mainframe

Terminator - The Sarah Connor Chronicles

©   mainframe   |   film

Sok jót hallottam a fenti sorozatról, ezért (és mivel most ingyenesen lehetett kikölcsönözni a tékából ) úgy döntöttem megnézem az első évadot. Engem sajnos nem tudott megnyerni a dolog. (spoileres lesz, vigyázni!)


Először is mondom az első tényezőt ami miatt nekikezdtem: Summer Glau. Őt már láttam a Firefly-ban (na, _az_ egy király sorozat volt, erre pénz hiányában leállt...), és ott elég meggyőzően alakított. Az a gondom jelen esetben, hogy kb. ugyanezt a szerepet. Ergo ugyanazt hozza itt is a csaj, mert az a karakter kb. elmegy terminátornak is. De nem sikerül konzisztensnek lenni, egy-két pillanatban totál irreálisnak ható, emberi reakciókat produkál, máskor meg a lehető legmerevebben tartja magát a hideg acél karakterhez. Mindezt tök random. További problémám a terminátorsággal, hogy ha elvileg ők a leghiperebb gyilkológépek akiket a Skynet el bírt küldeni, akkor kicsivel több funkcionalitást várnék tőlük. Az egyik pl. végigmegy az iskolákon az ifjú John Connort keresve, és egy olyan zseniális trükkel rázzák le, hogy odavisznek neki egy másik srácot hogy ő az. Továbbá az sem probléma hogy egy üres raktárban félig elbújva egy láda vagy polc mögé elbújjunk előle (hát egy sima ember is kiszúrja, nem hogy egy csúcsrobot...). Néha van kis hőérzékelés (belülről, a robot szemén át bemutatva, gazdagon, szövegesen és grafikusan megjelenített információkkal, egyébként tökfeleslegesen és logikátlanul), és ennyi. Simán a szemébe hazudhatsz, nem jön rá, és még sokáig sorolhatnám. Azon kívül a harci jelenetektől is herótom van. A terminátorok úgy harcolnak, úgy átbaszkodják egymást mindenféle betonfalakon, és ettől egyiknek sem lesz semmi baja. Hatékony gyilkológépek, érezzük át... Pláne úgy hogy egymás gyenge pontjait tökéletesen ismerik, ugye (az emberekéről nem is beszélve). Az emberek (még a jövőből jött százszoros veterán ellenálló, vagy maga Sarah Connor is) pedig mindig (MINDIG!) célravezetőnek érzik két tárat ellődözni a fémemberekre, holott láthatóan semmi eredménye nincs, csak felsérti a bőrét, majd lepattan róla. A terminátor ezt az egy-két tárat állva kivárja (gondolom közben a fejében loopolva játszik valami harsány géphangú röhögést mp3-ban...), majd a delikvens kifogy a lőszerből, és megadó fejjel áll míg a terminátor kitöri a nyakát (amit az vagy megtesz, vagy nem, attól függ milyen kedve van).

Aztán ott van még, hogy totál leszarják hányan látják őket kilógó alkatrészekkel végigdzsesszelni a főutcán. Meg az alig feltűnő ámokfutások amiket rendeznek, azok is biztos nagyban segítik a beilleszkedést (az egyik még meg is házasodott hogy elvegyüljön, vaz). Meg maga a tény hogy már minden bokorból terminátor ugrik elő, erősen felveti a kérdést, hogy nem lett-e volna egyszerűbb egyben visszaküldeni 100-at, akik mondjuk kiirtják a teljes várost amiben Connorék rejtőznek, és akkor még tanúk sem maradnak, illetve semmi emberi hősködésnek sem adnak teret. A film majdnem összes részében eljátszák azt a krízist, hogy szabad-e az apokalipszis elkerülése érdekében a jó csapatnak kvázi ártatlanokat öldökölni, holott ez egyrészt egyértelmű (szabad, sőt, kell), másrészt részről részre ezzel az érzelgéssel elütni 10-15 percet unalmas. A másik érzelgés John Connorral kapcsolatos, miszerint ő nem élheti a saját életét, jaj. Ez megint kicsit visszás az apokalipszis vs. tinisrác sirámai összehasonlítást konkretizálva. Aztán további móka hogy Connorék akkor is lazán sétálgatnak fel-alá mindenhol (suli, munkahely, egyebek), amikor mindegyiküket egyenként keresi az FBI-ig bezárólag mindenki. Igaz van egy rész arról hogy új, hamis személyazonosságot szereznek, és ilyen zseniális trükkökre az amerikai bűnüldözés nyilván nincs felkészülve. Az is egy zavaróan sokszor visszatérő motívum volt hogy Sarah sürgette a továbbmenekülést egy másik városba (egy alkalommal egy egyszerű maffiózó elől is, holott nekik házi terminátoruk van, vazz...), míg John maradna és harcolna.

Alapvetően jól meg van csinálva az egész, vannak feszült jelenetek minden részben, néha váratlan fordulatokkal is találkozunk, de a fentiek már túlzottan elrontották az érzést ahhoz hogy ez még jó lehessen. Kevés, vagy egyáltalán nincs benne az amit vártam: Néha kapunk fontos pillanatokat (ezalatt történelmi jelentőségűeket értek) más és más szemszögből, de ennél több kéne. A terminátorok működéséről, anatómiájáról, minden egyébről is jóval többet akartam volna hallani. Sci-fi és tech parádét akartam (ha lowcost CG-vel, akkor azzal, nem a minőség, az ötlet legyen jó), ha már majd' minden részben robot esik robotnak, és hasonlók. A Terminator 2 és 3 talán jó referencia lett volna, de sajnos itt kicsit elszakadtak a nagy elődöktől.

Végkövetkeztetésként nem tudom mit is mondjak, mert az erős lenne hogy ne is nézzétek meg, mert szar. Nézhető a dolog, csak nem azt kaptam amit vártam tőle. Mások az egekig dícsérték, szóval nem mindenkinek okoz ilyen csalódást mint nekem, ergo megérhet egy próbát, max ha nem tetszik, nem nézed tovább. (Engem is megpróbálhatna vki meggyőzni hogy miért jó, és/vagy a következő évadok sokkal jobbak.) Sorozatra meg nem adok pontot, úgyhogy itt a vége.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Szerintem amiket leírtál, azok a rendes, mozifilmekre is igazak. (bár rég láttam őket).
Nem mondom hogy csúcs sorozat, de heti 1x szívesen megnézem az új részt…
Persze van jópár más sorozat, ami izgibb, aminél várom, hogy legyen újabb rész.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...