WiZARD

A Külkerről (BGF-KKF) I. rész

©   WiZARD   |   life

2002-ben gimi után informatikus akartam lenni, úgy éreztem ez érdekel, így a BMF-NIK-en folytattam tanulmányaimat. Ez egyre kevésbé tetszett, rájöttem hogy informatikus se akarok lenni, és nem szeretnék egész életemben gép előtt ülni (bár ezen a későbbiek se feltétlen segítenek), így 2005-ben elkezdtem valami másik suli után nézni, ez lett a Külker, azon belül a külgazdasági szak, angol nyelven. Hogy miért ezt választottam? A Külkernek aránylag jó neve van, pontok alapján felvételi nélkül simán felvettek, és itt volt angol nyelvű képzés.


Sajnos párhuzamos képzésként nem lehet itt állami támogatással tanulni, így költségtérítéses vagyok, bár az angol nyelvű képzés miatt az állami támogatásosoknak is keményen tejelniük kell (havi 4x ezer körül). Maga az iskola a világ végén van (XVI. kerület, Mátyásföld), volt katonai laktanya felújítva (nem tudom hány éve újították fel, de nem ma volt), de végülis nem lehet semmi panaszom az épületre. Az angol nyelvű képzés egy holland iskolával közösen történik, ez az Avans Hogeschool, ami egy Breda nevű városban van, ezért mindenki csak Breda-ként emlegeti.

Elvileg minden tárgyunkat angolul tanuljuk, és a végén nem csak magyar külkeres diplomát kapunk, hanem egy bredai, angol nyelvű diplomát is. Sajnos az ég világon semmi teszt/felvételi nincs a felvételihez kapcsolva, bárki jöhet angol nyelvű képzésre, az is aki egy szót se tud angolul, igaz az első órán lehet hogy meglepődik hogy angolul van „minden”. Sokan ki is hullottak az első félévben, akik rájöttek, hogy nem állnak angolból a megfelelő szinten.

Infó után meglepően sok házidolgozat és „kiselőadás” van, és a különböző csapat projekteket is szeretik. Úgynevezett Problem Based Learning rendszer alapján tanulunk a legtöbb tárgyól, a bredai iskola nyomatja, én gyűlölöm, és szerintem baromság. 1-1 valós “esetet” dolgozunk fel mindig, kielemezzük mi volt a probléma, mi lenne a megoldás, ehhez milyen elméleti háttér társul. Nekem nagyon nem jön be ez, inkább mondják el a lényeget, és ne nekem kelljen kitalálni hogy mit akar. Ráadásul sokszor benne van az egészben a megoldás is, illetve én semmi kielemezendő problémát nem látok benne. A lényege valami hülye 7 lépésen kívül, hogy önállóan tanuljunk, gondolkodjunk, magunktól találjunk ki dolgokat. Van olyan tanár aki nagyon komolyan veszi, és szinte bele se szól az egészbe, és magunknak tartjuk az órát, ő csak nézi, és az anyagot hozza hozzá.

A bredai suli sajnos eléggé marketing beállítottságú, legalábbis nálunk azt nyomja, így minden félévben van valami marketing tárgyunk. Az utolsó 2 félévre ki lehet menni Bredába tanulni, de ott csak marketing szakirány van, így azt kihagytam. A ~30 diákból 10en mentek ki (70-75en kezdtünk elsőben). Itthon lehet választani az összes külkeres szakirány közül elvileg. Sajnos ezek mind magyarul vannak, egyedül a marketing van angolul (ezt valahogy a felvételi tájékoztatóban nem nagyon hangsúlyozták). Én a Tőzsde-pénzintézetek szakirányt választottam, eddig nagyon tetszik, jók a tanárok, értelmesnek tűnő dolgokat tanulunk.

Összességében elégedett vagyok a külkerrel, persze sok hiányossága/hibája van (ezekről majd egy későbbi bejegyzésben írok). Az infóhoz képest nagyon könnyű, elvileg csúszás nélkül, időben (7 félév) sikerülni fog befejeznem reményeim szerint, pedig közel se töltöttem annyi időt tanulással, mint az infón. A tárgyak nagy része egész jónak, hasznosnak tűnik (az infóról ezt nem mondhatom el), aránylag kevés a töltelék tárgy. (Azt hogy az infót mikor fejezem be, azt senki se tudja, az elmúlt években kirúgtak onnan, majd kiderült hogy csak adminisztrációs hiba miatt történt(nem irattam be egy aláírást az indexbe) így mégse rúgtak ki, majd félévvel később tényleg kirúgtak, felvételiztem és pontok alapján újrafelvettek, beszámoltak régi cuccokat meg ilyenek...)

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

pontok alapján felvételi nélkül simán felvettek
Hmm, miért olyan ismerős az érzés?

Amit az angol képzésről írsz, erősen hajaz a BME német képzésére. Csak az ingyen van. De pl. a ezt valahogy a felvételi tájékoztatóban nem nagyon hangsúlyozták témakör sem ismeretlen.
Akkor is megkapod a bredai diplomát, ha nem mész ki? (Amúgy ennek az iskolának itt is van valami kirendeltsége.)

Montana, igen, megkapom mindkét diplomát így is, hogy itthon vagyok, és magyarul tanulom a szakirányos tárgyakat… Arról hogy a szakdolgozatot hogy kell írni, sajnos nem sokat tudok. Van aki azt mondta hogy 2 szakdolgoztatot kell írni, egy magyart és egy angolt, van aki azt mondja hogy csak angolt… Majd kiderül.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...