RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 33 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Már kíváncsi voltam mikor üti fel fejét itt is a téma

Az elképzelés egyébként szerintem nem hülyeség.. mondjuk utólagosan nagyon szemét dolog lenne bevezetni akárhogy is nézzük..

Jó csak akkor mit feszültem itt egy évig hogy átjöjjek
Azért remélem utólag csak nem vezetik be, viszont akkor elég soká [min. 3 év múlva] fognak ebből pénzt látni, hogy oldja az meg a jelenlegi pénzhiányt? Ez egyébként csak költői kérdés, természetesen engem nem ez az oldala érdekel

Amúgy digestben járatom a duma2003-mat, úgyhogy némi késéssel értesülök az ott zajló dolgokról

ilyen retroaktív dolgokat nem nagyon szoktak csinálni a felsőoktatásban. Pl. BSC-n nincs gyakIV, de mivel én 5évesen kezdtem, gyakIV-zhetek (összesen 2-en vagyunk így!!!) a BSC-s anal2-ből.

Igen, de a bsc-zes az egyetem hataskore, tehat a tvszt ugy allitja ossze, ahogy o jonak latja. A finanszirozas viszont mar nem egyertelmuen. Ha egyszeruen nem kapnak penzt az allamtol tobbet allami finanszirozas formajaban, akkor muszaj meglepni az utolagos fizetest. Es valoban nem tartom elkepzelhetetlennek, hogy a mostani allami finanszirozottakra is vonatkozik a dolog, maskulonben lasd Haszprus Haszprus -ben irt felveteset.
Mindenesetre az latszik, hogy nem az az elsodleges cel, hogy a koltsegvetesbol lefaragjanak, mert azt megtehetnek 1001 masik modon (egeszsegugy, kozbiztonsag, szocialis tamogatasok, stb. lefaragasaval). Nagyon is gyanus, hogy elso lepesben ezzel a bolognai rendszeru kepzessel, most pedig az utolagos tandij bevezetesevel a nem gazdag csaladbol szarmazo diakok elrettentesevel probaljak egyre jobban szukiteni a felsooktatasban (es itt a klasszikus ertelemben vett egyetemi kepzest ertem, tehat az uj rendszerbeli MSC-t) resztvevok szamat.
Az altalanos nepbutitas a tv-n keresztul persze biztositott, de az egyetemistakat is el kell erni valahogyan, nehogy tul sok gondolkodo ember legyen az orszagban, mert oket nehez iranyitani
Tudom, hogy most kapok a fejemre, amiert ilyeneket irtam, de szvsz ez akkor sem pusztan penz kerdes. Jol atgondolt terv resze ez. Mellesleg gazdasagi szempontbol a leheto legnagyobb hulyeseg, amit tesznek. Az oktatas leepitesevel ugy vonja ki a szellemi toket az Oktatasi Miniszterium, mint ha pl. egy jol meno cegbol szipkaznad ki a forgotoket, ami folyamatos sorvadast, vegul a ceg bukasat eredmenyezheti.

NeoXon: te komolyan gondolod, hogy az egészségügyből LEFARAGNI kell? mégis hogy? az az egyik amire épp kurvasokat kéne költeni...

másrészt nem értem ezt a nem gazdag csaladbol szarmazo diakok elrettentesevel részt se, hisz csak akkor kell fizetni, ha már megvan a diploma, és dolgozol. ennek meg mi köze ahhoz, hogy honnan származol?

Na és az miért állna érdekében egy mostani politikusnak hogy 10-20 év múlva butább Magyarországunk legyen, amin ő már a halálos ágyából valszeg úgyse uralkodhat? Szvsz ez senkinek se áll érdekében Szal sztem azért az országot nem ilyen Dr. Evil jellemrajzú figurák irányítják akik világuralomra törnek vagy zombihadsereget akarnak maguk alá

Szóval nem értelek NeoXon, most szted téleg az a cél hogy Mo buta legyen? Kinek állna ez érdekében? Belföldön. Valakinek, akit külföld irányít? Na milyen szép összeesküvés-elméleteket tudok gyártani ha akarok

Magyarország nem attól lesz buta, hogy kevesebben lesznek a felsőoktatásban. A felsőoktatásban nem a hétköznapi intelligenciához és műveltséghez szükséges ismereteket adják át. A felsőoktatásban pedig szerintem is kezdenek túl sokan lenni, úgyhogy ha ilyen hátsó szándék van a terv mögött (a felsőoktatásban résztvevők számának csökkentése), akkor ugyan lehet, hogy az eszközzel nem értek egyet, de a céllal igen. Ne akarjunk már a tízmillió diplomás munkanélküli országává válni.

Nem lesz attól nagyobb a munkanélküliség, ha több embernek lesz diplomája. A takarítók helyett meg úgyis kezdenek megjelenni az önműködő porszívók, a pénztárosok helyett az önkiszolgáló pénztárok és az RFID-s termékek, stb.

Jobb esetben pedig nem a diplomád a legnagyobb felmutatható értéked az önéletrajzodban.

Mivel a világ hosszútávon úgyis afelé halad hogy egy nagy szabadidőközpont legyen az egész, sztem mindenki nyugodtan úgy fecsérelheti a felsőoktatásban az idejét, ahogy kedve tartja Hiszek benne, hogy x év múlva nem nagyon fog már senki dolgozni, max azok, akik a gépeket fejlesztik. A többiek pedig önmegvalósítással és egyéb szórakozási formákkal fogják tengetni a napjaikat, miközben mindehhez elegendő zsetont kapnak egy központi forrásból. Nem biztos, hogy ez mostanság lesz, de előbb-utóbb logikus hogy ez lesz, mert az egyre univerzálisabb gépek mellett ugyan mi szükség lenne emberi munkaerőre?

9) Taki (nem regisztrált)
Hadd ne nevezzem meg melyik népcsoport az, aki a nagytőke kizárolagos uralásával, az ország bárminemű nemzeti érdekeit figyelmen kívül hagyva saját rövidtávú önös érdekeit érvényesítve próbálja irányítani egyre szegényebb országunkat... a népbutítás ennek természetes szükségszerűsége, mindenféle ellenállást leépítendő. Olvassatok 1984-et, ez megy ma, Magyarországon! Tetszik? Megszavaztuk - mármint én nem. :'(

Taki, pontosan milyen előnyre tesz szert azáltal bárki, hogy az oktatást fizetőssé teszi? Egyáltalán, hogy jön ez ehhez a topichoz?

11) (nem regisztrált)
Bocsánat ha kicsit off-ra sikerült, de Neoxon megjegyzéséhez szerettem volna kapcsolódni, az oktatás fizetőssé tétele és az ország elbutítása közti párhuzam alapján. Egyébként hiszem hogy az utólagos tandíj csak az első lépcső, és nem közvetlen hasznot hoz ... hanem egy folyamat része, ami elvezet az akarat nélküli néphez. Akaratnélküli, hisz nem tanul meg gondolkodni, az üres szavak mögött nem látja a valóságot - amiben él!
Na ez még offabbra sikerült, bocs hogy itt éltem ki a rossz kedvem

Tehát újra felteszem a kérdést: milyen előnyre tesz szert azáltal bárki, hogy elbutítja a népet? Egy nép elbutítása nem megy ám 5 év alatt… (Pláne nem megy 4 éves parlamenti ciklusokban.)

Én meg újra felteszem: miért lesz egy nép butább attól, hogy nem kaphat boldog-boldogtalan diplomát?

Taki: szeretném kérdezni, hogy az 1984 melyik motívumai láthatóak ma Magyarországon? Szexelnem még szabad hálistennek, háború nincs, Győzelem vodka helyett is jóféle becherovkát szoktam otthon iszogatni, nem tudok újbeszélül és egyébként is azt mondok, amit akarok, a kutyát se érdekel. Ja, és itt Angliában több a CCTV kamera, mint odahaza, szóval még arról se nagyon lehet panaszkodni, hogy mindenkit megfigyelnek. Nem vagytok ti kicsit paranoiásak? Gondoljátok, hogy ha még neadjisten valamelyik kormánynak ilyen célja lenne (bár kurvára nem értem, mi hasznuk lenne belőle), akkor nem az EU vagy a NATO lenne az első, aki a tökükre lépne? Biztos mindenki ölbe tett kézzel nézegetné, ha Magyarországra valaki katonai diktatúrát akarna kitenyészteni.
(Egyébként nem, nem az EU lenne az első, hanem a saját választóik)

Jol latod, nem 4 ev alatt megy. De a media butito hatasa maris ervenyesulni latszik. Valo vilag, big brada, monika-show, balazs-show, stb.-t naponta sokszazezren nezik, sot, talan millioan is. Fokozatosan belecsopogtetik az emberekbe, hogy mi a jo nekik: vegyel bazi draga tevet, legyel olyan, mint David Beckham, dobd ki a csajod es csereld le egy szokere, meg meg ki tudja mi mindennel kecsegtetnek ezek a musorok, jomagam szerencsere nem nezem, csak hallom fel fullel milyen szinvonal van. Soha nem latott merteku a fogyasztas, meg az is vasarol, akinek abszolut semmi penze ra, es 10 evvel ezelott eszebe sem jutott volna a fizetesebol szelesvasznu tevet venni (hitelre). Vagy jo pelda erre az utcankban elo roma csalad, akik mikor idekoltoztunk, meg a kajat sem birtak megvenni, most pedig a segelyekbol meg innen-onnan feketemunkaval szerzett penzekbol playstation2-t vesznek 72 cm-es kepatloju tevevel (ocsem volt naluk, es o is csodalkozott).
Az oktatas leepitese nem egy ember erdeke. Nem is egy rezsime. Egy retegnek az erdeke, aki a fogyasztoi tarsadalmat mindenaron fenn akarja tartani. Nem csak itt Magyarorszagon problema ez. Az egyetem onmaga persze nem ved meg attol, hogy ne egy reklamokat fogyaszto robot legy, de azzal, hogy csokkentik a felsooktatasba bekerult hallgatok letszamat, nagyobb eselyt teremtenek arra, hogy McDonalds'-os elado, automoso-szervizes stb. legyen az emberbol, meg ha van is tehetsege az illetonek ahhoz, hogy tovabb fejlessze tudasat. Persze aki ertelmes, az egyetem nelkul is az, es ha ugy iteli, hogy itt nalunk nem megfelelo az oktatas, valszeg el fog menni kulfoldre tanulni. De a magyar felsooktatassal ezidaig semmilyen problema nem volt szerintem. Az, hogy valaki olyan szakmat valaszt, ami amugyis is telitett a piacon, az nem a felsooktatasi rendszer problemaja.

WiZARD: WiZARD: nem gondolom ezt, ezt konkretan a kisebbik kormanypart gondolja igy. Szerintuk az allamnak nem kellene ennyi penzt forditania az egeszsegugyre, helyette minden beteg kosson betegbiztositast egy maganbiztositonal, es a korhazak eljenek meg abbol. Ezzel en nem ertek egyet, es bocs, ha felreerthetoen fogalmaztam.

Tamás: szerintem ilyen nincsen, hogy kezdenek tul sokan lenni... Diplomas embereknek sem kellene munkanelkulinek lenni egy normalis gazdasagban. Nem attol munkanelkuli sok ember, mert sokan vegeztek foiskolat / egyetemet. Hanem inkabb attol, hogy ma Magyarorszagon sokkal-sokkal kevesebb vallalat mukodik, mint amennyinek kellene. Koszonhetoen annak, hogy nem birjak felvenni a versenyt a kulfoldi/hazai versenytarsakkal. Ezt megfelelo tamogatasokkal, a piac szabalyozasaval orvosolni lehetne.
De amig egyeseknek a felsovezetesben az a celja, hogy mas nemzetek erdekeit szolgalja (a sajat zsebenek megtomese mellett), addig ez a problemat nem lesz egyszeru megoldani.
Tamás: egyébként is azt mondok, amit akarok, a kutyát se érdekel. Ez igy van. Azt mondasz, amit akarsz, de a kutyat se erdekli. Viszont ami a mediaban hangzik el, azt mindenki szentirasnak veszi. Pedig kemenyen benne vannak a politikai erdekek abban, hogy mi es hogyan jelenjen meg a mediaban. Ha csak egyoldali sajtot olvas/nez valaki, marpedig az emberek jo resze ezt teszi, allatira konnyen megvezetik.
Igazabol fuggetlen sajto nemigen letezik, pedig az volna az egyetlen modja, hogy kepet kapj egy adott orszag torteneseirol. Jo volna, ha pl. az utobbi 15 ev minden egyes apro reszleterol objektiven tudositana valaki. Hogy ki hol csusztatott, hogy a 4-es metrobol meg mindig miert nincs semmi, hogy Orbanek szolos tamogatasa hogy zajlott, milyen bezsebelt penzek mozognak honnan-hova, stb. Na, ha minderrol minden ember szabadon ertesulhetne, akkor mondanam azt, hogy egy orszagban demokracia van. Am ezekrol fent megy a hallgatas, aki meg megprobal ugyet csinalni az effele dolgokbol, azzal egyszeruen nem foglalkoznak. Az emberek jo resze azt sem tudja mi az a Nomentana Kft. peldaul, pedig MTI-s hir is volt. A baloldali sajtobol ez valahogy teljesen kimaradt.

NeoXon: gyere ide Angliába és nézd meg, hogyan végeztetik el az angolok az összes alja munkát (a bárpultostól az építkezésig) a bevándorlókkal (akik konkrétan mi magyarok vagyunk), mert nekik a fene sok diplomásukkal derogál ezt csinálni. (Nekem is derogálna a diplomámmal építkezésre menni dolgozni, nem arról van szó). De egy társadalomban van egy egészséges egyensúly az értelmiség és a dolgozó nép között. Ezt az egyensúlyt itt Angliában már rég elvesztették, ezért volt nekik rohadt sürgős, hogy megnyissák a munkaerőpiacukat az új EU tagok előtt. Odahaza most kezdjük elveszíteni az egyensúlyt, csak mi nem tudom, honnan importáljuk majd azt a munkaerőt, amire szükségünk lesz. Nem kell mindenkinek diploma, pontosabban nem kell értéktelennek tekinteni azt, akinek nincs diplomája és kétkezi munkából él meg. Ő is ugyanannyira fontos tagja a társadalomnak.

(Mellesleg attól, hogy több vállalat lenne, hova tennéd a rengeteg kommunikáció, művelődésszervező meg hasonló szakot végzett egyetemistát? A vállalati környezet nem az, ami őket felszívná.)

Ezt a más nemzetek érdekeire való hivatkozást meg hagyjuk, bizonyítékod nyilván nincs rá, mert ha lenne, akkor nem egy blogon fejtenéd ki, hanem a tökére lépnél azoknak, akik ezt elkövetik

Tamás: jol latod a helyzetet, a munkasreteget nem kell lenezni. De sajnos ez a berekben egyszeruen nem mutatkozik meg. Hogy lehet az, hogy egy vizvezetekszerelo ha nem maganvallalkozokent dolgozik feketen, egyszeruen ehenhal? Napi 8-10 orat dolgozik havi netto max. 75 ezer forintert. Ebbol 30 a lakber, 10 a rezsi, maradek a megelhetes. Egyszeruen keptelenseg 1-2 gyereknel tobbet normalis korulmenyek kozott nevelni, ha nincs diplomad es 1-2 nyelvvizsgad.
Hidd el, hogy nem vegezne mindenki egyetemet, ha nem ez lenne ma a minimum elvaras. Az emberek pedig alkalmazkodnak, ahogy tudnak. Ismerek olyat, aki levelezon 45 evesen csinalja a harmadik diplomajat, hogy ne menjen tonkre a csalad anyagilag. De ezert megint csak nem a felsooktatasi rendszer a felelos! Azzal, hogy bezarjak a kapukat, csak meg tobb lesz a munkanelkuli.
Ha viszont lenne nehezipar, fejlett textilipar, stb. stb., ahol a ketkezi munkasok is meg lennenek fizetve, mert jol meno vallalkozasok mukodnenek az orszagban, akkor mindezzel nem lenne problema. Magyarul a gazdasagnak kellene porognie ahhoz, hogy itt minden flottul menjen. Mondjuk ezt tudjuk jol, hogy igy van, hiszen a magyar gazdasag csak ugy duborog a jolettol

NeoXon NeoXon
Az oktatas leepitese nem egy ember erdeke. Nem is egy rezsime. Egy retegnek az erdeke, aki a fogyasztoi tarsadalmat mindenaron fenn akarja tartani.
Szerintem ha tehát a fogyasztói társadalmat akarjuk fenntartani, annak az a módszere, ha jólkereső embereket termelünk. Ha Mo-on mindenki überképzett lesz, akkor nyilván nő a keresetünk is, azon okból kifolyólag, hogy külföldi cégek majd jól idehozzák a magas képzettséget igénylő munkáikat, stb. A képzett -> jólkereső emberek pedig kiváló fogyasztói társadalmat képeznek. Mert szerintem nem az az ideális fogyasztó aki minimálbérért krumplit süt a mekiben.
Tamás Tamás
Nem kell mindenkinek diploma, pontosabban nem kell értéktelennek tekinteni azt, akinek nincs diplomája és kétkezi munkából él meg. Ő is ugyanannyira fontos tagja a társadalomnak.
Attól, hogy ingyenes a felsőoktatás, attól még nyugodtan dönthet úgy bárki, hogy ő márpedig szenet akar lapátolni. Már csak azért is, mert a férőhelyek amúgy is korlátozott számban állnak rendelkezésre.
bizonyítékod nyilván nincs rá, mert ha lenne, akkor nem egy blogon fejtenéd ki, [/quote]

Ezt személyes sértésnek veszem

[quote]Tamás Tamás

Én meg újra felteszem: miért lesz egy nép butább attól, hogy nem kaphat boldog-boldogtalan diplomát?
Igaznak véled-e azt hogy a tanulás csiszolja az elmét? Ha igen, akkor szerintem ezzel megválaszoltam a kérdést. (És most persze nem a büfészakokról beszélek, de szerintem te sem.)

NeoXon: ebben igazad van - mármint a bérekben. Azzal tényleg nem stimmel valami. Ahányszor elmesélem itt Angliában valakinek, hogy odahaza a tanárok és az orvosok keresnek a legszarabbul, leesik az álluk (pedig itt is van a National Health Service-nek egy szép nagy adóssága). De fizetéseket nem lehet csak úgy ukmukfukk emelni mindenkinek.

A vízvezetékszerelőknek egyébként komolyan azt ajánlanám, tanuljon meg angolul, jöjjön ki ide és keressen 40 fontot (15000 Ft) óránként. Aztán ha egyenesbe jön anyagilag és még fűti a hazaszeretet, utána már hazatelepülhet, mert ebből a pénzből otthon vígan megél. A lengyelek erre már rájöttek egy-két éve, London tele van lengyelekkel.

Viszont azt továbbra is fenntartom, hogy nem kell ennyi diplomás - most ugyanis még eltarthatod a családod, ha van diplomád, egy-két nyelvvizsgád és jó állásod, de ki tudja, mennyi értéke lesz a diplomának mondjuk 10 év múlva? Lehet, hogy semmi, pontosabban amolyan kötelező rossz lesz, magyarul muszáj diplomát szerezned, hogy ne halj éhen, de ha szerzel és elvesztegetsz vele 5 évet az életedből, akkor sem lesz rá semmi garancia, hogy eltartod magad. Volt barátnőm már most panaszkodik, hogy ELTE-n végzett jogászként alig fog állást találni, pedig nem rite diplomája lesz pár héten belül.

Azt meg könnyű mondani, hogy legyenek jól működő vállalkozások az országban. Legyenek, persze, szerintem is. Meg legyen ingyen a sör. De hol kezdjünk hozzá a megvalósításhoz? Ez az a pont, ahol én már nem szeretek szakértőt játszani és megmondani az aktuális kormány helyett, hogy mit kellene csinálnia, vagy méginkább azt mondani, hogy csak tönkreteszik az országot.

Haszprus:
Attól, hogy ingyenes a felsőoktatás, attól még nyugodtan dönthet úgy bárki, hogy ő márpedig szenet akar lapátolni.
De miért döntene úgy? Szénlapátolásból méginkább éhen halna, mert a román vagy az ukrán segédmunkás fele pénzért megcsinálja ugyanazt a melót. Hacsak nem érez valami immanens elhivatottságot a szénlapátolás iránt, valószínűleg nem fog önszántából szenet lapátolni
Igaznak véled-e azt hogy a tanulás csiszolja az elmét?
Egy bizonyos szintig. A felsőoktatás már nem ez a szint. Nem hiszem, hogy intelligensebb lettem volna azáltal, hogy fel tudok sorolni tizenhétféle szoftvertervezési pattern-t. Az IQ-mról például tudom, hogy csak zuhant az egyetemi évek alatt, hála a masszív alkoholizálásnak

100 mbit für alles
De miért döntene úgy? Szénlapátolásból méginkább éhen halna, mert a román vagy az ukrán segédmunkás fele pénzért megcsinálja ugyanazt a melót.
Akkor most mér is jobb ha nem szerez diplomát?

Jut eszembe, Galántainál hallottam erről, koevolúciós spirál:
pl. a fák növekedése: mindegyik több napfényt akar, ezért a lehető legmagasabbra nőnek, de minden fa így tesz, így aztán mégis ugyanannyi fényt kapnak. Egyik sem hatékonyabb a másiknál. (wiki.sch)
> Igaznak véled-e azt hogy a tanulás csiszolja az elmét?
Egy bizonyos szintig. A felsőoktatás már nem ez a szint. Nem hiszem, hogy intelligensebb lettem volna azáltal, hogy fel tudok sorolni tizenhétféle szoftvertervezési pattern-t.
Na, ne mondd már hogy 5 év BME alatt csupa magolós tárgyad volt De a magolós tárgyak meg a memóriát csiszolják. Annak is van haszna, még a szélessáv és a google korában is. Bár én magam nem élek vele

Tamás: Ezt a más nemzetek érdekeire való hivatkozást meg hagyjuk, bizonyítékod nyilván nincs rá
Sajnos igazad van, erre semmi bizonyitekom nincs. Csak a tendenciat latom: Magyar Aszfalt helyett francia epittetokkel keszitsunk autopalyat, Ikarus helyett Volvo buszok, a letezo osszes tendert szinte kivetel nelkul kulfoldi palyazok viszik el... Apropo: az Ikarust miert kellett igy tonkrevagni? 2004-ben zartak be, pedig szerintem pl. a 417-es buszuk fullosan jo, tobbek kozott Lengyelorszagba es meg USA-ba is exportaltunk belole.
Szoval a mas nemzetek erdekeinek kiszolgalasa alatt ezt ertettem. Persze lehet arra hivatkozni, hogy egesz biztosan a kulfoldiek jobb felteteleket ajanlottak a palyazatoknal, es ezert ok nyertek meg, de miert tudja pl. Lengyelorszag megvedeni a piacat a kulfoldiekkel szemben, es miert nem tudja Magyarorszag ugyanezt megtenni?
Szamos hibat kovettek el, a Gyori keksz eladasatol a Budapest Airport hosszu tavu berlesen at a Pannon gsm norveg kezbe keruleseig sok-sok dologban. Ezekbe valamilyen modon az allamnak illett volna beavatkoznia, hogy ne tortenhessen meg, legalabbis ne igy.

Tovabbi megjegyzes: persze a fenti dolgok teljes egeszeben a ceg tulajdonosainak dontesen mulik, hiszen ok adjak el magyar vagy kulfoldi befektetoknek a ceg tulajdonjogat. Viszont ha kicsit is elelmes az allam, akkor letrehoz egy olyan torvenyt, hogy egy magyar vallalatnak ne lehessen a 100%-os tulajdonjoga kulfoldi befektetok kezeben, hanem egy resze mindenkeppen maradjon magyar kezben. Igy ha eladni is kenyszerul, es nincs is magyar befekteto, aki megvenne, akkor sem esne ki a teljes belole szarmazo bevetel a magyar gazdasagbol.

a letezo osszes tendert szinte kivetel nelkul kulfoldi palyazok viszik el...
te mit veszel, orion vagy sony tv-t?

vagy az a tuti, ha kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk?

értem persze jó dolog ha a tőke belföldön marad, de az is jó dolog ha a végtermék faszányosan használható minőségi cucc, mivel azt ugyanúgy a magyarok fogják használni. end-user experience.

az ikarus egyébként tényleg jó

az ikarus egyébként tényleg jó
Jo, azt azert tegyuk hozza, hogy ha a bkv nem 25-30 eve lestrapalt buszokat hasznalna, hanem mondjuk 15 evente teljesen felujitana / reszben lecserelne a jarmuparkjat, akkor nem gyulladna ki semmi. Nem hinnem, hogy egy Volvo busz sokkal jobban mukodne 30 ev hasznalat utan. Bar kigyulladni valszeg azert nem gyulladna ki, de az uj, 1996 utan gyartott Ikarusok sem.

Na srácok. Pár hónapja ilyen összeesküvős-feleslegesen aggódós témában már összevesztem Napkelet kollégával (aki kibékült velem, majd egy levélben megfogalmazta, hogy mi hogy van, amire válaszoltam, és azóta nem reagál rám, szóval a vitakultúrája legalábbis kétes, mert nem hiszem el, hogy fél éve minden nap írja a diplomamunkáját...), szóval igyekszem óvatosan állást foglalni ebben a témában.
A legtöbb tekintetben Haszprussal kell egyetértenem, aki, ha megnézzük kicsit realista szemmel, nagyjából a valóságot írja. A többi nézet is teljesen rendben van, nem hülyeség, csak momentán nem úgy van. Arról pedig, hogy mitől vonjanak el pénzt, mit bővítsenek, hogyan, és milyen ütemben, még 40 éve gyakorló sokdiplomás szakemberek sem tudnak megegyezni, szóval nem hiszem, hogy mi, huszonéves mérnökpalánták fogjuk itt kivágni a tutit.
Abban abszolút nem hiszek, hogy bárkinek érdeke az ország csőde juttatása, vagy a nép elbutítása. Szerintem ez egy folyamat mellékhatása lehet. Mert persze az egyéni siker és meggazdagodás már nagyon sokaknak érdeke... Sajnos Mo-on hagyománya van annak, hogy aki a hatalom közelébe kerül, az elv és pártállás nélkül nekiáll hörcsög-elven gyűjteni, mert hát, 4 év van rá, aztán ki tudja.
A népbutításnak én sem hiszem, hogy a legjobb módja, ha egyetemet szűkítenek. A média sokkal jobb eszköz, és azt valamilyen mértékben mindenki figyelemmel kíséri. Diplomák számától függetlenül. És szerintem sem függ össze a diplomák száma az intelligenciával. Egyszer régen dolgoztam nyáron raktárosként, ott volt egy segédmunkás bácsi, 4 elemivel, vagy hasonló, és olyan értelmes embert keveset láttam, mint ő.
Szóval tőkeáramlásról, vállalkozástámogatásról, hazai termékek előnyben részesítéséről annyit, hogy az elméletek szépek, de amíg csóró átlagmagyar vagyok, addig azt veszem, ami olcsó/jó, nem azt, ami jót tesz az országomnak. Mert elsősorban nekem legyen jó, ne az országomnak. Sokan felhördültek most, szinte hallottam. Ez nem azt jelenti, hogy szarok a hazámra, de hadd ne haljak éhen hazaszeretetből. Tehát ha a magyar termék jó, és elérhető az ára, megveszem, de ha színezékes, rosszízű, ad absurdum DRÁGA, akkor maradok a külföldinél. Persze levonhatjuk a súlyos tanulságot, hogy az egyéni érdekek előtérbe helyeződése sodorja egyre lejjebb a lejtőn az országot, de szerintem egy angol sem kevésbé önző, és ott mégis mennek a dolgok valahogy. (Persze más kérdés, hogy ő megengedheti magának a hazaszeretetet.)
Szóval spekulálni lehet, de nem hiszem, hogy látjuk a teljes képet, anélkül meg csak a felszínt karcoljuk. Karcolgatás helyett meg inkább kimegyek a napra íjászni. Mert én _így_ szeretem a hazámat.

Persze, hogy nem kell megvenni a magyar termeket, ha szarabb a kulfoldinel, nem is 100%-ban a fogyaszto felelossege a hazai piac megorzese. Viszont azzal pl. hogy a magyar mezogazdasagot igy hazavagtak, gondolom nem csak en nem ertek egyet. Mint altalanos suliban is tanultuk, Magyarorszag a jo kornyezeti adottsagaibol (rengeteg siksag, jo termofold, borvidekek) adodoan alapvetoen mezogazdasagi orszag. Ennek ellenere evek evek ota elarasztjak a boltok piacait a magyarnal is olcsobb termekek: tesztak, sorok, tejek es tejtermekek, stb. Nem azt mondom, hogy az a normalis, ha nem lehetne ilyet kapni, viszont amig a kulfoldi termekek importjara olyan kicsi az ado, hogy egy szlovennak meg egy nemetnek megeri itthon eladni a tejet meg a szalamijat, mert meg igy is olcsobb, mint a hazai, addig valami nincsen rendben a piac szabalyozasaval.
A szabadelvu kollegak mondjak azt, hogy a piac szabalyozza onmagat, es teljesen felesleges beleszolni. Meg szerintuk minden onszabalyozo, es felesleges beleszolni. A termeszet onmaga az lenne, am az emberek jocskan beleronditanak a kepbe, es sajnos a mi esetunkben ez nincsen igy. Amig egy ceg akar a masikat a szarba tiporva meggazdagodhat, meg is fog gazdagodni, es szarik ra, hogy ezzel egy orszag mezogazdasagat vagy mas iparagat tonkre vagja. Nyilvan nem is gondolkodhat maskepp, mert a sajat erdekeit tartja szem elott. Viszont a magyaroknak az volna a celjuk, hogy ezt ha nem is megakadalyozzak, de legalabbis mersekeljek. Es ez az, ami sajnos nem igy tortenik, helyette az illetekesek tomik a sajat zsebuk, es tojnak ra, hogy mi tortenik.
10 eve meg eszmeletlen finom magyar tejet ittam, ilyen volt pl. a Mizo is. Ma ocska fos tartos tejek szazait aruljak akcioban 100-110 forintert idonkent, Auchanban, Tescoban, Coraban stb. Mondanom sem kell, hogy ezek nem a magyar termekek. Es miert nem? Miert nem lehet azokat akcioban arulni, es oket tamogatni? Ja, mert az Auchan es a Tesco nem magyar vallalatok, es abszolut nem erdekuk a magyar gazdasagot tamogatni. Ebbe viszont lehetne beleszolasa az allamnak, csak ilyen apro dolgokkal nem foglalkozik. Az Auchan, Tesco, ElectroWorld es hasonlo orias hipermarketek azt a latszatot keltik, hogy nyugathoz hasonlitunk, csudajo dolgokat lehet kapni, es igy maris az a latszat, mintha duborogne a gazdasag, mindenki szinesTV-n nezi a VB-t, (hitelre vasarolt) Suzukival jar, es minden allati franko. Csak kozben Magyarorszagbol egyre inkabb semmi nem lesz, ha igy folytatodik, evtizedek alatt megfojtjak a magyar vallalkozasokat, es akkor majd megint leszunk valamelyik orszag csatlosa, mint mar oly sokszor a tortenelemben.

Jó kérdés, hogy ha a külföldi termékek adóját megemelnék, és teret nyernének a magyar áruk, akkor lemenne-e azok ára? Elméletileg persze, hiszen sokkal jobban fogy. Gyakorlatilag azonban itthon az a tendencia, hogy rövidtávú profitra játszik mindenki. (Lásd:MOL) Maximálisan egyetértek NeoXon szavaival, miszerint a cégek egymás taposásával akarnak célba érni, és hogy az illetékesek zsebet tömni járnak be a hivatalba. Igen, ez így megy nálunk. A legmélyebb gyökere a problémának az, hogy nálunk nincs kultúrája a vállalkozásnak, de úgy alapvetően a viselkedésnek sem (Peeeersze egyenként mindenki jólnevelt, a statisztika viszont mást mond. Akkor vagy valaki hazudik, vagy felhívnám Gyurcsok Józsefet.). Nézzétek csak meg az autóvezetési szokásainkat. Ott is az emberek nagy része úgy megy, mintha az övé lenne az út, a többi meg le van szarva. És ezek tovább indukálják ezt a módszert (Ha neki lehet...). Ezért van az is, hogy aki egy kicsit is nyugati módon értelmezi a vállakozást, a gazdaságot, az nem itthon próbál szerencsét. Frei T. kollégát nem szeretem túlzottan, de a műsoraiban van némi igazság. Annyi jólmenő magyar vállalkozás van külföldön, mint a szemét, mert ott nem a vízilabdás metódus a nyerő, hanem a szinkronúszós.

Most keltem fel Lehet, hogy így félálomban egy-két dologra nem reagálok, bocs. Szóval:
Akkor most mér is jobb ha nem szerez diplomát?
Jut eszembe, Galántainál hallottam erről, koevolúciós spirál:
Na épp ez az, erről van szó. Ha nem szerez diplomát a jelenlegi szabályozás mellett, éhen hal. Ha szerez, akkor is meglesz rá az esélye pár éven belül. Éppen ezért kellene úgy egységesen a felsőoktatásban részt vevők számát csökkenteni, ugyanakkor viszont előnyben részesíteni valamilyen módon a szakmunkási végzettséggel elhelyezkedni próbálókat (például megnehezíteni a külföldiek munkavállalását bizonyos munkák esetén), hogy akik kimaradnak, azok jobb eséllyel indulhassanak ezekért a pozíciókért. Nem szokásom olyanokat mondani, hogy a magyarokat ezért meg azért részesítsük előnyben, de itt nem ártana.
Magyar Aszfalt helyett francia epittetokkel keszitsunk autopalyat, Ikarus helyett Volvo buszok, a letezo osszes tendert szinte kivetel nelkul kulfoldi palyazok viszik el...
És nem lehet, hogy csak szimplán olcsóbbak / jobbak? Gondolom eddig az átkosban magyar munkaerővel építették az autópályákat, meg is lehet nézni, hogy néznek ki A Volvo buszokon meg én személy szerint szívesebben utazom, mint az Ikaruson. Az egyéni munkavállalók szintjén szerintem lehet támogatni a magyarokat, de cégek szintjén az én véleményem szerint egyszerűen csak annyinak kéne lennie a szempontnak, hogy ki tud jobb minőséget olcsón szállítani. Rohadtul mindegy, hogy magyar-e vagy sem. A szupermarketeknél is nem mindegy, hogy Tesconak hívják vagy valami ízes magyar neve van? Mind a kettő magyar munkaerővel dolgoztat.
miert tudja pl. Lengyelorszag megvedeni a piacat a kulfoldiekkel szemben
Talán pont ezért van, hogy a lengyelek már évekkel ezelőtt betették a lábukat ide Londonba, és nem maradtak otthon. Tízszer annyi lengyel van itt, mint magyar, pedig elvileg egyszerre startoltunk.
Viszont azzal pl. hogy a magyar mezogazdasagot igy hazavagtak, gondolom nem csak en nem ertek egyet. Mint altalanos suliban is tanultuk, Magyarorszag a jo kornyezeti adottsagaibol (rengeteg siksag, jo termofold, borvidekek) adodoan alapvetoen mezogazdasagi orszag.
Azt viszont ne felejtsük el, hogy a magyar mezőgazdaság soha nem volt versenyképes külföldön, főleg így az EU környékén. Vannak az EU-ban olyan országok, amelyek sokkal jobban megélnek a mezőgazdaságból, mint mi, és a magyar termelő ezekkel az árakkal nem nagyon tud versenyezni (mert feltételezem, hogy elavult technológiákkal dolgozik és ugyanazt a terméket csak drágábban tudja megtermelni). Nincs kereslet a magyar termékekre külföldön. Ha pedig nincs kereslet, akkor azt hiszem, nem nyavalyogni kell, hogy tönkretették a mezőgazdaságot (őszintén, szerintem boron kívül sose volt igazán jó és külföldön is versenyképes mezőgazdasági termékünk), hanem keresni valami olyan területet, ahol hasznosnak lehet lenni. Szellemi tőkéből például rengeteg van az országnak, csak hát igény is van rá külföldön, ezért van az, hogy én sem fogok otthon maradni PhD után.

Én is most ébredtem úgyhogy csak röviden reagálnék

Évek óta mást se hallok mint hogy a magyar mezőgazdaság egy rakás sz*r és csak azért létezik még mindig, mert az állam iszonyat pénzeket öl bele abba, hogy akik a mezőgazdaságból élnek, azok meg tudjanak élni, mintha ez valami kötelezően jövedelmező üzletág lenne. A gazdák meg csak lázadoznak, hogy no mi van, olyasmit csinálnak ami semmit se ér, oszt vágjanak hozzájuk még több zsetont. Minek? Egyszerűen nem versenyképes, nem önfenntartó ágazat ez Mo-on.
A szupermarketeknél is nem mindegy, hogy Tesconak hívják vagy valami ízes magyar neve van? Mind a kettő magyar munkaerővel dolgoztat.
Jaja de a nagy zseton azért Tesco esetén megy ki külföldre. És hát ráadásul ha már szar, akkor azt tényleg magyarok is csinálhatnák, itt nem játszik a minőség-érv

Én ugyanakkor az egyéni vállalkozók támogatásával sem feltétlen értek egyet. Szeressük a magyar kisvállalkozót a kinti multival szemben? Hát nemtom, minket akárhányszor hoz össze a sors valamilyen szakmunkással, miért van az hogy soha nem bírja rendesen elvégezni a munkáját, miért kell a vízszerelőt havonta visszahívni ugyanahhoz a csöpögő csaphoz, wc-hez, miért ázik fel a konyhabútor, miért használ olyan bútorborító anyagot ami megolvad a sütő mellett, miért fúr random lyukakat az ablakba, miért nem végez tisztességes, korrekt, odafigyelő munkát?
én sem fogok otthon maradni PhD után.
ezt mikor döntötted el?

Jaja de a nagy zseton azért Tesco esetén megy ki külföldre.
Amit optimális esetben visszaforgat további magyarországi befektetésekbe. Vagy nem. Ha megéri neki itt befektetni, akkor visszajön az a pénz, ha nem, mert drága a munkaerő, nincs kereslet, az állam keresztbe tesz neki ott, ahol tud, akkor nem.

A szakmunkásokkal egyetértek De talán itt is benne van, hogy aki rendes munkát lenne képes végezni, az sokszor nem (vagy nem itt) szakmunkás.
ezt mikor döntötted el?
kb mióta itt kinn élek. Otthon be szeretném fejezni a PhD-t, mert jobb a képzés, utána meg kijönni, mert itt meg a fizetések jobbak. Aztán majd ha már nem lakásra meg kocsira meg Fender Stratocaster gitárra meg ilyen alapvető dolgokra kaparok, és már nem számít annyira a pénz, akkor szerintem haza fogok menni megint.

De addigra ugyan minek jönnél haza

Nemtom. Honvágyból vagy a franc tudja. Esetleg azért, hogy végre a saját nyelvemen társaloghassak, mert az kurvára hiányozna itt kint, ha nem ülnénk minden hétvégén magyarokkal a Callaghans-ben.

uhh, szép hosszú thread.

Haszprus: (űr)-háborúzni is fun ám

az egészségügyből nem faragni kell, de erős át- és újra-struktúráláson kellene átesni, az biztos. Plusz aki ugye egész nap a seggét mereszti és dohányzik például, vagy nem mozog, vagy csak húst/sört zabál, vagy túl-túlsúlyos.. az fizessen többet.. vagy aki mondjuk nem volt beteg x éve, az utána költse magára, menjen nyaralni .. etc

duma2003:
en olvastam rola cikket a nepszabiban, ott azt irtak, hogy ez eloszor a felsofoku tanulmanyaikat 2007-ben kezdokre fog vonatkozni. visszamenoleg valoban erdekes baleset lenne.

Ugyeugye? Mondtam, hogy nem lesz retroaktív.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...