Haszprus

Windows Vista

©   Haszprus   |   hwsw
Amúgy kipróbáltam tegnapelőtt a windows pistát. A telepítés iszonyat lassú, a rendszer lassú, villódzás-érzésem támadt a használat során, a bootolás és leállítás kellemesen gyors, de bizonyára azért, mert nem raktam rá fel semmi progit. A videokártyám nem szerepel a támogatottak listáján (egy 64 megás geforce2 ti-vel nyomom), és így borzalmasan ronda a default theme. Béta 1, egyelőre ezt tudja. Videokarit meg majd újítani kell. Meg kell mondjam, nem kifejezetten örülök. Mert amíg egy rambővítésnek minden program hasznát veszi, addig egy új videokártyával semmit se tok kezdeni, tekintve hogy játékra nem használom a gépet. Na jó, majd kelleni fog a hdtv formátumhoz, de hol vannak még az ilyen kontentek. A rendszerrel telepítés után kb. negyed órát szórakoztam aztán könnyes búcsú nélkül töröltem le a könyvtárait immáron xp alól.

Amin kipróbáltam: athlon xp 1700+, 1 gb ram, geforce2 ti 64mb, dvd meghajtó nuku (márpedig a telepítő dvd-n gyün), a többi a pista szempontjából lényegtelen.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 24 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Nekem teljesen elegem van a Windows-ból. Lassú, fagy, unalmas az évenkénti op. rendszer újratelepitése. Szóval egy ideje eldöntöttem, hogy a következő ,,vasam'' egy Mac lesz.

"az egyszerű dolgokat lehet egyszerűen csinálni, a bonyolultakat csak bonyolultan"
valahol olvastam egy ilyet. asszem Galántainál.
és valóban, már a plastik is mindenféle mac-hackelgetésről ír, meg konzolról, meg ilyenek.

te Zoli, miféle windowst használsz ami fagy? ha xp-t akkor ott szerintem hardverhiba van a dolog mögött az xp egyszerűen nem fagy esetleg a programok. például a firefox. többet fagy mint az összes többi programom együttvéve. igaz hogy többet is használom (ettől még az ie/maxthon nem fagyott.)

azt gondolom, kell annak legyen valami nyomós oka, hogy macet igen kevesek használnak

Valami baj van a Firefoxoddal. Vagyis inkább valamelyik extensionnal. Nekem is állandóan fagyott, aztán most egy extensiont leszedtem, és azóta egyszer sem fagyott még le.

Az XP meg tényleg csak hardverhiba miatt fagy.

Az XP kétféleképpen is öregszik: a bootolástól fogva és a telepítéstől fogva. Előbb-utóbb felzabálja a virtuális memóriát, és ismeretlen oknál fogva a rendszerfájlok is öregszenek, annyi szemét kerül beléjük, hogy használhatatlanná válnak, és ez sokéves rendszergazdai tapasztalatom. Úgyhogy bármilyen Unix-alapú rendszer (Mac OS X, Linux, BSD és egyebek) jobb, ha nincs szükség olyan programra, amelynek csak windowsos változata van (azaz az ember nem játszik a géppel, a tervező- és képszerkesztő programoknak van mac-es változatuk).

"Úgyhogy bármilyen Unix-alapú rendszer (Mac OS X, Linux, BSD és egyebek) jobb, ha nincs szükség olyan programra, amelynek csak windowsos változata van (azaz az ember nem játszik a géppel [...]"
itt a lenyeg. bar en sem jatszom, es bar jopar jatek megy linuxon es macen is, a hardkór gémerek windozra vannak utalva.

nem arról van szó hogy mi hol oldható meg, hanem hogy mi hol kényelmesebb. win alatt az élet kényelmesebb és itt a júzerek 99%-ának téma le is zárva. pl. nekem is, mert nem én vagyok a gépért hanem igyekszem hogy ez fordítva legyen.

ugyan már, egy Linuxot sem kell folyton hekkelgetni, nagyon jól megy az anélkül is, csak én csinálom (meg még ezer másik geek), de én azt szeretem

Osztom Cséfi véleményét.

XP-t használok, a hagyományos progik tűrhetően futnak(Firefox, media player stb.) csak egyszerűen unom már, hogy amikor felveszek pár számot, akkor használhatatlanná alakul át a windows. Van egy jobb minőségű hangkártyám(nem SB), és a driverének a telepitése egy rémálom volt, és stabilnak sem mondható az eszöz működése.

,,azt gondolom, kell annak legyen valami nyomós oka, hogy macet igen kevesek használnak''
Nos, erről csak annyit, hogy bár egy MAC gép ára húzósnak tűnik, DE!!! ha az ár/érték arányt vesszük és azt, hogy egy mek mennyivel időtállóbb egy pc-vel szemben az erősen elgondolkodtató. Valamint a virusvédelemmel is kevesebb a gond.
És ha itt tartunk az is elgondolkodtató, hogy korábban számos helyről miért tiltották ki a Windows-t
pl. a Parlementből...

Nem sznobizmusból bálványolom a Mac-et

egy konkrét eszközzel való probléma nem biztos hogy a windows hibája, simán lehet h a driver rossz
(nvidia & ati kártyák összehasonlító tesztjeit amikor régebben olvastam, szoktak olyanokat írni, hogy hát az ati kártya faszább lenne nyers erőben mint az nvidia, csak éppen nvidiánál ügyesen írnak drivert... hát ez van)

miért gondolod hogy időtállóbb egy mac, mint egy pc? pc-n is megteheted hogy régi progikat használsz, faterom csak most cserélte le a 300 mhz-es notebookját

ellenben plastik józsi vett egy mac minit pár hónapja és lám már le is cserélte egy g5-re. hát nem tartott sokáig a mini. :'(

vírusok naja minden amit kevesen használnak, az jobban védett a vírusokkal szemben, akkor is ha esetleg valójában jobban lenne törhető vagy ilyesmi. csak nem éri meg szórakozni vele és egy maces vírusnak nem nagyon van terjedési lehetősége. ez kétségtelenül érv a mac mellett, csak emiatt nem érdemes bálványozni mert nem biztos hogy a mac érdeme hogy nincs rá vírus.

kitiltották a windowst a parlamentből? nem tudtam de lehet. ahol hozzá nem értő júzerek vannak ott előfordulhat hogy beszopnak vírusokat és tény hogy nem frankó ha a neten a belső doksik kezdenek keringeni mondjuk.

alapvetoen mas a felhasznalasi terulete a macnek es a pcknek

"faterom csak most cserélte le a 300 mhz-es notebookját"
most mondjam, hogy a multkori kis balesetem ota egy 300as celeronnal tolom?

ha minden egyes hw minden driverével baj van, akkor nem is olyan biztos, hogy a driverrel van a baj...

1. ki mondta h minden hw minden driverével?
2. shamalt de abban 64 mega ram volt és notebook vinyó nemtom hány rpm-mel de rémálom volt

Shamalton kívül mindenkivel egyetértek.

Én 2000-ben installáltam a mostani rendszeremet... azóta kábé kétszer cserélődött alatta a hardver és 3 stable disztrib jött ki... de reinstall egy se volt. A rendszer most is stabil, mint egy új.

Na, ilyenkor vigyorgok amikor misztikus "szemetelésről" sírnak a népek

Nekem is stabilan megy az XP, semmi gondom nincs vele. Hardverhiba vagy szar driver tesz csak be neki, de ez egy beállt rendszernél nem téma. Programfagyik akadnak, de azokért a programokért általában nem is kár. A rendszert is csak ilyen innen-onnan-akármilyen programok szemetelik össze. Ahol meg rendszergazda is akad a környékén, ott meg többnyire a szoftverkörnyezet is behatárolt (és a hardverkörnyezet is homogén) ezek mellett pláne nem szokott gondja lenni.

A Parlamentbeli bohócIT nem mérvadó sztem. Meg azt sem nagyon hiszem, hogy pl a képviselők kincstári laptopjain valami nem winnel borzolnák okos honatyáinkat. Bár mittudni...

Kíváncsi leszek a végleges Vistára.

Innen-onnan-akármilyen MS Office például elég gyakran fagyogat ;]

Azzal sincs semmi gondom, pedig rendesen nyúzva vagyon.

részlet a www.karotta.hu oldalról

''July 27, 2005
Mekintos, uralkodol

Én nem vagyok a Mac apostola, mint Angelday, és a Közlöny nem evangéliumi site, mint a Plastik. Én egy elégedett felhasználó vagyok, semmi több. Itt ülök a szépen megtervezett, halk és gyors iMacem előtt, és dolgozom. Nem nyitok vitát a túlárazott termékekről, a "dizájn a funkció felett" technofiliáról és a halott architektúráról. Nem akarok meggyőzni senkit, csak mutatok két dolgot, amit ma találtam, és szeretek. Megosztom az örömömet...''

http://www.karotta.hu

Érdemes elolvasni a folytatást
ScoobyZoli

jó hát szegény karotta először is nem informatikus másodszor meg a józsi agymosása alatt áll

update, na tovább olvastam ezt a bejegyzést amiről írsz

"A számítógépek billentyűzete két undok árulót tartalmaz: a CapsLockot és az Insertet. Előbbi véletlenül benyomódik, majd (hacsak nem vakon gépel az ember, de én nem) hosszú mondatok újraírására kényszerít."

szerintem ilyen embernek nem biztos hogy érdemes meghallgatni a véleményét informatikai témában, legfeljebb érdekes karotta asszem inkább más témákban mozog otthonosan

Mindegy, ne vitatkozzunk tovább ebben a témában.
Sztem akkor is egy Mac viszi a primet...

STOP


Jövőhét kedden szervez az Apple Store egy workshop-ot, az apple.hu-n kell regisztrálni a részvételhez, főleg dig.fényképészet és zeneszerkesztés témában lesznek bemutatok.
Én megyek.

Hinnye! Itt egy visztás téma, és csak most buggyant ide nekem

Én is voltam bátor kipróbálni a Vista-t, kétszer is! (ez talán már a perverzió határait is súrolja )
Az első felvonás igen hasonló volt ahhoz, amit a bejegyzés is taglal, úgyszint beta vagy hasonló verzióval, csak pluszban a videókártyám (ami kompatibilis elvileg a cuccal) direct draw felülete pöttyet hibás volt, és ezáltal a teljes képet kiegészítette egy rózsaszín pontokból álló mátrixszal Emellett nulla tevékenység mellett képes volt megfagyni, hátmég ha csinálni is akartam volna valamit

A második felvonás a már teljes (?!) verzióval történt 1-2hete, és mivel azóta ki lett cserélve a videokártyám, már egész baráti volt a kezelőfelület. A szépségen túl (minden átlátszó, még az átlátszóság is átlátszó) az előző esethez képest ez sokkel gyorsabban települ, bootolni sztem vmivel lassabban képest mint a beta, viszont kellemesen használható, van benne néhány okosság is (programonként állítható master volume), de eddig a hangvezérlés a top, az nagyon bejön Hibázik persze, de az esetek nagy többségében jól működik és kimondottan élvezetes dirigálni a windóznak Ami még probléma, hogy nincs minden szoftvernek viszta kompatibilis verziója, valamint driver incs mindenhez, de ha azt nézzük, h nekem egyetlen egy RAID vezérlőt nem ismert csak fel, és minden mást igen, az egész jó eredmény (jelen fázisban). Nagy bánatomra az 5.1es hangrendszert nem tudja kezelni, de ez nagy valószínűséggel driver hiba.

24) MAC-Elek (nem regisztrált)
Bárki bármit mond, nálam a MAC nyert.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...