mainframe

Kifejezések Bűvöletében 1. rész

©   mainframe   |   life

Szóval az a helyzet, hogy itt egy kifejezés, sokan használják, és kifejezetten utálom. El is fogom mondani, miért utálom, és Ti jól reagáltok, hogy hülye vagyok-e. Ez egy ilyen kísérlet, értitek... Ha bejön, a jövőben is járulok elétek hasonló dolgokkal. Ha nem, akkor nem.

Szóval az első kifejezés, amit utálok, az a megtanul, mint ige, így, egy szóban, nem igekötővel. Példamondat: Na, megtanultál már kisfiam? Nem valamit, egy konkrét dolgot (pl. vizisízni), csak így. Nos, ezt már elég sok helyen hallottam, hálisten szüleim keveset használják, talán mert minden alkalommal elmondom, mennyire utálom. Hogy miért? Ímhol:
Három dolgot sugall (szerintem, és innentől végig szerintem, nem fogom irogatni) a kifejezés:

1. A kérdező nem tudja pontosan, miről is van szó. A dolog lehet szorzótábla, vers, de akár még fogalmazás _írása_ is. Sőt, továbbmenve: nem is érdekli. Ha érdekelné, akkor odamenne, és megnézné miről van szó, hogy nevesítve kérdezhesse, tárgyas igével (úgy emlékszem így hívják). Pl: Megtanultad a szorzótáblát? Ebből azt szűrném le, hogy a kérdező tisztában van a feladattal, és érdekli is az eredmény. Maga az eredmény, nem a folyamat lezáródása. Mert ugye hogy is ellenőrizhetné az eredményt egy ilyen kérdés után: Megtanultál? Ha erre Igen. válasz érkezik, akkor mi a diskurzus folytatása? Akkor mondd fel! ? Ez nem szerencsés mateklecke estében például...

2. Mélyebbre nyúlva könnyen kiderülhet: a kérdező nem is érti a megtanulandó dolgot, ezért nem nevesíti. Ez mondjuk kevésbé van így szorzótáblánál (reméljük), de amint a 17.sz-i Franciaország belpolitikája a kérdés, sokkal nyilvánvalóbbá válik a helyzet. Ilyenkor megint a fenti probléma áll elő: hogy értékel egy olyan dolgot, amiben inkompetens? Ha meg nem tudja értékelni, miért kérdezi? Ha beéri egy sima igennel válasz gyanánt, akkor nincs értelme kérdésnek. Legalábbis ilyennek biztos nem. A baj az a Megtanultál? kérdéssel, hogy céltalan. Egy esetleges tanulási folyamatot ilyen kérdéssel megszakítani legalábbis idegesítő. Persze ez sarkított példa, de ismeritek az érzést, amikor kódoltok/áramkört raktok össze/beadandót írtok/stb., és fölétek hajol egy árnyék, hogy Készvanmáááár...? Ugyanaz a téma.

3. A kérdés feltételezi, hogy a tanulási folyamat véges. Én legutóbb általános iskola alsó tagozatban találkoztam véges tanulási folyamattal. Azóta mindent egy bizonyos mélységig sajátítok el, és minden területen _sokkal_ mélyebbre lehetne még leásni, ha akarnék. Ergo egy ilyen kérdés önmagában hibás, és ennélfogva irritál. 1000 oldalas Mesterséges Intelligencia könyv az öledben, és jön a Megtanultál?. Igen, én lettem az MI-isten, már nincs mit tanulnom, nekem nem lehet újat mondani. Valami ilyesféle válasz lenne logikus egy ilyen kérdésre. Nem?

Egyszóval véleményem szerint ez a kérdés legalábbis felesleges. Vagy nem ilyen formában kéne feltenni, vagy egyáltalán fel sem kéne tenni. Miért kell ezzel zargatni szegény tanuló kölyköket? Nem elég baj nekik, hogy tanulnak, még rendszeres jelentést is tegyenek? Ha meg a szülő valóban kíváncsi az eredményre, akkor kérdezze ki, segítsen neki. De ehhez semmi szükség a Megtanultál? kifejezésre...

Ha egyetértetek a véleményemmel, tegyétek feketelistára a kifejezést, és igyekezzetek visszaszorítani a használatát. Én dolgozom rajta. Egy szebb, értelmesebb magyar nyelvért. Mert hiszem, hogy a bazmeg-en túl is van élet.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 6 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Neked mennyire igazad van, bazmeg
Na, megtanultál már kisfiam?
Megtanultál?
Ilyen mondatokkal még mondjuk életbe' nem találkoztam de kiráz tőlük a hideg
A kérdés feltételezi, hogy a tanulási folyamat véges.
Lehet hogy ezt feltételezi, én azért bízom benne hogy inkább azt feltételezi, hogy le tudod mérni a tudásodról hogy vajon elérted-e a számodra megfelelő jegyhez szükséges szintet. Persze ezt nem egyszerű, ettől függetlenül én az ilyen kérdést mindig úgy értelmezem, hogy tanultam-e már annyit, hogy a becélzott osztályzatot elérjem.
Ha meg a szülő valóban kíváncsi az eredményre, akkor kérdezze ki, segítsen neki.
Van egy olyan érzésem hogy nem az egyetemi tanulmányaidat akarod kikérdeztetni a szüleiddel De akkor mégis mi ihlette a bejegyzést?

Fene, én is azt akartam mondani, hogy Milyen igazad van, bazmeg.

Félretéve a tréfát, egyetértek. Errefelé (Nógrád megye) elég gyakran hallani ilyen szépségeket, mint pl. a megtanultál.

Ha jól emlékszem, egri barátom édesanyja használt valami ilyesmit, konkrétan a megeszik igét.

Haszprus
Ilyen mondatokkal még mondjuk életbe' nem találkoztam de kiráz tőlük a hideg
Legutóbb a Belga - Skatulya Bácsi c. számában találkoztam vele, és ez billentett át azon a ponton, hogy megírjam a bejegyzést. Konkrétan semmi. Mondom, nem a szüleim voltak a kiindulópont. Az egész a fantázia szüleménye, minden egyezés a valósággal pusztán a véletlen műve.
Haszprus, Mefi Basszátokmeg, tudjátok, mekkora megkönnyebülés most nekem, hogy tudom, nem csak én gondolom így? Eddig az járt a fejemben, hogy milyen egy alacsony ingerküszöböm van...
update: Jó, leesett a bazmeges poén...

5) buGhunter (nem regisztrált)
4. pontkent hozza lehetne venni hogy azert nem szerencses kifejezes ez a megtanultal, mert esetleg alacsony intelligenciaszintet is feltetelez, mint a hallhassuk, láthassuk vagy a a erdőbe' vótam stb..

kicsit vartam is a 3. pontnak mar amikor olvastam h ez lesz, de nem

buGhunter Nem feltétlenül van így, szerintem. Mint ahogy a nyelvtani hibák sem mindig függnek össze az intelligenciával. Volt itt Info karon olyan haverom, aki néhol már szinte érthetetlen tájszólással (természetesen nyelvtanilag is hibásan) beszélt, és bőven előttem jár a tárgyak teljesítésében.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...