Haszprus

Hogyan mentsünk képeket az interneten?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Kaptam egy órarendet emailben, bmp-ként mellékelve, majd a következőt találtam válaszolni.

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
A bmp amit küldtél: 801846 bájt
A gif amit kapsz, tökugyúgy néz ki (pixelről pixelre, színről színre egyezik), de: 8876 bájt.

A kérdés: ti milyen formátumban külditek a képeiteket? Bmp-ben-e?

Update 14:52: most küldök egy 65 megás bmp-t demonstrációs célzattal, remélem nem timeoutol vagy pattan vissza sajnos a címzett webfelületen nézi a leveleit, így én szívom meg jobban

Update 18:50: hazajöttem és még mindig küldi, rulz

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 10 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Ha szoveges a file, mindig gif-be konvertalom, kepeket pedig jpg-be. Tomoritetlenul meg soha semmit nem kuldtem a neten, meg egy 10 kilos txt file-t sem

a jpg nem mindig a megfelelő tömörítés, gyakran sokat torzít (főleg ott számít ez, ahol fontosak a kis részletek), sokszor a gif vagy a png sokkal szebb eredményt produkál, néha még kisebb is; szóval képtípust a kép jellegétől függően választok, a többi dolog meg megy zip-be vagy tar.gz-be

nem értek egyet azokkal akik betömörítve küldik a cuccaikat, ugyanis ez legtöbbször plusz macerával jár. persze van amit megéri betömöríteni, pl ha több fájlt küld az ember vagy ilyesmi. de a képformátum az ugye nem eredményezi azt hogy egy plusz lépcsőt kelljen beiktatni a kép megtekintéséhez.

Hat, sztem a .zip sem okoz plusz lepcsot. Legtobb file-kezeloben mar be van epitve a tomoritett formatumu file-ok kezelese, tehat csak meg kell "nyitni", mint egy konyvtarat, es siman olvashato.
Egyebkent gif-be csak olyan kepet erdemes tomoriteni, ami max 256 szint hasznal, vagy nem gond, ha az a folotti szinek "elvesznek", legalabbis csupa szoros lesz. Png-t is foleg keves szinu, leginkabb fekete feher kepekhez hasznalok, azt gyakorlatilag vesztesegmentesen betomoriti.

(félreértések elkerülése végett én elég jól tisztában vagyok a bmp gif png jpg formátumok jellemzőivel )

a .zip igenis plusz lépcsőt jelent mert
1. hiába nyitható meg zipből a cucc, ha a zipet már megnyitottad (akár integrált zipkezelővel, akár nem), utána az az alkalmazás amiben a temporary helyre extractolt cuccot megnyitottad, nem lesz képes ismételten megnyitni a tartalmat, hiszen a temp helyről törlődik a cucc, ha "kilépsz" a zipből. (gondolok itt most a "recent files" menükre)
2. ha pl. képek vannak a zipben (helyzetfüggő h ennek van-e értelme), akkor acdseevel nem tudsz lapozgatni közöttük, ha total commanderből nyitottad meg. ntom érthetően írtam-e de igazából tökmindegy
3. most úgy őszintén, van aki meghagyja a tárolásra/használatra szánt tartalmakat zipben, ahelyett h kitömörítené? keresés átnevezés áthelyezés módosítás minden létező dolog nehezebb ha zipben van a kontent

1. sztem nem problema, hogy a temp tartalma torlodik, zipben pedig a legtobb fileformatum kevesebbet foglal (termeszetesen .jpg-et es mas mar eleve tomoritett tartalmat nem tomoritek be)
2. ebben igazad van, acdsee-vel valoban megneheziti a kepek bongeszeset, ilyenkor elobb mindig kicsomagolom egy konyvtarba a cuccokat, hogy utana konnyeden tudjam nezegetni oket.
3. total commander pl. tud zip-en belul is keresni, atnevezes is muxik (multirename tool valoban nem megy, de erre azt hiszem ritkan van szukseg tomoritett file-ok eseten. Megoldas lehet kitomoriteni, atnevezni, majd visszacsomagolni, ha nagyon kell. De amugy ezt sztem inkabb csak elfelejtettek megvalositani total commanderben, nem hiszem, hogy egy nagy etwas megoldani a multi rename-et tomoritett file-okra is. Athelyezessel ugyanez a helyzet.)

Mindemellett a gepemen en sem tarolok semmit tomoritve, mert van eleg tarkapacitas, neten viszont meggyorsithato a forgalmazas, ha az ember nem kuld feleslegesen nagy file-okat.
De mindenki ugy tomorit vagy nem tomorit, ahogy akar, addig, amig nem erkeznek 65 megas levelek az en postaladamba is


istenem, milyen kis flame-ek törnek ki mindig miattam. Persze hogy én voltam, ki más...?
Leszögezem itt is, amit Haszprusnak már kb. 100-adszor mondok el: tök nem foglalkoztam vele, hogy milyen formátum, kb. 5 percem volt, eszembe jutott, screenshotoltam, oszt' küldtem. Ha tudom, h Haszprus nem weben nézi a gmail-es cimét (ami azért súlyos GB-os tárral rendelkezik...), avgy simán szól, h ez igy neki rossz, akkor konvertálom, mert annyira láma én sem vagyok hogy ne tudjam mitől más a .bmp mint a .jpg. Mostantól jpg-ben megy, sorry, csak szólni kell, nem hülyébe nézni.

jpg-t is szoktam zipbe pakolni, ha 2-3-nál többet küldök, egyszerűbb egy zipet letölteni, mint x db képet

A png nem csak gyakorlatilag veszteségmentes tömörítés, hanem elméletileg is!
Az ablakozó oprendszerekhez találták ki, mindenféle ablakot ill. hasonló képet nagyon jól tömörít, és ismétlem veszteségmentesen, szóval tessék használni bátran nem csak fekete-fehér képekhez! (Ja, a paint bénán tömörít, értelmesebb programokban beállítható, pont úgy mint pl. zip-nél. A legkomolyabb, hogy van egy IrfanView plugin, amivel lehet több pass-osan png-t tömöríteni! )
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...