Haszprus

Pillangóhatás

©   Haszprus   |   film
The Butterfly Effect - 2004. Fasság. A filmben leírt két alapproblémát (a csaj apja, és a dinamit) sokkal egyszerűbben is meg lehetett volna oldani. Persze akkor teljesen más film kerekedne az egészből. De pont ez, amit mondok. Ez a verzió így ahogy felépítették, nem volt logikus, és a vége felé már kicsit unalmassá, és nagyon erőltetetté is vált.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 35 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

1) ÉN#8 (nem regisztrált)
Ennek a filmnek nem az volt a lényege,hogy logokus legyen,hanem az,hogy az emberek rádöbbenjenek,mennyire meg tudja változtatni az életünket egy gyerekkori emlék,tett,trauma.Nehéz film,amit csak akkor értesz meg,ha igazán odafigyelsz,de ha felfogtad,akkor megdöbbensz.Egy alapfilm.

és nem ír szóközt a vessző után. És nagyon úgy fogalmaz, mint én. De komolyan ( :| ), nem én vagyok. Én még csak nem is láttam. És amúgy is, én elsütném a viccet, hogy nem is Pillangóhatás, hanem Vajlégy-effektus...

3) i try to fly (nem regisztrált)
a világ leggyönyörűbb filmje... zseniálisan van felépítve, minden kritika nevetséges...

amit te írtál azt is úgy hívják hogy kritika

nagyon fasza ez a film nekem nagyon megtetszett nem tudom mi fogott meg benne de nagyon jo volt
Nekem ebbol az esik le hogy oda kell figyelni az eletunkre mert csak egyszer elunk

Sztem nagyon jo film.Olyan film ami bmikor eszedbe juthat ha valami hülyeséget akarsz csinálni akkor bmikor eszedbe juthat ez a film h mi lesz az után és az h lehet nem kellet volna mert nem mehetsz vissza h megváltoztasd

7) karesz (nem regisztrált)
Jó film, bár sajnos tele van logikai hibával.

azt nem szeretem, hogy mindenki beb@ssza ide a kétmondatos véleményét, aztán a reakciókra kommentolni már b@szik visszajönni. Ez a baj azzal, hogy nem kell regelni. Bár, lehet, hogy amúgy is beírnának. Haszprus, legyen kötelező reg, és 20 oldalas kérdőív!

nekem nagyon bejött ez a film, mások ajánlására néztem meg, és egyáltalán nem bántam meg, hogy letöltöttem..annyi minden van az ember életében, amit másként csinálna, ha még egyszer legalább csak egyetlenegyszer visszamehetne... és sokszor nem gondolunk bele, hogy azzal az apró változtatással mennyi mindent elveszíthetünk.

Sziasztok!

Szerintem a film kulcsmondata: Ne játsz Istent! (Bocs, ha nem jól mondom, de asszem a főszereplő srác apja mondja a fiának, mikor találkoznak. A fiú azt ígéri az apjának, hogy kezébe veszi a dolgokat, mindent "helyrehoz", erre az apa a fiú torkának ugrik.) Az apa őrültsége mögött hatalmas bölcsesség van: tudja, hogy nem sülhet ki semmi jó a dologból. Hatalmas kritikája ez a film az önmagunkat és másokat megváltani akaró gondolatainkról, emberi megoldásainkról. Bennem a következő kérdéseket vetette föl: Ismerhetem-e magam vagy mások sorsát? Beláthatom-e tetteim, döntéseim következményét? Meddig jó tett a jótett? Egyáltalán tehetek-e jót másokkal? Nem biztos, hogy a film válasza a helyes (a főszereplő csak úgy menthette meg a lányt, ha kilépett a lány életéből), de már azért is megérte megnézni a filmet, hogy ezekkel a kérdésekkel szembenézzek.

Ne játssz Istent. Ne vess el búzát, és ne arasd le. Hát ki vagy te, hogy Isten módjára dönts élőlények sorsáról?

Ne lélegezz. Minden lélegzetvételed bacilusok millióit pusztítja el. Hát ki vagy te, hogy Istent játssz?

Szerintem azért vagy ember, hogy dönthess a jóról és a rosszról. Az etikai véleményalkotás az ember veleszületett joga, ahogy az is, kedvére döntsön a rá bízott világ sorsa felől, és ha kell, akkor öljön (állatokat), vadásszon, irtson erdőt, és így tovább. A lényeg az, hogy a világgal értelmesen, jó gazda módjára kellene elvileg bánnia. A baj nem az, hogy az ember úgymond "istent játszik", hanem az, hogy a világot inkább könyörtelenül kizsarolja, mint hogy értelmesen gazdálkodjon vele.

Amúgy nem a filmre reagálok, hanem inkább a hozzászólásodra. A filmet nem láttam

Fantasztikus film...at egyetlen film amit végignéztem és utána még kétszer megnéztem.
az egész fantasztikusan van felépitve....az utolsó emlékezésnél arra gondoltam hogy na itt már kezd egy kicsit sok lenni,hogy túlnyujtják,de nem...tévedtem!!!! valami onál fogva a film közben mindig a "tökéletes, boldog"végét várt5am...az utolsó emlékezésnél jöttem rá hogy ennek a filmnek nem lehet hapy end a vége! ekkor aggódni keztem hogy el lesz cseszve a vége..DE NEM!!!!ez a film tökéletes lett..ezt nem lehetett volna jobban megcsinálni!!!

tbandeeta, nem tudom a filmben hogy van, de nem jól mondod. Helyesen: "játssz"... (mint ahogy azt NCs kolléga is helyesen alkalmazza)
Renke felcsigáztál, alaposan. Rettentő sok filmet megnéztem minden kategóriából, és arra a megkeseredett következtetésre jutottam, hogy tökéletes film _nincs_. Ha ez mégis az, akkor megdől az elméletem... Megnézem mostmár nemsokára.
...és végül:
NCs, mikor méltatsz végre válaszra?!Már vagy 2 hónapja írtam! :\

Feleim, ma este lesz a TVben. Megnézem, és komment lesz. Reszkessetek!

Hú,hát ritka érdekes egy film az biztos.Végre nem a megszokott téma.Egyébként épp most lett vége...
Egyáltalán nem logikáról kell,hogy szóljon, hanem egyszerűen arról, hogy próbáljunk meg mindig jól cselekedni és nagyon oda figyelni arra, hogy mikor, kivel mit teszünk! Talán arra akarja felhivni a figyelmet,hogy gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk és akkor talán elkerülhetjük a bajt és jobb életünk lehet, nem csak nekünk, de a körülöttünk élőknek is.
Örülök, hogy jó vége lett.
A névtelen mocskolódásokat pedig nem értem. Mármint azt, hogy ez miért jó egyeseknek...talán őket ez teszi boldoggá.

Érdekesség duma2003-ról:

A rendezoi valtozatban a vegen magzatkent ongyilkos lesz a fohosunk, mint mar elotte is egy par magzat. (anyjanak vagy 3 vetelese volt? Passz..) De az anyukanak lett egy masik gyereke egy masik hazassagbol aki felesegul vette a szoke kislanyt.
A butitott verzioban meg happy end van Kb ennyi

Na: Ez egy jó, őszinte film, ami nem szól másról, mint ami a címe: a Pillangóhatásról. Logikai hiba, illetve nagyvonalúságok bőven vannak benne, pl. a legdurvább, hogy az utolsó változtatás, amivel rendbeteszi a csaj életét, korábban van, mint hogy az apja pedofilkodott vele, tehát az megtörténik, de a csajt látjuk felnőve, és tök normális élete van. Vagy pl. az is zavar, hogy miért nem csinált változtatást, MIELÕTT bevitték a börtönbe? Ideje lett volna rá... De apróbb bakik is előfordulnak, pl. mikor műkeze van, és elejti a müzliszeletet. A kameraváltás után ott van a kezében...
De az ilyen kicsinyességektől eltekintve jól meg votl csinálva a cucc, tetszett, végig lekötött, zéró üresjárattal. Pár szerintem szükségtelen szál túlságosan ki volt fejtve (pl. börtön-sztori), míg a logika helyretételére több időt kellett volna fordítaniuk. Ashton Kutcher (akit egyébként nem szeretek, már csak azért sem, mert elhappolta előlem Demi Moore-t ) nagy pirospontot kapott tőlem ezért a filmért, és az alakításért, de léeszokhatna erről a divatpunkos felhúzott váll, behúzott nyak-jellegű járásáról, mert szarul néz ki.
Renke-re reagálva, hát, a film _sajnos_ nem tökéletes, de 10/9-et simán megérdemel. :|
Akinek bejött ez a téma, annak javaslok még pár okosságot, mint az Idétlen Időkig c. film, vagy egy novellát: Ursula K. LeGuin-tól az Égi Esztergát, ahol a csávó ugyanezt az álmaival érte el. Még biztos lesz pár, ami az eszembe jut, majd bekommentelem, ha rájövök. Addig is nő a countom..

Nekem is többen mondták,hogy nézzem meg,szal több ismerősömnek is bejött.So tennap én is megpilláztam a filmet és szntem egy 10-es skálán megérdemel 8.56-ot.Szó se róla,téleg jó film,az alapötlet is fasza.Mert van benne igazság,télleg csak eccer élünk és minden tettünket meg kell vizsgálni,illetve azok következményeit. Másrászről a vége már 1 kicsit túlzás volt,el lett nyújtva 1 pöppet,harmadrészröl nekem a Kácsör gyerek alakítása nem igazán illett ebbe a filmbe...Valahogy nem illik a karateréhez...szerintem.DE! A Donnie Darko sokkal jobb PEACE

POTAIR sajnos kénytelen vagyok szembehelyezkedni a véleményeddel, a Donnie Darko ennél mérföldekkel kevésbé volt kidolgozott. SZERINTEM. Kutcher viszont valóban jobban illik A Csajom apja ideges-jellegű filmekbe. És a happy end tényleg kicsit erőltetett. Vártam, h miután elégette a naplóit, rájön h valami sokkal alapabb dolog van elbaszódva, pl. kitörne a 3.világháború. A rendezői változat végéből csak azt nem értem, hogy egy magzat hogy öli meg magát? : /

Illetve azóta felmerült bennem, hogy hogyan megy vissza magzat korába? Onnan milyen emléke van? Ultrahangfotó?

21) Koni (nem regisztrált)
Nem tudja valaki honan lehet letölteni? Én láttam tévébe de megnézném még párszor gépen (ha le lehet egyátalá valahonnan tölteni)

Tudni kéne használni a kibaszott internetet.

Jajj véletlenül becsúszott egy ilyen Ezeket nem szoktam beengedni a blogra

És még csak azt sem lehet rendesen eldönteni, hogy nem tudja a nyelvtant (tévébe), vagy csak kontektol az n billentyű (egyátalá, honan)...

25) Donnie Marko (nem regisztrált)
szerintem kár a Donnie Darkot és ezt összehasonlítani.Az én véleményem a következő.
1.Attól is függ szerintem hogy melyik tetszik neked jobban, hogy melyiket láttad először.Én speciel a D.D.-ót, tehát nekem az jobban tetszett, nem tudom , hogyha fordítva látom a két filmet, melyik tetszett volna jobban.
2. Függ,hogy a két filmet hogyan láttad. Mármint milyen napszakban, milyen lelki/idegállapotban.
3.A két film azért nagyban más. Ez a Pillangó hatás sokkal inkább hálivudi film.Lásd főszereplők. A D.D.-ban egy zsáner szereplő sincs, hacsak nem Jake G.-ra gondolunk, bár szerintem nem egy nőkedvenc (nem tudom,én férfi vagyok :-)). Sokkal több benne a romantika, mint romantika értelemben (remélem értitek ezt a mondatot :-)). A D.D.-ban teljesen más a romantika. A pillangó hatás sokkal derüsebb szerintem. A D.D. olyan sötét az egész,sokkal komorabb, és sokkal keserübb. Nézz csak rá a főszereplőre. Ashton a nagy hiperaktív, össze-vissza kavar (mármint nem a csajok terén), meg akarja váltani a világot, fut a sorsa után. A D.D. ezzel szemben egy kiábrándult gyerek, azt se tudja ő kicsoda, elege van a sok felszínes dolgokból, sokkal filozófikusabb alkat mint Ashton.Mámrint Evan. Nem szeretek kritikákra hivatkozni, de a D.D. az IMDb-n 8.3-at kapott, a Pillangó-hatás 7,7-et.Nem nagy különbség.
De több filmkritika oldal írja, hogy a D.D. sokkal mélyebb.
Ja, és úgy öli meg magát a méhben, hogy a köldökzsírórral megfojtja magát. Egyébként a D.D. 2001-es film, a P-h 2004-es. Szóval bár ez a rendezői változat bár nem elvetélt ötlet :-), kicsit azért D.D.-ós.De mondom, egyértelmü,hogy így is megoldhatná Evan a dolgot.

Ezzel nem azt mondom, hogy hülye vagy nincs érzéke a filmekhez, vagy mittudomén mivel vádolhatnak, csak leírtam,hogy szerintem mire játszik közre. A néző alkatától is függ. Én depresszívebb vagyok, és nekem ezt a hangulatot a D.D. közvetítette jobban.
Ennek ellenére zseniális film a Pillangó hatás. 10/8.

Byez

Donnie Marko Na végre, valaki rendesen és szabatosan leírja a véleményét! Erről beszéltem, kéremszépen! Ez már hatalmas pirospontot ér nálam!
Az 1. pontban én pont fordítva alakultam, a DD-t láttam előbb, de a PH tetszik jobban. A DD túl zavaros volt, bár az igaz, hogy ez hihetőbb, mert valszeg a srác sem fogja vágni olyan szinten a dolgok müködését azonnal, mint Ashton a PH-ban teszi. De ez film, 1,5-2 órában le kell kerekíteni. Abban egyetértek Haszprussal, hogy sokkal egyszerübb megoldások is kínálkoztak volna az egyes helyzetekre, de annyiban viszont vitatkoznék vele, hogy a való életben sem mindig a legegyszerübb megoldást alkalmazzuk, pedig még nem is állunk akkora stresszhelyzet alatt, mint Ashton a filmben. De mondjuk igaz ami igaz, engem is halálosan idegesít, amikor két mondatban tisztázható lenne a helyzet, erre a karakter elkezd hosszasan magyarázkodni, és bonyolítani a helyzetet.
A többi pontban egyetértek Marko-val, nagyban beállítottság kérdése, ki melyik filmet preferálja. Mondjuk nekem sok volt a DD-ben az a darkos tinédzser spleen, ami olyan sok tinit jellemez IRL is (és ők még csak nem is látnak a jövőbe... ). De van, akinek pont ez jön be.
Én változatlanul irreálisnak tartom ezt a köldökzsinór-dolgot. Szerintem kivitelezhetetlen. (Szándékosan legalábbis. Íllítólag velem is volt valami hasonló a születésemkor........Na nézzünk csak bele a naplóimba!... ) Kérdés marad: Hogy megy vissza oda? Milyen emléke van onnan?
Majd még dumálunk róla, de most megyek analt tanulni, mert harakiri lesz hnapután! Majd drukkoljatok!

27) Donnie Marko (nem regisztrált)
úgy megy vissza, hogy az anyjától nem azt a felvételt kéri el vetíteni,amin a kerti zsúr van a kislánnyal, hanem ami a születésekor készült videófelvétel...

Donnie Marko Akkor az a kerti zsúros rész kimarad? Az amúgy is kicsit erőltetett volt...
OK, kisebb-nagyobb kompromisszumokkal elfogadható. (annyiban rossz, hogy míg a legelején még csak a saját naplóival tud visszamenni, később már majdnem akármivel, és ez elveszi a dolog specialitását.)

29) TIMKÓ PÉTER (nem regisztrált)
SOK ÉRTELME VAN ELMONDJA, HOGY EGY TÖRTÉNÉSNEK MENNYI LEHETŐSÉGEI LHETNEK. BIZONY NEHÉZ MEGÉRTENI FILOZÓFIA PSZHIOLÓGIA, DE PERSZE HIBÁK IS VANNAK BENNE. ERRŐL SOKAT LEHETNE ÍRNI. ÉN NEKEM NAGYON TETSZIK KINEK MILYEN NEM ÉRDEKEL VALAKI MEGÉRTI VALAKI NEM ENNYI. A PILLANGÓ HATÁS AMÚGY EGY FIZIKAI FOGALOM. ÉNSZERINTEM MINDENKI MÁSHOGY HA LEHETNE LEHETŐSÉGÜNK VISSZAMENNI A MÚLTBA. HIBÁINKAT KIJAVÍTANI, DE KITUDJA MIT HOZ MÉG A JŐVŐ SEMMI SEM ELKÉPZELHETETLEN. MINDIG IS SZERETTEM FOGLALKOZNI ILYEN DOLGOKKAL NEM LEHET MINDIG A VALÓS DOLGOKAT ELŐHOZNI. EZ A FILM JÓ MINDEM FILMBE VAN HIBA
EBBE IS VAN ÉS AKKOR ,DE ALÉNYEGET ELMONDJA

Péter, ne haragudj, de erre nem tudom megadni a kettest, leülhetsz.


biztos a caps lockra allitotta a kart a flipperben.

TIMKÓ PÉTER ez elszomorító. Majd értesítjük-kategória. Az ilyen miért kap publicitást, Haszprus? Komolyan lehangol, hogy ilyen emberek VANNAK, ilyen filmeket NÉZNEK, aztán ilyesmiket, így és ilyen helyekre ÍRNAK róla (ja, SAJÁT NÉVVEL!!! ). Az ilyen tartson csirkét, mert az jó.
...
...
Mi van? Tényleg jó. Olyan arik.

ui: Haszprus
ui2: valszeg megtaláltam a csávót iwiw-en...az ilyenekkel mindig beszélni akarok, mert nem hiszem el, hogy ilyenek valóban. Biztos egy kézzel gépelt evés közben és még nézte a filmet, vagy valami...olyan jóhiszemű vagyok...

vagy a titkárnőjének diktálta és az meg így ír.
minden bizonnyal.

Az ilyen azért kap publicitást, mert vicces Szalacsi-bácsikra szükség van.

Na ja. Egyébként az iwiw-es Timkó Péter nem ő volt, ezt válaszolta:
Cső.Nem hinném hogy én lettem volna,mert azt sem értem h miket írtál.Hasprus überblog.Azt sem tudom mi az.Szóval nem.De még ráadásul a filmet sem nagyon értettem.Csákó
Ahogy elnéztem az adatlapját, a srác jobb ha megmarad a Rambo 1-2-3-nál...
Persze nem akarom bántani, mert legalább válaszolt, jól.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...