Haszprus

Q épület - a SÁTÁN épülete

©   Haszprus   |   bme

Lesz Q1 meg Q2 épület a BME-n. Nyilván a népszerű Quake first person shooter sorozat mintájára. Az épületben a vik és a gtk kap helyet. Alapkő lerakása május 31-én. Itt pedig egy 3D videóbemutató, ami a vége felé kissé korrupt de attól még érdekes. Kiderül például hogy a tervezők szerint az új épületek lényege a kávézó lesz.

A cucc mint a videóból is látszik, az ELTE épülete és az I között fog elterülni, és azok stílusát követve épül, ami szerintem elég örvendetes. Kérdés hogy vajon az elkövetkezendő években az építkezés zaját fogjuk-e hallgatni és porát fogjuk-e nyelni.

Végül pedig egy rejtély: miért nem a földszintre tették a nagyelőadókat? Beteg elgondolás, amin a videót látva később esély sincs változtatni.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 54 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Szerintem jópofa hogy abban a tojásszerű cuccban lesznek a nagyelőadók. Mondjuk a fényjáték nemtom mennyire szükséges egy egyetemi épülethez, de ha kellett a Művészetek Palotájához, biztos kell ide is.
Szomorú hogy a klip vége korrupt. Azért legalább ilyen körökben oda kéne figyelni ilyesmikre.
A zene is elég rossz alatta, engem legalábbis zavart.
A kávézó, meg a parkosítás az épületek körül viszont szerintem zsír. Neked honnan derült ki hogy a kávézó a legfontosabb?

3 felirat jelenik meg a videón...
q1
q2
kávézó
...
más is észrevételezte

Elöször arra gondoltam, azért mert a Q1-2-n kívül csak az van kiírva, hogy KÁVÉZÓ (külön épület nélkül az új épületeket mutatva).. De most látom, hogy az egy külön épület az I jobb oldalán (a videó jobb szélén).. vagy csak nekem nem tűnt fel elsőre, h arra írják a kávézót?

Zene valóban idegesítő néha

Ja és összhatásában szerintem is jó.. meg jópofa ötlet az a buborékelőadó

Én már látom hogy útközben elfogy a zsé és csak a kávézó fog felépülni.

A buborékelőadó tényleg jópofa de gondolj el nap mint nap többször egy két előadó magasságába menő lépcsőzést. Brr. A lépcső a sátán találmánya.

igaz, igaz.. én sem vagyok oda érte.. pl a földbe süllyeszthették volna az egészet félig és máris nincs ilyen probléma elöttünk.. (ha a lustaság fájna.. )

Anyukám rakciója arra hogy az I mellett épülnek a Q épületek:
És akkor ott lesz az IQ? lehet ezért lett Q??

a quake-es magyarázat valószerűbbnek látszik
amúgy én is gondoltam rá

a földbesüllyesztésben meg semmi rendkívüli nincs, az i nagyelőadói 80%-ban a földben vannak…

Qávézó

Egyébként meg mekkora kicseszés a GTK-sokkal, ők nem fenn laknak a K-ban? (mondjuk biztos jó lesz új tantermeket, laborokat, mindenfélét kapni

Haszprus: F.29 és F.2.E ftw.

EDIT: Jajajaj, elkúrtuk™ – GTK-s az nem gépész oké…

Az, hogy építenek egy kávézót, és ezt kiírják a látványterven, szerintem nem teszi olyan megafontossá. De jól fog kinézni a vízzel meg mindennel.
Haszprus
A lépcső a sátán találmánya.
Szerintem lesz lift, ha ez megnyugtat. Másrészt még a legrosszabb esetben sem fogunk odamenni órára (mert nem lesz kész mire mi végzünk), ha ez méginkább megnyugtat.
Orca
És akkor ott lesz az IQ?

Ralesk Jaja, F épület szopás. Na, az hülyén van megépítve.

A lift szvsz nem fogja kiszolgálni a nagyelőadókat. Az I-ben is mennyit kell már várni a liftekre (főleg az ib025 mellettire), pedig az emeleteken max kiscsoportos órákat tartanak, de nagyrészt inkább az egyetem munkatársai vannak fenn…

A menő az lenne ha az a középső buborékelőadó úgy ahogy van liftezne előadás előtt-után

Ja és az F2-re feljutni mindig pokol volt. Az F épület a SÁTÁN épülete!

Akkor most miért a Q lett a sátán épülete? Nem értem hogy megy ez most...

a lépcsőzés miatt
a nagyelőadói az 1. 2. és 3. (!) emeletről közelíthetők meg.
az i-ben meg minden a fsz-en van. i épület power. i is teh best.

Jó, jó, ezt elsőre is fogtam, de akkor most az F vagy a Q a sátán épülete? Vagy ez nem egy egyedi megjelölés, hanem kategória?
Én egy panelben lakom, a negyediken (legfelső szint), és nincs lift. Lehet hogy sátánista vagyok?

A négyemeletes liftnélküli panel a SÁTÁN épülete!
Then we drive to the drive-thru
Heading off to the drive-thru
We're approaching the drive-thru
Getting close to the drive-thru!

Almost there at the drive-thru
Now we're here at the drive thru
Here in line at the drive-thru
Did I mention the drive-thru?

Buborék-jellegűek az E épület előadói is, és igazából azokat is lépcsőn közelítjük meg. Plusz ott még az előadóban is kell felfelé sétálni.
Mindenesetre kíváncsi leszek a Q épületre.

Buborék-jellegűek az E épület előadói is, és igazából azokat is lépcsőn közelítjük meg.
De azok legalább az elsőn vannak. A Q-ban két nagy előadó lesz egymás fölött, és az alsó lesz az elsőn. Mellesleg én az E-ben sem szeretek lépcsőzni bár nem szoktam emiatt szívni a fogam, de kétségtelenül egyszerűbb lenne lépcső nélkül

Amúgy az E előadói alatt mi van egyáltalán? És miért nem a földszinten vannak?

Ja és itt ki is bukik a buborék-design egy hátránya, amire már korábban is gondoltam: terven látványos, de ha felépül akkor kb. semmi se látszik belőle.

Ja és a gugli ezt az oldalt dobja a q épület-re elsőként (idézőjel nélkül is), eheh. Ha netán erre jár egy tervező, vagy ilyesmi, érdekelne, hogy miért nem a földszinten vannak a nagyelőadók, miért nem olyan designmegoldásokat találnak ki, ami nem megy a praktikum rovására.

Haszprus: Szemét leszek. Mert mint a Neptun.NYET-et, úgy valószínűleg ezt sem műegyetemista tervezte

A videjót (BME-Q.wmv) elköntörfalazták a galádok

Nekem tetszik a Q épület, ami egyébként Q1, Q2, Q3. A Q3 a kávézó, ami lényegében a komplexum legnagyobb parkolójának (fontos momentum) felépítménye. S mivel PPP-s pályázat útján kívánják megvalósítani (tehát nem feltétlenül az egyetem fizeti - egyenlőre), az üzemeltető szempontjából pedig nem mindegy h van-e ott a közösségi élet szinterének alkalmas hely, s ez tulajdonképp csak egy ötlet, h kávéház legyen (lehetne-lehet abból más is elvileg), de figyelembe vével h nem nagyon van ilyen jellegű közösségi hely a területen, talán nagyon is jó gondolat.
A tervezésben egyébként, ha jól tudom (sőt tudom), az egyetem(isták) is részt vettek… A tojásforma pedig, ha jobban belegondolunk egyedivé (izgalmassá) teszi az épületet, amire a környező épületekből is jó rálátás nyílik, nem is beszélve a Duna túlpartjáról…
Lépcsőzés - én tudtam az előadókhoz minden fáradtság nélkül lépcsőzni, és nem tartom törvényszerűnek h feltétlen csak horizontálisan kellene a főbb funkciókat (előadó) elhelyezni…- na azt hiszem itt bukom le, h ha nem is mint tervező, de mint építész szólok a témához..
Táhát sztem jól átgondolt épület lesz, és méltó a többi egyetemi campushoz

19) Peti (nem regisztrált)
Már fent van egy ideje a videó, de máig sem javították ki.

Szerintem így kicsit sűrűn lesznek az épületek, és a fényjáték túlzás, de legalább lesz valami a mocsár helyén.


Az első képen a Q épület alapkövét láthatjuk egy érdekes ábrával, amit láthatólag még a nedves cementbe karcoltak bele. Ez az ábra látható a másodikon nagyobban. Kockáknak K5 (jó, nem az, hiányzik a körvonal), mindenki másnak pentagram. Végleg eldőlt: a Q épület a SÁTÁN épülete.
Sorry a minőségért, teló.


Haszprus, Nagyon egyetértek. Egyébként az egész rémisztően sötét, ha megnézitek, és belegondoltok, hogy hogyan süt a nap… A buborék ötlete nem rossz, de két tömb közé tenni, nehogy véletlenül besüssön a nap, ha szeretnénk…? Alatta vaksötét lesz a földszint is. A két másik épületbe sem igazán jutnak el napsugarak. Az I-ben legalább viszonylag sok a fény (kivéve a nagyelőadót, de annak jó a megvilágítása). Utálom az E1x típusú előadókat, fekete lyukak… Erről mi a véleményetek?

Anett

Olthyer, e1x suxx, ib028 roxx! az pedig halál, amikor az ib027 stb-ben rád süt a nap. bár az ablakon valóban jól esik kinézni. hát ez olyan dolog hogy korrektül kéne tudni használni a sötétítőket, és akkor nem lenne gond…

Haszprus, Egyetértek veled, hogy az IB028 rendben van. Írtam is, hogy ott kivételesen jó a világítás. Viszont olyan kellemes, amikor a 025-ben hátul kinézek az ablakon, és a zölt területen varjak, szarkák, galambok, télen kacsák és sirályok totyognak a föld füvön, amit ugye most el akarnak tüntetni…

Anett

Olthyer Zöld fűtől nem leszel jobb mérnök. Sőt… (érteeeeeed. )

mainframe, Hehe… Milyen színű füvet ajánlasz, amitől jó mérnök lehetek?

Anett

Azok a csőhidak az épületek között viccesek átsétálsz az I-be és rögtön ben leszel az elsőn egy laborban
Mikorra kéne ennek készlennie? Mert ha jól tudom az idei év végén bontják a V2-t, mert eladták és szálloda lesz a helyén. Ott pedig van pár emelet, ott pedig pár tanszék…

Nekem is tetszenek a földdel egy szintben lévő ablak az I-ben. Egész jó volt a panoráma a Lágymányosi-hídra, a sok építkezés elött

Tibi, az is lehet hogy a hidak a wc-be vezetnek

a v2 helyén mcdonalds lesz, ami lecsap majd a frissdiplomásokra, illetve gyakornoki pozíciókat is nyújt a még hallgatóknak

az alapkőletétel meg ugye májusban lett volna, ahhoz képest csúszott kb fél évet sztem, de több infóm nincs.

Nebaz, lebontják a V2-t?

A kislépcsőházban az alsó emeleteken mindig van valami búgás és mindig eszembe juttatja ezt a számot.

Olthyer, de a 025-026-027-007-ből nem oda látsz ki Persze lehet, hogy el vagyok tájolódva, de úgy hittem, hogy a Q az az I épület Petőfi híd felé eső oldalán épül majd meg.

Ralesk, Tééééééééényleg! Igazad van. Süsü vagyok. Viszont ott is van fű. Én láttam azokat a kacsákat! Ezek szerint legalább azon az oldalon megmarad a kilátás. Ennek örülök…

Az I büfénél - északi oldal, ahonnan ugye elvileg a legkevesebb fény jön - csupa üveg a fal, világos van, de így lehet, hogy ott is elsötétül majd valamennyire.

Összességében nem tetszik nekem ez az egész. Budapest olyan büdös, egy igazi betondzsungel, miért kell egy nagy, füves részt beépíteni - egy szálloda kedvéért, amihez semmi közünk nincs, nem lesz?! Haszprus, a Mekit most ne számítsuk bele.

Több helyünk úgy sem lesz. Nagy előadó éppen elég akad, kicsiből van kevés. Rémlik nektek a 300 fős jelek gyakorlat? Na igen. Kicsi terem hiányzik. Párom is írt már 028-ban szakirányos zh-t, voltak vagy 20-an. Ráadásul amennyit nyerünk rajta épületterületileg, kb. annyit biztos vesztünk is. Áhh.

Én olyasmit hallottam egy igen közeli, volt HK-s barátomtól, hogy úgy volt, hogy vagy leteszik most a Q alapkövét, vagy örökre ugrott az egész (városrendezés), és soha többé nem lesz lehetősége beépíteni senkinek, marad a zöld.

Biztos fájt volna meghagyni a kutyafuttató és madáretető rétet, mert nem éri meg. Van még, aki egyetért velem? Vagy csak én vagyok ilyen maradi, ragaszkodó?

Anett

Olthyer, kellenek új épületek az egyetemnek? jobb egy új épületben tanulni, mint egy lepusztultban (pl. v2 vagy bármelyik az I-n kívül)? igen. tartok tőle, hogy akkor a kérdés eldöntve bár nekem aligha lesz már órám benne, de azért az új épületekre szavazok azon a területen egyébként se volt más, minthogy néhányan oda jártak a kutyáikat szaratni… (természetesen ők majd máshova fognak ezentúl)

ha alternatívaként felkínálták volna hogy raknak oda egy szép parkot (nem pedig ilyen itt majd lesz valami állapotban hagyják), az persze lehet h módosítana a véleményemen, de mindenesetre egy új épület az sokkal zsírabb, mint a lepusztult v2 + kihasználatlan puszta az egyetem területének kellős közepén

elmegyek politikusnak

Menj, támogatom. Viszont most jön a kispolgári ötlet.

Mi lett volna, ha szuperul felújították volna a V2-t, és emellé parkosították volna a rétet? Gyorsabb, olcsóbb, új épület is lesz, meg zöld is marad. Sőt, a zöld nagggyon zöld lehetett volna, olyannyira, hogy átgondold az előző írásodat.

Tudod, a laborok és irodák, amik kikerülnek a V2-ből, mennek a a Q-ba. Szóval a hallgatóknak sokkal több helye nem lesz. Két nagyelőadó és 12 kiselőadó a hallgatói tér. Persze az a 12 kiselőadó is valami, de lehet, hogy annyi volt a V2-ben is (az azért egy bazi nagy épület).

Igazából minket egyáltalán nem érintenek a változások, mert kivénülünk addigra. :o Az én ötletemmel érinthettek volna. A zöldet igénybe vettem volna később is, szeretek sétálni.

Félreértés ne essék, nem azzal van bajom, hogy egy épület új és ilyen krikszkrakszos alakja van! Az I-t például imádom. De az okosan is lett megépítve. Üvegtető, üvegfalú északi oldal, elég nagy kiülős tető, és a termek is olyanok, hogy valahonann mindig jön a fény (kivéve a nagyelőadót, de az jól van megvilágítva, és király az alakja). Mittomén. Tetszik és kész. Világos és használható.

Anett

Olthyer:
jobb egy új épületben tanulni, mint egy lepusztultban (pl. v2 vagy bármelyik az I-n kívül)? igen.
Én legjobban a K-ba szerettem járni. Akkor is, ha omlik. És igenis legyen park a füves részből, sétálni/napozni/két óra közt kifeküdni tök jó!

Mi lett volna, ha szuperul felújították volna a V2-t
Úgy tudom megpróbálták, akkor történ vmi helyrehozhatatlan hiba a szerkeeztében. Ezt a szakirányom oktatója mondta, akinek ott van az irodája, gondolom tudja mit beszél

Tibi, ha a fejére esett a v2-ben egy gerenda, akkor nem biztos

Olthyer Hasonlítsd össze mennyi anyagi érdekeltség van egy parkosításban, és egy szállodaépítésben. Na itt van a dolog nyitja. Ezt aztán lehet negatívan és pozitívan is értelmezni, ez már szeméyes meglátások kérdése.
Én támogatom az új épületet, kell, mert egy parkkal azon a helyen ki tudja mikor lettek volna kész, elvégre azt nem sürgetik úgy, nem presztízs annyira, nem tartanak benne órákat, ilyesmi. Ez legalább már sínen van.
A v2-ért azért kár. Én szerettem. (Különösen a munkatársakat akik a nyílt folyosón maratták a NYÁK-ot, kibiri-kib@szott büdös volt tőle az egész emeleten.) Ja, és a WC-k is frankón fel lettek újítva benne. Erre lebontják.

V2 szerintem se egy halálra ítélt épület (jó, szerkezeti lelkivilágát nem ismerem) – ha a Kármánt fel lehetett újítani, akkor nem hiszem, hogy ezt képtelenség lenne…

Ráadásul tényleg annyi minden van benne, nem hiszem, hogy a Q-ban elférne.

I-ért egyébként nem vagyok nagyon oda… Például nagyon nehéz az átjárás a két szárny között. Viszont apropó kistermek: ott az IB 1. emelet, de van egy csomó az IE 2. emeleten is.

Járt egyébként valamelyikőtök az ELTE D-ben (segítek, D mint déli épület, az ami a Lágymányosi hídhoz közelebb van)? Nekem nagyon tetszik… Úgy tűnik rengeteg minden elfér benne és még átjárható is.

Ralesk Rengeteget vagyok az ELTE D-ben, és az a véleményem hogy nagyon monolitikus az egész. Nagy (I-nél pl. sokkal nagyobb) és sokminden elfér benne, de minden egyes folyosója tök ugyanolyan. Igaz belsőleg jóra és igényesre kialakították, de látszik hogy építészetileg nem törekedtek semmi state of art-ra, csak egy blokkra amiben sok terem lesz. Ennyi.
Északi épület máris sokkal-sokkal jobb, btw.

mainframe, mitől jobb az északi, mint a déli? Az északi jóval kuszább. Mármint semmi szimmetria, aki elsőre betéved, eltéved. A déliben legalább van egy kis rendszer a körfolyosókkal.

Pas Nekem pont az jön be, hogy semmi szimmetria. A körfolyosóktól olyan iroda/börtönszerű lesz a déli. Tény hogy eltévedősebb, de én bírom az izgalmakat.

Nekem az tetszik, hogy az egyik ilyen, a másik olyan Amúgy sokkal jobban megcsinálhatták volna, ha a tetőt az aréna meg a biosz-lelettár fölött magasabbra teszik, ezáltal a termek ablakai egy nagy-nagy belső térbe nyílhattak volna.. vagy valami

Így egy nagy belső udvarra nyílnak. Lenéznek, és ott a tető, szerintem ez is izgi (K-ban is így van, és tetszik is). Az aréna meg maga a királyság. Erősen küzd az É-i gömbaulájával a 'kedvenc' címért.

GöNbaulába nem lehet csak úgy beülni, ergó az Aréna jobb


Ez így elég vicces, mint egy régi búvármaszk/sisak, vmi

Gyerekeeek… Le vagyok maradva. Banyek most néztem meg csak. Hááát. Mi fogunk ide járni? Van rá esély h diploma előtt még be tudunk ülni órára? Ha nem én akkor is visszajövök, ez faja nagyon. A kávézó meg külön jó 2 óra között beülsz egy kávére és nem pont a kockába egy sörre Na jó igy végiggondolva talán nem jobb Sztem tök faján fog kinézni!

Resty, a piac törvényei alapján abból a kávézóból hamarosan söröző lesz

Haszprus, Hát jaja esélyes Megjegyzem az sem rossz dolog Viszont ha kávézó attól még mérhetnek sört meg más alkoholt és lehet csocsóasztal

Jaj, csak csocsóasztalt ne! Egy csúfos vereségemre emlékeztet… Egy kézzel követték el négy ellen. Rettentő ádáz ellenfél volt! Egy gól se sikeredett ellene.


Ne.. komoly? Arrafelé jöttem az előbb, közel sincs kész, még kívülről se…

Én is meglepődtem, de december óta szerkezet kész volt és az előzetes tervek alapján is '10 szept. 1-et írtak.

Holnap lesz is egy-két Q avató banzáj ott. Én GTK mesterszakon vagyok és elvileg a tetőteraszon lesz valami állófogadás azoknak akik az ÜTI tanszék alá tartoznak, mesteresek vagy már végzősök. Ma azt hallottam átadták, de pl. víz még nincs az épületben… Érdekes lesz így oda járni…

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...