Haszprus

Firefox

©   Haszprus   |   hwsw
Egyébként egyre-másra hallom hogy a firefox itt bugos, ott bugos. Nyugalom emberek, minden program csak addig frankó meg überkirály, amíg csak egy szűk réteg használja. Utána elkezdenek előjönni a hibák. Több szem többet lát.

Én nem tudom azt elképzelni hogy egy ingyenes fejlesztés (tehát ahol a fejlesztők nincsenek fizetve érte) le tudjon győzni valami eszetlen költségekkel készülőt hosszútávon.

IE7-re kiváncsi vagyok már. Eléggé.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 24 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

nekem nem bugos. spyware-t se láttam már hónapok óta, pedig nincs fenn semmi spyware kergető. ennyi nekem elég, hogy hagyjam az IE-t a picsába.

nekem nem bugos lol ez kurvajó érv

nekem meg nincs spyware-em hogy hasonlóan jól érveljek
(felraktam az ms antispyware-t és nem talált)

btw lehet, hogy tévedek, de a "core" Firefox fejlesztőknek fizet pízt a Mozilla Foundation.

demian írta icq-n
és igen, tudom, a Firefoxban is van sechole biztosan, de amíg nem használják ki, addig nekem jó

legalább olyan jó érv, mint az, hogy "egyre-másra hallom, hogy a firefox bugos". persze hogy az. minden szoftver az. az IE is. kérdés, hogy mennyire gyorsan javítják.

ezt a mennyire gyorsan javítják című kérdést viszont nem nagyon fogjuk tudni megválaszolni.
pl. lehet hogy egy ie bugot hamarabb nyilvánosságra hoznak a megtalálás után, mint egy firefox bugot. csak mondom mint lehetséges verziót. mert akik firefoxot használnak azok nem ártanának a firefoxnak mert szeretik. aki viszont egy ie bugot lepublikál az akár jóeséllyel ms-gyűlölő is lehet (sokan vannak ugye)

egyébként azt hiszem, hogy a "legyőzni az IE-t" nem lehet reális cél a Firefox számára, legalábbis addig biztos nem, amíg az IE a Windows integrált részét képezi. de nem is lenne semmi értelme, ugyanott lennénk vele, mint ahol most vagyunk, csak az IE helyett egy másik böngésző biztonsági hiányosságaira vadászna mindenki (ami még sokkal könnyebb is lenne a nyílt forrás miatt). én inkább optimálisnak tartanám, ha lenne négy-öt elterjedt browser, kb egyenlő részesedéssel, és lehetőleg egy HTML oldal mindegyikben ugyanúgy jelenjen meg.

ugyanott lennénk vele, mint ahol most vagyunk, csak az IE helyett egy másik böngésző biztonsági hiányosságaira vadászna mindenki
én pontosan ugyanezt gondolom és pontosan emiatt nem is nagyon értem meg a firefox híveit hogy mit mondogatják annyira hogy firefox rulz firefox rulz, be kéne látni hogy a firefox nem rulz, csak egyszerűen rohadt kevesen használják és kész.

én meg azt tartanám optimálisnak ha egyetlen brózer lenne amin alapvetően ugyanúgy jelennének meg az oldalak

gyors javítás kérdése:
http://secunia.com/advisories/12889/
október 20. óta javítatlan, extremely critical, az XP SP2-t is érinti (kipróbáltam)
a Firefox-ban egyelőre nem fogtak critical bugot, legalábbis a Secunia szerint. de pl az Operában is csak 3%, az IE-ben 15%. én hiszek nekik. és itt most nem arról van szó, hogy Firefox über alles, azért használom azt, mert Linux alatt ez működik rendesen, és ingyé' van, lehet, hogy Win alatt Operát használnék, ha a reklámok nem zavarnának annyira. vagy bármi mást, csak nem IE-t, amíg így kezelik a biztonsági hiányosságokat a Microsoftnál.

egyetlen browser szvsz nem jó, onnantól kezdve elég abban az egyben vadászni a sechole-okat, hogy mindenkinek a gépét lerohasszad vele. (ld. még webszerverek kérdése, ott is hiába fogsz egy bugot Apache-ban, ha a megtámadni kívánt weboldal mondjuk IIS-t futtat)

bocs, most néztem, "Partial Fix" állítólag már van a fentire. három hónap után.

Firefox-ban egyelőre nem fogtak critical bugot
ezt a kérdéskört már megbeszéltük hogy miért van, nem? egyébként pl. sztem firefoxon senki sem keres direkt bugokat mondjuk olyan célból hogy jól széthekkelje a júzereket vagy egy vállalat adatait megszerezze vagy mittomén, mert nem használnak firefoxot a célhelyek megfelelő mennyiségén. ami bugokat találnak firefoxban az ebből következően sztem a használat során jelentkező bug, tehát jóhogy nem critical. szerintem. szerintem nem is mondok hülyeséget

a Firefox-nak nyílt a forráskódja, ergo nem "fekete doboz" a tesztelőnek, amiben akkor fog bugot, ha az usability bug vagy ha szerencséje van. az IE-s biztonsági rések úgy derülnek ki, hogy mindeközben a forráskód nem nyílt, tehát kvázi csak "találgatás" alapján sikerült. lehet, hogy "third party" (ez hogy van magyarul?) emberkék nem "vadásznak" az alternatív böngészőkben a biztonsági résekre, de mivel a Firefoxnak a biztonságossága egyelőre az igazi nagy "ütőkártyája" az IE-vel szemben, nem látom be, hogy miért ne állna érdekében egy Firefox fejlesztőnek vagy tesztelőnek az, hogy biztonsági réseket keressen benne. találtak is már benne párat (hup.hu-n meg a weblabor.hu-n biztos volt róla hír), de napokon belül kinn volt a javítás.

még egy utolsó, aztán húzok haza:
egy bug nem attól lesz critical, hogy biztonsági kockázatot jelent, hanem attól, hogy alig igényel felhasználói oldalról közreműködést. a Firefox-ban eddig talált hibák nem azért nem kaptak magasabb besorolást, mert nem biztonsági rések voltak, hanem mert a felhasználó részéről sok interakciót igényeltek, vagy szerencsés "csillagállás" kellett a kihasználásához. nem volt elég pl ráklikkelni egy linkre, vagy lefuttatni egy JavaScript kódot.

én meg csak azt tudom elképzelni hogy a nem fizetett (a látszat ellenére ez nagyon nagy motiváló tényező) de szinte korlátlan mennyiségű és folyton váltakozó elemből álló programmerel szemben akármekkora pénzek se jelentenek túl sokat...

na akkor erre az informatikus ember azt mondja - ezt pt-ből is tanultuk -, hogy új ember bevétele egy projektbe az egy csomó kommunikációt igényel.

szóval nem igazán előnyös konstrukció ez hogy folyton változnak a programozók egy project mögött.

amúgy az ms-nél csak redmondban 10e-en dolgoznak, és ezt több éve olvastam, gondolom azóta még többen, ráadásul az ms nemcsak redmondból áll, és a szoftvereik jórészét külső cégekkel csináltatják vagy azoktól veszik meg (sokszor cégestül).

szimpatikus vonás. olyan emberi. cégestül megvenni őő na látod épp most mondtad hogy ottis kurvasokan dolgoznak ergo semmivel sem kommunikálnak jobban vagy nemjobban. és szociálpszichológiailag pedig az egy nagy összetartó erő (identitásformáló) sztem, hogy van egy nagy közös "ellenségkép", az ms, hogy azt nyomjuk le, msnél meg mindenki csak kurva.

ottis kurvasokan dolgoznak
de nem állandóan változnak a dolgozók... nem kell embereket ÍLLANDÓAN betanítani, vagy elmondani nekik hogy mi hogy megy.

az összetartó erő ofkorsz tény

bár még egy komment

szerintem aki ms-nél dolgozik az is simán érezheti magát egy elit réteg részének. azért ms-nek dolgozni sztem sokak álma.

nem kell betanítani őket, mert ez nem egy munkacsoport. ha van kedved hozzátenni, letöltöd a kódot, belejavitasz amit szerinted máshogy kéne, elküldöd és ha jo ötlet, bennehagyják. ha nem tartják jó ötletnek, de mégis az, publikálod, majd valakik letöltik, ha nem nem. biztos msnél dolgozni tényleg megtiszteltetés meg minden, de sztem ha belegondolunk nem túl sok motiváció lehet, azaz van, de csak annyi, hogy ha szart csinál az ember, biztos lebasszák, hogy nem azért kapja a fizetésést hogy szart csináljon, ha meg jót, akkor csak annyit mondanak, hogy oké, hát ezér kapod a fizetésed baze, nem dicsérgetünk külön. viszont a másik oldalon vannak kezdő, de tehetséges programozók (nem csak ilyenek), és azok ezzel akarnak bizonyitani. és elég ha csak egy ilyen egy jó ötletet ad bele, mivel akár többszázezren lehetnek vagy millióan, mindenki belead egy jó ötletet, már jobb. na mindegy végülis ez a kettősség sztem mindig meg fog marradni mert azér sose lesz olyan állapot sztem, hogy minden használt szotfverünket csak jófejségből irják az emberek, bár ez lenne a jó, de tulképp az előző gondolatmenetemet végigvive mégiscsak a pénzes jól megfizetős módszer ennek az egésznek a motorja. mert akinek még nincs jólfizető állása az azért akar bizonyitani, hogy valamiki észrevegye a tehetségét és jól megfizesse, aki pedig már meg van fizetve, az azért tehet hozzá az openszurszhoz mert megteheti, passzióból.

meg az msnek biztos megvan a módszere arra hogy motiváljon, gondolom nem egy pszichologusuk is van. (akiket szintén kurvára megfizetnek) áhh szörnyű, mindenki csak a pénzt hajtja

btw Haszprus, milyen webszervert futtat a haszprus.hu? mert ha Apache-ot, akkor íme egy opensource példa, amelyik lenyomta az összes pénzért fejlesztett és pénzért adott webszervert (nem tudom, mennyit fektetett a Microsoft az IIS-be, de nyilvánvalóan nem keveset).

ha a webszerverek nagyrészén nem windows fut akkor nehezen tudna az iis uralkodni a webszerverek piacán. nem tudok iis for *nixról
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...