The GuNN

V, mint Vérbosszú

©   The GuNN   |   film

Na, gondoltam írok én is egy filmes élményemről, hátha. Szóval V for Vendetta - 2005. Egyesek szerint ellentmondásos, szerintem viszont perfekt. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az imdb-n nem véletlen az a 8.2-es átlag. A Mátrix alkotói hozták a szokott színvonalat és minőséget a főszereplő kiválasztásáról nem is beszélve, ahogy Mr. Smith szaval, az valami isten (és azért van benne akció is bőven). Szóval a HÜT értékelése: különösen ajánlott.

Remember, remember, the fifth of November, gunpowder treason and plot. I see no reason why the gunpowder treason should ever be forgot.

Genre: Action / Drama / Sci-Fi / Thriller
Plot Outline: A shadowy freedom fighter known only as V uses terrorist tactics to fight against his totalitarian society. Upon rescuing a girl from the secret police, he also finds his best chance at having an ally.
User Rating: 8.2/10 (39,704 votes)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 5 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Igazából kicsit aránytalan a film. Nem tudták elndönteni mit is akarnak és ez végigkíséri az egészet...

sok helyen lehúzták.. ez az első pozitív kritika amit olvasok, de elég volt hozzá, hogy kattintsak egyet.. már jön is le ;]

aztán ha nem lesz jó .. [ejnye]

ajaj, felelősséget nem vállalok! viszont majd mondjad hogy tetszett.

Ez a zenei aláfestéssel boldogan nézzük amint felrobban az országunk parlamentje nem igazán jött be, hogy őszinte legyek. Meg a '84 utóérzés sem (big screen brotha'). Ok, ok, alapvetően jó volt, de nem tudnám azt mondani hogy 'nézzétek meg, k. jó', egyszerűen túl sok hihetetlen elem volt benne ami kesernyés mellékízt okozott. (Honnan volt egy olyan jelentéktelen embernek pénze minderre, akit egykoron kísérleti nyúlként is használhattak? Miért nem növesztette vissza Evey/Natalie Portman a haját a film szerint majd' egy éven keresztül? Miért nem buktatták meg a kancellárt már sokkal korábban, hiszen a film alatt kiderült hogy mindig mindenért mindenkit hibáztatott (közvetlen beosztottjait), és a lakosság se hitte el a félretájékoztatást.)

Hugo Weaving hangja és beszédstílusa valóban tökéletes választás volt, de én azért hiányoltam egy jelenetet ahol borzonghattunk volna hogy mi is van aktuálisan a maszk alatt, mint pl. az SW EP 6-ban meg nemtom még melyik részben egy pillanatra

Vader maszkja az EP 5-ben kerül épp a helyére, amikor bejön egy tiszt.
Hugo Weaving tényleg jó volt, de ezzel talán kész is. Nekem tök nem jött be. Nagyon fontos részletek kimaradnak (pl. A kormányzót csak úgy V elé vezetik, és kivégzik. De akkor ezt most kik és hogy, és hogyhogy csak így...?!). A '84 utánérzés lefestése sem volt tökéletes, sőt, mondhatni majdhogynem low-budget megoldással oldották meg (mindig csak beszéltek róla a tanácskozásokon, hogy ilyen meg olyan intézkedések lesznek). Az akciójelenetek egyrészt ritkák, és amik vannak, azok is túl sötétek és klipszerűek.
A sztori szeritem zavaros volt, engem nem tudott lebilincselni. Ugyanez az alapötlet volt az Equilibriumban is, de ott legalább rendesen kidolgozták. És már az a film is csak a B kategóriáig tudott felkúszni...
Csomó elvarratlan szál van, ezek közül az egyik a maszk mögötti valóság, de sokkal dühítőbb hiányosságok is vannak. Egyszer, pár szó erejéig megtudjuk, hogy V megszökött a laborból, és hogy a kísérletek során nagyon ellenálló lett és jók lettek a reflexei. Ennyi. Ezzel meg van magyarázva, miért is van hogy lábon átvészeli hogy egy 10 fős kommandósosztag beleürít fejenként egy tárat, gépfegyverből? (majd utána még akrobatikusan ki is végzi őket, hogy utána épp Natalie Portmanhez visszérve rogyjon össze, és az obligát búcsúzómondatok kíséretében kilehelje a lelkét...) Na neee...
Néha keményebben, néha szoftosabban kezelik a diktatúrát a szereplők is, például a TV-s fazon simán megcsinálja a kabaréműsort a kormányzóról, majd lazán hátradőlve megnyugtatja a csajt, hogy ű, nem nyúlnak hozzá, mert nagy a nézettség, és különben is, majd bocsánatot kér. Egy olyan világban, ahol elvisznek ha legraffitizel egy plakátot!
Summa summarum, nekem egyáltalán nem jött be a film. Ha valaki kérdezi, mondhatom hogy persze, láttam. Ennyi a hozadéka a filmnek, nem több.

ui.: Ja, és milyen már, hogy az elnyomó hatalom jelképe az apostoli kereszt?!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...