Haszprus

Korszerű oprendszerek :)

©   Haszprus   |   bme

Korszerű operációs rendszerek, ib147-es labor, Active Directory, Windows Server 2003, második alkalom a félévben…

Tanár megmutatja hogy központilag be lehet állítani a felhasználóknak dolgokat, mint pl. control panel letiltása:

IRCQuote fight! In the ring:

Tanár (meglepődve)Hozzáférek a control panelhez?? Ez hogy lehet? Ez nem kéne hogy így legyen…
Valaki a hátsó sorból (viccelve)Véletlenül feltörtem…
Tanár (nem vágja)Igen? És hogy törted fel?
Hátsó sorból (rátesz egy lapáttal)Háát, múlt órán azér tanultunk dolgokat…

Másik párbeszéd

RSS: hozzászólások ehhez a bejegyzéshez 33 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!


ilyet én is hozzá tudok szólni, hiába nem értek hozzá:
lol

Ja igen, korszerű operációs rendszer == windows, no persze.. sz.h. Hasszán

sz.h.?

attól még egy oprendszer se lett korszerű hogy minden kókler belefejleszthet amit éppen gondol

1. A Linuxba nem fejleszthet bele bármit minden kókler, amit gondol. El vagy egy kicsit tévedve. Az meg, hogy zsigerből linuxot fikázol, amikor nem is arról volt szó, kibaszott gáz rád nézve.

2. Attól még egy oprendszer se lett korszerű, hogy Hasszán meg a multik seggét nyaló egoista trollok annak nevezték ki. A korszerűség nem kinevezés kérdése.

én úgy érzékeltem mintha te kezdted volna az os-flame-et, aztán lehet hogy félreértettelek, bár meglepődnék

Na de mit jelent az sz.h.?

Haszprus: Kérlek akkor áruld már el, hogy mit értettél ez alatt: :-)

"attól még egy oprendszer se lett korszerű hogy minden kókler belefejleszthet amit éppen gondol"

Ralesk: az "sz." azt jelenti: "szegény"

NCs: mivel előbbi kommentedben volt ezért előbb te áruld el hogy ez alatt mit értettél:

"korszerű operációs rendszer == windows, no persze.. "

Ahhh, tényleg! Na jó. :-) Akkor meg az OS Flame-et Hasszán kezdte el kb. 1999-ben, amikor elindította ezt a tárgyat. :-)

tudat alatti flameindítás és utána ártatlanul pislogás lol


Haszprus: igen :-) Amúgy ki tartja az órákat? Hasszán?

Ralesk: Igen, például (ha jól tudom) ott minden egyes képernyőelem egy-egy külön thread, és az OS olyan ügyesen oldja meg a context switchet, hogy mindez mégis szépen egyenletes, erőforrásbarát és alacsony válaszidejű.

Na például a BeOS is egy korszerű operációs rendszer. :-)

a Hasszan nevrol en meg vmi terrorista szalra asszocialtam


Te Shamalt, a protossok hol esznek? :-)

sehol. fotoszintetizálnak

azok nem a zergek? (Lassan übereljük romsyt offtopicolásban...) a protossok a pylonjaik energiájából élnek...IMHO.

Hoppá, problémáid vannak?

van valami problémaaaaa?
odamegyek!
végem van! tudom hol lakom! tudom mi a számom! el leszek intézve!

(egy-két-há... )

a zergek nem fotoszintetizalnak, ok a creepbol elnek es pont. a pylonok ugy mukodnek mintha kollektiv zold szintestek lennenek

egyebkent eleg fura fejet vaghattam, amikor a fenti kerdesedet mailben olvastam

én azt nem vágom honnan a tökömből jött ez a protoss téma a korszerű oprendszerekhez, és miért pont shamaltnak lett feltéve a kérdés a gugliból azt már kiderítettem hogy ez valami stratégiai game related dolog.

Azért, mert a fő-fő pylon operációs rendszere nem volt elég korszerű és ennek a zavara okozta a Tassadar-Zeratul szakadást aminek kishíján a protoss civilizáció pusztulása lett a következménye.

Te egyébként szoktad látni az irományaim korábbi változatait is, mi? :-)

Shamalt: igen, de a creep miből él?

Továbbá: ha a pylonok meg a protossok fotoszintetizálnak, akkor miért nem zöldek? Talán azért, mert a központi csillagjuk fotoszférájának hőmérséklete sokkal magasabb - mondjuk 6000K helyett 9000K-es? Mert ha igen, akkor logikus, hogy klorofill helyett egy olyan, klorofillhoz hasonló jellegű anyaggal végzik a fotoszintézist, ami a zöld fotonok helyett a kékes fotonokat nyeli el maximális valószínűséggel.

Tassadar is azért kék, mert igazából greenpeace-es, akarom mondani bluepeace-es.

Ez jól megmagyarázza azt is, hogy miért kékek a pylonok is, valamint, hogy miért kék Zeratul és Tassadar is. Emiatt lehet, hogy a protossok kedvenc színe a kék, meg az ibolya.

A dolognak sajnos hátulütője, hogy egy olyan csillag, aminek 9000K a felszíni hőmérséklete, valószínűleg sokkal intenzívebben fogyasztja a deutérium-készletét, mint a mi Napunk. A közismert kék, tehát 9-10000K körüli felszíni hőmérsékletű csillagok tipikus élettartama csak néhány tízmillió év. Ez az idő viszont nem elég egy fejlett civilizáció kialakulásához, ahhoz valószínűleg milliárdok kellenek. Egy lehetséges magyarázat, hogy a protossok valamiféle transz-dimenzionális lények, és igazából egy másik világegyetemből jöttek, ahol némileg mások a fizikai állandók, és így a csillagfejlődés fázisainak időtartamai is hosszabbak.

De ha megpróbálunk a jelenleg ismert világegyetem keretei között maradni, akkor viszont olyan csillagnak kell lennie a protossok fővilágának, amely 9-10000K felszíni hőmérsékletű, és mégis képes évmilliárdokon keresztül sugározni. Ilyen csillag rendkívül kevés van. A fősorozat csillagai nem ilyenek. Ahhoz, hogy a csillag sokáig képes legyen sugározni, az kell, hogy lassan fogyassza a hidrogénjét, azaz, hogy kicsi legyen. Paradox módon ugyanis a kis csillagok sokkal hosszabb életűek a nagyoknál. Ennek oka az, hogy a nagy csillagok a hidrogénjüket sokkal gyorsabban fogyasztják, mint amennyivel nagyobbak.

Ha viszont egy csillag kicsi, akkor kicsi a gravitációja is, kicsi a nyomás és a hőmérséklet is a középpontjában, ebből kifolyólag a felszíni hőmérséklete is alacsony. A tipikus, kicsinek számító csillagok - olyanok, mint pl a mi Napunk is, vagy a még kisebbek - emiatt viszont szinte soha nem fehérek, hanem inkább olyan sárgásfehérek. Vagy vörösök.

Van azonban egy lehetőség arra, hogy egy ilyen kis csillag is vakító fehér legyen. A "normális" csillagok energiáját fúzió termeli. Ennek során protonok, tehát hidrogénmagok alakulnak át több lépésben hélium4-magokká. Két alapvető magreakció-lánc van, amivel ez elérhető. Az egyik az úgynevezett p-p ciklus, ennek során lényegében előbb a protonok egyesülnek deuteronokká, majd a deuteronok egyesülnek tovább alfa-részecskékké (azaz He4-magokká). A másik folyamat a C-N (szén-nitrogén) ciklus, ez egy fokkal bonyolultabb. Itt a szén-magok abszorbeálnak több lépésben protonokat, majd emiattálnak alfa-részecskéket. Ennek a folyamatnak igazából az a lényege, hogy a csillagban lévő szén katalizálja a protonok fúziúját.

Az első folyamat, tehát a p-p ciklus hátulütője annak első lépése. A protonok deuteronokká egyesülése ugyanis igen lassú, nehézkes dolog. Még a napunk belsejében uralkodó viszonyok mellett is évmilliárdokig tart.

A második folyamat sokkal gyorsabb, azonban van neki egy nagy baja: szénre van hozzá szükség. Szén viszont a normális csillagokban elenyészően kevés van, mert az csak sokkal később, a vörös óriás fázisban jön létre. Ugyanakkor ennek a szénnek az aránya mégis alapvetően befolyásolja a csillag energiatermelését. Szén csak akkor kerülhet egy csillagba, ha már a kialakulása elején is benne volt. Erre akkor van lehetőség, ha a gázfelhők, amelyekből a csillag létrejött, valami oknál fogva a szokásosnál számottevően nagyobb arányban tartalmaztak szenet. Egyébként a mi napunk energiáját nagyjából egálban alkotja a p-p és a C-N ciklus.

A protossok napjával a helyzet feltehetőleg más. Ott valószínűleg egy viszonylag kicsi, ám nagy széntartalmű csillagról van szó, amelynek sugárzása gyenge, ebből kfolyólag a protossok fővilága közel kering hozzá. Egy ilyen világon képzelhetőek el kék színű, fotoszintetizáláshoz hasonló tevékenységet végző lények. Például, ha jól tudom, a Tau Ceti ilyen csillag a mi környékünkön.

> Te egyébként szoktad látni az irományaim korábbi változatait is, mi? :-)

Elsőtől az utolsóig, mivel emailben értesítést kapok ha komment érkezik, mégpedig a kommenttel a levéltörzsben.

Legyetek szívesek rekesszétek be ezt a meglehetősen offtopic és túl hosszúra nyúló diszkussziót.

Pedig ez még csak az eleje volt! Most jön a lényeg! :-) Két teljes órát kellett várnom, hogy leírhassam! :-) :-) :-)

(---előző hozzászólás folytatása---)
Mi ebből a tanulság? Az, hogy a pylon vezérlőelektronikája egy beágyazott rendszer, ahol nem az számít, hogy milyen explorer van beleintegrálva az operációs rendszerébe, hanem az, hogy a felhasználóknak (akik valójában a pylon fejlesztői, operátorai, karbantartói) totális kontrollja legyen fölötte, és így betonstabil legyen. Az teljesen huszadrangú kérdés, hogy mennyire "korszerű", már ha a "korszerűség" alatt az egybeintegrált, debugolhatatlan, csukott és titkos, bugos masszát értjük és nem a beágyazott rendszerek moduláris, világos struktúráját. Nem az a lényeg, hogy minden usert kis ikon jelöljön és a rendszergazda egérkattintásokkal tudjon jogokat osztani, hanem az, hogy az utolsó bitig nyomon követhető legyen, hogy kinek, mikor, mire van joga, és mikor, ki, mit csinál a jogok osztásakor/ellenőrzésekor. Ehhez viszont a rendszernek kellően modulárisnak, teljes mértékben nyitottnak, és teljes mértékben nyomonkövethetőnek kell lennie. Ettől lesz "korszerű" a feladatra.

No most igen ám, de a Sötét Protoss Szoftverbirodalom adott 17000 energiakristályt a fő-fő templar tanácsadó cégének, hogy cserébe az a cég nyerje el a pylon-építésre kiírt közbeszerzési tendert, amelyik olyan oprendszerrel csinál pylonvezérlő-elektronikát, ami attól korszerű, hogy van benne Protoss Explorer.

Továbbá, mindenki látta, hogy azok, akik a Sötét Protoss Szoftverbirodalom operációs rendszerét használják, azok gazdagok és boldogok, hiszen vagy kapnak 17000 energiakristályt a tanácsadó cégükön keresztül, vagy pedig annyi energiakristályuk van, hogy akár 17000-et is tudnak adni belőle egy tanácsadó cégnek. Ezért aztán, mivel mindenki olyan gazdag és boldog akart lenni, mint a Sötét Protoss Szoftverbirodalom-mal kapcsolatban álló cégek, logikus, hogy mindenki nagyon megszerette a Sötét Protoss Szoftverbirodalmat és csakis Protoss Explorert akart használni.

Azazhogy, szinte mindenki. A legtöbben ugyanis egész életüket Protoss Explorerek mögött töltötték, úgy, hogy alig kaptak több energiakristályt, mint amennyit fotoszintetizálhattak is volna maguknak, ha a pylonok helyett a napon töltik az idejüket. De ők sem adták fel sohasem azt a soha be nem teljesülő reményt, hogy egyszer majd ők is olyan sok-sok energiakristály birtokosai lesznek, mintha a protoss fő-fő templar tanácsadó cégében lennének a pylon-mosók irányítói.

A cégek egy része persze nem használta a Sötét Protoss Szoftverbirodalom rendszerét. Ezzel megspórolt egy csomó energiakristályt, amit inkább a - valóban - korszerű pylon-vezérlő elektronikák kifejlesztésére fordíthatott. Igaz, ezeknek a cégeknek sajnos nem volt 17000 energiakristálya a fő-fő-templarok megkenéséhez, viszont azért így is elég tendert nyertek el ahhoz, hogy azért talpon tudjanak maradni. Továbbá azok a protossok, akik ezeknek a cégeknek dolgoztak, nem egy egybeintegrált, fullcsukott, debugolhatatlan, titkos és misztikus jelengségekkel teli rendszerrel való szopással, hanem moduláris, debugolható, nyitott és áttekinthető rendszerrel töltötték idejüket, így egyrészt rengeteg szívást és fekete kakast megspóroltak, másrészt a tudásuk nem misztikus jelenségek lexikális ismeretéből, hanem a rendszer strukturális felépítésének alkotó alkalmazási készségéből állt. Így, bár soha nem lett 17000 energiakristályuk, még mindig sokkal jobban éltek, mint a Sötét Protoss Szoftverbirodalomban a pylonmosó segédmunkások.

Õk azonban kevesen voltak. A legtöbb pylont továbbra is a Sötét Protoss Szoftverbirodalom vezérlőelektronikája irányította.

Ezért aztán a protoss civilizáció megsemmisült, és a zergek az összes protosst megették.

Itt a vége, fuss el véle.

Tanuljatok, gyerekek. Szeressétek egymást. És legyetek jók!

Igazából nem kell 2 órát várni, ha kijelentkezel akkor be tudod küldeni az on-the-fly login megoldással (Gondolom a karakterlimit túllépése volt a probléma.)

Ó igen! Köszönöm szépen! Sirály a siteod! Csinálhatnál belőle opensource blogmotort, és te lennél a Bloggerek Istene, valamint a (linuxos) Php Fő-Fő Mágusa.

Haszprus: az avatarom miatt.
NCS: ebbol irtad a szakdolgozatod, mi? A masodik bekezdesnel mar elegge fajt a rekezizmom
feltevesed egyebkent teves, ezt en mint a SPSZB vezetoje mondom, persze hogy hol, azt nem arulom el, leven uzleti titok

Haszprus: igen, ó igen! A StartCraft című stratégiai játék kerettörténetéből van az egész.

Shamalt: nem, csak fájt a fejem bevettem két quarelint meg egy kávét és ettől bepörögtem

Már csak azt nem értem, hogy ha a protossoknak nincs szájuk, akkor miért van állkapcsuk?

Napkelet Csillaga:
> Továbbá: ha a pylonok meg a protossok fotoszintetizálnak, akkor miért nem zöldek?
> Talán azért, mert a központi csillagjuk fotoszférájának hőmérséklete sokkal magasabb -
> mondjuk 6000K helyett 9000K-es? Mert ha igen, akkor logikus, hogy klorofill helyett egy
> olyan, klorofillhoz hasonló jellegű anyaggal végzik a fotoszintézist, ami a zöld fotonok
> helyett a kékes fotonokat nyeli el maximális valószínűséggel.

A növények pont a zöld fotonokat verik leginkább vissza, ettől lesznek zöldek. A kék és narancssárga fényt tudják leginkább hasznosítani.


De egy kristály fotoszintézisáből hogyan nyerik ki az energiát saját hasznosításra? És a robotok miért fogyasztanak ugyanebből, miért nem valami "olcsóbb, egyszerűbb, gazdaságosabb" energiaforrást utilizálnak?

Azért, mert a bluepeace megtiltotta nekik, hogy jóféle atomenergiát használjanak, mert ha nem tiltotta volna meg, akkor meg kellett volna maradniuk a protoss nylonzacskók meg eldobható műanyagpalackok betiltásánál, és akkor sokkal kevésbé érezhették volna fontosnak magukat, mintha a protoss atomenergiát is betilthatták volna.

Ezért aztán a protoss civilizáció megsemmisült, és a zergek az összes protosst megették.
Hozzászólásod:


Nem vagy bejelentkezve, de...

A)
hozzászólhatsz regisztrálatlanul...

B)
ha regisztrálva vagy, bejelentkezhetsz...