mainframe

Ha már lúd...

©   mainframe   |   howto hwsw net szánalmas zene

Úgy kezdődött az egész, hogy beszívtam egy vírust, ami az USB-s adathordozókat támadja. Mivel jött? Egy Mininováról töltött ISO-editorral, amivel épp WIndowst akartam telepíteni a pendriveomra. Hogy ezt miért nem vette észre a Norton 360, rejtély. Mindegy, a megoldás egyszerű volt, sikerült pusztakézzel megküzdeni a vírussal. De ugye a baj nem jár egyedül, hanem csőstül jön. Ezért mindjárt azzal folytatódott a dolog hogy a Norton egyszercsak kitalálta hogy aktiváljam újra, addig ő nem működik (lehet hogy a vírust is már ezért nem észlelte). Ennek az a hibája, hogy nem tudom aktiválni (az indokokat találd ki magad), csak telepítéskor ügyesen. Az meg már mikor volt, a fájlok azóta hol járnak...

Szóval itt álltam védelem nélkül, és nekem márpedig kellett volna a PartitonMagic teljes verziója, mert össze akartam vonni két partíciót, amiből az egyik megüresedett a 1,5TB-s külső vinyóm megérkeztével (majd mindjárt lesz ez is, nyugi...). Végül sikerült, de paráztam hogy nehogy megint vírus legyen a vége. Szép türelmesen megvártam míg összemergeli a két partíciót, aminek a végén kedvesen-udvariasan hibával leállt a szentem. Újraindítottam, és hát látom hogy az egyik partíció helyén csak formázatlan üres hely van. Szerintetek melyik helyén? Naná hogy annak amelyik tele volt. Ez 50GB zenét jelent, ami most nagyrészt archiválatlanul csak úgy huss, eltűnt a semmibe. Ezután egy félperces művelettel összeraktam a két meghajtót, hiba nélkül. Persze hogy csak akkor basz be a ménkű ha az jelentős adatvesztéssel is jár. Potyára nem, mert minek. Hálisten megmaradt a winamp playlistje, tehát tudom mit kéne beszerezni újra, de a mininova nem volt elérhető se tegnap, se ma. Bármi egyéb igen, csak az nem.

Aztán ott van ez a külső vinyó. Ez egy olyan állat, hogy ha indításkor be van dugva, akkor a Windows nem indul, mert inkább ezzel szöszmötöl (erről akar indítani, vagy nemtom...). Nem, nincs benne a bootszekvenciában, sőt, amennyire én látom, a gépem nem is tud USB-s eszközről bootolni. Megpróbáltam átdugdosni az összes létező USB portba, hátha valamelyikre nem izgul, de sajnos ugyanaz van minddel. Úgyhogy bekapcsolásonként dugdoshatom ki-be. Mondjuk ettől eltekintve tökéletes, és ugye ez sem a meghajtó hibája, ugye... Továbbá itt az új monitorom. Lecsekkolom pixelhibáért amint hazaértünk vele barátnőmhöz, semmi gondja. Aztán hazahozom magamhoz, beépítem a végső helyére, belövöm, miegymás, és másfél napi használat után látom hogy van egy fekete alapon kék pixel a jobb szélén. Szerintetek most menjek tönkre idegileg, vagy mi...? A hab a tortán csak egy apróság: dual display-es felállásban a Chrome az elsődlegesnek kijelölt monitor felbontását használja teljes méretnek, akármelyik monitoron van is helyileg. Lol?

A legszebb az ilyenekben, hogy sosem egyenként, időben jól elosztva történnek, hanem ilyen burst-ös jelleggel. Szóval már nem érne felkészületlenül ha holnap akár be se kapcsolna a gépem, mert miért ne... Kérdéseim hozzátok, hogy értelme is legyen a posztnak, ne csak a nyivákolás:

  • Mit ajánlotok Norton 360 helyett? Olyasmi kéne ami nem nyaggat folyton, és van benne tűzfal, víruskereső és -irtó, illetve valami optimalizációs eszköz (defragmentálás, ilyesmi) is.
  • Aki ismerős ilyen témákban, az javasolhatna valamit a külső vinyó problémájára, hogy hogy lehetne mindig bedugva.
  • Végül, de nem utolsó sorban mondjátok meg, az isten szerelmére, ugye nem csak velem baszik ki a mininova, hanem mindenkinél szar?
Köszi előre is.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 43 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

1) HuJani (nem regisztrált)
Szia!

Én eddig kettőt is használtam az egyik a Zonealarm internet Security, a másik pedig az AVG internet Security. Volt régebben Nortonom is, de elég erősen visszafogta a gépet. Ha ingyenesben gondolkodsz akkor Zonealarm firewall + AVG antivirus.

Nálam bejött a Mininova, de nagyon lassan…

Valamiért kimoderálták a kommentem. Kétszer küldtem volna be?

The GuNN Nem, csak nem írtál bele semmi értelmeset. Talán a Windows újrainstall még mondjuk…

Tűzfal, antivírus, antispyware, antispam (levelezőprogramba is beépül): Eset Smart Security. Szerintem nagyon okos, nem nyaggat, sosem voltam vírusos vele.

Olthyer, én is eddig nod32-es tűzfalas egybeépített cuccot (smartsec-et) használtam, nem volt vele semmi gond. Cserére is csak azért került sor hogy kipróbáljam a comodot. Így mostanság meg nod32ből vírusirtó+comodo tűzfal fut

1. bithun van usb-s xp…
2. nod sch regisztrációval
3. dual display-es gondom nincs, mert mindkét monitoromnak uaz a felbontása

Érdekes, hirtelen mindenki dual displayjel kezdi nyomni a környezetemben

A Nod-ot nem ajánlom. Nálunk a főnökség ezt kapta ingyen és próbából Zonealarmot telepítve tele volt a gép vírussal.

Itt egy összehasonlitás, hátha használ valamit
novemberi: AV-Comparatives
Esetleg augusztusi:
AV-Comparatives

Én is az ESET Smart Security-t ajánlanám.
Az előbbi kommentben levő teszt szerint az a legjobb, ráadásul nem lassítja le a gépet, mint a Norton, és kb. egy kattintás megoldani, hogy ne üzengessen, csak ha baj van.

Tibi Adj meghívót bithura, és már töltöm is.
Ezt a Nod32-Eset cuccot sok helyről hallom, szernitem meg fogom próbálni.
Közben egyébként megijedt a N360 hogy leszedem, és most épp folyamatosan kussolva dolgozik tovább.
Haszprus Lehet hogy ez egy ilyen technológiai fejlődés-dolog? Mint az, hogy már nem 500MHz-en nyomjuk P3-mal?
HuJani A végén a többségi vélemény lesz a befutó sztem. Persze csak az első vírusig.
adamo Köszi!

12) HuJani (nem regisztrált)
Az Independence-n is van USB-s XP!

Antivírus: Free AVG, nekem az összes haverom ezt javasolta, én is most tértem át Nortonról. (free.avg.com)

Külső USB: valszeg onnan akar bootolni. Ezzel én is szívtam most: a lényeg hogy vannak olyan alaplapok amelyeknél a boot szekvencia beállításoknál nem külön vannak a winyók és egyéb eszközök (pl. dvd, usb) hanem winyók úgy általában és a többi eszköz. A winyók között pedig külön sorrendet lehet állítani. Az USB-s eszközök meg winyóként fognak ide bekerülni, tehát ott állítsd át. Nem tudom, érthető-e.

Mininova: múltkor olyan mocskos módon elrejtett vírus volt egy programban (xml és jpg fájlok voltak feltöltve a vírus bináris kódjával) amit onnan szedtem, hogy én aztán soha többet ilyen helyről. Mostantól csak private trackerekről vagyok hajlandó leszedni bármit is.

Külső USB-s winyo: a miénken van egy szép nagy ON/OFF gomb, ennek használata segít
Virusizék: nálunk évek óta kizárólag AVG fut, probléma ohne.

AVG+Zonealarm feltéve. Érdemes szenvedni a Pro változatok beszerzésével, vagy a free is jól muzsikál?

mainframe, én mondjuk a ZoneAlarmtól távolmaradnék (kellően sok rosszat hallottam róla); egyébként router mögött vagy vagy közvetlenül netezel? mert az előbbi esetben hót felesleges a tűzfal a gépedre.

AVG Free egész jó, bár én kevés vírust láttam mostanában (ez jelentheti azt is hogy az AVG nem veszi észre amit kéne, meg azt is, hogy csak simán nincs a gépemen). Annak idején amikor még Tündérbirkát (na jó, Thunderbird) használtam, akkor abba egész jól belekontárkodott, kultúráltan megnézett minden letöltött és kimenő levelet. Norton egyszer fogta és az egész inbox fájlomat bekaranténozta, amiért nagyon megharagudtam

ZoneAlarmról mi rosszat hallottál? Egyébként router mögül, csak gondoltam plusz biztonságnak jó, nem?


mainframe, Olyasmiket, hogy igazából nem véd a bejövő kéretlen csomagoktól annyira, amennyire alapból elvárható lenne (mondjuk pár éve volt amikor láttam erről egy elemzést/tesztet, de sajna már fogalmam nincs hogy hol és azóta lehet, hogy javítottak a dolgon – tulképpen valami bénán sikerült heurisztika volt). Én magam egy időben Kerio Personal Firewallt használtam, kifele szűrésre inkább mint a befele valóra

Tulajdonképpen annyit tud védeni a router mögött, hogy olyan csomagokat szűrhetsz meg, ráadásul applikáció rétegben, amik egyáltalán eljutnak hozzád – ergo egy már meglévő, legitim kapcsolat csomagjain lehet vele jól csámcsogni; illetve futó programokat letiltani jól a netről

HuJani Mesélj az independence-ről is kicsit plz. Látom 1500 a beugró. Megéri?

Skacok, a blog nem támogatja a warezolást, pls itt ne.

Haszprus Mi sem támogatjuk, jogtiszta linux disztribúciókat akarok letölteni.
HuJani regisztrálj és küldök privát üzenetet.

Én csak vírusírtót használok, Symantec Antivirus Corporate edition. Kicsi, csendben van, eddig megfogott mindent. Bevált.

Router mögött meg tök fölösleges tűzfal imho. De ha valaki annyira be akar jutni a gépemre akkor hajrá. Örüljön neki. Nagy kárt nem tud okozni, értéket nem tud ellopni.

Optimalizáló eszközökben nem hiszek. Win beépített defragja teszi többé-kevésbé a dolgát, 2-3 naponta ütmezetten. Ennyi. 2x megszívtam ilyen-olyan legjobbnak mondott defrag progikkal, amik ráadásul nem is hoztak érezhető eredményt. Azóta nem próbálkozok velük.

Egy vírusirtó nagyon kevés! Futtasd le a Spybot-ot! Kíváncsi lennék mennyi kémprogram csücsül a gépeden.

HuJani, 1 se. De hogy ne a levegőbe beszéljek megnézem spybottal
Szerintem user hülyesége erősen szükséges mindenféle kémprogi beszopásához.

Update: na lement spybot, természetesen nem talált semmit (1-2 jelentéktelen kukit leszámítva)
Szóval ennyit erről.

Defragra én ezt használom:
Defraggler - Defragment your files!

Ezt meg csak úgy:
CCleaner - Home

Mind a kettő free.
Sajnos nincs meghívóm, nem vagyok túl eminens, csak hasznonélvező

Írtad, hogy Chrome-ot használsz. Kipróbáltam, érdekes, pozitív értelemben. Most elég sokat használom VMware alatt, mert nagyon gyors, mind működésben, mind internetezésben. Egy-két funkció hiányzik belőle, amit FF alá be lehet hegeszteni, de kárpótol a sebesség. Egy dolog, amivel nem tudok megbékélni, ads… De ez valszeg nem is lesz megoldva.

A gépemen alap windows tűzfal van és nem használok vírusírtót szeptember óta, amikor eltűnt mindenem. A spybot kőkemény nyomkövető cookie-kat talált (remélem tudjátok mi az), mást nem.

Tibi Hát, nekem is az adblock hiánya fáj legjobban, ha nem pótolják záros határidőn belül, lehet hogy visszaszokom a ffoxra. Addig Privoxy-val pótlom az adblockot, de nem az igazi (pl. nem mondhatom rá nekem nem tetsző képre h az ad és többet nem akarom látni).
Ccleanert apám is javasolta (ő ilyen gép-tisztaság-mániás, ezért megkérdeztem), mondta még mellé a Smart Defrag-ot, Easy Cleaner-t, és a Revo Uninstaller-t, mind freeware. Első nekifutásra tetszenek.
A Zonealarmot leszedtem, mert rengeteget nyafogott mindenért. Az AVG meg egyből talált vagy 10 látens vírust (Trojan és Adware főleg), amiket nem tudom a Norton hogy nem látott, de még akár az is lehet hogy az tette oda bosszúból amiért leszedtem.

mainframe, amit a heurisztikus keresés talál az nem biztos h vírus, csak vírus jellegű viselkedést tanúsító progi.

mainframe, szvsz google nem fogja kiírtani a hirdetéseket, különben maga ellen dolgozna

Tibi, pl tilthatná csak a nemguglis hirdetéseket és akkor viszont az nagyon nyerő lenne neki

Haszprus Megnézem őket, és azért úgy szemre is gyanúsak voltak (random karakterlánc.exe). Amik a saját hülyeségeim voltak, azokat nyilván nem hagytam neki leölni.
Tibi Akkor ebből ffox lesz megint…
Update: hajnali 2 tájban ffox lett megint. Rá kellett jönnöm h kb. mindent tud, amit a Chrome tudott, csak ez rendesen pluginezhető. Egyetlen gondja van: ez az idióta mindig az elsődleges monitoron nyílik meg, nem jegyzi meg hogy a másikon használtam.
Mielőtt valaki megkérdezi, azért nem cserélem fel a monitorok elsődlegességét, mert így ha a másodlagoson fullscreenre teszek egy filmet, akkor a másikon még tudok chatelni, levelezni, akármi. Ellenben ha a film az elsődlegesen van, akkor amint rákattintok bármi másra a másik képernyőn, leveszi fullscreenről a filmet. Mediaplayer Classic, egyébként.

mainframe, ezt nem vettem még észre, mondjuk nekem az a lejátszó szarakodik a feliratokkal ezért vlc-t használok minden filmre, amit rendesen meg is nézek Az megjegyzi, hogy a 2. monitoron használtam utoljára és ott is nyílik meg.

Kéne egy ki milyen ff extension-t használ bejegyzés is
U. I.: most látom van ilyen
Firefox kiterjesztések - Haszprus überblog
Sajnos az elég régi. Nem lesz újabb? Kiváncsi lennék ki mivel bolondítja meg az ff-t

Hoppá. Ez feature? miért van 2 kommentem 2 percen belül?

Tibi Nem a lejátszó nem jegyzi meg a pozícióját, hanem a ffox.
Bizony-bizony kéne ilyen topic, és olyan is hogy ki milyen hasznos programokat használ (elsősorban freeware apróságokra kell gondolni, nem Photoshopra, bár az is kétségtelenül hasznos ), meg amúgy bármi egyéb. Lehet hogy csinálok is…
Fixáltam a duplakommentet.

mainframe, mintha ff rendszer újraindítás után lenne gondban a monitort illetően, nálam legalábbis.
Programok tekintetében itt szoktam körülnézni:
FileHippo.com - Download Free Software

Egy osx-hez hasonló dock-ot használok, ami talán érdekes lehet:
RocketDock - About RocketDock

Még pár apróság:
Thanksgiving: Free Software We're Most Thankful For

Az eddigi hozzászólásokat végigfutva úgy látom én vagyok az egyetlen, aki Kaspersky Internet Security 7-et használ (szigorúan próbaverziót, windows telepítéssel hosszabbítgatva).
Most jön a szokásos: nekem évek óta ez van, egyszer sem okozott gondot vírus (ha egyáltalán eljutott a rendszeremig). A gép lassításának mértékéről fogalmam sincs, mivel mindig megy és még mindig használható sebességű a gépem.

A tesztben lévő magas kamu riasztás érték nem tudom nekik miben nyilvánult meg, de én inkább a több téves riasztást választom, mint az akár csak 1-gyel több károkozót! A tűzfal része naponta 2-3szor csendben megjegyzi, hogy egy adott IP-ről támadni szándékozót elküldött melegebb éghajlatra és a registry és fájl változásokat is szépen figyeli.
A gép visszafogásról még annyi, hogy ha egy ilyen program teszi a dolgát [vagyis figyeli a memóriában lévő adatokat, figyeli a futó programokat, ellenőriz minden feldolgozásra kerülő adatot (pl fájlkezelőben megjelenő állományok), figyeli a scripteket, leveleket, stb], akkor elkerülhetetlen, hogy ha mást nem, akkor a merevlemezt kicsit lefoglalja. Újabb háttértárnál ez kevésbé feltűnő, réginél inkább. A K.I.S. az előbb felsoroltakat és még rengeteg egyebet is végez, mindezt egy akár 2-3óránként automatikusan frissülő adatbázissal és heurisztikus kereséssel. Kell ennél több?

37) B (nem regisztrált)
AVG-ről csak annyit, hogy fél éve van fent, mindennap frissíti magát, erre pár napja kitiltottak kolihálóról vírusgyanúval és AVG ezek után se talált semmit.
Én többet biztos, hogy fel nem rakom…

38) ili29 (nem regisztrált)
Nekem nod32-m volt és tele volt a gépem vírussal, nem törölte, de még karanténba se tette
letöltöttem az AVAST-ot,nagyon jó,minden vírust kiírt,és nem kell vírusírtást se csinálnod,mert jelezz ha az oldalon vírus van,vagy éppen letöltöttél egyet,www.avast.com oldalon nem csak,hogy letölteni tudod,de még a kódot is megkapod emailban és egy évig ingyen használhatod,hidd el ezt megéri,nekem nagyon bevált

FF teljesen kiszámíthatatlan. Általában megjegyzi melyik minitoron volt legutóbb. Aztán ki tudja miért egyszer a másikon nyílik meg. Fene se érti.

Tibi Azóta egyébként megjegyezte nekem is (napok után, tehát nem egy reboot kérdése volt, hanem nemtom…), és konzekvensen ott nyílik meg ahol bezártam.

Notrton hatlmas crapware. Uninstallálni se engedte magát. Külön segédprogram van a Norton oldalán a szar uninstallerjük helyett (kvázi-brútforsz CLI-s törlőgép).

Szerintem felesleges egy on-access víruskereső, ha nagyon kell valamit ellenőrizni, akkor próbáld meg a netes-feltöltős keresőket, vagy ott az AVG, gyorsan elindul, megadod a mappát, leszkenneli, kész.

Töredezettségmentesíteni jkDefrag, nincs jobb nála. Szuper-lightweight.

+ mininova jól üzemel nálam

42) Takó (nem regisztrált)
Én is ESET Smart Securityt használok (69 évre van kiütve asszem , Zonealarmmal, volt Kasperskym is, azt is szerettem. Sztem a Zonealarmban default szintje lehet a gyenge, magasabb szintnél/más beállításoknál meg a júzernek sokat kell kattintgatni, és ezt nem szereti. A legtöbb progimat ki se engedem a tűzfalon keresztül, volt egy időszak, amikor az IE pl tiltva is volt, és a mai napig néha hisztiznie kell azért, hogy vmit elérjen Plusz ugye még a router tűzfal.
Én meg vagyok ezekkel végül is elégedve, de a kasperskyt is szerettem (pl a registry figyelő egész okos dolog)
Nortont (NIS) is használtam, egész jó, és még egy rakást kipróbáltam. AVG-t nem szeretem, mert sztem buta.

A két monitorhoz azt fűzném hozzá, hogy használj egyet, és ilyen paráid nem lesznek :p

43) DJ.FODOR (nem regisztrált)
Én virusirtóként csak az AVAST-tót ajánlom mindenkinek kevés erő forrást igényel és, ami a leg fontossab hogy naponta frissit én 2 éve használom és bátran állithatóm hogy virús menets a gépem!
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...