaira kell gondolni, nem a gazdasági és egyéb részekre).
Ezt a saját tapasztalatom is alátámasztotta.

buGhunter, Így van, aki értéket teremt (nem, nem pénzt), annak mindig lesz munkája.

dankoi, na akkor szeretnénk ha a továbbiakban sem diplomás munkanélkülieket termelne a bme, kb. ennyi ha romlik a színvonal és növekszik a kitermelt embermennyiség, akkor ez nem fog menni. remélem h amennyiben ez megtörténik akkor a szakma lassacskán elkezdi megkülönböztetni az ötéves, az msc, és a 3,5 éves diplomát.

dankoi
Visszatérve az eredeti gondolatodra, azt mondd meg, miért járnak annyian pl: jogi egyetemre, ha minden jogszabály és egyéb anyag elérhető bárki számára boltokban/könyvtárakban?
Mert hiába tanulod meg könyvből a jogszabályokat, azért nem fognak megfizetni (ügyvédi kamara is van, nem véletlenül). A jogász munkák tudnak jól fizetni (csak ugye szerezni kell egyet, mert hát túlkínálat van munkaerőből), ezért járnak jogi egyetemre, még véletlenül sem azért mert hazaérve kizárólag a tárgyalásos amcsi filmeket falják, és a törvénykönyvekkel fekszenek-kelnek. Szerintem.

16) Denes21 (nem regisztrált)
Haszprus Összesen van ~1000 ember és nem csak infós, infó kb. 530, villany kb. 450

mainframe, Ez így van. Tehát a képzés nagyban kihat a megszerzett tudásra, és ha el akarod ismertetni a tudásod, akkor főiskolára/egyetemre kell járnod. Aminek a képzési értékét jelentősen csökkenti önmagában az is, ha 1,5évvel rövidebb a képzés. Szerintem

dankoi, Szerintem én benne leszek az végzett munkanélküli informatikus mérnökök 1%-ában. Viccet félretéve: az ismerősi körömben a legkevesebben helyezkednek el azzal a tudással, olyan feladatkörben, amit a képzéshez kapcsolódik. Inkább azt a tudást használják, ami a hobbijuk volt azelőtt, vagy lett közben; vagy belevágnak valami nagyon másba…

Denes21, Ez 5 éve volt. Már tavaly vagy tavaly előtt is 650+650-et vettek fel.

dankoi Nem az csökkenti az értékét, hogy milyen hosszú, hanem hogy a végén 100, vagy 500 embert köp ki magából a rendszer. Persze az sem mindegy hogy ők mit tudnak, de elsősorban az adja egy szakember megbecsültségét anyagi síkon, hogy mennyire egyszerű pótolni. És ha sok a végzős, akkor könnyű.

mainframe, Úgy értettem, hogy elég szoros kapcsolat van a rendelkezésre álló idő és az elsajátítható tudás mennyisége/minősége között. Amúgy igazad van, a túlkínálat semmiképp sem jó, legalábbis a munkakeresőknek.

Haszprus, összesen van kb. 900 gólya, vagyis az infósok beférnek az IB028-ba, az Aud. Max.-ba, a CH.Max-ba és a K.A.51-be is. Ilyen kivetítős dolog nem volt, nem tudom honnan vette Potato. Egy infós gólya :-).

22) robert (nem regisztrált)
Sziasztok!

Tagja vagyok (voltam) az első BME VIK BSc évfolyamnak. Nem tudom pontosan, de 400an 500an kezdtünk, és 3ésfél év után mindössze 100ember diplomázik.

robert, Ez főleg amiatt van, mert már nincsenek keresztek, és az egymásra épülések nem enyhültek. Illetve indítanak 2 db-ot, de sosem tudni előre, melyik 2 lesz az. Gáz. :-/ Viszont szerintem sokan tudnak majd végezni mindössze egy év késéssel, ami elég jó.

24) keeroy (nem regisztrált)
keepcop, 2007es info bsc-n volt ilyen az elso par heten digit eloadasokon, hogy nem fertek be az ib028ba. Ekkor valoban letettek egy kamerat, es valamelyik szomszedos eloadoban lehetett figyelemmel kovetni az eloadast.
Termeszetesen az elso par ZH utan mar aligha volt ilyesmire szukseg.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...