mainframe

300, ahogy Mainframe látja (Spoilerek!)

©   mainframe   |   film

Haszprus már írt erről a filmről, de tegnap én is megnéztem, igaz nem vásznon (de ígérem megnézem ott is, és ha meggyőzően más, akkor update-elek), és teljesen eltérő véleményen vagyok, úgyhogy eldöntöttem: megírom én is a kritikámat. Aki még nem látta, ne olvassa el, mert lesz benne jónéhány spoiler, és nem akarom őket ki [spoiler]-ezni, mert úgy nézne ki a poszt mint egy ementáli.


Kezdjük azzal, hogy alapvetően miért nem tetszik egy ilyen film ötlete. Egyszerű: mert ez megtörtént esemény, nem Narnia, nem Trója, nem Gyűrűk Ura. A 300 spártai, Leonidasz, Xerxész mind-mind élő emberek voltak, és ezért teljesen eltérő elbírálás alá kéne hogy essen a film, mint a mostanság felkapott egyéb gyakós filmek. Érdekes, hogy ott volt a Mennyei Királyság, például, ami szintén ilyen, és abban nem is jöttek a szaracénok pl. sárkányokkal. Lehet hogy a korhűség, és az események követése sem volt benne tökéletes (az sem volt túl jó film, nehogy azt higgyétek hogy dicsérem), de legalább az eszetlen Hollywood-i állatságoktól megkíméltek minket. No, itt nem. Vö.: Mit szólnánk mi, ha forgatnának egy filmet '48-ról vagy '56-ról, ahol az ellenfeleink idomított alligátorokkal és óriásokkal rontanak nekünk, míg a szabadságharcosok változatos kung-fu stílusokban irtják az ellent? Szép dolog hogy megéneklik, de nem mindegy, hogyan. A kérésem csak annyi, hogy valós hőstettekből ne csináljunk már fantasy-t, hiába van most arra igény. Vagy ha már mindenképpen, akkor mondjunk más helyszínt, és neveket. Szerintetek akár 1 emberrel is kevesebben nézték volna meg, ha nem a Thermopülai csatáról szól, hanem A király és B király csatájáról a C világban?

Erre szoktak azzal jönni, hogy de ez jó így, mert közelebb hozza a történelmet (Mellesleg nem emlékszem hogy akár egy évszám is elhangzott volna a film során, például... Ennyit a történelemről.) De könyörgöm, így? Egy végletesen elbutuló világban (ld. az idevágó videót) ilyennek akarják bemutatni a történelmet? Aztán majd csodálkozunk hogy emberek teljes meggyőződéssel jelentik majd ki az utcán ha megkérdezik őket, hogy a perzsa Halhatatlanok kétkardos orkok voltak, és a Spártai papság élőhalottakból állt. Irán asszem ki is van akadva a film miatt... Hát mit mondjak, én is kiakadnék ha az őseimet szörnyeknek ábrázolnák.

És ezek csak a mindenki számára nyilvánvaló dolgok: A harci rinocérosz. A Gyűrűk Urás olifánt méretűre vett elefántok. A tökéletesen felesleges pengekezű hájas szörny, akinek az égvilágon semmi szerepe nincs azon kívül hogy lefejez egy perzsa tisztet. Na, ezért feltétlen muszáj volt a grafikusokat megizzasztani. Vagy az obligát óriás, aki Leonidasszal harcol. Szokásos földön fetrengős, fojtogatós, szembedöfős jelenet. Nekem a Die Hard 2 óta erőltetettnek tűnik mindenhol. Vagy az élőholt papok, akik tálcán kapják a spártai szüzeket. A Halhatatlanok, akik mint láthatjuk az Uruk-hai orkokra hasonlítanak a leginkább. Vagy ha már ott vagyunk, maga Xerxész, aki úgy néz ki mint egy buzi, arról már nem is beszélve, hogy kb. 3 méter magas. Miért, miért, miért lett volna rosszabb egy normális ember? Nem elég fantasy-s? Ja... De a perzsáknál tetszettek még a különböző figurás nyílhegyek is. Az elején lévő hihhhetetlenül gagyi CGI farkast, vagy a nyilvánvalóan nonszensz nevelési irányelveket (Amint járni tud, szétvereti magát egy felnőttel, illetve télen kibasszák a vadonba egy hétre egy szál ágyékkötőben. Hamar kihalna egy ilyen népcsoport.) már meg sem említem...

A kevésbé nyilánvaló dolgokat már nem biztos hogy mindenki észrevette: Puskapor, már megint, b+! Akkoriban még nincs (a perzsáknak pláne), hagyjuk már ki az ókori filmekből (ld. Skorpiókirály). A spártaiak totál fantasy kardjai. Kérem, könyörgöm, ne. Még markolatkengyel is van rajta, loál. A lándzsáik rövidek (holott ezen alapszik a harcmodoruk), és a hegyük is totál nem korhű. A Conan-típusú ágyékkötő sem az. Sőt, a mellvért hiánya sem. Akkoriban azért már minden gazdagabb görög földművesnek volt páncélja, nehogymár a hiperelit spártaiaknak ne legyen. Tudom, így keményebbnek néztek ki... Vagy akár a spártaiak harci stílusa. A legelső csatát kivéve totálisan hiteltelen. Ez az Aragorn+Gimli+Legolas united formáció, nem a spártai falanx. A fiatal srác halála bárgyú és banális. Egy csata közepén mosolyogva összenézni a faterral? Aha, jó ötlet. Ilyen szemkontaktusok a csata forgatagában vannak többször is, ami itt még a szokásosnál is hülyébben jön ki, tekintve hogy az alapszitu szerint egy maroknyi ember tartóztat fel éppen egy sereget. A nyomorék Efialtész 2 jelenete (amellett, hogy a Spárta óta követ minket-szövegnél Gollaaaaam! üvöltéssel ugrottam fel a székből) totálisan nem illik a sztoriba, csak kellett a moralitás már megint, hogy nehogy egyszer tanulságos rossz útra térés nélkül maradjunk egy filmben. Na, ha már itt tartunk, ott a spártai politika, ami tök érdektelen. (És megintcsak kurvára másolja a Grima kontra Eówin vonalat a LotR-ből.) Mint ahogy a szerelmi szál is az. A film a csatamezőn játszódik, könyörgöm, akkor ne kelljen átérezni a mély kapcsolatot Leonidasz és a felesége között. Ha nincs idő kifejteni, kár beletenni. (Egy ilyen filmbe meg en bloc kár...) Jajjj, és a legrosszabb: ha még egy gyakós filmben elnyomják ezt a szabadság-propagandadumát (A szabadság új korszaka...-résznél már vertem a fejem az asztalba), akkor kimegyek a teremből. Ez megint tipikusan egy szánkba tömött mondanivaló. És egy kicsit sem hiteles egy olyan államtól, ahol kőkemény rabszolgatartás volt (helóták). A férfivá érő kiskölykök őket vadászták, nem kompjúteranimált farkasokat. Szabadság, faszom... Ehh.

Megpróbálom összekapirgálni azt a kevés pro-t amit észrevettem: A spártaiak fölényeskedő, lenéző hozzáállása jó. És valószínűleg hiteles is. A narráció tényleg képregény-szerűvé tette, és jó hangulati elem volt. A lassításokat én alapvetően szeretem, de ez a film egy hosszú lassítás volt, úgyhogy nem tudtam neki örülni. A harcok végre (többnyire) nem voltak videoklipesre megvágva, hanem emberileg követhetőek voltak (ámde hiteltelenek és nem korhűek). Néhány, nem túlzásba vitt látványterv jól meg volt csinálva (pl. a gránátos perzsák cucca jó volt, bár valószínűleg harctérre alkalmatlan, illetve a töltelék-sereg is egész normálisan nézett ki). Leonidasz alakja, és Gerald Butler alakítása egyaránt el volt találva, a könnyes szemű búcsúzkodást és az utolsó pillanatokban a felesége szólongatását leszámítva. És ami még jó volt: nem húzták el a filmet a végtelenségig, le van rendezve minden belátható időn belül. Bár mondom, a Spártában zajló rész gyanúsan töltelék.

Egyszóval nem tudom miért kell ezeket a filmeket erőltetni. Frank Miller nem rossz rendező, a Sin City nagyon állat lett. De miért csinál történelmi filmet, ha nem tud? Ennek a műfajnak vannak (legalábbis kéne hogy legyenek) megkötései, ha ez neki nem tetszik, ott a fantasy. Hajrá. Nálam a film egy gyenge 5/10-et ér.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 10 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Számonkérni a történelmi hűséget egy olyan filmen, amiben számos fajta szörny, mutáns, és élőhalott szerepel…

Az írásod kurvajó, de nem érzem jogosnak számonkérni ezeket a dolgokat rajtuk, egyszerűen triviális hogy nem dokumentumfilmet készítettek, de még csak a történelmi hitelesség látszata sem volt szempont.

Xerxész meg a képregényben is így nézett ki, na akkor kihez legyünk hűek, a képregényhez, vagy a történelemhez? Egyébként Xerxész szerepe teljesen független attól hogy vajon buzi volt-e vagy sem, esetleg metroszexuális

Nem lattam a filmet, ugyhogy csak az itt olvasottak alapjan alkottam velemenyt. Egy tortenelmi filmtol en is elvarnam, hogy legalabb aranylag hu legyen. Ez alatt ertem azt is, hogy ha nem fantasyt csinalunk, akkor tan ne eroltessuk a fentebb felsorolt lenyeket.
Mas kerdes, hogy nekem bizony fel nem tunt volna, hogy mittudomen, nem korhu a nyilhegyuk.
(Video LOL )

Haszprus Ok, legyen képregény alapján, meg mittomén, tegyenek bele szörnyeket, és küzdjenek a harcosok úgy mint Aragorn, de akkor ne mondjuk rájuk hogy ők a spártaiak. Plz.
Amúgy olvastam a képregényt, és az egy fokkal konzervatívabb volt, nem orkok voltak benne a Halhatatlanok, nem két kardjuk volt, hanem rendesen pajzsuk-lándzsájuk, nem volt se rinocérosz, se böszme pengekezű hóhér, se óriás.
Montana Ez a nyílhegy Neked is feltűnt volna, tuti.

4) lynxbacsi (nem regisztrált)
Hali
Csak annyit fúznék hozzá, hogy frank miller elsősorban nem rendező, hanem noir-szerű képregényeket csinál, olyat mint a 300, amiben valljuk be megengedhető a fantáziánk szabadon eresztése. Ezt vitték filmre egy az egyben és, ha megnézzük a gyúrük urát 2001-ben mutatták be, a 300 képregényt pedig 1998 májusában, tehát a hasonlítás így már más értelmet nyer. Egyébként pedig egy durva akciófilm, ne várjunk tőle többet.

lynxbacsi Ez mind rendben van, de az alapvető problémáimat a második bekezdés tartalmazza, és szerintem akárminek is kiáltjuk ki a filmet, azok maradnak. És szerintem érthetőek, bár nem mindenki áll úgy a témához mint én…

Szerintem iszonyújó lett a film, írtam én is róla. (legalábbis ma 20.00-tól már írva leszen).

7) Gregor Schultz (nem regisztrált)
Szerintetek akár 1 emberrel is kevesebben nézték volna meg, ha nem a Thermopülai csatáról szól, hanem A király és B király csatájáról a C világban?

Szerintem mondjuk százezrekkel. De ez az én véleményem. Én már attól megőrültem, hogy az Apocalypto utolsó perceiben egyszercsak bevillant a történelem: a csanakban ott figyelt Cortez. Hát még, ha egy ilyen téma van, mint a spártai hősök. Ezt mindenki ismeri!

8) Pacal (nem regisztrált)
Szerintem a magyarázat egyszerű… Ha megfigyeltétek, az egészet a félszemű srác mesélte el… És egy hősi mesében bizony az elefánt mammut méretű lesz. A gonosz sereg pedig szörnyszülöttek. Ennyi. Ilyen egyszerű.

9) igthorn (nem regisztrált)
(a bejegyzés elejéhez) a trójai háború is történelmi tény

igthorn Csak semmi köze a róla készült eposzhoz.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...