Haszprus

Gapminder World

©   Haszprus   |   hwsw life

A linkbárra már tegnap betoltam, de itt van nekünk ez a Trendalyzer szoftver, aminek a fejlesztő csapatát, a Gapmindert felvásárolt a Google. Na, ez engem most nem érdekel, hanem hogy a Gapminder Worldről egy csomó érdekességet leolvashatunk. Kijelölhetjük pl. azokat az országokat amik bennünket érdekelnek (pl. Magyarországot), és végigkövethetjük különféle szempontok szerint a fejlődésüket. A grafikon színekre van bontva földrészek szerint is, pl. láthatjuk hogy Afrika északi részeit leszámítva a világtól igencsak le van szakadva GDP-ben és várható élettartamban. Ha kiválasztjuk, hogy az országokat jelképező körök mérete az egy nőre jutó gyermekek számával legyen arányos, ismét azt találhatjuk hogy pont ezen a földrészen vállalják a legtöbb gyermeket is a nehéz körülmények ellenére. Vagy pont amiatt?


A körök mérete az asszonyonként vállalt gyermekek számát jelenti. Jobbra a nagyobb GDP, feljebb a nagyobb várható élettartam.

Na ilyenkor mi van?

Egyébként 1960-ról 2004-re látványosan esett világszerte a vállalt gyermekek száma. Vajon miért? Vajon a valósítsd meg önmagad életstílus miatt vagy egyszerűen elértük a földön azt a létszámot ahol már nem lehet kényelmesen tovább népesedni?

Ps. nem vagyok demográfiai elemző, nyilván elképzelhetőek sokkal bonyolultabb összefüggések és alternatív magyarázatok.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 7 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Vajon a valósítsd meg önmagad életstílus miatt vagy egyszerűen elértük a földön azt a létszámot, ahol már nem lehet kényelmesen tovább népesedni?
Szerintem senki nem kalkulálja bele a gyerekvállalásba, hogy Hmm… és nem fogunk ettől túlnépesedni a földön?, szóval talán inkább az első, ill. hogy ma már nem kell 5-6 gyerek ahhoz hogy a család össze tudjon hozni egy megélhetést (persze ez csak a fejlettebb országokra vonatkozik, Afrika tipikusan nem ilyen helyekből tevődik össze).

Nem kell ahhoz kalkulációkat végezni hogy lássa az ember hogy az x. emeleti lakásához már nem tartozik kert, illetve a hatnégyzetméteres gyerekszobában a hetedik gyereknek már nehezen jut hely

És valóban, amíg régen a gyerekek is végezhettek hasznos munkát, addig ezt ma megteszik helyettük a gépek.

illetve a hatnégyzetméteres gyerekszobában a hetedik gyereknek már nehezen jut hely
Ez általában a jellemzően sok gyereket vállaló népeket (ld. itthon is) baromira nem tartja vissza.

mainframe: ők nem vállalják a gyereket, hanem csak úgy sikerül…

Tamás Ezt valósnak érzed az itthoni ügyeletes szaporodózsenikre is? Szerintem nekik lenne ezer és egy módjuk hogy elkerüljék a nemkívánt gyermekáldást. Csak náluk nincs ilyen (utóbbi).

Nem úgy értettem A gyereket vállalni szerkezet számomra valami olyasmit jelent, hogy felelősségem teljes tudatában végiggondoltam, hogy alkalmas vagyok-e az n+1. gyerek felnevelésére, és meg tudom-e adni neki azt, ami az egészséges fejlődéséhez szükséges… (jó, ez az utolsó tagmondat itt olyan, mint egy szar joghurtreklám, de érted) …és arra a következtetésre jutottam, hogy igen, tehát megpróbálom. Na, azt nem hiszem, hogy azok, akikre te gondolsz, ezt így, ilyen formában végiggondolják, ergo nem vállalják a gyereket.

Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...