Haszprus

Légtisztaság

©   Haszprus   |   bringa

Szombaton megvettem ugye a bringát és késő délután rögtön mentem is vele egy olyan kb. 20 km-t Lágymányos-Kelenföld-Szentlélek tér viszonylatban és vissza. Aztán hétfőn letekertem Biatorbágyra, ami talán 30 km-t jelenthet.

A lényeg, hogy mindkettő után egy félórás elég durva mély tüdőből jövő köhögőroham jött rám. Miért? Ennyire koszos volna a levegő? - kérdezhetnénk. És valóban. Az előtte teljesen tiszta bringámhoz nem is szívesen nyúltam volna hozzá, olyan poros volt.

Szóval aki azt mondja, hogy a bringázás nem egyértelműen egészséges, annak sajnos igaza van. Lehet, hogy az izomzatodat és állóképességedet erősíti, de hogy a tüdődet/torkodat elég negatívan terheli, az tuti. Kérdés, hogy vajon ez a kosz távozik-e a tüdőből, mekkora része maradandó, mint a dohányzásnál.

Ne feledjük, a dohányos is hozzászokik, de ettől még nem lesz kevésbé káros rá a tevékenysége.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 9 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

szerintem ha csak simán bent vagy a városban, az se sokkal egészségesebb.

de pl ha elmentél Biatorbágyra, akkor kimentél a (bel)városból, ami máris jóval kevésbé piszkos imho.

egyedüli különbség, hogy tekerés közben intenzívebben/többet veszel levegőt.

de pl ha elmentél Biatorbágyra, akkor kimentél a (bel)városból, ami máris jóval kevésbé piszkos imho.
Cserébe állandóan főutakon tekertem, ahol hatalmas buszok, teherautók, kamionok szórják a képembe az amúgy ritka forgalom és locsolóautók hiánya miatt felgyülemlő eszméletlen pormennyiséget (elmegy egy kamion és porfelhőt hagy maga mögött). A belsőbb városrészeken legalább ilyen nem történik. Egyrészt tisztítják, másrészt nincsenek kamionok. Kerülőutakon viszont nem nagyon lehet menni, mert egyszerűen nincsenek.
egyedüli különbség, hogy tekerés közben intenzívebben/többet veszel levegőt.
Mégpedig sokkal intenzívebben. Nemtom pontosan, de gondolom a normál liter/percnek többszörösét szűröm meg.

Végy olyan Hannibal Lecter-maszkot. Komolyan.

Hannibal Lecter-maszk az menő, de a macskaszem nem? Hogy van ez

Az egyik állandó jelleggel védi az egészségedet, a másikra van jobban kinéző alternatív megoldás, és amúgy is csak kb. fél évente egyszer kerülsz olyan szituba, amikor hasznos.


Ha van villogód, az tökéletesen helyettesíti, és nem nevetséges.

Nem, mert a ket dolog mas-mas celra keszult. A kereken levo macskaszem arra valo, hogy oldaliranybol eszrevegyenek, pl. egy keresztezodesben valo athajtaskor. A villogo pedig arra jo, hogy hatulrol konnyen eszrevegyenek, es ne toljanak meg egy kicsit
Amugy ala tudom tamasztani. Kedden tekertem egy kb. 65 km-es tavot, es menetkozben helyenkent olyan szintu kohogesroham jott ram, hogy eszmeletlen. Azt hittem megfulladok.
Es nem, nem azert van, mert gyenge a tudom, mert itt a kornyeken szoktam bicajozni, es nem fordul elo, meg futni is szoktam, es akkor sem.
Egyszeruen olyan poros a levego, es az orszaguti utak menten annyi fustot sziv be az ember direktbe a kamion kipufogojabol, hogy azt a tudo nem igazan koszoni meg. Szoval varosi, orszaguti turaknal meggondolando egy ilyen maszk beszerzese. Lehet hogy nem veletlen, hogy a muegyetem rakparton a bicikliuton egyre tobb ilyen manuszt latok sebesz maszkban bicajozni

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...