RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 21 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

a PHP és a MySQL kivételével kb mintha egy random karaktersor lenne


Nodejs-t használtok éles, üzleti környezetben?
Hm… Nekem inkább csak amolyan érdekességnek tűnt!

A web frameworkok ütik egymást, a key-value storage cuccok javarészt ütik egymást (ill. általában nincs értelme egy projektbe többet is rakni, bár talán mongodb elé memcache lehet értelmes). php-zni mindenki tud. graylog csak egy logmanager. nodejs üti a php-t. php-fpm jó, de user nem lát sokat belőle + ennek a két pici sitenak, amit most viszel, a büdös életben nem lesz akkora terhelése, hogy tényleg kelljen. A többi tech király.

Imho ennyi tech max arra jó, hogy szopasd az embereidet + h jó lassan legyetek kész, mire mind megtanulják. Jelzem, hogy te talán szereted a sok rövidítést, de a beosztottaid meg azt szeretik, ha meg tudják oldani a feladatokat amiket adsz nekik, amik nagyon világos feladatok, és könnyen és gyorsan megoldhatóak. Nekik nem az a fasza, hogy húbazmeg, 30 us alatt generálódik a címlap, hanem h ha feladatot adsz ki nekik, akkor hamar és szopás nélkül biztosan készen tudnak lenni vele. És ezt a vágyukat üti, ha csillió doksit kell olvasniuk, aztán pedig szopniuk, ha nem pont úgy műx a tech, ahogy kéne, meg szopniuk azért is, mert a lexikális részét csak a gyakorlat hozza meg, ami akkor még nincs. És ez fokozottan igaz egymásra épülő új techek párhuzamos bevezetésénél.

Php programnyelvnek elég nagy fos, javaslom python nézegetését, ha komolyan megismered a büdös életben nem nyúlsz vissza ilyen foshoz többet. A python kb. annyival jobb a phpnál, mint a php a vbscriptnél. Sztem. Majd nézd meg.

Sqlt nem úgy kell optimákolni, hogy php-ből számolsz, mert rendes sql-nek nem a számolás a szűk keresztmetszete, hanem a blokkműveletek száma. Agyas - nem feltétlenül csutkára normalizált - adatstruktúra kell, azokra meg agyas queryk, indexek, + szükség esetén kiegészítve redundanciával, triggerekkel, ilyenek. Sztem gajdos papa nem lenne túl büszke rád, ha olvassa, hogy te úgy gyorsítasz db-t, hogy php-ből számolsz.

Ok, látom másfelől, hogy mongodb-t nyomsz és nem sql-t. Ez kircsi, relációshoz képest új tech, új dolog azoknak, akiknek tele lett a fasza a querygyártással meg h az sql néha kicsit máshogy optimákol mint szeretnék. Remélem, beválik.

Ajaxos játékok viszont királyak, csodálom, hogy nem fért bele ennyi mindenbe 1 igazi ajax-js lib se. Nodejs ugyebár szerveroldali. Talán mert túl triviálisak voltak, na de akkor a php miért van ott?…

Más. Fluid layoutot szereted? Blogod nem olyan, gondolom nem. Pedig a css-ben nagyobb mélységek vannak, mint elsőre látszik. Mélység alatt egyszerre értek mély tudást és sötét poklot. Google meg a wiki szereti a fluid layoutot. Ők királyak.

Sztem a sanomának azért kellesz, mert tökös beosztott almanagga-főfejlesztőt akar csinálni belőled, aki jól oda van kötve, és relatíve (más hasonló funkciójú embörkéhez képest) kicsi a szája. Meg a marka.

Azt viszont nem hiszem, hogy ez a két pici projekt nagyon kircsi lenne, azt meg pláne nem, hogy ki fogják termelni a fejlesztési költségüket. Valszeg az a tényleges funkciójuk, hogy téged betanítson, meg a csapatodat összerázza. Meg h teszteljen is titeket. Meg talán az is, hogy a nálad nagyobb projekteket vivő, és ennek megfelelően nagyobb szájú - és markú - architect játékosok lássák, hogy kire lehet őket bármikor lecserélni. És talán az is, hogy ebből a kb. 10 techből bevezesse az agyatokba azt a kb. hármat, aminek tényleg van értelme. Nem, a főnökeidnek valszeg fingja sincs róla, hogy ez melyik 3, de az arányokat különösmód mégis vágják. Szal valszeg pilot projekt, ezt úgy hívják. Abból a szempontból mákod van, hogy átlag magyar webcégnek erre nem szokott pénze lenni, ott élesben megy az új tech bevezetés. Az sokkal keményebb móka, kevés pénzért, sok szaroskodással.

--- vége az első résznek ---


A most fogjuk átadni nem jó szöveg, az IT projektek javarésze fejlesztési időtartama meglepően jelentős részét tölti a most fogjuk átadni fázisban. Tudod, szoftver krízis a'la Kapufa.

A metodológiák jók, ha tényleg be is tartjátok őket. Sajna ennek a környezet nem szokott örülni, a legtöbb Kedves Ügyfél többnyire már azt se szokta érteni, hogy minek kell a speckó, hisz szerinte tök világos, hogy mit akar, minek kell ennyi szart rágni. Lehet, hogy a sanoma másmilyen, ill. ami valószínűbb, hogy állnak előtted managgák-kapcsolattartók, akik úgy mondják meg nekik, hogy már megint mekkora seggek voltak, hogy még örülnek is neki.

Alapvetően ez nem a te hibád, hanem h kedvenc ágazatod, a webfejlesztés egy nagy fos, továbbá túl van terhelve kínálati oldalról -> nem nagyon lehet kifizetődően csinálni.

Más. Te.

Férfiember nem vesz fel ékszert. Max egy órát. Aranylánc, az buzis, meg lúzer, meg cigányos, meg kivagyi. Hajzselé dettó. Szal gáz.

Nemtom, miért van, de minden évben sötétebb vagy. Sokat jársz szoliba? Sztem te így is elég feka vagy, kár a sok szoli, csak tovább ront a helyzeten.

Úriember nem hivalkodik a csajával, egyrészt mert túlkompenzálás szaga van, másrészt mert ezt a csaj is leveszi ha nem hp, és legtöbbjének ez nem tetszik.

Izmaid királyak ha tápszer nélkül érted el őket, de ezen a méreten összehasonlítva ahogy 15 éve kinéztél, szerintem nem valószínű. Jellegük sem olyan, inkább mintha dinnyét hordanál a hónod alatt, ami a táp mellett szól. Ha táp nélkül csináltad, akkor tökös szorgalmas olivér vagy. Ha táppal csináltad, akkor jelzem, hogy a szívizmaidon hasonló megvastagodás van, csak ott az nem jó, és nemcsak azért, mert a csajok azt amúgy se látják.

Munkahelyed sötét, szűk és rendetlen. Céges bulit qrvajól lehet tartani benne, pláne ilyen fényekkel, de dolgozni 9-től 5-ig már nem annyira. Mert mindhárom paraméter árt a morálnak és a produktivitásnak, amit bizony bejövő lóvé / kifizetett lóvé aránnyal mérnek és mostanság csak a csúcskirály managga az, aki webben nyomul, csak webben nyomul, és ez aránya mégis 1 fölötti. Valszeg a sanománál inkább vannak ilyenek amúgy.

Na ez van. Sorry, nem akartalak elkedvetleníteni, majd rájössz magadtól. Ténylegesen ez a hozzászólásom fölösleges volt, sőt ártott neked, mert valszeg késleltetett abban, hogy mindezeket el is ismerd. Magadnak. Mert ezeket a dolgokat mindenki látja, de el már nem tudja ismerni mindenki.

Tanácsok:
- foglalkozz sokat metodológiákkal, szervezeti kérdésekkel és egyéb olyan dolgokkal, amiktől bitagyú kispajtásnak többnyire hányingere van
- pislogj rá a weben kívüli IT világra, javaslom csekkold nem webfejlesztő exévfolyamtársaidat, melyikük mivel foglalkozik, többet keres-e mint te, melyik országban nyomja, stb. És ha látod a trendeket, akkor aszerint mozogj te is. Elárulom: nagyon nem az fog kijönni, hogy a webfejlesztés milyen jó a sanománál.
- csajodat becsüld meg. Nem trófea. Hanem életed párja lehet(ne)

-- vége (úgy néz ki) ---

q, q, unalmasak ezek a megmondóemberek akik 0 információ alapján azt hiszik hogy tudnak mindent. az itt rólam írt szöveged számottevő része pusztán a fantáziád szüleménye, azzal pedig nem látom értelmét vitatkozni. mindazonáltal amikor valaki a valóságot keveri a fantáziájával, olyankor érdemes lehet orvosi segítséget igénybe venni.
ha ez nem lenne, biztos el lehetne diskurálni szakmai kérdésekről.

ja a szakmai részre: számos döntésnek lövésed sincs az okáról, persze nem kérdezed meg, hanem megmondod a tutit. be vagy korlátozva a saját képzelőerődbe, mert nem teszel fel kérdéseket, hanem kitalálod a helyzetet. a fantáziád egy része fedi a valóságot, ehhez gratulálok, látszik hogy nem vagy teljesen fogalom nélkül. azt nem tudom miért gondolod, hogy nem vagyok tisztában ezekkel. leírni itt nyilván nem fogom. tételezd fel, hogy egy kétsoros bejegyzés alapján nem kerültél képbe a sanoma stratégiájával, valamint azzal hogy én abból mennyivel vagyok tisztában, és új világok nyílnak meg előtted.


Valaki kiszabadult a Q épületből…

Mondjuk az ilyet nem értem miért hozzászólásként kellett leírni?! Nem állami titok Haszprus e-mail címe.

Hedge, azért lett hozzászólás, mert így publikus. Mail-en nem küldte volna el, mert azt már lehet, hogy egyrészt cikinek, másrészt feleslegesnek is tartotta volna.
Itt a nyilvános alázás és az én vagyok a valaki megmutatása volt a cél.. csak nem jött be

Uristen ez az uriember nagyon megmondta a frankot. En Haszprus helyeben elszegyelnem magam es rogton letorolnek legalabb 5 dolgot arrol a listarol. Lol.


Érdekes, hogy mindenki Haszp seggét nyalja (ami mondjuk jogos az ő blogján), de azért az elmondottakon is lehetne gondolkodni. Az úgy látom errefele nem divat. Akkor viszont mi a büdös francnak kértek marha nagy kiemelt dobozba véleményt? Miért nem csak ezek vannak:
A: Haszp az isten!
B: Ha Haszp nem az isten, akkor automatikusan az A pont lép életbe.

Egy kicsit furának hangozhat, pláne hogy nem szoktam írogatni. De ha már egyszer kéritek az ember véleményét, akkor igenis számítson.

Cáfold meg, sorról sorra (mondjuk arra befizetek), hogy miért téved, vagy miért nem igaz, amit mond. Nem kell fikázni és anyázni és hasonlók. Sokkal nagyobb dicsőség is lenne az érdemi vita, mint a flame.

A srác pedig úgy tűnik olvassa a blogod, szerintem sokkal többet tud rólad, mint azt hiszed. Én is olvasom, de ha megdöglök se tudnám megnevezni pl. egy tanárod sem.

Ja még vmi: a név nélküli megmondóembereket én se komálom, minimum egy mailt adhatott volna, de ebben igaza van:
Férfiember nem vesz fel ékszert. Max egy órát. Aranylánc, az buzis, meg lúzer, meg cigányos, meg kivagyi. Hajzselé dettó. Szal gáz.

Látom sokat jársz szórakozóhelyekre, étterembe stb. Csekkold le. Persze ne a 18 éves hülyegyereken, meg a vidéki cigányon. Az üzletembereken, a vállalkozókon… Stb. Bárkin aki sejthetően keres annyit mint Te. Hidd el, tényleg meg fogsz lepődni. Nem csak a cigi nem divat már manapság (sőt kezd egyre cikibb lenni), hanem más sem.

Na lehet engem is oltani, bírom ám

Haszprusnak javaslom az Uberbanhammer feature azonnali fejleszteset!11egy


Boby, Szerintem nem kimondottan a tartalma, hanem a stílusa miatt kapta azt a reakciót, amit kapott. Ha valakinek tényleg a szakmai vita lett volna a célja, akkor legalább úgy fogalmaz, mint te.
A külsőségekkel kapcsolatban pedig pláne tartom azt, hogy nem így kellett volna, akár igaza van akár nem.
Hangsúlyozom, ez az én véleményem és akár hatalmas hülyeség is lehet

Boby, dankoi-nak teljesen igaza van. Azert oriasi a kulonbseg a trollkodas es a szakmai velemenynyilvanitas kozott. Mas ember izmainak es sotetedo borszinenek miertjerol valo elmelkedes inkabb szanalmas, mint epito jellegu. Nem lenne egyszerubb megkerdezni, mint krealni elmeleteket, hogy vajon hogy szerezte/erte el? Mindaddig, amig - bar sajatos stilusban - a metodologiakrol nyilatkozott, nem volt bicskanyitogato, foleg mert olyan aspektusba helyezte a temat, ami sokaknak uj volt, de amikor teljesen feleslegesen elkezdett szemelyeskedni, az egy kicsit eros volt. El kellene fogadni, hogy minden ember mashogy probal ervenyesulni es ha ezt ugy eri el, hogy aranylancot vesz fel vagy bezselezi a hajat, akkor tegye meg. Attol annyira sokszinu a vilagunk, hogy nem mindannyian droidok vagyunk, akik ugyanugy viselkednek, ugyanugy neznek ki. Ezzel lehet vitatkozni, bar nem latom tul sok ertelmet. Az meg hogy mi eppen ciki es mi divat, azt igen nehez megmondani es en nem akarom Haszprus segget nyalni, de abszolut eletkepes, ahogy kinez es amilyen a megjelenese. (Nem, nem foglak lesz*pni, Haszp! ) Ezt nem csak en mondom, hanem az a sok kozos regi es uj ismeros, akikkel tartjuk a kapcsolatot.

Uff, en beszeltem.

Szakmailag okénak tűnik q-úr ( ), elmondta a véleményét, amivel lehet vitatkozni vagy egyetérteni. Emberünk sejthetően nem hülye, konyít hozzá. A probléma számomra is a stílus és a személyeskedésbe átcsapás. Innentől nehéz lenne szakmailag elbeszélgetni az álláspontjáról. Mondjuk én kifejezetten nem szeretek más ízlésvilágába/életébe beleszólni, de ez az én hülyeségem. Attól még, hogy én valamik szerint élve érzem jól magam, másnak ne kelljen már hozzám vagy a többséghez igazodnia, mert az a normális és nem ciki. Igenis éljen, öltözködjön mindenki úgy ahogy neki jól esik, de ugye fel kell készülni a másik oldal (mindig van másik oldal ) hasonló beszólásaira, mert megmondóemberek mindig lesznek.

Boby, Úgy érzem értelmes keretek közt el lehet itt beszélgetni normálisan, érvekkel, tényekkel. Q személyeskedése mellett viszont én sem szívesen térnék át/vissza szakmai jópofizásra Haszprus helyében..

Boby, Nem nyalja itt senki Haszprus seggét. Egyszerűen a stílus az, ami nem volt helyénvaló. Pont Velem is volt amiatt nézeteltérése, mert megmondtam neki a véleményem egy-egy dologról, vagy éppen kimutattam, hogy idegesített a viselkedése (bár azt nem itt a blog keretei között). Az ő kis világába pedig nem illett az én megmondó, egyszerű stílusom. Ez van. Nem minden ember kompatibilis egymással. El kell fogadni. Nyilván ez egy olyan blog, ahol ő jobban szereti megmutatni azt, hogy jól megy sora, mint azt, hogy nem. Előbbiek publikus postok, utóbbiak kevésbé. Egoista személyiség, és ezt nem is tagadja. Ez ő. Van akinek ez ilyen formán bejön, és van, akinek nem. Ezt nem kell elfogadni, csak ráhagyni, és nem olvasni. Tipikusan megosztó személyiség az Olivér. Bevallom, sok dolgát nem értem (nők például), de nem is akarom (pedig esküszöm próbáltam), mert úgy érzem, hogy az én értékrendem és elveim annyira távol vannak ezen a téren, hogy nem érdemes őket ütköztetni. Egyikünk 'A', másikunk 'B'.
Néha jó látni mennyire rápörög egy-egy témára, és emiatt is követem itt figyelemmel mi történik vele. Meg hát szakmabeli és érdekes személyiség, nem egy unalmas blogger gyerek. Csak lusta, és nem szeret már kimerítő postokat írni

Boby, ha ugyanoda jártál volna mint én akkor máris meg tudnád nevezni a tanáraimat.

sose kellett találkoznunk ahhoz hogy tudja ezeket, mi több, keress rá a 'Kapufa' szóra (ami egy tanár neve) a bejegyzések közt (elárulom nem lesz találat), és utána keress rá a kommentek közt (ott viszont lesz).

ettől persze még nyilván rendszeres olvasóm, csak nem lát a dolgok mögé, max egy szintet, viszont több szint van, de el se tudom képzelni hogy honnan jön az a feltételezés hogy én a sanoma stratégiáiról publikusan írhatok, ami pedig alapja lenne annak hogy bármiféle vitába is belemenjek.

q, Kedves q,

Mivel úgy látom, olyan szerencsés helyzetben voltál eddig, hogy csak okoskodnod kellett más pénztárcájával és-/vagy munkájával, ezért pár dolgot hozzáfűznék szakmai részről:

- egyetértünk abban, hogy a php-fpm -t nem látják a userek, viszont egy cég látja, hogy mekkora cloud után fizet, a user pedig érzi a sebességbeli különbséget. Gondolom hasonló okok miatt az opcode cache és egyéb dolgok sem kell, hogy érdekeljenek egy fejlesztőt vagy céget.
- az új technológiák visszavezethetőek ugyanide.. te úgy gondolod, hogy aki jártas a MySQL-ben (magyarul csinált már join-olt select-et) az majd tök jól segít felépíteni egy lassan működő monstrumot. Véleményem szerint egy MongoDb doksit átolvasni, majd végigsz*pni magad a gyakorlati részén nem olyan komoly, mint megtanulni bármely relációs adatbázist a mélységekig. (Ha nem tudtad volna, pont a rapid fejlesztésért jött létre a key-value/dokument alapú adatbázisok többsége. Néha a kevesebb több.)
- ha a webes fejlesztésnél tartunk, a django-val (vagy akár a TG-vel) dupla annyi idő alatt lennél kész (min.) ugyanazzal a feladattal, mint symfony-val vagy zend-el. Arról nem is beszélve, hogy a kódminőség és a performancia is jobb lenne utóbbiakkal. Szerintem rég láttál te php-t. Majd nézd meg. Ha meg nagyon enterprise arc vagy és a VBScripthez hasonlítod, akkor Java + Spring / EJB. (ne lepődj meg, utóbbinál nem az indentálás számít.)
- olvasgathatsz metodológiákat, elméleteket, benchmark-okat, mondhatod hogy nagyon agilis a csapat… csak az a baj, hogy ezt az ügyfél les*arja. Őt a határidő érdekli, az, hogy képes vagy jó technológiát választani, azt megfelelően használni és időre elkészülni. A pénzéért gyors, megbízható oldalt kapjon. Egy jó programozó nem biztos, hogy ismeri az összes pattern-t, de anélkül is tudja melyiket hol kell alkalmaznia. (A gondolkodásmód az első, a kamu elmélettel inkább okoskodni lehet és nagynak mutatni magad)
Bár úgy látom neked az a standard munkaerő, aki nem motivált, nem érdekli az új technológia, csak teljen le a napi 8 óra és a vállalkozó boldog legyen, hogy ma is frankón (?) dolgozott a beosztottja. (ilyen emberekből álló csapattal nem mernék határidős munkákat bevállalni .. sőt nem is akarnék ilyen csapatot. )
- Azzal egyetértek, hogy ez a technológia hype a sanománál nem biztos, hogy egészséges.

De összességében ez jót tesz a site-nak és az ott dolgozóknak (új és többségükben versenyképes technológiákkal foglalkozhatnak) is. Nem mindenki életunt, csak biokaját majszoló arc, aki nem regisztrált felhasználóként fikáz embereket és technológiákat. (nekem úgy tűnt, utóbbiakból egyiket se ismered elég mélyen)
Persze valamilyen szinten irigyellek, hogy nem tudod, hogy új technológiák != kudarc projekt, testépítés != steroid, elmélet != gyakorlat és még sorolhatnám. Jó annak, aki a világnak csak egy viszonylag kis, neki tetsző részét tudja és-/vagy akarja felfogni/elfogadni.

Bocs a személyeskedésért, csak követtem a pattern-t a *bicskanyitogató* post-ból
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...