hwsw - 2005 január - 19 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Pen tool

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Egész tűrhetően megtanultam kezelni a Photoshop freeform pen toolját és ennek most örvendek. Leginkább azért, mert a pen toollal [pl. brush toollal szemben] nagyon szép görbék rajzolhatók, nincs rá hatással hogy az ember - rajzoláshoz - bénán mozgatja az egeret.
Haszprus

Böngészők a blogomon

©   Haszprus   |   hwsw
Azt a kúúúúúúúrva mindenit! Most nézem hogy idén januárban a blogomon az olvasók mindössze 63%-a használt Internet Explorert! (6.0-t 56%)

És a 2004-es év során is elég alacsony volt ez a szám, konkrétan 77%.

Hát ezen most nagyon meglepődtem.



Tegyük még gyorsan hozzá hogy valószínűsíthetően a blogom olvasói közül elég sokan advanced userek.

Még tegyünk ehhez hozzá egy-két dolgot. Mit is? Azt, hogy a januári 37 fennmaradó százaléknak csak a fele használ Firefoxot. A többiek mást. Tehát aki nem IE-t használ, az nem feltétlen Firefox felhasználó. Mi következik ebből? Az, hogy a Firefox nem annyira tuti dolog, hogy mindenki azt válassza, aki az IE-vel valami okból elégedetlen. Magyarán az a 37% nem valami más frankóbb böngészőt keres - szerintem -, hanem egyszerűen csak magától az IE-től akar szabadulni. Ergo: mihelyt az IE jobb lesz (IE7), ezek a júzerek szerintem visszatérnek hozzá.

Persze ez csak egy teória.

ps. nincs excelben valami mód arra hogy a diagramformázási beállításaimat mondjuk egy stílusként elmentsem?
Haszprus

Firefox

©   Haszprus   |   hwsw
Egyébként egyre-másra hallom hogy a firefox itt bugos, ott bugos. Nyugalom emberek, minden program csak addig frankó meg überkirály, amíg csak egy szűk réteg használja. Utána elkezdenek előjönni a hibák. Több szem többet lát.

Én nem tudom azt elképzelni hogy egy ingyenes fejlesztés (tehát ahol a fejlesztők nincsenek fizetve érte) le tudjon győzni valami eszetlen költségekkel készülőt hosszútávon.

IE7-re kiváncsi vagyok már. Eléggé.
Haszprus

PT vizsga után

©   Haszprus   |   bme hwsw
Hát, meglett a vizsgám az tuti, de JSD-ben persze hogy nem találtam ki hogy mire gondolt PTZoli vazeeeeeeeeeee'. Lehagytam egy entitást. Szóval szar lett. Tökmindegy. Majd pénteken kiderül hogy nagyon gáz vagy csak kicsit, bár a megoldókulcs alapján én már tippelek egy hármas alsó ponthatárára. Esetleg négyes de az nem túl valószínű. (Nem tudom, mennyire osztja a mintamegoldástól eltérő megoldásokra a pontot)

Istenverte UML osztálydiagramos igaz-hamis feladat sajnos belekerült, ez a legnagyobb ellenségem.

Viszont vettem egy nyomtatópatront (mert a pt-re kb. ráment egy ) és felpótoltam az 512 mega ramomat 1 gigára.

Az a baj hogy a JSD feladatot az első gyakorlópélda után is megcsináltam volna ugyanolyanra mint a mittomén 10. után…
Haszprus

Híveim

©   Haszprus   |   hwsw
Nálam nincs linkfal, de büszkén jelentem, hogy most már két emberről is tudok akik miattam kezdtek blogolni

Az első ugye mainframe volt aki prog magánkonzi közben indította útjára a saját überblogját valamikor 2004 első felében, a pontos dátumot homály fedi, a második pedig Tiffany, aki hosszas tervezgetés után végül 3 napja üzemelte be az ő blogját.

Még félig-meddig ide kapcsolódik VDavid aki egy privát hozzáférésű minimálblogot indított volna az én közreműködésemmel, ám rejtélyes technikai problémák miatt ez végül nem következett be.

Engem egyébként xtr blogja (vigyázat, képi adult content, 18+, parental advisory ) indított el a blogolás útján.

Haszprus

512MB -> 1 GB (RAM)

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Szerdán RAM-ot duplázok asszem (kizárólag lustaságomtól függően - hogy elvánszorgok-e a boltig), 0,5-ről 1 GB-ra. Mert néha már 1 GB körül van a memóriafelhasználásom és roppant zavaró a swappelés (főleg hogy szarrá van fragmentálódva a vinyóm és így a swapfájl is). Bezzeg a régi szép időkben többnyire kétszer annyi memóm volt, mint amennyit használtam
Haszprus

Sanoma

©   Haszprus   |   hwsw sanoma
Egyébként valaki olvassa a blogomat a Sanomától. Tudjátok, ők azok akik meg akarták volna venni az Index egy részét, aztán asszem nem történt meg. Azt gondolom nyilván most a blogomba akarják inkább invesztálni a milliárdjaikat. Tökéletesen meg tudnám érteni ezt a tervet.
Haszprus

Bloggerek Magyarországon

©   Haszprus   |   hwsw
Van itt az e-média oldalán egy cikk az írótól, egy 20 oldalas lepublikált tanulmány a blogokról. Aki veterán, és erősen látogatott blogger, annak szerintem nem sok újat mondhat, de attól még érdekes olvasnivaló.

Kövesd az ujjad.
Haszprus

Internetes muzik-keresés

©   Haszprus   |   hwsw zene
Oké. Valahonnan eszembe jutott egy dallam, aztán a szöveg is. Why the trees are brown. Rákerestem. Találat nuku. Trees are brown lyrics - néhány találat. A következő sor: And the sky is grey. Erre rákeresve kiderült, hogy All the leaves are brown a helyes megfejtés, a szám címe pedig California dreamin'. A szám előadója szabadon választott, akárcsak a mix, én konkrétan 11 féle verziót töltöttem le belőle. Megemlíthető nevek: The mamas and the papas, Royal gigolos, Beach boys, Benny Benassi. És van még egy Náksi féle mix amit ezidáig nem tudtam beszerezni.

Internet power.
All the leaves are brown (All the leaves are brown)
And the sky is grey (And the sky is grey)
I’ve been for a walk (I’ve been for a walk)
On a winter’s day (On a winter’s day)
I’d be safe and warm (I’d be safe and warm)
If I was in LA (If I was in LA)
California dreamin’ (California dreamin’)
On such a winter’s day
Csak azt nem tudom, melyik filmből ismerem ezt a zenét. A google szerint ismerhetem pl. a forrest gumpból, de nem hiszem, valamint a beautiful thingből, de azt még csak nem is láttam. Szóval egyelőre passz. De ha valaki tudja, ne tartsa magában
Haszprus

Vizsgaidőszaki adatforgalom

©   Haszprus   |   hwsw
Komplett adatforgalmam az elmúlt 9 napban
DátumForgalom (fel+le, MB)
2005.01.0377,21
2005.01.0435,82
2005.01.0568,49
2005.01.06133,58
2005.01.07479,48
2005.01.08101,41
2005.01.0958,01
2005.01.10498,22
2005.01.1172,6
Haszprus

Csak leemelem a polcról

©   Haszprus   |   hwsw
Tegnap midőn a Mammut 2-beli Saturnban jártam, arra lettem figyelmes, hogy plexi dobozokba ki vannak rakva pl. vinyók. Érdekes ötlet. Tetszik. Odamegyek a pulthoz, kiválasztom ami kell, látom mi van "raktáron" (mi kapható), stb, ha kell, megveszem, ha nem, nem, gondolkodhatok rajta a nagy döntés előtt még egy csomót anélkül hogy valami sort feltartanék, vagy sorba kellene állnom, vagy egyáltalán valakivel (eladó) konzultálnom kellene arról, hogy mi is van nekik raktáron. Csak megfogom a választott vinyót és kisétálok vele a pénztárnál, persze fizetek is.

Nem történt ilyesmi, de roppant csábító a gondolat.

Haszprus

Látogatottsági rekordkísérlet donez

©   Haszprus   |   hwsw
Itten ilyen mediahack project zajlott s ennek keretében meg is dőlt a rekord látogatószám, ami 2004 januárban keletkezett, s 153 volt. Ma eljutottunk 23 óra körül 140-ig, majd egy gyors hajrában 193-ig tornázódott a nemes szám. (Visits/day-ről van szó, melybe az én visitjeim nem számítódnak bele, úgy van megoldva.)

Köszönöm minden közreműködőnek (ld. pl. olvasók), külön köszönet illeti (privacy power)-t és (privacy power)-t
Haszprus

Látogatottság és tartalmi változások

©   Haszprus   |   hwsw
Nemtom pontosan minek köszönhető, de növekszik a látogatottságom, sőt nem is nagyon marad el egyes általam nagyra tartott blogokétól. Na jó, mondjuk enyém harmadakkora (itt most konkrétan egy blogra gondolok), de mégiscsak itt egyszemélyes posting van, nem pedig egy egész gárda nyomja a bejegyzéseket. Ezen felül asszem nem sok bloggal vagyok linkelési viszonyban, így hirtelen összesen 3 kivétel jut eszembe, ezek közül egyik blog már rég elesett a csatamezőn, másiknak a gazdája direkt a saját látogatottságának rombolására törekszik, harmadiknál pedig fogalmam sincs hogy be vagyok-e még linkelve mert nem olvasom

Azt figyeltem meg, hogy ahogy csökken a bejegyzéseim száma, úgy nő az olvasottság. Persze nem biztos hogy pont ez a két dolog van közvetlen kapcsolatban. Lehet hogy egyszerűen csak némileg minőségibb a kontent ami itt megjelenik, mint amilyen régen volt. Ld. pl. már elég ritkák a fáradtsággal kapcsolatos bejegyzések (tképpen az utóbbi napokat leszámítva mióta ez a napi 4 bejegyzéses scriptlimitem van (amit egyébként kisebb gyakorisággal rendszeresen kitrükközök közvetlen az adatbázisba való írással ), nem is írtam fáradtságról)

fáradtság kategóriába tett bejegyzések
2004. szeptember31
2004. október24
2004. november12
2004. december4


Most nem tudok grafikonokkal szolgálni, mert ki vagyok lockolva a gépemről, viszont anyám elfelejtett kijelentkezni mikor elment innen, így most az ő nevén vagyok bejelentkezve De neki nincs jogosultsága a fejlesztési könyvtáraim olvasására…

Update 09:44: egyébként a napokban gondolkodtam azon, pont a fenti első mondat hatására, hogy lehet, hogy lehetővé kellene tegyem a bejelentkezés nélküli kommentelést. Miért? Mert háromszor ekkora látogatottságú site sokszor ennyi kommentet produkál. Persze lehet (nyilván) tartalmi különbségekből fakadóan is, ugyanakkor erősen gyanítható, hogy a regisztráció ill. bejelentkezés szükségessége sokakat eltérít a kommentálástól. Egy-két hete regisztráltam magam egy másik blogon is (doransky), de inkább kijelentkezve kommentálok, mert különben meg kéne jegyezni a jelszót hozzá (azon a blogon mindig kijelentkeződik az ember, nemtom pontosan mennyi idő alatt, a lényeg hogy állandóan újra be kéne jelentkezni, ami persze security meg privacy szempontból jó, de erősen csökkenti a dolog kényelmességét).

A dolog persze felveti nálam is a fent leírt problémát, miszerint elég gáz volna ha az eddig bejelentkezetten kommentáló júzerek kijelentkezve kezdenének kommentelni. Bár ennek már nem tulajdonítok olyan nagy jelentőséget mint régen, de azért mégiscsak jó látni az adminban hogy a recent_visitors mutatóm 8-15 közötti ingadozás helyett mindig 20 fölött van).
Haszprus

Gép újra kitagadva

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Ismételten kihoztam a gépemet a szobámból, minimum egy hétre, utána meglátjuk.

Update 2005. jan. 03. 09:26: tehát a helyzet: a gép nem a szobámban van, és egyetlen hozzá való felhasználó jelszavát sem ismerem pillanatnyilag (Rendszergazdáét sem)

Haszprus

Blog redesign

©   Haszprus   |   hwsw
Ha egyszer új design lesz a blogomon, komoly technikai kihívás lesz hogy megtartsam valahogy a régit (működőképesen! ld. kommentrendszer stb). Ugyanis szerintem egy naplót nem illik egyszerűen kidobni. Nemcsak a tartalomnak van ám jelentősége, hanem a formának is. Az mutatja a kor hangulatát, technikai szintjét, stb. Vagy legalábbis a fejlesztőét

Amúgy a priv naplómat bővítgetem kisebb designelemekkel (headerek), zsír.