Haszprus

Firefox egy nap után

©   Haszprus   |   hwsw
Must have extensions, szerintem:
Sage
RSS reader. A megjelenése szép, megjegyzi hogy egy bejegyzés olvasott-e vagy sem. Ugyanakkor a működési metódusa igen lassú, nem tudja a tartalmakat periodikusan csekkolgatni, és nem mutatja tooltipben az itemek teljes szövegeit. Szeretném ha olyanná válna, mint a Maxthoné, de 1.3.3-mas verzió körül elég valószínűtlen egy ilyen gyökeres változás.
Tab Mix, Tab Clicking Options
Segítségükkel bizonyos területeken jobb füles böngészést kaphatunk, mint Maxthonban, ugyanakkor pár dolog így is hiányzik, van ami jobban tetszett a Maxthonban.
Tweak Network
Nem tudok nyilatkozni róla, túl keveset használtam a Firefoxot nélküle ahhoz, hogy érezzem a teljesítmény-beli különbséget. Mintha még lassabbá is vált volna Power módban, de nem vagyok erről meggyőződve.
twoview
Maxthonban a füleket kezelheted külön ablakokként, saját méretet adhatsz nekik, egymás mellé rendezhetsz belőlük akármennyit, baromi egyszerűen, Windowsban megszokott módszerekkel. Firefoxban nem. Mert szar Ez az extension enyhíti a problémát, de azért rohadtul béna és körülményes módon.
Update 21:44: persze mivel Firefoxban azt se lehet beállítani hogy csak egy program működjön így a füleket akár két programba is rakhatom és akkor nincs probléma abból hogy nem tudom magukat a füleket alablakokként kezelni.
Extended Statusbar
A letöltés állapotáról infók. Ha szoktál nagyobb lapokon járni vagy 3 megás jpegeket töltögetni böngészőben akkor jól jöhet, amúgy a mai sebességek mellett fölösleges, ugyanakkor senkit se zavar. Szal ajánlott.
CuteMenus
Utálom az ikontalan programokat, már csak ergonómiai okokból is. Ez enyhíti a problémát, igaz, csak a weblapok jobbklikkes menüiben. De ott elég jól jön.
Plain Text Links
Maxthonban alapból megragadhatsz egy szöveggel írt url-t és így megnyithatod. Firefoxban ezzel a pluginnel is csak a helyi menün keresztül van erre mód. Way too complicated. Maxthon itt is gyaláz. Mint látjuk, a Firefox a saját értékelésem szerint nem igazán kerekedik felül a Maxthonon funkcionalitás (gui) tekintetében. Ugyanakkor impresszívnek találom, hogy a Firefox sokmindent gyorsabban renderel (hover effektek), és webfejlesztőként fontos számomra, hogy ne egy elavult böngészőmotorral toljam, mert egyszerűen tényleg vérlázítónak találom, hogy az IE milyen szinten van elmaradva a mai technológiák egy része mögött. Azzal, hogy váltottam, üzenek az MS-nek: kurvára sietni kéne már az IE7-tel, és jóra kell megcsinálni, mert van mit behozni.

Ja igen, amit jónak találok, az természetesen az on the fly keresés az oldalakon, valamint hogy highlightolni is tudja. A Maxthon is képes valami highlightolásra, de asszem csak akkor, ha webes keresőn keresztül nézek valamit. De lehet hogy csak láma vagyok és nem tapasztaltam ki, nemtom. A highlight jól jön a logok ránézésre való analizálásakor

Hiányolom még:
  1. Jó lenne ha a kijelölt szövegre egyszerűen drag&drop rá tudnék keresni a weben. Maxthonban ez egy kibaszottul hasznos feature, I'm lovin it. Itt csak jobbklikken keresztül megy ez. Sux. (Lassú, nehézkes. Kétszer kell egeret pozicionálni, drag&droppal egyszer sem!)
  2. Drag&drop text url megnyitás (szintén gyorsasága miatt)
    Update 22:51: A megoldás: Super Drag and Go, thx 2 Sil
  3. Ikont az eszköztárba a fülek közti pl. balra-jobbra lépkedéshez.
    Update 23:17: Ha ikon nincs is (de továbbra is jól jönne!), de van F2 meg F3, vagy amit akartok: SwiftTabs, thx 2 Sil
  4. Ikont az eszköztárba Close all tabs funkcióra
  5. Összesen egy Firefox példányt akarok futtatni, még akkor is ha a progit netán kétszer indítanám el. Ne induljon el kétszer vazze. Egy ablakban akarom az összes fület, ne kelljen nekem ablakokat csukogatnom ehhez.
  6. Kurva idegesítő, hogy a kijelölés nem rendelkezik az MS összes programjában (kiv. notepad) alkalmazott funkcióval, miszerint a kijelölés ne ott kezdődjön ahol a szerencsétlen júzer kattint, hanem a szó elejétől szó végéig érjen, mert az úgy kurvajó. Az Adobe implementációja? Szar. (Acrobat Reader) A Microsofté? Rulz. A Firefoxé? Nincs neki.
  7. Az Eszközök/Beállítások menüi, paneljei egyszerűen bénák, szarul vannak elrendezve a funkciók (áttekinthetetlen). Még az alap IE is 7 füllel rendelkezik a beállításokban, itt meg csak 5 részre osztották az egészet. Több kellett volna, a hely megvolt/megvan rá.
  8. Update 21:46: bazmeg nem tud Textarea-ban keresni, ilyen nincs!
Nos ezek vannak. Maradok Firefoxnál egyelőre, aztán meglátjuk. A motor renderelési képességei elég jól ellensúlyozzák az egyéb hátrányokat.

Várom az IE7-et. Csak nehogy csalódjak.

Update 21:48: most ez az összegzés eléggé levert, nem is gondoltam volna, hogy ennyi hátránya van a firefoxnak, mert a használat során nem érződik ki ennyire. De ez a lista elég tekintélyes, és nem kis problémákról van szó, sajnos, hanem rengeteg frankó feature-röl, amik eddig a böngészésem alapját képezték.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 16 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

még nem jutottam el idáig, de neked már megelőlegezem:
http://www.extensionsmirror.nl/index.php?showtopic=42& hl=drag

Nem értem, mire jó ez. Lesz egy floating sidebarom, vagy akár több. De nem tudom a címsorukat változtatni.

Vagy itt vagy majd abban a bejegyzésedben válaszold meg hogy mire jó ez, plíz Mi az igazi power felhasználása...


Még nem olvastam végig, de az első két pontra: http://www.extensionsmirror.nl/index.php?showtopic=376
*olvas tovább*

Sil, hatalmas köszönet!! Ez nagyon hiányzott

4: A Tab Mixben mintha lenne olyan, hogy a tab baron a jobb egérgombos menüből be lehet zárni az összes tabot, az miért nem jó? Muszáj külön gomb?

Van benne olyan, jó lenne külön gomb. Mert gyakran használom.

3. Tabok közti lépkedéshez pl:
http://www.extensionsmirror.nl/index.php?showtopic=691
(Ctrl+meg felelő nyíl, nem próbáltam...)

Hopp, a 3-ra találtam még jobbat, asszem:
http://www.extensionsmirror.nl/index.php?showtopic=1468


ha már webfejlesztésnél tartottunk: szerintem a Web Developer Toolbar és az Aardvark extension is "must have". (meg az AdBlock is, nem tudom, azt miért hagyja ki mindenki)

Oks felraktam ezeket is, majd kitapasztalom. A webdevtb érdekes bár ntom mennyire hasznos, majd meglássuk.

Az összes tabot bezáró gombra konkrétan nem tudok kiterjesztést, de majd megpróbálok csinálni egyet (persze egy létező kiterjesztés módosításával, mert a XUL meg úgy általában az XML nekem elég kínai, végülis nem vagyok programozó), az talán nem annyira nehéz. De nem biztos, hogy sikerül.

merre kell elindulni hogyha ff extensiont akarok gyártani? akartam volna kérdezni, de eszembe jutott, hogy google how to create firefox extensions, aztán már itt is termett ez, majd ránézek ha otthon leszek vagy valamikor. nemtom. most nem akarok túl sokat gépezni igazából, úgy kb. július 1-ig.

merre kell elindulni hogyha ff extensiont akarok gyártani? akartam volna kérdezni, de eszembe jutott, hogy google how to create firefox extensions, aztán már itt is termett ez, majd ránézek ha otthon leszek vagy valamikor. nemtom. most nem akarok túl sokat gépezni igazából, úgy kb. július 1-ig.

Igen, az egy jó kis tutorial. Meg itt van pl ez:
http://kb.mozillazine.org/Extension_development
Egyébként magát a gombot már sikerült megcsinálnom meg hozzáadni, csak a működésénél akadtam el.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...