Haszprus

Felhasználóbarátabb blogot

©   Haszprus   |   fejlesztés olvasói levelek

Kaptam visszajelzést egy kevésbé kocka ismerősömtől, hogy a blog egy kissé kaotikus.

Ennek megvan a maga oka, éspedig:

  1. Az alap: blogokat egy szűk kocka réteg olvas. A kockák kiigazodnak könnyen a felhasználói felületeken.
  2. Az én blogomat a szokásos blogolvasó kockáknál is kockábbak olvassák, a témákból és az ismerősi körömből adódóan (bme műinfó, fejlesztés)
  3. Aki blogot olvas, az általában többet is, ilyen módon a nálam látható oldalelrendezés, navigáció, funkcionalitás megszokott lehet, esetleg pár dolog máshol van, de ezeket könnyen felfedezi a gyakorlott felhasználó.
  4. Aki egy blogot olvas, az visszatérő látogató, és mint ilyen, van ideje megismerni a site-ot, ergo a site-on power userként lehet rá tekinteni, nem pedig newbie-ként. Ennek következménye, hogy bizonyos feature-öket eleve úgy tervezek meg, hogy az a power userek igényeihez igazodjon (pl. az archív oldalak gazdag szűkítési lehetőségeit).

Fentiekből következően a tipikus olvasónak a blog átlátása valószínűleg nem okoz különösebb problémát. (Bizonyára nem véletlenül kapok csupa pozitív visszajelzést.) De mi van, ha ki akarjuk szolgálni azokat a látogatóinkat is, akik esetleg most csöppennek a blogok világába, vagy pl. a google-ről kerülnek ide, és azt se tudják, mi az a blog?

A kérdés most hozzátok szól: mi az ami szerintetek az überblogon nem a legfelhasználóbarátabb? Elég ha csak rámutattok, de ha van ötletetek a jobbátételre, azt is érdeklődve hallgatom. Előre is köszönöm! (Ha valamiről úgy gondoljátok hogy az kiemelkedően jó úgy, ahogy van, az is jöhet.)

Végül pedig a legfrissebb feedback:

Ah, végre egy hely, ahol a régi kommentek is átíródnak erre a névre.
(Nálunk sincs így.)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 21 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Fel kellene bérelned tesztereket.


#marking nem elég széles, két sorba tördelődik a szöveg, a „megjelölése” becsúszik az 1. komment alá. csak úgy eszembejutott

maat, köszi. Ie7-ben és ffx2-ben default fontmérettel nem történik ez meg. Milyen böngészőről van szó?

Aha, linux ffx2. meg tudod mondani hogy milyen szélesen nem tördelődik két sorba? Na mindegy is, növeltem rajta 10 pixelt, ha még így is törik, szólj, köszi!

Haszprus, +25-tel már a csillagba sem lóg bele.

maat, ezexerint a linuxos firefox eltérően értelmezi a paddingot? ha ez így van akkor a belelógáson a méretnövelés szvsz nem segít, mert a szöveg text-alignja right… Vagy kipróbáltad?

Ha weblapot váltok, akkor nullázhatnád a számlálót. how to be userfriendlier egypercesünket hallották

adamo, milyen számlálót? Milyen weblapváltás? (nem értem az egészet)

Haszprus, nyilván a profiljában lévő weblapra és az ahhoz tartozó kattintásszámlálóra gondol. Bár hajnali 5-kor lehet, hogy ez nekem se esett volna le

Tamás jaja, a profilban, ha megváltoztatom az url-t.

Haszprus, igen, kipróbáltam. A div#marking widthjét és vízszintes bg-positonjét növeltem 25-tel.
Sőt, levettem a widthet, adtam kis paddingot, right-ra raktam a bg-position vízszintes értékét, és ugyanazt látom, csak nem lesz ordenáré kisebb fontokkal. Vagy azt meg ie nem szereti?

Tamás, thx
adamo, nem vagyok meggyőződve róla hogy ez jobb lenne mint ahogy most van, inkább csak más lenne…

maat ie6-tal most is szar (bár eddig nem tudtam róla, mert ie7-em volt, meg nem is igazán érdekelt.)
Megnéztem a változtatásokkal (amiket köszi!), most már jó nálad is?

Haszprus, igen, köszönöm. Így már teljes életet élhetek

Mikor először nézelődtem az oldalon, nekem az nem volt egyértelmű, hogy a friss témák dobozban mit jelentenek a bejegyzések címei előtt a számok. Tudom, ez így most hülyén hangzik, mert most már nekem is egyértelmű, hogy a hozzászólások száma, de sokszor fordult elő olyan elrendezés, hogy csak új bejegyzések voltak felül kis számokkal előttük. Emiatt adta magát, hogy biztos valami sorrendet jelöl a bejegyzések közt és komolyan többször is kerestem benne a rendszert. A lényeg, hogy szerintem kicsit megtévesztő, hogy elől van egy szám és utána a cím, lehetne pl. fordítva.

Norbicsek, köszi! Fordítva biztos nem lesz, mert így esztétikusabb.

A kommented hatására először arra gondoltam, hogy írok hozzá tooltipet, aztán elbizonytalanodtam, mert szerintem egyrészt végülis új látogatónak lényegtelen, hogy melyik bejegyzéshez hány hozzászólás érkezett, másrészt aki viszont kicsit is visszatérő látogató, az valszeg hamar rájön Ráadásul általában mindenféle név mellé illesztett szám gyakran jelent a blogokon valamiféle mennyiséget (pl. címkéknél a benne található bejegyzések számát), szal szvsz kitalálható.

Mennyi ideig tartott rájönni hogy mit jelentenek a számok?

Asszem tooltip lesz.

Haszprus Talán kétszer sikerült úgy feljönni az oldalra, hogy félreérthető volt, mert ilyen 1 és 20 közötti számok voltak legfelül és nem volt két egyforma. Nézegettem, hogy középen milyen sorrendben vannak a bejegyzések, hátha ahhoz van köze, aztán egyszer ettől teljesen függetlenül elgondolkodtam azon, hogy de jó lenne, ha lenne valami jelzés, hogy lássam egyből a főoldalon, jött-e új hozzászólás egy bejegyzéshez, mióta utoljára néztem és akkor pont nem ilyen sunyi számok voltak a dobozban, így egyből rájöttem mennyire ostoba vagyok.

Eszembe jutott még valami: ha rákattintok valaki nevére, nem minden esetben jutok oda, ahova várnám. Az ötlet jó, hogy attól függően mutasson a link valamire, hogy milyen környezetben látható a név, pl. ha bejegyzés szerzőjeként szerepel, akkor kilistázza az általa írt többi bejegyzést is, de az aktív dumagépek dobozban meg váratlanul kivisz az általa megadott oldalra. Egyrészt ha rákattintok egy dumagépre, akkor infokat szeretnék látni róla. Másrészt nem feltétlenül néz ki jól, ha páran szabotálják a dizájnt azzal, hogy nem adnak meg weboldalt a profiljukban és így kirívóan fehér szín keveredik a többiek közé.
Egy másik dolog: jól ki van találva az oldal színösszeállítása, a linkek mindenhol szép narancssárgák (komolyan kattinthatnékom támad tőle ), a fontosabb kiírások pedig zöldek. Viszont a friss témák dobozban kicsit megtörik ez a következetesség azzal, hogy a narancssárga színt is kiírásra használod és nincs mögötte link. Talán még praktikus is lenne, ha link lenne és mondjuk az új kommentekhez vinne, nem kellene legörgetni odáig.

Norbicsek, a frisstémás jogos, megoldva
a dumagépek azért van így mert honorálom a dumagépséget azzal hogy ott van a linkje az oldalára

Haszprus, De így most a friss témák részből eltűnik a színezés vagy hogy lesz ez? Megmondom őszintén nekem a narancs-zöld-fehér megoldás nagyon tetszett és tudtam egyből, hogy hol szóltam utoljára hozzá és hol érkezett esetleg válasz a bejegyzésemre… Visszakövetelem

Ahogy látom itt inkább a háttér árnyalatával próbálkozol. Én lehet csak azér vettem észre, mert nagyon belemegyek a részletekbe, de a blogot sűrűn olvasoknak szerintem egyből a bal oldali friss témákra fókuszálnak és így nem esik le nekik egyből, hogy hová is kéne benézni, mert esetleg ott folyt a duma… Nem kell félni az erősebb színek használatától, csak a jó arányt kell megtalálni és nem szabad, hogy a szemet (olvasáskor) elvigyék jobb vagy bal oldalra. Az előző megoldással nem volt gond, nem értem, hogy egy negatív vélemény miatt miért kellett kiütni ezt a funkciót…!?

Hedge, reload, de mindjárt akkor frissítem a hivatkozást

Haszprus, Jahogyja… Sorry… A második felét az előző hozzászólásomnak kukázhatod is
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...