» Archívum: megjelenített kategóriák

Jelöld be, hogy mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


7 megfelelő bejegyzés.

A magyar oktatási rendszerről

©   Tamás   |   life

Olvasgatom sHaMaLt blogján a bejegyzést az érettségiről, és vegyes gondolatok kavarognak bennem. Egyrészt egyetértek, mert tényleg, az utóbbi évek érettségi feladatait nézve valahogy úgy érzem, hogy nevetségesen könnyüek ahhoz képest, amikor nekem kellett átesnem rajta. Másrészt pedig nem értem, mi az oka, hogy ennyien, ilyen vehemensen szidják a magyar oktatási rendszert, holott még mindig mérföldekkel magasabb színvonalon állunk, mint a nagy nyugati országok, beleértve Angliát, az USA-t és mondjuk úgy egész Európát, talán a skandináv államokat leszámítva. Igaz, hogy ha így folytatjuk, tíz-tizenöt éven belül mi is sikeresen fel fogunk zárkózni a nyugati színvonalhoz, és mielőtt politikai irányba vinnénk el a dolgot: ennek semmi köze ahhoz, hogy éppen melyik párt adja az oktatási minisztert, ennek kizárólag ahhoz a tipikus magyar mentalitáshoz van köze, ami most kezd begyürüzni az általános- és középiskolákba. Arra célzok, hogy mi magyarok imádjuk, ha a lehető legkisebb erőfeszítéssel lokálisan a legnagyobb előnyt tudjuk kicsikarni egy helyzetből - például ha a lehető legkevesebb tanulás befektetésével tudjuk elérni azt a szintet, ami ahhoz kell, hogy az ember végigcsinálja az alapoktatást. Nem tudom, hogy ennek az időzítésnek van-e köze ahhoz, hogy most kezd felnőni és domináns szerepet kapni az iskolákban az a generáció, amelynek a tagjai már gyakorlatilag egy az egyben a rendszerváltás után élték az életüket - de mindenesetre nem hinném, hogy véletlen lenne. Húgom jövőre fog érettségizni, és néha látom rajta, hogy finoman próbálgatja, mi az a minimális tanulási mennyiség, amivel éppen meg tudja ugrani azt a szintet, amit a környezete elvár tőle (szerencsére ez a szint elég magasan van, de ez más kérdés).

Mindenesetre egyelőre még nem értem a fanyalgást. A magyar oktatási rendszerben megszerezhető általános müveltség (ami szerintem nem csak müveltségi vetélkedőkbe jó, hanem arra is, hogy egy átlagosnál kifinomultabb ízlésü társaságban az embert ne tekintsék síkparasztnak) még mindig nagyságrendekkel szélesebb, mint amit mondjuk egy angol diák kap meg itt Angliában. Volt már, aki megkérdezte tőlem, hogy Magyarország még mindig a monarchia része-e, vagy már függetlenedtünk. Volt, aki azt hitte, hogy disszidálnom kellett, hogy Angliába jöhessek. Néha többet tudok az angol irodalomról, mint az angolok maguk, pedig nem angol költők életrajzait olvasom nap mint nap. És nem tudom igazából, hogy például mit lehet elvárni egy külföldi tudásától Magyarországgal kapcsolatban, de azt hiszem, annyit legalább illene, hogy mondjuk össze tudják kapcsolni Magyarországot Budapest nevével - de van, akinek még ez is nehézséget okozott. Nem mondom, hogy nem voltak pozitív tapasztalataim, de negatív is volt bőven, és én egyelőre még nem temetném a magyar oktatási rendszert és nem akarnám sürgősen megreformálni. Egyelőre még jól állunk, legalábbis a többiekhez képest. Nem mondom, hogy nem lehetne jobbá tenni, de vészharangokat kongatni vagy éppen a rendelkezésre álló emberanyag silányságát felemlegetni felesleges. Nem vagyunk mi még annyira öregek, hogy azon nosztalgiázzunk, hogy bezzeg a mi időnkben...

Az egyetemi oktatás már merőben más kérdés. Több helyen is kifejtettem már (de azt hiszem, itt még nem), hogy Angliában már eljutott a rendszer abba a fázisba, hogy boldog-boldogtalan kaphat diplomát, csak a megfelelő(en szar) egyetemet kell kiválasztania, és megfelelő mennyiségü pénzt lepengetnie. Itt ugyanis nem ingyenes a felsőoktatás, és az ösztöndíj fogalma is ismeretlen (legalábbis olyan formában, ahogy nálunk otthon van). És mivel diplomával nem megy az ember ablakot pucolni, pincérkedni meg vízvezetéket szerelni, az így kieső munkaerőt Kelet-Európából, Afrikából, Ázsiából pótolják. Nekik könnyü, megtehetik, és igazából rá kellett jönnöm, hogy nem merő jófejségből nyitották meg a munkaerőpiacukat az új EU-s tagállamok munkavállalói előtt, hanem mert iszonyatosan rá vannak szorulva. A gond az, hogy otthon is ugyanez a folyamat zajlik le, és tíz év múlva nekünk is lehet, hogy külföldről kéne importálni a szakmunkásokat. Akik egyébként semmivel nem érnek kevesebbet, mint egy diplomás mérnök vagy éppen müvelődésszervező. A probléma ott lesz, hogy nekünk majd nem lesz honnan importálni, addigra Románia és Ukrajna is EU-tag lesz, és ha én a helyükben lennék, biztos nem Magyarország lenne az első, ahova dolgozni mennék.Beköszönés

©   Tamás   |   life, történelem

Hát én lennék az egyik újonc. Először is köszönöm Haszprusnak a megtiszteltetést, hogy összerondíthatom a remekül összetákolt oldalát, igyekszem képességeimhez mérten élni és nem visszaélni a lehetőséggel. Az első jótékony hatása már meg is volt a dolognak: rábeszéltem magam, hogy megkeressem, hol lehet OS X alatt átváltani magyar billentyüzetkiosztásra.

Egyelőre még nem írok semmi komolyabbat, csak egy kis bemutatkozást, meg hogy kb mit lehet várni tőlem. Aki nem ismerne személyesen: tavaly végeztem a BME-n müszaki informatikusként, most ugyanott csinálom a PhD-képzést, ezzel párhuzamosan pedig éppen Londonban tengetem napjaimat két különböző egyetem research assistant-jeként. A londoni élményekről külön valószínüleg nem ide fogok írni, annak megvan a maga helye, de időről időre eddig mindig adódtak olyan témák, amiket le szerettem volna írni valahova, csak oda nem illettek be. Lelkes linuxbuzerátor és open source-hívő vagyok, néha gitározom és elborult izlandi, norvég és finn zenekarok még elborultabb dalait szoktam hallgatni, ily módon kellemes kontrasztot alkotva Haszprus ízlésével informatikai és zenei téren egyaránt

A többit meg majd meglátjuk.


Választás 2006

©   Haszprus   |   life

A miniszterelnök-jelölti viták szakértők szerint a bizonytalanok megszólításáról is szólnak, ezért olyan jelentéktelennek tűnő dolgoknak is jelentőségük lehet, hogy a párbajozók ülnek vagy állnak, illetve hogy milyen ruhát viselnek. Gyurcsány Ferenc például magasabb, mint Orbán Viktor, viszont a jelek szerint nem tud sokáig egyenesen ülni, s hajlamos arra, hogy kinyújtsa a lábait, a székben szinte elfeküdjön. Ezért a szocialista címvédőnek kedvezőbb, ha áll, mert jobban fegyelmezi magát - kivéve, ha rákönyököl a pulpitusra -, mondják a kormányfő emberei.

Nyolc évvel ezelőtt sokan annak is tulajdonították Orbán Viktor kedvezőbb megítélését [...], hogy a sötét zakót viselő Hornnal szemben világosbarna, fiatalos öltönyt vett magára, és jobban kiemelkedett a semleges, piszkosszürke háttérből. Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferencnek hagyományos, sötétkék öltöny és piros vagy piros mintás nyakkendő viselését tanácsolták. Orbán Viktor állítólag nem kért öltözködési tanácsot, és csak reggel dönti el, mit vesz föl.

Forrás: Origo

Napok óta azon töprengek, mi értelme van egyáltalán a választásnak. Mármint a jelenlegi körülmények között. Nézzük meg a kampányokat. Ki a szimpi, ki tud nagyobbat kamuzni, ki adja el magát jobban, kinek írnak jobb/közérthetőbb szöveget, ki fog több emberrel kezet, ki tud nagyobb tömeget felvonultatni, ki szervez be több szavazót, kinek milyen az öltönye és a nyakkendője. Már csak Stohl Buci hiányzik hogy azt üvöltse, Viktor vagy Feri, Feri vagy Viktor!??????

Valóban ez dönti el hogy melyik párt alkalmasabb az ország vezetésére?


Mentsük meg az egyetemet

©   Haszprus   |   life, bme

Mentsük meg az egyetemet

Rektorunk megkért bennünket, hogy amennyien csak lehet, segítsünk homokzsákokat pakolni, amivel megmenthetjük a K épületet a víztől.
Pontos időpontok nincsenek, amikor a katasztrófavédelmisek szólnak, akkor kellene menni segiteni. Ma, holnap és holnapután lenne esedékes.
Aki úgy érzi, hogy ráér és szivesen segitene, akkor küldjön nekem egy mail-t, amiben a neve, NEPTUN-kódja és telefonszáma található és mindenkit megkeresünk, amikor segiteni kellene.
A rektor persze ezeknek a hallgatóknak szünetet ad és igazolja, ha esetlegesen egy katalógusos óráról, vagy valami hasonlóról kellene eljönni.

Elképzelhető, hogy valami vizsonzást is kapunk ezen felül az egyetem részéről, de ez még nem biztos.

Jelenkezni a fent kért adatokkal a [censored, ld. fent linken] címen lehet.

Előre is köszönöm, minden lelkes egyetemistának a segítséget!

Balee| 108 megtekintés | 2006.04.03. 14:05

Hát ez durva, gecc, mindjárt kimegyek fotózni, amíg a többiek a form zh-val szenvednek.


PersonalDNA: Generous Realist

©   Haszprus   |   life

PersonalDNA teszt eredménye.

Hogy egyetértek-e ezzel, az egy más kérdés. Mivel ez egy trusted only bejegyzés, ezért egy kis elemzés:

 • Igen, realista vagyok.
 • Bőkezű vagyok? Nem tudom, nincsenek emberek akiken tesztelhetném. De amíg voltak, addig talán elmondhattam hogy segítőkész voltam.
 • Igen, fontos a dolgok/dolgaim megjelenése, fontos a saját megjelenésem. Ezt a tulajdonságomat nagyjából 10-11. osztályban vettem fel.
 • Maszkulin vagyok? Kétségtelen.
 • Középmagas empátia? Nem tudom. Nem tudom. Rég tettem próbára empatikus képességeimet. Én nem mondanám magamról, hogy empatikus vagyok.
 • Ítlagos spontaneitás? Bizonyára. Vannak dolgok, amiket alaposan megszervezek, és vannak esetek, amikor meglepem az ismerőseimet azzal, hogy valamiben nagyon hirtelen benne vagyok, vagy valamit nagyon hirtelen eldöntök.
 • Az average agencyt nem tudom értelmezni, nyelvileg. Bár sejtem.
 • Alacsony bizalomszint. Na igen. Jelzi ezt a trusted userek bevezetése. Köszönöm a dolgot remek gimnáziumi osztálytársaimnak, valamint anyámnak.
 • Közepes-alacsonyan érdekel a dolgok funkcionalitása? Hát nem tudom, ez egy kurva nagy tévedés. Tény, hogy a ruhák nem a funkcionalitásról szólnak, de az is tény, hogy ruhán kívül gyakorlatilag semmire se költök ami nem rendelkezik megtérüléssel, azaz funkcionalitással.
 • Introvertált vagyok? Igen. Ez következik abból, hogy nem bízom az emberekben. Alapvetően azt gondolom, senkit se érdeklek.
 • Alacsony önbizalom? Igen. Különösen mióta a bme-re járok. Itt tapasztaltam meg hogy vannak olyan emberek akikhez sehol se vagyok.
 • Alacsony nyitottság? Igen. Még mindig nincs dvd-meghajtóm. Ez alátámasztja a magasfokú funkcionalitás-szeretetemet is, ugyanis egyszerűen nincs nagy szükségem dvd-meghajtóra. Persze az is igaz, hogy ez részben spúrság, részben rossz anyagi körülmények (nem mióta államis vagyok), részben meg fasztudja.
 • Alacsony feminitás? Kétségtelen.

via mefi

De jó lenne ehelyett a kurva script helyett egy szimpla imagemapet betenni.» régebbi bejegyzések

a jövőben szeretnék napnyi bejegyzést látni a főoldalon.   Csak regisztrált felhasználóknak.