Haszprus

Korunk anomáliája, az alternatív szoftverközösségek

©   Haszprus   |   hwsw
Alternatív szoftverek. Van a mainstream, meg ezek.

windows
linux
outlook, outlook express
thunderbird, bat
office
openoffice
internet explorer
firefox
Mindannyian tudjuk, hogy az alternatív szoftverek használói agresszív kampányt folytatnak amellett, hogy milyen fasza cucc az övék, használd te is azt, ha nem használod, tuti hüje lúzer lamzor vagy.

Kicsit vissza az időben, 1997 tájékán valamikor felkerült az első honlapom az internetre, és eléggé örvendett neki a közönség, bekerült a screenshotja a magyar címtárba meg mittomén. Népszerű volt, kaptam sok dícsérő levelet kapcsán, és némileg kapcsolatban van a jelenlegi haszprus.hu-t hosztoló céggel való megismerkedésemmel is.

Update 2005. ápr. 12. 00:30: még az eszembe jutott így fél egy tájékán, hogy az internetto akkoriban hetente 3 website-ot ajánlott az olvasóinak, és ezek között az egyik egyszer az itt nevezett site-om volt. 14 évesen vagy ilyesmi. azér örültem neki. meg annak is hogy egy másik site-omat Nyírő András (internetto & index alapítója) saját indíttatásából bereklámozta valami német konferencián vagy hol. meg a hvg-ben itthon. meg ezen kívül voltak még dolgok, mint pl. szintén az itt nevezett site referenciám alapján akart tőlem egy index alsite-ot (szintén 14 éves voltam ekkor), ami egy darabig volt is, míg rá nem untam. régi szép idők, mindjárt a könnyem is megered (na jó nem). 14-15-16 éves koromban elég sokminden volt. pl. nemtom sejtitek-e hogy a hwsw eredetileg az egyik site-om csapatbővítéséből állt volna, amivel ők kerestek meg, aztán meglepődtek hogy annyi vagyok amennyi, de nem befolyásolta őket. hja. másként alakultak volna a dolgok, ami miatt mégsem, az egyszerű tanulmányi meg egyéb döntések. nem tudjuk, merrefelé alakult volna a téma, én azt gyanítom hogy jól jártam, szerintem nem nagyon jutottam volna el egyetemig, vagy talán felsőoktatásig sem, ha azt a projektet az eredeti elképzelés szerint valósítjuk/valósítják meg. persze nem lehet biztosan tudni.
A történeti áttekintés után térjünk a lényegre. Megjelent valamikor az Internet Explorer 4.0 rengeteg új feature-rel, css támogatás meg mittoménmi, akkoriban a Netscape Navigator roppantmód elmaradni kezdett. De az alternatív közösség - mert ugye azzá lettek egy idő után, köszönhetően a Microsoft agresszív termékintegrációs stratégiájának - nem hagyta annyiban a dolgot, szent szoftverükké vált a Navigator minden hiányossága ellenére. Megjelent belőle több, csúfosan szánalmas verzió, lényegi frissítések stb nélkül, mérföldökkel le volt maradva mindenféle tekintetben az IE verzió(k?) mögött, ez hosszú éveken keresztül így volt.

Én az IE4 előnyeit elég hamar meglovagoltam, és teleraktam az oldalamat olyan feature-ökkel, VALÓDI látványos dolgokkal (és itt nem hülyébbnél hülyébb scrollozó villogó scriptekre kell gondolni), amik a css-nek voltak köszönhetőek, részben. Eljutottam egy olyan szintre, hogy a lapom teljesen élvezhetetlenné vált Navigator alatt. Egyszerűen a technológiai különbségek miatt.

A honlapom kezdőoldalára kiraktam, hogy belépés csak IE-vel, a Netscape-eseket kitiltottam.

Következmény? Majdnem lincselés. Nem részletezném, elég durván reagálták le a dolgot.

Nézzük akkor meg, hogy mi megy manapság a weben. Terjed ugye a firefox, kinn vannak mindenhol az ikonok, hogy használj firefoxot satöbbi. De ez sokaknak nem elég. Sokan képesek és megkeserítik a legnépszerűbb böngésző felhasználóinak életét azzal, hogy az amúgy nem is firefox-igényű weblapjukat direkt elrondítják IE alatt, kiraknak a tetejére egy 50 pixel magas sávot hogy mér IE-t használsz, meg hasonlók. Számos helyen találkoztam már IE-júzereket fikázó megjegyzésekkel weblapokon. A szitu tök ugyanaz mint anno.

Miért érzi az irdatlan kisebbségben lévő alternatív szoftverközösség úgy, hogy ők bárkit fikázhatnak, míg a mainstream-nek nem áll jogában kifejteni nézeteit a témáról?

Ami még érdekesebb, hogy egy amúgy IE alatt jól kinéző weblap tetejére miért kerül ki egy ilyen elrondító sáv, miért érzi szükségét az alternatív szoftverjúzer, hogy az IE-experience-et direkt rosszabbá tegye, mint amilyen amúgy volna? Úgy gondolja, hogy a firefox jobb lesz, ha az IE-t direkt gátolja működésében? Vagy úgy gondolja, hogy alapból nem volna elég érv a firefox mellett, tegyük tehát az IE-t rosszabbá? Ettől még a firefox nem lesz jobb mint amilyen, sajnos.

the bottom line. megjegyzésemben nem mondtam semmiféle véleményt semmiféle jelenleg használt szoftverről, így a firefoxról sem. nem kérek olyan hozzászólásokat, hogy 'a firefox jobb mert blah blah blah'. ismerem a firefoxot amúgy, én magam pedig a maxthon mindig épp legújabb verzióját használom. advanced tabbed brozinggal, adblockinggal, content blockinggal, meg ami kell.

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 24 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Csupán azt gondolom, hogy ma már az IE van lemaradva. Szinte minden téren, bár kétségtelen, hogy vannak dolgok, amiben jobb. Néha csodás dolgokra képes, hogy alkotói meglehetősen önkényesen értelmezték a(z) (X)HTML- és a CSS-szabványt, máskor ezer bosszúságot okoz. Van még egy hátránya. Számos program, amit használok, csak Linux alatt létezik, nem fogom végigböngészni a forrást, javítgatni, aztán lefordítani Windowsra, kereskedelmi szoftverek esetében ezt meg sem tudnám tenni (igen, használok kereskedelmi szoftvert, Linux alatt). Ezt csak azért írom, mert az IE-nek van egy óriási hátránya: csak Windows alatt létezik, a Mac-es változat fejlesztését is abbahagyták 5.2 verziószám körül.
Az irdatlan kisebbség, ahogy írtad, ma már (itt Magyarországon) több, mint 15%. És napról napra nő. Az az 50 pixel körüli sáv meg megmarad, ha nem tetszik, lejjebb lehet görgetni. Választhattam volna azt a megoldást is, hogy minden egyes bejegyzés végén megjelenjék a FF-reklám, esetleg az IE-seket átirányíthattam volna valami böngészőfagyasztó oldalra. De nem.
A népszerűségről is pár szó. Azért olyan fene népszerű az IE, mert együtt adják a Windows-zal. Semmi másért. Szerinted hányan tennének föl IE-t, ha a Windows-zal nem települne fel? Hányan töltenék le az internetről azt a 80-100 megás fájlt, ha ott vannak az alternatívok (itt nem az IE-alapúakra gondolok) a maguk maximum 5-10 megabájtjával? Még szélessávon is több perc különbség a letöltési időben.
Talán újra használnám az IE-t, ha a Microsoft venné végre a fáradságot, és számos bosszantó (nem biztonsági) hibái közül is kijavítana néhányat. Nem vagyok telhetetlen, már néhány hiba kijavításával is elégedett lennék. Akkor még a sárga csík is eltűnne. Kíváncsian várom az IE7-et.

hoppá, megváltozott a helyszín
szerintem ez a kiscsikos dolog azert indult meg anno par kulfoldi oldalon, hogy felhivjak az emberek figyelmet, hogy van mas, ami bizonyos dolgokban jobb, mint amit eddig hasznaltak. ("get a better internet experience", vagy vmi hasonlo neven futott a projekt)
mas kerdes, hogy azota egyfajta agressziv ie-blokadba ment at a dolog.
ettol fuggetlenul en speciel altalaban ha kijon vmi bongeszo, eltoltok vele mondjuk 1 hetet, aztan azt hasznalom, ami tetszik. most eppen ez a firefox, de lehet, hogy ha kijon az uj ie, akkor mindenhol get ie feliratu gifek fognak villogni.
egyetertek veled, hasonlo a helyzet most, mint amit a regi netscape-ie "haborurol" irtal, csak tobb szereplovel.

ja megvalami. ha majd egyszer eljon az az ido, amikor a programozok olyan szoftvert irnak, ami jol kezeli a szabvanyokat, a webfejlesztoket pedig nem ugy tanitjak, hogy "na akkor inditsak el a frontpage-t" (szamtech fakt rulz), hanem tenyleg megertetik veluk a html es tarsai alapelemeit, mukodeset, akkor vegeredmenyben tokmindegy lesz, h ki milyen bongeszot hasznal.

számtech fakt ugyan mit akarsz amúgy se erről szól.

nem hiszem hogy több szereplő lenne, két szereplő van, firefox és ie. a firefoxnak kurvanagy a hangja de a 15% borzasztóan kevés és ha megjelenik az ie7 meg a longhorn, talán megint kevesebb lesz. sokan 1xűen kiábrándultak az ie-fejlesztés lassúsága miatt. ha az ie7 mutat valamit, ezek az emberek vissza fognak jönni, és csak a fanatikus ms-ellenesek maradnak a firefoxnál, velük nem lehet mit kezdeni, ha nem lenne firefox, ők még most is a navigatort használnák akkor is ha az a html 1.0 szabvány megjelenítésére lenne csak képes.

egyébként fél éve meglepődve olvastam a blogomon, és máig nem emléxem, de a blogom állítása szerint valamikor egy hónap vagy hasonló időmennyiséget firefoxban töltöttem. furcsa, téleg nem emléxem rá de nem lehet azt mondani, hogy nem ismerem a progit.

fejlesztéskor - amiből az utóbbi időben kevés van - mindig csekkolom firefoxban is egyébként, és próbálok hozzá igazítani ahol megy. persze elsősorban ie-re célzom a dolgokat, ott legyen tuti, aztán firefoxon se legyen tré.

annyira bírom a sok szabványhozértős emberkét... hol voltatok 2-3-4-5-6 évvel ezelőtt? sehol...

egyébként nem szabvány - csak ajánlás. és pont ezért értelmetlen bármelyik oldalt is fikázni. (egyébként IE még solaris-ra is volt anno - csak az első kommentelő kedvéért)

a webfejlesztők egyébként sem írnak sok html-t. azt a dizájnerek fosnak magukból - ideális esetben.

áh, nem mérgelem magam.

jegyezzük meg azt is h a firefox júzerek egy része azon geek-ek akiknek tökmindegy mi, csak legyen mindig újabbnál újabb szoftver a kezükben, legyen mit felfedezni, stb., egy bizonyos koromban én is ilyen voltam, legújabb béta oprendszerek (persze ms) satöbbi, ezek okoztak örömöt.

> annyira bírom a sok szabványhozértős emberkét...
> hol voltatok 2-3-4-5-6 évvel ezelőtt? sehol...

jeszjeszjesz pont ez az, neked lejött a bejegyzésem lényege: nekik tökmindegy milyen indokkal de valamit mindig találnak az ms cuccok ellen, akkor is ha az teljesen ellentmond korábbi viselkedésüknek.

> egyébként nem szabvány - csak ajánlás. és pont ezért
> értelmetlen bármelyik oldalt is fikázni.

szerintem ha szabvány lenne akkor is tök mindegy lenne, az ms azáltal hogy kiad egy új ie-t, kvázi létrehozza a szabványokat egyszerűen piaci súlyánál fogva, kész, tökmindegy hogy pár figura milyen kódokat ajánl értelmezésre. ha a júzerek 90%-ánál egy kód xy módon jelenik meg, akkor annak a megjelenésnek az a kód lesz a 'szabványa', kész.

XYBeR: valoban, ajanlas. de tekintve hogy nem a microsoft szulte a htmlt mint leiro nyelvet, valamilyen szinten o is elfogadta az ajanlasokat. szerintem arra kellene torekedni, hogy a bongeszok egysegesen jelenitsek meg a lapokat, a fikazas szerintem sem megoldas. tovabbra sem tartom magam szabvanyhozerto emberkenek, mivel nem ezzel foglalkozom, ez csupan a szemelyes velemenyem

"nekik tökmindegy milyen indokkal de valamit mindig találnak az ms cuccok ellen, akkor is ha az teljesen ellentmond korábbi viselkedésüknek. "

igy van, csak vannak egyesek akik csendben vannak, es akar egy mas, jobb program fejlesztesevel probaljak meg kielegiteni az igenyeket, es van par hangado, aki azon kivul, hogy puffog, hogy az ms milyen szar, nem csinal semmit.

egyebkent kozhely, de a verseny csak fejlodesre osztonoz, es ez jo.
de gustibus non est disputandum

tovabbi kellemes napot


Ez a kiscsíkos dolog még akár visszájára is elsűlhet. Simán el tudom képzelni, hogy amolyan ellenmozgalomként elterjed az ilyen oldalak mellőzése.

A böngészőfagyasztós dolog is aranyos. Sokkaljobbságának teljes tudatában ugyanúgy el tud hasalni a Firefox is.

Üdv

/me iszonyúan ki bír akadni a ffox hype-on. Ráadásul a ffox egy hatalmas rakás szcsétlenség; lassú, bugos, ami kell. És sajna nem egy szexi, friss, letisztult böngésző irányába haladnak a dolgok.
openoffice detto
gnome detto
azt hiszem, most ilyen cseberből-vederbe lépes forog fenn

hm...
kicsit félve szólok hozzá,mert még csak nem is ugatom a témát,igy könnyen előfordulhat,h hülyeséget mondok.De inkább a szociológiai vonulat volt érdekes számomra.
Nemtom,Te mit tapasztalsz,lehet h coder(html is) körökben divik a kereszt viselése (mainstream ill. anomáliás szoftverek),ám én azt tapasztaltam,hogy a nem mainstram emberek tendenciózusan meghúzzák magukat,még a nagyarcúbb fajta is csak csendes,meg nem értett zseniként elvan magában._Nekem_ ez a tapasztalatom,nem a "lamzor vagy,mert nem linuxolsz,stb.".
Másik nagy kérdés.Kitiltani a Netscape-eseket kicsit övön aluli,nem?Ha élvezhetetlen az oldalad,azt úgyis észreveszik,és majd nem olvassák maximum.De a kitiltás,az olyasmi,ami az Internet alapvető szabadságával áll szöges ellentétben,ezért engem is kiboritana.Elvégre olyan sincs,h "ez nem gagyi mainstreamer oldal,úgyhogy belépés csak Firefox-szal"...
MF csak ennyit akart hozzáfüzni,lehet,h hülyeség.

lényegében azt írtad hogy windows-linux flame-ek márpedig nincsenek, ez tökéletes bizonyíték arra hogy kívülálló vagy ígyhát nem reagálnék erre a témára mert tanulni jöttem haza.

élőben valóban ritkán keletkezik vita mainstream vs alternatív témában, de itt nem irl-ről van szó.


A tökös megoldás meglátásom szerint az, hogy használjon az emberek egyik fele linuxot, a másik fele meg windózt.

Értitek? Egyik _FELE_

Ha az emberek fele linuxot használna, nem lenne azzal semmi problémám. Ilyen tömegbázis esetén a linuxra is valszeg megírnák mindazon programokat meg drivereket amiknek a jelenlegi hiánya miatt azt mondom hogy linux sux.

Hehe ez egy érdekes dolog...

kezdődött a dolog 1995-ben, amikor linuxozni kezdtem vala... akkor még kurvára nem volt mindenhez linux driver. Kurvára izgultam, hogy legyen, mert akkor talán az emberek is rájönnek majd, hogy milyen kurvajó egy sokoldalú szoftvervilág.

Aztán kb 2000 óta egyáltalán nem volt olyan problémám, hogy valamire ne lett volna linux driver. Legalább valami bináris letölthető valami mindig van a gyártó weblapján, de a driverek kb 90%-a nyílt forráskód formájában a kernelforrásban helyezkedik el. Ugyanis a managgerek is belátták, hogy egy driverforráskód még nem azonos a csipjeik layoutjával, amit egyébként a forráskódtól függetlenül is lenyúlhat bárki egy pásztázó alagútmikroszkóp és némi forró, tömény kénsav segítségével. Viszont a linuxos driver megdobja kb 5%-nyi linuxossal a piacukat, és egy nagy cégnél ennek kurva nagy jelentősége van.

Ím baszhattam a vágyaimat, mert a linuxot továbbra se szerették.
Miért is? Hát azért, mert nem volt hozzá normális grafikus felület, a karakterestől meg a win95-ön felnőtt emberke csalánkiütést kap. Attól most vonatkoztassunk el, hogy egy clui - command line user interface - power user szintű ismerete olyan többlettudással ruházza fel az embert, amiről korábban nem is álmodott - ezt magamon is tapasztaltam, továbbá ennek köszönhetően például nagyjából három mondat után meg tudom mondani az emberekről, hogy mikroszoftos lelkületűek-e, még akkor is, ha oprendszerfüggetlen témákról beszélgetünk. Egyszerűen valahogy... _felszínesen_ látják a dolgokat. Ami nem is csoda. Mert ez a GUI lényege, erre nevel: hogy csak a felületét látod. Ez egy usernek jó, mert nem kell számára fölösleges technikai részletek garmadáját megtanulnia, de a szakértői ismeretszerzést nagyon megnehezíti. Persze vannak nagytudású mikroszoftos arcok is, de olyan, aki életében nem linuxozott, és ugyanakkor profi gyerek, az én köreimben igenis fehér holló. Például neked is egy linuxon futó php scriptgyűjtemény életed általam leglátványosabbnak ismert projektje. JÓ HA TUDOD, HOGY EBBÕL A SZEMPONTBÓL TE IS LINUXOS VAGY! :-) Bizonyos szempontból olyan a linux illetve clui gyakorlat, mint a Kapufa-féle agytágító. Még ha életedben nem is fogod használni, de ha tökösen felfogtad, sokkal jobban meg fogod érteni a valaha leírt programsorok milliárdjait mozgató láthatatlan erővonalakat :-)

No de visszatérve a linuxra, eltelt pár év, megjelent a kde. A kezdeti időkben baszottnagy volt, meg olyan highend c++-ban volt írva, ami néha kifektette, néha csak napokig daráltatta az őt fordító gcc-t futtató gépeket. Nem is volt olyan stabil, kevés featuret tudott. Ím 1-2 év múlva, nagyjából a kde2 körül, ezek a problémák megszűntek. A jelenlegi kde egyébként JOBBAN konfigurálható, mint a windows desktop. Például sima desktop properties beállításokkal akár macOS vagy windows kinézetet is lehet neki csinálni. Aztán megjelent a gnome is, ami nagyjából ugyanazt tudja, mint a kde, de mégis máshogy.

No de az emberek ennek ellenére nem kezdtek el tömegesen linuxot használni.

No de az emberek ennek ellenére nem kezdtek el tömegesen linuxot használni.

Miért is? Hát azért, mert az egy dolog, hogy rámegy a számítógépre, meg jól kezelhető, de még mindig nincs rá mikroszoft wörd. Akkoriban még nem nagyon hallottunk az office többi részéről, és 90%-ban szövegszerkesztésre használták a számtógépeket. Telt-múlt az idő, kijött a startoffice5, később meg az openoffice1.0, és lett rendes office is. Bizonyám! Annyira rendes, hogy én, aki életemben korábban lowend worddoksi szerkesztésnél többre nem használtam msoffiszt, már a második prezentációmat csinálom a powerpointjával (nem úgy hívják, de ugyanazt tudja). Teljesen intuitíven lehet használni, pikkpakk megtanultam a kezelését, még helpet se nagyon olvastam.

No de az emberek, mindezek ellenére, még mindig nem kezdtek el tömegesen linuxot használni. Miért is? Hát azért, mert a böngészőjében nem lehet rendesen látni a weboldalakat. Ez azokban az időkben volt, amikor a netscape4 már halálszar volt, a mozilla még halálszar volt, az explorer meg nem. Erről az időről te is írtál. A probléma egyébként közel sem volt olyan súlyos, csak a csilivili reklámszemét oldalak voltak szarok, a normális websiteok (hírportálok, stb) kvázi hibátlanul megjelentek. Meg hát, telt-múlt az idő, és a mozilla, később firefox megoldotta ezt a problémát is.

Az emberek mindennek ellenére továbbra sem kezdtek el tömegesen linuxot használni. Miért is nem? Hát azért, mert nem tudnak rajta jóféle pornókat meg egyéb mozgóképeket nézegetni. Telt-múlt az idő, kisvártatva az mplayer, xine, koffeine, lamp és társai olyan szintre kerültek, hogy minden fileformátumot le tudnak játszani, azokat is, amikhez mikrofos környezetben külön, reklámokkal összebaszott lejátszók kellenek, továbbá seekelgetni is lehet bennük - MINDEGYIK formátumban! -, még akkor is, ha a gecik kifejezetten letiltották. De ha véletlen mégsem ismernék az adott formátumot, akkor képesek windowsos codec .dll-ből meghívni a vonatkozó függvényeket.

No de az emberek még mindig nem kezdtek el tömegesen linuxot használni. Miért is nem? Hát azért, mert jó, hogy megvannak mindezek a szoftverek, de fel is kell ám őket telepíteni. Ennek is tökösen mennie kellene! Katt-katt és a rendszer már fenn is van, azt se kell tudnia hozzá, hogy mi az a partíció! ...ez is bekövetkezett. Hegyet lehet rekeszteni mindenféle susékkal, redhatokkal, ubuntu meg uhu linuxokkal. Ezeket nagyjából ugyanúgy, lényegében katt-katt lehet fölrakni, mint a windózt, azzal a különbséggel, hogy a rájuk való programokat sem kell egyesével letölteni, mert napokig-hetekig installálni, hanem az összes linuxos alternatív szoftver ott van a cd-jükön, dvd-jükön és a telepítéskor tudod katt-katt kiválasztani, hogy pl egy office workstationt akarsz meg development environmenteket.

No de az emberek még mindig nem kezdtek el tömegesen linuxot használni. Miért is?

...hát, én nem tudom, de egyre inkább kezdem azt hinni, hogy a hiba nem a linuxban van, hanem az emberekben.

Ez bizony nagyon szórakoztató írás volt

Mindeközben nem kell ám úgy tenni mintha minden sw létezne linuxra is. Ez van. Ezért nem megy az áttérés. Szerinted hány % user próbálkozik meg a linux-szal, ha úgy gondolja, hogy valszeg a rengeteg program közül amit használ, biztos lesz majd vmi aminek nincs megfelelő (tehát legalább olyan jó) alternatívája linux alatt?

Driverhiányoló kommenteket is találsz még mindig a neten szép számmal.

Game sincs. (Ezt mondjuk magasról leszarom.)

És a személyes tapasztalatom is az a linuxszal, hogy nehézkes. Persze lehet hogy nem kéne elvárnom hogy rögtön az első óra után tudjam hogy mi hol van.

Én részemről időnként kipróbálok egy-egy linuxot és konstatálom hogy itt szar meg ott szar (az nem érdekel hogy miben jobb mint a windows, ha egyszer nem tud bebootolni se, mert nem ismeri fel a scsi vezérlőmet*), aztán pihentetem a témát mondjuk egy évig.

* ez egy több évvel ezelőtti példa, ma már nincs is scsi vezérlőm

Üdv,

igen, code reusability céllal el is mentettem :-)

Egyébként életem első linuxával, a chipcd-s slaskware-rel én is pont ezt szoptam meg. 1995-ben. Nem látta a scsimat!!! Voltak benne scsi driverek, csak azé az egyé nem volt benne. Be is szoptam, akkor. Ma már lazán rá bírnám hekkelni. Egyébként a webszerver, amin a blogod fut, azon is olyan kernel meg disztrib van, amit ki kellett belezni, hogy kezelje a SATA-t. De ezt meg lehet csináln, meg tudtam csinálni, mert nem bonyolult dolog, és stabilan kivitelezhető. (Ma már egyébként van újabb disztrib, újabb kernel, újabb installer és már nem lenne ez se gond.) (A SATA linuxban speciális scsi kütyünek látszik.)

A netes driverhiányoló kommenteket én is ismerem, tudom, hogy rengeteg van, ezek javarésze valószínűleg 3d-gyorsító probléma (ja, azt elfelejtettem beleírni a szórakoztató írásba, hogy a 3d gyorsítás _mostanában_ kezd linuxon nagyon tökös lenni), tehát ugorhatunk miattuk a játékok kérdésére.

Game VAN! Nem annyi, kurvára nem annyi, mint windózon, de pl idsoftware összes van, aztán a lokigames nevű cég is eléldegélt pár évig abból, hogy windózos játékok forrásait vette meg, és portolta linuxra. Civ3-at meg heroesofmightandmagic3-et is portolta, például. Aztán az oldstyle dolgok is simán elfutnak mindenféle emulátorokban, múlt félévben például kreditekben mérhető buktát okozott, hogy rákattantam az ufo1-re

A Linux kurva nehézkes. Én tudom. Egyébként én azon speciális állatfaj vagyok, aki nem windózról tanult linuxot, hanem fordítva. Elárulom, hogy a windóz is kibaszottul kurvára nehézkes. Legjobban az hiányzik, hogy mindenféle félsoros scriptekkel tudjak varázsolgatni. De ezt megszoktad, ahhoz viszont nem szoktál hozzá, hogy olyan gondolkodásmódod legyen, hogy könyvtárstruktúrában járkálsz parancssorban, és félsoros scriptekkel csinálsz meg olyan dolgokat, amikhez windózban perceket kell kattintgatni. Idővel megtanulnád.

Az alapvető probléma az, hogy rendszer-váltáskor :-)))) az ember a hátrányokkal rögtön szembesül, az előnyökkel meg csak akkor, amikor már megtanulta kihasználni őket. Ezért aztán - SAJNOS - fehér holló a környezetemben az is, aki windows desktopról linuxos desktopra ugrott volna tovább. Én simán el vagyok mindkettővel, csak a KDE szerintem sokkal jobb.

Egyébként még azokat a fickókat is meg tudom számolni az ujjaimon, akik desktopon használnak linuxot (freebsd-t, stb-t). Ennek ellenére nem becsülöm le őket. Mégpedig azért nem, mert ezek halmaza nagyjából azonos az általam ismert legagyasabb emberkék halmazával.

LOL tehát linuxszal kezdted és windowsra váltottál?
na, íme a helyes evolúciós irány

a többire nincs mit írjak, beismerted hogy a linux problémás.

az emberek meg nem szopni akarnak a gép előtt ülve hanem csak használni akarják

ha mostanság fasza kezd lenni a linux akkor majd pár év múlva talán használni fogják többen, ez nincs kizárva, de erről most nem áll módomban diskurálni mer a linux fejlesztési roadmapeket meg aztán egyáltalán nem ismerem, ha egyáltalán léteznek ilyenek.

egyébként pár év múlva ott lesz a longhorn aztán aki nagyon rendszereket akar installálgatni az majd felrakja azt.

Nem érzem úgy, hogy rászolgáltam volna erre a hangnemre, csá.

[történések privát emailben folytatódtak]
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...