Haszprus

Itt a bringa, hol a bringa?

©   Haszprus   |   bringa life

(Ez eredetileg egy komment lett volna Romsynak válaszul, ám bejegyzés méretűre nyúlt.) Amikor megvettem a bringát és lakatot kértem mellé, a boltos srác teljes döbbenettel nézett rám és ahelyett hogy lakatokat kezdett volna mutogatni a polcról, lelkemre beszélő hangsúllyal azt mondta: OTT NE HAGYD SEHOL!! Ha valaki, akkor ő tudja.


Azon kívül fenn vagyok pár bme-s levlistán és miután olvastam a sztorikat hogy a bme (=nagyforgalmú, egymást ismerő emberekkel telített!) kamerával figyelt (!) területéről simán elvitték a gyerek pár napos montiját, a fasz fogja otthagyni bárhol. Olyan is volt hogy a bme egyik előadójában (!) akasztották le az orrom előtt (!) az esernyőmet.

Továbbá könnyen szétszedhető. Miért van az hogy egy csomó bringás (olvass bele fórumokba) kiveszi a nyerget és viszi magával, ha otthagyja az utcán a kerékpárt? Miért javasolják azt fórumokban hogy nézd meg alaposan hogy mihez kötöd ki a kerékpárt? Vágható-e, elmozdítható-e? Miért vezették be már a bringánál is az alvázszámot (vagy miafaszt)? Miért van hogy egyesek lefestik valami ocsmány színűre az amúgy jól kinéző kerékpárjukat?

Amíg ezen a nyomorult helyen embereket szaros ezresekért képesek kirabolni, addig miért kéne biztonságban éreznem a bringámat az utcán bárhol? (Engem pl. többször próbáltak kirabolni, egyszer sikeresült is. Ismerőseim között is vannak hasonló történetek. Egészen cifrák is.)

Azt hiszed bárkit érdekel ha valaki elkezd matatni körülötte? Le se szarják. Homáron volt: egy arc vitte haza a saját bringáját a vállán mert asszem beletört a lakatba a kulcs vagy nem tudom, és szépen nézett mindenki félre.

Olvass bele fórumokba, csomó embernek van munkábajárós ócskabringája, amit nem sajnál, meg másik gépe, amit sporthoz használ.

Teljesen érthetetlen számomra hogy neked mi ezen a fura, ilyen alacsony felétek a bűnözés?

Menj fel a Normafához, minden harmadik ház be van kamerázva. Vajon miért? Az egész nyócker be van kamerázva. Vajon miért?

Hallottad már azt a szót, hogy közbiztonság? Hidd el ha nem lenne probléma vele akkor nem hallottad volna.

Vajon miért nem látsz az utcán bringatárolókba lerakva - nagyobb értékű - bringákat? (a) nem kötik ki, b) már elvitték.)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 22 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Nekem van ugyan a nyereg alatt lakat, de nagyon ritkán hagyom ott bárhol is a gépet. Ha mégis, akkor az olyan eset, amikor csupán pár percről van szó és közben végig van rálátásom. De ilyenkor is viszem magammal a nyerget meg a lámpaszettet, plusz az első kerék is fel van fűzve.

Totál elcsodálkoztam az egyetem új épülete előtt a fürtökben kiakasztott bringákon, igaz a tulajok többsége vélhetően a korlát melletti padsorokon lebzselhetett, no meg esetemben Debrecenről van szó. (Bár ez egyre kevésbé jelenthet bármiféle előnyt e szempontból.)

Kiraboltak?! Mikor? Ezt még sosem mondtad! Nem akarod elmesélni? Érdekel...
Most volt cikk a Júniusi Impulzusban az egyetemi bringatárolókról, elsősorban biztonsági szempontok szerint elemezve. Érdemes elolvasni. Ha más nem vmikor odaadom, pont találtam egy Impulzust.
Az viszont übernagy tény, hogy le se szarják ha valami illegálisnak látszót csinálsz. Erre példa Tomcat kalasnyikovos túrája a városban, vagy hogy ne menjünk meszebbre: én is csináltam már ilyesmit kisebb szinten. Egy haverom ment fel előttem a Boráros téren a lépcsőn, én meg mögéosontam, és elkezdtem a táskája külső zsebét kipakolni. Csak úgy poénból, annyira el volt kalandozva a srác, hogy nem vett észre. Az egész hosszú lépcsőn felfele menet csuklóig matattam a táskájában, és bakter senki az egész tömegből egy hangos szót nem szólt, még neki sem, hogy Figyu, épp kirabolnak..., nemhogy nekem. Szóval ilyesmiben nem lehet bízni. De láttam már szakadt cigányt aki épp a Csepel Pláza kellős közepén verte meg a 'zasszonyt, és senki (including szeku) rájuk se bagózott. Én sem, mea culpa.
Erre a bringára nyilvánvalóan vigyázni kell, mert ez nemcsak jó, hanem _látszik_is_rajta_, hogy jó. Mondjuk én az ilyen szétszerelős módszereket sosem értettem eléggé. Aki ezt komolyan el akarja kötni (alkalmi bringatolvaj meg elég kevés van), az elviszi így is, majd max. eladja alkatrésznek, vagy kipótolja. Nyilván a legtöbb láncot el lehet vágni, de talán érdemes lenne egy motorokhoz való übervastag lánccal próbálkozni. Azt szerintem csak nagyon hosszas melóval lehet leszedni. Haverom a sokmillás Hayabusáját zárja ilyennel, és még nem vitték el sehonnan. Az, hogy egy szar bringát venni mindennapokra, szerintem hülyeség. Egyrészt már vettél egy k*vajót, ami minőség, ami kényelmes, sosem leszel megelégedve a másikkal, és csak a baj lesz vele. Másrészt meg kialakul az a tipikus annyira vigyázol rá hogy nem is használod-probléma, ami megintcsak hülyeség. Mondjuk eléggé hipokrita dolog tőlem az ilyesmi, aki képes vagyok egy jóminőségűbb táblabőr fölött egy óráig ülni mire bele merek vágni.

Kiraboltak?! Mikor?
2001 környéke, nemtom pontosan, de itt nem lesz több részlet.
egyetemi bringatárolókról, elsősorban biztonsági szempontok szerint elemezve.
Majd érdekel
egész hosszú lépcsőn felfele menet csuklóig matattam a táskájában,
Csepel Pláza kellős közepén verte meg a 'zasszonyt,
Pláza közepén azért az kemény

Én tegnap láttam egy bolt mögötti kis verekedést, két csövi összeveszett a kuka tartalmán Ofkorsz rájuk hagytam, hadd játszanak, olyan aranyosak…
Mondjuk én az ilyen szétszerelős módszereket sosem értettem eléggé. Aki ezt komolyan el akarja kötni [..], az elviszi így is, majd max. eladja alkatrésznek, vagy kipótolja.
Na, sztem a nyerget nem azért szedik le hogy így ne vihesd el a bringát, hanem azért hogy ne vihesd el a nyerget... Mert amúgy három másodperc kiszedni, akárcsak a kerekeket (azokat 5). (Szerszám nélkül.)

azért hogy ne vihesd el a nyerget...
Ezt nem tudtam. De most hogy mondod evidensnek hangzik.

Karóbahúzás bevezetése, és nem lesz gond

Egyetértek. Az első ilyen precedens procedúrához prezentálok díjmentesen egy nyeregcsövet.

Jólvan.
Érdekes, Szegeden meg minden biciklitároló tele van tavasztól őszig.
Meg kirabolni sem akart még senki, azt leszámítva, amikor régen valami színesbőrű beszélgetni próbált, de gyorsan az árokban találta magát

Az szeged. Ez meg Pest. És itt ha egy színesbőrű az árokban találja magát, akkor Te a 30 előugró haverjával találod szembe magad. Egyenként is jobban késelnek mint Te, és nem ismerik a filmes törvényt, hogy egyszerre egy gonosz megy oda verekedni.

Hát, láttam már olyan felmérést, hogy a 30 haver közül egyik sem elég bátor annál a pólósnál.

Itt Hollandiában tele van minden biciklitároló :-)
Színes bőrű sok van, de nem úgy, mint otthon. És kirabolni se próbáltak meg egyszer se. Igazság szerint nyitva hagyhatod a házad, nem fognak kirámolni, de a biciklit, azt viszik. (Ennek némileg ellentmond a szomszéd magyar fickó esete, akihez a télen egy hét alatt kétszer törtek be. De ez egy másik mese.)

Romsy annál a pólósnál pisztoly van, és elég hírhedt.

Montana, VDavid mesélte hogy tőle Hollandiában a biciklitároló mellett egy erővágóval rendelkező fazon megkérdezte hogy melyik bringa tetszik, megkapja némi zsetonért bármelyiket

vazz :-)
Mondjuk valószínűleg jobban megéri, mint az alapmodell nagymamabringa 180 €-ért. (Ehhez képest sokan nem zárják.)

Valahol olvastam olyat, hogy Hollandiában eleve vannak kincstári bringák kipakolva, szabadon lehet furikázni velük. Mész, ott egy ilyen szabad bringa, felpattansz rá majd úticélod végén egyszerűen otthagyod. Onnan meg megy majd vele más. Nem tudom, hogy tényleg van-e ilyen, de el tudom képzelni. Persze ez kishazánkban működésképtelen konstrukció lenne.

Mintha erre belföldön is lett volna valami próbálkozás egy városban, de homályosak az emlékeim.

Hát, itt ahol én vagyok, 's-Hertogenboschban nincs ilyen, pedig de szép is lenne. Németországban sok helyen van callbike, de az fizetős. Viszont van fizető parkoló biciklire is. Mondjuk mikuláscsomagot eddig még nem kaptam.

maKACS: Amszterdamban es Utrechtben sem volt ilyen.
Montana: a Hertog Jan-hoz van koze a telepulesnek?

de hollandiaban durvak a lakatok (lasd korabban a csillagrombolorol keszitett fotok), minimum egy ujjnyi vastag lancbol keszult rogzito eszkoz, amivel a vazat+kereket kotod, plusz egy speci kereklakat. Es hala a mostanaban egyre szigorodo rendori ellenorzesnek, egesz keves lopas tortenik.

balu:Nem hiszem. A Hertog az valami nemesi cím, gondolom, herceg. Itt telepedtek le a brabanti hercegek, innen jött a város neve. Amennyiben ez a Jan gyerek egy brabanti herceg volt, úgy van köze. De azért az otthoniak egész jól megették, hogy helyi sört kaptak.

Én mezei u-lakattal tolom, mert egy jobb lánc többe kerül, mint amennyiért a biciklit vettem.
(Te errefelé vagy valahol?)

csak voltam, amszterdam, aztan utrecht, kicsit kevesebb mint egy evig. de ja, az vicces, hogy mennyibe kerulnek a lakatok, a biciklikhez kepest

hamar sor, akkor csakis belga sor!

A nyitott tárolók, lámpaoszlopok és fémcsövek valóban nem megbízhatók: onnan néha még a biciklis futárok kerékpárját is ellopják, pedig ők csak néhány percet töltenek egy-egy helyen - mondta Kürti Gábor, a Hajtás Pajtás futárszolgálat vezetője. Szerinte ha valaki napi szinten használja Budapesten a biciklijét, számítania kell rá, hogy nagyjából kétévente ellopják kerékpárját.
(origo.hu/…/20060623kere…)

Ellopták schwinn csepel adrenalin országuti bringámat 07.25-én este, a Retek utcai non-stop elől (Mamut mögött), amíg két percre bementem.
(alleycat.hu/…/1443)

Péntek óta saját káromon megatnultam, a BME ben úgy lopják a bringákat mintha muszáj volna!

Enyémet pénteken 10-11 között lopták el, csütörtökön (előző nap) megint 4 bejelentett lopás volt a 11.ker -i rendőrörsön, ma (hétfő) megint olvasom az alleycat.hu-n hogy egy fasza kis GT-t loptak el (nem is egyetemistától)!!!

Bakker ez nem mehet így tovább!!

Ha bringával jársz:

1. bíráld felül lakatod/láncod megbízhatóságát. ha nem adtál ki érte-4-5eFtot, és nincs belőle kettő, én a helyedben nem mennék biciklivel BME-re!
2. 3 órás rendőrségi várakozás és jegyzőkönyv felvétel után:
a, rendőrségnek NINCS kapacitása hogy lekezelje ezt a lopáshullámot
b, Buksi [...] példája mutatja, ha odafigyeltek tudtok segíteni, akár megakadályozni is a lopásokat [...]! Ha gyanús alakokat láttok, akik lődörögnek bringalerakó helyek körül, ne hagyjátok magukra a bringákat! Ha van lukas órád, a bringád (legalább a sajátod, ha nem is másé mellé) telepedj le olvasni vagy tanulni!
c, rendőrségi tanács, ha észreveszed hogy gyanús a fazon (enyém esetében két gyanúsított is van, ld később), és egyedül vagy ne kezdeményezz nyíltan, inkább hívj rendészeti segítséget!
d, az egyetem NEM KÉSZÍT JEGYZŐKÖNYVET, MERT NEM A SAJÁT TULAJDONÁT VITTÉK EL, NEM A BME FELELŐSSÉGE a TE BRINGÁD!!
e, ha többen vagytok és elkapjátok, csak óvatosna a rúgkapálással
f, rengeteg helyen van a suliban kamera kirakva. Ez jó, mert láthatod a képét a mocsoknak. Szar, mert a kép több mint valószínű hogy homályos lesz. Még szarabb, hogy CSAK a rendőrségnek adják ia felvételeket. Feljelentés nélkül TE NEM nézhetsz bele (ha meg bepróbálkozol ezt úgyis elmondják neked).
3. ha fullos (50-10-200-... e Ft-os) géped van, invesztálj bele egy olyanba amit nem érdemes ellopni, és max 10-15eFtból kijön! egysebességes, rozsdás stb ...

ha nem bringával jársz:

1. ha van bringás GÓLYA ismerősöd, SZÓLJ NEKI hogy tudja mi a pálya ... és ne ez maradjon meg neki mint keserű emlék az első szemeszterből!!!!
2. ha biciklitárolók mellet cigizel, kajolsz, olvasol (pl R épület hátsó bejárat, a lengőfolyosó alatt), közösség érdekében vess néha pillantást a bringákra! és ne vedd alapul hogy ha valaki magabiztosan közelít egy bringához, akkor egyből csak kulcs van nála és nem egy rövid erővágó!!

mit tudok még mondani ... ne legyetk lámák, rászálltak a BME re :-((((

ha valaki fel tudja vállalni hogy szól a rendészetnek, BME-vel közösen hajlandó elejét venni a több milliós éves kárnak - amiért nem vállal felelősséget a BME - én is szívesen támogatnám (erkölcsileg, anyagilag). Sajnos mivel dolgozom, egyedül a péntekem az amikor bringával akartam - és kellett volna - egyetemre járni.

[...]


-- gépészinfo levlist
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...