Haszprus

Tegnap 19 óra körül bealudtam és noha többszó…

©   Haszprus   |   bme fáradtság life
Tegnap 19 óra körül bealudtam és noha többször felébredtem közben, de alapvetően reggel 7-ig szunyáltam, bepótlandó a mostani alváshiányokat. De azért egy capuccino ma is elfért a bendőmben. A mai Érvelés és tárgyalástechnika órán szó volt az összeesküvés-elméletekről. Baromi jó. A témáról pár vázlatos szó:

Az összeesküvés-elmélet attól összeesküvés-elmélet, hogy nem cáfolható a benne hívő számára. Van-e olyan eset egyáltalán, amitől kiderülne, hogy nincs összeesküvés? Nincs, mert az összes cáfoló bizonyíték pont arra szolgál - az elmélet hívője szerint -, hogy elfedje a valóságot. A cáfoló bizonyítékok általában konkrét tények, az elmélet mellett szólóak azonban erősen indirektek legtöbbször. Az összeesküvés-elmélet nem lerombolható. Jellemző az is, hogy alternatív elméletek vannak, és mind ugyanazt bizonyítja. Előrejelző-képessége nulla. Nem kritizálható.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 10 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Hali!

Épp tegnap balhéztam össze a 16 éves hugommal (Hajni) vallási meggyőződése miatt és ha nem is így kimondva, de az általad leírt összeesküvés-elmélet jeleit észleltem rajta. Alant leírom az esetet.

Nagyobbik hugom (Andi) már évek óta egy olyan vallási gyülekezetnek a tagja, amely eltorzítja a Biblia tanításait és egy sajátos olvasatban hírdeti az "Úrnak tetsző" viselkedési módot. Gondolok itt arra, hogy a nő maximálisan a férfi alárendeltje, teljesen ki van szolgáltatva neki és el kell tűrnie mindent, amit kap (vagy épp nem kap!) a férjétől. Ez volt az oka annak, hogy a hugom engedte magát kihasználni, megalázni és eltürte, hogy a férje testi-lelki terror alatt tartsa őt. Mellesleg a fickó milliomos, de nem volt hajlandó a feleségét és a gyerekeit megfelelően ruháztatni és etetni, stb. Hugomnak évekig nem volt téli kabátja, a tőlem kapott vastag kordingben járt, és engedélyt kellett kérnie ahhoz, hogy csokit vagy gyümölcsjoghurtot vegyen. A vicces, hogy nem mindig kapott. Mármint engedélyt.

Mint céloztam rá, ez a megalázkodás az ő felfogásában Istennek tetszik és ő meg akar felelni Isten elvárásainak.

Kérdésem: honnan veszi azt, hogy Istennek ez tetszik?

Aztán egy szép napon hugom megelégelte a dolgot és egy összeveszés alkalmával visszaszólt az embernek, az pedig kivágta őt meg a 3 kisgyereküket az utcára. Úgy abban a ruhában, amiben voltak...

Ettől kezdve Andi + a 3 gyerek másfél évig nálunk lakott, de a jóságos vallásnak meg az ember könyörgő szavának bedőlve visszaköltözött hozzá.

Én és a szüleim nagyon nem örültünk ennek.

Most már biztos megérted, hogy miért haragszunk erre a "vallási irányzatra" és miért vesztem össze Hajnival, a kisebbik hugommal, mikor Andi megpróbálta őt elcsábítani ebbe a gyülekezetbe. (Ahogy írom ezeket a sorokat, még most is remegek az idegtől.)

Tegnap elbeszélgettem Hajnival, próbáltam rájönni, hogy miért olyan jó neki, ha mások irányítják a tetteit, megmondják, hogy mit gondoljon, mit érezzen. Azzal érvelt, hogy nem mondja meg neki senki, hogy mit csináljon, csak ha tanácstalan, Isten segít választ adni a kérdéseire. (Inkább az emberi kapcsolatait ápolná!) Sajnos Hajni nem éppen egy karakán jellem, ezért a "mit egyek ma ebédre" kérdésen kívül mindenért Istenhez fog fordulni.

Könyörgöm, miért jó, ha valakinek elveszik a személyiségét és beskatulyázzák egy bárgyún vigyorgó, tompa tekintetű, jellemtelen lénynek!!!

Szóval, mindenre volt válasza, mindent az ő csodálatos hite mellé fordított vagy kiforgatta a szavaim. Sőt, néha már egészen szemtelen volt. Engem meg szétvetett az ideg és egy idő után már nem bírtam józanul érvelni.

Úgyhogy az ilyen fanatikus vallásokra is igaz az összeesküvés-elmélet, miszerint nem cáfolható a benne hívők számára. Mindenre tudnak adni magyarázatot, mert valaki minden kérdésre a szájukba rágta a választ és abszolút megingathatatlanok.

Csakhogy én nem akarom, hogy a hugom önállótlan legyen, nem akarom, hogy valaki kijelölje számára a férjét, akit el kell fogadnia, még ha nem is tetszik neki. (volt ilyen is!) Nem akarom, hogy beletörődjön ebbe, sőt, rosszabb esetben az ő embere is terrorizálná a hugomat és félek, hogy ő ezt szó nélkül eltűrné, mert neki ez a dolga. Neki Isten ezt a sorsot rendelte!

Én egy saját egyéniséggel rendelkező testvért szeretnék!

Egészen addig elvoltam a vallásokkal, amíg ez a torz, fanatikus formája tönkre nem tette a családomat.

Tudom, hogy ez végülis nem egy fórum, ahol jól meg lehet beszélni mindenfélét, de most annyira fel vagyok háborodva, hogy ki kellett adnom magamból a mérgemet. Mellesleg pedig kíváncsi volnék a véleményedre, hogy Te, mint Érvelés és tárgyalástechnikát tanuló, művelt ember, mit szólsz ehhez. És mi a rákot csináljak???

Medvekoma

Úristen, most nézem, mennyit írtam! Bocsesz

Hali

Hát eléggé mellékes tárgy a mi oktatásunkban az érvelés és tárgyalástechnika, nem igazán vagyok belőle olyan szinten hogy egy ilyen esetleírás alapján megmondhassam hogy mit tegyél, szerencsére tapasztalatom sincs szekta-témában.

Szerintem nem nagyon lehet másra várni, minthogy a húgod [húgaid] magától belássa hogy téves irányzatot követ. Bár én a helyedben biztos nem adnám fel a győzködést a helyes út felé.

Ps. felmerülhet a kérdés hogy honnan tudja a húgod hogy isten pont ezt a sorsot tervelte ki számára?

Ps2:
> Azzal érvelt, hogy nem mondja meg neki senki, hogy mit csináljon, csak
> ha tanácstalan, Isten segít választ adni a kérdéseire.
miként segít neki? miből gondolja hogy nem a szekta veri őt át a saját akarata szerint? én ezt kérdezném meg tőle. bár szerintem ezt a kérdést már rég lejátszottátok...

De egyébként lehet hogy akad majd aki hozzá tud itt szólni okosabbat, nemtom

szekta ellen nincs orvosság, maximum egy másik szekta :-/ az biztos, hogy a leányzót nem lehet csak úgy uckmuckfuck egyszerre kirántani ebből a hülyeségből... nem bírná elviselni, hogy "kihúzzák a lába alól a talajt", hogy el akarják venni tőle azt a viszonyítási alapot, amire az életét építi (nevezetesen ezt a torz istenképet). én sem tudom, mit lehetne tenni, csak azt tudom elmondani, hogy mit tennék én, ha a helyedben lennék:

- nem mondanék neki soha ellent, nem hivatkoznék arra, hogy neki így mennyire nincs egyénisége, inkább megpróbálnék kisebb-nagyobb ellentmondásokra rámutatni a gondolkodásmódjában, és megkérni, hogy magyarázza el, miért úgy van. pl hogyan kommunikál az ő istenével, honnan veszi, hogy tényleg azt mondja, amit ő gondol. ezt gondolom már Te is megkérdezted, de feltehetőleg "támadólag". én finomabban közelítenék a témához, mintha csak meg akarnám érteni őt. kérdésekkel. ez a klasszikus szókratészi "kérdezve tanítás" módszere. bár ha úgy vesszük, Szókratészt is kinyírták
- keresnék egy jó pszichológust (ha esetleg villanykaros vagy, vagy pedig van villanykaros ismerősöd, akkor ajánlom figyelmedbe a Schönherzben időnként előforduló pszichológus nénit), és megpróbálnék vele beszélni a témáról.

hát kb ennyi. okosat én sem tudtam mondani, de majd talán megszáll az isteni szikra.

demian hogy te mekkora beképzelt vagy, miből gondoltad hogy tőled vártam az okosságokat?

Egyébiránt. Várható, hogy az alany a logikai buktatókra rámutató kérdésekre kitérő válaszokat fog adni. Nem szabad felidegesedni, semmi ilyesmi, egyszerűen tudatosan meg kell tartani a beszélgetés menetét abban az irányban, amerre te szeretnéd vinni. Tehát a kitérő válaszát nem kell megválaszolni, letámadni, hanem fel kell neki tenni újra az eredeti kérdést egészen addig, amíg meg nem válaszolja. A válaszában kénytelen lesz belátni, hogy téved. (Persze ha olyan kérdést teszel fel neki, amivel be tudod láttatni vele a logikai bukfenceit.)

Sajnos előfordulhat hogy nagyon nehéz egy ilyen választ kicsikarni valakiből

Haszprus, hát ki mástól várhattál volna okosságokat?

No,itt van Mr.Happy Mainframe,aki majd megmondja az okosságot.(szintén atom-képzett érveléstechnikus...Haszprus kedvenc vitapartnere!)
Kivételesen szokatlan rálátásom van a témára,hogy miért azt itt nem részletezném (semmi szekta).
A kiscsaj még nem régen van benne a dologban,szóval demian érvelése megbukott,mert még nem internalizálódtak a tanítások,nem veszítené el a talaját.De jobb ötletem pont a konspirációs elm. megdönthetetlensége miatt nekem sincs...Annyi az egész,amiből kiindul a dolog, hogy most vagy válsztania kell a már fennálló világrend tagadása (teljes szkepszis),és egy abszurd,az "új tanok" fényében irracionális világ között.Neki sincs könnyű dolga,sok szeretettel kell felé fordulni,nem szabad neki okot adni,hogy jobban szeresse a vallását,mint a családját,és a barátait.Ím élesen el kell határolódni a vallástól (családi szinten legalább), hogy választásra kényszerüljön.
Ultimate Solution: el kell hozni a blogra
mainframe szavát hallottátok!


ugyan már, az, hogy ki mennyire hisz egy tanban, nem időfüggő Íkos is hótt keresztény lett január óta, olyannyira, hogy még a Schönherzben is osztotta az észt a kereszténység mellett a Fesztivál7-en
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...