life - 2006 október - 7 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Politika

©   Haszprus   |   life

Sziasztok. Nagy sajnálattal veszem tudomásul, hogy ma, 2006-ban Magyarországon nem lehet politikai témákról nyíltan beszélgetni, mert van akinek ez olyan szinten fontos, hogy ez a legfőbb szempontja, ami alapján megválogatja a kapcsolatait, képes haverokat amiatt faképnél hagyni, hogy nem amellé a párt mellé teszi az X-et, amelyik mellé ő maga. Vajon milyen szinten kell ehhez fanatizált legyen valaki? Miért nem lehet normálisan beszélgetni ezekről a dolgokról? Vagy ha már nem lehet, akkor meg minek kell rajta összeveszni.

Szálljon mindenki magába, aki így építi az ismerettségeit.

Az überblogon a továbbiakban nem lesznek nyilvános politikai topicok, kérem a társszerzőimet hogy eképp alkossanak.

ScoobyZoli

M0 keleti szektor

©   ScoobyZoli   |   hwsw life net

Az M0 keleti szektora egy 26,5 kilométeres szakasz, amely megépítésével jelentősen tehermentesíthetők lennének Budapest útjai, mivel az átmenő forgalmat csökkentené.

Sajnos jelenleg ott tart a dolog, hogy a napokban kötelezte a Fővárosi Bíróság a Nemzeti Autópálya Zrt-t, hogy állítsa le a munkálatokat. Ez egyfelől azért szomorú, mert csúszhat az átadás, másfelől az erre a célra kapott EU-s támogatást is elveszíthejük, ha az út nem készül el 2008 végéig. Felháborodásomban még pénteken írtam egy levelet és ma kaptam rá választ egy illetékestől.

Részlet a levélből:

Teljesen megértjük Önt! Mi is azt szeretnénk, és mindent megteszünk azért, hogy minél hamarabb megépüljön EU-s finanszírozással az M0 keleti szektor. Reméljük, hogy az engedélyezési folyamatok gyorsan lezárulnak és reméljük, hogy belátják a néhány embert maguk mögött tudó civil szervezetek is, hogy az állampolgárok zsebéből 70 milliárd forintot is kihúzhatnak, ha tovább akadályozzák a mindenképpen megépülő körgyűrű építését.

A SZIKE Környezet- és Természetvédelmi Egyesület támadta meg a jogerős építési engedélyt. Pontosan nem ismerem azt, hogy miért fordultak a bírósághoz, de ha egyszer a határozat jogerőre emelkedetett, akkor miért kellett azt visszavonni? Lehet, hogy igaza van SZIKE-nek, de azokra az emberekre nem gondol, akik pl. a belvárosban élnek és a nagy forgalom megnehezíti az életüket?

Haszprus

Tudásideál

©   Haszprus   |   life

A spórolástannal párhuzamosan olvasom, hogy '56-ról ill. az utóbbi 50-60 évről nem sok fogalmuk van a fiataloknak, mert egyszerűen kimarad a tananyagból.

Csak minden ötödik magyar diák tanult saját bevallása szerint az 1956-os forradalomról - derül ki egy felmérésből, melyet a Népszabadság ismertet. […] A világháború utáni történelemre gyakorlatilag nem marad idő az iskolákban. Olyan diák is akadt, aki Petőfit és Kossuthot is az '56-os forradalmárok közé sorolta. […] A fiatalok hónapokon át tanulnak az ókorról, viszont nincsenek ismereteik a mai életüket is befolyásoló 1956-os forradalomról.

(Origo - Petőfit is '56 hősének hiszik a tudatlan diákok)

Azt gondolom, valami bűzlik az oktatással. Olyan dolgokon van hangsúly, aminek az életben semmi haszna nincs, a hasznosítható ismeretek átadására senki sem koncentrál. Valamiféle tudásideált követnek, ami köszönőviszonyban nincs a mindennapokkal.

Haszprus

Spórolástan

©   Haszprus   |   life

Olvasom itten, hogy felmerült az igény/javaslat, miszerint a nebulóknak középiskolában kellene valami pénzügyi tárgyat oktatni, mert a magyarok tökéletes analfabéták ezen a téren, nem tudnak spórolni, nincsenek tisztában a befektetési lehetőségekkel, a párna alatt tartják a spórolt pénzüket, már ha egyáltalán rendelkeznek vele. Csakhogy az óraszám felülről korlátozva van, és ezt már kitöltik a jelenlegi tantárgyak.

Lami Pál szerint az is problémát jelenthet, hogy a diákok kötelező óraszámát már most is maximálisan kitöltik, tehát az új tantárgy bevezetése csak a többi rovására történhetne. Azért mégsem vetélkedhet a pénzügyi ismeretek tárgy a magyarral, a történelemmel vagy a matematikával - vélte.

(Origo - A padlót emlegeti Kóka egyik analfabétája)

Valóban nem vetekedhetnek a pénzügyi ismeretek a fentiekkel? Valóban nehéz volna mondjuk a matekba pénzügyi példákat becsempészni? Biztos, hogy fontosabb a Boci-boci tarkába belemagyarázott mélyelemzéseket bemagolni, mint megérteni, hogy lehet jobb körülmények között élni?

Haszprus

Telólog #1

©   Haszprus   |   bringa idézet life telódráma

5 órája szervizben van a bringám :'((((((((((

Ó, Biciklim, merre jársz vajon?
Kínom keserves, szenvedek nagyon.
Félek, hogy nem fogom már sokáig bírni,
Elkezdek így hát verseket írni.
Szenved a közönség, rosszak a rímek,
Jobban tekerek, mint ahogy ihlek.